Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Κεφαλλονιά. Η χερσόνησος Παλική.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Μάϊο.
Διαπόντια νησιά. Ο οικισμός Οθωνοί. 

Η μεγάλη ομορφιά της Παλικής είναι τα πανέμορφα χωριά της. 
Την δυτική πλευρά του νησιού της Κεφαλλονιάς καλύπτει η χερσόνησος που έχει το όνομα Παλική. Στην χερσόνησο αυτή βρισκόταν κατά την αρχαιότητα η πόλις Πάλη, μια από τις τέσσερις πόλεις - κράτη που αποτελούσαν την Κεφαλληνιακή Τετράπολη της κλασσικής και ελληνιστικής περιόδου. Μεγάλη και ενδιαφέρουσα η ιστορία αλλά και η ομορφιά της χερσονήσου. Αξίζει λοιπόν να ξεκινήσουμε έναν περίπατο και να την γνωρίσουμε.

Μια όμορφη ζωγραφιά της Παλικής είναι το Ληξούρι. Διακρίνεται το καμπαναριό του Αγίου Χαραλάμπους.
Η χερσόνησος της Παλικής έχει πρωτεύουσα το πανέμορφο Ληξούρι, δεύτερη μεγάλη πόλη της Κεφαλλονιάς, που οι κάτοικοί του το ονομάζουν Piccolo Parisi.
Η παραλία Ξι με την παράξενη κίτρινη άμμο.
Οι ακτές της Παλικής, παρ΄όλη την όμορφη αγριάδα του τοπίου, φιλοξενούν μερικές από τις πιο ονομαστές παραλίες του νησιού όπως είναι η παραλία Ξι, με την κίτρινη άμμο και
η παραλία Πετανοί, που συναγωνίζεται σε ομορφιά τον ονομαστό και πολυβραβευμένο Μύρτο. Στο νότιο σημείο της Παλικής υπάρχει η ιστορική Κουνόπετρα, ο μεγάλος βράχος που κουνιότανε ρυθμικά, αποτελώντας ένα παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο, μέχρι τον Αύγουστο του 1953 που οι καταστροφικοί σεισμοί σταμάτησαν το κούνημα του.
Η χερσόνησος της Παλικής φιλοξενεί είκοσι δύο πάρα πολύ όμορφα χωριά και οικισμούς αλλά και πάρα πολλά αξιοθέατα και ενδιαφέροντα. Κοντογεννάδα, Δαμουλιανάτα, Μονοπολάτα, Καμιναράτα, Φαβάτα, Χαβδάτα είναι μερικά από τα όμορφα χωριά της περιοχής.
Ο μεγάλος σατυρικός ποιητής Ανδρέας Λασκαράτος. 
Εκεί βρίσκονται το άγαλμα του Λασκαράτου, η Ιακωβάτειος βιβλιοθήκη, η Μονή Κηπουραίων, το νησάκι Βαρδιάνοι, το χωριό Χαβδάτα με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και πάρα πολλά άλλα. 
Ελάτε λοιπόν να κάνουμε έναν περίπατο και να γνωρίσουμε κάποια από όλα αυτά τα πανέμορφα χωριά. Και ας ξεκινήσουμε από το βορειότερο σημείο της χερσονήσου, την παραλία των Πετανών.
Η παραλία Πετανοί. Μα από τις αμέτρητες ομορφιές της Παλικής.
Στα σίγουρα η παραλία των Πετανών είναι μια από τις καλύτερες παραλίες της Κεφαλλονιάς. Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι το ίδιο όμορφη με την παραλία του Μύρτου. Το όνομά της προέρχεται από την ομηρική λέξη “επηετανοί, που σημαίνει περιοχή με άφθονα νερά καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Από τον οικισμό Βιλατόρια ξεκινάει ένας απότομος δρόμος που ανάμεσα από τα απόκρημνα βράχια κατηφορίζει προς τη μεριά της θάλασσας. Σε κάποιο σημείο το τοπίο ανοίγει και ο επισκέπτης αντικρίζει την παραλία των Πετανών από ψηλά. Είναι ένα στιγμιότυπο που αξίζει τον κόπο να σταματήσει κανείς και να το φωτογραφίσει. Από το σημείο αυτό μπορεί κανείς να θαυμάσει όλα τα χρώματα της θάλασσας, Από το ανοικτό γαλάζιο και τυρκουάζ μέχρι το βαθύ μπλε. Το ακρωτήρι που υπάρχει στα δεξιά της παραλίας είναι το ακρωτήρι της Κυρά Άννας. Έχει πάρει το όνομα της μάνας που πνίγηκε εκεί στην προσπάθειά της να σώσει το παιδί της από την μανιασμένη θάλασσα.
Μια άποψη του χωριού Κοντογεννάδα. 
Μετά από ένα υπέροχο μπάνιο ανηφορίζουμε στο χωριό Κοντογεννάδα. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παραδοσιακό χωριό. Xτισμένο πανοραμικά, σε μια σειρά από λόφους, επιτρέπει στον επισκέπτη να απολαύσει μια υπέροχη θέα της Κεφαλλονιάς αλλά και του γειτονικού νησιού της Ζακύνθου. Το όνομά του έχει προκύψει μάλλον κατά την διάρκεια της ενετική κυριαρχίας και σημαίνει γενιά των κόντηδων.
Η διαφορά της ομορφιάς μεταξύ παλιού και καινούργιου.
Τα σπίτια είναι χτισμένα βάσει κανονισμών που φροντίζουν ώστε στο χωριό να διατηρείται η αρχιτεκτονική του 18ου και 19ου αιώνα. Η ιστορία του ξεκινάει από τους Μυκηναϊκούς χρόνους καθώς έχουν βρεθεί θολωτοί-λαξευτοί τάφοι που χρονολογούνται από εκείνη την περίοδο. Είναι ένα από τα λίγα χωριά της Κεφαλλονιάς που δεν καταστράφηκε από τους μεγάλους σεισμούς του 1953. Ανέπαφο έμεινε και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Η εκκλησιά της Παναγιάς, που έχει χτιστεί το 1800 και ο Άγιος Ιωάννης με το εξαιρετικής τεχνικής τέμπλο είναι δυο ακόμη αξιοθέατα στην Κοντογεννάδα.


Η μικρή και όμορφη πλατεία του χωριού.
Κατηφορίζοντας προς τα νότια περνάμε στον οικισμό Δαμουλιανάτα. Ένα ακόμη χωριό που δεν το άγγιξε η σεισμική καταστροφή του 1953. Όμως αυτά που σεβάστηκαν οι σεισμοί δεν τα σεβάστηκαν οι άνθρωποι.
Παλιό χαρακτηριστικό σπίτι στο χωριό.
Ελάχιστα τα παραδοσιακά σπίτια που υπάρχουν σήμερα αφού τα περισσότερα έχουν καταρρεύσει μετά την εγκατάλειψη. Τα νέα σπίτια που έχουν χτιστεί δυστυχώς δεν προσφέρουν την ομορφιά των παλιών. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε πλαγιές καταπράσινων λόφων με θέα την απεραντοσύνη του Ιονίου.
Μια ζωγραφιά οι ανεμόμυλοι.
Χαρακτηριστικό αξιοθέατο του χωριού οι ερειπωμένοι ανεμόμυλοι, στην περιοχή Κουρτικό, που όμως στέκουν όρθιοι. Πρόκειται για ένα υπέροχο θέαμα αν σκεφτεί κανείς και τα λόγια του Κεφαλλονίτη συγγραφέα Αγγελοδιονύση Δεμπόνου, που στο βιβλίο του "Οι ανεμόμυλοι της Κεφαλλονιάς," γράφει. Όπου στηθούν κι΄όθε σταθούν φέρνουν το μήνυμα της ευλογίας και την ικανοποίηση της χορτασιάς, γιατί από τη δούλεψή τους βγαίνει το πιο ποθούμενο απόκτημα του ανθρώπινου ιδρώτα, το ψωμί.
Στην πλατεία της Πλαγιάς μπορεί κανείς να θαυμάσει τους καταπράσινους λόφους γύρω αλλά και την απεραντοσύνη της θάλασσας.
Τα μηχανήματα του παλιού λιτρουβιού. 
Στην ίδια πλατεία εκτίθενται τα μηχανήματα του παλιού ελαιοτριβείου το οποίο είχε το όνομα λιτρουβιό της εκκλησιάς, αφού ήταν ιδιοκτησία της εκκλησιάς του χωριού.
Κατηφορίζοντας την πλαγιά φτάνει κανείς στην παραλία της Αγίας Ελένης.
Η παραλία της Αγίας Ελένης.

Ένα θέαμα μοναδικής ομορφιάς. Για την παραλία αυτή ο δημοσιογράφος των New Yorks Times, Matt Gross γράφει.Βρήκα στην Κεφαλλονιά την ιδανική παραλία, αναφερόμενος στην παραλία της Αγίας Ελένης στα Δαμουλιανάτα, μετά από μια επίσκεψή του στα νησιά του Ιονίου. Στα Δαμουλιανάτα υπάρχει ο σύλλογος “Πλαγιά” ο οποίος κάθε καλοκαίρι πραγματοποιεί μια σειρά από εκδηλώσεις με κυριότερη αυτή του Αυγούστου στην γιορτή της Παναγίας.
Αφού απολαύσουμε ένα όμορφο μπάνιο στην παραλία της Αγίας Ελένης περνάμε στα Μονοπολάτα.
Μια ζωγραφιά το ηλιοβασίλεμα στην Παλική.
Πρόκειται για ένα από τα πολλά πανέμορφα χωριά της Παλικής. Χτισμένο σε ύψος περίπου 300 μέτρων προσφέρει και αυτό μια θέα καταπληκτική.
Η εκκλησιά του χωριού. 
Η εκκλησία του χωριού είναι η Ζωοδόχος Πηγή η οποία γιορτάζει πέντε μέρες μετά το Πάσχα, όπου γίνεται μεγάλο και ονομαστό πανηγύρι. Η μεγαλοπρέπεια κυριαρχεί στα γραφικά δρομάκια του χωριού κατά τη διάρκεια της λιτανείας την ημέρα της γιορτής.
Στα Μονοπολάτα τιμώνται ευλαβικά τα έθιμα του Πάσχα. Κυριότερες εκδηλώσεις το γραφικό κάψιμο του Ιούδα, η περιφορά του Επιταφίου αλλά και το σπάσιμο του μπότη κατά την Ανάσταση του Μεγάλου Σαββάτου.
Μια στάση για ένα ουζάκι. Μη μου πείτε όχι. 
Ένα μικρό διάλειμμα για ένα ουζάκι κάτω από τον γεροπλάτανο και σε λίγο ξεκινάμε να γνωρίσουμε και άλλα χωριά της Παλικής. Μας περιμένουν τα Καμιναράτα, τα Μαυδάτα, τα Φαβατάτα, τα Χαβδάτα, τα πολλά άλλα....“άτα”.

ΠΗΓΕΣ
w. kefaloniaheaven.com 

w. hellenicaworld.com
w. kefaloniatoday.com
w. pronoikefalonias.blg.
w. greece.terrbook.com

25 σχόλια:

  1. καλησπερα κυριε Ντενη μου.πολλες οι ομορφιες της πατριδας μας.να ειστε καλα που μας τις μαθαινετε.πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλήθεια Λίτσα μου η πατρίδα μας έχει πάρα πολλές ομορφιές. Κάνω ό,τι μπορώ να προβάλω τις ομορφιές των Εφτανησιών μας.
      Σ΄ευχαριστώ για τα πολλά φιλιά σου. Κι΄από μένα φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  2. ...δεν πάω πουθενά, πουθενά.... εδώ θα μείνω... (τραγούδι...)

    Ποιο να πρωτοδιαλέξουμε,
    Ντένη μου;;;;;


    και να ήταν και ...ασφάλεια στα ταξίδια...

    Ασε να απολαμβάνουμε τις ομορφιές που μας παρουσιάζεις...
    Καλή εβδομάδα,
    Φίλε μας.

    Υιώτα-Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις μεγάλο δίκιο Υιώτα μου. Μας έχουν κάμει να το σκεφτόμαστε να μπούμε σε αεροπλάνο. Ας απολαμβάνουμε τις ομορφιές της πατρίδας μας από τις φωτογραφίες. Εμείς Ιούλιο Αύγουστο θα πάμε Φλώριδα.
      Την αγάπη μου σε σένα και τον Δημήτρη.

      Διαγραφή
  3. Υπέροχα! Σκέψου ότι μια και είναι η καταγωγή μου από το Ληξούρι και τα ξέρω, ένιωσα διαβάζοντας την ανάρτησή σου σαν τουρίστρια σε ένα εξωτικό νησί! Αχ Ντένη μου τι ωραία μας ταξιδεύεις!!!
    Να σαι καλά
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννούλα μου καλή σου μέρα.
      Να σου πω ότι κι΄εγώ κατάγομαι από το Λ¨ηξούρι. Εκεί γεννήθηκε ο πατέρας μου και η μητέρα μου στη Ζάκυνθο.
      Ό,τι και να λένε το Ληξούρι είναι πανέμορφο.
      Και τα ταξίδια γλυκιά μου Αννούλα συνεχίζονται.
      Την αγάπη μου καλή μου.

      Διαγραφή
  4. Τι υπέροχες φωτογραφίες Ντένη μου!
    Όμορφο και τούτο το ταξίδι!
    Τα φιλιά μου και την αγάπη μου:))
    Καλή εβδομάδα να έχεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα Αριστέα μου ένα ταξίδι στην Ελλάδα έχει τις απολαύσεις του. Πολλές οι ομορφιές της.
      Την αγάπη μου πάντα καλή μου και φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  5. Πήγα από εδώ με φίλους μια βόλτα στο Ληξούρι το χώμα είναι πολύ πιο καλό από της υπόλοιπης Κεφαλονιάς. Η παραλία Ξι μοιάζει με σεληνιακό τοπίο!

    ¨ταν πάντοτε το μικρό Παρίσι της Κεφαλονιά από Καλλιτεχνικής, και επιστημινικής επόψεως....

    χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κάθε κομμάτι του νησιού μας φίλε Γαβρίλη έχει την ξεχωριστή δική του ομορφιά. Η περιοχή του Ξι ατ΄αλήθεια θυμίζει φεγγάρι
      Νάσαι καλά φίλε.

      Διαγραφή
  6. Πόσες αναμνήσεις μου ξύπνησες!!
    Η παραλία της φωτό πάντως είναι ο λατρεμένος μου Μύρτος...οι Πετανοί είναι διαφορετικοί, δε λέω καλοί κι αυτοί, τους επισκεπτόμασταν όταν μέναμε Κεφαλονιά, όπως και το Ξι, αλλά σαν το Μύρτο δεν έχει για να παραφράσω το γνωστό σλόγκαν για τη Χαλκιδική! χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καλή σου μέρα.
      Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι ο Μύρτος είναι το κάτι άλλο.
      Οι Πετανοί έχουν κι΄αυτοί την δική τους ξεχωριστή ομορφιά.
      την αγάπη μου καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  7. Ομορφα μέρη, γραφικά με το ξεχωριστό δικό τος χρώμα! Για να δούμε το φετινό καλοκαίρι, ευχομαι να είναι πιο γενναιόδωρο από το προηγούμενο και να μας χαρίσει λίγες μέρες διακοπών.
    Κάτι που ήθελα να σου προτείνω Ντένη μου,είναι, αν μπορείς, να βάζεις ετικέτες κάτω από τις αναρτήσεις σου με τα ονόματα των νησιών που αναφέρονται, ωστε να μπορούμε οι επισκέπτες να βλέπουμε συγκεντρωμένες τις αναρτήσεις σου ανά νησί ή άνα θέμα, όταν προετοιμάζουμε μια επίσκεψη.
    Είσαι ο καλύτερος ξεναγός μας στα Επτάνησα και σ΄ευχαριστούμε γι΄αυτό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι Νίκη μου να πάνε όλα καλά και να μπορέσετε να πάτε λίγες μέρες διακοπές. Εγώ ιούλιο Αύγουστο θα είμαι Φλώριδα. Στο Clearwater Beach. Είναι πανέμορφα εκεί.
      Όσο για τις ετικέτες να σου πω ότι δεν έχω ιδέα πως γίνεται. Θα βρω κάποιον που να ξέρει και θα δω τι θα κάμω.
      Νάσαι πάντα καλά Νίκη μου.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι καθόλου δύσκολο! Στη σελίδα που γράφεις κάθε ανάρτηση, πάνω δεξιά έχει την επιλογή "προσθήκη ετικετών" εκεί πληκτρολογείς την ετικέτα και μετα κάθε φορά που θες να την ξαναχρησιμοποιήσεις είναι εκεί και την επιλέγεις. Φυσικά μια ανάρτηση ανάλογα με το περιεχόμενο μπορεί να έχει περισσότερες από μία ετικέτες.
      Ευχομαι να περάσετε καλά στις διακοπές σας, είναι πολύ όμορφα μέρη κι εκείνα!!

      Διαγραφή
    3. Νίκη μου καλησπέρα σου.
      Το δοκίμασα και η επιτυχία ήταν απόλυτη. Χίλια ευχαριστώ. Θα το δεις από την επόμενη ανάρτηση.
      Την αγάπη μου καλή μου και νάσαι πάντα καλά.
      Καλό σου Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή
  8. Πανέμορφος τόπος!
    Και εξαιρετική η παρουσίαση (όπως πάντα άλλωστε!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια πατρίδα υπέροχη φίλε μου αλλά πολύ άτυχη.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  9. Πολύ όμορφα! Έχουν περάσει 25 χρόνια που πήγα αλλά εκείνες οι παραλίες των Πετανιών και του Ξι με τα άσπρα βράχια και την πορτοκαλιά άμμο, δε λένε να φύγουν από το μυαλό μου. Καταπληκτικό, κυρίως ως προς τη θέση του ήταν και το Μοναστήρι στα Κηπούρια.
    Νάσαι καλά!
    Φιλιά από την Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια επίσκεψη στα νησιά μας φίλε Δήμο δεν σβύνει εύκολα από το νου μας. Όσο για το μοναστήρι των Κηπουριών έχεις δίκιο. Είναι κάτι το καταπληκτικό στην άκρη των βράχων που βρίσκεται.
      Νάσαι καλά φίλε μου.

      Διαγραφή
  10. Χάθηκαν μαγεμένα τα μάτια μου στην ομορφιά του γαλάζιου και όλες τις υπέροχες εικόνες! Θυμάμαι το νονό μου που μου έλεγε καμαρώνοντας, με λάδι Κεφαλλονίτικο σε άλειψα κυρά μου! Μια αναδεξιμιά σ' έχω!

    Πολλά ευχαριστώ για ακόμα ένα μαγευτικό ταξίδι Ντένη!
    Την αγάπη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαιρούλα μου καλή μου χαίρομαι που πάνω σου έχεις το κεφαλονίτικο λάδι.Σ΄ευχαριστώ που περνάς από εδώ. Χαίρομαι που σου αρέσουν.
      Την αγάπη μου πάντα καλή μου.

      Διαγραφή
  11. Τι υπεροχα ταξιδια μας πας καθε φορα φιλε μας...καιρό είχα να περασω και μου έλειψαν μπορω να πω..!! σε ευχαριστουμε απο καρδιας.. για αυτά...που μαθενουμε και οχι μονο και θαυμαζουμε μεσα απο τις φωτογραφίες σου.. να περνας ομορφα οτι και να κανεις .. καλο σου Σαββατοκύρικο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σου καλή μου Ρούλα.
    Χαίρομαι που και εσύ απολαμβάνεις τις ομορφιές των νησιών μας.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Νάσαι καλά και καλό σου Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή