Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Ιόνιο πέλαγος

Πανέμορφος ο μύθος που αναφέρεται στην ονομασία του πελάγους

Το Ιόνιο πέλαγος, η θαλάσσια περιοχή που έχει την τύχη να κλείνει στις υγρές αγκαλιές της τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας, καλύπτει την δυτική πλευρά της Βαλκανικής χερσονήσου και φυσικά αποτελεί ένα μέρος της Μεσογείου.
Απλώνεται από τις δυτικές ακτές της Ελλάδας, βρέχει τις ακτές της Καλαβρίας, της Απουλίας, της Σικελίας και φτάνει μέχρι τον πορθμό του Οτράντο. Κι ακόμη ενώνεται με το δυτικό τμήμα του Κρητικού πελάγους και την Μεσόγειο.
Στην πλευρά της ηπειρωτικής Ελλάδας βρίσκεται το σύμπλεγμα των Εφτανήσων που στο σύνολό τους, μαζί με άλλα μικρά νησιά, ξεπερνούν τα είκοσι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Ιόνιο πέλαγος και μάλιστα στην περιοχή της Λευκάδας βρίσκεται το μεγαλύτερο θαλάσσιο βάθος της Μεσογείου। Κι’ ακόμη το Ιόνιο πέλαγος είναι η πιο σεισμογενής περιοχή του κόσμου καθώς βρίσκεται στο σημείο όπου συγκλίνουν οι τρεις τεκτονικές πλάκες। Η Ευρασιατική, η Αφρικανική και η Απουλιανή.
Το Ιόνιο πέλαγος δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ιστορία, όμως αποτελεί ένα σπουδαίο στρατιωτικό σημείο, αφού όποιος το κατέχει μπορεί να ελέγχει την επικοινωνία με το Αδριατικό πέλαγος και την κυρίως Μεσόγειο. Σ’ αυτό άλλωστε οφείλεται η μεγάλη μάχη για την κυριαρχία της περιοχής μεταξύ Αγγλίας, Γερμανίας, Ιταλίας κατά τη διάρκεια του Β! Παγκοσμίου πολέμου.
Οι πρώτες ονομασίες του Ιονίου πελάγους που συναντάμε στο βάθος του χρόνου είναι Κόλπος της Ρέας και Κρόνιο Κάλλος। Η ονομασία Ιόνιο δόθηκε για πρώτη φορά κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας। Υπάρχει η εκδοχή το όνομα να προέρχεται από τους Χάονες φυλή που κατοικούσε στα παράλια της Ηπείρου. Κατ’ άλλους μπορεί η ονομασία να προέρχεται από τους Ίωνες που χάθηκαν κατά τις μετακινήσεις τους στην περιοχή του Ιονίου. Όμως η πλέον επικρατέστερη εκδοχή για την προέλευση της ονομασίας του Ιονίου πελάγους χαρακτηρίζεται αυτή της Ιούς, κόρης του Ίναρχου, γενάρχη των Αργείων.
.
Η Ιώ ήταν η κορυφαία ιέρεια της Θεάς Ήρας στο αρχαίο Ηραίον, που βρισκόταν μεταξύ Μυκηνών και Τύρινθας। Ο Δίας, ο σκανταλιάρης, αυτός ο μεγάλος ερωτιάρης Θεός του Ολύμπου, ερωτεύθηκε την Ιώ παράφορα. Όταν η χιλιοαπατημένη Ήρα το πληροφορήθηκε την μεταμόρφωσε σε άσπρη αγελάδα. Αργότερα η Ήρα απαίτησε από τον Δία να της φέρει την άσπρη αγελάδα, .την οποία παρέδωσε στον Πανόπτη Άργο με τα εκατό μάτια σε όλο του το σώμα, να την φυλάει. Ο Δίας όμως που δεν μπορούσε να γιατρευτεί από τον πόθο του για την Ιώ κατέφυγε στον Ερμή ζητώντας του να τον βοηθήσει. Φυσικά ο Ερμής δεν ήταν δυνατόν να χαλάσει το χατίρι του Δία. Έτσι πλησίασε τον Πανόπτη Άργο και άρχισε να παίζει τη λύρα του. Οι μελωδικοί σκοποί της λύρας του Ερμή είχαν σαν αποτέλεσμα ο Πανόπτης Άργος να αποκοιμηθεί. Τότε ο Ερμής άρπαξε μια μεγάλη πέτρα και τον σκότωσε και πήρε την αγελάδα και την παρέδωσε στον Δία. Μόλις το πληροφορήθηκε η Ήρα έγινε έξω φρενών και για να την ξεφορτωθεί έστειλε τον «οίστρο» (αλογόμυγα) που την τσιμπούσε ασταμάτητα υποχρεώνοντάς την να περιπλανιέται σε πολλές ξένες χώρες.
.
Η περιπλανώμενη Ιώ πέρασε από το Ιόνιο πέλαγος στο οποίο έδωσε το όνομά της. Στη συνέχεια πέρασε στην Ήπειρο, μετά στην Ιλλυρία και περνώντας από τα βουνά του Καυκάσου έφτασε στη Θράκη και τον Βόσπορο. Ο οίστρος δεν την άφηνε σε ησυχία και προχωρώντας πέρασε στη Σκυθία, στη Χειμερία και άλλες ασιατικές χώρες για να καταλήξει στην Αίγυπτο.
Εκεί ο Δίας, αγιάτρευτος από τον πόθο του, την επανέφερε στην πραγματική της μορφή και από τους έρωτές του μαζί της γεννήθηκε ένα παιδάκι μαύρο. Πως έγινε αυτό δεν μας διευκρινίζει η Μυθολογία. Ίσως να επέδρασε το αφρικανικό περιβάλλον.
Από αυτές τις ατέλειωτες περιπλανήσεις της Ιούς οι αρχαίοι τραγικοί ποιητές άντλησαν πολλά από τα θέματά τους.
Αυτή λοιπόν, είναι η πιθανότερη εκδοχή για την ονομασία του Ιονίου πελάγους την οποία μας δίνει η μυθολογία μας।


Ντένης Κονταρίνης

Πηγές
Ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια
ΕΟΤ.
www.kefalonitis.gr

Φωτ. Διαδίκτυο

20 σχόλια:

  1. Παρότι Αγαιοπελαγίτης εγώ, δεν μπορώ να μη θαυμάσω τις γαλαζοπράσινες θάλασσες και τα γραφικά, καταπράσινα νησιά του Ιονίου πελάγους!

    Κι ακόμα να μάθω από εδώ την εκδοχή της προέλευσης του ονόματος της θάλασσας.
    Πολύ ωραία, λοιπόν, για μια άλλη φορά ο «σκανταλιάρης» ερωτίλος Δίας η αιτία…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Στράτο
    Επειδή έχω ταξειδέψει σε πολλά αιγαιοπελαγίτικα νησιά να πούμε ότι και αυτά δεν υστερούν σε ομορφιά
    Γενικά φίλε μου η πατρίδα μας είναι πανέμορφη και τυχεροί εσείς που κατοικείτε εκεί και την απολαμβάνετε
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Μέγας Έρωτας είναι πανταχού παρών για να δίνει τις αιτίες για όλα τα πράγματα. Έτσι και το Ιόνιο πήρε το όνομά του από ένα θύμα του Έρωτα. Πολύ ωραία ξεδίπλωσες την αφήγηση σιορ Κονταρίνη. Αλλά εκείνο το: Τα Ιόνια νησιά είναι τα πιο όμορφα της Ελλάδας...Ο κάθε νησιώτης λέει ότι το δικό του νησί είναι το πιο όμορφο... Για την αλήθεια, το κάθε νησί έχει την μοναδικότητά του και την ξεχωριστή ομορφιά του. Όλα μαζί, και το καθένα με την ιδιόμορφη γοητεία του, συνθέτουν την ομορφιά της χώρας μας. Πάντως θυμίζω ότι εκείνο το Πέλαγος που έχει ξεχωριστή θέση στη μυθολογία και την ιστορία και υμνήθηκε από τους ποιητές, παίρνοντας και Νόμπελ, είναι το Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακούγοντας πολλές φορές -αλλά και διδάσκοντας-από πού πήρε το όνομά του το Αιγαίο Πέλαγος,μου ερχόταν στο νου και προβληματιζόμουν για το πώς πήρε το όνομά του το Ιόνιο Πέλαγος κ. Ντένη. Να που ήρθε η ώρα να το μάθω με τον πιο ωραίο τρόπο της αφήγησης και παρουσίασης που μας έκανες.
    Με αναστάσιμες ευχές πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σπυρος ΔαρσινόςΔευτέρα, Απριλίου 05, 2010

    Πω πω πω τι...τοπικιστές είσαστε όλοι εσείς οι νησιότες.Ρε σεις,τι νομίζετε ότι είναι το νησί?ενα κομμάτι ξηρά είναι που δεν το σκέπασε η θάλασσα για να χαϊδεύεται.
    Τα ίδια έχω και στο σπίτι μου .
    Η γυναίκα μου είναι από τη Νάξο και ξέρετε τι μου λέει κάθε μερα?αν δεν υπήρχε η Νάξος το Αιγαίο θα ήταν μιά μεγάλη γούρνα με αρμυρό νερό.Αυτό μου λέει.Και ξέρετε τι άλλο μου λέει ?αν δεν υπήρχε η Απείρανθος [το χωριό της] η Νάξος θα ηταν μιά άλλη Πάρος [το Πάρος είναι υποτιμητικό,δεν χωνεύονται μέταξύ τους.

    Αστειεύομαι φίλε Ντένη ,η όμορφη περιγραφή σου για το Ιόνιο και τα νησιά του τα κάλυψε όλα.Η σελίδα σου φίλε μου είναι πηγή πληροφοριών και γνώσης για το όμορφο αυτό κομμάτι της δυτικής πατρίδας μας.
    Πάντως, άμα σας τύχη ελάτε καμιά μέρα και στα παράλια του Κορινθιακού.Κάνω βουτιά απο τη μεριά της ακροκορίνθου και βγαίνω στα πόδια των Γερανείων ,κι όσο είμαι κάτω από το νερό μαθαίνω όλες τις ιστορίες των καραβιών που έρχονται από μακριά γιά να περάσουν από το ένα πέλαγος στο άλλο.ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΌΝΟ ΑΥΤΌ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Φαίδωνα
    Στην απάντηση στο σχόλιο του Μηθυμναίου παραδέχομαι ότι έχω γνωρίσει πολλά αιγαιοπελαγίτικα νησιά που με έχουν μαγέψει.
    Όμως ξεχωρίζω τα Ιόνια. Να τα επισκεφτείς Όσο γιά την σημαντική ιστορία του Αιγαίου το παραδέχομαι όπως λέω ότι το Ιόνιο δεν έχει ιστορία αλλά στρατιωτική αξία.
    Πάντως έχουμε όμορφη ματρίδα.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή μου Μαριάνθη
    Η Μυθολογίασ μας έχει φροντίσει να μας έχει όλες τις απαντήσεις.
    Χαίρομαι που κι΄εγώ.....χρησιμεύω σε κάτι.
    Σ' ευχαριστώ γιά τις ευχές σου
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τ' ακούς Φαίδων τι λέει η γυναίκα του Σπύρου;;;;;
    Μιά γούρνα θα ήταν το Αιγαίο.
    Ε, όχι και γούρνα φίλε Σπύρο. Όταν υπάρχει Μυτηλήνη, Θάσος, Χίος, Σκιάθος, Σάμος, και τόσα άλλα αυτόματα βη γούρνα γίνεται ένας παραδεισένιος τόπος. Και ανάφερα μερικά από τα νησιά που έχω επισκεφτεί
    Και τον Κορινθιακό τον έχω ζήσει
    Από Κόρινθο μέχρι Ξυλόκαστρο γιά χρόνια ήταν το καλοκαιρινό μου στέκι Έχεις δίκιο γιά τις ομορφιές του.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ.ΝΑ ΤΑ ΧΙΛΙΑΣΕΙΣ.ΗΡΘΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΜΕΡΑ ΠΙΣΤΕΥΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Tα Ιόνια νησιά, μια επέκταση του δυτικού πολιτισμού, στα δυο χιλιάδες χρόνια από την μη ύπαρξη του Ελληνικου κράτους και όμως μείνανε Έλληνες.
    Σύμφωνα με τον Θεόπομπο, όπως λέει ο Στράβων το όνομα προέρχεται από τον Ιόνιο τον άρχοντα νησιού Ίσσα, σήμερα το Κροατικό Νησί Βις.
    Μετά με την κάθοδο των Δωριέων, οι κάτοικοι των Ιονίων νήσων έφυγαν πήγαν στα νησιά του Αιγαίου και στην μικρά ασία, εκεί ίδρυσαν την Ιωνία, οι δε Κεφαλλήνες τότε ονομαζόταν ΣΑΜΗ ίδρυσαν το νησί Σάμος, που ονομαζόταν Μελλάμφυλλος.

    Όπως βλέπεται είμαστε οι ίδιοι και όχι μόνο αλλά το Αιγαίον ονομαζόταν Ελληνική Λίμνη-θάλασσα.
    Μερικές πληροφορίες από τα Αγγλικά ODYSSEUS UNBOUND

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Διορθώνω, το έτος 1040 π.χ. έγινε η μετανάστευση των Ιόνων προς Μικρά Ασία, μετά και αφότου είχε τελειώσει ο Τρωικός Πόλεμος...
    Πριν από τον μεσαίωνα των αρχαίων...



    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ μου Γιάννη Σκρουτζακο
    Σ΄ευχαριστώ γιά τις ευχές σου
    Χρόνια πολλά και σε σένα
    Χριστός Ανέστη
    Καλή σου πρόοδο
    Και βέβαια είσαι στη σωστή μέρα
    Εύχομαι κάποτε να σε γνωρίσω και προσωπικά να σε κεράσω γιά τη σημερινή μέρα
    Νάσαι καλά φίλε μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε Γαβρίλη
    Σ' ευχαριστώ γιά τις δικές σου εκδοχές γύρω από το όνομα του Ιονίου΄
    Σαν η πλέον επικρατέστερη αναφέρεται αυτή της Ιούς
    Δύσκολο να ανακαλύψει κανείς το απόλυτο μέσα από τη μυθολογία.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρόνια Πολλά, Ντένη μου!
    Είσαι και ...ξεχασιάρης!
    Στο προηγούμενο σχόλιο μου... ζήτησα να μας πεις για το όνομα του Ιονίου και να το κάνεις αναρτηση!!!!
    κι αυτό,
    ξέρεις γιατί;
    Διότι:
    Τα δυο πριγκηπόπουλα της Αθήνας,
    ο ΙΩΝΑΣ,ο ειρηνοποιός, και αδελφός του ο πολεμόχαρος Αχαιός (γι αυτό λεγόμαστε Αχαιοί), όταν ο δεύτερος επέδραμε από το Άργος κατά την εύφορη Αιγιάλεια,( το βασίλειο του Ίωνα...) εκείνος για να μην αιματοκυληστεί η άμεση πατρίδα του, πήρε τους στρατιώτες του και πήγε έξω από την Αθήνα, και ίδρυσε την Νέα Ιωνία... Μετά από κάμποσα χρόνια,ανασυγκροτήθηκε,ταυτόχρονα ικανός ναυτικός ων, έφτασε μέχρι την τότε Μικρά Ασία κι ίδρυσε την Ιωνία... μεταφέροντας Θρησκεία, Τέχνη και Πολιτισμό... ναι, τον Ιονικό Πολιτισμό...
    Λένε ότι και το Ιόνιο πήρε από εκείνον το όνομά του...
    (Γι' αυτό και σου έβαλα την ερώτηση... Η απάντηση, δεκτή!!!)
    Τώρα,
    αυτά σου τα γράφω από μνήμης, από μια έρευνα που είχα κάνει χρόνια πριν για το πότε ιδρύθηκε το Αίγιο, (σίγουρα πριν από την Αθήνα...) γι' αυτό και δεν βάζω χρονολογίες κ.λ.π.
    Μύθοι και παραλλαγές... ρώτα τους Ιταλιάνους για τον (ρ)ωμαϊκό πολιτισμό τους αμέσως μετά από την κυριαρχία τους κ.λ.π. το 150 μ.Χ.(?)...
    Όλοι "κλέψε-κλέψε" κι εμείς να ...καμαρώνουμε για τα σημερινά μας χάλια!!!!!!!!!!!!!

    Χρόνια πολλά, και να σε δούμε στης Ιουστίνης, εν τάξει;
    Με αγάπη,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ αγαπητέ μου Ντένη.
    Και του χρόνου με υγεία. Όσο για το Ιόνιο...όλοι το αγαπούμε και το θαυμάζουμε.Κι εσύ με τις εγγραφές σου μας φανατίζεις πάντα.Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητοί μου Υιώτα
    Χρήσιμες και δεκτές και οι δικές σου εκδοχές γιά την ονομσία του Ιονίου. Τα περί Ιώνα και Αχαιού τα συνάντησα αλλά δεν είχα πολλά στοιχεία. Αποδέχτηκα την εκδοχή της Ιούς πρώτον διότι πολλοί τηε εκλαμβάνουν σαν την πλέον σωστή και δεύτερον διότι είχα αρκετά στοιχεία.
    Είναι πολλές οι εκδοχές - πάντοτε μυθολογικά - και τόσο όμορφες όλες ώστε μας κάνουν περήφανους γιά την πατρίδα μας
    Γιά την ιουστίνη δεν έχω ακόμη αποφασίσει. Μπορεί να με δεις
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητοί μου Υιώτα
    Χρήσιμες και δεκτές και οι δικές σου εκδοχές γιά την ονομσία του Ιονίου. Τα περί Ιώνα και Αχαιού τα συνάντησα αλλά δεν είχα πολλά στοιχεία. Αποδέχτηκα την εκδοχή της Ιούς πρώτον διότι πολλοί τηε εκλαμβάνουν σαν την πλέον σωστή και δεύτερον διότι είχα αρκετά στοιχεία.
    Είναι πολλές οι εκδοχές - πάντοτε μυθολογικά - και τόσο όμορφες όλες ώστε μας κάνουν περήφανους γιά την πατρίδα μας
    Γιά την ιουστίνη δεν έχω ακόμη αποφασίσει. Μπορεί να με δεις
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητοί μου Υιώτα
    Χρήσιμες και δεκτές και οι δικές σου εκδοχές γιά την ονομσία του Ιονίου. Τα περί Ιώνα και Αχαιού τα συνάντησα αλλά δεν είχα πολλά στοιχεία. Αποδέχτηκα την εκδοχή της Ιούς πρώτον διότι πολλοί τηε εκλαμβάνουν σαν την πλέον σωστή και δεύτερον διότι είχα αρκετά στοιχεία.
    Είναι πολλές οι εκδοχές - πάντοτε μυθολογικά - και τόσο όμορφες όλες ώστε μας κάνουν περήφανους γιά την πατρίδα μας
    Γιά την ιουστίνη δεν έχω ακόμη αποφασίσει. Μπορεί να με δεις
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρόνια σου πολλά αγαπητή μου Αγγελική
    Χριστός Ανέστη.
    Σ' ευχαριστώ γιά τα καλά σου λόγια.
    Και το Αιγαίο σας πανέμορφο. Έχω ταξειδέψει σε πολλά νησιά και έχω γοητευθεί
    Το "Σαν να ήταν χτες" κάθε μέρα και πιό υπέροχο. Το διαβάζω και σε θαυμάζω
    Νάσαι καλά
    Φιλάκια
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σ' ευχαριστώ γιά τα καλά σου λόγια.
    Και το Αιγαίο σας πανέμορφο. Έχω ταξειδέψει σε πολλά νησιά και έχω γοητευθεί
    Το "Σαν να ήταν χτες" κάθε μέρα και πιό υπέροχο. Το διαβάζω και σε θαυμάζω
    Νάσαι καλά
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή