Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Μιά βόλτα στα χωριά των νησιών μας.

Μέρος 8ο Νότια Κεφαλονιά..

Αγαπητοί μου φίλες και φίλοι
Μετά από μια σχετική απουσία με την περιπέτεια των ματιών μου – η οποία ακόμη δεν έχει τελειώσει – επανέρχομαι και πάλι στην ενεργώ δράση। Στο αγαπημένο σε όλους σας μπλογκ των “Εφτανήσων” Ξεκινάμε και πάλι τους περιπάτους στα πανέμορφα νησιά του Ιονίου για να γνωρίσουμε τον πολιτισμό τους, την ιστορία τους τηνλαογραφία τους τις παραδόσεις τους, αλλά και τους πραγματικά αξιόλογους ανθρώπους που τα εκατοίκησαν και τα κατοικούν Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα με έναν όμορφο και απολαυστικό περίπατο στα χωριά της νότιας Κεφαλονιάς.
Είναι γεγονός ότι το νότιο τμήμα του νησιού της Κεφαλονιάς διακρίνεται για την ξεχωριτή ομορφιά του, τις γραφικές παραλίες του αλλά και τα χαρακτηριστικά σπιτάκια, τα περισσότερα των οποίων πάνω τους κουβαλάνε σημαδια τις ντόπιας αρχιτεκτονικής.
Όμως ας μου επιτραπεί να κάμω μιά μικρή παρέκλιση για να παρουσιάσω το χωρίο Παλαιά Περίθεια στη Βόρεια Κέρκυρα το οποίο παρέλειψα από την τελευταία μου ανάρτηση.
Και να ευχαριστήσω την καλή μου φίλη Χαρά Θεοδωρίτση που μου έκαμε αυτήν την υπόδειξη. Ας γνωρίσουμε λοιπόν αυτό το, πραγματικά, αξιοπρόσεκτο χωριό.

Η Παλαιά Περίθεια

Π οικισμός της Παλαιάς Περίθειας βρίσκεται στην περιοχή της Βόρεια Κέρκυρας και συγκεκριμένα σε μια κατάφυτη πλαγιά στη μέση του όρους Παντοκράτωρ. Πρόκειται πραγματικά για έναν οικισμό-στολίδι όπου συνυπάρχει το μαγευτικό πράσινο της περιοχης με τον αρχιτεκτινικό πλούτο. Η Παλαιά Περίθεια έχει περίπου 130 σπιτια τα περισσότερα των οποίων είναι χτισμένα με βάση την ενετική αρχιτεκτονική και φυσικά όλα είναι χτισμένα με ντόπια πέτρα. Στέκουν εκεί επιβλητικά μα κουρασμένα καθώς πάνω τους έχει περάσει αδηφάγος ο χρόνος. Η θέση του οικισμού, στη μέση του μεγάλου βουνού της Κέρκυρας, έχει επιλεγεί από το φόβο των επιδρομών των πειρατών αλλά και της ελονοσίας που κείνο τον καιρό ταλαιπωρούσε τις ακτές των Ιόνιων νησιών.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι εκκλησιές του, χτισμένες σε κυκλική διάταξη γύρω από τον οικισμο.
Το καμπαναριό του Αγίου Ιακώβου του Πέρση


Στην είσοδο του οικισμού επιβλητικό στέκει το καμπαναρίο του Αγίου Ιακώβου του Πέρση, ένα αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο







Εντυπωσιακό αρχοντικό είναι το σχολείο του χωριού με το οικόσημο του άρχοντα Σκορδίλη στην είσοδό του.
Πριν από πολλά χρόνια οι κάτοικοι της Περίθειας άρχισαν να εγκαταλείπουν τον οικισμό εξ’ αιτίας μιας μέγάλης επιδημίας που τους είχε χτυπήσει. Τα απομεινάρια των αρχοντικών που επιμένουν να αντιστέκονται στο χρόνο, δίνουν στον οικισμό την όψη του “χωριού φάντασμα” Η ερημιά της περιοχής αφήνει τη δική της γοητεία και κάνει τον επισκέπτη, καθώς περιδιαβαίνει τα σοκκάκια, να ταξειδεύει στην περασμένη βενετσιάνικη εποχή. Πραγματικά πρόκειται για ένα αξιόλογο στολίδι της βόρειας Κέρκυρας.

Νότια Κεφαλονιά

Τα Μεταξάτα.
Ένα από τα πλέον όμορφα χωριά της νότια Κεφαλονιάς είναι αναμφησβήτητα τα Μεταξάτα. Ένας αξιοπρόσεκτος οικισμός ο οποίος αποτελεί τμήμα του Δήμου Λειβαθούς. Το παλιό όνομα του οικισμού ήταν Φρατζάτα. Το σημερινό του όνομα το οφείλει στον βυζαντινό αξιωματούχο Μαρκαντώνιο Μεταξά, ο οποίος ήλθε και εγκαταστάθηκε σ’ αυτή την περιοχή του νησιού μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης. Μαζύ του ήρθαν στο χωριό και τα αδέλφια του Ανδρέας και Κωνσταντίνος οι οποίοι ηγήθηκαν δύναμης Κεφαλονιτών η οποία συμμετείχε στην επανάσταση της Πελοπονήσου. Η προτομή του Λόρδου Βύρωνα
Στα Μεταξάτα και συγκεκριμένα στο σπίτι του Στραβόλαιμου Μεταξά, γιατρού του Αλή-Πασά φιλοξενήθηκε για τέσσερους μήνες ο λόρδος Βύρων, ο οποίος εκεί έγραψε και αρκετά ποιήματά του. Σήμερα μάλιστα στην κεντρική πλατεία του χωριού υπάρχει και ο αδριάντας του.

Τα Σπαρτιά Σπαρτιά. Η παραλία
Το χωριό Σπαρτιά βρίσκεται στην νότια πλευρά της Κεφαλονιάς και συγκεκριμένα στην περιοχή της Λειβαθούς. Ο οικισμός είναι χτισμένος σε μια υπέροχη τοποθεσία στην αγκαλιά των γαλανών νερών του Ιονίου και ακουμπισμένος σε μια σειρά από καταπράσινους λόφους
Τα Σπαρτιά έχουν μεγάλη ναυτική παράδοση. Κατά τον 19ο αιώνα ο στόλος τους είχε ενενήντα ιστιοφόρα που εξυπηρετούσαν το εμπόριο ταξειδεύοντας από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι το Γιβραλταρ.
Συχνά τα Σπαρτιά εδέχοντο επιθέσεις πειρατών για τούτο σε πολλά παλιά σπίτια υπάρχουν υπολοίματα κτισμάτων και αντικειμένων που βοηθούσαν τους κατοίκους να αποκρούουν τις επιθέσεις των πειρατών.
Στα Σπαρτιά έχουν αναδειχθεί μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Ευάγγελος Πανάς, ο οποίος, σαν αρχηγός των Κεφαλονητών συνέτριψε τους Τούρκους στη μάχη του Λάλα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Επίσης ο φημισμένος γιατρός Φωτεινός Πανάς του οποίου το έργο αναγνωρίζεται μέχρι σήμερα στη Γαλλία.
Η διαδρομή μέχρι τα Σπαρτιά προσφέρει ένα σπάνιο θέαμα σε έναν συνδιασμό από πράσινους λόφους με άσπρες χαραμάδες και καταγάλανα νερά. Ο οικισμός πλαισιώνεται από αρκετά γραφικά λιμανάκια τα οποία εξυπηρετούν τα ιστιοφόρα. Ένα από αυτά τα λιμανάκια διαθέτει και μια πάρα πολύ ωραία παραλία από την οποία υπάρχει μια άνετη και φανταστική θέα προς το βουνό Αίνος και τον κόλπο του Λούρδα.
Στα Σπαρτιά λειτουργεί ένα πραγματικά πρωτότυπο μουσείο. “Το μουσείο της κουκουβάγιας και του σκαντζοχειρου“ Το μουσείο αυτό είναι αφιερωμένο στη ζωή και τις συνήθειες αυτών των των δύο ζώων.

Ο Λούρδας Η παραλία του Λούρδα
Ακριβώς δίπλα από τα Σπερτιά βρίσκεται ο οικισμός Λούρδας. Ο οικισμός αυτός είναι γνωστός για την περίφημη παραλία του και την αμμουδιά που διαθέτει η παραλία αυτή. Κοντά στην παραλία υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με εληές, πορτοκαλιές και τροπικά φυτά.
Στο Λούρδα υπάρχει η μικρή ιδιωτική εκκλησιά του Αγίου Γερασίμου στην οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει το πανέμορφο καμπαναριό της το οποίο χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.
Δίπλα στο Λούρδα είναι τα μικρά χωριά Κοριάννα και Κλείσματα στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει παλιά αρχοντικά σπίτια, δείγματα της ντόπιας αρχιτεκτονική

Το Ρατζακλί
Το Ρατζακλί είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριό της Νότια Κεφαλονιάς
Ανήκει στο Δημοτικό διαμέρισμα της Σκάλας του Δήμου Εληού-Πρόνων. Η παραλία του χωριού στη θέση Ποταμάκια, αποτελεί βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας careta-careta.

Τα Καμίνια.
Τα Καμίνια είναι ένα ακόμη όμορφο και χαρακτηριστικό χωριό της Νότιας Κεφαλονιάς. Σημείο αναφοράς του οικισμού των Καμινίων η τεράστια ερημική παραλία που διαθέτει και η οποία είναι από τις κυριώτερες παραλίες της Νότιας Κεφαλονιάς. Την παραλία αυτή ο επισακέπτης θα την αντικρύσει από ψηλά στο δρόμο που πάει για τη Σκάλα. Η παραλία είναι προσβάσημη και ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει με τα πόδια στα κυριώτερα σημεία της.

Ο Κατελειός Άποψη του Καστελειού
Θα τελειώσουμε τον σημερινό μας περίπατο με μια επίσκεψη στον γραφικό οικισμό Κατελειός

Βασικά ο οικισμός χωρίζεται στον Άνω και Κάτω Κατελειό με τον Άνω να είναι και ο πλέοπν κατοικημένος
Είναι ένα γραφικό παραλιακό ψαροχώρι της νότιας Κεφαλονιάς και ανήκει στο Δήμου Ελειού-Πρόνων.Βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του νησιού, του Αργοστολίου και κοντά στην παραλία Μούντα και στον οικισμό της Σκάλας. Το χωριό έχει ναυτική και αλιευτική παράδοση και παλαιότερα τα καϊκια του χωριού μετέφεραν τα αγαθά των ανθρώπων που εμετακινούντο προς Ζάκυνθο και Ηπειρωτική Ελλάδα.
Στο πλησίον σπήλαιο της Σάκκας έχουν εντοπισθεί ευρήματα της λιθήνης εποχής, στα γειτονικά Μακράτα υπάρχει τάφος της μυκηναϊκής περιόδου ενώ πίσω από την παραλία της Αγίας Βαρβάρας διακρίνονται ρωμαϊκά ερείπια. Η παραλία του Κατελειού
Στην παλιά αποβάθρα, και στο μώλο του μικρού λιμανιού υπάρχουν κτίσματα που υποδηλώνουν ότι κατά την ενετοκρατία ο Κατελειός αποτελούσε εμπορικό κέντρο.
Τον οικισμό του Κατελειού διασχίζει ένα ποτάμι, μοναδικό στην Κεφαλονιά, στο οποίο τα νερά τρέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Θα συνεχίσουμε τους περιπάτους μας στα νησιά του Ιονίου, με την επόμενη ανάρτηση να είναι αφιερωμένη στα χωριά της Λευκάδας.

32 σχόλια:

  1. Σπυρος ΔαρσινόςΠέμπτη, Μαΐου 05, 2011

    Ντενη καλως όρισες στα στέκια σου και περαστικά σου.Με ωραια χρωματα διακοσμημένη η ιστοσελιδα σου και η περιηγηση όμορφη στα χωριά της κάτω Κεφαλονιάς,μόνο εκεινο το πρωτο με ψυχοπλάκωσε λιγο.Εχει κι αυτό ομως το ενδιαφερον του μεσα απο την ιστορικη του διαδρομή,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι για την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, κατ αρχάς, κι εύχομαι περαστικά! Χαίρομαι για την αναφορά σε μένα, χαίρομαι που σ έκανα να θυμηθείς μία παράλειψη ενός τόσο ιδιαίτερου χωριού, το οποίο θα επισκεφθώ σε πρώτη ευκαιρία το ερχόμενο Καλοκαίρι, θεού θέλοντος, με παρέα...ΠΡΩΤΗ,και με τις δικές σου πληροφορίες!!!
    Να σου πω επίσης οτι αγαπώ πολύ τη Κεφαλλονιά και τη θαυμάζω, γιατί ακόμα αντιστέκεται σ αντίθεση με μας που έχουμε παραδοθεί άνευ όρων σ ένα κακώς εννοούμενο Τουρισμό. Εχω μείνει δυο φορές για διάστημα μιάς εβδομάδας στη Νότια μεριά και στα χωριά που καταγράφεις τα γνωρίζω και τα έχω γυρίσει, θα τα ξαναγυρίσω νοερά και μέσα απο εδώ. Εχω ανάγκη το "ταξίδι"!
    Νάσαι καλά και μην απομακρυνθείς... χρειαζόμαστε ξεναγό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ντένη μου,
    όμορφο το πρωϊνό ταξίδι που μου έκανες. Ιδιαίτερα στο "χωριό φάντασμα". Αναρωτιέμαι πως θα είναι μέσα στην ερημιά φύσης και κτιρίων να περπατάει κανείς αναζητώντας ίχνη περασμένης ζωής.

    Χαίρομαι που γύρισες.
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΟΥ κ.ΝΤΕΝΗ. ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΥ ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΕΡΙΘΕΙΑΣ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΑΝ. ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΑΞΙΔΕΨΑΝ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ. ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΟΥ. ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ μου και καλέ μου φίλε
    Σε καλωσορίζω με μεγάλη χαρά και εύχομαι για μια ακόμη φορά καλή ανάρρωση!
    Τι υπέροχο το σημερινό ταξίδι!!!
    Δεν ήξερα τι να πρωτοθαυμάσω !! Το παλιό χωριό γεμίζει νοσταλγία τον θεατή, οι υπέροχες γαλάζιες θάλασσες της Κεφαλλονιάς, η πλούσια ιστορία, με γέμισαν συγκίνηση.
    Ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου!!!
    Χίλια ευχαριστώ
    Με φιλία και εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Σπύρο
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
    Είναι γεγονός ότι έχουμε μια πανέμορφη πατρίδα Όμως ο Θεός να τη φυλάει από τους πολιτικούς μας.
    Η Περίθεια είναι πλέον ένα μοπυσείο.Ειλικρινα σαν βρεθείς μες τα δρομάκια της νοιώθεις ανατριχίλα καθως καταλαβαίνεις πως μέσα σου περνάει η Ιστορία.
    Την έχω επισκεφτεί δυό φορές
    Νάσαι καλά φίλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς τη Χαρά μας. Καλώς την που μου θύμισες ότι ξέχασα την Περίθεια. Την οποία σου έυχομαι τα την επισκεφτείς. Στα έρημα δρομάκια της είναι και τα δικά μου βήματα. Ελπίζω οι πληροφορίες μου να σε βοηθήσουν. Όσο για την ξενάγηση με χαρά μου, αν βρεθώ Ελλάδα.
    Και την Κεφαλονιά την γνωρίζεις καλά από ό,τι βλέπω. Να γνωρίσω λοιπόν και εγώ την Ζάκυνθο καμμιά φορά να προσκυνήσω και τον συνονόματό μου Άγιο
    Νάσαι καλά Χαρά μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Ντένη,

    Αφήνω για αργότερα την ανάγνωση του ενδιαφέροντος κειμένου σου και στέκομαι για να σε καλωσορίσω και πάλι σε τούτα τα μονοπάτια.

    Χαίρομαι ιδιαίτερα που ξεπέρασες τα όποια προβλήματα με τις επεμβάσεις στα μάτια σου και εύχομαι να ‘σαι γερός να τα λέμε.

    Τώρα πάω για την περιήγηση.

    Με τους χαιρετισμούς μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητή μου Meggie
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
    Η Περίθεια σήμερα είναι ένα μουσείο. Πραγματικά είναι φανταστικό να περπατάς μέσα στα έρημα δρομάκια και στα ερειπωμένα σπίτια. Είναι, πίστεψ΄ς με, μια μεγάλη εμπειρία.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα αγαπητή μου μαριάνθη.
    Ευχαριστώ γιθα την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
    Χαίρομαι που απόλαυσες αυτόν τον όμορφο περίπατο, τόσο στην Περίθεια όσο και στα νοτιόχωρα της Κεφαλονιάς.
    Την αγάπη μου στο Νίκο και τα μικρά σου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητή μου φίλη Magda.
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τις ευχές σου για τα μάτια μου
    Η Περίθεια είναι πραγματικά ένα σημαντικό αξιοθέατο για όποιον την επισκέπτεται. Μέσα από τα μισογκρεμισμένα σπίτια της ξεπροβάλει η ιστορία της.
    Αλλά και τα χωριά της Κεφαλονιάς πανέμορφα.Εσύ τα έχεις γνωρίσει.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ μου φίλε Στράτο
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τις ευχές σου σχετικά με τα μάτια μου. Ξεναγήσου στα πανέμορφα Εφτάνησα και περιμένω τις εντυπώσεις σου.
    Νάσαι καλά
    Ν΄τένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εμείς από τη Βόρεια Κεφαλονιά όταν μας μιλούσαν για τα χωριά της Νότιας ή ακόμα και για το Αργοστόλι, ήταν τόσο μακρυά ώστε νομίζαμε ότι ήταν χώρες μυθικές.

    Φίλε τον καιρό που έζησα και μεγάλωσα στην Πύλαρο όλα ήταν ποδαρόδρομο,το ταξίδι για το Αργοστόλι ήθελες δυο μέρες και δυο να γυρίσεις Στη μέση του δρόμου υπήρχε ένα χάνι (ακόμα Υπάρχει) Στο σταυροδρόμι προς το Ληξούρι όπου και με άλογο να πήγαινες έπρεπε να ξενυχτίσεις υπήρχε και ο φόβος ένεκα πολέμων να σε καθαρίσουν, οπότε ακόμα και για ψώνια οι μπακάληδες πήγαιναν στην Πάτρα 60 μίλια με καϊκι από το χωριό μου, από εκεί έφυγα κι εγώ...

    Καλώς μας ήλθες πάλι φίλε Ντένη

    Χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλώς ήλθατε και πάλι κ. Ντένη.
    Σας ευχαριστούμε πολύ για τις υπέροχες ξεναγήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νά'σαι καλά Ντένη μου που μου γνωρίζεις κομμάτια της πατρίδας μας που δεν γνωρίζω. Αλλά αυτή η μουσική στο blog σου με συγκίνησε πολύ. Τώρα που σου γράφω ακού το πιό χαρακτηριστικό απ΄όλα... Απόψε την κιθάρα μου την στόλισα κορδέλες....και νομίζω ότι ακούω τον παππού μου τον Γεράσιμο να το τραγουδάει. Σου στέλνω την αγάπη μου και χαίρομαι που σιγά σιγά εισαι καλύτερα. Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια Πολλά
    για την εορτή των μανάδων
    και πάλι,
    Φίλε "Παυσανία" μου!
    Έχεις γίνει εκείνος που προωθεί τις ομορφιές του τόπου σας,
    κι εύχομαι να σου πουν ένα "Ευχαριστούμε" οι ...ηγέτες!
    Αν και δεν σου πολυ-χρειάζεται,
    αφού έχεις τα τόσα καλά λόγια από τους φίλους σου!
    Πάντα με την αγάπη μας,
    Υιώτα
    και Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα φίλε Γαβρίλη
    Έχω κάποιες γνώσεις από τη δυσκολία των τότε ματακινήσεων.
    Ευτυχώς σήμερα όλα είναι τόσο απλά κια έτσι με άνεση οι επισκέπτες απολαμβάνουν τα νησιά μας.
    Νάσαι καλά φίλε μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητή μου Ξανθή
    Είναι χαρά μου που επισκέπτεσαι την ιστοσελίδα μου.
    Χαίρομαι που σου αρέσουν οι περίπατοι στα νησιά μας και θα κάνω ό,τι μπορώ γιθα να συνεχιστούν
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ginger μου αγαπητή καλώς ήρθες στην ιστοσελίδα μου. Χαίρομαι που ετοιμάζεσαι για Ελλάδα Σε ζηλέυω.
    Σ΄ευχαριστώ καλή μου φίλη που τόσο εκτιμάς όσα γράφω.
    Όσο για τις καντάδες μας είναι γνωστό σε όλους ότι είναι η μεγάλη ηχητική ζωγραφιά των νησιών μας
    Θα σου γράψω.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητοί μου Υιώτα και Δημήτρη
    Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Όσο για τα "ευχαριστώ" από τους "ηγέτες" Υιώτα μου. δεν τα χρειάζομαι Και να μου τα δώσουν θα τους τα επιστρέψω Να είσαι σίγουρη. Απλα κάνω αυτό που εγώ νοιώθω και χαίρομαι που υπάρχουν δέκα άνθρωποι και το εκτιμούν
    Κανονίστε για καφεδάκι και έρχομαι
    Την αγάπη μου Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητέ φίλε Ντένη,καλώς ήρθες πάλι στις επάλξεις των επτανήσων.Εύχομαι πάντα γερός, δυνατός και τέλος οι περιπέτειες.
    Να είσαι καλά να μας ταξιδεύεις στην ιδιαίτερη πατρίδα μας.Η σημερινή σου ξενάγηση,οπως κάθε φορά υπέροχη ,αλλά η Περίθεια είναι κάτι ξεχωριστό ,δεν το γνώριζα.Ένα μεσαιωνικό μνημείο,άλλος ενας Μυστράς στην Κέρκυρα!Χρειάζεται προστασία,άραγε οι ιθύνοτες έχουν λάβει μέτρα,για να μη χαθεί ένα τόσο ωραίο κομμάτι ιστορίας; Ήθελα αναφέρω ότι η λέξη Λειβαθώ είναι εντελώς ανορθόγραφη. Η σωστή γραφή είναι Λιβανθός .Προέρχεται από την πανάρχαια πόλη Λιβανθό που υπήρχε στην περιοχή και σημαίνει Άνθος του Λίβα .Με την πάροδο των ετών και εν τη ρύμη του λόγου έφυγε το ν και έμεινε Λιβαθός.Τη δεκαετία όμως του 60- η 70 που άρχισαν να γράφουν πινακίδες με τα ονόματα των χωριών ,κάποιος έγραψε την επιγραφή έτσι ανορθόγραφα.Έκτοτε έμεινε ,ουδείς ενδιαφέρθηκε ουτε από τον πνευματικό ουτε τον πολιτικό κόσμο της Κεφαλονιάς να το διορθώση.Ενα παράδειγμα ακόμη για τον εκπεσμό της γλώσσας μας και την αδιαφορία των ιθυνόντων .Χαιρετώ .Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φίλε Ντένη
    Ό,τι και να πω για το έργο που επιτελείς περί "Επτανήσων" θα ήταν ανεπαρκέστατο
    Όσο σε παρακολουθώ τόσο πιό πολύ ντρέπομαι για λογαριασμό των ΜΜΕ που χάρις στα "αργύρια" απεμπολούν την ελληνικότητά μας. Κουράγιο φίλε μου. Λίγοι θα σε καταλάβουν
    Βαγγέλης Διακογιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγαπητέ Διονύση
    Με εντυπωσίασαν τα κείμενά σου για μια ακόμη φορά και σε συγχαίρω για την τόσο ωραία παρουσία των νησιών του Ιονίου.
    Ένα μεγάλο μπράβο για τον εξαίρετο τρόπο που τα παρουσιάζεις
    Τάκης Χριστόπουλος
    Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κατερίνα μου καλή μου. Χαίρομαι που σε βλέπω στο σπιτικό μου.
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τις ευχές σου σχετικά με τα μάτια μου Με τη βοήθεια του Θεού και του Άη-Διονύση του συνονόματού μου
    -είμαι και ολίγον Ζακυνθινός- όλα πάνε καλά και σε λίγες μέρες θα είμαι πλέον..... εν ενεργεία.
    Σ' ευχαριτώ για τις υποδείξεις σου τις οποίες τοποθετώ στα υπ' όψη και θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγαπητέ φίλε Βαγγέλη
    Νάσαι καλά που σκέφτηκες να περάσεις από τα "Εφτάνησα"
    Έχεις δίκιο σε όσα γράφεις Βέβαια κι΄εγώ υπηρέτησα τα ΜΜΕ αλλά είμουν πάντα εκτό αργυρίων Ο λόγος απλός Δεν επέτρεπα στον εαυτόν μου να λερωθεί
    Συνεχίζω φίλε μου γιατί ανήκω στους ολίγους για τους οποίους είμαι περήφανος.
    Νάσαι καλά φίλε μου και αύριο θα σε δω να πάμε για καφέ και ό,τι άλλο προκύψει.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπέρα Τάκη μου
    Νάσαι καλά που θυμήθηκες τον κουμπάρο σου και πέρασες από το σπιτικό μου
    Όπως κι' εσύ έτσι κι΄εγώ αγαπώ τα Εφτάνησα στα οποία έχω αφήσει πολλά χρόνια από τη ζωή μου αλλά και από τα οποία έχω ακόμη και σήμερα, τις πιό όμορφες αναμνήσεις Είναι ένα όμορφο κομμάτι της πατρίδας μας και είναι λυπηρό που οι (υποτιθέμενοι) υπεύθυνοι δεν τους δίνουν σημασία
    Νάσαι καλά κουμπάρε μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. καλωςηρθες και παλι περναγα και αφηνα σχολια.
    Συνεπης πάντα αφου λυθηκε το θεμα με το ιστολογιο μου περασα να αφησω ευχες για το ξεκινημα μιας νεας και καλης εβδομάδας.Να εισαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια φίλε Σκρουτζάκο
    Έβλεπα πάντα το πέρασμά σου και σ' ευχαριστώ
    Έτοιμος πλέον είμαι εδώ για να κάνουμε όμορφους περιπάτους στα παραμυθένια Εφτάνησα
    Νάσαι καλά φίλε μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αγαπητέ μου σιόρ Ντένη, καλώς ήλθες
    και πάλι στα Επτάνησα, η απουσία σου αισθητή. Χαίρομαι που διαβάζω αυτή την φορά για την νότια
    Κεφαλονιά και τις ομορφιές της,
    ομολογώ πως μόνο τα Μεταξάτα, Πόρο
    και Κουρκουμελάτα μου είναι γνωστά.
    Βλέπεις εμάς τους βόρειους μας
    τραβάει περισσότερο η περιοχή μας
    που έχει αγρια ομορφιά, έτσι λοιπόν αφήνουμε τους νότιους στην
    ησυχία τους.Πράγματι όλες αυτές
    οι ακρογιαλιές είναι αληθινά
    στολίδια και νάσαι καλά που μας
    ξεναγείς παντού.
    Όσο για το "χωριό φαντασμα" κι αυτό
    μου είναι άγνωστο, όταν ξαναπάω
    στην Κέρκυρα σίγουρα θα το
    επισκεφθώ.
    Να έχεις ένα όμορφο απόγευμα.
    Πολλούς πολλούς χαιρετισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ρισσιάνα καλή μου φίλη
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια
    Πράγματι τα χωριά της νότιας Κεφαλονιάς είναι πανέμορφα με κύριο χαρακτηριστικό την γαλήνη, που προσφέρουν
    Όσο για την Περίθεια θα σου έλεγα αν ποτέ βρεθείς στην Κέρκυρα να πας μέχρις εκεί Μεγάλες θα είναι οι εμπειρίες σου
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή