Στη Ζάκυνθο σήμερα. Στο πανέμορφο νησί του Ιονίου. Στο φιόρο του Λεβάντε. Να επισκεφτούμε και να γνωρίσουμε μιά από τις πιό όμορφες γειτονιές της. Την Μπόχαλη. Τη γειτονιά που είναι δεμένη με τον έρωτα, τον ρομαντισμό και την καντάδα. Εμπρός λοιπόν.
Πανέμορφη η Ζάκυνθος και δίκαια την έχουν στολίσει με τον τίτλο του “φιόρου”. Φιόρο του Λεβάντε την είχαν ονομάσει οι Ενετοί.
Μια ξεχωριστή ζωγραφιά η κάθε γωνιά της- Οι καταπράσινοι λόφοι, τα γραφικά ακρογυάλια, τα ζωγραφιστά χωριουδάκια. Πάνω απ’ όλα όμως μια ξεχωριστή ομορφιά θα γνωρίσεις σαν φτάσεις στο νησί και αντικρύσεις την Μπόχαλη. Τον πανέμορφο αυτόν οικισμό, που στέκει σαν κορώνα πάνω από την πόλη. Στο πιό ψηλό σημείο της πόλης της Ζακύνθου βρίσκεται ο οικισμός της Μπόχαλης. Η γειτονιά που μέσα της κλείνει μελωδικές καντάδες, ήχους ζακυνθυνής μουσικής και τις μυρωδιές από τα λουλούδια των σπιτιών.
Κάτω από την Μπόχαλη απλώνεται η πόλης της Ζακύνθου
Από όλα τα σημεία της Μπόχαλης ο επισκέπτης μπορεί να απολάυσει μιά θέα μαγευτική. Βλέπει όλη την πόλη της Ζακύνθου, κάτω από τα πόδια του αλλά και την υπόλοιπη περιοχή μέχρι το Βασιλικό και το Μαραθωνήσι. Το απέραντο βελούδινο γαλάζιο του Ιονίου, που απλώνεται μπροστά του αλλά και όλο τον γύρω ορίζοντα. Διακρίνει την “γειτόνισσα “ Κεφαλονιά, πιό πέρα βλέπει την Πελοπόνησσο και αγναντεύει μέχρι τον κόλπο του Λαγανά, που είναι τα “σύνορα” της Ζακύνθου.
Η Μπόχαλη μπορεί να χαρακτηριστεί σαν η παλαιότερη γειτονιά της Ζακύνθου αφού αποτέλεσε την πρώτη περιοχή επέκτασης της παλιάς πρωτεύουσας που κάποτε βρισκόταν μέσα στο Κάστρο. Μία από τις εισόδους του Κάστρου
Με το πέρασμα των χρόνων οι σεισμοί που ταλαιπωρούν το νησί κατέστρεψαν αρκετά από τα αρχοντικά της, Όμως ένας περίπατος στα λιθόστρωτα δρομάκια και τα παλιά παραδοσιακά σπίτια με τα μοσχοβολιστά περιβόλια, αποζημιώνει τον επισκέπτη.
Ο λόφος της Μπόχαλης είναι κατάφυτος από πεύκα και ελαιόδεντρα. Παράλληλα το παράξενο σχήμα των λοφίσκων, με τις αργιλώδεις χαράδρες, σεισμικές αλλοιώσεις, που υπάρχουν γύρω σε συνδιασμό με τις αρμονικές αντιθέσεις των χρωμάτων, από τα αγριολούλουδα και τους ασφάλακτους, δημιουργούν μιά θαυμάσια ατμόσφαιρα και φέρνουν στο νου τους στίχους του Εθνικού μας ποιητή, του Σολωμού. «..το χάσμα π’ άνοιξ’ ο σεισμός ευθύς εγιόμισ’ άνθη...». Άλλωστε εκεί, στο λόφο του Στράνη που είναι στον οικισμό της Μπόχαλης ο εθνικός μας ποιητής εμπνεύσθηκε και έγραψε τον Εθνικό μας Ύμνο. Η εκκλησιά του Άη-Γιώργη των Φιλικών.
Ο κεντρικός δρόμος που ξεκινάει από την Χώρα, περνάει από την οδό Φιλικών. Πάνω σ’ αυτόν τον δρόμο υπάρχει ο ναός του Αγίου Γεωργίου των Λατίνων ή των Φιλικών. Στον εκκλησάκι αυτό ορκίζονταν οι Φιλικοί. Ο δρόμος αυτός φτάνει στην κεντρική πλατεία της Μπόχαλης. Η Παναγιά η Χρυσοπηγή
Στην αριστερή πλευρά της πλατείας υπάρχει η εκκλησιά της Παναγίας της Χρυσοπηγής, μιά εκκλησιά του 16ου αιώνα। Στην εκκλησιά αυτή υπάρχει ένα πολύ ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και η παλιά εικόνα της Παναγίας την οποία λέγεται ότι έφεραν από την Κρήτη, χρονολογείται από το 848 μΧ και φέρει την υπογραφή του βυζαντινού αγιογράφου Πανίσαλκου. Από την πλατεία ο ανηφορικός δρόμος, ανάμεσα από τα γραφικά σπίτια του οικισμού, φτάνει στην κορφή του λόφου. Ενός καταπράσινου και πανέμορφου λόφου.
Άλλη μία από τις εισόδους του Κάστρου
Στην κορφή αυτού του λόφου βρίσκεται το παλαιό βενετσιάνικο Κάστρο. Είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης, της Ψωφίδας, και τα τείχη του, που διατηρούνται σχεδόν ανέπαφα ολοκληρώθηκαν το 1646. Οι κατακτητές Ενετοί αλλά και οι Άγγλοι που ακολούθησαν, έκαμαν και άλλες πολύ σημαντικές αλλαγές στο Κάστρο. Εγκατέστησαν αποχετευτικό και αρδευτικό σύστημα καθώς επίσης και σύστημα συλλογής των ομβρίων υδάτων
Το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου. Το σήμα της παντοδυναμίας των Ενετών.Πάνω από την μία από τις τρεις πύλες, που ασφάλιζαν την μεσαιωνική πόλη, σώζεται το ενετικό έμβλημα με τους λέοντες του Αγίου Μάρκου, σύμβολο της Ενετικής αυτοκρατορίας. Διαβαίνοντας την πύλη βρισκόμαστε στον εσωτερικό χώρο του Κάστρου όπου όλα εκεί αποτελούν ένα αληθινό μνημείο πάνω στην ιστορία του νησιού. Αρχαιολογικές ανασκαφές που έχουν γίνει έφεραν στο φως ευρήματα από την προϊστορική εποχή μέχρι την ματαβυζαντινή περίοδο. Κι’ ακόμη βρέθηκαν ερείπια μεγάλου αριθμού εκκλησιών από τις πάμπολλες και ονομαστές, που χρονολογούνται από τον 11ο μέχρι και τον 18ο αιώνα. Ακόμη υπαρχουν θολωτές χαμηλές φυλακές καθώς επίσης και το πέτρινο κτίριο της πυριτιδαποθήκης με τους τεράστιους τοίχους και τα καγκελόφρταχτα παράθυρα. Τα ερείπια από τα τείχη του Κάστρου.
Οι μεγάλοι σεισμοί που έπληξαν το νησί έκαμαν και μεγάλες ζημιές στα τείχη του Κάστρου. Όμως οι Άγγλοι καταχτητές τα επισκεύασαν και πρόστεσαν ακόμη και νέα οχυρωματικά έργα. Τα τείχη αυτά, απομεινάρια των Κυκλώπειων τειχών της αρχαίας Ψωφίδας, προστάτευαν τους κατοίκους του νησιού από τις επιθέσεις των Τουρκων, Σαρακηνών, Νορμανδών, Σταυροφόρων και των πειρατών.
Η πίσω πλευρά του Κάστρου έχει θέα στον κάμπο της Ζακύνθου μέχρι το Βραχίονα, ορεινό σύνορο του νησιού και αριστερά την Κεφαλονιά και στα δεξιά την Κυλλήνη. Η θέα από την Μπόχαλη είναι μαγευτική.
Σήμερα η Μπόχαλη είναι ίσως ένα από τα πλέον επισκέψιμα αξιοθέατα του νησιού, όπου η ομορφιά της περιοχής, η διατήρηση της παράδοσης και οι μελωδίες της καντάδας την κάνουν αξέχαστη.
Μια εναλλακτική επιστροφή στην Χώρα, είναι να κατηφορίσετε από την Σαρτζάδα, το πλακόστρωτο βενετσιάνικο καλντερίμι, να περάσετε από την Η εκκλησιά της Παναγιάς της Πικριδιώτισσας
Παναγία την Πικριδιώτισσα, στο πλάτωμα της οποίας καθόταν ο Κολοκοτρώνης κι’ αγνάντευε τα βουνά του σκλαβωμένου Μωριά πριν ηγηθεί της Επανάστασης. Θα φτάσετε έτσι στην Παληά Βρύση, πίσω από το Νομαρχιακό Μέγαρο στο κέντρο της Χώρας. Είναι η ιδανική διαδρομή για να κλείσει μια όμορφη ξενάγηση στον φυσικό εξώστη της Ζακύνθου.
Να ευχαριστήσω την καλή μου φίλη Χαρά Θεοδωρίτση για την βοήθειά της στην σύνταξη τούτης της ανάρτησης.
ΠΗΓΕΣ
http://www.nixthimeron/
http://www.ecozante/
ΚΑΛΗΜΕΡΑ...ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΛΟΓΙΑ.ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ!!!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΨΑΤΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού με ξεμπρόστιασες άντε τώρα να αφήσω σχόλιο και να δείξω έκπληξη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤλπ. θα πω μόνο όπως κι η Κατερίνα απο πάνω, οτι χαίρομαι που απο τόσο μακρυά δε παύεις ν αγαπάς και να ασχολείσαι με την προβολή των Νησιών μας (ΤΟΥ Νησιού μου)και πάντα ψάχνεσαι για το καλλίτερο αποτέλεσμα.
Ντένη μου την Καλημέρα μου και μια εγκάρδια ευχή για Καλό Μήνα!
Την αγάπη μου ΠΑΝΤΑ
Χαρά
Kατερίνα μου καλή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα και καλή βδομάδα.
Χαίρομαι για την επίσκεψή σου.
Η Ζάκυνθος είναι ένα πανέμορφο νησί. Όσο για τα αγαπημένα σου Κύθηρα έχω εξασφαλίσει αρκετό υλικό και θα τα προβάλω.
Νάσαι καλά καλή μου φίλη.
Αγαπητή μου Χαρά καλή σου μέρα και καλή βδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αγαπώ τα νησιά μας αφού εκεί έχω ακουμπίσει τα πιό όμορφα χρόνια της ζωής μου.
Δεν σε ξεμπρόστιασα. Ένα ευχαριστώ είπα για την βοήθειά σου.
Έχεις κι΄εσύ ΠΑΝΤΑ τη δική μου αγάπη.
ΞΕΧΑΣΑ ΔΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ,ΟΤΙ ΠΡΙΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Η ΑΝΙΨΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ,ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΤΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ.ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήAγαητή μου Κατερίνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΌποιος γνωρίσει την Ζάκυνθο την ερωτεύεται για τις πολλές ομορφιές που έχει. Όσο για τη μουσική της είναι ξεχωριστή και κάποια στιγμή θα αναφερθώ και στο μουσικό χώρο του νησιού.
Σ΄ευχαριστώ για όλα όσα με ενημερώνεις.
Νάσαι καλά
Καλημέρα Ντένη μου ,όπως πάντα μας ταξιδεύεις με τις θαυμάσιες περιγήσεις σου και μας ωθείς όχι μόνο να περπατήσουμε τις γραφικές περιοχές που περιγράφεις ,αλλά να μελετήσουμε περισσότερο την ιστορία των νησιών μας.Χαιρετώ Κάτε
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τη Ζάκυνθο με συνδέει η αγάπη, η εκτίμηση και φιλία με τη Μάρελντ και τη Ντάνα, κατά τα άλλα τι να πω... τα λες (ή μάλλον τα γράφεις) εσύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. Τα βλέπω όλα εντάξει εδώ, δεν υπάρχει πρόβλημα... θα σου απαντήσω και στο μέιλ που μου έστειλες πριν λίγο.
Καλή εβδομάδα!
Γεια σου φίλε Ντένη
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ λεπτομερή η περιγραφή της Μπόχαλης,
με κλειστά τα μάτια τη ζωγραφίζω στο νου μου,
¨ολα ωραία κι όμορφα βαλλά αυτό που έκλεψε την παράσταση, δηλαδή αυτό που μου έκανε εντύπωση και μου αρέσει είναι το ΛΙΟΝΤΑΡΙ της Βενετίας,
Μαζί σου μαθαίνουμε, 'οτι δεν μας είχαν διδάξει ποτέ στην Ελλάδα, ότι δεν ξέραμε μέχρι σήμερα
Ευχαριστούμε
χαιρετώ
Γαβριήλ
Καλησπέρα σιόρα-Κάτε μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πάλι καλώς όρισες στα νησιά μας και χαίρομαι που απολαμβάνεις τα ταξίδια που προσφέρω.Και βέβαια και την ιστορία μια και τα Εφτάνησά μας έχουν μια μεγάλη και καταπληκτική ιστορία.
Νάσαι καλά και θα τα πούμε.
Έχεις δίκιο φίλε Μυθημναίε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μας συνδέουν μόνο τα χωριά, οι ακρογυαλιές, η ιστορία τους. Μας συνδέει πιό πολύ και η αγάπη μας με τους ανθρώπους. Και η Ζάκυνθος έχει υπέροχους ανθρώπους.
Κάπως σαν και σένα νοιώθω κι΄εγώ.
Νάσαι καλά
Να ξεκινήσω φίλε μου Γαβρίλη από το ότι στα σχολειά μας δεν μας έμαθαν πολλά. Έχεις δίκιο. Πάντως για το λιοντάρι μας έμαθαν σε κάποια τάξη στο γυμνάσιο. Όμως εμείς το γνωρίζουμε από τα παιδικά μας χρόνια αφού οι Ενετοί άφησαν πάρα πολλά σε όλα τα νησιά μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝάσαι καλά φίλε μου
Φαίνεται όντως μαγευτική η θέα εκεί και πολύ γοητευτικές όλες οι εικόνες. Υποσχέθηκα- μετά ταύτα- ότι θα πάω μια φορά οπωσδήποτε εκεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα τέτοιο λέοντα της Γαληνοτάτης έχουμε κι εμείς στα φρούρια και σε πολλά άλλα σημεία. Αυτή η συγκεκριμένη όμως έμοιαζε σαν να ήταν από το δικό μας νέο φρούριο..
"Συγγενικές" λήψεις..
Συγχαρητήρια και σε σένα Ντένη μου και στη Χαρά.
Καλημέρες
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΩ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΛΕΙΨΩ ΓΙΑ 10 ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ.ΠΑΩ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ.ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ.ΑΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ.ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΩ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Ντένη,
ΑπάντησηΔιαγραφήαν και καθυστερημένα θα ήθελα να σας ευχηθώ καλό μήνα ,με υγεία.
Την Ζάκυνθο την είχα πρωτογνωρίσει και γυρίσει, χειμωνιάτικα, πριν πολλά χρόνια. Είχα ακούσει καντάδες σε μαγαζί στην Μπόχαλη και είχα θαυμάσει την ωραία θέα της πόλης και του λιμανιού που προσφέρει η τοποθεσία της. Φέτος το καλοκαίρι την ξαναγνώρισα μέσα από τα μάτια της Χαράς. Σίγουρα δεν θα υπάρχει καλύτερος ξεναγός από κάποιον που αγαπά και προσφέρει στον τόπο του.
Ρεγγίνα μου καλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά η Ζάκυνθος είναι πανέμορφη και δικαιολογημένα οι Ενετοί την ονόμασαν Φιόρο.
Το ενετικό λιοντάρι, ο λέοντας της Σενερίσσιμας, όπως λέγεται, το έμβλημα της ενετική δύναμης, συναντιέται σε όλα τα Εφτάνησα.
Στην Κέρκυρα είχαμε πάρα πολλά.
Να επισκεφτείς την Ζάκυνθο. Και με ξεναγό τη Χαρά να είσαι σίγουρη θα την απολαύσεις.
Νάσαι καλά καλή μου.
Αγαπητή μου Κατερίνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα περάσεις καλά εύχομαι στο όμορφο Πόρτο Χέλι και με το καλό να σε ξαναδούμε.
Νάσαι καλά φίλη μου
Αγαπητή μου Σωσώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνωρίζω ότι πέρασες όμορφες μέρες στη Ζάκυνθο.
Όσο για την ξεναγό που είχες σε πιστεύω ότι απόλαυσες τις επισκέψεις σου στα διάφορα σημεία του νησιού. Αφού κι΄εμένα από τόσο μακρυά με ξενάγησα τόσο καλά στην Μπόχαλη που κατάφερα να κάμω αυτή την ανάρτηση.
Νάσαι καλά καλή μου φίλη
ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΠΑΛΙ!!ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ. ΘΑΥΜΑΣΙΑ Η ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΥΧΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΛΛΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ.
Πανέμορφες εικόνες και υπέροχο το ταξίδι. Απόψε με προσκάλεσαν σε μια εκδήλωση με καντάδες επτανησιακές και σας θυμήθηκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρασα μετά από πολύ καιρό να πω μια καλημέρα και καλό φθινόπωρο.
Οτι χρειαζόμουν αυτό το πρωινό για να ταξιδέψει λίγο η ψυχή! Σε ευχαριστώ.. Έχω επισκεφτεί την Ζάκυνθο.. όμορφος τόπος! Καλώς σε βρίσκω!
ΑπάντησηΔιαγραφήXαίρομαι που απόλαυσες το ταξίδι αγαπητή μου Μαριάνθη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σου επρότεινα με πρώτη ευκαιρία να επισκεφτείς την Ζάκυνθο.
Θα σου μείνει αλησμόνητη. Πάρε τον Νίκο και τα παιδιά και ξεκινήστε.
Νάχεις μιά καλή μέρα.
Με χαρά μου σε ξαναβλέπω στα μέρη μας αγαπητό μυ dyosmaraki
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω πως θα απόλαυσες κι΄εσύ τον περίπατο στη όμορφη γειτονιά της Ζακύνθου.
Όσο γι την εκδήλωση με τις καντάδες φαντάζομαι πως θα τα πέρσες υπέροχα. Η μουσική των νησιών μας είναι το κάτι άλλο.
Νάσαι καλά κι΄ελπίζω να σε βλέπουμε.
Καλό Φθινόπωρο και σε σένα.
Αγαπητή Roadartist
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς όρισες στα Εφτάνησα.
Χαίρομαι που απόλαυσες κι΄εσύ αυτόν τον όμορφο παρίπατο
Ελπίζω να σε βλέπουμε και να απολαύσεις κι΄εσύ μαζύ μας όλα όσα έχω ετοιμάσει για τούτο το χειμώνα
Ευχαριστώ για την επίσκεψη και Νάσαι καλά
Συγχαρητήρια! Πολύ ωραία και δημιουργική η παρουσίαση της συνοικίας της Μπόχαλης! Περιλαμβάνει πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες!Σίγουρα τα επτάνησα αλλά και η Ζάκυνθος είναι από τα μέρη αυτού του τόπου που μπορουν να σε κανουν να τα αγαπήσεις με την πρώτη ματιά! Προσωπικά, όποιο από τα νησιά του Ιονίου και αν έχω επισκεφθεί δεν με έχει απαγοητεύσει η ομορφιά του.
ΑπάντησηΔιαγραφή