Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Νικολός Ούγο Φώσκολος


Θα κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από τους όμορφους περιπάτους για να γνωρίσουμε σήμερα έναν μεγάλο άνθρωπο των γραμμάτων, αλλά πολύ λίγο γνωστό. Αυτός είναι ο Νικολός Ούγο Φώσκολος

Ο Ζακυνθινός διανοούμενος, ποιητής και λογοτέχνης, που έγινε  εθνικός  ποιητής της  Ιταλίας.

Ο Νικολός-Ούγο Φώσκολος
Όπως ο Λευκάδιος Χερν ταυτοποιήθηκε σαν εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας, το ίδιο συνέβη και με τον Ούγο Φώσκολο. Από Ζακυνθινός έγινε εθνικός ποιητής της Ιταλίας. Ίσως η κατάρα της πατρίδας μας να είναι η αιτία που αδιαφορεί εγκληματικά για τα πνευματικά της παιδιά.

Στη Ζάκυνθο γεννήθηκε το 1778 και το όνομά του ήταν Νικολός. Η οικογένειά του ήταν από την Κρήτη, η οποία μετά την κατάληψη της νήσου από τους Τούρκος το 1669 κατέφυγε αρχικά στην Κέρκυρα και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ζάκυνθο. Τα πρώτα του μαθήματα διδάχτηκε από τον μεγάλο δάσκαλο και επαναστάτη Αντώνιο Μαρτελάο. Σε ηλικία δέκα χρόνων χάνει τον πατέρα του που ήταν γιατρός στην Βενετία. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει την Ζακυνθινή  μητέρα του Διαμαντίνα Σπαθή να πάρει τους δύο μεγαλύτερους γιούς της και αφήνοντας στην Ζάκυνθο τον Νικολό να φύγει για την Βενετία. Μετά από λίγο καιρό θα ακολουθήσει και ο μικρός Νικολός ο οποίος με την εγκατάστασή του στην Iταλία αλλάζει το όνομά του σε Ούγο.

Στην Ιταλία θα συνεχίσει τις σπουδές του.

Είναι γεγονός ότι η ζωή του σημαδεύτηκε από τους ναπολεόντειους πολέμους, ενώ παράλληλα η Γαλλική Επανάσταση του είχε δώσει πάρα πολλά μηνύματα.

Πίνακας από τη Γαλλική Επανάσταση

Θα καταταχτεί στο στρατό το 1799 και θα λάβει μέρος σε πολλές μάχες. Δύο φορές τραυματίστηκε, χωρίς όμως όλα αυτά να τον εμποδίζουν να γράφει. Γράφει σονέτα αλλά και μεγάλα έργα όλα εμπνευσμένα από την Γαλλική Επανάσταση.

Ο Θυέστηςείναι το πρώτο δράμα που γράφει και μάλιστα σε ηλικία μόλις δεκαοκτώ χρόνων. Όταν ανέβηκε το δράμα αυτό στο θέατρο ο Φώσκολο καταχειροκροτείται από τους θεατές οι οποίοι φώναζαν: “Viva il giovane  Greco”

Τα πιό γνωστά από τα έργα του είναι “Οι Χάριτες”, “Οι τελευταίες επιστολές στον Ιάκωβο Όρτις” και “Οι Τάφο”.
Μάλιστα για το έργο του αυτό ο Αντώνης Μαρτελάος,, πατριώτης και επαναστάτης που υπήρξε και δάσκαλός του στα παιδικά του χρόνια στην Ζάκυνθο, έγραψε:
“Του κάκου Φράγκο θέλουν να σε κάμουνε

Που είσαι Έλληνας τα μνημεία το φωνάζουνε”.


Η κεφαλή του αγάλματος του Φώσκολου
Σε γενικές γραμμές μπορεί να πει κανείς ότι ο Φώσκολος πέρασε από το χώρο της λογοτεχνίας σαν ανεμοστρόβιλος.

Στην πολυτάραχη ζωή του Ούγο Φώσκολου οι πολυάριθμες ερωτικές του σχέσεις είχαν σημαντική θέση. Εραστής του ωραίου φύλλου αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ. Ο πρώτος έρωτάς του ήταν στα δεκαέξη του χρόνια με την κοντέσσα Ισαβέλλα Θεοτόκη-Αλμπρίτσι. Ήταν μια γυναίκα σπάνιας ομορφιάς και καλλιεργημένη, που τον βοήθησε πνευματικά και συνέβαλε στην πρόοδο του έργου του.

Το 1805 απέκτησε το μοναδικό του παιδί, τη Φλωριάνα. Ήταν καρπός μιας σύντομης σχέσης με την Αγγλίδα Σοφία Χάμιλτον. 

Το 1809 διορίζεται καθηγητής της ρητορικής στο πανεπιστήμιο της Παβίας. Όμως η στροφή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη προς την απολυταρχία θα αλλάξουν τις ιδέες του Φώσκολου γι’ αυτόν. Σε κάθε ευκαιρία επιτίθεται κατά των Γάλλων και του λογοτεχνικού κατεστημένου. Έτσι χάνει την εμπιστοσύνη του καθεστώτος και μαζί χάνει και την έδρα που είχε στο πανεπιστήμιο.

Το 1812 εξορίζεται από το Μιλάνο. Καταφεύγει στην Φλωρεντία όπου εκείνη την εποχή ήταν υπό την κατοχή των Γάλλων. Οι διανοούμενοι και οι Δημοκρατικοί της πόλης θα τον υποδεχτούν με ενθουσιασμό. Εκεί, στην Φλωρεντία, θα γνωρίσει και τον ομοϊδεάτη του Ανδρέα Κάλβο ο οποίος θα γίνει γραμματέας του και αντιγραφέας των έργων του.

Δυο χρόνια αργότερα γράφει την τραγωδία Αίας που ανεβαίνει στη Σκάλα του Μιλάνου και καταχειροκροτείται και πάλι. Όμως οι εχθροί του τον κατηγορούν ότι στρέφεται κατά του Ναπολέοντα και καταφέρνουν να απαγορεύσουν τις παραστάσεις.

Θα ακολουθήσει η πτώση του. Θα βιοπορίζεται δύσκολα, θα σύρεται στην ανέχεια, θα φτάσει στο αδιέξοδο της δυστυχίας, Θα γνωρίσει την απόλυτη φτώχια και εξαθλίωση. Λίγο πριν συμπληρώσει τα πενήντα του χρόνια ο θάνατος θα τον βρει σ’ ένα προάστιο του Λονδίνου. Θα πεθάνει πάμφτωχος ενώ ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην Ζάκυνθο. Η κόρη του Φλωριάνα θα καταφέρει να σώσει όλο το έργο του πριν και η ίδια φύγει από τη ζωή μόλις λίγους μήνες μετά τον θάνατο του πατέρα της.

Το άγαλμα του Φώσκολου

Όταν έγινε γνωστός ο θάνατός του τελέστηκε μνημόσυνο στον ναό του Αγίου Μάρκου, στην Ζάκυνθο, όπου ο Διονύσιος Σολωμός εκφώνησε επιτάφιο λόγο.

Το έργο του Φώσκολου εκδόθηκε σε επίσημη ιταλική έκδοση και γεμίζει είκοσι τρείς τόμους με πολλές χιλιάδες σελίδες. Ο 13ος τόμος περιέχει όλα τα κείμενα που έγραψε ο Φώσκολος για τα Εφτάνησα και την Πάργα. Ένα κατηγορώ κατά του Μέτερνιχ ο οποίος είχε πουλήσει την όμορφη πόλη της Ηπείρου στους Τούρκους. 

Η μετακομιδή των οστών του, σε μνημείο στην Σάντα Κρότσε της Φλωρεντίας, στο ιταλικό Πάνθεον, δίπλα στο κενοτάφιο του Δάντη έγινε το 1871 και από εκεί το 1994 μεταφέρθηκαν στο αίθριο του πανεπιστημίου της Παβίας.

Το μνημείο Θλίψης

Το Δημοτικό θέατρο, στην προσεισμική Ζάκυνθο, έφερε το όνομά του ενώ το πατρικό του σπίτι το 1885 φιλοξένησε την Φωσκολιανή βιβλιοθήκη η οποία το 1935 συγχωνεύτηκε με την Δημόσια βιβλιοθήκη. Το 1940 το οίκημα αυτό καταστράφηκε από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Ιταλών.

Είναι προς τιμή της Ελληνικής Βουλής ότι την 9η Ιουλίου του 2011 τον αναγόρευσε σε Εθνικό Ποιητή.


Ο Ιταλός Υπουργός εκφωνεί λόγο στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος

Η ιδιαιτέρα του πατρίδα, η Ζάκυνθος τον τίμησε αναγείροντας ανδριάντα του, τον οποίον εφιλοτέχνισε ο γλύπτης Κωνσταντίνος Δημητριάδης  και  ο οποίος είναι τοποθετημένος στο κηπάριο, παραπλεύρως από την πλατεία Σολωμού και κοιτάζει προς τον ναό του Αγίου Διονυσίου. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 1927 παρουσία του Υπουργού Παιδείας της Ιταλίας Εμίλο Μποντρέρο. Επίσης στην οικία του έχει τοποθετηθεί κενοτάφιο, στο οποίο έχει δοθεί η ονομασία “Μνημείο Θλίψης”.


Κάτω από αυτό το κανδήλι διάβαζε ο μικρός Ούγος Φώσκολος

Ένα εικόνισμα στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στην περιοχή της Ανάληψης. Πάνω στην πλάκα είναι γραμμένα τα λόγια της λεζάντας της φωτογραφίας.

Ένας ακόμα μεγάλος Έλληνας που εμείς τον αγνοούμε όμως οι Ιταλοί είναι περήφανοι γι’ αυτόν.


* Θεωρώ υποχρέωσή  μου να ευχαριστήσω την καλή μου φίλη Χαρά Θεοδωρίτση, για το φωτογραφικό υλικό και τις σημαντικές πληροφορίες.



ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΗΝ ΕΠΊΣΚΕΨΗ ΣΑΣ ΣΤΟ:  http://hellascafe.blogspot.com 

ΠΑΝΤΟΤΕ ΘΑ ΒΡΗΤΕ ΚΑΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.


ΠΗΓΕΣ:
www.panosz.com

www.foscolo-ugo.com

www.enet.gr
www.wikipedia.org.

37 σχόλια:

  1. Διάβασα τα όσα ενδιαφέροντα γράφεις γι’ αυτόν τον άγνωστο (πιστεύω σε πολλούς) ποιητή και βάλθηκα να ψάχνω διάφορα όχι όμως σαν Νικολός-Ούγο Φώσκολος αλλά σαν Ugo Foscolo και βρέθηκα πάνω σε ένα ποίημά του με τίτλο: «A Zacinto»… Στη Ζάκυνθο.

    Το παραθέτω:
    Né più mai toccherò le sacre sponde
    ove il mio corpo fanciulletto giacque,
    Zacinto mia, che te specchi nell'onde
    del greco mar da cui vergine nacque
    Venere, e fea quelle isole feconde
    col suo primo sorriso, onde non tacque
    le tue limpide nubi e le tue fronde
    l'inclito verso di colui che l'acque
    cantò fatali, ed il diverso esiglio
    per cui bello di fama e di sventura
    baciò la sua petrosa Itaca Ulisse.
    Tu non altro che il canto avrai del figlio,
    o materna mia terra; a noi prescrisse
    il fato illacrimata sepoltura.


    Εκπληκτικό!!!
    Πάντως έχω την εντύπωση ότι για την πατρίδα μας, έμεινε στη σκιά του Σολωμού και το Κάλβου, έτσι νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά φίλε Στράτο, για τους πιό πολλούς από εμάς είναι άγνωστος ο Ούγκο Φώσκολο. Το ποιήμα που παραθέτεις είναι ένα σονέττο από τα αρκετά που έχει γράψει. Ο τίτλος του είναι στη Ζάκυνθο.
      Δεν είναι ότι έμεινε στη σκιά του Σολωμού και του Κάλβου. Είναι ότι κανείς δεν φρόντισε να προωθήσει το σημαντικώτατο έργο του.
      Τελευταία έγιναν κάποιες προσπάθειες και άρχισε να γίνεται γνωστός. Κατά κάποιο τρόπο αυτή είναι η μοίρα των ποιητών.
      Νάσαι καλά φίλε μου.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Στράτο, απο το χώρο τούτο και χωρίς διάθεση να εκμαιεύσω εύσημα κανενός τύπου θα συμπληρώσω κάποιες απαντήσεις, με το θάρρος της "καλής φίλης" και να ολοκληρωθούν οι πληροφορίες.
      Στις μέρες μας, ίσως λίγο αργά βέβαια, η θέση του (για ΕΜΑΣ τους συντοπίτες του,διευκρινίζω) κατέχει ισάξια θέση με τους άλλου δύο Μεγάλους, να τολμήσω να πω και κάτι περισσότερο απο του Κάλβου.
      Συγχαρητήρια που έκανες τον κόπο να τον αναζητήσεις και να βρεις το πανέμορφο σονέτο του στην πρωτότυπη γραφή του.
      Με ευχαριστίες
      κι απο μένα

      Διαγραφή
  2. Άξιζε το διάλειμμα κύριε Ντένη μου. Άγνωστος ασφαλώς σε μένα αλλά από δω και μπρος χάρη σε σένα πιστεύω θα είναι πλέον γνωστός. Θα ψάξω για έργα του. Να είσαι καλά , μια καλή Κυριακή εύχομαι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι αγαπητή μου Μαριάνθη που η ανάρτησή μου αυτή έγινε η αιτία να γνωρίσεις έναν μεγάλο των γραμμάτων.
      Δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να σου πω αν θα καταφέρεις να βρεις έργα του στα ελληνικά.
      Μια καλή Κυριακή εύχομαι και εγώ σε σένα και την οικογένειά σου.

      Διαγραφή
    2. Μαριάνθη μου
      να σου πω οτι για τον μεγάλο Εθνικό Ποιητή της Ιταλίας,υπάρχουν μεταφράσεις των έργων του,κυρίως απο ζακύνθιους μελετητές Ιταλοτραφείς, αλλά και απο τον Στέφανο Μαρτζώκη. Αν σ ενδιαφέρει θα μπορούσα να βοηθήσω προς αυτή την κατεύθυνση.
      Καλό μήνα σου εύχομαι

      Διαγραφή
  3. Και σε μετάφραση

    Στη Ζάκυνθο

    Πλιά στη ζωή δε θα πατή το δύστυχο ποδάρι
    τις άγιες όχθες που άγγιζα στα χρόνια τα χρυσά,
    ω ποθητή μου Ζάκυνθο, που πάντοτε με χάρη
    στο κύμα καθρεφτίζεσαι , στα Ελληνικά νερά.


    Η Αφροδίτη ολόλαμπρη απο εκεί μέσα βγήκε
    κι έκαμε με το γέλιο της γόνιμα τα νησιά,
    όπου απερίγραφτα ο λαμπρός οι στίχος δεν αφήκε
    τα νέφη σου τα δiάφανα,τα δένδρα τα πυκνά

    του ποιητή που έψαλλε τη διάφορη εξορία
    της μοίρας τ άγρια κύματα,που το μικρό νησί
    ο Οδυσσέας εφίλησε τρανός στη δυστυχία

    απ το παιδί σου το άχαρο, ω μητρική μου γη,
    μονάχα το τραγούδι του θάχης για συντροφία
    Σ εμένα η Μοίρα μου έγραψε αδάκρυτη ταφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Ανώνυμη.
      Σ΄ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να ψάξεις και να βρεις τη μετάφραση αυτού του σονέττου του μαγάλου Ζακυνθινού και να μας την προσφέρεις.
      Νάσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή
    2. Διαβάζω τη μετάφραση του σονέτου από «Ανώνυμο» και εκπλήττομαι που εσύ απαντάς ευχαριστώντας σε «Αγαπητή Ανώνυμη»… Κάτι ξέρεις, κάτι ξέρεις…

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ μου Μηθιμναίε.
      Μετά από 42 χρόνια δημοσιογραφίας καταφέρνω να...οσμίζομαι.
      Θα τα πούμε.

      Διαγραφή
  4. *Θα ακολουθήσει η πτώση του. Θα βιοπορίζεται δύσκολα, θα σύρεται στην ανέχεια, θα φτάσει στο αδιέξοδο της δυστυχίας, Θα γνωρίσει την απόλυτη φτώχια και εξαθλίωση. Λίγο πριν συμπληρώσει τα πενήντα του χρόνια ο θάνατος θα τον βρει σ’ ένα προάστιο του Λονδίνου. ....*


    ...άραγε, να είναι η μοίρα που δεν θέλει... ή οι άνθρωποι;

    Σε φιλώ, Ντένη μας,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν φτάνει μόνο η μοίρα αγαπητή μου Υιώτα.
      Τίποτα δεν μπορεί να κάμει από μόνη της. Η βοήθεια των ανθρώπων της είναι απαραίτητη. Και στην περίπτωση του μεγάλου Φώσκολου βοήθησαν πολύ οι άνθρωποι. Κυνηγήθηκε άσχημα για τις ποιλτικές του θέσεις. Και πλήρωσε.
      Την αγάπη μου πάνυτα.

      Διαγραφή
  5. Και τώρα έρχομαι στη φυσική μου θέση,να πω οτι δεν χρειάζονται ευχαριστήρια μεταξύ "καλών φίλων",αλλά τ αποδέχομαι Ντένη μου, γιατί ξέρω οτι είναι ξευποχρέωση και δε θές να σε βαραίνει.
    Θα προσθέσω μόνο στα παραπάνω, οτι είχα την μεγάλη τύχη να επισκεφθώ, στο μόνον της ζωής μου ταξίδιον, την εκκλησία της Santa Croce και αισθάνθηκα ρίγος οταν βρέθηκα μπροστά στη μορφή του και δίπλα μ αυτή του Δάντη.
    Για το τέλος θα προσθέσω κάτι και ολοκληρώνω, απο προσωπική του γραφή, για να καταδειχθεί πόσο παθιασμένο άτομο ήταν, όπως αναφέρεις κι εσύ απο τις δικές σου πηγές:
    " Η αγάπη θα ζη και μες τον τάφο μου
    σαν θάμαι πια στάχτη!
    Το παν είναι αγάπη. Το σύμπαν όλο αποτελείται απο έρωτα.
    -Αχ, πόσο είναι γλυκό να ξέρη κανείς πως αγαπιέται!
    Ο έρωτας είναι σε μένα κυρίαρχος και βασιλεύει πάνου μου σαν τύραννος φιλόδοξος μα κι αγαπημένος σαν τρυφερός πατέρας και σαν γλυκός φίλος.Αγαπώ...!"
    Αυτά κι ελπίζω να μην κούρασα,αλλά να βοήθησα λίγο παραπάνω στην αναγνωση του μεγάλου αυτού Ελληνοιταλού ποιητή.
    Καλό μήνα, σ όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Χαρά μας στη φυσική της θέση. Για να ησυχάσει και ο Στράτος.
      Στ΄αλήθεια τυχερή που επισκέφτηκες και προσκύνησες αυτόν τον μεγάλο ποιητή. Είναι αλήθεια ότι ήταν ένα άτομο παθιασμένο που πάνω του κυριαρχούσε ο έρωτας. Πάντως αυτή η φράση του, πόσο είναι γλυκό να ξέρει κανείς πως αγαπιέται, κλείνει μια μεγάλη αλήθεια μέσα της. Κι΄ο Φώσκολος ήξερε ότι αγαπιέται.
      Πότε να μην σκέφτεσαι ότι μας κουράζεις με αυτά που γράφεις. Κάθε άλλο. Προσθέτεις πάρα πολλά στις γνώσεις μας.
      Καλό μήνα και σε σένα.

      Διαγραφή
  6. Χαρούλα σε ευχαριστώ πολύ για τη συνδρομή και το ενδιαφέρον σου. Το εκτιμώ πολύ και τώρα μεσημέρι Κυριακής που το διαβάζω το μήνυμά σου χαίρομαι ιδιαιτέρως γιαυτή την επικοινωνία. Ωραία λοιπόν, τα υπόλοιπα από το προσωπικό μας ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Φιλιά!!!!!!! Καλό μήνα επίσης από μια Θεσσαλονίκη παραδομένη στην κυριαρχία του ομιχλώδους τοπίου. :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Μαριάνθη.
      Αυτό το μήνυμα μήπως κατά λάθος έφτασε στα Εφτάνησα;
      Ενημέρωσέ με αν θέλεις να το διαγράψω.
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
    2. χαχαχα!!!!!!!!!!!!!!! μα γιατί να φτάσει λάθος κύριε Ντένη μου; Είναι απάντηση στο παραπάνω μήνυμα που μου έγραψε η Χαρούλα . Δες το πρώτο μου σχόλιο σε σένα , αμέσως αποκάτω απαντά και η Χαρούλα οπότε της απευθύνθηκα. Καλή εβδομάδα και την αγάπη μου καλέ μου κύριε Ντένη που μας κρατάς με συνέπεια (σε αντίθεση με μένα) πάντα καλή συντροφιά.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητή μου Μαριάνθη.
      Σου ζητώ συγνώμη. Δεν είχα δει το μήνυμα της Χαράς.
      Συμβαίνουν αυτά.
      Καλό μήνα και καλή βδομάδα σε σένα και την οικογένεια.
      Να σου πω ότι ο Μάρτης μας αποχαιρετάει καθαρά χειμωνιάτικος

      Διαγραφή
    4. Και δω το ίδιο...τρεις μέρες πνιγμένοι στην ομίχλη. Σήμερα πιο πολύ. Αντιστέκεται φαίνεται η Άνοιξη αλλά θα ενδώσει χαχα
      Όλα στο παιχνίδι του καιρού είναι.
      Καλή εβδομάδα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    5. Α!!!! και κάτι άλλο!!! δε θέλω συγνώμες... καταλαβαίνω πως το κάνεις από την ευγένεια που σε χαρακτηρίζει , αλλά όλα είναι ανθρώπινα και ο νους μας που όπως λέει και το τραγούδι αληταριό γιαυτό δεν κολλάω σε τυπικότητες στενών πλαισίων να παρεξηγώ.Πάντα σε εκτιμώ.

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα φίλε Ντένη,
    Άργησα λιγάκι να σχολιάσω, έψαχνα μέσα στα Επτανησιακά βιβλία μου να βρω κάτι για τον Φώσκολο, Αν κι εχουν ολλους Ζακύνθιους μόνο σε ένα βρήκα (Ιονική Βιβλιογραφια) μια περίληψη και Φώτο του Φ.
    1)Poesie di Ugo Foscolo. Nuova Edizone a spece de Giuzeppe Antoneli.
    2) Prose e versi di Ugo Foscolo¨
    οσο γηράσκω τόσο μανθάνω και βλέπω ότι στον τόπο μας άνθισε και θα έπρεπε και σήμερα να ανθεί ο πολιτισμός η ποίηση η λογοτεχνία, αφού έχουμε τέτοιες ρίζες γιατί τις παρατάμε και φεύγουμε;
    Συγχαρητήρια και στην ΧΑΡΑ μας έμπασε σε ένα δικό μας κόσμο που δεν τον ήξερα τ
    χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε Γαβρίλη.
      Χαίρομαι που οι αναρτήσεις μου σου δίνουν την ευκαιρία να ανακαλύπτεις πολλά γύρω από τις τέχνες και τον πολιτισμό στα Ιόνια νησιά μας.
      Τώρα, στο ερώτημά σου γιατί παρατάμε τις ρίζες μας και φεύγουμε θα σου πω ότι δεν φεύγουμε εμείς. Μας διώχνουνε. Και τώρα ακόμα βλέπεις ότι η Ελλάδα - πολιτικοί - κάνει ό,τι μπορεί για να διώξει όσα παιδιά της απόμειναν.
      Νάσαι καλά φίλε και καλό σου μήνα.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ μου Γαβρίλη τολμώ να πω ταπεινά ευχαριστώ αλλά συγχαρητήρια δε μου ταιριάζουν. τα συγχαρητήρια στον Ντένη μας,για όλη αυτή την επαγγελματική δουλειά που έκανε ανάσυρσης και γνωριμίας με το κοινό αυτού του μεγάλου Ουμανιστή, Ελληνα ποιητή,που η μοίρα αξίωσε να εκτιμηθεί στην αλλοδαπή (τι πρωτότυπο!). Εγω απλά βοήθησα με φωτογραφικά ντοκουμέντα και με κάποια αποσπάσματα (απο το ταπεινό μου ζακυνθινό αρχείο) που κάνουν στο κοινό περισσότερο γνωστή την παθιασμένη φυσιογνωμία του.
      Παρακάτω βλέπεις η Κάτε συμπληρώνει αριστοτεχνικά το παζλ.
      Πράγματι αυτός ο Τόπος γέννησε σπουδαία μυαλά για να σύρεται τώρα ανήμπορος σ ένα πνευματικό τέλμα, κι είναι άδικο. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τη Ζακυνθο,που έβγαλε δύο Εθνικούς Ποιητές, αλλά όλα μας τα Νησιά,που ανέδειξαν φοβερές προσωπικότητες σ όλους τους τομείς και με σπουδαία μόρφωση.
      Χωρίς περαιτέρω σχόλιο...
      Σ ευχαριστώ και πάλι και πάντα στη διάθεσή σας!
      ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

      Διαγραφή
  8. Kαλημέρα καλό μήνα .Εγώ δεν θα πω τίποτε γι' αυτή τη φοβερή προσωπικότητα .Αφήνω τον άλλο Μεγάλο , το Σωλομό να πεί δυο λίγα από τα πολλά που έχει γράψει γι ' αυτόν .
    Η φύση του έκλεισε την αθάνατη ψυχή σ' ένα από εκείνα τα κορμιά που δεν μπορούσες να συναντήσεις στο δρόμο ,χωρίς να αισθανθείς μια ζωηρή επιθυμία να ρωτήσεις γι' αυτόν που περνούσε από μπροστά σου. Πιστεύω ότι σε πολούς εδώ στη Ζάκυνθο ,γυρίζει ακόμη μέσα στη σκέψη πώς εκείνος ,σε τρυφερή ηλικία ,σταματούσε τα μάτια των άλλων με τη τόλμη της φυσιογνωμίας του ,που γεννιόταν περισσότερο αξιοπαρατήρητη με τις δυνατές αστραψιές των γαλανών ματιών του ,με τις εύστροφες λέξεις που πρόφερε δυνατά , με τη γρηγοράδα των βημάτων του ,που τα πλήθη ,στραβά στις σκέψεις τους ,συνηθίζουν σχεδόν πάντα να θεωρούν για τρέλα ,σαν ν' αποδείχνει υψηλή φρόνηση εκείνος που σιγοπερπατάει .Από τα δυο πράγματα που θεωρούνται αναγκαία για να γίνει κανείς έξοχος _ δηλαδή _μεγαλείο πνεύματος κι επίμονη σπουδή _ αυτός ήταν υπερβολικά πλούσιος ........Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Κάτε μου.
      Υπέροχα τα όσα έγραψε ο μεγάλος μας Σολωμός για τον Φώσκολο και είχες την καλωσύνη να μας γνωρίσεις.
      Νάσαι καλά Κάτε μου καλή μου.

      Διαγραφή
  9. Πάντα άκρως ενδιαφέροντα τα αφιερώματά σου ξενιτεμένε φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ φίλε Ιχνηλάτη.
      Φιλιά στην πατρίδα σου την αλησμόνητη Ευτρυτανία.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  10. Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ αγαπητή μου Marilise.
      Πάντοτε προσπαθώ να σας προσφέρω ό,τι ωραιότερο έχουν τα νησιά μας.
      Καλό μήνα και σε σένα.

      Διαγραφή
  11. Να είσαι καλά Ντένη μου που μας θυμίζεις σε κάθε ανάρτησή σου την κληρονομιά μας, αυτή που θα έπρεπε να διδάσκονται τα παιδιά μας και να έχουν πρότυπο.
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ελένη μου.
    Σ΄ευχαριστώ που περνάς από το "σπιτικό μου."
    Δυστυχώς, την κληρονομιά μας την έχουν πετάξει στα άχρηστα, οι άχρηστοι πολιτικοί της πατρίδας μας. Είναι λυπηρό να διαβάζω ότι οι σημερινοί μαθητές δεν γνωρίζουν τι έγινε το 1821, το 1940.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. θαυμάσια.. και τον είχα ακούσει.... αλλά το Ουγος.. μου φάνηκε ξένο!! ... ώστε από Κρήτη!! ωραία....
    καλό βράδυ.. τα λέμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπητή μου Λαμπρινή.
      Ελάχιστα γνωστός στην Ελλάδα.
      Το όνομά του είχε αλλάξει ο ίδιος και το έκανε Ούγος.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  14. Σε ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες φιλε..να εισαι καλά ...κοιτα τι μαθαίνει κανείς μέσα απο το δυαδίκτιο..!!! αυτα να μην τα ξερω εγώ που ειμαι του δημοτικού...εν ταξει... αλλα δεν πιστευω οτι ξερουν την στορία του τα παιδια... που θα επρεπε....αυτα νομίζω είναι και ο πολιτισμός της χώρας μας... πόσοι έλληνες μας εχουν κανει υπερήφανους στο εξωτερικό..!!!! καλό σου μηνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ρούλα μου.
      Όπως γράφω στο κείμενο και λέω και σε κάποιες απαντήσεις, η πατρίδα μας τον είχε αγνοήσει. Και δεν είναι ο μόνος. Έχει αγνοήσει πολλούς.
      Δυστυχώς για τα παιδιά μας, όσο θα έχουν καθηγητές σαν την Ρεπούση ιστορία δεν θα μάθουν ποτέ.
      Καλό σου μήνα καλή μου.

      Διαγραφή
  15. Η προσφορά της πατρίδας μας στα γράμματα και τον πολιτισμό δεν έχει τέλος.Γιατί όμως να τη μαθαίνουμε μέσα απο τα blogs;Γιατί άνθρωποι σαν και σ'ένα ,φίλε Ντένη,να μην αξιοποιούνται από την ελληνική πολιτεία; Γιατί;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή