Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Παραδοσιακά προϊόντα της Ζακύνθου.


Μαντολάτο και παστέλι.
Λάδι και  μέλι

Μετά από μικρή απουσία από την παρουσίαση των παραδοσιακών προϊόντων των νησιών μας, λόγω των σεισμών και της υποχρέωσης να συμπαρασταθούμε στ΄αδέλφια μας, τους Κεφαλονίτες, επιστρέφουμε σήμερα και συνεχίζουμε με τα προϊόντα της Ζακύνθου. 

Μια άποψη της πόλης της Ζακύνθου.
Τη φωτογραφία μου έστειλε η καλή μου φίλη Χαρά την οποία και ευχαριστώ πάρα πολύ
Στη Ζάκυνθο, λοιπόν σήμερα, στο χιλιοτραγουδημένο Φιόρο του Λεβάντε, στο νησί με τις ατέλειωτες ομορφιές σήμερα, για να πάρουμε μια γεύση από τα παραδοσιακά του προϊόντα.
Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί με ένα θαυμἀσιο μεσογειακό κλίμα με συνεχείς βροχές αλλά και μεγάλη ηλιοφάνεια καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πάντοτε στο νησί επικρατούσε μια βλάστηση πλούσια, ικανή να προσφέρει στους κατοίκους της όλα τα αγαθά της φύσης. Έτσι ήταν επόμενο να εξελιχθεί σ΄ένα νησί με αυξημένη αγροτική παραγωγή.
Πρώτα από όλα τα αξιόλογα αγροτικά προϊόντα του νησιού το ζακυνθινό κρασί.
Ποικιλία από ζακυνθινά κρασιά
Υπάρχουν πάρα πολλά τοπικά κρασιά και τούτο διότι η κάθε οικογένεια παράγει το δικό της κρασί. Καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες σταφυλιών και η κάθε μια ξεχωρίζει για τη γεύση της, το χρώμα της, το άρωμά της. Οι πλέον ονομαστές είναι, Γουστουλίδι, Παύλος, Τουρκοπούλα, ενώ τα πιο εύγευστα κρασιά είναι το Κόκκινο, ο Αυγουστιάτης, η Κατσακούλια, η Μαύρη Ρομπόλα. Όμως ξακουστό ζακυνθινό κρασί είναι η Βερντέα.
Ένα άλλο ξεχωριστό παραδοσιακό προϊόν του νησιού της Ζακύνθου είναι το λάδι, το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα προϊόντα παραγωγής.
Το περίφημο ζακυνθινό λάδι
Στη Ζάκυνθο υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες ελαιοδέντρων, τα οποία, μπορεί να πει κανείς ότι είναι μοναδικά στη Μεσόγειο. Έτσι από τα ελαιόδεντρα αυτά παράγεται ένα εκλεκτό ελαιόλαδο και στις περισσότερες περιπτώσεις με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Φυσικά το ελαιόλαδο αυτό αποτελεί ένα από τα κυριότερα προϊόντα της παραγωγής στο νησί της Ζακύνθου.
Μαντολάτο.  Η σφραγίδα του νησιού
Ένα άλλο παραδοσιακό προϊόν του νησιού είναι το μαντολάτο. Την εποχή της Ενετοκρατίας το μαντολάτο ήταν ένα τυπικό γλυκό των Βενετσιάνων. Οι ρίζες του βρίσκονται στο βάθος της ιστορίας του νησιού της Ζακύνθου. Το όνομά του το χρωστάει στο αμύγδαλο, που είναι το κύριο συστατικό του και το οποίο στα ιταλικά ονομάζεται Madorla. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ζακυνθυνής παράδοσης. Στους αρραβώνες προσφέρεται από τον αρραβωνιαστικό στη νύφη. Η καλή ποιότητα αναγνωρίζεται από την σκληρότητά του και το άσπρο χρώμα του. Να πούμε ότι οι συνταγές παρασκευής μαντολάτου μεταδίδονται από γενιά σε γενιά.
Μοναδικό το ζακυνθινό μέλι
Φυσικά μια από τις πρώτες θέσεις στα παραδοσιακά προϊόντα της Ζακύνθου κατέχει το μέλι, το οποίο κατ΄εξοχή παράγεται στην περιοχή της ορεινής Ζακύνθου με παραδοσιακό τρόπο. Χαρακτηρίζεται από το θαυμάσιο άρωμά του και την υπέροχη γεύση του. Πολλοί ντόπιοι έχουν δικές τους κυψέλες και παράγουν ένα θαυμάσιο γευστικό μέλι.
Το λαδοτύρι. Υπέροχο παραδοσιακό προϊόν
Το λαδοτύρι αποτελεί ένα από τα κύρια παραδοσιακά προϊόντα της Ζακύνθου. Παράγεται από πρόβειο γάλα με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Διατηρείται μέσα σε ελαιόλαδο και έχει μια ιδιαίτερα έντονη αλμυρή γεύση. Η καλύτερη εποχή για την παραγωγή του είναι η Άνοιξη όπου τα ζώα έχουν αρκετό γάλα.
Η φιτούρα. 
Η Φιτούρα είναι ένα τοπικό γλύκισμα και κύριο συστατικό του έχει το σιμιγδάλι. Αφού παρασκευαστεί το μείγμα της τηγανίζεται και προσφέρεται πασπαλισμένη με ζάχαρη και κανέλα. Είναι ένα γλυκό που συνήθως προσφέρεται στα πανηγύρια.
Τα ονομαστά ζακυνθινά νεροκρέμμυδα
Ξεχωριστό παραδοσιακό προϊόν της Ζακύνθου και το νεροκρέμμυδο, γνωστό και σαν Μπελουσιώτικο, λόγω της περιοχής που καλλιεργείται και παράγεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές φορές το βάρος του φτάνει το 1,5 κιλά.
Ονομαστή η σταφίδα της Ζακύνθου
Και να τελειώσουμε με την ζακυνθυνή μαύρη σταφίδα. Καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις και αποτελεί μια κύρια πηγή εσόδων. Μετά την συγκομιδή τους τον μήνα Αύγουστο, απλώνονται και αποξηραίνονται στον ήλιο. Είναι γευστικότατες, γλυκές και πολύ θρεπτικές.
Αυτά από τον περίπατό μας στην όμορφη Ζάκυνθο. Πιστεύω πως όλα θα σας άρεσαν.



31 σχόλια:

  1. Κατ αρχάς ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ Ντένη μου και τι υπέροχο να μπαίνει η Ανοιξη με αφιέρωμα στην "Ωραία και μόνη" Ζάκυνθο, των Ποιητών !
    Πλήρες το αφιέρωμά σου, όπως πάντα άλλωστε, στα τοπικά μας προϊόντα, που είναι πολύ ιδιαίτερα και οι επισκέπτες τ αναζητούν γιατί αρέσουν,για το πικάντικο και τη γλύκα τους.
    Το μαντολάτο είναι το έδεσμα των ημερών. Τέτοιες μέρες τα μαντολατάδικα κάνουν χρυσές δουλειές!
    Θα προσθέσω και ένα άλλο καθαρά τοπικό και σπάνιο ,όλο και περισσότερο στις μέρες μας προϊόν, την μικρή αρωματική ζακυθινή φράουλα και το ζακυθινό πεπόνι. Εχουν και τα δυο απίστευτο άρωμα! Τελικά δε μοσχοβολούν μόνο τα μπουγαρίνια μας και οι γραντούκες μας.
    Καλή συνέχεια λοιπόν στα οδοιπορικά μας αν το Ιόνιο,πάντα με αγάπη και σεβασμό στις παραδόσεις μας
    Την αγάπη μου και τα φιλιά μου,Καλή Σαρακοστή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα και καλό μήνα Χαρά μου.
      Την δικαούται αυτή την αφιέρωση η ωραία Ζάκυνθος.
      Φυσικά τα τοπικά σας προϊόντα είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο.
      Λυπάμαι που για τις φράουλες δεν μπόρεσα να βρω υλοκό.
      Κι΄από μένα την αγάπη μου καλή μου.

      Διαγραφή
  2. Α!!! Όλα αυτά τα'χει η Ζάκυνθος; Ελάχιστα γνώριζα. Πρέπει κανείς να επισκεφθεί το νησί για να τα γνωρίσει. Όχι πως μου 'λειπαν οι λόγοι να πάω, αλλά θα προστεθούν κι αυτά στα θετικά. Κάθε τόπος ξεχωριστός σ'αυτή τη χώρα. Ευχαριστούμε πολύ Ντένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Μαρία μου.
      Και βέβαια να πας στη Ζάκυνθο. Δεν είναι μόνο τα τοπικά προϊόντα, όπως πολύ σωστά παρατηρείς. Εκεί θα βρεις και κάποια Χαρά να σε περιμένει, να σε φιλοξενήσει, να σε ξεναγήσει.
      Νάσαι καλά Μαρία μου. Καλό μήνα και καλή σαρακοστή.

      Διαγραφή
  3. Καλό μήνα αγαπητέ Ντένη! όλα μας άρεσαν, πολλά απ΄ αυτά τα έχουμε δοκιμάσει, μέσω της όμορφης ψυχής που εκπροσωπεί αυτή τη μεριά του Ιονίου,
    και οι περίπατοι στα παραδοσιακά προιόντα των Εφτανήσων, χρήσιμοι και πανέμορφοι! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!Με εκτίμηση.
    υ.γ η φωτογραφία μοναδική! φερνοντας την πιο κοντα, διακρίνω την ομοιομορφία στις ταράτσες με το μπλε δοχείο!Υποθέτω οτι είναι για νερό!
    καλή Σαρακοστή επίσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Barby μου καλή μου.Καλό μήνα και σε σένα.
      Χαίρομαι που έχεις πάρει μια γεύση από αυτά τα υπέροχα ζακυνθινά προϊόντα, και μάλιστα από την...ψυχή που εκπροσωπεί το νησί. Εγώ από την ίδια...οδό, δοκίμασα μόνο το μέλι.
      Πολύ σωστά παρατήρησες στις ταράτσες το μπλε δοχειο για το νερό. Προς τιμή τους οι Ζακυνθυνοί και μπράβο τους αποφάσισαν να τα βάφουν με το εθνικό χρώμα της πατρίδας μας, το μπλέ.
      Καλή Σαρακοστή και σε σένα αγαπητή μου.

      Διαγραφή
  4. Εξαιρετικό και αυτό το αφιέρωμα Ντένη μου
    Καλό μήνα εύχομαι και κουράγιο για την βαρυχειμωνιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καληνμέρα Ελένη μου και καλό σοιυ μήνα.
      Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση.
      Καλή σαρακοστή σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  5. Ντένη καλό μήνα. Ξέρεις ότι σαν γευσηγνώστρια τρελαίνομαι με τα προιόντα όλων των χωρών και τόπων. Υπάρχουν τόσο πολλά, που δεν μπορεί κανείς να τα γνωρίζει όλα, γι'αυτό θεωρώ ότι αυτές σου οι αναρτήσεις είναι καταπληκτικές και πολύ χρήσιμες. Σ' ευχαριστούμε. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώρα μου καλή σου μέρα και καλό μήνα σου εύχομαι.
      Τα προϊόντα της Ζακύνθου αλλά και των άλλων νησιών του Ιονίου είναι πάρα πολύ ωραία.
      Εσύ οποσδήποτε θα έχεις κάποια γνώση.
      Σ΄ ευχαριστώ που εκτιμάς αυτά που μπορώ να προσφέρω.
      Νάσαι καλά. Φιλιά και από μένα.

      Διαγραφή
  6. ...και να σκεφτείς, ότι
    μου θύμησες
    τις διενέξεις που είχαν με την Σταφίδα της Αιγιαλείας, χρόοοοονια πριν. και την μεγάλη εμπορική άνθιση στην Ευρώπη...

    Να είσαι καλά,
    Ντένη μας,

    περιμένω την υπόσχεση,
    Υιώτα
    αστοριανή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτές οι τότε διενέξεις Υιώτα μου έδωσαν την έμπνευση στην πατριώτισσά μας Αθηνά Κακούρη να γράψει το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ.
      Φυσικά και υπήρξε μια εμπορική άνθηση στην Ευρώπη όμως μετά από κάποια χρόνια, ως συνήθως, η πατρίδα μας την πλήρωσε πολύ ακριβά.
      Η υπόσχεση έρχεται.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα φίλε Ντένη,
    Για κοίταξε τα κιτάιπα σου, νομίζω ότι την παρούσα ανάρτησή σου την έχεις ξαναβάλει, θυμάμαι μάλιστα όπου σούγραφα για τις μαντολες.

    Χθς πήγα στο Τιτάν εκεί όπου πληρώνεις έχουν ένα καλάθι με Κερκυραικό Μαντολάτο
    σε μεγάλες πλάκες.
    Αγόρασα τρεις, 1$ η μία
    Λοιπόν γράφει:Μαντολάτο Κερκυρασ με KUMQUATS, (κίτρο) Mandolato with almonds
    DENNIS & CORFIOT
    Ανω Γαρούνια Κέρκυρα
    είναι νόστιμο γλυκό

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γαβρίλη.
      Αυτή την ανάρτηση δεν την έχω ξαναβάλει. Ανήκει στην ομάδα των τοπικών προίόντων που είχα ετοιμάσει για όλα τα νησιά από το καλοκαίρι. Κάπου τα μπερδεύεις.
      Τώρα για το μαντολάτο που αγόρασες από το ΤΙΤΑΝ αφού το έφτιαξαν στην Κέρκυρα τι να έγραφε πάνω. Και ο οικισμός είναι Γαρούνα και όχι Γαρούνια.
      Νάσαι καλά φίλε.

      Διαγραφή
  8. λαδοτυρι..ανεπιφύλακτα..μαζύ με ωραίο κρασάκι!!!...
    καλή Σαρακοστή φίλε Ντένη... καλό μήνα!!...
    Υ.Γ. μας είχε μαγέψει ηΖάκυνθος... άψογο νησί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκλεκτό μεζέ διάλεξες Λαμπρινή μου. Όσο για κρασάκι η Ζάκυνθος έχει πολλά και ωραία.
      Καλό σου μήνα και καλή Σαρακοστή.

      Διαγραφή
  9. καλημερα, καλη σαρακοστη, πολυ κατατοπιστικη η αναρτηση σου!!!
    να ειχαμε τωρα λαδοτυρι με σαλατα απο νεροκρεμυδο ε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μεγάλη πέραση το λαδοτύρι σήμερα.
    Σ΄ευχαριστώ που σου αρέσει η ανάρτησή μου.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή σου μέρα αγαπητέ μου Ντένη, καλό μήνα και καλή Σαρακοστή.
    Βάλθηκες να μας παχύνεις με τις τόσες ξεχωριστές Ζακυνθινές λιχουδιές.
    Όταν πήγα στην όμορφη Ζάκυνθο, μερικά απ όσα αναφέρεις τα
    δοκίμασα, και είναι το κάτι άλλο.Το μαντολάτο είναι υπέροχο, είχα πάρει και μαζί μου
    για να ξεχειμωνιάσω. Το αγόραζα πάντα στην γωνία απέναντι από την εκκλησία του
    Αγίου Διονυσίου, ξέρει η Χαρά, και ήταν ένας πολύ ευγενικός κύριος ο καταστηματάρχης.
    Την φιτούρα και τα νεροκρέμμυδα δεν τα δοκίμασα.Την επομένη φορά όταν ξαναπάω στην Ζάκυνθο δεν θα μου ξεφύγουν. Βλέπεις πόσα μαθαίνουμε από σένα αγαπητέ μου Ντένη;
    Δεν ήξερα ότι υπάρχει και μαύρη ρομπόλα. Πρώτη φορά το διαβάζω.
    Έχω να πώ τα καλύτερα για την όμορφη Ζάκυνθο και τις τόσες ομορφιές της.
    Νάσαι πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Ρισσιάνα καλή σου μέρα.
      Τυχερή που έχεις πάρει αρκετές γεύσεις από την όμορφη Ζάκυνθο.
      Να είσαι σίγουρη ότι την επόμενη φορά που θα την επισκεφθείς η Χαρά μας θα σε περιμένει να σε ξεναγήσει και να σου προσφέρει να δοκιμάσεις όλα τα προϊόντα του νησιούτης.
      Νάσαι καλά και καλή Σαρακοστή,

      Διαγραφή
  12. Ναι φίλε Ντένη, έχεις δίκιο ήταν στο παραδοσιακά προϊόντα των Επτανήσων Κεφαλονιά της 25ης Ιανουαρίου
    επίσης και στο Γαρούνα χωρίς το ιότα, βλέπεις τα γράμματα τόσο μικρά και γυαλιστερά ώστε άστραφταν κάτω απ το φως της λάμπας

    χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ντένη μου καλημέρα!!
    Πολύ ωραία τα Ζακυνθινά προιόντα, αχ αυτές οι σταφιδούλες τι ωραίες που είναι και πόσο θρεπτικές!
    Την καλημέρα μου και καλό μήνα να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου καλή μου φίλη.
      Πολύ ωραίες οι σταφίδες βέβαια αλλά και όλα τα άλλα πίστεψέ με, είναι πεντανόστιμα.
      Το μαντολάτο τρέλλα.
      Καλή σου μέρα και καλό μήνα και σε σένα αγαπητή μου.

      Διαγραφή
  14. Πανέμορφη η Ζάκυνθος, νοστιμότατα και τα παραδοσιακά προϊόντα της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλήθεια φίλε μου πανέμορφο το νησί και πεντανόστιμα όλα τα παραδοσιακά προϊόντα της.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  15. Και σήμερα αγαπητέ μου Ντένη, γεμίσαμε νοστιμιές!!!
    Το ένα προϊόν καλύτερο από το άλλο!
    Θα προσπαθήσω να κάνω την φριτούρα, την λιμπίστηκα :)
    Σ΄ευχαριστώ για την πεντανόστιμη ξενάγηση σου!!!
    Με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ξεχνάς αγαπητή μυ Μάγδα ότι κι΄εσύ με έχεις υποχρεώσει με τα πανέμορφα ταξίδια που μας προσφέρεις
      Καλή επιτυχία στην φριτούρα σου εύχομαι.
      Την αγάπη μου πάντα.

      Διαγραφή
  16. Δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις για τα προϊόντα της Ζακύνθου και γι' αυτό ακριβώς δεν θα μπορούσα να αποτυπώσω εδώ ούτε γνώμη, μήτε προτίμηση.
    Κάτι καλούς κι αγαπημένους έχω στο νου μου κάθε που γίνεται αναφορά στο νησί αυτό.
    Με τους χαιρετισμούς μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στράτο μου καλέ μου φίλε.
      Προσπάθησε να γνωριστείς με τα προϊόντα των νησιών μας. θα σου μείνουν αλησμόνητα.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  17. καλημέρα
    Η φωτογραφία της πόλης της Ζακύνθου έγινε από εμένα . Χρησιμοποιήστε αυτή την ιστοσελίδα νιώθω μια χαρά , αλλά παρακαλώ ευγενικά παραθέσω τα πνευματικά δικαιώματα Χάρι Νόορντα . Ευχαριστώ εκ των προτέρων .
    Η Ζάκυνθος είναι όμορφο και το φαγητό είναι ουράνια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή