Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Η σφαγή της μεραρχίας Aqui στην Κεφαλονιά.

To μεγάλο και ειδεχθές έγκλημα των Γερμανών που, δυστυχώς έχει μείνει ατιμώρητο

Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα τα οποία διεπράχθησαν από την γερμανική Βέρμαχτ κατά τη διάρκεια του Β! Παγκοσμίου πολέμου είναι αναμφισβήτητα η ασφαγή της ιταλικής μεραρχίας Aqui η οποία έδρευε στα Εφτάνησα. Ένα έγκλημα για το οποίο ποτέ δεν δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις, ποτέ δεν διατυπώθηκε κάποια μεταμέλεια, ποτέ δεν καταδικάστηκε σαν έγκλημα πολέμου. Η ανθρωπότητα δυστυχώς έσκυψε το κεφάλι μπρος στην θηριωδεία των Γερμανών. Ήταν σαν να συμφωνούσε.
Στα τέλη του Απρίλη του 1941 και μετά την είσοδο των Γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, η διοίκηση των Εφτανήσων ανατίθενται στην Ιταλία. Με την συμφωνία αυτή μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας φτάνει στα νησιά του Ιονίου στις 29 Απριλίου του 1941 η Μεραρχία Aqui η οποία αφήνει τον κύριο ογκο της στην Κεφαλονιά – περίπου 10,000 στρατιώτες - ενώ άλλες 3.000 στρατοπαιδεύουν στην Κέρκυρα και άλλα μικρά τμήματα καταλαμβάνουν τα υπόλοιπα νησιά του Εφτανησιώτικου συμπλέγματος.

Διοικητής της μεραρχίας είναι ο στρατηγός Antonio Gantin.
Στο λιμάνι του Αργοστολίου στρατοπεδεύει η 1η πυροβολαρχία του 33ου Συντάγματος πυροβολικού διοικητής της οποίας είναι ο λοχαγός Άμος Παμπαλόνι. Είναι ο λοχαγός, που κάποια χρόνια αργότερα, στο αμφιλεγόμενο μυθιστόρημα του Λουίς Ντε Μπερνιέ θα γίνει ο λοχαγός Κορέλι με το σχετικό μαντολίνο ενώ βέβαια δεν γνώριζε μαντολίνο. Στο λόφο αυτόν ήταν η πυροβολαρχία του Παμπαλόνι
Φανατικός αντιφασίστας ο Άμος Παμπαλόνι, δεν άργησε να συνδεθεί με τους αντιστασιακούς της Κεφαλονιάς. Έτσι η συνθηκολόγηση θα τον βρει να είναι οργανωμένος στην αντίσταση στις τάξεις του ΕΑΜ και φυσικά ενάντια στους Γερμανούς. Κι’ όπως αναφέρει στο ημερολόγιό του «....ούτε οι Έλληνες φίλοι μου, ούτε εγώ, ούτε οι συντρόφοι μου στο στράτευμα θέλαμε να πατήσουν οι Γερμανοί στο νησί»
Με την συνθηκολόγηση της Ιταλίας την 7η Σεπτεμβρίου του ’43 ο στρατάρχης Μπαντόλιο, από κάποιο ασυγχώρητο λάθος, δεν κηρύσσει τον πόλεμο ενάντια στη Γερμανία, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένο τον ιταλικό στρατό σε οποιοδήποτε μέτωπο κι’ αν βρισκόταν Η απόβαση των Γερμανών στο Αργοστόλι
Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1943 φτάνει στην Κεφαλονιά η γερμανική μεραρχία «Εντελβάϊς». Ένα σώμα 4.000 επιλέκτων δολοφόνων με διοικητή τον στρατηγό Χούμπερτ Λαντς και αποβιβάζονται στο νησί για να διαπραγματευτούν την παράδοση των Ιταλών.
Οι Γερμανοί, κατόπιν διαταγής του Χίτλερ, αναλαμβάνουν την διενέργεια διαπραγματεύσεων για την παράδοση της Μεραρχία Aqui στα Εφτάνησα. Κι’ ενώ ο στρατηγός Gantin έχει αποφασίσει την παράδοση ο στρατός εναντιώνεται. Η πυροβολαρχία του Παμπαλόνι είναι αυτή που θα βυθίσει το ένα από τα δύο αποβατικά που από το Ληξούρι καυευθύνονται προς το Αργοστόλι
Στις 12 Σεπτεμβρίου οι Γερμανοί αρχίζουν πλέον τις συστυματικές επιχειρήσεις εναντίον των Ιταλών. Το Αργοστόλι, πρωτεύουσα του νησιού όπου εκεί βρίσκεται και ο μεγαλύτερος όγκος των ιταλικών στρατευμάτων, βομβαρδίζεται από τη γερμανική αεροπορία σε καθημερινή βάση από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Ιδιαίτερα η 16η του μηνός για το Αργοστόλι σημαίνει βιβλική καταστροφή. Η πόλη όλη σχεδόν έχει ισοπεδωθεί ενώ η φωτιά καίει τα πάντα. Οι κάτοικοί της μαρτυρικής πόλης θα βρουν τη σωτηρία στην Κρανιά και στους Λάσιους.
Η πρώτη μεγάλη μάχη μεταξύ Ιταλών και Γερμανών θα δοθεί κοντά στο χωριό Αγκώνας. Χαρακτηριστικά ο Γερμανός διοικητής του 11ου λόχου Άλφρεντ Ρίχτερ γράφει στα απομνημονεύματά του. «....τους χτυπήσαμε έτσι, όπως δεν χτυπήσαμε ποτέ κανέναν άλλον σε αυτόν τον πόλεμο.» Όμως πολύ σύντομα οι Γερμανοί θα γίνουν κύριοι του νησιού και η αντίστροφη μέτρηση για τους άνδρες της Μεραρχίας Aqui θα αρχίσει.
Σε όλο το νησί τα κορμιά των νεκρών Ιταλών χτυπημένα από τις σφαίρες των πρώην συμμάχων τους σχηματίζουν βουνά και σημαδεύουν την αγριότητα, το μίσος και την θηριωδία των χιτλερικών στρατευμάτων.
Όμως η μεγάλη σφαγή θα γίνει στα Τρωϊαννάτα όπου εκεί έχει συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος όγκος των ιταλικών στρατευμάτων.
Τα μικρά ξαδέλφια, Σπύρος Γεωργακάτος και Διονύσης Λουρεντζάτος από σύμπτωση γίνονται αυτόπτες μάρτυρες του μεγάλου μακελειού που έγινε στο χωριό τους Όπως οι ίδιοι διηγούνται, η 22α Σεπτεμβρίου που ξημέρωνε φαινότανε μιά συνηθισμένη μέρα. Μόνο που το χωριό τους, τα Τρωϊαννάτα τώρα το είχαν οι Γερμανοί οι οποίοι είχαν αιχμαλωτίσει τους Ιταλούς και τους κρατούσαν κάτω από τις εληές σημαδεύοντάς τους με τα αυτόματα. Λίγο πιό πέρα στα Φραγκάτα, γίνονταν μεγάλες μάχες η έκβαση των οποίων θα σημάδευε ίσως και την τύχη της περιοχής. Το μνημείο των πεσόντων Ιταλών
Ξαφνικά κατά το μεσημέρι ακούστηκε βόμβος από φορτηγά αυτοκίνητα και σε λίγο ξεπρόβαλε από την στροφή του δρόμου μιά μεγάλη φάλαγγα από φορτηγά γεμάτα με πάνοπλους Ιταλούς που επροωθούντο για ενισχύσεις στα Φραγκάτα.
Κοντά να πλησιάσουν τα πρώτα σπίτια του χωριού βλέπουν μπροστά τους τους άλλους Ιταλούς που είχαν ήδη αιχμαλωτίσει οι Γερμανοί.
Στο σημείο αυτό το ρόλο της ιστορίας θα αναλάβει η ειρωνία της τύχης. Στη στροφή , που ο δρόμος έρχεται από τα Φραγκάτα κάνει την εμφάνησή της η φάλαγγα των Γερμανών, που γύριζαν νικητές από τη μάχη σ΄αυτό το χωριό. Οι Ιταλοί σαν τους είδαν σταματούν και δείχνουν πως δεν έχουν σκοπό να προβάλουν καμμιάν αντίσταση. Βλέπουν πως γι’ αυτούς έχει χαθεί κάθε ελπίδα. Σταματούν και μοιάζουν να περιμένουν τη μοίρα τους. Οι Γερμανοί τους κυκλώνουν και τους υποχρεώνουν να κατέβουν από τα αυτοκίνητα. Κι’ αυτοί κατεβαίνουν με τάξη και ησυχία και παραδίδουν τον οπλισμό τους. Στη συνέχεια τους βάζουν στη γραμμή και τους οδηγούν στο σχολείο του χωριού. Τους κλείνουν μέσα και απ’ έξω τοποθετούνται φρουροί με τα αυτόματα στο χέρι.
Μέσα στο σχολείο, οι Ιταλοί, αφού συνέλθουν από την πρώτη έκπληξη αρχίζουν τα τραγούδια και τις χαρές, σίγουροι, πως σαν αιχμάλωτοι πολέμου,
Και σύμφωνα με το πολεμικό Δίκαιο, οι Γερμανοί δεν θα τους πείραζαν και θα τους έστελναν στα σπίτια τους. Μέχρι τα χαράματα οι χαρές και τα τραγούδια ακούγονταν έξω. «...Μάνα έρχομαι στην αγκαλιά σου ξανά...» τραγουδούσαν. Ήταν αδύνατο να φανταστούν τι τους περίμενε. Ο τόπος της εκτέλεσης στα Τρωϊαννάτα
Όταν ξημέρωσε η 23η Σεπτεμβρίου, οι Γερμανοί πρωί-πρωί βγάζουν τους Ιταλούς από το σχολείο και τους οδηγούν στο δρόμο που τους είχαν συλλάβει. Κι’ ενώ οι Ιταλοί περίμεναν πως θα τους φορτώσουν στα αυτοκίνητα για να τους κατεβάσουν στο Αργοστόλι, αυτοί τους οδηγούν στο δρόμο που οδηγεί προς τον κάμπο και σταματούν στα πρώτα χωράφια, κοντά στον Αγλάμπη. Ο κάμπος στα Τρωϊαννάτα


Με τη βοήθεια κάποιου Ιταλού που γνώριζε γερμανικά τους διέταξαν να αφήσουν κάτω από τις εληές τα σακκίδιά τους και ό,τι άλλο ατομικό είχαν και τους οδήγησαν στο απέναντι χωράφι, που είχε μιά λιθιά αφού το από πάνω μέρος ήταν ψηλότερo. Εκεί τους αράδιασαν και τους μέτρησαν. Ήσαν 30 αξιωματικοί και 602 οπλίτες.
Όση ώρα κρατούσε η διαδικασία της καταμέτρησης ένας Γερμανός αξιωματικός μιλούσε στο ασύρματο τηλέφωνο ενώ οι μορφασμοί του προσώπου του έδειχναν πως δεν του άρεσαν οι διαταγές που έπαιρνε και προσπαθούσε να τις αποφύγε। Μάταια όμως.


Κάποια στιγμή η συνομιλία τελείωσε. Έκλεισε το τηλέφωνο, χωρίς να αλλάξει η έκφραση του προσώπου του. Μια νεκρική ησυχία επικρατούσε γύρω. Αμέσως, στο πάνω χωράφι, πίσω από τις πλάτες των Ιταλών άρχισαν να στήνονται τα πολυβόλα. Οι Ιταλοί είχαν απομείνει να κοιτάζουν προς τις εληές όπου είχαν αφήσει τα πράγματά τους.
Ξαφνικά την νεκρική ησυχία του φθινοπωριάτικου πρωινού τάραξαν οι κρότοι των πολυβόλων που άρχισαν να δουλεύουν ακατάπαυστα.

Κείνη τη στιγμή ο χρόνος είχε σταματήσει πάνω στα άψυχα κουφάρια 632 νέων παιδιών που έπεφταν θύματα ενός παρανοϊκού ηγέτη που είχε παρασύρει όλον τον κόσμο στην δίνει ενός αιματηρού πολέμου.
Κείνο το πρωινό της 23ης Σεπτεμβρίου του 1943 ένα μεγάλο πολεμικό έγκλημα είχε διαπραχτεί έξω από το χωριό Τραωϊαννάτα της Κεφαλονιάς. Ένα έγκλημα που έμελλε να μείνει ατιμώρητο μέχρι σήμερα όπως και άλλα πολλά.
Ακόμη και σήμερα, αν και πέρασαν εξήντα οκτώ χρόνια, οι κάτοικοι του χωριού θυμούνται με δέος την τραγωδία που έζησαν εκείνο το πρωινό. Κάτω από αυτές τις πέτρες βρίσκονται τα κόκαλα χιλιάδων νέων παιδιών
Ας μου επιτραπεί, λόγω των συγκυριών της σημερινής παγκόσμιας πολιτικής κατάστασης να πω στην κ. Μέρκελ και τους συμπολίτες της, αυτούς που τοσο ξεδιάντροπα βεβήλωσαν ακόμη και το άγαλμα της Αφροδίτης, ότι θα είναι καλό κάπου-κάπου να ρίχνουν και ένα μικρό βλέμμα στην Ιστορία. Όλο και κάτι θα μάθουν.


ΠΗΓΕΣ


Εφημερίδες Ελευθεροτυπία


Ριζοσπάστης


Το Βήμα


Ιστοσελίδεςε Ιθακα Νιούς


Κεφαλονιά. Γρ.


Αρχείο Κατερίνας Γεωργακάτου।








31 σχόλια:

  1. Απάνθρωπο, φοβερό, ανατριχιαστικό,

    Δυστυχώς όλοι όσοι ζήσαμε τα χρόνια εκείνα στην Κεφαλονιά έχουμε κι από κάποια θύμιση, για την σφαγή των Ιταλών, μα κι μια απορία, γιατί δεν αντιστάθηκαν αφου ένας Γερμανός θέριζε χιλιάδες...
    Φίλε Ντένη πικρές, θλιβερές αναμνήσεις, τα στούκας τα γερμανικά Αεροπλάνα να πολυβολούν κι αυτοί να τρέχουν στα σπίτια μας στα χωράφια μας, να πετούν τα ρούχα τους να ζητούν πολιτικά, μετά η περιοχή μονοδένδρι στη Φάλαρη γεμάτη πτώματα χιλιάδες και οι χωριανοί να τρέχουν να γδύνουν, να πέρνπυν τα όπλα τους τις Μπαλάσκες τις σφαίρες τα ρούχα τους τα κράνη, Υπήρχε τέτοια ανέχεια τέτοια πείνα...όπου είναι καλύτερα να μην τα θυμάτε κανείς. Θυμάμαι από τις Μπαλάσκες φτιάχναε πέδιλα από τα κράνη για νερό, τη μπαρούτι για προσάναμα, τα όπλα τα αγόραζαν στα κρυφά οι αντάρτες, ένα οπλοπολυβόλο 30 λίτρες καλαμπόκι...
    θα μπορούσε να γράφω-ουμε ολόκληρε ιστορίες ο κάθε ένας μας από την πλευρά που τις έζησε.

    Αυτό για τα Τρωιανάτα δεν το ήξερα τις Ευχαριστίες μου στην Κ΄τε και σε εσένα
    Χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί να μην το έζησα, όμως μου μεταδόθηκε απο παιδί απο τις διηγήσεις του παππού μου και του πατέρα μου.
    Ηταν πράγματι αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου. Υπουλο και ανήθικο χτύπημα, ακόμα και για περίοδο πολέμου.
    Υπέροχη καταγραφή της Ιστορίας μας για άλλη μια φορά.
    Θαυμάστρια πάντα των γνώσεων, της αναζήτησης της ιστορικής αλήθειας και της πένας σας Κύριε Κονταρίνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Γαβρίλη
    Οι Ιταλοί δεν αντιστάθηκαν στην Κεφαλονιά διότι δεν είχαν την τόλμη να τα βάλουν με τους Γερμανούς. Λαός δειλός αλλά και ειρηνικός. Εχθροί του πολέμου. Το έδειξαν και στην Αλβανία. Άλλωστε ήξεραν ότι η οποιαδήποτε αντίσταση ήταν μάταιη. Γι΄αυτό προτήμησαν τον δρόμο της παράδοσης.
    Για τα έκτροπα που έγιναν μετά από τους δικούς μας έχω τόσα πολλά στοιχεία από την Κάτε και επώνυμα μάλιστα αλλά δεν μ΄αφήνει να τα δημοσιοποιήσω Κι΄έχει και δίκιο διότι κάποιοι ζουν ακόμη
    Θα τα πούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχάριστο αγαπητή μου κυρία Χαρά που τα παιδικά σας παραμύθια περιείχαν και πολεμικές αφηγήσεις.
    Έτσι έχετε μια γνώση και φυσικά μια γνώμη. Σεβαστά όλα.
    Δεν έχω λόγους κυρία μου να σας ευχαριστήσω για τον θαυμασμό σας στις ικανότητές μου. Θα προσπαθώ πάντοτε να μην σας διαψεύδω αλλά και να σας ικανοποιώ.
    Την αγάπη μου κυρία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ! Ντένη μου!
    ...θυμήθηκε κι ο Δημήτρης ένα καράβι ολόκληρο με Ιταλούς που έφυγε από τον Πειραιά... και το βούλιαξαν... ίσως στον Ισθμό;
    Τρομερά γεγονότα.

    Όσο για το υστερόγραφό σου!
    Πολύ ελαφρύ, για την παγωνιέρα της...ευρώπης!!!!!!!!!!!
    Οι άλλοι να τα βλέπουν!

    Σε φιλούμε,
    Υιώτα-Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ ΠΟΥ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ. ΟΛΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ.
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ντένη, ήταν σαν να έβλεπα μία ταινία τρόμου με κομμένη την ανάσα.. Μου άφησε μια έντονη αίσθηση σοκ! Ανατριχιαστικό, σαδιστικό, βαθιά άρρωστο όλο αυτό, καθώς αφέθηκαν οι τύχες των λαών σε χέρια ψυχοπαθούς δολοφόνου με τρόπους ιδιαζόντως απεχθείς. Έχεις δίκιο που λες για την κοντόφθαλμη μνήμη που βλέπει επιλεγμένα.. Με σοκάρει ο τρόπος που καταντήσαμε να μας κηδεμονεύουν και να μας χαστουκίζουν περιφρονητικά αυτοί που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο πρόσφατο παρελθόν που επιλέγουν να μη θυμούνται.
    Πρέπει εμείς όμως να θυμηθούμε ποιοί είμαστε! Δεν νομίζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΖΗΣΑΝ!ΚΑΙ ΔΥΣΤΙΧΩΣ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΗΝ ΓΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν έχω λόγια. Γι' αυτό λέγεται πόλεμος, δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σοκ και Δέος
    μπροστά στο "απάνθρωπο"
    κι όμως .. εκτός της κ. Μέρκελ και των συμπολιτών της, ξεχνάμε κι εμείς την Ιστορία .. και τότε οι "Γερμανοί ξανάρχονται" ..

    σ'ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγχαρητηρια αγαπητε μου φιλε γιατι δεν πρεπει ποτε να ξεχναμε και εμεις οι νεωτεροι να μαθαινουμε συνεχως.
    Να εισαι παντα καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητοί μου Υιώτα Δημήτρη.
    Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι φέρθηκαν σαν κτήνη όχι μόνο στους Ιταλούς αλλά και στους Έλληνες
    Σήμερα και πάλι μας εξουσιάζουν διότι έχουμε άχρηστους πολιτικούς.
    Νάσται καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαιάνθη καλή μου φίλη
    Τυχερή που δεν έζησες την τραγωδία της τριπλής Κατοχής που εζησε η πατρίδα μας
    Τις ίδιες μέρες με την Κεφαλονιά καταστράφηκε από αυτούς και η Κέρκυρα Για μια ολόκληρη νύχτα βομβάρδιζαν τη Χώρα με εμπρηστικές βόμβες Δεν έμεινε τίποτα
    Σήμερα θάλουν να μαςπάρουν και πάλι τη γη μας
    Ο Θεός να λυπηθεί την πατρίδα μας.
    Την αγάπη μου σε όλη την οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ρεγίνα μου καλή μου
    Η παρομοίοσή σου πετυχημένη.
    Μόνο όποιος το έζησε μπορεί να καταλάβει τι έγινε τότε.
    Και φυσικά θα γνωρίζεις και την τύχη που είχε η Κέρκυρα Δεν άφησαν τίποτα όρθιο.
    Η παρατήρησή σου σωστή. Να καταφέρουμε και εμείς να θυμώμαστε ποίοι είμαστε. Επιβάλεται
    Νάσαι καλά καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κατερίνα μου αγαπητή
    Σ¨ευχαριστώ που περνάς από τα Εφτάνησα. Δεν είναι μόνο θλιβερές οι αναμνήσεις. Είναι οτι σκότωσαν μέσα μας ό,τι ωραίο είχαμε.
    Πέρασαν χρόνια χωρίς οι άνθρωποί να μπορέσουν να γιατρευτούν ψυχικά.
    Όσο για τη γη μας ήδη μας την έχουν πάρει αλλά οι αξιοθρήνοιτοι πολιτικοί μα θα μας το σερβίρουν σιγά-σιγά
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητή μου Evanescence.
    Σ΄ευχαριστώ για το πέρασμά σου από τα Εφτανησα.
    Φυσικά και δεν υπάρχουν λόγια να μπορέσει κανείς να μιλήσει γι΄αυτό το θηρίο που λέγεται πόλεμος.
    Κι΄όμως οι άνθρωποι συνεχίζουν να δέχονται να πολεμούν.
    Και πάλι ευχαριστώ για την επίσκεψη
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Meggie καλή μου φίλη
    Με δυό λέξεις τα λες όλα
    Σοκ και δέος.
    Οσο για τους λαούς που ξεχνούν την ιστορία τους είναι γνωστό τι παθαίνουν. Κι΄εμείς την ιστορία μας όχι μόνο την ξεχνάμε αλλά και δεν την γνωρίζουμε.
    Νάσαικαλά καλή μου φίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλέ μου φίλε Skroutzakos
    Σ¨ευχαριστώ που με θυμάσαι.
    Χαίρομαι που λες ότι μαθαίνεις κάτι. Φίλε μου αυτή την ιστορία θα πρέπει να την γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Όμως θα ξέρεις ότι όλοι οι πολιτικοί μας έχουν πέσει πάνω στην παραχάραξη της ιστορίας μας διότι κάπου τους χαλάει τη..... σούπα.
    Στείλε μοτ το banner σου να ξαναπεράσω το μπλογκ σου στη λίστα μου
    Νάσαι καλά φίλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ντένη μου καλημέρα.
    Θα μου επιτρέψεις να συμπληρώσω τα εξής. Οι φωτογραφίες που σου έστειλα και έχεις αναρτήσει είναι κοι οι δυό από τον τόπο της σφαγής. Η μία πιό κοντά στη λιθιά που ήσαν παρατεταγμένοι οι Ιταλοί και στην άλλη φαίνεται όλο το χωράφι που διαδραματίσθηκε η τραγωδία. Σ¨αυτή βλέπεις στο βάθος πίσω από τις εληές τα σπίτια. Αυτά τα σπίτια είναι και σήμερα. Το δικό μου δεν απείχε ούτε πενήντα μέτρα από τον τόπο της σφαγής. Δυστυχώς η εκτέλεση έγινε στη γειτονιά μας και όχι στον κάμπο. Οι εληές δεν ήσαν τότε και η ορατότητα ήταν πολύ καθαρή. Επίσης ακούγονταν και οι ομιλίες πολύ ευκρινέστατα. Από τον πατέρα μου έχω ακούσει πολλά τραγικά πράγματα γι΄αυτή τη σφαγή. Δεν θα επεκταθώ. Μόνο θα γράψω τα εξής. Όταν έδιναν την χαριστική βολή έφτασε διαταγή να σταματήσει η εκτέλεση. Πέντε δεν είχαν πςθάνει τους οποίους πήραν μαζύ τους φεύγοντας. Κατά την διαδσρομή για το Αργοστόλι ή τους τελείωσαν ή πέθαναν γιατί τους βρήκαν πεταμένους στην άκρη του δρόμου. Οι χωριανοί πήγαν την άλλη μέρα στην Κομαντατούρ να ζητήσουν βοήθεια για την ταφή και φυσικά τους έδιωξαν. Δεν ήξεραν τι να κάνου τόσα πτώματα. Ήδη η σήψη είχε αρχίσει και τα όρνια έφθαναν στρατιές. Κάποιος έριξε την ιδέα να τους ρίξουν σε δυό πηγάδια στον κάμπο που δεν είχαν νερό. Αυτό έκαναν. Μετά τον πόλεμο ήρθε ο καθολικός παπάς και έκτισε τα πηγάδια, τα στόλισε και ερχόταν και διάβαζε μνημόσυνα. Το 1953 ήρθε κρατική επιτροπή και σήκωσε τα οστά. Αυτή η θηριωδία ήταν η χειρότπου που έζησε το χωριό μου κατά τη διάρκεια του πολέμου και σημάδεψε ανεξήτιλα όλους.
    Χαιρετώ Κάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΑ ΓΡΑΦΩΜΕΝΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΘΑ ΣΟΚ!ΤΙ ΤΡΑΓΩΔΙΑ!ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΑΜΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ...συγκλονιστική η περιγραφή !!! δεν έχω κάτι παραπάνω να πώ μπράβο Ντέννη :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έπρεπε να έρθει ο Λουί ντε Μπερνιέ με το μαντολίνο του Κορέλι για να μάθουν όσοι δεν ήξεραν ,τι έγινε με τους Ιταλούς στην Κεφαλονιά. Κι όμως έχουμε την δική μας, Ανδρεάς Τραυλού Μεσσάρη, που το 1992 εκδίδει το μυθιστόρημά της '' Της τυφλής ανεμοθύελλας'', που είναι σκάλες ανώτερο από το μαντολίνο του Κορέλι.Αλλά ας όψεται η διαφήμιση.Η σφαγή της ιταλικής μεραρχίας είναι ένα αποτρόπαιο ατιμώρητο έγκλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Kάτε μου καλή μου
    Σ΄ευχαριστώ για όλες τις συμληρωματικές σου υποδείξεις. Βέβαια όλα αυτά τα στοιχεία μου τα είχες στείλει και τα είχα αλλά δεν τα πέρασα διότι δεν θέλω να μακρυγορώ. Κουράζονται να διαβάζουν μεγάλα κείμενα. Πάντως πολύ καλά και πολύ επιτυχημένα τα συμπληρώνεις εσύ.
    Σ΄ευχαριστώ και για τις φωτογραφίες, βιβλίο και εφημερίδες.
    Νάσαι καλά γλυκιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγαπητή μου Κατερίνα
    Ασφαλώς αποτείνεσαι στην Κατε και στα όσα τόσο επιτυχημένα συμπληρώνει.
    Νάσαι καλά και σέυχαριστώ για την επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Έφη μου καλή μου φίλη
    Χαίρομαι για τον χαρακτηρισμό της ανάρτηση. Πραγματικά΄ήταν συγκλονιστικό αυτό το γεγονός.
    Σ΄ευχαριστώ που περνάς από τα Εφτάνησα
    Στείλε μου το μπάννερ σου.
    καλή σου μέρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγαπητή μου Σωσώ καλώς ηρθες στα Εφτάνησα. Σ΄ευχαριστώ για όσα γράφεις όμως.....
    Ο Λουϊ ντε Μπερνιέ δεν ήταν αυτός που μας έμαθε τι έγινε με τους Ιταλούς στα Εφτάνησα. Με το θλιβερό κα ύπουλο βιβλίο του προσπάθησε να μειώσει πολύ την συμβλή των Ελλήνων στον Β! Π.Π και διαστρέβλωσε με αισχρό τρόπο την ιστορία μας και την ιστρία της Εθνικής μας Αντίστασης. Πριν από αυτόν προηγήθηκαν πολλοί ξένοι και Έλληνες αξιόλογοι μεταξύ των οποίων ο Βαγγέλης Σακκάτος ο οποίος όχι μόνο έγραψε βιβλία σχετικά με ην σφαγή των Ιταλών στην Κεφαλονία αλλά έκανε γνωστό αυτό το έγκλημα σε πολλούς Διεθνείς Οργανισμούς. Για τα όσα έγιναν στην Κέρκυρα
    -και έγναν πολλά - υπάρχει το εξαίρετο βιβλίο του Γιώργου Αθανάσαινα. Επί πλέον
    ο Ριζοσπάστης για χρόνια εδημοσίευε άρθρα και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων. Με το θέμα αυτό έχουν επίσης ασχοληθεί επισταμένα πολλες εφημερίδες των Αθηνών. Ακόμη και η ελληνική τηλεόραση ασχολήθηκε με πολύ αξιόλογες παρουσιάσεις του εξαίρετου δημοσιογράφου Γιώργου Πετρίδη.
    Αλλοίμονό μας αγαπητη μου φίλη αν περιμέναμε τον ανενημέρωτο και ανιστόριτο αυτόν κύριον του...αόρατου μαντολίνου.
    Κακώς επέτρεψαν αυτή την τόσο προσβλητική για την πατρίδα μας ταινία να γυριστεί σε ελληνικό έδαφος.
    Σ΄ευχαριστώ καλή μου φίλη για την επίσκεψη
    καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δεν είναι μόνο εκεί, Ντένη. Γεμάτη η Ελλάδα με πληγές, πένθος και πόνο από τις θηριωδίες τους.
    Βεβαίως τώρα έχουν το πάνω χέρι και βεβηλώνουν αναιδώς ό,τι δεν μπορούσαν να έχουν, τώρα «βουλιάζουν» και τον Παρθενώνα (βλέπε το νέο εξώφυλλο του Focus).

    Η ιστορία διδάσκει, Ντένη μου, που να βρει, όμως, καιρό η Μέρκελ και οι τριγύρω της… με άλλα πιο ενδιαφέροντα ασχολούνται…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΝΤΕΝΗ,
    ΚΑΘΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ, ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ.
    ΝΑ΄ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΤΑ ΘΥΜΙΖΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΛΑΟΙ ΠΟΥ ΞΕΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ. ΦΙΛΙΚΑ ΑΝΤΩΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Απόλυτα δίκιο έχεις φίλε Στράτο
    Γεμάτη η Ελλάδα από τα εγκλήματα και τις θηριωδίες των τότε εκπροσώπων της Νέας Τάξης, όπως την ονόμασαν. Κι΄εμείς το μόνο που καταφέραμε είνα να τους έχουμε και πάλι αφεντάδες πάνω από το κεφάλι μας.
    Κι΄αυτό γιατί αμέσως μετά τον πόλεμο η πατρίδα μας είχε την ατυχία να την κυβερνούν άχρηστοι, ψεύτες, κλέφτες και απατεώνες.
    Τώρα πλέον είναι πολύ αργά να κάνουμε κάτι. Δυστυχώς.
    Την καλημέρα μου φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλημέρα φίλε Αντώνη
    Παίρνω την τελευταία σου πρόταση. Λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να χαθούν. Και οι πολιτικοί μας κάνουν ό,τι μπορούν όχι μόνο να ξεχάσουμε την ιστορία μας αλλά την διαστρευλώνουν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εχθρών μας.
    Τι να κάνουμε; Ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρει ο λαός μας να ξυπνήσει.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
    Την αγάπη μου στην Πόπη και τα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ...ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΝΑΝ ΚΑΠΩς ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ. Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ 13 ΧΡΟΝΟ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΣΤΑ ΡΑΖΑΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΖΗΣΕ ΠΟΛΛΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΗΣΜΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΗΓΗ8Η ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ .ΓΙΑ ΦΡΑΓΚΑΤΑ ΒΑΛΣΑΜΑΤΑ ΠΡΟΚΟΠΑΤΑ ΡΑΖΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΗΡΗΣΗ ΒΟΜΒΑΡΔΗΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ, ΤΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ , ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΥ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΛΕΠΤΑ.ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΚΡΥΒΑΝ ΙΤΑΛΟΥΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΕΣ. ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ 8ΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΕΠΙ ΤΗΝ ΕΠΟΙΡΟΗ ΤΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟ ΠΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΗΚΟ ΣΗΜΕΙΟ. ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΝΟΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ[ΕΝΤΕΛΒΑΙΣ] ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΥΚΑΣ ΤΗΣ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ.....ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΝΩΡΗΖΩ ΟΜΩς ΤΟΝ 8ΡΗΝΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΤΟ ΟΛΟΚΑΤΩΜΑ ΤΗς ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ .ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΞΗΣΤΟΡΙΣΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΟΣ ΣΤΟΝ ΑΜΜΟ ΑΝ 8ΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ 9ΔΟΥΛΕΙΑ]ΕΛΑΤΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΦΤΕ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΗΣΜΟ ΚΑΙ 8Α ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙ ΠΕΙ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή