Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012


Αντικύθηρα
Ένα νησάκι άγονο και όμως τόσο όμορφο.



Μετά από τους Αντίπαξους ένα ακόμη πανέμορφο μικρό νησάκι, τα Αντικύθηρα, προσφέρονται για έναν απολαυστικό περίπατο.
Ελάτε λοιπόν.
Μόνο του το μικρό νησί, η τελευταία νότια άκρη του Εφτανησιακού συμπλέγματος, βρίσκεται ακουμπισμένο εκεί που σμίγουν το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος. Παρ΄όλο που είναι ένα μικρό και άγονο νησάκι έχει πολύ μεγάλη ιστορία, που αρχίζει από τον 4ο π.Χ αιώνα κι΄ακόμη είχε μεγάλη στρατηγική σημασία γιατί στα παληά χρόνια αποτελούσε  ένα ασφαλές πέρασμα ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη.
Χιλιάδες χρόνια στέκει εκεί και μόνο άλλαξε κάπως την όψη του όταν ο μεγάλος σεισμός του 365 μ.Χ “κατέβασε το νερό και ανέβασε τη γη”όπως χαρακτηριστικά λένε οι λιγοστοί κάτοικοί του.

Ποταμός. Μιά άποψη του λιμανιού. 
Στ΄αρχαία χρόνια το νησάκι είχε το όνομα Αίγιλα ή Αιγιαλία. Αργότερα οι Ενετοί θα του δώσουν το όνομα Τσιριγότο (Cerigotto) υποκοριστικό του Τσιρίγο που είχαν δώσει στα Κύθηρα. Γύρω στο 300 με 400 πΧ γνώρισε μια σχετική ακμή ενώ παράλληλα οι κάτοικοί του επιδίδονταν και στην πειρατία. Το 69 πΧ. οι Ρωμαίοι αποφασίζουν να εξαφανίσουν την πειρατία από τις θάλασσες και τα Αντικύθηρα καταστράφηκαν και όλοι οι κάτοικοι εξοντόθηκαν.
Τον 4ο μΧ. αιώνα το μικρό νησί εμφανίζεται και πάλι να κατοικείται. Το 1204, με τον διαμελισμό της βυζαντινής αυτοκρατορίας τα Αντικύθηρα, όπως και όλα τα Εφτάνησα, θα δοθούν στους Ενετούς οι οποίοι ενδιαφέρονται για την απόκτησή του νησιού, λόγω της στρατηγικής θέσης που είχε για την είσοδο στο Αιγαίο.
Το μικρό νησί, όπως και τα υπόλοιπα του Ιονίου, δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Τούρκους και χρησίμευσε σαν καταφύγιο πολλών από την Κρήτη και την Πελοπόννησο που ήθελα να ξεφύγουν από τον ζυγό των Τούρκων.

Ποταμός.Πρωτεύουσα του νησιού.
Οι Άγγλοι θα καταλάβουν το νησάκι το 1815 και ό τότε θα ακολουθήσει τη μοίρα των υπολοίπων νησιών. Με την αγγλική κατοχή τα  Αντικύθηρα γίνονται τόπος εξορίας για τους Εφτανήσιους Ριζοσπάστες και στέλνονται εκεί οι Φραγκίσκος Δομενεγίνης, Δημήτρης Καλλίνικος, Σταματέλος Πυλαρινός και άλλοι. Όμως και μετά τον Εμφύλιο, 1946-49 το νησί θα γίνει και πάλι τόπος εξορίας και αυτή τη φορά θα φιλοξενήσει τους Αριστερούς.
Την 21η Μαίου του 1864 το νησάκι θα ενωθεί με την Ελλάδα.
Το έτος 1900 έμελε να είναι το καθοριστικό για την ιστορίας του νησιού. Κάποιοι  Σύμιοι σφουγγαράδες θα ανακαλήψουν το “Ναυάγιο των Αντικυθήρων”  όπως έχει μείνει να λέγεται. Επρόκειτο για μια ρωμαϊκή γαλέρα μέσα στην οποία υπήρχαν αμύθητοι θησαυροί. 

Ο Έφηβος των Αντικυθήρων. 
Ανάμεσα σε αυτούς ήταν o χάλκινος “Έφηβος των Αντικυθήρων”του οποίου η κατασκεύη χρονολογείται γύρω στα 330πΧ και 
“ο υπολογιστής ή μηχανισμός των Αντικυθήρων” που θεωρείται ότι είναι το πρώτο κομπιούτερ στην παγκόσμια ιστορία.
Σήμερα το νησί προσφέρεται για όσους επιθυμούν ήρεμες διακοπές. Πρωτεύουσά του ο οικισμός Ποταμός με το μόνο λιμάνι στο νησί. Οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι 44 άτομα και φυσικά το καλοκαίρι αυξάνονται με την άφιξη των ξενητεμένων. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν μεταναστεύσει σε Αμερική και Αυστραλία ενώ αρκετοί βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Αξιοθέατο του νησιού τα ερείπια της αρχαίας Αιγιαλίας που βρίσκονται στο δυτικό μέρος σε μιά έκταση 300 στρεμμάτων και ανάγονται στην εποχή των Ελληνιστικών χρόνων.
 (4ος πΧ. αιώνας).

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.
Πανέμορφη η περιοχή της Καραμέλας με την υπέροχη παραλία της όπου προσφέρεται για ένα απολαυστικό μπάνιο.
Υπάρχουν πολλοί μύλοι με πιό εντυπωσιακό τον “Νερόμυλο του Ανδρόνικου”, όπου σώζονται ακόμη η στέρνα και οι υδατόπυργοι.
Πολιούχος του νησιού ο Άγιος Μύρων, όπου εκεί υπάρχει η εικόνα του Αγίου η οποία θεωρείται σαν το ιερώτερο κειμίλιο του νησιού. Εντυποσιακό είναι το πανηγύρι του Αγίου στις 16 και 17 Αυγούστου. Από τις αρχές του μηνός οι κάτοικοι ετοιμάζονται όπου βράζουν αγριοκάτσικα και ζυμώνουν ψωμί χωριάτικο και προσφέρουν στους επισκέπτες. Επίσης προσφέρεται και το τοπικό παραδοσιακό γλύκισμα του νησιόυ. Καλτσούνια με μυζήθρα.

Η παραλία Καραμέλα.
Από χρόνια το νησί των Αντικυθήρων είναι το επίκεντρο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Ετασιρείας η οποία έχει εκεί τον σταθμό της και καταγράφει τα πάνω από 250 είδη σπανίων πτηνών.

Ο ναός του Αγίου Μύρωνα.
Ο περίπατος θα τελειώσει στο νοτιώτερο σημείο του μικρού νησιού. Στο ακρωτήρι της Απολυτάρας όπου εκεί υπάρχει και ο ομόνυμος φάρος. Ένα πραγματικά έργο τέχνης.

Ο φάρος στο ακρωτήρι της Απολυτάρας. 
Ένα νησί άγονο και όμως τόσο όμορφο και ιστορικό.  Το τελευταίο σημείο του Εφτανησιακού συμπλέγματος. Ένα νησί που αξίζει μιά επίσκεψη.


ΠΗΓΕΣ
w.Lastoffer.Traveling.
w.wikipedia.org.
w.antikythira.gr.
w.Kythyra.info.
w.panoramio.com.
w.visitkythera.gr.

16 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρων προορισμός,το ακριτικό μας νησί.
    Τόσο μικρό, αλλά με τέτοια Ιστορία που τοχει κάνει γνωστό στα πέρατα του Κόσμου!
    Κάποιος μπορεί να ξέρει το γεωγραφικό του στίγμα αλλά σίγουρα γνωρίζει τον έφηβό του και τον Μηχανισμό.
    Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την όμορφη ξενάγηση καλέ μου Ντένη, μας έχεις μάθει στα ιδιαίτερα και στην υψηλή αισθητική.
    Νάσαι καλά ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
    Πάντα με Αγάπη
    Χαρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλωσορίζω την πρώτη επίσκεψη. Καλώς την Χαρά μας.
    Χαίρομαι καλή μου που σου άρεσε και αυτός ο περίπατος. Αξιόλογο ιστορικά το νησάκι και όπως σωστά παρατηρείς γνωστό σε όλο τον κόσμο.
    Και συνείζουμε πάντα με πολύ ενδιαφέροντες περιπάτους μιά και τα νησιά μας προσφέρονται για όμορφα ταξίδια.
    Πάντα με αγάπη καλή μου.
    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To Νησάκι αυτό έγινε φημισμένο από τον μηχανιστώ που βρήκαν στην θάλασσά του οι σφουγκαράδες,
    Τα Αντικύθηρα γνωστά σε όλο τον κόσμο, όπως και η Ιθάκη,
    Η ιστορία τους ένας μαγνήτης για τουριστική εκμετάλευση, αν ποτέ υπήρχε μια υποδομή, ή κρατικόν ενδιαφέρον...
    Φίλε Ντένη όσο διαβάζω τόσο μαθαίνω για "πινομή" δικιά σου...
    Ευχαριστώ
    Χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ αγαπητέ Ντένη και πάντα με υγεία.
    Κάθε φορά μας έχεις κι από μια
    έκπληξη, εννοώ την υπέροχη ανάρτησή
    σου για τ Αντικύθηρα. Ένα τόσο δα
    νησάκι, αλλά με μεγάλη ιστορία.
    Αμέτρητοι οι θησαυροί της πατρίδας
    μας.Από σένα μαθαίνω τόσα πολλά
    για τα γειτονικά μας νησιά που δεν
    τα ξέρω.Να είσαι πάντα καλά και να
    μας ταξιδεύεις.
    Καλό σου βράδυ
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Γαβρίλη καλημέρα.
    Όχι μόνο από τον μηχανισμό αλλά και από τον Έφηβο, τον ακέφαλο Απόλλωνα, την αρχαία πολή και πολλά άλλα ευρήματα είναι γνωστά τα Αντικύθηρα. Όσο για τουριστική εκμετάλευση, μην το συζητάμε. Το κράτος απουσιάζει από παντού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Ρισσιάνα.
    Χριστός Ανέστη.
    Σ¨ευχαριστώ για την επίσκεψη. Οι εκπλήξεις δεν είναι από μένα αλλά από τις ομορφιές των νησιών μας που ειλικρινά είναι ατέλειωτες.
    Το καλοκαίρι προγραμμάτισε μια επίσκεψη.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα αγαπητέ Ντένη ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ χρόνια πολλά .Δεν έχω να πώ τίποτε περισσότερο από τους προλαλήσαντες, μικρό και άγονο νησάκι ,αλλά πασίγνωστο, καμιά φορά στα μικρά και ασήμαντα κρύβουν πολύ μεγάλες αξίες.Οι φωτογραφίες σου πανέμορφες χαιρετώ .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά! Πανέμορφο άγριο νησάκι...εκεί ξεχνάς και ΔΝΤ και όλα χαχα.Όσο για την ιστορία του έτσι είναι ο τόπος μας,σε κάθε γωνιά του κάτι σημαντικό...Αυτόν τον τόπο ξεπουλάμε οι σύγχρονοι Έλληνες.Φρόντισαν να ξεχάσουμε και την ιστορία μας για να είναι πιο εύκολο.Συγνώμη Ντένη μου για το άχαρο του σχολίου μου...δεν μπορώ όμως να μη σκεφτώ όσα γίνονται σήμερα,βλέποντας τι κινδυνεύουμε να χάσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Κάτε.
    Χρόνια σου πολλά, αν και τα είπαμε στο τηλέφωνο.
    Χαίρομαι που σου αρέσει το νησάκι των Αντικυθήρων.
    Πολύ σωστά επισημαίνεις ότι τα μικρά κι΄ασήμαντα κρύβουν πολύ μεγάλες αξίες. Τα Αντικύθηρα είναι μια μεγάλη απόδειξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα αγαπητή μου Μαρία και χρόνια σου πολλά.
    Στ΄αλήθεια σ΄αυτά τα μικρά νησάκια ξεχνάς και το ΔΝΤ αλλά και τα.... μνημόνεια.
    Λυπάμαι στ΄αλήθεια που βλέπω την πατρίδα μας να ξεπουλιέται και που όπως σωστά το αναφέρεις φρόντισαν να μας κάμουν να λησμονήσουμε την ιστορία μας για να διευκολυνθούν τα εγκλήματά τους.
    Καθόλου άχαρο το σχόλιό σου. Κάπως έτσι σκέφτομαι κι΄εγώ σε τούτη την ξενητιά που βρίσκομαι. Λυπάμαι. Στ΄αλήθεια λυπάμαι για την κατάντια του τόπου μας. Κι΄ακόμη πιό πολύ λυπάμαι που προβλέπω ότι θα έρθουν και χειρότερα. Δυστυχώς.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστούμε για την όμορφη ξενάγηση!Υπέροχες οι φωτογραφίες αλλά και οι πληροφορίες καταπληκτικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άγρια και ανεπιτίδευτη ομορφιά το νησάκι!
    Στο δισάκι των μελλοντικών μας προορισμών λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΝΤΕΝΗ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΜΑΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΜΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΕΚΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ.
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. χαρτινο το φεγγαράκιΠαρασκευή, Απριλίου 20, 2012

    Καλησπέρα Ντένυ έστειλα τις ευχές μου αλλά για κάποιο λόγο εξαφανίστηκαν ! Θα πνίγηκαν στη γαλάζια θάλασσα των Αντικυθήρων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλοι μου αγαπημένοι Αντώνη και Πόπη.
    Ευχαριστώ για τις ευχές σας.
    Σας δίνω πάρα πολλές λύσεις για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Πάντως όπου και αν πάτε να είστε σίγουροι ότι θα περάσετε μέρες αλησμόνητες.
    Σας το εύχοαμι.
    Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φεγγαράκι μου Χάρτινο.
    Χρόνια σου πολλά. Ευχαριστώ για τις ευχές σου. Είναι σαν να τις έλαβα. Κι΄ακόμη πίο όμορφες θα είναι αν στ΄αλήθεια πνίγηκαν στη γαλάζια θάλασσα των Αντικυθήρων.
    Νάσαι καλά καλκή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή