Το δεύτερο οδοιπορικό μας στο πανέμορφο νησί της Κεφαλονιάς. Αυτή τη φορά θα είναι στην ιστορική Πύλαρο. Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη «πυλωρός» που σημαίνει «φρουρός της πύλης» Κι’ αυτή ήταν η Πύλαρος κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Ο φρουρός της πύλης του νησιού. Κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας η Πύλαρος είχε σημαντική συνεισφορά στον ριζοσπαστικό αγώνα, ενώ από το λιμάνι της Αγίας Ευφυμίας εφοδιάζονταν οι επαναστατημένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το όρος της Αγίας Δυνατής
Η περιοχή αυτή καλύπτει το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και οριοθετείται από τους ορεινούς όγκους της Αγίας Δυνατής με υψόμετρο τα 1131 μ. Και το Καλό όρος με 900.μ. Ανατολικά βρέχεται από τη θάλασσα της Αγίας Ευφυμίας, της Αγιάς Θυμιάς, όπως τη λένε οι Κεφαλονίτες και στα δυτικά έχει την πανέμορφη και γνωστή σε όλο τον κόσμο παραλία του Μύρτου.
Ξεκινάμε τον περίπατο από την Αγία Ευφυμία, Ο οικισμός αυτός έχει πάρει το όνομά του από το άσπρο εκκλησάκι, που βρίσκεται στο λιμάνι. Στην Αγία Ευφυμία οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει ίχνη από αρχαία έπαυλη και μωσαϊκά της ρωμαϊκής περιόδου. Παραδοσιακός οικισμός μ’ ένα πανέμορφο, γραφικό λιμάνι, με μια ιδιαίτερα χαρακτηριστική ρυμοτομία η οποία χρονολογείται από το 1878, Παραδοσιακά τα κτίσματα και οι αυλές των σπιτιών γεμάτες από λουλούδια. Φιλόξενοι οι κάτοικοι της Αγιά-Θυμιάς, λατρεύουν τους χορούς και τα πανηγύρια. Ιδιαίτερα την 11η Ιουλίου όπου γιορτάζεται η μνήμη της Αγίας, μετά την λιτάνευση της εικόνας ακολουθεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιό δημοφιλή πανηγύρια της Κεφαλονιάς.
Πατρίδα του συγγραφέα της θάλασσας, Θέμου Ποταμιάνου, η Αγία Ευφυμία αλλά και του Μαρίνου Αντύπα, του αγωνιστή και πρωτεργάτη του αγροτικού κινήματος στην Ελλάδα.
Από την Αγία Ευφυμία και ανάμεσα από τα δυό όρη, ξεκινάει μια απολαυστική διαδρομή που καταλήγει στο άλλο αξιοθέατο της περιοχής, στην παραλία του Μύρτου। Εικοσιτέσσερα πανέμορφα γραφικά χωριουδάκια, πνιγμένα στο πράσινο με τα γραφικά παραδοσιακά τους σπιτάκια, τα όμορφα εκκλησάκια τους, είναι αραδιασμένα στο μήκος της διαδρομής και από τις δυό πλευρές του δρόμου Τα Δρακοπουλάτα, με πολλά προσεισμικά δείγματα εξαιρετικής αρχιτεκτινικής, τα Μακριώτικα, με την εκπληκτική θέα προς τον κάμπο, τα Ποταμιανάτα, όπου δίπλα από το άγαλμα του Μαρίνου Αντύπα υπάρχουν τα ερείπια του προσεισμικού μύλου. Τα Φερεντινάτα, με τα υπολείματα του καμπαναριού του Σωτήρα. Στα Δενδρινάτα στο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου υπάρχει ένα ξυλόγλυπτο μεγάλης αξίας. Κι’ ακόμη τα Μαρκάτα, τα Δρακάτα,
τα Διβαράτα με το «Παλιό πηγάδι» είναι μερικά από τα χωριά που στολίζουν αυτό το πέρασμα ανάμεσα από τα δυό βουνά। Το καθ’ ένα από αυτά τα χωριουδάκια μοιάζει να κουβαλάει πάνω του τη δική του ιστορία μέσα στο πέρασμα του χρόνου। Κλείνουν μέσα τους απλούς ανθρώπους, και τις μέρες του καλοκαιριού κατακλύζονται από τους πανηγυριώτες που ασταμάτητα χορεύουν τον μπάλο και τον διβαράτικο.
Το παλιό πηγάδι στα ΔιβαράταΤο καλοκαίρι όλη η περιοχή πέρνει την όψη μιας μεγάλης γιορτής. Το ένα πανηγύρι διαδέχεται το άλλο, Η Γιορτή των Κτηνοτρόφων είναι μια σημαντική παρουσία των τοπικών προϊόντων. Το Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών αλλά και τα τοπικά πανηγύρια των χωριών δίνουν μιέ χαρούμενη γιορταστική όψη σε όλη την περιοχή.
Στα βόρεια της περιοχής, στους πρόποδες της Αγίας Δυνατής βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγιάς των Θεμάτων. Ένα χαρακτηριστικό κτίσμα του 10ου αιώνα. Στη μονή διατηρείται τόσο το ξυλόγλυπτο τέμπλο όσο και αρκετές παλιές εικόνες, με πιό σημαντική την «Παναγία των Θεμάτων» Η εικόνα λιτανεύεται την Δευτέρα του Πάσχα όπου μετά τη λιτάνευση ακολουθεί μεγάλο πανηγύρι στο διπλανό «Πουρναρόδασος»
Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής επιβλητικοί υψώνονται οι ορεινοί όγκοι, που οριοθετούν την περιοχή.
Η παραλία του Μύρτου με τα εκπληκτικά νερά τηςΣτα βόρεια της περιοχής, στους πρόποδες της Αγίας Δυνατής βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγιάς των Θεμάτων. Ένα χαρακτηριστικό κτίσμα του 10ου αιώνα. Στη μονή διατηρείται τόσο το ξυλόγλυπτο τέμπλο όσο και αρκετές παλιές εικόνες, με πιό σημαντική την «Παναγία των Θεμάτων» Η εικόνα λιτανεύεται την Δευτέρα του Πάσχα όπου μετά τη λιτάνευση ακολουθεί μεγάλο πανηγύρι στο διπλανό «Πουρναρόδασος»
Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής επιβλητικοί υψώνονται οι ορεινοί όγκοι, που οριοθετούν την περιοχή.
Η απολαυστική αυτή διαδρομή, μετά απο 8 χιλιόμετρα, τελειώνει στις απότομες πλαγιές του Μύρτου. Στην παραλία αυτή μπορεί να πει κανείς ότι γίνεται ένα συναρπαστικό αντάμωμα των νερών του Ιονίου με τις ακτές της Κεφαλονιάς. Ο Μύρτος είναι η πιό γνωστή παραλία της Κεφαλονιάς και γνωστή σε όλο τον κόσμο. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και απέχει 8 χιλιόμετρα από την Αγία Ευφυμία. Η παραλία του Μύρτου είναι γνωστή και διάσημη παγκοσμίως. Έχει συνεχείς απονομές της γαλάζιας σημαίας και θεωρείται μία από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου. Είναι περιτρυγυρισμένη από πανύψηλα βράχια με μια ξεχωριστή και μοναδική λευκή αμμουδιά. Τον Αύγουστο, στην παραλία του Μύρτου φιλοξενείται το «Πολιτιστικό καλοκαίρι» του Δήμου Πυλαραίων με συναυλίες Ελλήνων και ξένων τραγουδιστών και με το αυγουστιάτικο φεγγάρι να κλέβει την παράσταση. Η παραλία του Μύρτου είναι πολύ κοντά στο χωριό Διβαράτα και σε κοντινή απόσταση από τον Άσσο. Έχει κατακτήσει όλα τα διεθνή βραβεία και δεν υπάρχει καλοκαίρι που να μην αναφέρεται σε τουριστικά αφιερώματα. Το πράσινο της περιοχής, το ανάγλυφο των βράχων, τα άσπρα βότσαλα και τα κρυστάλινα νερά του Ιονίου δημιουργούν μια μοναδική χρωματική παλέτα που, κάθε ώρα της μέρας είναι και διαφορετική.
Εδώ τελειώνει ο σημερινός μας περίπατος στην πανέμορφη Πύλαρο. Λίγη ξεκούραση και νέες δυνάμεις για τον επόμενο, που κι’ αυτός θα είναι υπέροχος και απολαυστικός.
Δεν θα επαναλάβω την ιδιαίτερη αγάπη μου και τον ενθουσιασμό που νιώθω στο άκουσμα της Κεφαλονιάς κ. Ντένη αλλά η ξενάγησή σου για άλλη μια φορά ήταν εξαιρετική και ξεσηκωτική!!!Έμαθα και τι σημαίνει Πύλαρος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την Αγία Ευφημία πρέπει να σου πω πως έχω στο Πλωμάρι γειτόνισσα. Οι πόρτες μας αντικρινές. Την κερδίσαμε την κεφαλονίτισσα!!Μου έχει μιλήσει πολύ για τον τόπο της.
Τέλειο το ταξίδεμα. Τι να πω για τον άσσο και το Μύρτο!!!
Πολλούς χαιρετισμούς.Να είσαι καλά.
Αγαπητή μου Μαριάνθη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για την επίσκεψη και χαίρομαι που για άλλη μια φορά τόσο πολύ σου άρεσε ο περίπατος
Χαίρομαι και για την Κεφαλονίτισσα καλή σου γειτόνισσα.
Ντένης
Επιτέλους φάνηκε σαν Ηλιαχτίδα αυτή που δίνει θάρρος στους αναποφάσιστους.
ΑπάντησηΔιαγραφήέγραψες κάτι και για την Πύλαρο φίλε μου Ντένη. Ωραίες φωτογραφίες, για εμένα παιδικά αθώα ενθύμια.
Για το όνομα Πύλαρος διάβασα και μια άλλη θεωρία, λένε ότι προέρχεται απ το Δυο Πύλες καθότι η Πύλαρος είναι μια κοιλάδα όπου από δυτικά της υπάρχει η πύλη του Μύρτου και από ανατολικά της η πύλη ο όρμος της Αγίας Ευφημίας.
Ανάμεσα στις δυο αυτές Πύλες το καλοκαίρι φυσά ένας δυτικός, βορειοδυτικός άνεμος Μαΐστρος, ο οποίος σπέρνει δροσιά και όχι μόνο αλλά και υγρασία στον καταπράσινο κάμπο, πολύ συχνά κατεβάζει ο Μύρτος και ομίχλη στα γύρω χωριά προπαντός στα Διβαράτα…
Το χωριό μου τα Μαρκάτα αποτελούσε μια κοινότητα Μακρυωτίκων με το διπλανό μεγάλο χωριό τα Μακρυώτικα, μετά έγινε Δήμος Πυλαρέων.
Φίλε σε πιάνει η ψυχή σου από την ερημιά, από τους λίγους κατοίκους του χωριού, από τα χαλάσματα, από τα άδεια σπίτια,
Εμείς που ξενιτευτήκαμε χάσαμε τα πάντα, ότι μας φέρνουν οι μνήμες μας και γράφουμε δεν υπάρχουν πλέον.
Τι να πω ότι είναι χαμένες πατρίδες, όχι δεν το παραδέχομαι, αλλά αυτό μόνο όσο ζω και υπάρχω, μετά:
Ευχαριστώ σε φίλε
Γαβριήλ
...Ντένη μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήνα που με πήρες στο τόπο του Γαβρίλη... που εκείνος δεν με...κάλεσε!!!!!!!!!!!!!!!!!
(Γαβρίλη μου, από το πολύ λευκό του...χιονιού, τα λέω λίγο ζαλισμένα...!!!)
Γραφική περιγραφή!
Να είστε και οι δυο καλά, ευχή να συναντηθούμε...
Σας αγαπώ
και σας στέλνω ολόλευκες χειραψίες,
Υιώτα
αστοριανη...
Τέλεια περιγραφή και τι υπέροχες φωτογραφίες! Μέσα στη σκοτεινιά του χειμώνα πραγματικά φτιάχνουν τη διάθεση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι φίλε Γαβρίλη που σε ταξίδεψα για λίγο στην ιδιαίτερη πατρίδα σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι γεγονός ότι η Πύλαρος είναι μια από τις πιό όμορφες περιοχές της Κεφαλονιάς. Βέβαια μετά από το Ληξούρι.
Νάσαι καλά
Ντένης
Καλη μέρα σου Υιώτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνώρισες λοιπόν κι' εσύ την πατρίδα του Γαβρίλη. Όμορφη αλλά όχι σαν το Ληξούρι.
Κανόνισε να βρεθούμε για καφέ
Ντένης
Καλημέρα αγαπητή μου Αμαλία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ για την επίσκεψη
Τα νησιά μας είναι πάρα πολύ όμορφα. Να τα γνωρίσεις.
Νάσαι καλά
ντένης
Α, εδώ θα μαλώσουμε. Για πήγαινε
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι πιό κάτω, Άσσο, Φισκάρδο,
πέρασε κι απο το χωριό μου να δείς
και τα φέουδά μου. Όχι όλο Ληξούρι
και Πύλαρο; Σκέφθηκα να πηγαίνω τώρα που έχω χρόνο να φυτεύω ντομάτες, αγγούρια,πιπεριές,
να έχω και λίγα κοτόπουλα για να
τρώμε και κανένα αυγό χωρίς διοξίνη.
Άμα θα πάω θα σας καλέσω. Αλλά
επειδή είμαι άνθρωπος της πόλης,
δεν νομίζω ν αντέξω στην ερημιά.
Ντένη μου υπέροχες οι φωτογραφίες
και η περιγραφή της Πυλάρου,
αλοίμονο πιά τον Γαβριήλ θα
ξέχναγες; Φέτος στην Αγιαθυμιά,
έτσι την ξέρω, έφαγα το ψαράκι μου.
Δεν με κράταγε η ψυχή μου να είμαι
στην Ζάκυνθο να βλέπω απο την
Τσιλιβή, απέναντι την Κεφαλονιά
την πολυαγαπημένη και να μην πάω.
Έτσι λοιπόν πήραμε το καραβάκι
για Πεσάδα, μας περίμενε η
αδελφή μου με μια στρατιά εγγόνια,
εκεί να έβλεπες συγκινήσεις.
Δεν μου λες Ντένη μου η Τζούλια
Αλεξανδράτου απο πιό μέρος είναι
η καταγωγή της, γιατί έμαθα
πώς παντρεύεται και νοικοκυρεύεται.
Απο το Ληξούρι η απο Αργοστόλι;
(Αυτό γι αστείο). Ντένη να είσαι πάντα καλά, πιστεύω να λιγόστεψαν
τα χιόνια, εδώ έλοιωσε τελείως,
αλλά απο χθές βρέχει συνεχώς.
Με την κεφαλονίτικη αγάπη μου.
Ρισσιάνα
Καλή μέρα καλή μου Ρισσιάνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε ο περίπατος. Κάνε λίγη υπόμονή και θα περάσουμε και από το χωριό σου. Μέχρι τότε ετοίμασε τις ντομάτες και τα υπόλοιπα. Να βρούμε και κάτι να φάμε.
Η Τζούλια Αλεξανδράτου είναι από το Ληξούρι. Μόνο το Ληξούρι βγάζει τέτοια........ ωραία πράμματα.
Νάσαι καλά
Ντένης
Καλημέρα καλέ μου φίλε Ντένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε χαρά βλέπω ότι είσαι καλά και γράφεις ξανά, με το γνωστό σου ζήλο και την καλή διάθεση!
Εύχομαι από καρδιάς υγεία και ευτυχία σε εσένα και όλη σου την οικογένεια και προπαντώς χαρούμενο το 2011! Όχι άλλες πίκρες!
Μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας μου, ηθελημένο και αθέλητο, επανακάμπτω και... πέφτω πάνω στην καλή μου Κεφαλονιά και στο αγαπημένο ιόνιο! Τι χαρά! Διάβασα όλες τις αναρτήσεις που "έχασα" με μιαν ανάσα και αναγαλλίασα!
Τι να πω; Αγαπημένα μέρη, με το Ληξούρι πάντα στην καρδιά μου και για την ομορφιά του και για τους ανθρώπους του! Και το Ξι φυσικά!!!
Να'σαι πάντα καλά!
Κόπιασε από το "σπιτικό" μου, κερνάω τσίπουρο!
Υ.Γ. Η διεύθυνση που μου'γραφες προ Χριστουγέννων (sorry τώρα το είδα) είναι:
http://portiatis.blogspot.com
Καλημέρα φίλε Φάνη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τις ευχές.
Χαίρομαι που απόλαυσες τον περίπατο στην Κεφαλονιά που είναι ένας από τους αγαπημένους σου προορισμούς. Συνεχίζουμε αφού η ζωή συνεχίζεται
Πέρασα από το σπιτικό σου. Είδα την ανάρτησή σου για το μνημείο. Δεν είχα χρόνο να σου γράψω αλλά οπωσδήποτε θα ξαναπεράσω σήμερα κάποια στιγμή. Ετοίμασε το τσίπουρο.
Το μπλογκ σου το έχω βάλει στα Εφτάνησα στους φίλους. Αν πας θα το δεις.
Μπορείς να μου γράφεις στο denniskontarinis@yahooy.com γιατί έχουμε πολλά να πούμε και θέλω να σου στείλω κάποια αρθρα μου που θα σε ενδιαφέρουν.
Σε περιμένω
Ντένης
Tο κείμενο και οι φοτοφραφίες, Ντένη, είναι διθύραμβο άσμα, στο φως του ήλιου και στην ομορφιά της φύσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα'σαι καλά,
Νίκος
Φίλε Νίκο
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
Νάσαι καλά
Ντένης
ΑΦΗΝΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΗΡΕΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΟΥ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.
Τρίκαλα 23 01.-20101
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Ντένη,
Από καιρό ήθελα να σου γράψω δυο λόγια –και δράττομαι της ευκαιρίας να στείλω κι ένα θερμό χαιρετισμό στους επισκέπτες σου- αλλά με τη μπόρα που περάσατε και περνάτε περιορίστηκα στην προσωπική μας αλληλογραφία. Επίσης γνωρίζεις πως είμαι συχνά επισκέπτης σου, όπως και σε άλλους κοινούς φίλους μας, άσχετα αν δε συμμετέχω με σχόλιά μου. Ξέρεις, είναι και οι οικογενειακές –παππουδίστικες υποχρεώσεις που σου κλέβουν το χρόνο. Τώρα, επέτρεψε μου να γράψω δυο λόγια, έτσι ώστε ούτε αγενής ή ακατάδεκτος να φανώ αλλά και να εξάρω την προσπάθεια που καταβάλεις παρουσιάζοντας πλούσια ρεπορτάζ-ξεναγήσεις και εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό, το οποίο, σαν στεριανός, νιώθω ως εξής:
«Συγκρούσεις» μεταξύ στεριάς και θάλασσας. Συγκρούσεις που γοητεύουν και σαν θεριά αντιπαρατίθενται το ένα απέναντι στο άλλο! Η στεριά και η θάλασσα! Το βουνό με τον κάμπο και η θάλασσα με τα όμορφα νησιά της, που χάρη σε σένα, αγαπητέ φίλε Ντένη, τα σεργιανίζω, τα γνωρίζω έστω και με τον έξοχο τρόπο και επιμονή που εσύ προβάλεις, έτσι που ο στεριανός να γνωρίσει τα πολιτιστικά τους αποθέματα, πολύ περισσότερο την ιστορία τους και να δένεται μαζί τους.
Θα ’ναι το ελάχιστο ένα μπράβο στην αξιέπαινη προσπάθειά σου που με τον τρόπο σου γνωρίζεις στον κόσμο τη γενέτειρά σου και γενικότερα το νησιώτικο σύμπλεγμα του Ιονίου πελάγους.
Να ’σαι καλά και να εμπλουτίζεις συνεχώς τον όμορφο τόπο σου
Βάιος Φασούλας
Εξαιρετική η παρουσίαση Κ.Κονταρίνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Κεφαλονιά είναι πανέμορφη, γνωστό σε όλον τον κόσμο.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Ελπίζω το καλοκαίρι να ανταμώσουμε στο νησί μας!