Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Μιά βόλτα στα χωριά των νησιών μας.

Μέρος 5ο Ζάκυνθος

Τούτη η βόλτα στα χωριά της Ζακύνθου είναι ένα δώρο από μένα στην καλή μου φίλη Χαρά, με την ευχή να είναι πάντα καλά και δυνατή.
Δ.Κ. Μιά άποψη της Ζακύνθου.
Το άνθος της Ανατολής, αποκαλούσαν οι Ενετοί στη γλώσσα τους τη Ζάκυνθο. Fiore di Levante Και με τον χαρακτηρισμό αυτό δεν εννοούσαν μόνο το ανθισμένο περιβάλλον του νησιού αλλά και την άνθηση στις τέχνες και στα γράμματα. Η Ζάκυνθος είχε σημαντικό ρόλο στην εξέληξη του νέου ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής κοινωνίας. Το νησί ανέδειξε σπουδαίες μορφές στο χώρο της ποίησης με τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό και τον Ανδρέα Κάλβο. Κι’ ακόμη τον ακούραστο πεζογράφο Γρηγόριο Ξενόπουλο.
Η Ζάκυνθος έχει μια μεγάλη παράδοση στο τραγούδι και την μουσική κι’ είναι γνωστή η μοναδική στον κόσμο ζακυνθινή καντάδα που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να γοητεύει και να μαγεύει. Το μαγευτικό Μαραθωνήσι.
Κι’ ακόμη το νησί διαθέτει μια παραδοσιακή αρχιτεκτονική που χαράσεται πάνω στις πανέμορφες εκκλησιές, στα δημόσια κτίρια, στις γραφικές στοές και στα πανέμορφα αρχοντικά της.
Η πόλη της Ζακύνθου χτισμένη κάτω από έναν καταπράσινο λόφο γεμάτο πεύκα και πλάϊ στο λιμάνι φαντάζει ιδιαίτερα μαγευτική.
Ας φύγουμε όμως από την όμορφη πόλη για μια βόλτα, στα πανέμορφα χωριά της Το Ναυάγιο. Ένα από τα αξιοθέατα της Ζακύνθου.
ΜΠΟΧΑΛΗ
Ας ξεκινήσουμε από το πλησιέστερο προάστιο στην πόλη, την Μπόχαλη. Ο οικισμός είναι χτισμένος γύρω από τον ομώνυμο λόφο στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το ερειπωμένο Ενετικό Κάστρο. Είναι εξακριβωμένο ότι η περιοχή αυτή εκατοικείτω από τα αρχαία χρόνια. Εξ’ άλλου το Κάστρο υπήρξε και η πρωτεύουσα του νησιού. Οι κάτοικοι όμως του οικισμού πιστοί στον παραδοσιακό τρόπο ζωής απέδειξαν ότι μπορούν να διατηρήσουν τα ιστορικά αυτά μνημεία. Περπατώντας στα στενά γραφικά σοκάκια θα δείτε να ζωντανεύουν εμπρός σας όλα όσα έχετε θαυμάσει σε παλιές γκραβούρες. Τα σπίτια με τις λουλουδιασμένες αυλές, τα παλιά αρχοντικά αλλά και η ζακυνθινή μουσική, που ακούγεται από κάθε δρομάκι θα σας ταξιδέψουν σε περασμένες εποχές. Η προνομιακή θέση της Μπόχαλης και η θέα που έχει προς το Ιόνιο και την πόλη την καθιστούν ιδανική για μιά επίσκεψη. Στην πλατεία του οικισμού θα δείτε την εκκλησιά της Παναγιάς της Χρυσοπηγής ή Ζωοδόχου Πηγής με το πανήψυλο καμπαναριό της το οποίο διακρίνεται από όλα τα σημεία της πολης। Στην εκκλησιά αυτή φυλάσεται η εικόνα της Παναγίας η οποία χρονολογείται από τα μέσα του 8ου αιώνα।Οι ανασκαφές που έχουν γίνει στην περιοχή έφεραν στο φως ευρήματα που φανερώνουν την ύπαρξη ιερών αφιερωμένων στον Απόλλωνα και την Αφροδίτη. Οι θαλάσσιες σπηλιές. Ένα θαύμα της φύσης.
ΚΑΛΑΜΑΚΙ
Φεύγοντας από την Μπόχαλη και ακολουθώντας τον δρόμο προς το αεροδρόμιο, θα συναντήσουμε ένα γραφικό χωριό. Το Καλαμάκι. Είναι γνωστό για την πανέμορφη πλατιά παραλία του με τα ψηλά βράχια στην άκρη. Καλύπτεται με αμμόλοφους ή αμμοκούλουμους, όπως τους λένε οι Ζακυνθινοί. Στην άμμο αυτή φυτρώνουν οι κρίνοι της θάλασσας, δίνοντας μιάν εξωτική νότα σε όλη την περιοχή. Στα αριστερά της παραλίας υπάρχουν εντυπωσιακοί βράχοι από γύψο, οι λεγόμενοι Γυψόλιθοι ή Υψόλιθοι. Αυτήν την περιοχή χρησιμοποιεί η χαλώνα careta-careta για την αναπαραγωγή της, γι’ αυτό και συνιστάται η μεγάλη προσοχή των επισκεπτώνΜιά άποψη του λαγανά
ΛΑΓΑΝΑΣ
Κοντά στο Καλαμάκι θα συναντήσπυμε μιά από τις μεγαλύτερες αμμουδιές της Ελλάδας. Την παραλία του Λαγανά, που βρίσκεται στη νότια πλευρά της Ζακύνθου. Ο κόλπος του μικρού οικισμού έχει μιά από τις πιό όμορφες παραλίες της Ελλάδας. Από τον Λαγανά μπορεί κανείς να επισκεφτεί τη Σαρακίνα, τον Άγιο Σώστη και φυσικά το πανέμορφο Μαραθωνήσι. Το Ναυάγιο από μιά άλλη οπτική γωνία.
ΚΕΡΙ
Στο νοτιδυτικό άκρο του νησιού βρίσκεται το χωριό Κερί. Είναι ένα χωριό ημιορεινό, γραφικό, με στενά δρομάκια και πέτρινα σπίτια. Στην περιοχή υπάρχουν τα ερείπια του ομώνυμου μεσαιωνικού χωριού, ενώ στις ακτές, κάτω από το χωριό, οι βράχοι της Μικρής και Μεγάλης Μυζίθρας με τις φυσικές καμάρες, σχηματίζουν μαγευτικές θαλάσσιες σπηλιές. Λίγο πιό ανατολικά, στο ακρωτήρι Μαραθιά, οι βράχοι έχουν δημιουργήσει ολόκληρα θαλασσινά γεφύρια. Από τον Φάρο του Κεριού η θέα προς το Ιόνιο είναι εκπληκτική. Επίνειο του χωριού είναι η Λίμνη Κεριού. Η περιοχή είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις πηγές πισσασφάλτου πετρελαίου που υπάρχουν σ’ αυτήν. Στην Λίμνη Κεριού βρίσκεται και η Παναγία η Κεριότισσα φημισμένη για το θαυμαστό τέμπλο της. Επίσης στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η πηγή του Ηροδότου, όπου το νερό αναβλύζει μέσα από την πίσσα και οι κάτοικοι πιστεύουν ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες. Πανέμορφη παραλία στο Τραγάκι
ΤΡΑΓΑΚΙ
Είναι ένα καταπράσινο χωριό με απέραντους ελαιώνες, αμπέλια και οποροφόρα δέντρα. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα μεταξύ των οποίων και το Μοναστήρι της Παναγίας του Δέρματα ή Δερματούσσας το οποίον αποτελεί ένα αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο. Το Μοναστήρι αυτό βρίσκεται στο Άλσος Δέματα και είναι ιδιοκτησία του Δήμου. Το Άλσος καλύπτει έναν κυπαρισσόλογγο μεγάλης έκτασης και υπέροχης ομορφιάς. Η τοποθεσία που βρίσκεται η Μονή είναι από τις ωραιότερες που διαθέτει το νησί. Λόγγοι από κυπαρίσσια και πουρνάρια, περιβόλια, πηγές, λιοστάσια αγκαλιάζουν από κάθε πλευρά τα ερείπια των έρημων τειχών της περιοχής.
ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Στα βορειοδυτικά της πόλης βρίσκεται το χωριό Πλάτανος. Σκαραφαλωμένο στην κορφή ενός καταπράσινου λόφου, χτισμένο σε μια πολύ γραφική περιοχή είναι περιτριγυρισμένο από έναν μεγάλο ελαιώνα ενώ σε μικρή σχετικά απόσταση βρίσκεται η θάλασσα.
Στον Πλάτανο υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον Ναυτικό Μουσείο με μια μεγάλη συλλογή από υδατογραφίες όπου αναπαρίστανται πλοία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ακόμη έχει ιστορικές πυξίδες πλοίων, στολές ναυτικών και πλούσιο υλικό από την ναυτική ζωή.
Αργάσι. Η παραλία.
ΑΡΓΑΣΙ
Ξεκινώντας από την παραλιακή λεωφόρο της πόλης με κατεύθυνση προς τον Άγιο Διονύση το πρώτο χωριό που θα συναντήσουμε είναι το Αργάσι. Ένα χωριό με μια απέραντη αμμουδιά και πεντακάθαρη θάλασσα. Στη γύρω περιοχή βρίσκονται παληές εκκλησιές και τα ερείπια ενός μεσαιωνικού πύργου. Από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του Σκοπού, όπου εκεί, σύμφωνα με την μυθολογία, ζούσε η θεά του κυνηγιού, Άρτεμις.
Στην κορυφή του Σκοπού υπήρχε το ιερό της Αρτέμιδος. Εκεί έχει χτιστεί το Μοναστήρι της Παναγιάς της Σκοπιώτισσας.
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Προχωρόντας προς τα νοτειοδυτικά συναντάμε τον οικισμό Άγιος Νικόλαος ή Κοιλιωμένο। Χτισμένος στην πλαγιά ενός λόφου και σε ύψόμετρο 500μ।ο Άγιος Νικόλας ξεχωρίζει για τα γραφικά παραδοσιακά σπιτάκια του και για το εντυπωσιακό καμπαναριό της εκκλησιάς του Αγίου Νικολάου, το οποίο χρονολογείται γύρω στα १८९३Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται μια πανέμορφη περιοχή, την οποία οι βοτανολόγοι έχουν ονομάσει “Κήπος των Ορχεοειδών” Στην περιοχή αυτή φυτρώνουν 42 διαφορετικά είδη ορχεοειδών Το καμπαμαριό της Αγίας Μαύρας
ΜΑΧΑΙΡΑΔΟ
Θα τελειώσουμε τη βόλτα μας στο χωριό Μαχαιράδο. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα δυτικά της πόλης και πρόκειται γιά ένα πανέμορφο γραφικό χωριό. Αξιοθέατο του χωριού, που εντυπωσιάζει, η εκκλησιά της Αγίας Μαύρας σε ρυθμό απλής βασιλικής, η οποία χωμένη ανάμεσα σε ένα δάσος από κυπαρίσσια ξεχωρίζει από μακρυά με τον βενετσιάνικο πύργο του καμπαναριού της. Λένε μάλιστα ότι ο ήχος από τις καμπάνες αυτής της εκκλησιάς είναι ο πιό μελωδικός σε όλη την Ελλάδα. Στις αρχές του 2006 η εκκλησιά αυτή καταστράφηκε από φωτιά αλλά η αναστήλωσή της προχωρεί ικανοποιητικά.
Εδώ τελειώνει η βόλτα μας στα χωριά της Ζακύνθου। Και πάλι μαζύ, σύντομα, σε μια άλλη ανάρτηση σύντομα,

18 σχόλια:

  1. Γλυκέ μου, αγαπημένε Ντένη
    πόσο με συγκινείς με κάθε σου ενέργεια που δηλώνει το ενδιαφέρον και την εκτίμησή σου στο πρόσωπό μου!
    Σ ευχαριστώ απο τα βάθη της καρδιάς μου.Μακάρι να μπορούσα ν ανταποδώσω λίγο απ αυτό που εισπράττω απο σένα.
    Νάσαι καλά
    Την αγάπη μου πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σε ευχαριστώ!!!!!!!!!!!
    με ταξιδεψες στις ομορφιές του τόπου μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι και τα μέρη μας!
    Αν θέλετε διορθώστε το όνομα του χωριού. Είναι Πλάνος και όχι Πλάτανος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Ντένη, προ μερικά χρόνια πήγα στη Ζάκυνθο με αεροπλάνο δηλαδή σταματήσαμε για λίγο όχι ότι πάτησα το πόδι μου στη στεριά.
    Ήταν Κεφαλονιά Αθήνα με σταθμό στο νησί αυτό.
    Δεν το έχω επισκεπτεί ποτέ ούτε έχω συναντήσει Ζακύνθιους ναυτικούς όπως από άλλα νησιά του Ιονίου. Και είμαστε τόσο κοντά;

    Φημίζεται ως από τα πιο πράσινα νησιά του ιονίου όπως και τ' όνομά του 'Φιόρο του Λεβάντε'!

    χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...κι έλεγα κι εγώ ότι έχουμε ίδιο όνομα με τον Πλάτανο Αιγίου...

    Ντένη μου,

    κάνε ευχή: να καταφέρουμε να τα επισκευθούμε το επόμενο καλοκαίρι...
    Ίσως είναι εκεί κι ...Μάκης, κι ο Γαβρίλης... γιατί όχι κι εσείς!

    Πάντα με την αγάπη μας,
    Υιώτα-Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ντένη τι να σου πω... οι Εφτανησιώτες δεν θα περίμεναν καλύτερη διαφήμιση για τα νησιά τους.
    Σωστός τουριστικός οδηγός.
    Πολλά έχω ακούσει για το "Άνθος της Ανατολής"!

    Καλή συνέχεια λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή μου Χαρά.
    Θέλω νάσαι πάντα καλά, γερή και δυνατή. Αυτό είναι το πιό πολύ που μπορείς να μου δώσεις.
    Από σήμερα τα Εφτάνησα έχουν και καντάδες. Άνοιξε το μεγάφωνα.
    Την αγάπη μου πάντα
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητυό skouliki καλημέρα.
    Καλως όρισες στα Εφτανησα.
    Χαίρομαι που σου άρεσε η βόλτα μας.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Κική.
    Θα μπορούσα ποτέ να ξεχάσω το Φιόρο του Λεβάντε όπου έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις;
    Όσο για τον Πλάτανο θα το διορθώσω.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κρίμα που δεν έχεις επισκεφτεί τη Ζάκυνθο, φίλε Γαβρίλη. Και μάλιστα το νησί που είναι τόσο κοντά ώστε όταν λαλούν τα κοκόρια τους τα ακούμε στην Κεφαλονιά. Να πας ένα καλοκαίρι.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υιώτα μου καλημέρα.
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Μακάρι να γινόταν να κάνουμε μια βόλτα στα Εφτάνησα. Αλλά.......
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε Στράτο.
    Μου φτάνει που μου αρέσει αυτή μου η δουλιά για την προβολή των νησιών μας.
    Σου το έχω πει και άλλη φορά. Εκεί, σ' αυτά τα νησιά έζησα τα πιό όμορφα χρόνια της ζωής μου
    Η μουσική υπέροχη. Σ' ευχαριστώ.
    Θα τα πούμε,
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ μου σιόρ Διονύσιε, καλή σου μέρα. "Ωραία και μόνη η Ζάκυνθος με κυριεύει". Αυτά τα λόγια του Κάλβου έχω στην ψυχή μου. Ακούγοντας και την καντάδα "απόψε την κιθάρα μου" ξανανειώνω μα τον Άγιο.
    Πάντα νοσταλγούσα να πάω και να
    μείνω για λίγο στην Ζάκυνθο.Τελικά
    τα κατάφερα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τρείς εβδομάδες περάσαμε πολύ όμορφα.
    Κάναμε τον γύρο του νησιού και
    είδαμε κι απολαύσαμε πολλά απο τα
    μέρη που αναφέρεις.
    Η βορειοδυτική πλευρά του νησιού
    με τίς απότομες ακτές και την
    άγρια ομορφιά τους σε καθηλώνουν,
    αλλά σου κόβουν και την ανάσα.
    (Για φοβητσιάρες σαν κι εμένα).
    Όποιος δεν έχει πάει στο Ζάντε,
    να πάει οπωσδήποτε, ειναι πανέμορφο.
    Να είσαι καλά Ντένη. Και τα επτά
    νησιά σε αγαπούν.
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα σιόρα-Ρισσιάνα μου
    Ανήκεις στους τυχερούς της ζωής.
    Τρεις βδομάδες στη Ζάκυνθο μόνο με θείο δώρο μπορεί να μοιάζει.
    Χάρηκα που διαβάζοντας και ακούγοντας την καντάδα σε έκαμα να νοισεις πιό νέα από ό,τι είσαι Ευχαριστώ τα Εφτάνησα που με αγαπούν γιατί εγώ τα λατρεύω.
    Κι' ευχαριστώ και όλους εσάς για τις επισκέψεις σας και τα σχόλια σας.
    Φιλενάδα, θα σου γράψω αργότερα.
    Την αγάπη μου πάντα
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλώς σε βρίσκω φίλε μου,
    σε μια ανάρτηση μάλιστα πολύ κοντινή μου, αντίκρυ μου το Τζάντε, πανέμορφο και καταπράσινο.
    Άρτια η παρουσίασή σου. Ελπίζω να καταφέρεις να έρθεις σύντομα να απολαύσεις ξανά τις ομορφιές του Ιονίου.

    Καλό σου απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλώς ήρθες στο σπιτικό μου καλή μου φίλη.
    Χαίρομαι που απόλαυσες τις ομορφιές του Φιόρου του Λεβάντε. Αξίζει πολλά η πανέμορφη Ζάκυνθος.
    Μακάρι να πιάσει η ευχή σου και να βρεθώ για άλλη μια φορά στα αγαπημένα μου νησιά.
    Λυπάμαι που ακόμη δεν μπόρεσα να απολάυσω το δικό σου μπλογκ.
    Τα χιόνια φταίνε καλή μου φίλη, που κυριολεχτικά μας έχουν θάψει και όλη μέρα είμαι με ένα φτυάρι στα χέρια.
    Θα το επισκεφτώ όμως σύντομα
    Νάσαι πάντα καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τη Ζάκυνθο την έχω επισκεφθεί δύο φορές για λόγους επαγγελματικούς μπορώ να πω ότι πήγα σε πολλά μέρη της αλλά έχω στα σχέδια μου να ξαναπάω.
    Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Aγαπητή μου Ξανθή
    Σε κατατάσω στους τυχερούς αφού έχεις επισκεφτεί το Φιόρο του Λεβάντε.
    Σου εύχομαι να ξαναπάς και να επισκεφτείς όσο μπορείς περισσότερα
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή