Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Περίπατοι στην όμορφη Λευκάδα. Μέρος 2ο.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Μάρτη.
Ζάκυνθος. Ο οικισμός Μικρό νησί.

Και πάλι με λίγο Λασκαράτο το ξεκίνημά μας. Συμβαίνει αυτόν τον καιρό να ετοιμάζω κάτι και έχω κατεβάσει όλα τα βιβλία του Μεγάλου μου συμπατριώτη και επειδή ψάχνοντας βρίσκω κάτι πολύ χαριτωμένα και αληθινά θέλω να τα μοιράζομαι μαζί σας.
Διαβάστε λοιπόν.
Ο αληθώς πνευματώδης δεν σπαταλά το πνεύμα του εις ανούσιες επίδειξες, τες οποίες μάλιστα αποφεύγει. Η μανία της επιδείξεως πνεύματος είναι μάλλον ένδειξη λίγου πνεύματος.
Μεγάλες αλήθειες από τον Μεγάλο Λασκαράτο, φίλες και φίλοι μου.
Πανέμορφη η Λευκάδα.
Ξεκινάμε τον περίπατό μας στην πανέμορφη Λευκάδα. Αυτή τη φορά επιστρέφουμε στο ύψος που βρίσκεται το χωριό Κομήλι. Εκεί όπου ο επαρχιακός δυτικός δρόμος χωρίζεται στα δυο. Θα πάρουμε το αριστερό δρόμο όπου μετά από τα Χορτάτα που είναι και το πρώτο χωριό κατηφορίζει προς τα νότια, στα χωριά Άγιος Πέτρος, Βασιλική και συνεχίζει προς την Κοντάραινα, Μαραντοχώρι, Σύβοτα. Ξεκινάμε και να δούμε μέχρι που θα φτάσουμε σήμερα. Όμως ας δούμε για λίγο τα...

...Χορτάτα.
Άποψη του οικισμού Χορτάτα.
Τα Χορτάτα είναι ένα ορεινό χωριό στη μέση περίπου της δυτικής πλευράς της Λευκάδας και σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από το Καλαμίτσι.
Η μικρή πλατεία με τον πλάτανο. 
Δίπλα από τον κεντρικό δρόμο υπάρχει μια μικρή πλακόστρωτη πλατεία όπου στη μέση της υψώνει το ανάστημά του ένας πελώριος πλάτανος μιας κάποιας πολύ μεγάλης ηλικίας.
Το χωριό είναι χτισμένο σε μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της δυτικής πλευράς του νησιού της Λευκάδας με κύριο χαρακτηριστικό τα γραφικά πέτρινα σπίτια..
Το γραφικό καφενεδάκι του χωριού. 
Είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο με μια υπέροχη θέα προς το Ιόνιο.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν τα Χορτάτα έχουν μια συνεχή ιστορική διαδρομή από την νεολιθική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Ανασκαφική έρευνα που έκαμε ο W. Dorpfeld το 1905 στη θέση Σπηλιά έφεραν στο φως όστρακα αγγείων, τμήματα πήλινων ειδωλίων των κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων και ένα ρωμαϊκό λυχνάρι. Η παράδοση θέλει τους κατοίκους του χωριού να είναι απόγονοι προσφύγων από την Κάτω Ιταλία οι οποίοι και έκτισαν το χωριό. .
Μέχρι πριν μερικά χρόνια στο χωριό υπήρχαν πλούσιοι αμπελώνες και παρήγαγαν το ξακουστό κρασί Βαρτζαμί. Ήταν μια από τις κύριες δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής η οποία σήμερα έχει συρρικνωθεί.
Τιμώμενοι του χωριού οι Άγιοι Πέντε Μάρτυρες οι οποίοι είναι ο Ακίνδυνος, ο Αφθόνιος, ο Πηγάσιος, ο Ελπιδοφόρος και ο Ανεμπόδιστος.
Επόμενος σταθμός μας ο οικισμός...

...Άγιος Πέτρος.
Μια άποψη του οικισμού Άγιος Πέτρος.
Το χωριό Άγιος Πέτρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα ορεινά χωριά της Λευκάδας και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και πάνω στο όρος Ελάτη με πολύ όμορφη θέα στον κόλπο της Βασιλικής αλλά και προς την κορυφογραμμή των Σταυρωτών.
Τα σπίτι του χωριού είναι παλιά αλλά καλοδιατηρημένα, με κήπους περιποιημένους, που συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό που γοητεύει τον επισκέπτη.
Οι κάτοικοι του ασχολούνται με αγροτικές καλλιέργειες με κυριότερη τα ελαιόδεντρα. . Η θέση που βρίσκεται είναι πανέμορφη και έχει θαυμάσια θέα προς τον κάμπο της Βασιλικής και προς την κορυφογραμμή των Σταυρωτών, του ψηλότερου βουνού του νησιού.
Το όνομά του έχει πάρει από την ομώνυμη εκκλησιά που υπήρχε παλιά στη συνοικία Σουμιλάτα στο χωριό και κτίστηκε τον 14ο αιώνα. Λέγεται ότι το χωριό κατοικήθηκε και από τους Καλαβρούς της Κάτω Ιταλίας.
Δυο ακόμα πανέμορφες εκκλησιές υπάρχουν στο χωριό. Ο Άγιος Αθανάσιος, στο κέντρο του χωριό, ένας αρκετά ευρύχωρος ναός με κεραμοσκεπή.
Το καμπαναριό του Αγίου Αθανασίου.
Χαρακτηριστικό της εκκλησιάς το εντυπωσιακό καμπαναριό της. Και η εκκλησιά των Αγίων Αποστόλων.
Στο χωριό λειτουργούν νηπιαγωγείο, σχολείο, ιατρείο, αγροτικός συνεταιρισμός και πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος. Το χωριό διαθέτει σημαντική παροικία στην Αθήνα αλλά και στην Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Στην είσοδο του χωριού υπάρχει ένας παλιός ανεμόμυλος και αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του χωριού μαζί με το καμπαναριό του Αγίου Αθανασίου, την πλατεία του χωριού και το νεόχτιστο βυζαντινό εκκλησάκι του Αη-Γιάννη του Ριγανά.


Βασιλική.
Ο οικισμός της Βασιλικής. 
Η Βασιλική είναι μια από τις πάρα πολλές ομορφιές του νησιού της Λευκάδας και το μεγαλύτερο κέντρο τουριστικής κίνησης μετά από Νυδρί.. Ένα πανέμορφο χωριό στα νότια του νησιού ακουμπισμένο σ΄έναν απάνεμο μικρό κόλπο, πνιγμένο στ΄αλήθεια από το πράσινο, που φτάνει σχεδόν μέχρι τα γραφικά σπιτάκια που είναι ακουμπισμένα στο λιμάνι.
Μια άλλη άποψη του οικισμού της Βασιλικής.
Η παράδοση αναφέρει πως το όνομα στον οικισμό το χάρισε μια πανέμορφη πριγκιποπούλα που ερχόταν με το καράβι της για να συναντήσει τον αγαπημένο της. Όμως μια μεγάλη θαλασσοταραχή έδωσε άδοξο τέλος σ΄αυτόν τον μεγάλο έρωτα αφού βούλιαξε το καράβι της και πνίγηκε η όμορφη πριγκιποπούλα. Έκτοτε το όνομα της άτυχης κοπέλας, Βασιλική, δόθηκε προς τιμή της στην περιοχή.
Χαρακτηριστικό δρομάκι στην αγορά της Βασιλικής.
Η Βασιλική αποτελεί ένα κεφαλοχώρι στη νότια περιοχή της Λευκάδας, το οποίο πρωτοκατοικήθηκε από τους κατοίκους των γύρω ορεινών χωριών.
Ο κόλπος αυτός είναι από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη για τις ιδανικές συνθήκες θαλάσσιων σπορς που γίνονται εκεί. Η παραλία του οικισμού της Βασιλικής μαζί με την γειτονική παραλία του Πόντη αποτελούν τον παράδεισο Ελλήνων και ξένων που λατρεύουν το γουίντι σέρφινγκ.
Ανήκει και η Βασιλική στις περιοχές του νησιού με την ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων που μαρτυρούν την κατοίκηση της από την παλαιολιθική και νεολιθική εποχή.
Η παραλία της Βασιλικής. 
Είναι το μοναδικό λιμάνι στη νότια Λευκάδα και έχει ατμοπλοϊκή σύνδεση με Κεφαλλονιά και Ιθάκη κι΄ακόμα στο λιμάνι υπάρχει ένα πλήθος διαφόρων καταστημάτων αλλά και γραφικά ταβερνάκια όπου υπάρχει άφθονο φρέσκο ψάρι.
Η γεωγραφική θέση της Βασιλικής δίνει την ευκαιρία για μικρές αποδράσεις στα γειτονικά νησιά με τους γραφικούς οικισμούς και μερικές από τις ωραιότερες πολυβραβευμένες παραλίες της Λευκάδας που βρίσκονται κοντά.
Από την Βασιλική αξίζει να επισκεφθείτε τις πηγές της Κερασιάς και το δάσος της Δάφνης στο Σύβρο αλλά και το ακρωτήρι του Λευκάτα όπου ο μύθος θέλει την Σαπφώ να πέφτει από τα απόκρημνα βράχια για να λυτρωθεί από τον έρωτά της για τον Φάωνα.
Ακόμη από την Βασιλική μπορείτε να επισκεφθείτε το παλιό εγκαταλειμμένο χωριό Ρουπακιά, ιδιαίτερα γραφικό χωριό που αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής.
Έτοιμοι για την άλλη εβδομάδα να προχωρήσουμε προς την Κοντάραινα, Μαραντοχώρι, Εύγηρο και να φτάσουμε στα πανέμορφα Σύβοτα. Μέχρι τότε να είστε καλά όλοι σας.

ΠΗΓΕΣ.
w. lefkada-ionio.gr
w. mylefkada.gr
w. lefkada.gov. Gr
w. touristorama.com
w. lefkadaslowguide.gr
w. el.wikipedia.org

26 σχόλια:

  1. καλησπερα κυριε Ντενη μου και Χρονια πολλα,Η επισκευη πηρε αναβολη και γραφω απο το πληκτολογιο οθονης .λιγο δυσκολο αλλα βολευει.ομορφιας συνεχεια λοιπον και αυτη η, αναρτηση Ναειστε καλα και πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη αγαπητή μου Λίτσα.
      Ελπίζω σύντομα να διορθωθεί η βλάβη του υπολογιστή σου. Καταλαβαίνω γιατί κι΄εγώ αντιμετωπίζω μεγάλα προβλήματα και αύριο Σάββατο πάω για καινούργιον υπολογιστή.
      Χάρηκα που για μια ακόμη φορά απόλαυσες αυτά που μπορώ να προσφέρω.
      Νάσαι πάντα καλά και πολλά φιλιά και από μένα.

      Διαγραφή
  2. Μα τι ωραία περιήγηση και δεν ξέρω τι να πρωτοθαυμάσω !!! Θα περιμένω εναγωνίως τη συνέχεια !!! Και βέβαια ωραία λόγια του Λασκαράτου !!!! Πολλά χαιρετίσματα και να είστε καλά να μας συντροφεύετε με τόσο όμορφες αναρτήσεις !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σου Ράνια μου.
      Χαίρομαι που σου αρέσουν αυτές οι ζωγραφιές από τα Εφτάνησα που προσφέρω από εδώ. Η συνέχεια έρχεται.
      Όσο για τον Λασκαράτο κάθε του λέξη ήταν γεμάτη σοφία.
      Νάσαι πάντα καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  3. Πόσο όμορφο κι αγαπημένο νησί!! Εχω χρόοονια να πάω, να βουτήξω στα νερά του!! Ωραία η βόλτα που μας πήγατε κύριε Ντένη!!! Μια χαρά τα πε ο Λασκαράτος!!!
    Καλά Κούλουμα και καλή Σαρακοστή!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριλένα μου καλή μου. Χαίρομαι κάθε σου πέρασμα αοπό εδώ και σ΄ευχαριστώ γι΄αυτό. Σου εύχομαι καλή μου σύντομα να ξαναβρεθείς στην Λευκάδα.Όσο για τον Λασκαράτο παραμένει ο μεγάλος δάσκαλος.
      Καλή Σαρακοστή και σε σένα καλή μου.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  4. Τι μου θυμησες με το ταξιδι σου αυτό !!! τις ωραιοτερες διακοπες μας χρονια πριν.. ολα μου τα ξαναθυμησες.. χωριά.. και παραλίες..!!φιλε μας να είσαι καλα σε ευχαριστουμε πολύ καλη Σαρακοστή..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου που σου ξύπνησα τις αναμνήσεις σου καλή μου Ρούλα. Έχεις γνωρίσει λοιπόν την Λευκάδα. Σου εύχομαι γρήγορα να ξαναπάς και να την απολαύσεις για μια ακόμη φορά.
      Καλή Σαρακοστή σου εύχομαι καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  5. Άλλο ένα υπέροχο ταξίδι Ντένη μου στο Ιόνιο που λατρεύω!
    Καλή Σαρακοστή εύχομαι :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα γλυκιά μου Αριστέα.
      Λατρεύεις το Ιόνιο. Σωστό αυτό. Και ποιός δεν το λατρεύει. Και το έχεις και κοντά σου. Εύχομαι να κάμεις κάποιο ταξιδάκι τούτο το καλοκαίρι.
      Καλή Σαρακοστή κασλή μου Αριστέα.

      Διαγραφή
  6. Όπως πάντα, σκέτη απόλαυση αυτές οι διαδικτυακές αποδράσεις στο Ιόνιο!
    Δεν χορταίνουμε με τίποτα κι ασφαλώς ανυπομονούμε για τη συνέχεια!
    Ωστόσο, διάβασα Σύβοτα και νόμιζα στη Θεσπρωτία, αλλά προφανώς είναι κάποιο χωριουδάκι στη Λευκάδα, ε?! χιχι!
    Καλή Σαρακοστή, καλέ μου!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλοδεχούμενη Γιάννα μου πάντα στα Εφτάνησα. Και σ΄ευχαριστώ.
      Χαίρομαι που απολαμβάνεις τις ομορφιές των νησιών σου. Ακ και το δικό σου νησί που το έχω επισκεφτεί τρεις φορές είναι πανέμορφο.
      Να σου πω ότι Σύβοτα υπάρχουν και στην Θεσπρωτία. Δεν τα γνωρίζω. Όμως τις Λευκάδας είναι μια ζωγραφιά.
      Νάσαι πάντα καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  7. Πολύ όμορφο νησί
    Καλή Σαρακοστή
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περαστική στα γρήγορα καλή μου Μαρία Έλενα.
      Νάσαι καλά
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. υπεροχο νησι
    πανεμορφο
    Καλή Σαρακοστή εύχομαι, με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλήθεια Κική μου η Λευκάδα είναι πανέμορφη.
      Νάσαι καλά και καλή Σαρακοστή και σε σένα.

      Διαγραφή
  9. Γέμισα ομορφιές που είχα χάσει...και οι δυο αναρτήσεις σου για τη Λευκάδα με γέμισαν αναμνήσεις!!
    Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει Μαρία μου ένα ταξίδι, έστω και φανταστικό, να μας ξυπνάει τις αναμνήσεις
      Νάσαι πάντα καλά καλή μου.
      Καλή Σαρακοστή.

      Διαγραφή
  10. Υπέροχες φωτογραφίες, υπέροχοι προορισμοί. Και ο Λασκαράτος απλά σοφός! Και τι δεν έχει πει που να είναι επίκαιρο και σωστό; Αλήθεια ετοιμάζεις κάτι για τον ποιητή μας; Θα το δούμε αυτό που ετοιμάζεις ή είναι μόνο για εφημερίδα;
    Καλό σου βράδυ Ντένη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννούλα μου γλυκιά μου και καλή μου.
      Χαρά μου να σε βλέπω να περνάς από εδώ.
      Τα νησιά μας όλα είναι υπέροχοι προορισμοί. Χαρά σ΄αυτούς που τα απολαμβάνουν.
      Όσο για τον Λασκαράτο μέχρι τώρα δεύτερος δεν έχει φανεί. Κάθε του λέξη ¨ηταν και μια χρυσή ακτίδα ανάμεσά μας.
      Την αγάπη μου Αννούλα μου.

      Διαγραφή
  11. πολύ ωραια, δεν ήξερα την ιστορία της Βασιλικής, πάντως, όταν περάσαμε από εκεί, μού άρεσε το πολύ πράσινο!!
    καλά μας ταξείδια, με το ωραίο μπλογκ σου!
    καλή Σαρακοστή, επί τη ευκαιρία φίλε, Ντέννις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι καλή μου Λαμπρινή που έχεις πατήσει αυτά τα μέρη. Το πλούσιο πράσινο είναι το χαρακτηριστικό στα Εφτάνησα. Σου εύχομαι να γνωρίσεις και τα άλλα νησιά μας.
      Καλή Σαρακοστή και σε σένα καλή μου.

      Διαγραφή
  12. Έξοχα, περπατήσαμε και εμείς στην πανέμορφη Λευκάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ καλέ μου φίλε.
      Οι περίπατοι συνεχίζονται.
      Μας τους επιτρέπουν.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  13. Πολύ ωραίος και ο σημερινός περίπατος μας αγαπητέ μου Ντένη!
    Πανέμορφη η Λευκάδα, το αποδεικνύουν και οι θαυμάσιες φωτογραφίες σου.
    Σήμερα, για πρώτη μου φορά έμαθα για τους Άγιος Πέντε Μάρτυρες, καθώς και τα πρωτότυπα ονόματά τους.
    Όντως από την Βασιλική πήραμε κι εμείς το φέρι για Κεφαλλονιά.
    Σας στέλνω την αγάπη μου και τους χαιρετισμούς μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σ΄ευχαριστώ Μάγδα μου για την επίσκεψη και χαίρομαι που σου αρέσουν οι παρουσιάσεις που κάνω.
    Στ΄αλήθεια πολύ παράξενα τα ονόματα των πέντε Αγίων. Τι να κάνουμε; Αυτοί που τους έφτιαξαν κάτι θα ξέρουν.
    Νάσαι πάντα καλά αγαπητή μας φίλη και έχεις πάντα την αγάπη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή