Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 7 Απριλίου 2013


Τα κάστρα στα Εφτάνησα                       

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι των Εφτανήσων.
Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι από την Δημαρχία της Κέρκυρας έλαβα το βιβλίο του Δημήτρη Ταλιάνη, Πάσχα στην Κέρκυρα,  το βιβλίο της Αλίκης Κατσαρού,  Μικρή ιστορία της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, στα ελληνικά και στα αγγλικά και το τριμηνιαίο περιοδικό "Πόρφυρας," της Κερκυραϊκής Ένωσης Γραμμάτων και Τεχνών. Να ευχαριστήσω την κ. Σπυριδούλα Τσουκαλά για την αποστολή και σύντομα από τον χώρο αυτόν θα σας τα παρουσιάσω.  

Και προχωράμε στον περίπατό μας.                              


Κάστρα στα Κύθηρα

Το Κάστρο και ένα μέρος της Χώρας.
Τα Εφτάνησα, λόγω της στρατηγικής τους θέσης, αλλά και λόγω των θησαυρών που είχαν, υπήρξαν πάντοτε ο κύριος στόχος των πειρατών και των ληστρικών λαών της Ανατολής και της Μεσογείου. Για τον λόγο αυτό οι κατά καιρούς καταχτητές των φρόντιζαν την οχύρωσή τους. Πιο πολύ από όλους, οι Ενετοί ήσαν αυτοί που έχτισαν στα νησιά τα περισσότερα αλλά και πλέον ασφαλή κάστρα. Πολλά τα κάστρα που αυτό το καιρό υπάρχουν διάσπαρτα στα Ιόνια νησιά και πλέον παραμένουν σαν μνημεία ιστορικά και αξιοθέατα. 
Πριν από καιρό είχα παρουσιάσει τα δύο Κάστρα της Κέρκυρας, το Παλιό και το Νέο. Επίσης είχαμε επισκεφτεί και το Κάστρο της Κεφαλονιάς., του Άη – Γιώργη, όπου εκεί ήταν και η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού. Περάσαμε και από τη Λευκάδα όπου γνωρίσαμε το Κάστρο του νησιού, της Αγίας Μαύρας όπως το λένε. Σήμερα ο περίπατός μας θα είναι στα Κύθηρα να γνωρίσουμε και αυτού του νησιού τα Κάστρα. Ελάτε λοιπόν να τα γνωρίσουμε.

Το Κάστρο της Χώρας
Το Κάστρο στη Χώρα των Κυθήρων.
Πάμε, πρώτα να δούμε το Κάστρο της Χώρας της πρωτεύουσας του νησιού. Βρίσκεται χτισμένο στην κορφή ενός δύσβατου λόφου και εξασφάλιζε την προστασία του νησιού από πειρατές και εισβολείς. Είναι το χαρακτηριστικό μνημείο του νησιού. “Η Φορτσέττα”, όπως έχει μείνει να λέγεται. Από τη θέση που βρίσκεται το Κάστρο, αλλά και το νησί, δεσπόζει σε τρία πέλαγα. Ιόνιο, Αιγαίο και Κρητικό. Στην επιβλητική πύλη του Κάστρου δεσπόζει το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, έμβλημα της πανίσχυρης τότε Ενετικής Αυτοκρατορίας. Και από κάτω η επιγραφή στα λατινικά. Pax tibi Marco Evangelista meus (Ειρήνη συ τω Ευαγγελιστί μου Μάρκω)
Άλλη μια άποψη του Κάστρου
Καθώς περνάει κανείς την είσοδο στη δεξιά πλευρά είναι ένα κτίριο του οποίου οι τοίχοι έχουν πάχος ενός μέτρου. Εκεί ήταν η μπαρουταποθήκη. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται ο ναός του Παντοκράτορα με ανεκτίμητες αγιογραφίες.
Το Κάστρο ξεκίνησε να χτίζεται τον 13ο αιώνα και προχώρησε η κατασκευή του σε διάφορες φάσεις της ιστορίας του νησιού. Το μεγαλύτερο και κυριότερο τμήμα του χτίστηκε το 1503 από τους Ενετούς και διήρκεσε δύο αιώνες με πολλές ενδιάμεσα διακοπές. Οι Ενετοί  το επισκεύασαν και το ανασυγκρότησαν.
Δρόμος στο εσωτερικό του Κάστρου.
Το Κάστρο, όπως άλλωστε και τα περισσότερα άλλα, υπήρξε η έδρα του Ενετού Προβλεπτή. Στο κτίριο που ήταν η κατοικία του και αργότερα κατοικία του Άγγλου Αρμοστή, σήμερα στεγάζεται το ιστορικό αρχείο των Κυθήρων με πλούσιο υλικό από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Αυτό το αρχειακό υλικό είναι από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα στην Ελλάδα αφού αριθμεί περί τις πέντε εκατομμύρια σελίδες με σπουδαία κείμενα και έγγραφα του 16ου αιώνα ανάμεσά τους.  Μέσα στο χώρο του Κάστρου υπάρχουν αρκετές εκκλησιές του 16ου και 17ου αιώνα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής γεμάτες με αγιογραφίες θαυμαστής τέχνης. Το Κάστρο περικλείει μια αληθινή νεκρόπολη. Δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί σαν σημαντικό αξιοθέατο του νησιού.

Το Κάστρο στον Αβλέμονα
Το κάστρο στον Αβλέμωνα.
Ένα πανέμορφο μικρό παραθαλάσσιο ψαροχώρι ο Αβλέμονας, που ξεχωρίζει για την αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική του. Πνιγμένο στο πράσινο αλλά και με όμορφες καταγάλανες ακρογιαλιές. Κι΄είναι πολύς ο κόσμος που κάθε καλοκαίρι απολαμβάνει όλα όσα όμορφα προσφέρει. Κι΄είναι όλοι αυτοί που έχουν την τύχη να κάμουν μιαν επίσκεψη στο Κάστρο του και να το γνωρίσουν. Να γνωρίσουν το Καστέλο, όπως το ονοματίζουν οι ντόπιοι.Το Κάστρο βρίσκεται στην είσοδο του μικρού λιμανιού του Αβλέμονα που παλαιότερα ήταν το πρώτο λιμάνι του νησιού των Κυθήρων.
Το Κάστρο χτίστηκε από τους Ενετούς το 1565 σε μια προσπάθεια να ελέγξουν το νησί αλλά και την γύρω περιοχή από τους πειρατές και ξένους επιδρομείς.
Και σ΄αυτό το Κάστρο, πάνω από την πύλη του υπάρχει σκαλισμένο το σήμα της παντοκρατορίας της Ενετικής Αυτοκρατορίας. Ο φτερωτός λέοντας του Αγίου Μάρκου. Το σχήμα του Κάστρου είναι οκτάγωνο και έχει τα εξής χαρακτηριστικά. ΄Έχει κανονιοθυρίδες, κεντρικό πύργο, αποθήκες, οικήματα της φρουράς και κάποια εγκατελημένα κανόνια.
Έχει υποστεί πάρα πολλές ζημιές και φθορές παρήγορο όμως είναι ότι από την Πολιτεία γίνονται ενέργειες για την αναστήλωσή του.
Στο νησί των Κυθήρων, εκτός από τα Κάστρα της Χώρας και του Αβλέμωνα,  υπάρχουν δύο ακόμη αξιόλογα που έχουν χαρακτηριστεί σαν ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία. Και αυτά είναι....

...Το κάστρο του Μυλοποτάμου ή Κάτω Χώρας
Μια λεπτομέρεια από το κάστρο του Μυλοποτάμου.
Στην άκρη του οικισμού του Μυλοπόταμου και ακριβώς δίπλα από το παλιό ερειπωμένο σχολείο, βρίσκεται η πύλη του Κάστρου της Κάτω Χώρας. Η πύλη αυτή είναι διακοσμημένη με διάφορα σύμβολα της Ενετικής Αυτοκρατορίας και ανάμεσα σε αυτά το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, το σύμβολο της παντοδυναμίας των Ενετών. Αναγράφεται επίσης και η ημερομηνία 1565 που είναι η χρονιά κατασκευής του Κάστρου. Είναι χτισμένο ανάμεσα σε λόφους και πλαγιές και σε θέση με στρατηγική σημασία. Η ορατότητά του είναι προς τα δυτικά παράλια του νησιού, στο Ιόνιο πέλαγος. 
Μυλοπόταμος. Στο εσωτερικό του κάστρου.
Οι πηγές που υπάρχουν αναφέρουν πως στο Κάστρο, εκτός από τους απλούς κατοίκους, κατοικούσαν και πενήντα οικογένειες Ενετών στρατιωτών οι οποίοι ήσαν υπεύθυνοι και για την άμυνα του Κάστρου κατά των πειρατών και των επιδρομέων.
Στο εσωτερικό του Κάστρου και στα ερείπια που υπάρχουν διακρίνεται η διαρύθμιση των διορόφων οικιών. Άξια προσοχής επίσης είναι η πυκνή δόμηση που επικρατεί ανάμεσα στις οικίες. Αυτό μαρτυρεί την μεγάλη ανάγκη προφύλαξης που είχαν οι κάτοικοι την εποχή της πειρατείας. Ανάμεσα στα ερείπια διακρίνονται και αρκετές βυζαντινές εκκλησιές. Ξεχωρίζουν η Παναγία η Μεσοσπορίτισσα, ο Προφήτης Ηλίας, ο Άγιος Αθανάσιος, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Άγιος Νικόλαος, οι Άγιοι Πάντες, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και ο Άγιος Δημήτριος. 
Την ώρα του ηλιοβασιλέματος η θέα από το Κάστρο είναι φανταστική.
Το άλλο αξιόλογο κάστρο-μνημείο είναι....

...Το Κάστρο της Παλαιοχώρας
Η είσοδος του κάστρου της Παλαιοχώρας.
Το Κάστρο αυτό, το ερειπωμένο φρούριο της Παλαιοχώρας, είναι, ίσως, το πιο σημαντικό ιστορικό μνημείο του νησιού αλλά και ένας από τους πιο σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα από Μονεμβασίτες μαστόρους και πήρε το όνομα Πόλη του Αγίου Δημητρίου, που αποτελούσε την πρωτεύουσα του νησιού κατά τα βυζαντινά χρόνια.
Το Κάστρο και η Παλαιοχώρα βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νησιού μέσα σε ένα φυσικό οχυρό που σχηματίζουν ένα άγριο, βαθύ φαράγγι και οι τεράστιοι άγριοι βράχοι που το καλύπτουν. Το φαράγγι αυτό καταλήγει στην ακτή της Κακιάς Λαγκάδας. 

Ναός στο εσωτερικό του κάστρου.
Και αυτό το Κάστρο κατασκευάσθηκε για την προστασία των κατοίκων από τους πειρατές. Η πόλη του Αγίου Δημητρίου καταστράφηκε το 1537 από τον αρχιναύαρχο του τουρκικού στόλου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα ο οποίος αφού κούρσεψε την πόλη κατέσφαξε πολλούς κατοίκους και μετά την πυρπόλησε. Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν της καταστροφής μετοίκησαν στα γύρω χωριά και ο τόπος δεν ξανακατοικήθηκε ποτέ πια. Ένας μύθος λέει για την Παλαιοχώρα, πως αργά τη νύχτα ακούγονται οι φωνές των γυναικών την ώρα της σφαγής.
Μια από τις εκκλησιές που υπάρχουν μέσα στο Κάστρο είναι αυτή της Αγίας Βαρβάρας, εξαίρετο δείγμα της Μονεμβασιώτικης αρχιτεκτονικής.

Παρακαλώ επισκεφθείτε και την άλλη ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com.
Πάντα κάτι ενδιαφέρον θα βρείτε και παρακαλώ, σχολιάστε το.

ΠΗΓΕΣ
w.visitgreece.gr
w.kythira.gr
w.peloponnisos.com
w.kythera.gr
w.entertv.gr
w.saronictravel.gr
w.vicentios,gr

37 σχόλια:

  1. Αγαπημένε μου Ντένη
    εύχομαι κι απο εδώ ΧΡΟΝΙΑ σου ΠΟΛΛΑ για νάχεις κέφι να μας ταξιδεύεις και να μας ξεναγείς στα μέρη που αγάπησες!
    Διαβάζοντας την ανάρτηση θαύμασα δύο πράγματα 1)ένα τόσο μικρό Νησί με τόσα Κάστρα και 2) πόσο μοιάζουν οι ιστορίες όλων των Νησιών μας μεταξύ τους!
    Ομορφο και το σημερινό οδοιπορικό στα αγαπημένα κι άγνωστα Κύθηρα (θα καταφέρω όταν κι αν πάω) να μην μπορώ ν ανέβω σε κανένα κάστρο...χαχαχα.
    Νάσαι καλά να μας τροφοδοτείς με γνώσεις.
    Καλοδιάβαστα τα βιβλία,το Πάσχα στην Κέρκυρα του Ταλιάνη,τόχω κι εγω απο αγαπημένο χέρι
    Φιλιά πολλά με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρουλάκι μου αγαπημένο.
      Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου.Το κέφι για τα ταξίδια μας δεν μου λείπει όταν έχω τόσο όμορφη παρέα.
      Να σου πω ότι τα Κύθηρα είναι στη διασταύρωση τριών πελάγων και ήταν πολύ ευπρόσβλητο από τους πειρατές γι΄αυτό και τα πολλά φρούρια. Τώρα αν θα μπορέσεις να ανέβεις σε κανένα από αυτά, τι να σου ποω; Φώναξέ με να βοηθήσω μετά χαράς τη Χαρά.
      Το βιβλίο Πάσχα στην Κέρκυρα πραγματικά είναι μια τρομερή δουλιά Μπράβο του Ταλιάνη.
      Αυτά και εδώ είμαι και για άλλα.
      Φιλάκια αγάπης.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα..Τα κάστρα πάντα μου αρέσαν..έχεουν μια ξεχωριστή ομορφιά..μας ταξιδεύουν σε παλιότερες εποχές (κάστρα,ιππότες,ρομαντισμός...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σ΄αρέσουν τα κάστρα Δελφινάκι μου. Έχεις δίκιο πως έχουν μια ξεχωριστή ομοεφιά. Είμαι τυχερός που γεννήθηκα και πέρασα κάποια χρόνια κάτω από το κάστρο της Πάτρας.
      Στην επόμενη ανάρτηση έχουμε και άλλα.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  3. Όπως ακριβώς το επισήμανε και η αγαπημένη μας Χαρούλα κύριε Ντένη μου είναι εντυπωσιακό πόσα κάστρα αυτός ο μικρός τόπος διαθέτει. Μαρτυρία ιστορίας και σπουδαιότητας προφανώς έχω να πω αν και προσωπικά , να σου πω, τα κάστρα και οι περίπατοι σε αυτά κατά περίεργο τρόπο ίσως, δε με ελκύουν. Αντιθέτως με αποθούν. Βέβαια μία προσέγγιση στην ιστορία τους σε θεωρητικό επίπεδο δηλαδή ειδικά με τον τόσο ενδιαφέροντα και ελκυστικό τρόπο που χαρακτηρίζει τη γραφή σου, δεν την αρνούμαι. Καλή σου εβδομάδα!!! Σήμερα είχαμε πισωγύρισμα του καιρού στον χειμώνα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριανθάκι κανακέψαμε πολύ την Ανοιξη και ζήλεψε ο Χειμώνας κι επανέκαμψε. Χθες τα είδαμε όλα! Βαρειά ατμόσφαιρα,λασποβροχή και μετά θυελλώδεις ανέμους (πάλι σ αποκλεισμό).
      Μου έκανε εντύπωση η "απέχθεια" σου στα Κάστρα. Οι χρονικές συγκυρίες κατασκευής τους,τα μνημεία που περιέκλειαν, οι ιστορικές αναφορές, τα καθιστούν προκλητικά επισκέψιμα (ελπίζω να διατυπώνω σωστά την σκέψη μου). Πάντως ήταν άξιον θαυμασμού η στρατιωτική λογική των Ενετών που έχτισαν τα Κάστρα απο Κέρκυρα έως Κρήτη που κυριαρχούσαν τότε, νάχουν "οπτική" επικοινωνία (αυτό έχω διαβάσει τουλάχιστον)
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
    2. Καλό μεσημέρι γλυκιά μου Χαρούλα!!!! Άσε μη συζητάς από καιρό, σήμερα δε κρύο που ξυρίζει εδω και πρωί έβρεχε κιόλας σιγανά και φυσούσε...
      Χαρουλίτσα μου τι να σου πω περι κάστρων!!! Μπορεί να είναι και ξέρω πως είναι εντυπωσιακά ως προς τη φιλοσοφία τους , την ιστορική και αρχαιολογική αξία και προσφορά , αλλά εμένα με αποθούν. Δεν τα απεχθάνομαι, δεν έχω απέχθεια αλλά απόθηση. Καμιά έμπνευση δε μου προσφέρουν . Μπορεί να σημαίνουν πολλά αλλά δεν με αγγίζουν. Γούστα είναι αυτά, δεν μπορεί να είμαστε όλοι για όλα και για όλους...:) Ο αγαπητός μας όμως κύριος Ντένης έχει τον τρόπο να με κάνει να διαβάσω την ανάρτησή του με ευχαρίστηση. Φιλάκια γλυκιά μου Χαρουλίτσα. Και μόνο που είδα μήνυμά σου, μου έφτιαξε η διάθεση :))

      Διαγραφή
    3. Αγαπητή μου Μαριάνθη καλησπέρα.
      Σχετικά με τα κάστρα των Κυθήρων εξηγώ στη Χαρά.
      Τώρα εσύ έχεις μια απέχθεια. Για μένα δεν είναι αδικαιολόγητη. Έχω γνωρίσει και άλλους ανθρώπους οι οποίοι γυρίζουν το βλέμμα τους όταν τα βλέπουν.
      Πάντως χαίρομαι και σ΄ευχαριστώ που με όλα αυτά διαβάζεις τις αναρτήσεις μου.
      Νάσαι καλά καλή μου.

      Διαγραφή
  4. Happy Birthday
    to You!!!!!!!!!!!!!!!

    Beautiful presentation!
    and a question:
    How many castles have you visited????

    Always with love,
    Yiota

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υιώτα μου καλή μου.
      Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου και χαίρομαι που χαρακτηρίζεις όμορφη την παρουσία αυτών των κάστρων.
      Πόσα έχω επισκεφτεί; Λοιπόν. Τα δύο της Κέρκυρας. Τα δύο της Κεφαλονιάς. Το ένα και μοναδικό της Λευκάδα. Και το κάστρο της Ζακύνθου, το 1955 που επισκέφτηκα το νησί.
      Την αγάπη μου σε σένα και τον Δημήτρη.

      Διαγραφή
  5. Χρόνια πολλά κι από μένα πάντα υγειής και χαρούμενος να μας προσφέρεις τα όμορφα ταξίδια σου .Κάστρα και καστροπολιτείες πολύ όμορφη ανάρτηση !!! Περπατώντας εκεί ταξιδεύεις στο Μεσαίωνα και φαντάζεσαι να τα περπατούν , ιππότες και πριγκίπισσες και ρομαντικούς έρωτες!! Υπέροχη θέα από τις πολεμίστρες ,αυτά η όμορφη πλευρά τους .Εκεί όμως κρύβεται και μεγάλος πόνος ,φυλακές που σε τρομάζουν χιλιάδες ψυχές πέθαναν μέσα στα μουντρούμια τα ενετικά .Τέτοιες φυλακές σώζονται ακόμη στο κάστρο το δικό μας του Αί-Γιώργη και της Άσσου. Καλή εβδομάδα .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτε μου αγαπητή μου.
      Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου. Έχεις δίκιο που γράφεις ότι ένας περίπατος στα κάστρα αυτά σε μεταφέρει στον μεσαίωνα. Στους ιππότες και στις πριγκίπησες. Και πολύ σωστά παρατηρείς για τις φυλακές, πραγματικά μποντρούμια. Όμως δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι για μας σήμερα αποτελούν πολιτιστικά μνημεία.
      Νάσαι καλά καλή μου.

      Διαγραφή
  6. Aγαπητέ Ντένη, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ διαβάζω και δεν ξέρω γιατί!Οπως και να έχει και απο εμένα χρόνια πολλά και πολλές εγκάρδιες ευχές να είσαι καλα και να μας δείχνεις κομμάτια ιστορίας που συνήθως αγνοούμε!Περπάτησα μαζί με τις διηγήσεις σου στα ΚΥΘΗΡΑ, αυτα τα μακρινα Κύθηρα που εγιναν τραγούδι, και προσθέτω μόνο, την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα,που για όσους δεν το γνωρίζουν είναι εκει, και είναι θρησκευτικό κομμάτι ιστορίας αλλα και θειας Χαρης.Στέλνω κάτω τον σύνδεσμο!
    Καστρα!ΙΣΤΟΡΙΑ και αίγλη! και μυστήριο!σε εχυαριστώ!Barby.
    http://www.kythera.gr/whattosee/myrtidiotissa.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι φίλη και θα στο μαρτυρήσω,αν και στις δυο παραπάνω θα βρεις την απάντηση:είχαμε Γενέθλια!
      Οσο για την Παναγία φαίνεται οτι δεν ήσουν επιμελής μαθήτρια και πριν σε μαλώσει ο Κύριος,να σου δώσω το σκονάκι μου ν αντιγράψεις: http://eftanhsa.blogspot.gr/2013/03/blog-post_17.html
      Σσσσσ μη μας πάρει χαμπάρι και μας μηδενίσει και τις δυό!

      Διαγραφή
    2. Αγαπητή μου Barby καλησπέρα.
      Επί τέλους αποφάσισες να πεις δυό λόγια και για τα Εφτάνησα.
      Οι ευχές είναι για τα γεννέθλιά μου που ήσαν στις 6 Απριλίου.
      Άλλωστε σου το προλαβαίνει η εκ Ζακύνθου ανώνυμη.
      Ευχαριστώ και σένα λοιπόν που μου εύχεσαι.
      Χαίρομαι που απόλαυσες την ανάρτηση. Στ΄αλήθεια τα κάστρα στα Εφτάνησα είναι μια ξεχωριστή ομορφιά.
      Για την Μυρτιδιώτισσα έχω γράψει πριν λίγο καιρό. Πάντως θα επισκεφτώ και το μπλογκ που μου γράφεις.
      Νάσαι καλά και θα περάσω από τα Κέρινα ποιήματα.

      Διαγραφή
    3. Α, κύριε Ντένη!η ανωνυμη μπορεί να το προλαβε, ομως εγω δεν προλαβα να το διαβασω,αφου δεν είμαι συνηθισμένη σε..σκονάκια! χα χα χα!Για του χρόνου, θα είμαι αδικαιολόγητη αν δεν το θυμηθώ!επισης να πω στην φιλενάδα μου, οτι δικαιούμαι να ειμαι ενίοτε αφηρημένη και να ρεμβάζω έξω απο το παράθυρο, οπότε πολλά απο την διδακτέα ύλη να μου διαφεύγουν!όμως πήρα το μαθημά μου!υποσχομαι να μην επαναληφθεί!διατελώ μετα τιμής!Barby.

      Διαγραφή
    4. στην ανωνυμη: μπά δεν θα μας μηδενίσει!θα ληφθεί υπ όψιν ο πρότερος έντιμος βίος!φιλιά!Barby.

      Διαγραφή
  7. πόσα κάστρα.... σε τόσο μικρό μέρος!!!... τέλεια!!! καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δικαιολογημένη η απορία σου καλή μου Λαμπρινή αλλά, όπως και πιο πανω εξηγώ, λόγω της θέσης του το νησί εδέχετο πολλές επιδρομές πειρατών. Άρα απαραίτητα τα πολλά κάστρα.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  8. Χρόνια πολλά κι από μένα Ντένη! Γερός κι ευτυχισμένος! Τα Κύθηρα πραγματικά μ'έχουν εντυπωσιάσει. Σ'ευχαριστούμε για την παρουσίαση. Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Μαρία.
      Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου.
      Χαίρομαι που σου άρεσε η επίσκεψη στα κάστρα των Κυθήρων.
      Νάσαι πάντα καλά.
      Κι΄από μένα φιλιά.

      Διαγραφή
  9. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο νησί με τόσα πολλά κάστρα.Λόγω της γεωραφικής-στρατηγικής του θέσης όπως έγραψες και εσύ.
    Όμορφο το ταξίδι -περιήγηση που μας μετέφερε νοερά σε άλλες εποχές.
    Και πάλι χρόνια σου πολλά, με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ αγαπητή μου Σωσώ για τις ευχές σου.
      Τα κατάφερα για άλλη μια φορά να σας μεταφέρω, έστω και νοερά, σε παλιές υπέροχες, ιστορικές εποχές.
      Την αγάπη μου καλή μου.

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα!Χρόνια πολλά και απο εμένα και εύχομαι πάντα να είσαι καλά,γερός και ευτυχισμένος!Τα κάστρα πανέμορφα!Ευχαριστούμε για το ταξίδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου, αγαπητή μου Σπυριδούλα.
      Χαρά μου που σου άρεσε αυτός ο ιστορικός περίπατος στα Κύθηρα.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  11. Το λεύκωμα είναι τέλειο Ντένη μου! Ο Στράτος - ο Μηθυμναίος σχετίζεται βέβαια με τον Ταλιάνη. Βλέπω ότι έχετε γίνει και συν-διαχειριστές με το Στράτο στους Μακρινούς Αντίλαλους. Μπράβο Ντένη. Συνέχισε να είσαι δημιουργικός και εφευρετικός.. Καλό βράδυ σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με χαρά μου σε ξαναβλέπω στα Εφτάνησα, μετά μακρόχρονη απουσία, καλή μου Τατιάνα.
      Όσο μπορώ θα συνεχίσω να προσφέρω στην αγαπημένη παρέα μας όσα πιό πολλά μπορώ.
      Στ΄αλήθεια το λεύκωμνα του Ταλιάνη είναι υπέροχο. Θα το παρουσιάσω εδώ. Μου στέλνει και άλλα αλλά ακόμη δεν τα έλαβα.
      Θα σου γράψω κάποια στιγμή για όλα.
      Την αγάπη μου καλή μου Τατιάνα.

      Διαγραφή
  12. Χρόνια Πολλά!!!! Σαν τα ψηλά βουνά! Να είσαι τόσο Κραταιός και να χαίρεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τατιάνα μου.
      Σ΄ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  13. Χρόνια πολλά κι από εμένα αν και τα είπαμε στον καφέ του Σαββάτου.

    Μα τόσα πολλά κάστρα σε ένα μικρό νησί! θαυμάσια η παρουσίασή σου.

    Κάστρο ήταν και η πρώην πρωτεύουσα της Κεαφαλονιά, ακόμα υπάρχει το Κάστρο μια φορά το επισκέφθηκα πριν από χρόνια

    χαιρετισμούς
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσαι καλά φίλε Γαβρίλη για τις ευχές σου.
      Χαίρομαι που σου άρεσε η παρουσίαση.
      Για το δικό μας κάστρο, τον Άη-Γιώργη, είχα γράψει παλαιότερα όπως επίσης και για το κάστρο στην Άσσο.
      Θα τα πούμε το Σάββατο.
      Νάσαι καλά φίλε.

      Διαγραφή
  14. Τα κρατά σφιχταγκαλιασμένα τούτα τα κάστρα..
    η Ιστορία, η Τέχνη, ο Πολιτισμός.
    Μπράβο φίλε Ντένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά τα λες φίλε Ιχνηλάτη. Μόνο που οι σημερινοί αρμόδιοι τα περισσότερα τα έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους.
      Σ΄ευχαριστώ καλέ μου φίλε.

      Διαγραφή
  15. και χρόνια πολλά!! (μου διέφυγε... ).. νάσαι πάντα καλά! γερός και δυνατός!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου καλή μου Λαμπρινή.
      Και του χρόνου να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  16. Να σου πώ και εγω χρονια πολλα ..αν και εχουν περάσει πολλες μέρες...να εισαι γερος και ευτυχισμενος... διαβαζοντας τα σχολια το εμαθα... και ταξίδεψα παλι τοσο ομορφα μπαινοντας εδώ μέσα !!! και τι φωτογραφιες!!! τα καστρα παντα μου κινούν το ενδιαφερον... και χαίρομαι οταν διαβαζω για την ιστορία τους..τι όμορφη μάθηση!!. αυτος ειναι ο πολιτισμός μας...το φτερωτο λιονταρι βρίσκεται και εδώ στο ενετικο καστρο στον Κούλε του Ηρακλείου.!!!!σε ευχαριστουμε.. πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου αγαπητή μου Ρούλα.
    Χαίρομαι που βρήκες τόσα ενδιαφέροντα στην ανάρτηση σχετικά με τα κάστρα στα Εφτάνησα. Είχα την τύχη τα πιό πολλά να τα γνωρίσω από κοντά. Στ΄αλήθεια είναι και αυτά ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού μας.
    Όσο για το λιοντάρι ξέρω ότι υπάρχει σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ας είναι καλά οι Ενετοί που φρόντισαν γιά αυτό.
    Να είσαι καλά καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή