Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Περίπατοι στην όμορφη Λευκάδα. Μέρος 3ο.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Μάρτη.
Ζάκυνθος. Ο οικισμός Μικρό νησί. 

Παραχωρώ σήμερα τη θέση του Λασκαράτου σε μια κινεζική παροιμία που μου έστειλε η καλή μου φίλη Μαριάνθη Βάμβουρα. Λέει λοιπόν η παροιμία.
Αν ο καθ΄ένας μας μετέτρεπε τις ατέλειες του διπλανού του σε κάτι χρήσιμο και όμορφο σίγουρα ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος. Μπορείς να το κάμεις;
Και νάμαστε και πάλι στη Λευκάδα λοιπόν και σήμερα συνεχίζοντας τον περίπατό μας.
Προορισμός μας να φτάσουμε στα Σύβοτα, τον μικρό αυτό οικισμό που είναι η πιο όμορφη ζωγραφιά του Ιονίου πελάγους. Πρώτη μας στάση ο οικισμός....

Μια άποψη της Λευκάδας.
...Κοντάραινα.
Αφήνουμε την Βασιλική και πέρνωντας τον νότιο επαρχιακό δρόμο προχωράμε προς την Κοντάραινα. Μια ζωγραφιά πάνω στον δρόμο μας.
Η Κοντάραινα είναι ένα μικρό χωριό της Λευκάδας σε απόσταση περίπου 4 χλμ από την Βασιλική και είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά του νησιού της Λευκάδας. Οι κάτοικοι εξηγούν το χτίσιμο του χωριού σε αυτό το σημείο από την ανάγκη να προστατευθούν από τους πειρατές οι οποίοι προσορμίζονταν στον κόλπο της Βασιλικής Λέγεται επίσης ότι το χωριό χτίστηκε πάνω σε μια μεγάλη πέτρα που προστατεύει τα κτίσματα από τους σεισμούς.
Χαρακτηριστική εκκλησιά στην Κοντάραινα.
Οι κάτοικοί της πιθανόν να κατάγωνται από την Κωνσταντινούπολη και βρήκαν καταφύγιο εδώ μετά την κατάληψη της Πόλης από τους Φράγκους το 1204. Την εποχή εκείνη η Λευκάδα ανήκε στον Μιχαήλ τον Α!του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Η Κοντάραινα θα πρέπει να ήταν η γυναίκα κάποιου Κοντάρη που είχε εδώ τσιφλίκι στο οποίο ο Μιχαήλ εγκατέστησε τους πρόσφυγες.
Ένα από τα χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Κοντάραινας ήταν ο αιωνόβιος πλάτανος που υπήρχε μέχρι και πρόσφατα δίπλα στον κεντρικό δρόμο του χωριού, ο οποίος όμως ξεράθηκε. Λέγεται ότι ο πλάτανος αυτός ήταν φυτεμένος το 1204. και πλέον στη θέση του έχει τοποθετηθεί ένα νέος για να συνεχιστεί η παράδοση.
Στην απέναντι πλευρά του δρόμου υπάρχει ένα μνημείο που είναι αφιερωμένο στους πεσόντες Κονταριώτες την περίοδο 1912 – 1953.
Στην νοτιοανατολική πλευρά της Κοντάραινας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ό,τι έχει απομείνει από τον ναός της Παναγίας, από τους μεγαλύτερους ναούς στο νησί με ύψος που ξεπερνά τα 12 μέτρα. Ο σημερινός ναός της Παναγίας χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και φιλοξενεί την δεσποτική εικόνα της Θεοτόκου και το σπουδαίο δεσποτικό έργο ο Χριστός ως Βασιλεύς Βασιλευόντων. Μια άλλη δεσποτική εικόνα είναι αυτή του Χριστού με την Μάρθα η οποία έχει εμφανείς δυτικές επιρροές.
Ακόμη μια χαρακτηριστικά όμορφη εκκλησιά στην Κοντάραινα είναι η εκκλησιά του Αγίου Σπυρίδωνα, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Αξιοθέατο του χωριού αποτελούν και τα γραφικά σπιτάκια που είναι ένα αξιόλογο δείγμα αγροτικών σπιτιών τη; περιοχής.
Ελάτε τώρα να γνωρίσουμε μιαν άλλη ομορφιά της Λευκάδας. Το...

...Μαραντοχώρι.
Το Μαραντοχώρι.
Το επόμενο χωριό μετά την Κοντάραινα και προχωρόντας νοτιοανατολικά προς τα Σύβοτα, είναι το Μαραντοχώρι. Πρόκειται για ένα ημιορεινό κεφαλοχώρι με παράδοση.
Το κυρίως χωριό είναι χτισμένο πάνω στο λόφο αλλά πολλά από τα σπίτια έχουν πλέον αφεθεί στην φθορά του χρόνου ενώ ένα νέο χωριό χτίζεται στις δυο πλευρές του Επαρχιακού δρόμου.
Το Παλιό σχολείο.
Μέσα στο παλιό χωριό μπορεί να δει ο επισκέπτης ό,τι έχει απομείνει από το παλιό σχολείο αλλά και άλλα σπίτια.

Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.
Κοντά στο χωριό στη θέση Μπισά υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Η ίδρυσή του υπολογίζεται στα τέλη του 16ου αιώνα με αρχές του 17ου. Το μοναστήρι δεν ήταν μεγάλο υπήρξε όμως πλουσιώτατο με πάρα πολλά κτήματα στην ιδιοκτησία του. Ο μικρός ναός ήταν γεμάτος με τοιχογραφίες από τις; οποίες ελάχιστες σώζονται σήμερα. Σώζεται τμήμα του νεώτερου τέμπλου αξιόλογης ξυλογλυπτικής τέχνης από τα μέσα του 18ου αιώνα.
Πανέμορφη η παραλία Αμμουσώ.
Η Αμμούσω είναι μια μικρή παραλία κοντά στο Μαραντοχώρι που με τα βότσαλα και την γαλαζοπράσινη θάλασσα συγκεντρώνει πολύ κόσμο
Στις θέσεις Μάρμαρα, Πυργί και Κλεισμάτι η Αρχαιολογική υπηρεσία έχει εντοπίσει λείψανα αρχαίων πύργων.
Η λίμνη στο Μαραντοχώρι.
Αξιοθέατο είναι και η μικρή λίμνη που βρίσκεται στην περιοχή, λίγο πιο πάνω από το χωριό και μέσα σε μια έκταση από ελαιόδεντρα και είναι ένας σημαντικό υδροβιότοπος για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Η ομορφιά της περιοχής είναι απίστευτη ενώ η ησυχία που επικρατεί στον χώρο διακόπτεται μόνο από το τραγούδι κάποιου μικρού πουλιού.

O οικισμός Εύγηρος.
Χαρακτηριστικό δρομάκι στην Εύγηρο.
Μετά το Μαραντοχώρι θα πάρουμε ένα μικρό δρόμο στα δεξιά και θα κατηφορήσουμε προς την Εύγηρο. Πρόκειται για ένα μικρό παραδοσιακό χωριό της Λευκάδας με πανοραμική θέα προς το Ιόνιο και την Ιθάκη. Χτισμένο σε μια πλαγιά το μικρό χωριό με θέα στον κάμπο του Μαραντοχωρίου αλλά και στη θάλασσα. Τα λιγοστά σπιτάκια του είναι όμορφα, με περιποιημένες αυλές ενώ διαθέτει μια μικρή και πολύ ήραμη πλατεία.
Η πινακίδα που προειδοποιεί για τον φούρνο της κυρά-Γιάννας. 
Ακόμη το μικρό χωριό έχει δυο ταβέρνες, ένα γραφικό παραδοσιακό καφενεδάκι κι΄ένα ξυλόφουρνο που βγάζει καθημερινά χωριάτικο ψωμί και ζεστά πεντανόστιμα κουλούρια.


Η κυρά - Γιάννα με τα περιζήτητα ψωμιά της. 
Ο ξυλόφουρνος ανήκει στην κυρά-Γιάννα η οποία για σαραντατρία χρόνια δουλεύει αυτόν τον φούρνο προσφέροντας ένα υπέροχο χωριάτικο ψωμί και πεντανόστιμα παξιμάδια.
Ο θαυματουργός φούρνος. Δίπλα η...προπολεμική ζυγαριά την οποία χρησιμοποιεί η φουρνάρισσα. 
Στον οικισμό του Εύγηρου μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε το γραφικό καφενείο του Σπύρου του Μουτστάκια και την ταβέρνα του Γιωργαλάκη με τους λαχταριστούς μεζέδες..
Το όνομα του χωριού, το Εύγηρος, σημαίνει καλό, ευτυχισμένο γήρας και στ΄αλήθεια το χωριό εξασφαλίζει καλά, βαθειά γεράματα στους κατοίκους του.
Το Αφτέλι ή Σκύδι, ένας μικρός όρμος στην άκρη από τον μικρό οικισμό του Ευγήρου είναι η παραλία του χωριού.
Και φτάνουμε στα...

...Σύβοτα.
Μια άποψη από τα Σύβοτα. Μια ζωγραφιά. 
Τα Σύβοτα, αυτός ο πανέμορφος ποικισμός του νησιού της Λευκάδας, είναι χτισμένα στο βάθος ενός πανέμορφου φιόρδ, που σχηματίζεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λευκάδας και αποτελεί ένα από τα γραφικότερα λιμανάκια στο Ιόνιο. Το μικρό χωριό είναι ένα γραφικό ψαροχώρι σφηνωμένο μέσα στο γαλήνιο φιορδ αγκαλιασμένο από κατάφυτους λόφους με εληές που ανάμεσά τους εισχωρεί η θάλασσα. Ένα πανέμορφο μικρό χωριό που όμως αποτελεί ένα μεγάλο τουριστικό προορισμό για όσους ταξιδεύουν στο Ιόνιο.
Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από το γαλήνιο φυσικό περιβάλλον και απολαμβάνουν νόστιμα και φρέσκα ψάρια στις ψαροταβέρνες του μικρού οικισμού που βρίσκονται στην άκρη της θάλασσας.
Πανέμορφη η παραλία του οικισμού που έχει το όνομα Μουρτεμένο. Περπατώντας μέσα στην ρηχή θάλασσα, που φτάνει μέχρι το γόνατο, με την ανοιχτόχρωμη άμμο, θα νοιώσετε πως βρίσκεστε σ΄΄εναν παράδεισο. Ένα μεγάλο δάσος με φουντωτά καταπράσινα δέντρα φτάνουν μέχρι το κύμα.
Σύμφωνα με τον Γερμανό αρχαιολόγο Dorpfeld τα Σύβοτα θεωρούνταν ως το ιστορικό λιμάνι του Φώρκυνα, όπου οι Φαίακες άφησαν τον Οδυσσέα κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Πολύ κοντά στο λιμάνι του Φώρκυνα βρισκόταν και η χοιροσπηλιά του Εύμαιου. Στις ανασκαφές που έκανε το 1905 ο Dorpfeld ανακαλύφθηκε μια σπηλιά μέσα στην οποία βρέθηκαν πλήθος από εγχάρακτα και έγχρωμα αγγεία της Νεολιθικής εποχής καθώς και πλήθος από λίθηνα εργαλεία. Την επόμενη χρονιά, 1906, ήρθαν στο φως πάρα πολλά ευρήματα από την εποχή του χαλκού.
Η γνώμη που επεκράτησε ήταν ότι είχε ανακαλυφθεί η σπηλιά του χοιροβοσκού Εύμαιου.
Ας μείνουμε λίγο εδώ να απολαύσουμε την ομορφιά και την ηρεμία που απλώνονται γύρω μας και θα ξεκινήσουμε και πάλι. Θα ξεκινήσουμε για να βρεθούμε κάπου αλλού στα πανέμορφα Εφτάνησα με την υπόσχεση ότι θα ξαναβρεθούμε στην πανέμορφη Λευκάδα. 


w. lefkada-ionio.gr
w. lefkastour.gr
w. e-ionia.gr
w. holidaysinleykada.eu
w. el-wikipedia.org
w. mylefkada.gr
w. lefkadapatridamou.com
w. diakopes.gr
w. nikiana.wordpress.com

29 σχόλια:

  1. Αν ο καθ΄ένας μας μετέτρεπε τις ατέλειες του διπλανού του σε κάτι χρήσιμο και όμορφο σίγουρα ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος...

    ...αν ο διπλανός το...εγκρίνει!

    Τόσο το...Μαραντοχωρι

    Ντένη μου,

    όσο και το φουρνιστό ψωμί

    ελκύουν μακρύχρονη επίσκεψη...

    Χαιρετισμούς,

    Υιώτα
    "αστοριανή"
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Υιώτα.
      Μα φυσικά την οποιαδήποτε επέμβαση θα πρέπει να την εγκρίνει και ο άλλος.
      Χαίρομαι που και αυτό το μέρος των Εφτανήσων σου αρέσει.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  2. Τι τέλειες φωτογραφίες !!!!
    και πολύ ενδιαφέρον κείμενο !!! Το λάτρεψα !!!
    Πολλά χαιρετίσματα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσαι καλά αγαπητή μου Ράνια.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
      Την αγάπη μου αγαπητή μου φίλη.

      Διαγραφή
  3. Όμορφα και αυτά τα μέρη που μας παρουσίασες και πολύ θα ήθελα να γευτώ το ψωμί της κυρά Γιάννας.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου καλή μου φίλη, καλημέρα σου.
      Σ΄ευχαριστώ που περνάς από εδώ και αφήνεις την αγάπη σου.
      Να σου πω την αλήθεια παρ΄όλο που δεν είμαι φίλος του ψωμιού πολύ θα ήθελα κι΄εγώ να το δοκιμάσω.
      ν¨ασαι καλά καλή μου.

      Διαγραφή
  4. Ντενη μου καλησπερα ,Τι σοφη παραινεση,θα την μεταβιβασω αμεσως σε ενα αγαπημενο μου ζευγαρι που αντιμετωπιζει σοβαρο προβλημα.μακαρι να βοηθησω.πες ομως δεν εχω δικιο που λατρευω την ΛΕΥΚΑΔΑ;πολλα φιλακια και στη συζυγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Litsa.Th μου καλή μου και αγαπητή μου.
      Εύχομαι να καταφέρεις να γιατρέψεις το αγαπημένο σου ζευγάρι από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Για να δούμε.
      Όσο για τη Λευκάδα θα σε συμβούλευα να την επισκεφτείς αν βρίσκεσαι κάπου κοντά της.
      Τα φιλάκια στη σύζυγο δεν τα έδωσα τα κράτησα για μένα. Πειράζει;
      Την αγάπη μου πάντα καλή μου Litsa.Th.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητε μου Ντενη η λευκαδα απεχει απο εμενα 2 ωρες και κατι.ελπιζω το καλοκαιρι.μετα τη λαχταρα που πηραμε το καλοκαιρι με το εγγονακι μου δεν προγραμματιζω ξανα.να ειμαστε καλα και θα δουμε.το Τ.ειναι το αρχικο του επιθετου μου.πολλα φιλακια.αυτη τη φορα μονο για σενα.

      Διαγραφή
    3. Τόσο απέχει και η Ζάκυθος από την Λευκάδα. Δύο ώρες και κάτι.
      Λυπάμαι που έχεις άσχημες αναμνήσεις. Ελπίζω και εύχομαι η επόμενη επίσκεψή σου να είναι ήρεμη και όμορφη.
      Το ξέρω ότι το t είναι το αρχικό του επιθέτου σου. Μήπως το h είναι το δεύτερο;
      Σ΄ευχαριστώ για τα φιλάκια μόνο για μένα. Τα απόλαυσα.

      Διαγραφή
  5. Καταπράσινη η Λευκάδα ε;
    Υπέροχες φωτογραφίες Ντένη μου!
    Καλή και χαρούμενη εβδομάδα εύχομαι :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλήθεια αγαπητή μου Αριστέα πρόκειται για ένα πανέμορφο νησί.
      Να σου ευχηθώ να καταφέρεις να την γνωρίσεις τούτο το καλοκαίρι.
      Την αγάπη μου καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  6. Εκτός από την υπέροχη συνέχεια της απίθανης ξενάγησης, μου άρεσε πολύ και η παροιμία στην αρχή! Και αυτός ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος, αχ!!! Νομίζω πως μυρίζω το φρέσκο ψωμάκι!
    Να είσαι καλά, Ντένη μου, να συνεχίσεις να μας ταξιδεύεις!
    Καλή εβδομάδα! Τα φιλιά μου στη σύζυγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Γιάννα μου.
      Η παροιμία στην αρχή είναι για όσους από εμάς θέλουμε έναν όμορφο κόσμο.
      Το ψωμί της φωτογραφίας το λαχταράω κι΄εγώ παρ΄όλο που μδεν τρώω ψωμί.
      Την αγάπη μου καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  7. Όλα υπέροχα και σ΄ευχαριστώ, αλλά το στρογγυλό καρβέλι με τον ξυλόφουρνο, έκλεψε την καρδιά μου!
    Καλή κι ευλογημένη άνοιξη με πολλά ταξίδια!
    Την αγάπη μου σε όλους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάγδα μου ποπως θα διαβάσεις στα σχόλια αυτό το ψωμί έχει κλέψει τις καρδιές όλων. Εμπρός λοιπόν όλοι μαζί μιαν επίθεση στην Εύγηρο να δούμε τη Θειά-Γιάννα.
      Έχεις φιλάκια από όλους μας καλή μάς φίλη.

      Διαγραφή
  8. Με κάνεις να θέλω να έλθει το καλοκαίρι. Γιατί αυτές οι παραλίες και οι εξερευνήσεις μόνο καλοκαίρι αξίζουν. Και αυτό το ψωμί στον ξυλόφουρνο!!! Μου έσπασε τη μύτη!!!χαχαχα Έμαθα και τόσα που δεν ήξερα........
    Να σαι καλά Ντένη μου
    Όνειρα γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννούλα μου γλυκιά μου καλή σου μέρα.
      Εύχομαι να καταφέρεις να βρεθείς σε αυτά τα μέρη το καλοκαίρι
      Και φυσικά θα περάσεις από την θειά -Γιάννα για λίγο ψωμάκι.
      Την αγάπη μου καλή μου.

      Διαγραφή
  9. Τώρα θυμήθηκα Πέρσι το 2015 πήγαμε εκδρομή στην Λευκάδα σε ένα χωριουδάκι που ξέχασα το όνομά του.
    Βλέποντας και διαβάζοντας τι κείμενό σου το θυμήθηκα ΣΥΒΑΤΑ
    ¨εκανε3 μια ζέστη τρομακτική καθότι ήταν κλειστό το μέρος...

    χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα Σύβοτα καλέ μου φίλε είναι μια από τις ωραιότερες ομορφιές στα Εφτάνησα και τυχερός που πέρασες από εκεί.
      Νάσαι καλά φίλε.

      Διαγραφή
  10. Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει φίλε μου.
      Όσο για Άνοιξη να σου πω ότι προχτές είχαμε χιόνια.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  11. Χρόνια πολλά κύριε Ντένη! Ωραία τα λέει η παροιμία αλλά πρώτα να την εφαρμόσουμε σε εμάς και μετά στους δίπλα!!! :))) Αυτή κι αν θα ναι αλλαγή για τον κόσμο μας!!
    Υπέροχη ξενάγηση, πανέμορφα τοπία, λαχταριστά τα ψωμάκια!! Και πόσο μου αρέσουν και με παραξενεύουν καμιά φορά οι ιδιαίτερες ονομασίες του κάθε μέρους!!!
    Σας φιλώ και καλά να περνάτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα γλυκιά μου Μαριλένα και σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη. Απόλυτα δίκιο ότι πρώτα να τα εφαρμόσουμε στον εαυτό μας. Ας το δοκιμάσουμε. Όσο για τα ψωμιά είναι από τα εκλεκτά παραδοσιακά που διαθέτει η πατρίδα μας.
      Νάσαι καλά Μαριλένα μου και φιλάκια και από μένα.

      Διαγραφή
  12. Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Μαρία Έλενα.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  13. Τί όμορφα τα χωριά στα οποία μας ξενάγησες, αγαπητέ Ντένη!!!
    Αλλά τα Σύβοτα, πραγματικός παράδεισος!!!!
    Τα φιλιά μου και καλή Κυριακή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Marie-Anne.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Στ΄αλήθεια τα Σύβοτα είναι μια από τις πολλές ομορφιές των Εφτανήσων.
    Φιλιά και από μένα καλή μου και καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όλες οι βόλτες στην υπέροχη Λευκάδα είναι μαγευτικές!
    Πανέμορφο νησί με πολλά μέρη που μαγεύουν!
    Σε ευχαριστώ και γι' αυτή τη βόλτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή