Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Μια επίσκεψη στον Γάϊο των Παξών

Ένας περίπατος, που στ΄αλήθεια αξίζει πάρα πολλά.

Μερική άποψη του Γάϊου
Είχαμε περάσει παλαιότερα από τους Παξούς. Κάπως σύντομα όμως. Κι΄ίσως μας διέφυγαν πολλά που θα έπρεπε να δούμε και να γνωρίσουμε. Ώρα λοιπόν για μια ακόμη επίσκεψη. Και τούτη τη φορά πιο εξεταστική.
Να δούμε οπωσδήποτε τους τέσσερους κύριους οικισμούς των δύο μικρών νησιών, Παξοί-Αντίπαξοι που δικαιολογημένα τους ονομάζουν ο Βενιαμίν των Εφτανήσων. Να γνωρίσουμε τον Γάϊο. τη Λάκκα, τον Λόγγο και τους Αντίπαξους.
Μια ακόμη άποψη του οικισμού
Να λοιπόν που βρισκόμαστε στον Γάϊο. Πρωτεύουσα του μικρού νησιώτικου συμπλέγματος. Σύμφωνα με την παράδοση τούτος ο οικισμός έχει το όνομα του μαθητού του Αποστόλου Παύλου, του Γάϊου που δίδαξε την χριστιανική θρησκεία στο νησί των Παξών.
Γραφικός και πανέμορφος ο οικισμός είναι η πρωτεύουσα και το κεντρικό λιμάνι του νησιού. Είναι χτισμένος σ΄ένα πανέμορφο κόλπο που σχηματίζουν τα δυό νησάκια Παναγιά και Άη-Νικόλας.
Το λιμάνι του Γάϊου
Τα αμέτρητα δεμένα σκάφη που είναι αραγμένα στο λιμάνι αποτελούν ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Πνιγμένος στο πράσινο ο Γάϊος
Απίστευτα όμορφος ο γραφικός οικισμός με μια πάρα πολύ πλούσια βλάστηση. Δάσος οι εληές στέκονται αγέρωχες συντροφιά με τα κυπαρίσσια.
Αξίζει μια επίσκεψη στα δύο νησάκια. Απόλαυση η πυκνή βλάστηση και οι πανέμορφες ακρογιαλιές.
Το μησάκι της Παναγίας.
Στο νησάκι της Παναγιάς υπάρχει ένα παλιό βυζαντινό μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγιά.
Στο νησάκι του Άη-Νικόλα θα δείτε το παλιό ενετικό κάστρο που χτίστηκε στα 1423.
Ένα χαρακτηριστικό δρομάκι του οικισμού
Περπατώντας στα στενά δρομάκια του Γάϊου θα βρεθείτε μπροστά σ΄ένα απίστευτο θέαμα που παρουσιάζουν τα μικρά σπιτάκια φτιαγμένα όλα με την παραδοσιακή εφτανησιώτικη αρχιτεκτονική.
Παλιά αρχοντικά στην παραλία του οικισμού
Στην παραλία του οικισμού θα δείτε τα νεοκλασικά αρχοντικά που όμως διατηρούν την αυθεντικότητά τους.Τα περισσότερα είναι βαμμένα στο χρώμα της ώχρας αλλά και σε αποχρώσεις μπλε και κόκκινο θυμίζοντας με την παρουσία τους παλιές ρομαντικές εποχές. Στο κέντρο της πλατείας του οικισμού βρίσκεται η εκκλησιά των Αγίων Αποστόλων. Στ΄αλήθεια ένα κόσμημα του νησιού.
Μια γφωνιά από το εσωτερικό του Μουσείου
Στον οικισμό του Γάϊου φιλοξενείται και το λαογραφικό μουσείο των Παξών. Στις αίθουσές του εκτίθενται αντικείμενα που καταγράφουν την ιστορία του νησιού. Υπάρχουν προϊστορικά ευρήματα, αρχαία όπλα και φυσικά πολλά ενθύμια από την παρουσία των διαφόρων καταχτητών στο νησί. Στον προαύλιο χώρο του μουσείου φιλοξενούνται διάφορα αντικείμενα και εργαλεία από τον παλιό τρόπο επεξεργασίας της εληάς. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα έχουν συγκεντρωθεί από προσφορές των κατοίκων του νησιού.
Η εκκλησιά της Αγίας Μαρίνας
Στο δάσος που υπάρχει στον δρόμο που οδηγεί από το Γάϊο προς την Οζιά υπάρχει η παλαιόχριστιανική εκκλησιά της Αγίας Μαρίνας. Πρόκειται στ΄αλήθεια για ένα χριστιανικό μνημείο. Αξίζει μια επίσκεψη.
Φυσικά και από την περιοχή των Παξών, όπως συμβαίνει και με όλες τις περιοχές των Εφτανήσων, δεν λείπουν οι πανέμορφες παραλίες. 
Η παραλία Καμίνι
Λίγο πιο πέρα από το αριστερό μέρος του λιμανιού υπάρχει μια όμορφη παραλία με την ονομασία Κλωνί Γουλί. Στην συνέχεια μπορεί ο επισκέπτης να δει τις παραλίες Καμίνι και Κακή Λαγκάδα. Κι΄ακόμη προχωρόντας πιό κάτω υπάρχουν οι παραλίες Πλάκες και Δεύτερη Σπιάντζα.
Ένα γραφικό ταβερνάκι στον Γάϊο
Στα στενά δρομάκια του Γάϊου υπάρχουν γραφικά ταβερνάκια που προσφέρονται για μια απολαυστική στάση. Και φυσικά η τοπική κουζίνα θα σας αποζημιώσει αλλά και τα φρεσκότατα ψάρια θα σας μείνουν αλησμόνητα.
Πάντως δεν θα πρέπει αν φύγετε από τον Γάϊο αν δεν δοκιμάσετε τον φημισμένο Μπολσεβίκο. Ένα υπέροχο τοπικό γλύκισμα.
Φυσικά οι περίπατοι θα συνεχιστούν φίλες και φίλοι αρκεί να έχετε όρεξη.

ΠΗΓΕΣ
w. paxosfestival.org
w. travelstyle.org
w. paxoi.info.el
w. corfu-kerkyra.eu
w. villaspaxoi.com
w. ellinikoifaroi.com



14 σχόλια:

  1. Εγω πάλι κάνω ποδαρικό; Ισως επειδή ξέρω περιπου την ώρα και καιροφυλακτώ,αναμένοντας με αγωνία κάθε νέο ταξίδι που μας προτείνεις αγαπημένε μου Ντένη
    Στους Παξούς,όπως έχω ίσως ξαναπεί,έχω πάει μονοήμερο εκδρομή απο την Κέρκυρα. Πράγματι είναι ΥΠΕΡΟΧΟ νησάκι! Δυστυχώς δε πρόλαβα και τι να προλάβεις άλλωστε να δεις σε μια μέρα, απλά πήρα το μικρό λεωφορείο και πήγα μέχρι το τέρμα του έτσι μπόρεσα να δω τη Λάκκα και το Λογγό,τον οποίο ερωτεύθηκα.
    Το Καλοκαίρι οι Παξοί μετατρέπονται στο πιο Κοσμοπολίτικο νησί των Ιονίων,τα κότερα που είναι ελιμενισμένα στο Γάϊο,είναι κάτι το ασύλληπτο!
    Σ ευχαριστώ και για το αποψινό ταξίδι,όπως για κάθε ταξίδι που μας πας.
    Σου στέλνω την αγάπη μου και την Καληνύχτα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι να είναι καλό το ποδαρικό σου αγαπητή μου Χαρά.
      Γνώρισες λοιπόν τους Παξούς έστω και με μια μονοήμερη εκδρομή.
      Πανέμορφο το νησάκι. Και ο Λογγός είναι πανέμορφος και δικαιολογημένα τον ερωτεύθηκες. Θα είναι ο επόμενος περίπατός μας.
      Κι΄από μένα έχεις την αγάπη μου.

      Διαγραφή
    2. Τελικά έχεις δίκιο, αισθάνεσαι Κερκυραίος! (σήμερα πρόσεξα την αλλαγή τίτλου) Εγκρίνω δίνει φωτεινότητα στις γκρίζες χειμωνιάτικες μέρες,αγαπητέ μου Ντένη

      Διαγραφή
  2. καλημερα, πολυ ομορφη η ξεναγηση σου!!!!!!!!!!!!!!!
    και φυσικα πολυ ομορφες οι φωτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και από μένα.
      Χαίρομαι [που σου άρεσε ο περίπατος.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  3. Στον Γάιο έστελνα αρκετά χρόνια τις κούκλες μου, σε ένα μαγαζί με σουβενίρ, πριν κλείσω το εργαστήρι μου. Να όμως που ήρθε η ώρα να με ξεναγήσεις αγαπημένε μου Ντένη και να τον γνωρίσω. Τί όμορφα που είναι όλα τα νησιά μας !!! και το καθένα με τη δική του ιστορία. Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα και ευτυχισμένη που ζω σε ένα απ' αυτά. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπημένη μου Δώρα.
      Όμορφος ο περίπατος και θα ακολουθήσουν και άλλοι.
      Στ΄;αλήθεια καλή μου να νοιώθεις περήφανη κι΄ευτυχισμένη που ζεις σε νησί.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη

      Διαγραφή
  4. Δεν έχω πάει σε αυτά τα μέρη και τώρα βλέπω τι χάνω. Σε ευχαριστώ που τα είδα σε αυτή την ανάρτηση.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το αποφάσισεις αγαπητή μου Ελένη να τα γνωρίσεις κάποια φορά
      Στ΄αλήθεια αξίζει.
      Θα προσπαθώ πάντοτε να σας δίνω τις πιο όμορφες ζωγραφιές των Εφτανήσων.
      Καλή σου μ'ερα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  5. Δεν έχω επισκευθεί τους Παξούς ,αλλά έχω τις καλύτερες πληροφορίες από φίλη μου .Με αυτά τα ταξίδια σου φίλε μου μας φέρνεις καλοκαιρινές νοσταλγίες και ήδη είμαστε προ των πυλών του χειμώνα ,Χαιρετώ Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτε μου καλή μου. Εσύ που ταξιδεύεις τόσο πολύ να αποφασίσεις κάποτε και μια επίσκεψη στους Παξούς. Θα σου μείνουν αλησμόνητοι.
      Αυτοί οι περίπατοι που σας προσφέρω αυτόν τον σκοπό έχουν. Να διώχνουν τον χειμώνα.
      Νάσαι καλά και θα τα πούμε.

      Διαγραφή
  6. ... εκείνο το ΣΠΙΤΑΚΙ
    στην προμετωπίδα ονειρεύομαι...
    Τα άλλα; ας αργήσουν...
    Να είσαι καλά,πάντα με την αγάπη, Υιώτα και Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ήμουν απών για αρκετό καιρό, όμως επανήλθα,

    όμορφες οι φωτογραφίες των Παξών, έμαθα κι από που προ'ερχεται το Γάϊος, τελικά τα Ιόνια νησιά έχουν πολύ πράσινο,
    την καλημέρα μου ΝΤΕΝΗ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Περνάω,αν και ....αδιάβαστη! δινω το παρόν, και θα επανέλθω οταν μπορέσω να διαβάσω όσα εχασα.... να είσαι καλα αγαπητέ Ντενη , και να γραφεις! τιποτα δε χανεται! εδω θα είναι μεχρι και η μαθήτρια του τελευταίου θρανίου, τα δεί και τα διαβάσει όλα!ΠΟΛΛΆ ΦΙΛΙΆ!συγγνωμη που χαθηκα....είμαι απολυτα ειλικρινής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή