Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Μια βόλτα στα χωριά των νησιών μας.

Ένας περίπατος στα χωριά της Λευκάδας..
Μετά από τον απολαυστικό περίπατο στα νησάκια της Λευκάδας αξίζει τον κόπο για ένα ακόμη περίπατο στα πανέμορφα χωριά της Πάρα πολλά τα χωριά πάνω σε τούτο το νησί και δύσκολη η επιλογή ποιό να δει κανείς και ποιό να αφήσει। Ας κάνουμε λοιπόν έναν σύντομο περίπατο σε όσα πιό πολλά μπορούμε.

Πόρτο -Κατσίκι
Η παραλία στο πόρτο-Κατσίκι
Οπωσδήποτε πρώτη επιλογή το όμορφο και γραφικό χωρίο Πόρτο-Κατσίκι. Το Πόρτο-Κατσίκι μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει την πίο όμορφη παραλία του νησιού αλλά και μία από τις πιό όμορφες της Ελλάδας. Όμως υπάρχει η δυσκολία των 90 σκαλιών που πρέπει να κετέβει κανείς για να φτάσει στην παραλία αλλά τα ίδια σκαλοπάτια θα πρέπει να ανέβει και κατά την επιστροφή. Όμως το θέαμα που θα αντικρύσεται σαν φτάσετε κάτω θα σας αποζημιώσει με το πάρα πάνω. Μιά απέραντη γαλαζοπράσινη θάλασσα, μια αμμουδιά που μοιάζει με χρυσάφι και σκεπή τους γύρω οι καταπράσινοι λόφοι.
Μπορείτε να απολαύσετε ένα υπέροχο μπάνιο που θα σας μείνει αλησμόνητο.

Οι Εγκρεμνοί Άποψη τρων βράχων στους Εγκρεμνούς
Οι Εγκρεμνοί είναι η περιοχή μου συνδιάζει την αγριάδα των βράχων και την ηρεμία της απέραντης θάλασσας. Ένα μέρος τόσο μαγικό που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις εξωτικές παραλίες της Καριβαϊκής. Το όνομά της η περιοχή το έχει πάρει από τους βράχους που σχεδόν κρέμονται πάνω της και μοιάζουν να την σκεπάζουν. Η αμμουδερή παραλία της ξεπερνάει σε μήκος τα δύο χιλιόμετρα. Όμως αυτή η πανέμορφη περιοχή εμποδίζει πολλούς να την επισκεφτούν αφ’ ενός διότι ο δρόμος έχει πάρα πολλές και επικίνδυνες στροφές και αφ’ ετέρου διότι για να φτάσετε στη θάλασσα θα πρέπει να κετεβείτε 350 σκαλοπάτι. Ακριβώς τριακόσια πενήντα. Και φυσικά η επιστροφή, το ανέβασμα μάλλον με άθλο μπορεί να μοιάζει. Βέβαια υπάρχει και η πρόσβαση από την θάλασσα με καϊκια που αναχωρούν από διάφορα σημεία της Λευκάδας. Πάντως με οποιονδήποτε τρόπο κι΄αν επισκεφτείτε τους Εγκρεμνούς η εμπειρία σας θα είναι μεγάλη.


Το Νυδρί Ο οικισμός Νυδρί
Στην νοτειοανατολική πλευρά του νησιού της Λευκάδας βρίσκεται ο οικισμό Νυδρί. Φημισμένο το Νυδρί σε όλον τον κόσμο αφού η θέση που έχει απέναντι από τον Σκορπιό του Ωνάση του έδωσε την ευκαιρία να έχει μια μεγάλη τουριστική ανάπτηξη. Φυσικά οι κάτοικοι του οικισμού ίσως νοιώθοντας μιαν υποχρέωση έχουν στήσει τον αδριάντα του Αριστοτέλη Ωνάση στην πλατεία του χωριού τους. Πραγματικά πάρα πολύ όμορφος αυτός ο οικισμός παρουσιάζει ένα υπέροχο θέαμα χρωμάτων με τους πολύχρωμους κήπους όλων σχεδών των σπιτιών του. Έξω από το Νυδρί υπάρχουν εύφορα περιβόλια και πλούσιοι αμπελώνες. Το Νυδρί είναι χτισμένο σε μια ειδυλλιακή καταπράσινη τοποθεσία και διαθέτη μιά πολύ όμορφη παραλία. Από το Νυδρί σε καθημερινή βάση ξεκινούν καραβάκια για επισκέψεις στα διάφορα νησάκια. Στο ακρωτήρι του Βλυχού, στην κορφή του λόφου, υπάρχει ο τάφος του Γερμανού αρχαιολόγου Νταιρπφελντ που υποστήριξε ότι το παλάτι του ομηρικού Οδυσσέα βρισκόταν στο Νυδρί. Στον κόλπο του Βλυχού είναι και το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής που λέγεται ότι είναι χτισμένο πάνω στο αρχαίο ιερό των Νυμφών.

Η Βασιλική Η παραλία της Βασιλικής
Ένα από τα πιό όμορφα παραλιακά χωριά της Λευκάδας αναμφισβήτητα είναι η Βασιλική. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και είναι ένα από τα χωριά όπου το καλοκαίρι συγκρντρώνει πάρα πολύ τουρισμό. Παραδοσιακό το χρώμα του χωριού το οποίο κυριολεκτικά βρίσκεται πνιγμένο στο πράσινο. Μιά πάρα πολύ μεγάλη παραλία με χρυσοκίτρινη άμμο καταλήγει στον κόλπο του Πόντη. Από το λιμάνι της Βασιλικής υπάρχει καθημερινή ανταπόκριση με την Κεφαλονιά και την Ιθάκη για ολοήμερες εκδρομές. Ένα δρομάκι του οικισμού της Βασιλικής
Στην κοιλάδα της Βασιλικής υπάρχουν αρχαία λείψανα και όπως υποστηρίζει η αρχαιολογική υπηρεσία πρόκειται για κάποια αρχαία πόλη αλλά ακόμη δεν έχουν αρχίσει οι συστηματικές ανασκαφές.

Ο Άγιος Νικήτας. Άποψη του Άγιου Νικήτα από το λόφο.
Στη βόρεια πλευρά της Λευκάδας, ο οικισμός του Αγίου Νικήτα μοιάζει να είναι χωμένος σ’ εναν πανέμορφο γραφικό κόλπο. Γύρω του μικροί λόφοι πνιγμένοι, κυριολεκτικά στο πράσινο. Τα πεύκα και τα κυπαρίσσια με τη ασπράδα των βράχων και το γαλαζοπράσινο των νερών του Ιονίου δίνουν ακόμη πιό πολύ την ομορφιά τους στον μικρό οικισμό.
Ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον της περιοχής είναι ότ έχει κατοικειθεί από την αρχαιότητα αφού υπάρχουν ευρήματα της παλαιολιθηκής εποχής. Επίσης οι ψαράδες πολλές φορές έχουν ανασύρει από τη θάλασσα αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως αγγεία, αμφορείς και άλλα. Είναι βέβαιο ότι οι πρώτοι κάτοικοι του οικισμού έφτασαν εκεί στις αρχές του 19ου αιώνα από το πλησίον χωρίο Δρυμώνας. Ο οικισμός θα γνωρίσει μια σημαντική ανάπτυξη στα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του ’30 όπου οι γύρω λόφοι σταδιακά θα μετατραπούν σε αμπελοκαλλιέργειες από τις οποίες παράγεται η εκλεκτή λευκαδίτικη ποικιλία οίνου με το όνομα “Βαρτζαμί”. Η έλλειψη οδικού δυκτίου θα υποχρεώσει τους χωρικούς να μεταφέρουν το κρασί δια θαλάσσης μετατρέποντας έτσι τον οικισμό σε εμπορικό λιμάνι.
Σήμερα φυσικά και ο τουρισμός έχει αγγίξει τον οικισμό και είναι πολλοί αυτοί που το καλοκαίρι απολαμβάνουν τις ομορφιές του.

Το Καλαμίτσι. Ο οικισμός Καλαμίτσι
Ένα από τα πιό παλιά χωριά της Λευκάδας, κυριολεκτικά σκαρφαλωμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά του βουνού Ράχη με μια καταπληκτική θέα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό οικισμό που όμως δεν βλέπει προς τη μεριάς της θάλασσας, η οποία απλώνεται στα ριζά του λόφου. Αθέατο από τη θάλασσα χτίστηκε έτσι για να απεφεύγει τις επιδρομές των πειρατών την εποχή που οι κουρσάροι ελυμένονταν το Ιόνιο πέλαγος. Πάρα πολλές εκκλησιές είναι διεσπαρμένες στην γύρω περιοχή μεταξύ των οποίων και η Παναγιά των Κήπων.
Οι κάτοικοί του παλαιότερα ασχολούνταν με την καλλιέργεια σιτηρών, γι’ αυτό στο χωριό υπάρχουν ακόμη δεκατρείς ανεμόμυλοι οι οποίοι σήμερα αποτελούν ένα αξιόλογο τουριστικό αξιοθέατο. Το Καλαμίτσι συνεχίζει να διατηρεί την παροδοσιακή του ζωή και θα δει κανείς ακόμη και σήμερα μερικές γυναίκες να επιμένουν να κυκλοφορούν με τις παλιές λευκαδίτικες παραδοσιακές φορεσιές.
Στα ριζά του λόφου που είναι χτισμένο το χωριό, απλώνεται μια πανέμορφη παραλία με χρυσοκίτρινη άμμο, όπου με τους βράχους που την αγκαλιάζουν συνθέτουν ένα υπέροχο τοπείο.
Το 1825 το Καλαμίτσι ήταν το μοναδικό χωριό σε όλο το νησί, εκτός της πρωτεύουσας, όπου λειτουργούσε δημοτικό σχολείο।

Η έπόμενη ανάρτηση θα είναι αφιερωμένη σε έναν μεγάλο εκπρόσωπο της Επτανησιακής Σχολής

23 σχόλια:

  1. Καλά αυτό το Νησί άλλο απο σκαλιά δεν έχει ένα ίσωμα για την θάλασσα;Πρέπει νάσαι αναρριχητής ή παραπεντιστής για ν απολαύσεις τις παραλίες του;
    Ναι,ξέρω την απάντηση...ΝΕΟΣ!
    Και πάλι Αγαπητέ μου Ντένη έχω ακούσει τα καλλίτερα γι αυτά τα μέρη που αναφέρεις,φιρί-φιρί το πας να με κάνεις να τ αποφασίσω...να την επισκεφθώ, καλέ!Αγαπώ τα μέρη που διατηρούν ακόμα λίγη (έστω)απο την παραδοσιακή τους ομορφιά, και στη Λευκάδα το βλέπω ακόμα...
    Καλή σου μέρα απο μια Ηλιόλουστη Ζάκυνθο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ, τι ωραίες θάλασσες είναι αυτές! Ζηλεύω! Ειδικά όταν προς το παρόν είμαι εγκλωβισμένη στο γραφείο και το καλοκαίρι φέτος (λόγω οικονομικής στενότητας) προβλέπεται περιορισμένο στα όρια της Αττικής. Όποιος μπορεί ας σπεύσει σε αυτά τα ονειρεμένα μέρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ μου φίλε Ντένη
    Οι υπέροχες φωτογραφίες σου και η εξαιρετικά περιγραφική πένα σου, μας χάρισαν πάλι ένα θαυμάσιο ταξίδι στις ομορφιές της Λευκάδας!!!
    Είναι τόσο όμορφη η Ελλάδα, που σου κόβει την ανάσα.
    Σ ευχαριστώ πολύ για τον τόσο όμορφο περίπατο στο αγαπημένο Ιόνιο!!!
    Να έχεις μια θαυμάσια εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η πανέμορφη Λευκάδα!!! με τη συνοδεία εικόνων, λέξεων και μουσικής!!!

    Την έχω γυρίσει σπιθαμή προς σπιθαμή .. κάποτε
    Ήταν όμορφα τότε ..

    την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΑΣ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙΑ ΜΑΣ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ!!!!
    ΕΣΤΩ ΟΜΩΣ, ΓΕΜΙΖΕΙ ΟΜΟΡΦΙΑ Η ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΕ ΟΛΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΣΟΥ ΟΦΕΙΛΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ. ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΜΕ. ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ντένη μου δεν έχω πάει σε όλες τις πανέμορφες παραλίες της Λευκάδας που αναφέρεις,γιατί δεν έμεινα πολύ πέρυσι το καλοκαίρι.Έκανα όμως εξαίρεση για τους Εγκρεμνούς.Είχα ακούσει τα καλύτερα. Άξιζε τον κόπο σε διαβεβαιώ!Είναι καταπληκτικά, μαγευτικά.Χαιρετώ Κατερίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχεις δίκιο αγαπητή μυ Χαρά
    Για να επισκεφτείς Πόρτο-Κατσίκι και Εγκρεμνούς και να ανεβοκατέβεις τα σκαλιά - σύνολο 440 - πρέπει νάσαι ΝΕΟΣ. Πάντως εγώ πέρυσι που πήγα δεν είχα πρόβλημα. Κάθε μέρα πήγαινα.
    Ειλικρινά θα σε συμβούλευα να παρεις τη φίλη σου και να πάτε. Θα σας μείνουν αλησμόνητες οι όμορφιές αυτού του νησιου.
    Κοντά είσαστε.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αμαλία καλή μου φίλη
    Πράγματι όλες σχεδόν οι παραλίες της Λευκάδας αλλά και των άλλων νησιών τουμ Ιονίου είναι μαγευτικές.
    Φρόντισε να πας κάοου φέτος.
    Έστω και για λίγες μέρες.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητή μου Μαγδα
    Σ' ετχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια. Εσύ έχεις μια γνώση από το Πόρτο-Κατσίκι.
    Πανέμορφο έτσι; Όλα τα νησιά του Ιονίου είναι πανέμορφα. Αποφάσισε να κάμεις μιαν επίσκεψη.Πάντως οι περίπατοι θα συνεχιστούν
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη και όπως ξέρεις απολαμβάνω κι' εγώ τα όμορφα ταξίδια που μας προσφέρεις κι΄εσύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητή μου meggie
    Έχεις δίκιο ότι κάποτε η Λευκάδα ήταν πιό όμορφη. Τα νησιά μας τα κατέστρεψε ο ανεξέλεγκτος τουρισμός. Πάντως και σήμερα η Λευκάδα έχει πάρα πολλές ομορφιές
    Νάσαι καλά καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητή μου Μαριάνθη
    Σ΄ευχαριστώ που βρίσκεις τόσο ενδιαφέροντα όσα παρουσιάζω
    Τα Ιόνια νησιά είναι διαμαντένια. Όχι πως τα δικά σας υστερούν. Κάθε άλλο. Πάντως να αποφασίσεις μια επίσκεψη. Θα σου μείνει αλησμόνητη σε όποια από όλα κι' αν πας
    Την αγάπη μου σε σενα το Νίκο κα τα μικρά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλώς την Κατερίνα μου. Από τις πιό ωραίες επισκέψεις των Εφτανήσων εφτανησιώτισσα και η ίδια. Χαίρομαι που σιγά-σιγά γνωρίζεις όλα τα νησιά του Ιονίου. Έτσι ντε. Όχι όλο Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονιά; Και στα νησιά μας να κάνεις επισκέψεις. Να πάρεις τη Μάγια και να αρχίσετε να γυρίζετε.
    Την αγάπη μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κύριε Κονταρίνη βλέπω ότι συνεχίζεται την ωραία ξενάγηση στα όμορφα νησιά. Δυστυχώς ο χρόνος μου είναι πολύ λίγος πια και δεν είχα προλάβει να σας παρακολουθήσω.
    Να έχετε μια όμορφη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε Ντένη,
    Επίσης έχω επισκεφθεί και το Νυδρί,
    2010
    Το άγαλμα του Ωνάση μόλις βγεις από την παραλία, μου άρεσε εξαιρετικά προπαντός τα νόστιμα και άφθονα φαγητά τους, πιο πλύσια από τα της Κεφλονιάς...

    Χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητή μου Ξανθή
    Σ' ευχαριστώ που πέρασες από τα Εφτάνησα. Σ'εβομαι το χρόνο σου. Μάλλον από το ίδιο υποφέρω κι' εγώ
    Να περνάς όποτε θέλεις Τα ταξιδάκια στα όμορφα νησιά μας συνεχίζονται πάντα
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλε Γαβρίλη
    Είσαι από τους τυχερούς που επισκέπτονται τα νησιά μας
    Πάντως και τα δικά μας φαγητά δεν είναι άσχημα; Έχουμε μια αλιάδα που δεν υπάρχει πουθενά αλλού
    Νάσαι καλά Φίλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ακούγοντας την μουσική...
    12.50, νύχτα βαθιά, ταξιδεύω!!!!!!!!!

    Ντένη μου, ίσως του χρόνου!!!!!!

    Φιλιά σε όλους,
    Υιώτα-Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλέ μου Ντένη μου θύμισες αυτές τις ομορφιές.. Έχω πριν χρόνια πάει και θυμα΄μαι και το Πόρτο Κατσίκι που είναι μαγευτικό..(και τα σκαλιά θυμάμαι..) αλλά και τον Άγιο Νικήτα, και το Νυδρί και περάσαμε απέναντι βαρκάδα..
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. καλημέρα Υιώτα μου
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Εύχομαι του χρόνου να καταφέρεις μια επίσκεψη στα Εφτάνησα
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ρεγγίνα μου καλή μου φίλη
    Χαίρομαι που έχεις επισκεφτεί όλα αυτά τα πανέμορφα μέρη.
    Να αποφασίσεις και άλλα ταξιδάκια. Πάντα τα αγαπημένα μας νησιά θα σε αποζημιώνουν με την ομορφιά τους
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλή εβδομάδα και σε σένα καλέ μου φίλε Σκρουτζάκο.
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Θα ανταποδώσω Να ξελασκάρω λίγο από τα τόσα που είμαι φορτωμένος
    Όσο για το χαμόγελο πάντα διαθέσιμο
    Στις μέρες μας το έχουμε μεγάλη ανάγκη.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. σου εχω στελει αιτημα στο facebook αλλα μαλον δεν το ειδες jk koutbest

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπητέ μου φίλε Σκρουτζάκο
    Σ' ευχαριστώ αλλά με το Facebook δεν έχω σχέσεις
    Το όνομά μου το έβαλαν οι κόρες μου χωρίς να με ρωτήσουν. Προσωπικά δεν πάτησα ποτέ.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή