Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Όμορφοι περίπατοι
στα χωριά της Λευκάδας.

Αξίζει, στ΄αλήθεια να κάνουμε έναν περίπατο στα όμορφα και γραφικά χωριά της Λευκάδας. Λίγη καλή διάθεση κι΄η αγάπη μας για τα νησιά μας είναι εφόδια αρκετά για τούτον τον περίπατο. Εμπρός λοιπόν. Φορτωθείτε τα απαραίτητα εφόδια και άς ξεκινήσουμε από έναν πανέμορφο ορεινό οικισμό.

...Το Νεοχώρι.
Τ
Το πανέμορφο Νεοχώρι
Το χωριό με τις αμυγδαλιές, όπως χαρακτηριστικά το λένε, αφού κυριολεκτικά είναι πνιγμένο από αυτά τα πανέμορφα δέντρα.
Το Νεοχώρι είναι ένας ορεινός οικισμός της Λευκάδας χτισμένος σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο και απέχει έξη χιλιόμετρα από το Νυδρί. Από εκεί πάνω η θέα προς τον κάμπο αλλά και τα Πριγκηπονήσια είναι μαγευτική.
Το όνομά του είναι Νεοχώρι, όμως οι ντόπιοι το λένε Νιοχώρι ή Νιχώρι. Πανέμορφο και ήρεμο χωρίο πνιγμένο στην πρασινάδα και στο παραδοσιακό του ύφος. Τα σπίτια του πέτρινα όλα έχουν πάνω τους χαραγμένη την παραδοσιακή εφτανησιώτικη αρχιτεκτονική.
Στις δεκαετίες του 1960 -1970 οι κάτοικοί του εγκαταλείπουν το χωριό και κατεβαίνουν στον κάμπο σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τα οικονομικά τους. Όμως τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να επιστρέφουν. Καταπιάνονται να επισκευάζουν τα σπίτια τους, τα αναπαλαιώνουν και η εγκατάσταση έχει αρχίσει.
Τα παλιά χρόνια υπήρχε στο χωριό ιδιωτικό λαογραφικό μουσείο, το οποίο είχε ιδρυθεί με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Τσατσούλα, με αντίγραφα μουσικών οργάνων  από την αρχαιότητα μέχρι των ημερών μας.
Το κτίριο του δημοτικού σχολείου στέκει σε κάποιο ξέφωτο με φανερά πάνω του τα σημάδια της εγκατάλειψης για να θυμίζει στον επισκέπτη πως κάποτε τούτο το χωριό ήταν γεμάτο ζωή.
Στο Νεοχώρι βρίσκεται ο ναός της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, ένα θαυμάσιο έργο της εφτανησιώτικης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.
Ένα χωριό πνιγμένο στο πράσινο και με συντροφιά τις αμέτρητες ανθισμένες μυγδαλιές, προσπαθεί να επιζήσει.
Καιρός όμως να κατεβούμε στα χαμηλά. Στη θάλασσα. Με πρώτη μας επίσκεψη μια ομορφιά της λευκαδίτικης θάλασσας....

...Την Βασιλική.
Μια άποψη του οικισμού Βασιλική
Ένα πανέμορφο μικρό ψαροχώρι η Βασιλική, ακουμπισμένο σε μια παραμυθένια μεριά στη νότια πλευρά του νησιού της Λευκάδας, που όμως συνεχίζει να διατηρεί την παραδοσιακή εφτανησιώτικη αρχιτεκτονική.
Και τούτο το χωριουδάκι είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο και τα αναρίθμητα δέντρα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Οι κάτοικοί του δεν είναι πάρα πάνω από πεντακόσιοι. Όμως τους καλοκαιρινούς μήνες οι επισκέπτες του είναι αμέτρητοι.
Ο κεντρικός δρόμος του οικισμού της βασιλικής
Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να αναπτυχθεί και να γίνει ένας αξιόλογος τουριστικός προορισμός. Διαθέτει μια μεγάλη πανέμορφη παραλία, μια από τις ωραιότερες του νησιού, με χρωματιστά βότσαλα.
Στο μικρό γραφικό λιμανάκι της Βασιλικής υπάρχουν γραφικά ταβερνάκια και καταστήματα με τουριστικά είδη. Από αυτό το λιμανάκι αναχωρούν καθημερινά πλοία για επισκέψεις στην Ιθάκη και την Κεφαλονιά.
Αρχαιολογικές ανασκαφές στη θέση Χοιροσπηλιά έφεραν στο φως ευρήματα Παλαιολιθικής και Νεολιθικής εποχής. Σύμφωνα με την αρχαιολογική Υπηρεσία, στην κοιλάδα της Βασιλικής υπάρχουν διάσπαρτα αρχαία οικοδομικά ερείπια που κατά πάσα πιθανότητα ανοίκουν σε αρχαία πόλη.
Ο οικισμός της Βασιλικής είναι ένα καταφύγιο για όσους επιθυμούν να απολαύσουν ήρεμες διακοπές απολαμβάνοντας την ομορφιά της φύσης. Και τώρα ας περάσουμε στην...

...Λυγιά.
Το ψαροχώρι Λυγιά
Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού η Λυγιά. Πρόκειται για ένα μικρό και πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι, οι κάτοικοι του ασχολούνται με το ψάρεμα. Ακουμπιμένη σ΄ένα πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον  η Λυγιά, με τις νταντελωτές ακρογιαλιές της εξασφαλίζει στον επισκέπτη αλησμόνητες διακοπές.
Έχει ένα μικρό, γραφικό λιμανάκι, σκέτη ζωγραφιά, που ταξιδεύει τον επισκέπτη σε χρόνια περασμένα. Στο μικρό λιμανάκι υπάρχουν κάποια παραδοσιακά ταβερνάκια που προσφέρουν φρεσκόταο νόστιμο ψάρι.
Η πανέμορφη παραλία της Λυγιάς
Η Λυγιά διαθέτει μια μικρή παραλία, όμως πάρα πολύ όμορφη με ψιλή άμμο που προσφέρεται γι ένα απολαυστικό μπάνιο.
Κοντά στον οικισμό της Λυγιάς υπάρχει μια καταπράσινη περιοχή με την ονομασία η Κοιλάδα του Έρωτα.
Είναι μια ειδυλιακή περιοχή, που αρέσει πολύ στους ερωτευμένους αλλά και σε όσους επιθυμούν λίγες ώρες ψυχικής ανάπαυσης.
Το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, η πολύ ωραία ακρογιαλιά αλλά και τα ταβερνάκια με τα φρέσκα ψάρια εξασφαλίζουν στον επισκέπτη αλησμόνητες διακοπές.
Τελειώνουμε τον σημερινό μας περίπατο με ένα πέρασμα από άλλη μια ζωγραφιά της Λευκάδας...

...Το Περιγιάλι.
Ο οικισμός Περιγιάλι
Στις ανατολικές ακτές του νησιού και συγκεκριμένα στο δρόμο που ξεκινάει από την πόλη της Λευκάδας προς το Νυδρί, βρίσκεται μια ακόμη ομορφιά του νησιού. Ο παραλιακός οικισμός Περιγιάλι. Ο οικισμός αυτός είναι χτισμένος πάνω σε μια πανέμορφη τοποθεσία η οποία συνδιάζει την καταπράσινη φύση με τις υπέροχες ακρογιαλιές. Υπάρχει μια υπέροχη ακρογιαλιά με κατάξανθη άμμο και πεντακάθαρα βαθυγάλανα νερά που προσφέρονται για ένα απολαυστικό μπάνιο.
Μια ξεχωριστή ομορφιά η παραλία στο Περιγιάλι
Ψαροχὠρι και το Περιγιάλι διαθέτει κι΄αυτό ένα ζωγραφιστό λιμανάκι όπου τα παραδοσιακά ταβερνάκια προσφέρουν το νόστιμο και φρεσκότατο ψάρι. Ένα μέρος για αλησμόνητες διακοπές.
Πάρα πολλές οι ομορφιές του νησιού της Λευκάδας. Θα ξαναπερπατήσουμε να γνωρίσουμε κι΄άλλες.


ΠΗΓΕΣ
w. holiday.gr
w. anemolia.net
w. lefkada-ionio.gr
w. mylefkada.gr
w. europa-hotel.gr





24 σχόλια:

  1. Αγαπημένε μου Ντένη
    ακολούθησα τα χνάρια που μας χάραξες στα ψαροχωριά της Λευκάδας,αλλά θα μου προκαλούσε μεγάλη κατάπληξη αν εξακολουθούν νάναι τουριστικοι προορισμοί για ήρεμες διακοπές ,ειδικά η βασιλική που έχω ακούσει απο πολλούς πόσο έχει εξελιχθεί. Επειδή γενικά τα τελευταία χρόνια η Λευκάδα έχει ανέβει πολύ στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών
    Πάντως ήταν άλλος ένας απολαυστικός περιπατος
    Τα φιλιά μου και Καλή Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου γλυκιά μου, έχεις απόλυτα δίκιο. Όλα τα χωριά και όχι μόνο στην Λευκάδα, έχουν εξελιχθεί σε τουριστικούς προοριοσμούς.Όμως είναι σημαδι παρηγοριάς ότι συνεχίζουν να κρατούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους, ιδιαίτερα στην εφτανησιώτικη αρχιτεκτονική και κάποια μέρα στις αναρτήσεις μου θα ασχοληθώ και με το θέμα αυτό.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  2. Υπέροχοι οι παραδείσιοι περίπατοι στην πανέμορφη Λευκάδα.
    Να είσαι καλά φίλε Ντένη για τα εξαιρετικά αφιερώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλοδεχούμενος πάντα στα Εφτάνησα αγαπητέ μου Ιχνηλάτη και πα΄ντοτε με τον καλό λόγο.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  3. Φαντάζομαι το Νεοχώρι όταν θα ανθίζουν οι μυγδαλιές, την Βασιλική με τα χρωματιστά της βότσαλα, την Λυγιά με τις νταντελωτές ακρογιαλιές της και την Κοιλάδα του Έρωτα και το Περιγιάλι με τα βαθυγάλανα νερά και σκέφτομαι με πόση ομορφιά έχει προικίσει η φύση τον τόπο μας.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Ελένη.
      Στ΄αλήθεια όλα είναι πανέμορφα σ΄αυτό το νησί.
      Εύχομαι κάποτε να μπορέσεις να τα γνωρίσεις από κοντά.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  4. Υπέροχη η ξενάγηση στα τόσο όμορφα χωριά της Λευκάδας!!! Να είσαι καλά!!! Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπυριδούλα μου χαίρομαι για την επίσκεψή σου.
      Νάσαι κι΄εσύ πάντα καλά.

      Διαγραφή
  5. Γεια σου Ντένη με τα ωραία σου,
    Η Βασιλικλη συνδέεται με το Φισκάρδο Κεφαλληνίας έτσι όταν έρχοντε από την Ιταλία τουρίστες βγαίνουν στην Ηγουμενίτσα, πάνε ως την Βασιλική κιο περνούν απένατι στην Κεφαλονιά.

    ¨ομαρφα τα χωροά της Λευκάδας και το καλύτερο που έχει δεν γκρεμίστηκαν από τους σεισμούς του 1953

    χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γαβρίλη είναι παράξενο που και αυτός ο σεισμός σεβάστηκε αυτές τις ομορφιές.
      Θα τα πούμε.

      Διαγραφή
  6. Η πιο όμορφη παρουσίαση, φίλε Ντένη, ενός πανέμορφου, καταπράσινου νησιού! Η Λευκάδα είναι η αγαπημένη μου, μετά την Κέρκυρα, λόγω εντοπιότητας. Τα τυρκουάζ, πεντακάθαρα νερά της μου έχουν μείνει αξέχαστα... Τα χωριουδάκια της είναι γραφικά, παραδοσιακά και τραβούν κάθε καλοκάιρι πλήθος κόσμου! Εύχομαι να μπορέσω, κάποιο καλοκαίρι, να την ξαναεπισκεφθώ και να ζήσω όμορφες, ξέγνοιστες στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης!!!

    Να είσαι πάντα καλά να μας ταξιδεύεις στα αγαπημένα μας Εφτάνησα!!! Με την αγάπη μας, Αντώνης-Πόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντώνη μου και Πόπη μου καλοί μου φίλοι.
      Είναι στ΄αλήθεια πανέμορφη η Λευκάδα και σας ζηλεύω που έχετε την ευκαιρία να την επισκέπτεσθε κάθε τόσο.
      Να είστε καλά.

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Ντένη άλλη μια θαυμάσια ξενάγηση.Πράγματι είναι θαυμάσια τα χωριά και το πράσινο της Λευκάδας ,στη Λυγιά ,το Περιγιάλι και τη Βασιλική έχω πάει είναι πολύ γραφικά .Καλή εβδομάδα .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτε μου αγαπητή μου κα΄λή σου μέρα.
      Ήμουν σίγουρος ότι θα είχες περάσειο από την Λευκάδα.
      Είναι στ΄αλήθεια πάρα πολύ όμορφα όλα τα χωριά της.
      Πιστεύω πως θα τα καταφέρω να σας χαρίσω και άλλους τέτοιους περιπάτους.
      Νάσαι καλά καλή μου και θα σου γράψω.

      Διαγραφή
  8. Υπέροχη η Λευκάδα και ένας τουριστικός προορισμός με ευκολότερη πρόσβαση σχετικά με τα υπόλοιπα νησιά.
    Κάποια μέρη της έχουν κρατήσει την γραφικότητά τους και κάποια άλλα θυσιάστηκαν στον βωμό της.... εξέλιξης και του εύκολου κέρδους. Σάμπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα το ίδιο δεν γίνεται;
    Καλή εβδομάδα να έχεις Ντένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είνα Σωσώ μου ότι τα νησιά μας έχουν κακοποιηθεί από τον τουρισμό. Και φυσικά όλη η Ελλάδα θυσιάζεται στον βωμό του χρήματος. Παρήγορο είναι ότι πολλά και πολλοί αγωνίζονται ώστε να διατηρηθεί η ομορφιά της πατρίδας μας.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  9. Καλή εβδομάδα, Ντένη, με όμορφα ταξίδια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι καλοδεχούμενος πάντα, φίλε Στράτο σ΄αυτά τα όμορφα ταξίδια μας.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  10. Ντένη μας,
    μετά από τα θαυμαστά δείγματα τέχνης της προηγουμένης ανάρτησης, (βλέπε σχόλιο...)
    και
    οι περίπατοι! Είθε να ήταν μπορετό να πηγαίναμε!

    Χαιρετισμούς,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Υιώτα κι΄εγώ σαν κι΄εσένα ονείρεύομαι κάποτε να μπορέσω να βρεθώ σ΄αυτές τις ομορφιές για λίγες μέρες. Θα δούμε.
      Την αγάπη μου σε σένα και τον Δημήτρη.

      Διαγραφή
  11. θαυμάσια!!! ψηφιζω Νεοχώρι, και Βασιλική..και φυσιικά Περιγιάλι!! (έχω πάει στην Λευκάδα, αλλά μονον την Βασιλική θυμάμαι!! οπότε οι φωτο από τα άλλα χωριά μου αρέσουν πολύ! ) γεια σου φιλε... τα λεμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σου αγαπητή μου Λαμπρινή.
      Πέρασες κι΄εσύ από Λευκάδα και από την πανέμορφη Βασιλικη. Εύχομαι να μπορέσεις να ξαναπάς να γνωρίσεις και τα υπόλοιπα.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  12. Μα τι χρώματα είναι αυτά της Λευκάδας, οι παραλίες της ξακουστές και όπως βλέπω και τα χωριά της είναι εξίσου όμορφα.
    Είναι ευλογία όταν κραταφέρνουν το χρώμα και το χαρακτήρα τους και θε θυσιάζονται στον τουρισμό.
    Χαιρετισμούς πολλούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χαίρομαι αηγαπητή μου Νίκη που σου άρεσε αυτός ο περίπατός μας.
    Να σου πω ότι θυσίες υπάρχουν αλλά ευτυχώς είναι μικρές και κάπως προσαρμοσμένες στην όλη εικόνα.
    Σ΄ευχαριστώ που περνάς από τα Εφτάνησα.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή