Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Κέρκυρα - Σιναράδες

Το χωριό της ομορφιάς και της μελωδίας.




Το νησί της Κέρκυρας, η αρχόντισσα του Ιονίου, στολίζεται από ένα πλήθος πανέμορφα χωριά. Από τον Παντοκράτωρα μέχρι την άκρη της Λευκίμης, πλήθος τα χωριά της ξεδιπλώνουν την ομορφιά τους κάτω από τον χρυσαφένιο ήλιο της και πάνω στα καταγάλανα νερά του Ιονίου. Ακόμη κι΄αυτά που είναι σκαρφαλωμένα στις βουνοπλαγιές είναι ένα χάρμα ομορφιάς.
Ένα από αυτά είναι και οι Σιναράδες. Ένα χωριό με μια ξεχωριστή ομορφιά
Οι Σιναράδες, ένα αναμφισβήτητα, ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό χωριό της Κέρκυρας, βρίσκεται στην περιοχή της Μέσης Κέρκυρας και απέχει περίπου 13 χιλιόμετρα από τη Χώρα του νησιού.
Κατά μία εκδοχή το χωριό οφείλει το όνομά του στην ασχολία των πρώτων κατοίκων του με την γεωργία και οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις αξίνες (αξιναράδες) Κατά μία άλλη εκδοχή προήλθε από το επίθετο της άγνωστης και εξαφανισμένης οικογένεια των Σιναράδων από το Βυζάντιο.


Χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.


Χτισμένο στις πλαγιές των λόφων το χωριό και κοντά στη θάλασσα, όμως έτσι που να μην διακρίνεται. Ήταν η εποχή που το Ιόνιο δεινοπαθούσε από τους κουρσάρους και τους πειρατές γύρω στα 1500 μΧ. όταν το μικρό χωρίο πρωτοχτίστηκε.
Στα βυζαντινά χρόνια ξεκινάει η ιστορία του χωριού, τότε που όπως λέγεται, οι πρώτοι του κάτοικοι έφτασαν από την Νότια Ιταλία.
Το 1669 περίπου, μια νέα επίκοιση θα γίνει στο νησί. Τούτη τη φορά Κρητικοί θα είναι οι νέοι κάτοικοί του. Για κάποιους λόγους, άγνωστους μέχρι σήμερα, έφτασαν από την Κρήτη στην Κέρκυρα με τις οικογένειές τους και πολλοί από αυτούς επέλεξαν το χωριό Σιναράδες σαν μόνιμη κατοικία τους. Την παρουσία των Κρητικών στο χωριό μαρτυράει ότι ακόμη και σήμερα πολλά επώνυμα κατοίκων του έχουν κατάληξη το κρητικό χαρακτηριστικό –άκης.

Μια γραφική αυλή σπιτιού του χωριού
Κύριο χαρακτηριστικό του χωριού η πυκνή του δόμηση, κάτι που επέβαλαν λόγοι οικονομικοί αλλά και ο φόβος των θαλασσινών κουρσάρων.
Ένα χωριό με κύριο χαρακτηριστικό του την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, κάτι που συναντάται πάρα πολύ στα χωριά των Εφτανήσων. Τα δρομάκια στενά και πλακόστρωτα. Τα ξεχωριστά γνωρίσματα της ντόπιας αρχιτεκτονικής είναι οι πόρτες με τις καμπύλες, τα λεγόμενα «βόλτα» στην κερκυραϊκή διάλεκτο, οι στέγες με τις κορνίζες, τα κεραμίδια τα βυζαντινά σε χρώμα ώχρας, τα «πορτόνια» με ανάγλυφα μάρμαρα και όμορφα σχέδια, οι εξωτερικές πέτρινες σκάλες, που καταλήγουν σε βεράντα, το γνωστό στην κερκυραϊκή διάλεκτο «μπόντζο» τα συμπαγή πράσινα παραθυρόφυλλα και τα φουγάρα με την καμπυλωτή στέγη. Όμως τα τελευταία χρόνια με την αυξημένη παρουσία των τουριστών στο χωριό και την αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων ο ρυθμός της ζωής έχει αλλάξει και φυσικά επέδρασε αρνητικά στο περιβάλλον. Το λαογραφικό μουσείο Σιναράδων.
Στο χωριό εδρεύει και το Λαογραφικό Μουσείο Μέσης Κέρκυρας. Στεγάζεται σ΄ένα διώροφο οίκημα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και στις αίθουσές του φιλοξενούνται εκθέματα από τη ζωή της Μέσης Κέρκυρας της περιόδου 1860-1960. Μερικά από τα εκθέματα του Μουσείου


Ανάμεσά τους υπαρχουν γεωργικά εργαλεία, τοπικές ενδυμασίες, οικιακά σκεύη, αργαλείοι, πολλά βιβλία και ένα ξιόλογο αρχείο εγγράφων.


Τοπική ενδυμασία του χωριού
Πολλά αξιοθέατα έχει να γνωρίσει ο επισκέπτης του χωριού. Και πρώτο το «Aερόστατο» μια τοποθεσία λίγο έξω από το χωριό η οποία χρωστάει το όνομά της στην απίστευτη θέα που προσφέρει, αφού ο επισκέπτης έχει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε αερόστατο.
Κάτω από το «αερόστετο» βρίσκεται το νησάκι της Κυρά-Δικιάς. Το όνομά του το χρωστάει στο εκκλησάκι της Παναγίας της Κυράς – Δικαίας που βρίσκεται εκεί. Παλαιότερα το νησάκι αυτό είχε γνωρίσει μεγάλη ακμή αφού εκατοικείτω από πολλούς καλογήρους Τα γραφικά δρομάκια των Σιναράδων.
Ένα άλλο αξιοθέατο του χωριού των Σιναράδων είναι «Το βόλτο» Το βόλτο αυτό είναι μιά καμάρα πάνω από την αυλόπορτα ενός συγκροτήματος οικιών που υπήρχαν εκεί και μάλλον επρόκειτο για σπίτια συγγενών. Το βόλτο χτίστηκε την εποχή της πειρατίας στο Ιόνιο για να προφυλάσσει από τις επιδρομές των πειρατών. Η αρχιτεκτονική των βόλτων είναι κατάλειπα της Ενετικής κυριαρχίας στα Εφτάνησα
Στο κέντρο σχεδόν του χωριού, στην περιοχή Δουκάτικα υπάρχει το μνημείο των πεσόντων. Χτίστηκε το 1959 προς τιμή των νεκρών κατά τον πόλεμο του ’40 αλλά και όσων άλλων έδωσαν τη ζωή του σε άλλους πολέμους και μάχες.
Χαρακτηριστικό όλων των εκκλησιών του χωριού τα ψηλά καμπαναριά


Κύριο χαρακτηριστικό του χωριού των Σιναράδων οι πάρα πολλές εκκλησιές। Η κατασκεύη των εκκλησιών αυτών τοποθετείται στον 15ο αιώνα μέχρι και τα νεώτερα χρόνια


Ιδιαιτερότητες αυτών των εκκλησιών τα ψηλά καμπαναριά τους και η απλή εσωτερική διακόσμηση με τις εικόνες αξιόλογων αγιογράφω. Οι κυριώτερες εκκλησιές είναι Η Παναγία η Παντάνασσα, ο Άγιος Ιωάννης, ο Εσταυρωμένος, ο Άγιος Νικόλαος, οι Άγιοι Πάντες, ο Άγιος Αθανάσιος, ο Άγιος Θεόκτιστος, η Ευαγγελίστρα, η Κυρά Δικιά, οι Ταξιάρχες, οι Δεχουμένες, ο Άγιος Γόρδης και ο Άγιος Σαραντίτης। Κατά τη διάρκεια του Β! Π।Π οι μεγαλύτερες από αυτές είχαν μεταβληθεί σε νσνοκομεία.


Αξιομνημόνευτο το Πνευματικό Κέντρο Νεότητας στο οποίο λειτουργούν τμήματα βιβλιοθήκης, διδασκαλίας παραδοσιακών χορών ενώ εκεί γίνονται και διάφορες εκδηλώσεις.
Το 1961 το χωριό απόκτησε και τη δική του φιλαρμονική η οποία σήμερα αριθμεί εβδομήντα άτομα. Ξέχωρα από τις θρηκευτικές εκδηλώσεις του χωριού η φιλαρμονική των Σιναράδων συμμετέχει και στις δυό μεγάλες λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνα της Χώρας την Κυριακή των Βαϊων και την 11η Αυγούστου.
Μιά επίσκεψη στο χωριό ξέχωρα από τα αξιοθέατα προσφέρει και μια μεγάλη εμπειρία. Γνωρίστε λοιπόν τους Σιναράδες σαν βρεθείτε στην Κέρκυρα. Θα τους θυμάστε για πάντα.

38 σχόλια:

  1. Τι σύμπτωση! Πριν λίγο ήπια τον καφέ μου στο αερόστατο! Πολύ γραφικό χωριό! Έχω επισκεφθεί το λαογραφικό μουσείο και το ελαιουργείο σε εκπαιδευτική εκδρομή! Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που δίνετε! Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για την όμορφη αυτή ανάρτηση!
    Οι Σιναράδες είναι το χωριό μου και αν και δε ζω πια εκεί, η πολύ καλή περιγραφή σας μου θύμισε τα παιδικά κι εφηβικά μου χρόνια.
    Πολλούς χαιρετισμούς, να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχη η ξενάγηση Ντένη στους Σιναράδες και σ ευχαριστώ πολύ!
    Πέρα από την φυσική ομορφιά του χωριού, δεν μπορείς παρά να καμαρώσεις τους εκλεκτούς ανθρώπους του!
    Να είσαι πάντα καλά!
    Με αγάπη
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Ντένη μου, άλλη μία ξεχωριστή ανάρτηση,όπως μας έχεις συνηθίσει .Ετούτη όμως μου έφερε αναμνήσεις.Το χωριό μοιάζει πολύ με το δικό μου, πρίν από το σεισμό του 53.Εμείς τα παιδιά παίζαμε το κυφτό στα στενά γουλόστρωτα καντούνια του και στούς βόρτους των σπιτιών παιδιά .Θα μου επιτρέψεις να συμπληρώσω ότι οι Κρητικοί ήρθαν στα εφτάνησα το 1669, διότι τότε έπεσε ο Χάνδακας το σημερινό Ηράκλειο στους Τούρκους μετά από πολιορκία 21 χρόνων και έτσι όλη η Κρήτη περιέρχεται στην τουρκική κυριαρχία,γι' αυτό το λόγο πολλοί Κρητικοί προτίμησαν την ενετική κυριαρχία από την τουρκική .Χαιρετώ Κάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νάμαι εντυπωσιασμένη απο το όμορφο χωριό που ως όνομα γνώριζα αλλά δνε έχω επισκεφθεί ποτέ, επειδή οταν επισκέπτομαι την Κέρκυρα δε μπορώ να ξεμακρύνω απο τη Χώρα.
    Οι Σιναράδες μου θύμισαν σε πολλά εικόνες των παιδικών μου χρονων.
    Μου φεραν μια γλυκειά νοσταλγία και μια μελαγχολία και κάνει και κρύο απόψε λόγω της βροχής και δεν αντέχονται όλα μαζί.Θάθελα να επβεβαιώσω την ιστορική ορθότητα αυτού που είπε παραπάνω η Κάτε γαι τους Κρητες. Ηταν ο λόγος που τους έφερε στα Επτάνησα και έτσι προσέδωσαν μία ιδιαίτερη ανάμειξη στις Τέχνες ειδικά.
    Τελειώνοντας να πω οτι αν στο επόμενο ταξίδι επισκεφθώ τους Σιναράδες θάναι εξ αιτίας σου Ντένη μου,με ξεσηκώνεις κάθε φορά και τώρα χειμωνιάζει.
    Την αγάπη μου να ξαναπώ
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟΝ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. ΘΑΥΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΕΙΔΙΚΑ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή μου Emelie καλησπέρα
    Σέυχαριτώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια
    Ανήκεις στους τυχερούς αφού πίνεις τον καφέ σου στο Αερόστατο.
    Έχω μείνει στους Σιναράδες και πέρασα πολύ όμορφα
    Θα συνεχίσω και με άλλα χωριά της Κέρκυρας.
    Νάσαι καλά και να περνάς από εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ φίλε The Dark Chef
    Σ΄ευχαριστώ που πέρασες από το σπιτικό μου.
    Χαίρομαι που είσαι από τους Σιναράδες. Πριν χρόνια πέρασα ένα αλησμόνητο καλοκαίρι εκεί.
    Είναι χαρά μου που σου άρεσε η παρουσίαση
    Νάσαι καλά και να περνάς από δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητή μου Μάγδα
    Χαρά μου που πέρασες από τα Εφτάνησα.
    Και το χωριό είναι πανέμορφο και οι άνθρωποι υπέροχοι
    Εάν δεν έχεις παει σε συμβουλέυω να το προγραμματίσεις
    Σου έγραψα να μου στείελις τον κωδικό από το μπλογκ σου να το περάσω στα ιστολόγιά μου
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σιόρα-Κάτε μου καλή μου
    Κατ΄αρχάς να σε ευχαριστήσω σχετικά με την επέμβασή σου για την μετανάστεση των Κρητών στα Εφτάνησα.
    Χαίρομαι που σε ξεσηκώνω να ταξειδεύεις. Να πας στην Κέρκυρα. Θα σου μείνει αλησμόνητη.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χαρά μου αγαπητή μου
    Κέρκυρα δεν είναι μόνο η Χώρα, η οποία βεβαίως έχει πολλά για να δεις. Όμως αν ξεμακρύνεις λίγο από την Χώρα ειλικρινά δεν θα πιστεύουν τα μάτια σου αυτό που θα βλέπεις
    Την επόμενη φορά να πειςστην ξεναγό σου για Σιναράδες αλλά και για Παληά Περίθια.
    Χαίρομαι που σε ξεσηκώνω να ταξειδεύεις όμως βλέπω να σε τρομάζει το κρύο. Γιατί; Τι να πούμε εμείς εδώ που έχουμε βουνά τα χιόνια;
    Νάσαι καλά καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλή βδομάδα και σε σένα αγαπητή μου Μαριάνθη.
    Η αλήθεια είναι ότι οι φωτογραφίες όλες είναι όμορφες. Όμως να ξέρεις ότι όλα τα Εφτάνησα έχουν τέτοια ομοφιά που όποια φωτογραφία και να πάρεις θα σου αρέσει.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σιναράδες,
    Αρχιτεκτονική ομορφιά διαφορετική από την της Πυλάρου Κεφαλληνίας, αν και ανοίκουμε στα Επτάνησα.

    Φίλε μου Ντένη, μαζί σου γνωρίζουμε τα πανέμορφα τοπία των Νησιών μας, (Ηνωμένων Κρατών των Ιονίων Νήσων)
    αυτό το πήρα από την Εφημερίδα της Κέρκυρας 19 Αυγούστου 1839..

    Gazzeta Degli Stati Uniti Delle Isole Jonie,
    Corfu Agosto 1839

    xαιρετισμούς
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ντένη μου, όχι μόνο δεν γνώριζα τους Σιναράδες, αλλά ούτε το είχα ακούσει, εύχομαι κι ελπίζω κάποια στιγμή να έχω την τύχη να πάω στην Κέρκυρα και στους Σιναράδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πράγματι φίλε Γαβρίλη υπάρχει μια διαφορά, όχι μεγάλη, στην αρχιτεκτονική των νησιών. Και τούτο οφείλετο στις εκάστοτε ειδικές ανάγκες που παρουσιάζονταν, ¨Όμως σε γενικές γραμμές κυριαρχεί η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική. Μόνο στα Κύθηρα, σε κάποια παραλιακά χωριά θα δεις να κυριαρχεί η κυκλαδική αρχιτεκτονική γραμμή.
    Νάσαι καλά φίλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα φίλε Μηθυμναίε.
    Να καταφέρεις κάπουε να γνωίσεις και τα Εφτάνησα.
    Θα σε μαγέψουν Αποφάσισέ το.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ντένη μου,

    από την Μπόχαλη, στη Ζάκυνθο...
    μέχρι
    τους Ξιναράδες...(!!!) της Κέρκυρας,

    Θεούλη μου, πόσα ΔΕΝ ξέρουμε!
    (πνίγομαι, τούτο τον καιρό...)
    χαιρετισμούς)
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα Υιώτα.
    Έχω ακόμα να σε ταξειδέψω σε πάρα πο΄λά πανέμοσφα μέρη των νησιών μας.
    Με συγχωρείς που δεν πέρασα από την τεέυταία ανάρτησή σου
    την αγάπη μου σε σένα και τον Δημήτρη. Μου χρωστάτε έναν καφέ στην Όαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οι Σιναράδες, το χωριό της αρμονίας.

    Τι μαγευτική λέξη αυτή η "Αρμονία"!!!

    την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Aγαπητή μου Meggie
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Μια αρμονία είναι και το χωριό στο οποίο έχω περάσει ένα όμορφο καλοκαίρι,
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητέ μου Ντένη σε καλησπερίζω.
    Όπως πάντα αδιόρθωτη, άργησα να σου
    γράψω, αλλά πρίν λίγες μέρες γύρισα
    από την πατρίδα. Μυρίζω ακόμη Ελλάδα, όχι τόσο εγώ αλλά η βαλίτζα μου που δεν ξεμυρίζει από το φασκόμηλο που μάζεψα και πήρα μαζί μου. Ευλογημένος τόπος η χώρα μας. Ότι θέλεις βρίσκεις σ αυτά τα βουνά της. Φέτος αλλαξοπίστησα
    κι αντι για το Ιόνιο πήγα
    στο Αιγαίο στην Σάμο. Σ ένα νησί
    πανέμορφο, καταπράσινο και το πιό
    ευχάριστο, έχει μείνει ακόμη
    ελληνικότατο. Όμως διαβάζοντας
    όλα σου τα άρθρα ταξίδεψα νοερώς
    και στο Ιόνιο. Στην Μπόχαλη, πέρυσι
    που πήγα στο όμορφο Τζάντε,ήπια
    τον καφέ μου κι απόλαυσα την
    μαγευτική θέα της. Από Σιναράδες
    πέρασα το 2002 που έμεινα δυο
    εβδομάδες στον Πέλεκα, δεν μπορώ
    να πώ ότι είδα όλα αυτά που
    αναφέρεις, γιατί όλοι μας τρέχουμε
    να πάμε στο Μον-Ρεπό και δεν
    προσέχουμε τα υπέροχα χωριά.
    Την επομένη δεν θα μου ξεφύγει τίποτε.Ελπίζω να ξαναπάω.
    Καλό Φθινόπωρο αγαπητέ μου Ντένη,
    ακόμη δεν αναφέρω την λέξη
    "χειμώνας", ούτε να τον σκέπτομαι
    δεν θέλω. Χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω στα Επτάνησα και θα
    τα λέμε.
    Νάσαι πάντα καλά
    Χαιρετισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπημένε φίλε Ντένη
    Σου στέλνω την καλησπέρα μου, ακούγοντας τις υπέροχες καντάδες σου!

    http://magdax.blogspot.com/

    Σ ευχαριστώ πάρα πολύ!
    Χαίρομαι πολύ που επέστρεψες!
    Να είσαι εσύ και όλη η οικογένεια σου καλα!
    Εγκάρδιους χαιρετισμούς
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ!ΜΟΛΙΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΔΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΑΠΟ ΤΟ SITE ΣΑΣ! Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ!!!ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΛΛΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΗΝ TV ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΩ ΠΑΕΙ.ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ...ΤΙ ΝΑ ΠΩ...ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΞΕΧΑΣΑ ΔΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΜΑΘΕΙ ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΚΟΜΗ ΒΕΒΑΙΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ «ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΙΩΡΓΗ»ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ.ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ.ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγαπητή μου Ρισσιάνα
    Και πάλι καλως όρισες
    Χαίρομαι που γνώρισες την πανέμορφη Σάμο. Πέρασα ένα πολύ όμορφο καλοκαίρι στο Καρλόβασι αλλά γυρίσαμε όλη τη Σάμο.
    Σ' ευχαριστώ που πέρασες από το μπλογκ μου και σου άρεσαν όσα βρήκες. Είπαμε, Αγώνας για τα Εφτάνησα.
    Και φυσικά συνεχίζω
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μάγδα μου αγαπημένη φίλη
    Μια καλησπέρα από τη ΄φθινοπωινή Νέα Υόρκη
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και για τα καλά σου λόγια.
    Το μπλογκ σου είναι ήδη στα αγαπημένς σου Τον κωδικό μου έστειλε η φίλη μας Χαρά.
    Πέρασα δυό φορές από το δικό σου και παιδε΄υτικα να αφήσω σχόλιο χωρίς να τα καταφέρω. Θα ξαναδοκιμάσω και πάλι
    Η οικογένειά μου κι' εγώ σε ευχαριστούμε για τις ευχές σου,
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγαπητή μου Κατερίνα
    Καλησπέρα και καλώς όρισες. Πιστεύω πως θα πέρασες όμορφα.
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια για την Κέρκυρα.
    Και μην αρκείσαι μόνο στα ντοκυμαντέρ της τηλεόρασης. Να αποφασίσεις μιάν επίσκεψη.
    Θα δεις και τους Κερκυραίους να χορεύουν τον χορό τους.
    Η επόμενη ανάρτηση αφιερωμένη στα Κϋθηρα.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλέ μου Ντένη..
    απολογούμαι που δεν το είδα ΑΜΕΣΩΣ!
    Αυτές τις μέρες έχω πολύ φόρτο δουλειάς και μπαίνω στιγμιαία και δεν το είδα.
    Έχω πολλές μνήμες από τους Σιναράδες, όπου είναι πολύ κοντά στον Άγιο Προκόπη απ όπου κατάγομαι εγώ, και επειδή υπηρετούσε εκεί ο πατέρας μου για κάποια χρόνια, έχω πολλές παιδικές στιγμές περάσει εκεί. Ο Άγιος Νικόλαος είναι η κεντρική εκκλησία, που δίπλα της στεγάζεται η φιλαρμονική Σιναράδων. Έχω ανέβει ως παιδί στην Κεραδικιά με βάρκα για ένα γάμο και δεν θα ξεχάσω αυτές τις εικόνες. Για το λαογραφικό Μουσείο και αναλώσει τη ζωή του ο δάσκαλος Νίκος Πακτίτης. Τα επίθετα των Σιναραδιτών είναι : Γραμμένος, Πακτίτης, Αλαμάνος, Μαυρίκης, Πηγής, κλπ και δεν ξέρω αν είναι και κρητικά σε -άκης.
    Εξαιρετικό αφιέρωμα όπως πάντα.
    Και η μουσική υπόκρουση ..τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Με τη Χαρά θα πάμε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ στην Παλιά Περίθεια!
    Υπογραφή:
    η..ξεναγός!

    (Ντένη μου, η Χαρά δεν ήθελε με τίποτα να βγούμε από την πόλη..! Δεν φταίω..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αγαπητή μου Ρεγγίνα.
    Δεν υπάρχει λόγος να απολογείσαι για την καθυστέρηση. Καταλαβαίνω από φόρτο εργασίας. Γνωρίζεις καλά την περιοχή. Για τον Άγιο Προκόπη, όπου και εγώ έχω περάσει από εκεί, ετοιμάζω μιαν ανάρτηση. Αξίζει. Σ΄ευχαριστώ για την πληροφόρηση των Σιναράδικων ονομάτων. Γνώριζα τα ονόματα Γραμμένος και Αλαμάνος Τα άλλα όχι. Όσο για τα Κρητικά οι πληροφορίες που μου έδωσαν πρόσφατα είναι ότι υπάρχουν ακόμη δυό με τρεις οικογένειες σε...άκης.
    Χαίρομαι που στο μελλοντικό,προγραμμά σας με τη Χαρά είναι η επίσκεψη στην Παλιά Περίθεια. Μεγάλο μνημείο. Να την τραβήξεις με το ζόρι τη Χαρά έξω από την χώρα. Να δει και την άλλη Κέρκυρα.
    Νάσαι καλά καλή μου Ρεγγίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΑΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΙΣΩΣ ΠΑΩ .ΠΡΕΠΕΙ ΔΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τι σκοινιά μου τραβάτε κι οι δύο που έμπλεξα;
    Με ρωτήσατε;Κανονίζετε ερήμην μου!
    Ευχαριστώ βεβαια που το κάνετε για το καλό μου αλλά πρέπει να ερωτηθώ κι εγω...νομίζωωω;;;Μπα σ εκαλό σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλησπέρα αγαπητή μου Κατερίνα
    Χαίρομαι για την απόφασή σου να επισκεφτείς την Κέρκυρα.
    Οι ομορφιές του νησιού θα σε αποζημιώσουν
    Χαιρετισμούς στον Κερκυραίο φίλο σου
    Μια καληνύχτα από την Νέα Υόρκη
    Με συγχωρεί που έρχομαι σαν ανώνυμος αλλά έχω κάποιο πρόβλημα με τον Blogger

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αγαπητή μου Χαρά
    Μόνο για το καλό το δικό σου είπα στην Ρεγγίνα να σε ξεναγήσει και έξω από τη Χώρα. Εκεί θα γνωρίσεις την πραγματική Κέρκυρα.
    Νάσαι καλά
    Ντένης
    Η ανωνυμία μου οφείλεται στο τρελό τον Blogger

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αγαπητή μου Τέσυ καλησπέρα.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Χαίρομαι που σου άρεσαν τα Εφτάνησα
    Χαρά μου θα είναι να έχω τακτική την επίσκεψή σου.
    Νάσαι καλά
    Ντένης
    Η ανωνυμία οφείλεται σε ιδιοτροπία του Blpgger

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ...ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Κατερίνα μου
    Καλή σου μέρα από Νέα Υόρκη
    Σήμερα κάποια στιγμή θα έχω την ανάρτηση για τα αγαπημένα σου Κύθηρα.
    Νάσαι πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή