Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Πάσχα στην Κέρκυρα

Είναι ο τίτλος του λευκώματος που είχε την καλωσύνη να μου στείλει η κ. Σπυριδούλα Τσουκαλά, υπεύθυνη του γραφείου του Δημάρχου Κέρκυρας και το οποίο είχα υποσχεθεί να σας παρουσιάσω.
Μια και λοιπόν φτάσαμε στη μεγάλη γιορτή ελάτε να γνωρίσετε το λεύκωμα.

Το εξώφυλλο του λευκώματος
Κατ΄αρχάς να πω ότι οι φανταστικές φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Ταλιάνη, ενός ανθρώπου που έχει δέσει τη ζωή του με την φωτογράφηση της Κέρκυρας. Αλλά και άνθρωποι των γραμμάτων συμπληρώνουν το λεύκωμα με τα ωραία τους και καλογραμμένα άρθρα τους σχετικά με τις γιορτές του Πάσχα στην πανέμορφη νύμφη του Ιονίου.
Οι δύο μεγάλες φιλαρμονικές της Κέρκυρα. Η "Παλιά", επάνω και η "Μάντζαρος", κάτω 
Επιτρέψτε μου λοιπόν να κάμω την παρουσίαση αυτού του λευκώματος με αποσπάσματα από τα άρθρα αυτών των ανθρώπων συνοδεύοντάς τα με κάποιες από τις φανταστικές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη.
Πάσχα στην Κέρκυρα. 
Κάθε χωριό του νησιού, αυτές τις μέρες της μεγάλης γιορτής είναι μια μικρή Κέρκυρα. Πάσχα λοιπόν και όπως μας λέει η Ελένη Μπίστικα, ονομαστό το Πάσχα στην Κέρκυρα, που συγκεντρώνει όλους τους Κερκυραίους, απανταχού της Ελλάδος, αλλά και της οικουμένης, πίσω στις ρίζες τους. Η εκκίνηση είναι την Κυριακή των Βαϊων, οπότε γίνεται η Μεγάλη Λειτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος, με περιφορά του σκηνώματος σε όλη την πόλη.

Η φιλαρμονική στη λιτανεία του Αγίου
Σύμφωνα με τον Νίκο Καραπιδάκη, Η Κυριακή των Βαϊων στην Κέρκυρα είναι συνδεδεμένη με ένα συγκεκριμένο γεγονός στο οποίο παρενέβει ο Άγιος Σπυρίδων. Πράγματι το 1629-1630 ο Άγιος έσωσε το νησί από την πανώλη και γι΄αυτό καθιερώθηκε μια ειδική λειτανεία.
Ο επιτάφιος στη λιτανεία της Κυριακής των Βαϊων
Η λιτανεία αυτή είναι η πιο μεγάλη σε διαδρομή από όλες τις άλλες. Το σκήνωμα του Αγίου συνοδεύεται από τους ιερείς όλου του νησιού, από αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, από όλες τις φιλαρμονικές, προσκόπους, σχολεία και χιλιάδων πιστών. Η πομπή θα κάμει το γύρω της πόλης και θα επιστρέψει στον ναό.
Από όλη τη Μεγαλοβδομάδα ξεχωρίζει η Μεγάλη Παρασκευή με την περιφορά των Επιταφίων.
Η περιφορά των Επιταφίων έχει τροποποιηθεί από την εποχή της Βενετοκρατίας, γράφει ο Νίκος Καριπίδης, οπότε και είχαν επιβληθεί ορισμένοι περιορισμοί.

Ο Άγιος στη λιτανεία της Κυριακής των Βαϊων
Ο σημαντικότερος Επιτάφιος είναι αυτός της Μητρόπολης. Τον συνοδεύουν η Φιλαρμονική Ένωση, “Καποδίστριας” η Φιλαρμονική Εταιρεία “Μάντζαρος” και η Φιλαρμονική Εταιρεία που ονομάζεται “Παληά.”
Μια άλλη φιλαρμονική στη λιτανεία
Μια άλλη ξεχωριστή ομορφιά θα συναντήσει κανείς στους Επιτάφιους των χωριών. Ιδιαίτερα όμορφος ο επιτάφιος της Παναγίας της Βλαχαίρενας πάνω στο δρομάκι της λίμνης.
Μια πομπή της Ανάστασης στο Πέραμα
Θα μείνει αξέχαστη, σε όσους τύχει να βρεθούν εκεί, η λειτουργία που γίνεται στο μικρό εκκλησάκι του Παντοκράτορα στο Ποντηκονήσι.

Μεγάλο Σάββατο.
 “Ακόμη και στην πιο συγκλονιστική της ώρα, το Μεγάλο Σάββατο, στη λιτανεία του Αγίου, η Κέρκυρα παρουσιάζει αυτό που πραγματικά είναι ως τα τρίσβαθα της ψυχής της, ενεργό σημείο συμβολής πολιτισμών”, γράφει ο Νίκος Δήμου.
Το σκήνωμα του Αγίου σε λιτάνευση
Στις εννέα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινάει η λιτανεία του Αγίου – η δεύτερη μετά από αυτή των Βαϊων - μαζί με τον Επιτάφιο. Η λιτανεία αυτή γίνεται για να τιμηθεί το θαύμα το Αγίου που έσωσε την Κέρκυρα από ένα λιμό τον 16ο αιώνα. Η Λιτανεία ξεκινάει από την εκκλησία του Αγίου, βγαίνει στη Σπιανάδα. Προηγείται το σκήνωμα του Αγίου και ακολουθεί ο Επιτάφιος. Η πομπή προχωρεί μέχρι την είσοδο του Παλαιού Φρουρίου, όπου εκεί γίνεται δέηση και μετά η πομπή επιστρέφει στην εκκλησία.  Την στιγμή που ο ιερέας διαβάζει τον Απόστολο και ο Μητροπολίτης ψάλλει το «Ανάστα ο Θεός, κρίνων την γην» αρχίζουν να χτυπούν οι καμπάνες μεταφέροντας το αναστάσιμο μήνυμα σε όλη την πόλη.
Οι μπότηδες έτοιμοι για εκτόξευση...
...και το αποτέλεσμα
Είναι η στιγμή που αρχίζουν να πέφτουν από τα παράθυρα «οι Μπότηδες»Έθιμο παλιό. Οι πιο πολλοί μπότηδες είναι γεμάτοι με νερό για να κάνουν μεγάλο θόρυβο καθώς σπάνε.
“Από τα παράθυρα ρίχνουν κάθε είδους και χρήσης πήλινα αγγεία.”
Από κάτω ο κόσμος, σε απόσταση ασφαλείας, παρακολουθεί το θέαμα με ξεφωνητά θριάμβου.
Τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου όλη η Κέρκυρα θα συγκεντρωθεί στην Επάνω Πλατεία στο πάρκο της οποίας θα ανέβει ο Μητροπολίτης με όλους τους ιερείς για να ψάλλει το Χριστό Ανέστη. 
Χριστός Ανέστη και οι ουρανοί γεμίζουν πυροτεχνήματα.
Και ξαφνικά ο ουρανός θα γεμίσει με φανταχτερά πολύχρωμα πυροτεχνήματα. Ώρες θα διαρκέσουν οι πανιγυρισμοί για την Ανάσταση του Κυρίου. Και μετά θα αρχίσει η επιστροφή προς τα σπίτια για την συνέχιση της μεγάλης γιορτής μέσα στους κόλπους της οικογένειας.

Από τον Δήμαρχο της Κέρκυρας, κ. Ιωάννη Τρεπεκλή, έλαβα αυτήν την ευχητήρια κάρτα. Τον ευχαριστώ πολύ και εύχομαι κι΄εγώ σε αυτόν, την οικογένειά του, το Δημοτικό Συμβούλιο και σε όλη την αγαπημένη μου Κέρκυρα, καλή Ανάσταση, χαρούμενο και ειρηνικό Πάσχα.


Φίλες μου και φίλοι μου αγαπημένοι.
Εύχομαι σε όλους σας να έχετε καλή Ανάσταση κι΄ένα όμορφο, χαρούμενο, ελληνικό Πάσχα.

ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ.

29 σχόλια:

  1. Τί να σχολιάσω και τί να προσθέσω εγώ, Ντένη, εδώ σε τούτες τις ομορφιές, παρά να επιβεβαιώσω -κι ας μη το έχω ζήσει- πως είναι το ωραιότερο Πάσχα της Ελλάδας.
    Κι αυτή η σιγουριά γίνεται αφού ξεφύλλισα το εξαιρετικό φωτογραφικό άλμπουμ του Δημήτρη Ταλιάνη "Πάσχα στην Κέρκυρα".

    Μόνο να προσθέσω -και με πολύ καμάρι- να πω, πως ο Δημήτρης είναι γέννημα θρέμμα της Μήθυμνας, παιδικός και αγαπητός μου φίλος μου.
    Αυτά να λέγονται... Ντένη. Συμφωνείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλήθεια φίλε Στράτο, πρόκειται για το πιό όμορφιο Πάσχα που μπορεί να ζήσει κανείς στην Ελλάδα. Είχα την τύχη να το ζήσω για πολλά χρόνια και οι αναμνήσεις μου είναι πολλές.
      Όσο για το άλμπουμ του Ταλιάνη δεν υπάρχουν λόγια τόσο για τις φωτογραφίες όσο και για τα κείμενα που φιλοξενεί.
      Νάσαι καλά φίλε μου και σ΄ευχαριστώ για την βοήθεια.

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφη ανάρτηση..μου άρεσε που γνώρισα και τα κερκυρέικα έθιμα..Κέρκυρα δε πήγα , γνωρίζω όμως το έθιμο με τα πήλινα που τα ρίχνουν..μόνο αυτό γνωρίζω.. Ποιος είναι ο προστάτης Αγιος τηςΚέρκυρας; δε το είδα κάπου γραμμένο στην ανάρτηση.. Καλή Μεγάλη Έβδομάδα και καλό Πάσχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα καλοδεχούμενο στα Εφτάνησα Δελφινάκι μου καλό μου.
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Όσο για τον προστάτη Άγιο του νησιού της Κέρκυρας δεν ανέφερα το όνομα διότι δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος στον κόσμο που να μην ξέρει ότι αυτός είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας. Και φυσικά στην Κεφαλονιά είναι ο Άγιος Γεράσιμος και στην Ζάκυνθο ο Άγιος Διονύσιος.
      Αυτά και νάσαι καλά.

      Διαγραφή
    2. :(( εγώ δε το ήξερα, τι να κάνω; Κεφαλλονιά φυσικά και ξέρω λόγω καταγωγής..και Ζακυνθο ξέρω..

      Διαγραφή
    3. Να λοιπόν αγαπητό μου Δελφινάκι, που εγώ έγινα η αφορμή να το μάθεις. Πάντως στην Κεφαλονιά έχουμε και έναν δεύτερο πολιούχο. Τον Άγιο Χαράλαμπο στο Ληξούρι.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα.Καλή Μεγάλη Εβδομάδα.. Αλήθεια;Δεν ήξερα ότι υπάρχει και δεύτερος πολιούχος..Βοήθεια μας. Να είστε καλά

      Διαγραφή
  3. Μας έχεις συγκινήσει απίστευτα φίλε μου Ντένη που εκανες ανάρτηση για το νησί μας και εμένα και την μητέρα μου που διαβάζει ανελλιπώς απο χθες το blog σου!!!μας μετέφερες νοερά εκεί κα ξαναζήσαμε παλιές χρυσές στιγμές..ο τρόπος που τα παρουσιάζεις σε καθηλώνει και σε προδιαθέτει να φύγεις και να πας στο νησί σου να περάσεις το Πάσχα...είναι σαν ν'ακούς τις φιλαρμονικές να σου μαγεύουν την ψυχή τον κρότο απο τα κανάτια να σπάνε και η νύχτα να γίνεται μέρα απο τα πυροτεχνήματα....μια μόνο λεξη!!!ΜΑΓΕΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Kate CakeBox σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
      Χαίρομαι που είχες την ευκαιρία μέσα από την ανάρτησή μου να βρεθείς στην πανέμορφη Κέρκυρα και να ζήσεις τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα. Κι΄επειδή, αυτό το Πάσχα, το έχω ζήσει για πολλά χρόνια, να σου πω ότι στ΄αλήθεια είναι το πιό όμορφο στην Ελλάδα.
      Να πω ένα ευχαριστώ και στην αγαπητή σου μητέρα που είχε την καλωσύνη να διαβάσει τα όσα γράφω.
      Νάσαι καλά και θα τα λέμε.

      Διαγραφή
  4. Οι τελετές της Μεγάλης Βδομάδας στα μέρη μας έχουν ιδιαίτερο τελετουργικό και μοναδική μεγαλοπρέπεια,πολύ διαφορετικά απο την υπόλοιπη Ελλάδα. Βέβαια ο καθένας ανάλογα με τις αναμνήσεις και τα βιώματά του θεωρεί του Τόπου του το καλλίτερο,αξίζει όμως να επισκεφθεί και τα Νησιά μας για να βιώσει κάτι αλλιώτικο. Δεν έχω ζήσει της Κέρκυρας, που έχει εκθειαστεί τόσο πολύ και δεν αμφιβάλω για την αξία του,αλλά έχω συνδεθεί τόσο με το δικό μας που δε μπορώ να σκεφτώ τίποτα μακρυά του. Είναι υποβλητικό,όπως αρμόζει σε τέτοιες στιγμές.
    Οσο για το λεύκωμα πράγματι αξίζουν συγχαρητήρια,είναι μία καταπληκτική έκδοση που έχω την Τύχη να κατέχω και να ζω το Κερκυραϊκό Πάσχα μέσα απο τις σελίδες του (τόχα κι εγω αναφέρει σε περσυνή μου εποχική ανάρτηση). Αξιόλογη δουλειά με υπέροχες χαρακτηριστικές φωτογραφίες. Αξίζει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη.
    Αρκετά σας απασχόλησα εύχομαι απο καρδιάς ένα Λαμπρό Πάσχα,όπως αξίζει στον καθένα μας.
    Καλή Μεγαλοβδομάδα απο αύριο Ντένη,νάσαι καλά,ευχαριστώ για τις ευχές, μ αφορούν θαρρώ κι εμένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Χαρά.
      Ένα από τα πάρα πολύ ολίγα προταιρήματα που έχω είναι η έλλειψη τοπικισμού. Η ανάρτηση αυτή αφ΄ενός οφείλεται στην υποχρέωση προς τον Δήμο της Κέρκυρας και αφ΄εταίρου στο υπέροχο λεύκωμα όπου κι΄εσύ το αναγνωρίζεις. Φυσικά επηρεάζομαι από τις υπέροχες αναμνήσεις μου. Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι θέτω σε κατώτερη μοίρα τα έθιμα και τις παραδόσεις των άλλων νησιών. Αντίθετα, πιστεύω ότι με όλα όσα έχω παρουσιάσει τέσσερα χρόνια τώρα μέσα από τούτη την ιστοσελίδα δείχνουν ότι αγαπώ όλα τα νησιά μας.
      "Αρκετά σας απασχόησα.." Δεν ξέρω αν ο πληντικός αφορά εμένα ή το σύνολο των επισκεπτών. Πάντως εμένα δεν με απασχολήσατε. Ευχαρίστησή μου η συνομιλία μου με τους επισκέπτες μου.
      Φυσικά και αφορούν και εσένα οι ευχές μου καθώς και όλους που με τιμούν με την παρουσία τους εδώ.
      Σου εύχομαι καλή Μεγαλοβδομάδα, καλή Ανάσταση και χαρούμενο Πάσχα.

      Διαγραφή
  5. Σαν νονά του Δημήτρη Ταλιάνη Ντένη έχω τα βιβλία του μόλις βγουν απ' το τυπογραφείο. Έχω φιάξει και ένα έπιπλο για τα άλμπουμ του σε ένα άλλο Μυτιλινιό πολύ καλό ξυλογλύπτη το Δημήτρη Καμαρό από την Αγιάσο. Να είσαι πάντα καλά και Καλό Πάσχα εκεί στη ξενητιά που βρίσκεαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώρα μου καλή μου.
      Δικαιολογημένα θα πρέπει να έίσαι περήφανη για ένα τέτοιο αναδεξιμιό. Υπέροχη η δουλιά του στο λεύκωμα. Θα γνωρίσω και τα άλλα του βιβλία και θα τα ξαναπούμε.
      Θα σου γράψω αργότερα.
      Νάσαι καλά και σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου.

      Διαγραφή
  6. Υπέροχες φωτογραφίες και οι κερκυραϊκές εκδηλώσεις .Αυτές οι μέρες είναι μεγάλη θρησκευτική μυσταγωγία σε κάθε τόπο .Το έθιμο με τις στάμνες είναι μοναδικό νομίζω και αξιοπερίεργο ,ίσως και λίγο επικίνδυνο ; Εύχομαι καλή Ανάσταση με υγεία κα χαρά πάντα .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτε μου καλή μου, χαρά μου για την επίσκεψη.
      Πολύ σωστά παρατηρείς ότι ο κάθε τόπος'εχει τον δικό του τρόπο που τιμά τούτες τις άγιες μέρες.
      Όσο για τους μπότηδες δεν είναι καθόλου επικίνδυνο διότι λαβαίνοινται από την αστθνομία 'όλες οι προφυλάξεις. Πάντως είναι ένα ωραίο θέαμα.
      Θα τα πούμε σήμερα.

      Διαγραφή
  7. Πω! Πω!!! ομορφιές τι θαύμα είναι αυτό πάλι, τόσοι ιερείς μαζεμένοι με πολύχρωμα πλούσια άμφια!

    Τι να πω παρά τον θαυμασμό μου για τον φαντασμαγορικό τρόπο που εορτάζουν την Λαμπρή στο νησί των Φαιάκων.

    Αξίζουν συγχαρητήρια στους εκδότες του λευκώματος.
    Ωραία ανάρτηση,

    Νάσαι καλά φίλε μου Ντένη

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ' αλήθεια φίλε Γαβρίλη, αυτές τις μέρες όλα στην Κέρκυρα είναι φανταστικά. Όσο για το λεύκωμα είναι κάτι το καταπληκτικό.
      Νάσαι καλά φίλε.

      Διαγραφή
  8. Σπουδαίο απόκτημα!

    Καλή Εβδομάδα,
    με
    Καλύτερη Ανάσταση.
    Πάντα με την αγάπη μας,
    Υιώτα και Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Υιώτα.
      Καλή βδομάδα σε σένα και όλη την οικογένεια. Καλή σας Ανάσταση κι΄ένα όμορφο και χαρούμενο Πάσχα σας εύχομαι.

      Διαγραφή
  9. Πολύ συγκινητική η σημερινή σου ανάρτηση Ντένη!
    Βουρκωμένη την διάβαζα, νομίζω ότι στην Κέρκυρα γίνεται το ωραιότερο Πάσχα.
    Ακόμα στα αυτιά μου αντηχεί το adagio του Albinoni, που παίζεται κατά κόρον την Μ.Παρασκευή στην Κέρκυρα και φέρνει δάκρυα στα μάτια, για το Θείο Πάθος.
    Είχα την τύχη να το ζήσω το Πάσχα της Κέρκυρας, αλλά πριν από πάρα πολλά χρόνια.
    Ευχαριστώ για την εξαιρετική σου παρουσίαση!
    Επειδή τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τα παιδιά και την εγγονούλα μας και δεν θα υπάρχει χρόνος για κομπιούτερ, εύχομαι θερμά σε σένα και στην οικογένεια σου, καλό Πάσχα με υγεία και ευλογία και καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα αγαπητέ Ντένη
    Το Πάσχα στην Κέρκυρα το έχω ζήσει μέσα από φωτογραφικά άλμπουμ και την τηλεόραση. Ελπίζω κάποια στιγμή να το βιώσω και από κοντά.
    Σου εύχομαι Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπητή μου Ελένη.
      Εύχομαι να μπορέσεις να ζήσεις το Πάσχα της Κέρκυρας από κοντά. Θα σου μείνει αλησμόνητο.
      Καλή σου Ανάσταση και καλό Πάσχα σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  11. Καλέ μου Ντένη
    Μετά τους Ήχους του ΘΡΉΝΟΥ: http://mantrakina.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html
    ακολουθούν οι Ηχοι και οι Εικόνες της Αναστάσιμης Χαράς που εύχομαι να σε πλημμυρίζει και να Νοηματοδοτεί τη ζωή σου.
    Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tατιάνα καλή μου φίλη.
      Τα έχω ζήσει όλα αυτά στο νησί μας και τα θυμάμαι σαν να είναι τώρα. Δεν τα ζεις πουθενά αλλού.
      Καλή Ανάσταση και σε σένα και καλό σου Πάσχα.

      Διαγραφή
  12. Θα ήθελα ΌΛΟΙ να είστε μαζί μου ΕΔΩ που διαδραμματίζονται ήδη οι Εμπειρίες αυτές που καμιά πένα δεν μπορεί να μεταδώσει την Κορύφωση της Συγκίνησης που αναλύεται σε δάκρυα λίγο πριν αναλυθεί στα δάκρυα της Ανάστασης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ όμορφα και ζωντανά τα όσα μας λες καλή μου Τατιάνα.
      Μακάρι να γινόταν να είμαστε μαζί σου να τα ζήσουμε από κοντά.
      Χρόνια σου πολλά.

      Διαγραφή
  13. Αγαπητέ Ντένη, όμορφο το θέμα σου με το Πάσχα στην Κέρκυρα!
    Σου εύχομαι Καλή Ανάσταση! Χρόνια Πολλά με Υγεία και Αγάπη παρέα με τους ανθρώπους που αγαπάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τις ευχές σου αγαπητή μου Μαρίνα.
      Κι΄από μένα χρόνια σου πολλά. Καλή Ανάσταση και ένα όμορφο και χαρούμενο Πάσχα με την οικογένειά σου.

      Διαγραφή
  14. Δυστυχώς παρόλο που στην Κέρκυρα έχω βρεθεί πολλές φορές (και Πάσχα κάποια φορά), δεν έχω καταφέρει να παρακολουθήσω τίποτε απ'όλα αυτά που μας παρουσιάζεις. Πρέπει να'ναι πραγματικά υπέροχα. Χρόνια πολλά Ντένη μου. Υγεία κι ευτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή