Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Παξοί. Ένας πράσινος παράδεισος στο Ιόνιο πέλαγος

Είναι πολλά τα λαϊκά δίστιχα που χρησιμοποιούν σε πολλά μέρη της Ελλάδας με σκοπό να δώσουν ένα σατυρικό και πολλές φορές γεωγραφικό χαρακτηρισμό σε τόπους και χωριά. Πολλές φορές οι ίδιοι οι κάτοικοι από την μεγάλη αγάπη για τον τόπο τους, χρησιμοποιούν τα δίστιχα για λόγους εγκωμιαστικούς. Αυτό συμβαίνει και με τους Παξινούς, οι οποίοι είναι περήφανοι για το νησί τους. Λένε λοιπόν οι Παξινοί.
Παξοί κι Αντιπάξοι Λόντρες δεκάξη
Γάιος και Λογγό Παρίσια δεκοχτώ.

Στα 1938, μια σταλιά παιδάκι τότε, είχα την τύχη να γνωρίσω το νησί των Παξών. Με πήρε μαζί του ο πατέρας μου, θυμάμαι, που πήγε εκεί για τελωνειακή υπηρεσία. Ένα μικρό ψαροχώρι, τότε ο Γάιος, η πρωτεύουσα του νησιού, με λίγα πέτρινα σπιτάκια, μια δύο ταβέρνες. και μια δύο εκκλησιές. Παληά παραδοσιακή κωμόπολη που όμως συνεχίζει ακόμη και σήμερα να διατηρεί αρκετά από τα μνημεία της ιστορίας της.
Ξαναβρέθηκα στους Παξούς το 2004, επίσκεψη με την γυναίκα μου. Τρόμαξα να καταλάβω αν βρίσκομαι στο νησάκι του τότε ή σε κάποια κοσμοπολίτικη λουτρόπολη.
Αν σας πω ότι προτιμούσα την πρώτη μου εντύπωση, την εικόνα που μου πρόσφερε στα παιδικά μου χρόνια, ίσως να μην με πιστέψετε.
Μικρό το νησί των Παξών, όπου μαζί με τους Αντίπαξους, είναι το μικρότερο από το σύμπλεγμα των Εφτανήσων, όμως με σημαντική την παρουσία του.

Η ιστορία του νησιού ξεκινάει από τα μυθολογικά χρόνια, που αναφέρεται ότι ο Ποσειδώνας, θεός της θάλασσας, με την τρίαινά του έκοψε ένα κομμάτι από την Κέρκυρα για να φτιάξει μια κρυφή ερωτική γωνιά και να περνάει εκεί όμορφες, ήρεμες, θεϊκές στιγμές με την αγαπημένη του γυναίκα, την Αμφιτρίτη. Σ’ αυτή την επιθυμία του θεού της θάλασσας χρωστάει την ομορφιά του το μικρό νησί.
Από αρχαιοτάτων χρόνων το νησί των Παξών είχε αποικισθεί από διάφορους λαούς. Πρώτοι οι Φοίνικες έκαμαν εκεί την εμφάνιση τους και όπως λέγεται είναι αυτοί που του έδωσαν και το όνομα Παξοί, που προέρχεται από την φοινικική λέξη ΠΑΞ, που σημαίνει πλάκα, ίσως επειδή στο νησί γινόταν τότε εξόρυξη επίπεδων πλακών.
Στη θέση Άγιος Σπυρίδων, στην περιοχή Μαγαζιά ανακαλύφθηκε πρόσφατα αρχαίο νεκροταφείο που εικάζεται ότι ανήκει στον 6ο π.Χ αιώνα. Από τα κτερίσματα του νεκροταφείου συμπεραίνουν οι αρχαιολόγοι ότι το νησί των Παξών κατά τον αιώνα αυτό παρουσίαζε μεγάλη ανάπτυξη και ήταν εμπορικό και ναυτικό κέντρο.
Από τον 8ο π.Χ αιώνα το νησί, μαζί με τους Αντίπαξους ακολουθεί την τύχη της Κέρκυρας.
Την περίοδο της Ενετοκρατίας, οι Παξοί θα γίνουν μεγάλο εμπορικό κέντρο ενώ από το 1799 μέχρι το 1807 θα αποτελούν μια από τις επτά Πολιτείες της Επτανήσου.
Οι κάτοικοι του νησιού αλλά και των Αντίπαξων περνώντας στην Ηπειρωτική Ελλάδα, έλαβαν ενεργό μέρος στους αγώνες της Επανάστασης του 1821.
Στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών οι Παξοί και Αντίπαξοι δεν έχουν να επιδείξουν κάτι το αξιόλογο.
Σχεδόν επίπεδο το νησί, με ψηλότερη κορυφή του τον Άγιο Ίσαυρο με ύψος μόλις 248 μέτρα καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος του από αμπελώνες και ελιές.
Οι ακτές στην δυτική πλευρά του νησιού, είναι πολύ ψηλές και πέφτουν στην θάλασσα κάθετα σχηματίζοντας εκεί πολλά και βαθειά σπήλαια που είναι γνωστά με την ονομασία Γκράβες. Ένα από αυτά τα σπήλαια είναι γνωστό με την ονομασία η Γκράβα της Υπαπαντής. Η παράδοση αναφέρει πως εκεί μέσα, σ’ αυτό το σπήλαιο βρίσκονταν τα χρύσια μαρμαίροντα δώματα του Ποσειδώνος. Μάλιστα αυτά τα αναφέρει και ο Όμηρος στην Οδύσσεια ως άφθιτα αεί, αιωνίως άφθαρτα. Πρόκειται για τα δωμάτια της όμορφης γωνιάς που είχε φτιάξει ο Ποσειδώνας.
Στα βάθη του σπηλαίου έχουν τις φωλιές του φώκιες και λέγεται ότι κατάγονται από εκείνες τις ομηρικές φώκιες τις οποίες όπως αναφέρει η μυθολογία μας τις έβοσκε και τις φρόντιζε ο θαλάσσιος Θεός Πρωτεύς. Ακόμη το σπήλαιο αυτό αναδίδει μια οσμή από θειάφι.

Η πρωτεύουσα του νησιού, Γάιος λέγεται ότι οφείλει το όνομά της στο μαθητή του Απόστολου Παύλου που έχει επισκεφτεί το νησί. Παραδοσιακός οικισμός ο Γάιος με πολλά παλαιά σπιτάκια αλλά και πάρα πολλά σύγχρονα που εξυπηρετούν τις τουριστικές ανάγκες του νησιού. Στον Γάιο βρίσκεται και η εκκλησιά των Αγίων Αποστόλων, στην οποία υπάρχει μια εικόνα, αντίγραφο από τον περίφημο πίνακα του Ραφαήλ,
"Η Σταύρωση του Ιησού." Το αντίγραφο αυτό εφιλοτέχνησε ο επτανήσιος ζωγράφος Γαζής.
Λίγο έξω από την κωμόπολη του Γάιου βρίσκεται η Μονή της Παναγίας, όπου τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο πανηγύρι και συγκεντρώνονται οι κάτοικοι όλου του νησιού αλλά και πολλοί τουρίστες, αφού μετά την λειτουργία η Μονή παραθέτει γεύμα σε όλους τους προσκυνητές.
Σημαντικοί οικισμοί των Παξών είναι το Λογγό, η Λάκκα και τα Μαγαζιά, που είναι το κέντρο του νησιού και κάθε Κυριακή μαζεύονται όλοι για ψυχαγωγία.
Οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται με το ψάρεμα και την παραγωγή ονομαστών γλυκών κρασιών.
Το καλοκαίρι το νησί μετατρέπεται σ’ ένα από τα πλέον ονομαστά τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου και είναι πολλοί οι ξένοι που το επισκέπτονται. Το μικρό γραφικό λιμάνι του Γάιου, γεμίζει με πλεούμενα που παρουσιάζουν ένα αξιόλογο θέαμα. Είναι πολλές οι τουριστικές ατραξιόν που προσφέρει το νησί Γραφικές οι ακρογιαλιές του με τα καταγάλανα πεντακάθαρα νερά προσφέρονται για την απόλαυση της θάλασσας και γεμίζουν από κόσμο.
Οι Παξοί είναι ένας πράσινος παράδεισος αναφέρεται στα διαφημιστικά φυλλάδια του ελληνικού τουρισμού. Και δεν έχουν άδικο. Πραγματικά είναι ένα παραδεισένιο νησάκι, που αξίζει μια επίσκεψη...

Ντένης Κονταρίνης

17 σχόλια:

  1. Μπράβο Ντένη, ομολογώ ότι δεν ήξερα τίποτα για τους Παξούς, αν και είμαστε γειτόνοι.
    Μόνο να μας έλεγες τι πληθυσμό και τι έκταση έχει.
    Πολύ κατανοητή η (Βιογραφία) αν μπορεί να λεχθεί έτσι των Παξών.
    Μοιάζεις φίλε Ντενη σαν ένας ιστορικός εξερευνητής όπου κι εμείς μαθαίνουμε τα άγνωστα αυτά μέρη.
    Συνέχισε λοιπόν, εμείς πλουταίνουμε τις γνώσεις μας και σε ευχαριστούμε.

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα φίλε Γαβρίλη.
    Σ΄ευχαριστώ γιά την επίσκεψη στα Εφτάνησα. Ειλικρινά οι Παξοί είναι ένα πανέμορφο νησί παρ΄όλο που ο τουρισμός του αφαίρεσε πολλά από την ομορφιά του,έτσι όπως εμείς οι ρομαντικοί την θέλουμε.
    Η έκταση του νησιού είναι 25 τετρ, χιλιόμετρα. Οι κάτοικοί του είναι γύρω στις 3.000 αλλά το καλοκαίρι διπλασιάζονται.
    Αυτά φίλε μου και πιό πολλά αύριο στη συνηθισμένη μας συνάντηση.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λένε πως οι Παξοί συνδυάζουν τη γραφικότητα και την αρχοντιά.
    Άλλοι το αποκαλούν: το ερωτικό καταφύγιο του Ποσειδώνα.

    Εσύ, Ντένη, το ανέπτυξες με τον τρόπο σου και μας το έκανες πιο οικείο!

    Σ' ευχαριστούμε!

    Υ.Γ. Ήρθα αυθόρμητα... Είδα εσένα και τον Γαβρίλη ο οποίος δεν συγχωρείται, τόσο κοντά και να μην έχει πάει... τέτοιος ταξιδευτής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γειά σου φίλε Στράτο.
    Αρχίζω από το τέλος.
    Αδικαιολόγητος ο ταξιδευτής Γαβρίλης να μην έχει πάει μιά βόλτα στην ιονική γειτονιά του.
    Πραγματικά φίλε μου οι Παξοί συνδιάζουν την γραφικότητα με την αρχοντιά. Φυσικά όσο τους το επιτρέπει ο τσιμεντοτουρισμός.
    Νάσαι καλά Στράτο
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπημένε μας κ. Διονύνη , γλαφυρή και ελκυστική , όπως κάθε φορά , η περιήγησή σας στους Παξούς . Ομολογώ πως ωφελήθηκα πολύ. Σας πληροφορώ , όμως, ότι εδώ στην Ελλάδα οι Παξοί ως τουριστικός προορισμός είναι σχεδόν άγνωστος ! Το νησί , όπως μαθαίνω, υποδέχεται κυρίως Εγγλέζους υψηλού εισοδήματος και οι τυχόν μεσαίοι Έλληνες επισκέπτες του μένουν απαρατήρητοι και στο τέλος πληγωμένοι για την εξ’ ολοκλήρου «ξένη κατοχή» του νησιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες . Δεν παραξενεύομαι , όμως από το φαινόμενο αυτό , διότι πρόκειται για καθεστώς που συναντάται σε πάμπολλες τουριστικές περιοχές της όμορφης πατρίδας μας . Αρκεί να σας πω ότι σε γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότημα της Χαλκιδικής , όπου προσφάτως συμμετείχα σε συνέδριο επιστημονικό , δεν μπορούσες να επιζήσεις εάν δεν ομιλούσες την αγγλική ! Το υπαλληλικό προσωπικό του συγκροτήματος μιλούσε μονάχα στα αγγλικά ! Και το φαγητό ξενόφερτο και το χαμόγελο φτιαχτό και οι φορεσιές τους αλλόκοτες και ο διάκοσμος των δωματίων και του περιβάλλοντος χώρου σκέτο «κιτσαριό» . Για να πιώ ένα καφέ ανθρώπινο , αναγκάστηκα να επισκεφθώ το διπλανό χωριό και να καθίσω στο καφενείο της πλατείας , παρέα με τους εναπομείναντες ελληνοπρεπείς συμπατριώτες μας .
    Οι ξένοι επισκέπτες της πατρίδας μας αντί να γυρίσουν στις χώρες τους φορτωμένοι με εμπειρίες ελληνορθόδοξου βίου , κάθε καλοκαίρι ξερνάνε στον τόπο μας κάθε τους ιδιαιτερότητα κι εμείς εκλαμβάνοντας την επιδερμική τους «γυαλάδα» ως πολιτισμό την εντάσσουμε αβασάνιστα και στο δικό μας συλλογικό βίο με τις γνωστές συνέπειες της αλλοίωσης του φρονήματος και της αλλοτρίωσής μας εν γένει . Καλά έγραψε πριν από λίγα χρόνια ο Γιανναράς : «Γκρέτσια φινίτο» ! Κι εμείς δεν θέλαμε να τον πιστέψουμε …

    Την αγάπη μου σε όλους τους φίλους που επισκέπτονται τα «ΕΦΤΑΝΗΣΑ» .

    Φώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κ. Κονταρίνη
    αρχή καλοκαιριού κι εσείς μας κάνετε παραθεριστές των αναρτήσεών σας αφού έχουν μέσα τους έχουν θάλασσα και ταξιδιωτική περιήγηση σε νησιώτικο τοπίο.
    Να είστε καλά και να περάσετε μια καλή Κυριακή.
    Με την εκτίμησή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ μου γιατρέ.
    Χαίρον]μαι που σε ξαναβλέπω στα Εφτάνησα. Γνωστές και σωστές οι παρατηρήσεις σου. Αυτρή δυστυχώς είναι η κατάσταση που επικρατεί στην ΡΕλλάδα. Να μην μπορούμε εμείς οι Έλληνες να απολαύσουμε την πατρίδα μας.
    Τι να κάνουμε;
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητή μου Μαριάνθη.
    Τι πιό όμορφο από ένα ταξίδι στα παραμυθένια νησιά μας. Και όχι μόνο του Ιονίου. Διότι και η άλλη μεριά - Αιγαίο - που έχω επισκεφτεί έχει τις ίδιες ομορφιές. Στο νησί σου βρέθηκα γιά πρώτη φορά το 1961.
    Θα τα πούμε.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ντένη, γεια σου,
    Μ'αυτές τις απολαυστικές περιηγήσεις και περιγραφές του ιονικού θαλάσσιου και νησιώτικου χώρου, ανακάλυψα ότι υπάρχει κάποιος θαλασσοπόρος περιηγητής μέσα μου, που άρχισε να μου ψιθυρίζει κάτι για τα Κύθηρα.
    Τι λες, Ντένη, θα μας ταξιδέψεις ως εκεί ή θα τα αγναντέψω πάλι από τον ανταριασμένο και θαλασσοδαρμένο κάβο Μαλλιά;
    Νάσαι καλά,
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα αγαπητέ μου Νίκο
    Σ΄ευχαριστώ γιά την επίσκεψη. Και βέβαια θα επισκεφτούμε τα Κύθηρα διότι πραγματκά πρόκειται γιά ένα θαυμάσιο νησί. Ήδη έχω αρχίσει την συγκέντρωση της ύλης και των φωτογραφιών.Υπόσχομαι να περάσουμε ένα όμορφο καλοκαίρι ταξειδεύοντας στα Εφτάνησα.Την αγάπη μου στην Κάρολιν
    Νάσαι καλά
    Ντένης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα Ντένη.
    Διάβασα γιά τους Παξούς και μου άρεσαν πάρα πολύ. Και οι φωτογραφίες δείχνουν ένα όμορφο μέρος. Την επόμενη φορά που θα βρεθώ στην Ελλάδα θα προσπαθήσω να το επισκεφτώ.
    Γειά σου
    Πόπη Αναστασσάτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νησιώτισσα κι εγώ ,από το νησί του βορειοανατολικού Αγαίου, τη Χιο, που μοσχοβολά μαστίχα και αρώματα λεμονανθών,μα και φανατική των Επτανήσων. Μόνο στην Ιθάκη και τους Παξούς δεν έχω πάει ακόμα. Είναι όμως στους άμεσους προορισμούς μου. Κι έτσι που μας τα παρουσιάζεις Ντένη φίλε μου, μας ξεσηκώνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γειά σου καλή μου Πόπη
    Με χαρά μου σε ξαναβλέπω στα Εφτάνησα.
    Και βέβαια να πας στους Παξούς μόλις βρεθείς στην Ελλάδα.
    Πίστεψέ με θα σου μείνει αλησμόνητο το ό,τι ζήσεις εκεί.
    Νάσαι καλά
    Ντένης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή μου Αγγελική καλησπέρα.
    Απόλαυση το άρωμα της μαστίχας από το όμορφο νησί της Χίου.
    Και χαρά μου που λατρεύεις και τα Εφτάνησα. Θα σου έλεγα με πρώτη ευκαιρία να πας και στην Ιθάκη αλλά και στους Παξούς.
    Είμαι βέβαιος από τις εμπειρίες σου θα γράψεις ένα ακόμη υπέροχο βιβλίο σαν κι΄αυτά που έχεις γράψει.
    Νάσαι καλά
    Ντένης
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κύριε Κονταρίνη
    τα Εφτάνησα τούτες τις μέρες έχουν την τιμητική τους.
    Χτες Σάββατο μια ευχάριστη έκπληξη με περίμενε όταν πήγα το πρωί να αγοράσω την εφημερίδα μου ΤΑ ΝΕΑ και είδα πως είχε πρόσθετο ταξιδιωτικό οδηγό αφιερωμένο όλον στο Ιόνιο.
    Σας θυμήθηκα, που και σεις κάνετε τόσο μεστή και εμπεριστατωμένη δουλειά για την προβολή των Εφτανήσων .
    Σήμερα πάλι ο Αγγελιοφόρος της Κυριακής έχει αφιέρωμα στην Κέρκυρα.
    Άρχισαν τα αρμενίσματα λοιπόν.
    Να είστε καλά πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητή μου Μαριάνθη.
    Σ΄ευχαριστώ πολύ που τόσο θερμά έχεις αγκαλιάσει την προσφορά μου μέσα από τον ιστοχώρο μου.
    Οι αθηναΙκές εφημερίδες έρχονται εδώ χωρίς τα πρόσθετα οποπτε και να βρω τα ΝΕΑ είναι δώρο άδωρον.
    Όσο γιά τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ δεν γνωρίζω που εκδίδεται. Αν δεν σου κάνει κόπο ενημέρωσέ με
    Μπορείς να μου γράφεις στο
    denniskontarinis@yahoo.com
    Νάσαι πάντα καλά
    Ντένης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή