Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Άγιος Γεράσιμος.

Ο πολύτιμος θησαυρός της Κεφαλονιάς

Από καιρό είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι θα πρέπει να δώσω μια ξεχωριστή παρουσίαση στους τρεις Αγίους, πολιούχους των νησιών μας. Επί τέλους το κατάφερα τελευταία. Και παρουσιάζω σήμερα τον Άγιο Γεράσιμο, πολιούχο της Κεφαλονιάς, του οποίου την ονομαστική γιορτή τιμήσαμε χτες। Φυσικα τον Δεκέμβρη θέση έχουν και οι άλλοι δύο, Σπυρίδων της Κέρκυρας και Διονύσιος της Ζακύνθου.


Πραγματικά πρόκειται για έναν πολύτιμο θησαυρό του νησιού ο Άγιος του। Κι’ αυτό είναι κάτι που φαίνεται στην αγάπη και την εκτίμηση που έχουν οι κάτοικοι του νησιού για τον Άγιό τους। Η ακλόνητη πίστη τους στον Άγιο είναι αυτό που ενώνει τους Κεφαλονίτες όπου βρεθούν. Από το νησί τους μέχρι τα πέρατα του κόσμου. Κι΄ας λέει η καντάδα τους:



"Όλη μέρα βλαστημάμε και το βράδυ τραγουδάμε".



Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Γεράσιμος έχει γεννηθεί το 1506 στα Τρίκαλα Κορινθίας. το Απόγονος της οικογένειας των Νοταράδων από το Βυζάντιο, ο Άγιος είχε πατέρα του τον Δημήτριο Νοταρά και μητέρα του την Καλή। Λέγεται μάλιστα ότι ο προπάπος του, Λουκάς Νοταράς ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός του Βυζαντίου και συγγενής με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Το βαφτιστικό του όνομα ήταν Γεώργιος. Όπως όλα τα αρχοντόπουλα εκείνης της εποχής έτσι και ο Άγιος έτυχε της ανάλογης μόρφωσης.



Το σκήνωμα του Αγίου



Την εποχή εκείνη, ένα σημαντικό κέντρο των γραμμάτων ήταν τα Ιόνια νησιά και ιδιαίτερα η Ζάκυνθος. Παρ’ όλη την κατάκτηση του νησιού από τους Ενετούς υπήρχε εκεί ένας αναγεννησιακός αέρας σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Έτσι ο νεαρός Γεώργιος σε ηλικία είκοσι ετών βρίσκεται στη Ζάκυνθο. Όμως εκεί δεν θα μείνει για πολύ. Η σχέση του με την ορθόδοξη πίστη είναι πολύ βαθειά για τον νεαρό Γεώργιο και τον γεμίζει με τις ανησυχίες της μάθησης. Αποφασίζει και ξεκινάει για ένα προσκύνημα στα σημαντικότερα θρησκευτικά και πνευματικά κέντρα της εποχής του.
Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί και θα επισκεφτεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να πάρει την πατριαρχική ευλογία. Στη συνέχεια της πορείας του θα βρεθεί στο Περιβόλι της Παναγίας, στο Άγιο Όρος και θα γίνει μοναχός. Δεν είναι εξακριβωμένο σε ποιά ακριβώς μονή έμεινε όμως πιθανώτερη είναι η μονή των Ιβήρων όπου, όπως λέγεται, ασκήτεψε στο κελί του Αγίου Βασιλείου.
Στο Άγιο Όρος έμεινε για μεγάλο διαστημα, αν και δεν είναι γνωστός ο ακριβής χρόνος.



Μια άποψη του εσωτερικού του ναού



Στη συνέχεια έφτασε στους Αγίους Τόπους το 1538 όπου εκτός από τον Πανάγιο Τάφο επισκέφτηκε τη Δαμασκό, τη Συρία, την Αλεξάνδρεια, την Αντιόχεια και την έρημο της Θηβαϊδας.
Επιστρέφει στα Ιεροσόλυμα όπου ο Πατριάρχης Γερμανός εκτιμώντας την προσωπικότητά του τον διορίζει Κανδηλανάπτη στον Πανάγιο Τάφο και τον χειροτονεί διάκονα με το όνομα Γεράσιμος, προς τιμή του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη.



Ο πλάτανος, στον περίβολο του ναού, τον οποίον εφύτεψε ο Άγιος



Μετά από τα Ιεροσόλυμα θα βρεθεί στην Κρήτη όπου εκεί θα παραμείνει για δυό χρόνια για να επιστρέψει στη συνέχεια στη Ζάκυνθο, μετά από είκοσι χρόνια απουσίας του από το νησί. Εκεί θα ασκητέψει σε μιά σπηλιά στον Άγιο Νικόλα, στο Γερακάρι. Στη σπηλιά αυτή οι Ζακυνθυνοί θα δώσουν το όνομα Σπηλιά του Αγίου Γερασίμου, όπου μέχρι σήμερα διατηρεί αυτό το όνομα.
Την ίδια περίοδο που ο Άγιος Γεράσιμος ασκήτευε στη σπηλιά, στον Άγιο Νικόλα, γεννιέται στη Ζάκυνθο ο Άγιος Διονύσιος. Ο Διονύσιος, μεγαλώνοντας, επηρεάστηκε πάρα πολύ από την προσωπικότητα του Αγίου Γερασίμου, ο οποίος είχε γίνει πάρα πολύ γνωστός στο νησί.



Ο ναός του Αγίου Γερασίμου



Ήταν τότε η εποχή της κατάκτησης των νησιών του Ιονίου από τους Ενετούς, Η καθολική εκκλησία προσπαθεί να πάρει πιστούς από τον ντόπιο πληθυσμό του νησιού της Ζακύνθου. Ο Άγιος Γεράσιμος αποφασίζει τότε και ταξειδεύει στην Κεφαλονιά. Αρχικά ασκητεύει σε ένα σπήλαιο κοντά στο Αργοστόλι, στην περιοχή της Λάσσης. Εκεί θα μείνει για έξη περίπου χρόνια όπου και θα αποφασίσει να εγκατασταθεί στα Ομαλά. Μια περιοχή που βρίσκεται στις ρίζες του μεγάλου βουνού, του Αίνου.



Το εσωτερικό του ναού



Στην περιοχή των Ομαλών υπήρχε ένα ερημοκκλήσι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου। Το ερημοκκλήσι αυτό, μαζί με τα γύρω χτήματα το 1561 θα παραχωρήση στον Άγιο Γεράσιμο ο ιερέας της περιοχής Γεώργιος Βάλσαμος. Το ερημοκκλήσι αυτό, ο Άγιος, θα το μετατρέψει σε μονή με το όνομα Αγία Ιερουσαλήμ. Και εκεί θα αρχίσουν να συρρέουν οι πιστοί, οι οποίοι τον πίστευαν σαν Άγιο και δάσκαλο, για να ακούσουν την διδασκαλία του. Ακόμη μάζευε γύρω του τα παιδιά και τους μάθαινε γράμματα.



Μια ακόμη γενική άποψη του ναού



Εικοσιτέσσερα χρόνια θα ασκητέψει στην Νέα Ιερουσαλήμ και το 1579 θα αφήσει εκεί την τελευταία του πνοή. Οι ιερείς ντύνουν τον Άγιο με τα άμφιά του, τα οποία φέρει μέχρι σήμερα και τον ενταφιάζουν μέσα στον ναό, στον νότιο τοίχο. Η ανακήρυξή του σε Άγιο έγινε το 1622 και ονομάστηκε «νέος ασκητής» για να ξεχωρίζει από τον Άγιο Γεράσιμο τον Ιορδανίτη।



Η μνήμη του Αγίου Γερασίμου γιορτάζεται στις 20 Οκτωβρίου.


ΠΗΓΕΣ
Kefaloniainfo
Kefalonia.net
Newsofkefalonia
Mykefalonia

25 σχόλια:

  1. Γιόρταζε ο αγαπημένος μου Αγιος κι εγώ που έχω στο σπίτι μιά πολύ παλιά χειροποίητη εικόνα του κληρονομιά απ΄τον παππούλη μου επίσης Γεράσιμο την γιόρτασα καθώς της έπρεπε.

    Νάσαι καλά Ντένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντένη μου,

    συνεχίζοντας
    τις καταπληκτικές αναρτήσεις σου,

    ανάβω ένα κεράκι, ευλαβικά.

    Κι αύριο που θα...πας στον Μάκη,
    πες του και τα "χρόνια μας Πολλά..."
    Του μίλησα, σήμερα.

    Χαιρετισμούς, κι αγάπη,
    Υιώτα
    και Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Ντένη μου ο Άγιος μας να προστατεύει εσένα την οικογένεια σου και όλο τον κόσμο.Τα θαύματα του είναι πάρα πολλά ..Θα μου επιτρέψεις να συμπληρώσω ότι κοιμήθηκε την 15η Αυγούστου,επειδή όμως είναι η κοίμηση της Παναγίας εορτάζεται την επομένη.Τώρα τον Οκτώβριο εορτάζεται η ανακομηδή του σκηνώματος του. 'Ηταν ανηψιός του Λουκά Νοταρά και της Άννας Νοταρά η οποία ήταν αρραβωνισμένη με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο ,γάμος δεν έγινε ποτέ, γιατί έπεσε η πόλη και η μέν Άννα έφυγε για την Βενετία όπου έφερε στον κόσμο το γυιό του Παλαιολόγου,όπου έμεινε μυστικό να μη μάθουν οι Τούρκοι και το σκοτώσουν .Η Άννα διέπρεψε εκεί με το μεγάλο συγγραφικό έργο της.Ο άλλος άδερφός ο Δημήτριος είχε φύγει για την Πελοπόννησο όπου εκεί εγέννήθηκε και ο Άγιος.Χαιρετώ Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγάλη η χάρη του Άγιου Γεράσιμου , Ντένη, αλλά και η δική σου που μας πλουταίνεις με κάθε σου ανάρτηση.
    Να που έχει και σύμμαχο την «Κάτε» να συμπληρώνει με άλλες.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Ντένη μου,
    να είσαι καλά που αφιέρωσες αυτό
    το άρθρο σου στο Άγιό μας, είθε
    να έχουμε όλοι την προστασία του.
    Το όλη μέρα βλαστημάμε και το βράδυ
    τραγουδάμε σωστό. Θυμηθηκα ένα θείο
    μου, τώρα μακαρίτης, δεν άφηνε Άγιο
    στην θέση του, έβρισκε και άλλους
    που δεν υπήρχαν στο εορτολόγιο, μ
    άλλα λόγια βλάστημος.Κάθε Κυριακή
    και γιορτές όμως ήταν πρώτος στην εκκλησία, επίτροπος στο παγκάρι, μοίραζε δε και τον άρτο με
    ιδιαίτερη ευλάβεια. Κάπως έτσι
    είμαστε σχεδόν όλοι οι Κεφαλονίτες.
    Πολλούς χαιρετισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βοήθειά σου ο Αγιος Γεράσιμος, κι όλων μας φυσικά, να σου δίνει δύναμη και να μας χαρίζεις τέτοιες αναρτήσεις.Χαίρομαι που για άλλη μια φορά η Ζάκυνθος συνδέει κάθε τι κοινό μας...
    Πολύ ενδιαφ'ερουσα και η παράθεση της Κάτε, όσο για τις βλαστήμιες...
    πώς τόχεις ό,τι βλαστημάμε να το λατρεύουμε με πάθος; Τρελλό δεν είναι;Μόνο στα Επτάνησα μπορουσε να συμβαίνει.
    Την αγάπη μου πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σου Ντένη,
    μα που τις βρίσκεις αυτές τις εμπνεύσεις;

    Αν και γεννημένος στην Κεφαλονιά, δεν μου δόθηκε όμως ποτέ η ευκαιρία να πάω στον Άγιο, ή γιατί ήταν μακριά, ή πως να το πω εμείς οι βόρειοι Κεφαλλήνες είμαστε κάπως ξεχωριστοί, μάλλον έχουμε μια λογική πιο τετράγωνη, πιο βουνίσια... ή δεν ξέρω τι να πω
    Το 1990 πήγα για πρώτη μου φορά, στο μέρος αυτό είχα μια αδελφή άρρωστη και με παρεκάλεσε να την πάω οδηγόντας από το Αργοστόλι, έτσι γνώρισα και το μέρος, νομίζω ότι δεν είχε τελειώση ακόμα ο νέος ναός...

    Νάσαι καλά

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητή μου Ginger
    Επί τέλους μετά από καιρό πέρασες κι από τα Εφτάνησα.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Χαίρομαι για τον πολύτιμο θησαυό που έχεις από τον παπού σου. Να το φυλάς,Κειμήλιο ιερό ο Άγιός μας
    Νάσαι πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητή μου Υιώτα
    Σ΄ευχαριστώ για το πέρασμά σου από τα Εφτάνησα και το κεράκι που άναψε. Νάχεις πάντα τη βοήθεια του Αγίου μας.
    Τα χαιρετίσματά σου διαβιβάστηκαν στον Μάκη
    Νάσαι καλά καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προστάτης και σε σένα σιόρα-Κάτε μου ο Άγιός μας.
    Σ΄ευχαριστώ για την συμπλήρωση στο κείμενο με όλα τα ενδιαφέροντα που σημειώνεις. Γνωστά όλα και μου τα είχες στείλει καθώς και τις φωτογραφίες. Θμάσαι; Ομως θέλω τα κείμενά μου να μην είναι σχολαστικά και μεγάλα. Έτσι καταντούν αδιάβαστα.
    Έχεις πάντα την αγάπη μου καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαρά μου καλή μου
    Με αγάπη υποδέχομαι πάντα το πέρασμά σου από τα Εφτάνησα.
    Φυσικά με την Ζάκυνθο μας συνδέουν πολλά.... Άλλωστε, πως να το κάνουμε; Απέναντι είμαστε....
    Πολύ σωστή η παρένθεση της σιόρας-Κάτε την οποία ευχαρίστησα. Όσο για την βλσστήμια, άστα. Οι Κεφαλονίτες που δεν βλαστημούν μετριούνται στα δάχτυλα αλλά αν τους πεις για τον Άγιό τους σε σκοτώνουν. Πως να ο κάνουμε; Δικός μας είναι και ο,τι θέλουμε τον κάνουμε. Αλλωστε κάποιος Δεσπότης στο πατελθόν φρόντισε να πουλήσει και κάποια από τα μέλη του ως....περίσσευμα.
    Νάσαι καλά Χαρά καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τελικά φίλε Γαβρίλη με σας τους βόρειους Κεφαλονίες τι θα γίνει;
    Καλά, εμείς οι Ληξουριώτες έχουμε κάπως αποστασιοποιηθεί λόγω...πολεμικών διαφορών με τους Αργοστολιώτες. Εσείς όμως; Να μην κατεβαίνεται ούτε στον Άγιο;
    Πάντως, έστω κι με κάποιες άσχημες συνθήκες τα κατάφερες και τον επισκέφτηκες. Βοήθειά σου λοιπόν.
    Όσο για την εκκλησιά, όπως μπορείς να δεις στις φωτογραφίες δείχνει να έχει τελειώσει.
    Νάσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα Κατερίνα μου καλή μου φίλη
    Πάντα ευπρόσδεκτη και πάντα καλοδεχούμενη στα Εφτάνησα.
    Χίλια ευχαριστώ για τις ευχές σου.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε μου Μυθημναίε
    Συγνώμη που δεν ακολούθησα τη σειρά στις απαντήσεις. Ολίγον μεταχειρισμένο το μυαλό μου.
    Η Κάτε δεν είναι απλά σύμμαχος αλλά και πολύτιμος βοηθός μου στα Εφτάνησα. Το τι υλικό και φωτογράφιες μου στέλνει, δεν λέγεται. Αλλά και πολλά πολύτιμα βιβλία. Γι΄αυτό και την ευχαρστώ δημοσίως.
    Φυικά ευχαριστώ και σένα για τις διορθώσεις και τη βοήθειά σου γενικά
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητή μου Ρισσιάνα
    Αφού σ΄ευχριστήσω για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια να πω και σε σένα συγνώμη και τα ίδια που λέω στον Μυθημναίο. Μπέρδεψα τη σειρά απαντήσεων λόγω..... μεταχειρισμένου μυαλού. Όσο για τον θείο σου δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό. Αυτός τουλάχιστο μόνο βλαστημούσε διότι υπάρχουν και άνθρωποι της εκκλησιάς που κάνουν χειρότερα και την Κυριακή ανάβουν το κεράκι τους σίγουροι ότι θα συχωρεθούν.
    Νάσαι καλά καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άλλη μια αξιόλογη ανάρτηση σου, αγαπητέ Ντένη.Και συμφωνώ απολύτως μαζί σου πως άνθρωποι που θεωρούνται θεοσεβούμενοι και άνθρωποι της εκκλησίας, οχι μόνο βλαστημούν, αλλά κάνουν και πολύ χειρότερα πράγματα και την Κυριακή πρώτοι πρώτοι στην εκκλησία με σταυρούς και μετάνοιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητέ μου φίλε Ντένη
    Να έχεις, να έχουμε την ευλογία του!
    Τι υπέροχο και ευλαβικό αφιέρωμα!
    Οι φωτογραφίες σου με συγκίνησαν πολύ!
    Όλο τον κόσμο να προστατεύει ο Άγιος!
    Θερμούς χαιρετισμούς
    Να είσαι πάντα καλά και να μας προσφέρεις τόσο ποιοτικές αναρτήσεις, όπως εσύ ξέρεις τόσο καλά!
    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητή μου Para-Kelsoscooks
    Πάντα καλοδεχούμενη στα "Εφτάνησα"
    Για όσα γράφεις σχετικά με τους θεοσεβούμενους εκκλησιαστικούς παράγοντες, έχεις απόλυτα δίκιο.
    Αν μπορούσα να δημοσιοποιήσω όσα έζησα μαζύ τους στην δημοσιογραφική μου πορεία εδώ, ειλικρινά θα έβγαζα βιβλίο Best sellers.
    Νάσαι πάντα καλά καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μάγδα μου καλή μου φίλη
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
    Μακάρι η ευλογία του Αγίου να αγγίξει τη δόλια πατρίδα μας.
    Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση. Θα ακολουθήσουν και άλλα ωραία και ενδιαφέροντα.
    Να σου πω ότι πολλές φορές προσπάθησα να αφήσω σχόλιο στις αναρτήσεις σου αλλά ο μπλόγερ με εμποδίζει. Θα προσπαθώ
    Απαντώ και στην προηγούμενη ανάρτηση
    Νάσαι καλά καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλέ μου Ντένη, έχω προσκυνήσει δυο φορές τον Άγιο Γεράσιμο, στις δύο φορές που επισκέφθηκα την Κεφαλλονιά, με απόσταση πολλά χρόνια το ένα ταξίδι από τ άλλο.
    Ας μας σκέπει όλους.

    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ρεγγίνα μου καλή μου φίλη.
    κΚαλοδεχούμενη στα Εφτάνησα και σ΄ευχαριστώ που περνάς.
    Νάχεις την προσοχή του Άγιου μας πάντα.
    Μακάρι να μπορέσεις και άλλη μια φορά.
    Εχω έτοιμον και τον δικό μας Άγιο για τον Δεκέμβρη.
    Μιά καλησπέρα από την ξενητιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ντένυ μου περνάω πάντα και απ'τα δύο. Αλλά δεν σχολιάζω όταν δεν έχω κάτι να πω. Δεν μου αρέσουν οι σχολιασμοί του τύπου "πέρασα να πω μια καλημέρα" θέλω να έχω κάτι να πω. Οσο γιά το αν σε θυμάμαι... κοίτα κατω κάτω στο blog μου εκεί που έχω τα ξεχωριστά μου blogs (όχι στο blog-roll το πλάι) Κοίτα ποιά blogs έχω εκεί. Δεν μου ξεφεύγει ανάρτηση. Σ'αγκαλιάζω και σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγαπητή μου φίλη Ginger.
    Σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια για μένα και την εργασία μου
    Όπως λέω και σε πολλούς άλλους φίλους, έχουμε υποχρέωση να προβάλουμε την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.
    Και τα Εφτάνησα διαθέτουν πλούσια ιστορία και πολιτισμό.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη και να περνάς όποτε θέλεις. Είσαι πάντα καλοδεχούμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 40.!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή