Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Η Σαρακοστή στα Εφτάνησα.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Απρίλη.
Κεφαλλονιά. Ο οικισμός Άσος.


Φίλες και φίλοι.
Μια καλή αρχή θα κάνουμε και σήμερα, με τα σοφά λόγια του μεγάλου Λασκαράτου. Είπε κάποτε για τους ψευτοδιανοούμενους. Η παρουσία των πραγματικώς ανωτέρων σου θα σε ειδοποιεί για το άδειον του εαυτού σου. Σοφότατον.
Κέρκυρα. Ο οικισμός Γαστούρι.
Και περνάμε τώρα στη Σαρακοστή μας.
Νάμαστε λοιπόν στη Μεγάλη Σαρακοστή μετά τα αποκριάτικα γλέντια. Οι ονομασίες της δεύτερης και της τρίτης εβδομάδας του καρναβαλιού σε Κρεατινή και Τυρινή χαρακτηρίζουν την κατανάλωση κρεατικών και γαλακτοκομικών προϊόντων ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η μεγάλη νηστεία. Η μεγάλη νηστεία έχει ήδη αρχίσει Ας πάρουμε μια γεύση γι΄αυτήν από τα νησιά μας.
Έφυγεν η Αποκριά
με γλέντια και παιγνίδια
κι΄εμπήκεν η Σαρακοστή
μ΄εληές και με κρομμύδια.
Τραγουδάει ο λαός μας που πάντα έχει τη δική του θέση πάνω στην πορεία της ιστορίας του.
Στη Σαρακοστή λοιπόν βρισκόμαστε και, συγνώμη αλλά εγώ κάπως καθυστερημένα το θυμήθηκα. Συγνώμη. Όμως είχα.....πολλά και νάμαστε εδώ να τα πούμε.
Να ξεκινήσουμε όμως με την Σαρακοστή έτσι όπως μας την έχει ζωγραφίσει η παράδοση.
Η Κυρά-Σαρακοστή λοιπόν, ένα έθιμο πολύ παλιό, έτσι όπως την έφτιαχνε ο λαός μας, χρησίμευε πάντα σαν ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα.
Κυρά-Σαρακοστή σε χαρτί.

Ήταν συνήθως μια χάρτινη ζωγραφιά που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε καλόγρια, με εφτά πόδια και σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό, γιατί πήγαινε στην εκκλησιά και χωρίς στόμα γιατί νήστευε. Στο τέλος της κάθε εβδομάδας έκοβαν το ένα από τα πόδια και το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν το τελευταίο. Αυτό το έβαζαν μέσα στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε έλεγαν ότι του έφερνε γούρι. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας το έβαζαν μέσα σε ένα σύκο ή ένα καρύδι και αποτελούσε την ένδειξη μεγάλης τύχης γι΄αυτόν που θα το έβρισκε.  Κι΄έμεινε ο λαός να την τραγουδάει την Κυρά-Σαρακοστή. .
Την κυρά-Σαρακοστή που, ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι ένα σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες της μετρούσαν με τα πόδια της τα εφτά
κόβαν ένα τη βδομάδα μέχρι να΄ρθει η Πασχαλιά.
Αυτά τα υπέροχα λόγια τραγουδάει η μεγάλη μας παράδοση. Αλησμόνητα ! ! !
Βέβαια από τόπο σε τόπο κάπως διέφερε η κατασκευή της Κυρά Σαρακοστής.
Σε ζυμάρι η Κυρά-Σαρακοστή.
Σε πολλά μέρη, την έφτιαχναν από ζυμάρι με αλεύρι, νερό και αλάτι, όπως λέει και το τραγουδάκι ενώ σε κάποια άλλα ήταν μια πάνινη κούκλα.
Η Κυρά-Σαρακοστή της Ζακύνθου.
Στη Ζάκυνθο η Κυρά Σαρακοστή εμφανιζόταν να είναι εφτά γυναίκες - καλόγριες, εκ των οποίων η τλευταία ήταν κόκινη και ήταν αυτή της Μεγάλης Εβδομάδας όπου και τελείωνε η νηστεία. Αυτήν την αφαιρούσαν το Μεγάλο Σάββατο.
Την Καθαρά Δευτέρα σταματά η κατανάλωση κάθε αρτύσιμου φαγητού και ξεκινά μια νηστεία σαράντα ημερών, όσες δηλαδή και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Η πεντανόστιμη λαγάνα.
Η λαγάνα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε την ημέρα αυτή παραπέμπει στα άζυμα της Παλαιάς Διαθήκης.
Το χταποδάκι της ώρας.
Ωστόσο στην πράξη, αν κανείς δεν προσέξει, τα σαρακοστιανά φαγητά μπορεί να τον οδηγήσουν σε αντίθετο αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα τα παραδοσιακά νηστίσιμα φαγητά έχουν λίγες θερμίδες. Ωστόσο για κάθε κουταλιά επί πλέον ελαιόλαδο οι θερμίδες αυξάνονται κατά 140 περίπου.
Μερικά χρόνια πριν η νηστεία ήταν τρόπος ζωής. Και βέβαια η νηστεία δεν θα πρέπει να είναι συνώνυμη της πείνας.Οι άνθρωποι των νησιών μας λοιπόν, που νήστευαν προσπαθούσαν να τρώνε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που θα τους βοηθούσαν να αντεπεξέλθουν στις αγροτικές εργασίες. 
Να και οι γαρίδες.
Οι παραδοσιακές διατροφικές μας συνήθειες κατά την περίοδο της Σαρακοστής μας οδηγούν στην αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Χαλβάς, ταραμάς, χταπόδι, καλαμάρι, θαλασσινά, χορταρικά, όσπρια και άλλα πολλά.
Μελέτες του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν δείξει ότι η αποφυγή του κρέατος, των αυγών και των γαλακτοκομικών προϊόντων για οκτώ εβδομάδες που διαρκεί η σαρακοστή και η αντικατάστασή τους από όσπρια, φρούτα, λαχανικά, χόρτα, ψωμί, θαλασσινά, πατάτες, λίγο κρασί μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία. Μια σωστή νηστεία μειώνει την κακή χοληστερόλη και ελαττώνει το σωματικό βάρος.

Το Κυθυριώτικο παστίτσιο.
Στα Εφτάνησα πολλά από τα νηστίσιμα φαγητά είναι επηρεασμένα από τις ξένες κατοχές που γνώρισαν τα νησιά μας. Χαρακτηριστικό είναι το βενετσιάνικο παστίτσιο στα Κύθηρα.
Αγαπημένα στη Μεγάλη Σαρακοστή τα κουκιά.
Οπωσδήποτε τα σαρακοστιανά φαγητά χρειάζονται μιας ιδιαίτερης προσοχής μια και η καλύτερη θεραπεία της τροφικής δηλητηρίασης είναι η πρόληψη.
Θαλασσινά με φασολάκια και πατάτες.
Τα θαλασσινά είναι γεγονός ότι αποτελούν για πολλούς ένα κύριο σαρακοστιανό πιάτο. Τα πιάτα αυτά υπ΄όψη ότι είναι πλούσια σε φώσφορο και λιπαρά οξέα. Στα ψαρικά και ιδιαίτερα στα χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή στη φρεσκάδα τους. Κύριο χαρακτηριστικό της φρεσκάδας η μυρουδιά της θάλασσας και όχι αμμωνία ή οτιδήποτε άλλο.
Ταραμοσαλάτα. Ο βασιλιάς των μεζέδων.
Ο ταραμάς είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα της σαρακοστής. Όμως θα πρέπει να έχει ένα ομοιόμορφο χρώμα, να είναι μαλακός και η γεύση του να μην είναι ούτε πικρή ούτε ξινή. Η ταραμοσαλάτα είναι μια τροφή εξαιρετικά πλούσια σε φώσφορο και κάλιο. Όμως πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή της όσοι υποφέρουν από υπέρταση.
Το θρεπτικότατο καρύδι.
Ένα πάρα πολύ καλό σαρακοστιανό είναι τα καρύδια. Είναι ένας ξηρός καρπός πλούσιος σε έλαια και πολύ διαδεδομένος στην ελληνική ζαχαροπλαστική.
Ένα πολύ καλό νηστίσιμο φαγητό στα Εφτάνησα είναι τα άγρια φυώμενα λαχανικά. Ένα από αυτά είναι η οβριά. Διαβάστε γι΄αυτήν.
Το κείμενο που ακολουθεί έχω πάρει από το μπλογκ http://skouliki.skoulikia.blogspot.com του καλού μου φίλου, Χρήστου, που έχει τον τίτλο “Πάμε να μαζέψουμε οβριές.”
Αυτή είναι η θρυλική Οβρυά....
Η οβριά είναι ένα άγριο λαχανικό που το συνηθίζουν την περίοδο της Σαρακοστής αφού μόνο τότε υπάρχει. Γράφει ο φίλος μου.
Στις αρχές της Άνοιξης και για έναν μήνα περίπου κάνουν την εμφάνισή τους οι οβριές.Ένα φυτό που έχει διάφορα ονόματα στα διάφορα μέρη της Ελλάδας όπου εμφανίζεται. Το λένε και οβρυές,, αβρονιές, αβρουνιές, βεργιά και ακόμα το λένε και δράμια. Στα Εφτάνησα συνήθως τις αποκαλούν οβριές.
....που όμως θέλει καλό πλύσιμο.
Είναι ένα φυτό ακαλλιέργητο και φυτρώνει σε μέρη σκιερά μπλεγμένα πάνω σε θάμνους και με τις τρυφερές μύτες των βλαστών να εξέχουν. Μοιάζουν με τα σπαράγγια αλλά είναι πιο λεπτά, ανοιχτοπράσινο και αρκετά πικρά. Τρώγονται βραστές με λαδάκι και μπόλικο λεμόνι και είναι μια γευστική απόλαυση. Οι παλαιοί ισχυρίζονται ότι το ζουμί τους με λεμόνι πάντοτε ήταν φάρμακο για πολλές ασθένειες.”
Είναι γεγονός ότι την περίοδο της νηστεία της σαρακοστής, μια νόστιμη, πλούσια και θρεπτική σαλάτα με όσπρια, λαχανικά και σαλατικό μπορεί να αντικαταστήσει και ένα γεύμα.

Το πιο σπουδαίοπιάτο της Σαρακοστής. Μαυροφάσουλα σαλάτα.
Η σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια είναι πολύ διαδεδομένη στα Εφτάνησα. Δοκιμάστε την. Γενικά τα όσπρια για τη νηστεία είναι μια πολύ καλή διατροφική λύση Γι΄αυτό να προτιμάτε τα όσπρια. Είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών. Φροντίστε να τρώτε ποικιλία οσπρίων. Όμως θέλουν προσοχή στο λάδι και καλό είναι να μην συνοδεύονται από ψωμί.
Αυτά για την Μεγάλη Σαρακοστή μας και καλό μας Πάσχα.


ΠΗΓΕΣ
w. inewsgr.com
w. athinorama.gr
w. kefaloniatoday.com
w. healthyliving.gr
w. asxetos.gr
w. skouliki-skoulikia.com

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Περίπατοι στην όμορφη Λευκάδα. Μέρος 3ο.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Μάρτη.
Ζάκυνθος. Ο οικισμός Μικρό νησί. 

Παραχωρώ σήμερα τη θέση του Λασκαράτου σε μια κινεζική παροιμία που μου έστειλε η καλή μου φίλη Μαριάνθη Βάμβουρα. Λέει λοιπόν η παροιμία.
Αν ο καθ΄ένας μας μετέτρεπε τις ατέλειες του διπλανού του σε κάτι χρήσιμο και όμορφο σίγουρα ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος. Μπορείς να το κάμεις;
Και νάμαστε και πάλι στη Λευκάδα λοιπόν και σήμερα συνεχίζοντας τον περίπατό μας.
Προορισμός μας να φτάσουμε στα Σύβοτα, τον μικρό αυτό οικισμό που είναι η πιο όμορφη ζωγραφιά του Ιονίου πελάγους. Πρώτη μας στάση ο οικισμός....

Μια άποψη της Λευκάδας.
...Κοντάραινα.
Αφήνουμε την Βασιλική και πέρνωντας τον νότιο επαρχιακό δρόμο προχωράμε προς την Κοντάραινα. Μια ζωγραφιά πάνω στον δρόμο μας.
Η Κοντάραινα είναι ένα μικρό χωριό της Λευκάδας σε απόσταση περίπου 4 χλμ από την Βασιλική και είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά του νησιού της Λευκάδας. Οι κάτοικοι εξηγούν το χτίσιμο του χωριού σε αυτό το σημείο από την ανάγκη να προστατευθούν από τους πειρατές οι οποίοι προσορμίζονταν στον κόλπο της Βασιλικής Λέγεται επίσης ότι το χωριό χτίστηκε πάνω σε μια μεγάλη πέτρα που προστατεύει τα κτίσματα από τους σεισμούς.
Χαρακτηριστική εκκλησιά στην Κοντάραινα.
Οι κάτοικοί της πιθανόν να κατάγωνται από την Κωνσταντινούπολη και βρήκαν καταφύγιο εδώ μετά την κατάληψη της Πόλης από τους Φράγκους το 1204. Την εποχή εκείνη η Λευκάδα ανήκε στον Μιχαήλ τον Α!του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Η Κοντάραινα θα πρέπει να ήταν η γυναίκα κάποιου Κοντάρη που είχε εδώ τσιφλίκι στο οποίο ο Μιχαήλ εγκατέστησε τους πρόσφυγες.
Ένα από τα χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Κοντάραινας ήταν ο αιωνόβιος πλάτανος που υπήρχε μέχρι και πρόσφατα δίπλα στον κεντρικό δρόμο του χωριού, ο οποίος όμως ξεράθηκε. Λέγεται ότι ο πλάτανος αυτός ήταν φυτεμένος το 1204. και πλέον στη θέση του έχει τοποθετηθεί ένα νέος για να συνεχιστεί η παράδοση.
Στην απέναντι πλευρά του δρόμου υπάρχει ένα μνημείο που είναι αφιερωμένο στους πεσόντες Κονταριώτες την περίοδο 1912 – 1953.
Στην νοτιοανατολική πλευρά της Κοντάραινας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ό,τι έχει απομείνει από τον ναός της Παναγίας, από τους μεγαλύτερους ναούς στο νησί με ύψος που ξεπερνά τα 12 μέτρα. Ο σημερινός ναός της Παναγίας χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και φιλοξενεί την δεσποτική εικόνα της Θεοτόκου και το σπουδαίο δεσποτικό έργο ο Χριστός ως Βασιλεύς Βασιλευόντων. Μια άλλη δεσποτική εικόνα είναι αυτή του Χριστού με την Μάρθα η οποία έχει εμφανείς δυτικές επιρροές.
Ακόμη μια χαρακτηριστικά όμορφη εκκλησιά στην Κοντάραινα είναι η εκκλησιά του Αγίου Σπυρίδωνα, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Αξιοθέατο του χωριού αποτελούν και τα γραφικά σπιτάκια που είναι ένα αξιόλογο δείγμα αγροτικών σπιτιών τη; περιοχής.
Ελάτε τώρα να γνωρίσουμε μιαν άλλη ομορφιά της Λευκάδας. Το...

...Μαραντοχώρι.
Το Μαραντοχώρι.
Το επόμενο χωριό μετά την Κοντάραινα και προχωρόντας νοτιοανατολικά προς τα Σύβοτα, είναι το Μαραντοχώρι. Πρόκειται για ένα ημιορεινό κεφαλοχώρι με παράδοση.
Το κυρίως χωριό είναι χτισμένο πάνω στο λόφο αλλά πολλά από τα σπίτια έχουν πλέον αφεθεί στην φθορά του χρόνου ενώ ένα νέο χωριό χτίζεται στις δυο πλευρές του Επαρχιακού δρόμου.
Το Παλιό σχολείο.
Μέσα στο παλιό χωριό μπορεί να δει ο επισκέπτης ό,τι έχει απομείνει από το παλιό σχολείο αλλά και άλλα σπίτια.

Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.
Κοντά στο χωριό στη θέση Μπισά υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Η ίδρυσή του υπολογίζεται στα τέλη του 16ου αιώνα με αρχές του 17ου. Το μοναστήρι δεν ήταν μεγάλο υπήρξε όμως πλουσιώτατο με πάρα πολλά κτήματα στην ιδιοκτησία του. Ο μικρός ναός ήταν γεμάτος με τοιχογραφίες από τις; οποίες ελάχιστες σώζονται σήμερα. Σώζεται τμήμα του νεώτερου τέμπλου αξιόλογης ξυλογλυπτικής τέχνης από τα μέσα του 18ου αιώνα.
Πανέμορφη η παραλία Αμμουσώ.
Η Αμμούσω είναι μια μικρή παραλία κοντά στο Μαραντοχώρι που με τα βότσαλα και την γαλαζοπράσινη θάλασσα συγκεντρώνει πολύ κόσμο
Στις θέσεις Μάρμαρα, Πυργί και Κλεισμάτι η Αρχαιολογική υπηρεσία έχει εντοπίσει λείψανα αρχαίων πύργων.
Η λίμνη στο Μαραντοχώρι.
Αξιοθέατο είναι και η μικρή λίμνη που βρίσκεται στην περιοχή, λίγο πιο πάνω από το χωριό και μέσα σε μια έκταση από ελαιόδεντρα και είναι ένας σημαντικό υδροβιότοπος για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Η ομορφιά της περιοχής είναι απίστευτη ενώ η ησυχία που επικρατεί στον χώρο διακόπτεται μόνο από το τραγούδι κάποιου μικρού πουλιού.

O οικισμός Εύγηρος.
Χαρακτηριστικό δρομάκι στην Εύγηρο.
Μετά το Μαραντοχώρι θα πάρουμε ένα μικρό δρόμο στα δεξιά και θα κατηφορήσουμε προς την Εύγηρο. Πρόκειται για ένα μικρό παραδοσιακό χωριό της Λευκάδας με πανοραμική θέα προς το Ιόνιο και την Ιθάκη. Χτισμένο σε μια πλαγιά το μικρό χωριό με θέα στον κάμπο του Μαραντοχωρίου αλλά και στη θάλασσα. Τα λιγοστά σπιτάκια του είναι όμορφα, με περιποιημένες αυλές ενώ διαθέτει μια μικρή και πολύ ήραμη πλατεία.
Η πινακίδα που προειδοποιεί για τον φούρνο της κυρά-Γιάννας. 
Ακόμη το μικρό χωριό έχει δυο ταβέρνες, ένα γραφικό παραδοσιακό καφενεδάκι κι΄ένα ξυλόφουρνο που βγάζει καθημερινά χωριάτικο ψωμί και ζεστά πεντανόστιμα κουλούρια.


Η κυρά - Γιάννα με τα περιζήτητα ψωμιά της. 
Ο ξυλόφουρνος ανήκει στην κυρά-Γιάννα η οποία για σαραντατρία χρόνια δουλεύει αυτόν τον φούρνο προσφέροντας ένα υπέροχο χωριάτικο ψωμί και πεντανόστιμα παξιμάδια.
Ο θαυματουργός φούρνος. Δίπλα η...προπολεμική ζυγαριά την οποία χρησιμοποιεί η φουρνάρισσα. 
Στον οικισμό του Εύγηρου μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε το γραφικό καφενείο του Σπύρου του Μουτστάκια και την ταβέρνα του Γιωργαλάκη με τους λαχταριστούς μεζέδες..
Το όνομα του χωριού, το Εύγηρος, σημαίνει καλό, ευτυχισμένο γήρας και στ΄αλήθεια το χωριό εξασφαλίζει καλά, βαθειά γεράματα στους κατοίκους του.
Το Αφτέλι ή Σκύδι, ένας μικρός όρμος στην άκρη από τον μικρό οικισμό του Ευγήρου είναι η παραλία του χωριού.
Και φτάνουμε στα...

...Σύβοτα.
Μια άποψη από τα Σύβοτα. Μια ζωγραφιά. 
Τα Σύβοτα, αυτός ο πανέμορφος ποικισμός του νησιού της Λευκάδας, είναι χτισμένα στο βάθος ενός πανέμορφου φιόρδ, που σχηματίζεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λευκάδας και αποτελεί ένα από τα γραφικότερα λιμανάκια στο Ιόνιο. Το μικρό χωριό είναι ένα γραφικό ψαροχώρι σφηνωμένο μέσα στο γαλήνιο φιορδ αγκαλιασμένο από κατάφυτους λόφους με εληές που ανάμεσά τους εισχωρεί η θάλασσα. Ένα πανέμορφο μικρό χωριό που όμως αποτελεί ένα μεγάλο τουριστικό προορισμό για όσους ταξιδεύουν στο Ιόνιο.
Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από το γαλήνιο φυσικό περιβάλλον και απολαμβάνουν νόστιμα και φρέσκα ψάρια στις ψαροταβέρνες του μικρού οικισμού που βρίσκονται στην άκρη της θάλασσας.
Πανέμορφη η παραλία του οικισμού που έχει το όνομα Μουρτεμένο. Περπατώντας μέσα στην ρηχή θάλασσα, που φτάνει μέχρι το γόνατο, με την ανοιχτόχρωμη άμμο, θα νοιώσετε πως βρίσκεστε σ΄΄εναν παράδεισο. Ένα μεγάλο δάσος με φουντωτά καταπράσινα δέντρα φτάνουν μέχρι το κύμα.
Σύμφωνα με τον Γερμανό αρχαιολόγο Dorpfeld τα Σύβοτα θεωρούνταν ως το ιστορικό λιμάνι του Φώρκυνα, όπου οι Φαίακες άφησαν τον Οδυσσέα κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Πολύ κοντά στο λιμάνι του Φώρκυνα βρισκόταν και η χοιροσπηλιά του Εύμαιου. Στις ανασκαφές που έκανε το 1905 ο Dorpfeld ανακαλύφθηκε μια σπηλιά μέσα στην οποία βρέθηκαν πλήθος από εγχάρακτα και έγχρωμα αγγεία της Νεολιθικής εποχής καθώς και πλήθος από λίθηνα εργαλεία. Την επόμενη χρονιά, 1906, ήρθαν στο φως πάρα πολλά ευρήματα από την εποχή του χαλκού.
Η γνώμη που επεκράτησε ήταν ότι είχε ανακαλυφθεί η σπηλιά του χοιροβοσκού Εύμαιου.
Ας μείνουμε λίγο εδώ να απολαύσουμε την ομορφιά και την ηρεμία που απλώνονται γύρω μας και θα ξεκινήσουμε και πάλι. Θα ξεκινήσουμε για να βρεθούμε κάπου αλλού στα πανέμορφα Εφτάνησα με την υπόσχεση ότι θα ξαναβρεθούμε στην πανέμορφη Λευκάδα. 


w. lefkada-ionio.gr
w. lefkastour.gr
w. e-ionia.gr
w. holidaysinleykada.eu
w. el-wikipedia.org
w. mylefkada.gr
w. lefkadapatridamou.com
w. diakopes.gr
w. nikiana.wordpress.com

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Περίπατοι στην όμορφη Λευκάδα. Μέρος 2ο.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Μάρτη.
Ζάκυνθος. Ο οικισμός Μικρό νησί.

Και πάλι με λίγο Λασκαράτο το ξεκίνημά μας. Συμβαίνει αυτόν τον καιρό να ετοιμάζω κάτι και έχω κατεβάσει όλα τα βιβλία του Μεγάλου μου συμπατριώτη και επειδή ψάχνοντας βρίσκω κάτι πολύ χαριτωμένα και αληθινά θέλω να τα μοιράζομαι μαζί σας.
Διαβάστε λοιπόν.
Ο αληθώς πνευματώδης δεν σπαταλά το πνεύμα του εις ανούσιες επίδειξες, τες οποίες μάλιστα αποφεύγει. Η μανία της επιδείξεως πνεύματος είναι μάλλον ένδειξη λίγου πνεύματος.
Μεγάλες αλήθειες από τον Μεγάλο Λασκαράτο, φίλες και φίλοι μου.
Πανέμορφη η Λευκάδα.
Ξεκινάμε τον περίπατό μας στην πανέμορφη Λευκάδα. Αυτή τη φορά επιστρέφουμε στο ύψος που βρίσκεται το χωριό Κομήλι. Εκεί όπου ο επαρχιακός δυτικός δρόμος χωρίζεται στα δυο. Θα πάρουμε το αριστερό δρόμο όπου μετά από τα Χορτάτα που είναι και το πρώτο χωριό κατηφορίζει προς τα νότια, στα χωριά Άγιος Πέτρος, Βασιλική και συνεχίζει προς την Κοντάραινα, Μαραντοχώρι, Σύβοτα. Ξεκινάμε και να δούμε μέχρι που θα φτάσουμε σήμερα. Όμως ας δούμε για λίγο τα...

...Χορτάτα.
Άποψη του οικισμού Χορτάτα.
Τα Χορτάτα είναι ένα ορεινό χωριό στη μέση περίπου της δυτικής πλευράς της Λευκάδας και σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από το Καλαμίτσι.
Η μικρή πλατεία με τον πλάτανο. 
Δίπλα από τον κεντρικό δρόμο υπάρχει μια μικρή πλακόστρωτη πλατεία όπου στη μέση της υψώνει το ανάστημά του ένας πελώριος πλάτανος μιας κάποιας πολύ μεγάλης ηλικίας.
Το χωριό είναι χτισμένο σε μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της δυτικής πλευράς του νησιού της Λευκάδας με κύριο χαρακτηριστικό τα γραφικά πέτρινα σπίτια..
Το γραφικό καφενεδάκι του χωριού. 
Είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο με μια υπέροχη θέα προς το Ιόνιο.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν τα Χορτάτα έχουν μια συνεχή ιστορική διαδρομή από την νεολιθική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Ανασκαφική έρευνα που έκαμε ο W. Dorpfeld το 1905 στη θέση Σπηλιά έφεραν στο φως όστρακα αγγείων, τμήματα πήλινων ειδωλίων των κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων και ένα ρωμαϊκό λυχνάρι. Η παράδοση θέλει τους κατοίκους του χωριού να είναι απόγονοι προσφύγων από την Κάτω Ιταλία οι οποίοι και έκτισαν το χωριό. .
Μέχρι πριν μερικά χρόνια στο χωριό υπήρχαν πλούσιοι αμπελώνες και παρήγαγαν το ξακουστό κρασί Βαρτζαμί. Ήταν μια από τις κύριες δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής η οποία σήμερα έχει συρρικνωθεί.
Τιμώμενοι του χωριού οι Άγιοι Πέντε Μάρτυρες οι οποίοι είναι ο Ακίνδυνος, ο Αφθόνιος, ο Πηγάσιος, ο Ελπιδοφόρος και ο Ανεμπόδιστος.
Επόμενος σταθμός μας ο οικισμός...

...Άγιος Πέτρος.
Μια άποψη του οικισμού Άγιος Πέτρος.
Το χωριό Άγιος Πέτρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα ορεινά χωριά της Λευκάδας και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και πάνω στο όρος Ελάτη με πολύ όμορφη θέα στον κόλπο της Βασιλικής αλλά και προς την κορυφογραμμή των Σταυρωτών.
Τα σπίτι του χωριού είναι παλιά αλλά καλοδιατηρημένα, με κήπους περιποιημένους, που συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό που γοητεύει τον επισκέπτη.
Οι κάτοικοι του ασχολούνται με αγροτικές καλλιέργειες με κυριότερη τα ελαιόδεντρα. . Η θέση που βρίσκεται είναι πανέμορφη και έχει θαυμάσια θέα προς τον κάμπο της Βασιλικής και προς την κορυφογραμμή των Σταυρωτών, του ψηλότερου βουνού του νησιού.
Το όνομά του έχει πάρει από την ομώνυμη εκκλησιά που υπήρχε παλιά στη συνοικία Σουμιλάτα στο χωριό και κτίστηκε τον 14ο αιώνα. Λέγεται ότι το χωριό κατοικήθηκε και από τους Καλαβρούς της Κάτω Ιταλίας.
Δυο ακόμα πανέμορφες εκκλησιές υπάρχουν στο χωριό. Ο Άγιος Αθανάσιος, στο κέντρο του χωριό, ένας αρκετά ευρύχωρος ναός με κεραμοσκεπή.
Το καμπαναριό του Αγίου Αθανασίου.
Χαρακτηριστικό της εκκλησιάς το εντυπωσιακό καμπαναριό της. Και η εκκλησιά των Αγίων Αποστόλων.
Στο χωριό λειτουργούν νηπιαγωγείο, σχολείο, ιατρείο, αγροτικός συνεταιρισμός και πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος. Το χωριό διαθέτει σημαντική παροικία στην Αθήνα αλλά και στην Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Στην είσοδο του χωριού υπάρχει ένας παλιός ανεμόμυλος και αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του χωριού μαζί με το καμπαναριό του Αγίου Αθανασίου, την πλατεία του χωριού και το νεόχτιστο βυζαντινό εκκλησάκι του Αη-Γιάννη του Ριγανά.


Βασιλική.
Ο οικισμός της Βασιλικής. 
Η Βασιλική είναι μια από τις πάρα πολλές ομορφιές του νησιού της Λευκάδας και το μεγαλύτερο κέντρο τουριστικής κίνησης μετά από Νυδρί.. Ένα πανέμορφο χωριό στα νότια του νησιού ακουμπισμένο σ΄έναν απάνεμο μικρό κόλπο, πνιγμένο στ΄αλήθεια από το πράσινο, που φτάνει σχεδόν μέχρι τα γραφικά σπιτάκια που είναι ακουμπισμένα στο λιμάνι.
Μια άλλη άποψη του οικισμού της Βασιλικής.
Η παράδοση αναφέρει πως το όνομα στον οικισμό το χάρισε μια πανέμορφη πριγκιποπούλα που ερχόταν με το καράβι της για να συναντήσει τον αγαπημένο της. Όμως μια μεγάλη θαλασσοταραχή έδωσε άδοξο τέλος σ΄αυτόν τον μεγάλο έρωτα αφού βούλιαξε το καράβι της και πνίγηκε η όμορφη πριγκιποπούλα. Έκτοτε το όνομα της άτυχης κοπέλας, Βασιλική, δόθηκε προς τιμή της στην περιοχή.
Χαρακτηριστικό δρομάκι στην αγορά της Βασιλικής.
Η Βασιλική αποτελεί ένα κεφαλοχώρι στη νότια περιοχή της Λευκάδας, το οποίο πρωτοκατοικήθηκε από τους κατοίκους των γύρω ορεινών χωριών.
Ο κόλπος αυτός είναι από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη για τις ιδανικές συνθήκες θαλάσσιων σπορς που γίνονται εκεί. Η παραλία του οικισμού της Βασιλικής μαζί με την γειτονική παραλία του Πόντη αποτελούν τον παράδεισο Ελλήνων και ξένων που λατρεύουν το γουίντι σέρφινγκ.
Ανήκει και η Βασιλική στις περιοχές του νησιού με την ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων που μαρτυρούν την κατοίκηση της από την παλαιολιθική και νεολιθική εποχή.
Η παραλία της Βασιλικής. 
Είναι το μοναδικό λιμάνι στη νότια Λευκάδα και έχει ατμοπλοϊκή σύνδεση με Κεφαλλονιά και Ιθάκη κι΄ακόμα στο λιμάνι υπάρχει ένα πλήθος διαφόρων καταστημάτων αλλά και γραφικά ταβερνάκια όπου υπάρχει άφθονο φρέσκο ψάρι.
Η γεωγραφική θέση της Βασιλικής δίνει την ευκαιρία για μικρές αποδράσεις στα γειτονικά νησιά με τους γραφικούς οικισμούς και μερικές από τις ωραιότερες πολυβραβευμένες παραλίες της Λευκάδας που βρίσκονται κοντά.
Από την Βασιλική αξίζει να επισκεφθείτε τις πηγές της Κερασιάς και το δάσος της Δάφνης στο Σύβρο αλλά και το ακρωτήρι του Λευκάτα όπου ο μύθος θέλει την Σαπφώ να πέφτει από τα απόκρημνα βράχια για να λυτρωθεί από τον έρωτά της για τον Φάωνα.
Ακόμη από την Βασιλική μπορείτε να επισκεφθείτε το παλιό εγκαταλειμμένο χωριό Ρουπακιά, ιδιαίτερα γραφικό χωριό που αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής.
Έτοιμοι για την άλλη εβδομάδα να προχωρήσουμε προς την Κοντάραινα, Μαραντοχώρι, Εύγηρο και να φτάσουμε στα πανέμορφα Σύβοτα. Μέχρι τότε να είστε καλά όλοι σας.

ΠΗΓΕΣ.
w. lefkada-ionio.gr
w. mylefkada.gr
w. lefkada.gov. Gr
w. touristorama.com
w. lefkadaslowguide.gr
w. el.wikipedia.org

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Περίπατοι στην όμορφη Λευκάδα.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Μάρτη.
Ζάκυνθος. Ο οικισμός Μικρό νησί.

Επιτρέψτε μου φίλες αγαπητές και αγαπητοί φίλοι να αρχίσουμε και σήμερα τον περίπατό μας με συντροφιά μας τα σοφά λόγια του Αντρέα Λασκαράτου.
Το να κλείνουμε τ΄αυτιά και τα μάτια σ΄εκείνους που μας υβρίζουν είναι συχνά γενναιότητα είχε πει ο μεγάλος δάσκαλος. Κι΄είναι μια αλήθεια. Αφήστε τους να βρίζουν. Αυτό έχουν μάθει, αυτό μόνο μπορούν να κάνουν και κατά βάθος αυτό τους ευχαριστεί πάρα πολύ. Ας είναι πάντα καλά. Εμείς προχωράμε.

Τσουκαλάδες.
Το κεφαλοχώρι Τσουκαλάδες.
Στην Λευκάδα λοιπόν σήμερα. Να γνωρίσουμε ομορφιές που ίσως να είναι απίστευτες. Νύφη του Ιονίου την έχουν ονομάσει. Κι΄είναι στ΄αλήθεια μια νύφη ντυμένη στα γαλάζια.
Ένας περίπατος στις ακτές της Νοτιοδυτικής Λευκάδας είναι μια μεγάλη εμπειρία, αφού σου αποκαλύπτει την κοσμογονία της περιοχής με την ιστορία των φοβερών εγκατακρημνίσεων που έγιναν η αιτία να σχηματιστούν αυτοί οι απότομοι βράχοι.
Ξεκινάμε τον περίπατό μας από την πόλη της Λευκάδας με κατεύθυνση το νότο. Στα δεξιά η θέα είναι καταπληκτική. Η πόλη της Λευκάδας απλώνεται πνιγμένη στις αιωνόβιες ελιές ενώ την πλαισιώνουν οι δύο λιμνοθάλασσες και ο δίαυλος.
Αφού περάσουμε την Μονή της Φανερωμένης, το θρησκευτικό κέντρο της Λευκάδας, το πρώτο χωριό που συναντάμε είναι το παραδοσιακό χωριό, Τσουκαλάδες. Γνωστό και με την ονομασία το Λαδοχώρι για την μεγάλη σοδειά του λαδιού που έχει.
Η εκλησιά του χωριού.
Ένα χωριό που έχει ταιριάξει την παράδοση με το σήμερα και προσφέρει ηρεμία και γαλήνη. Χτισμένο πάνω σ΄ένα ύψωμα το χωριό προσφέρει μια υπέροχη θέα προς το Ιόνιο από όλα τα σημεία του. Βρίσκεται στη μέση περίπου της διαδρομής από Λευκάδα προς Άγιο Νικήτα. Χαρακτηριστικό τα όμορφα πέτρινα σπίτια του με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα γραφικά στενά δρομάκια, που μοιάζουν με μια ζωγραφιά.
Στην περιοχή των Τσουκαλάδων βρίσκεται η πανέμορφη παραλία Πευκούλια, εκεί όπου τα πεύκα κυριολεκτικά αγγίζουν την πεντακάθαρη θάλασσα, δημιουργώντας μια μαγευτική εικόνα. Στην ίδια περιοχή υπάρχει και το ανεξερεύνητο σπήλαιο του Άη-Γιάννη.
Στους Τσουκαλάδες έχει την έδρα του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσουκαλάδων, ο οποίος προσφέρει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση. Ο σύλλογος διαθέτει αξιόλογο θεατρικό τμήμα καθώς και χορευτικό. Κάθε Αύγουστο διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον τίτλο Βεργίνεια προς τιμή του Λευκαδίτη Ολυμπιονίκη Ηλία Βεργίνη.
Επόμενος σταθμός μας στον όμορφο αυτόν περίπατο ο οικισμός....

...Αγιος Νικήτας.
Μια από τις παραλίες του Αγίου Νικήτα.
Πρόκειται για ένα από τα πάρα πολλά πανέμορφα χωριά της Λευκάδας, που έχει χαρακτηριστεί και διατηρητέο. Ο οικισμός του Αγίου Νικήτα γοητεύει τους επισκέπτες με το παραδοσιακό του χρώμα. Τα παραδοσιακά σπίτια του οικισμού, τα γραφικά σοκάκια αλλά και οι κάτοικοί του που παραμένουν πιστοί στον παραδοσιακό τρόπο ζωής συνθέτουν την εικόνα του πανέμορφου χωριού. Χτισμένο στον μυχό του ομώνυμου κόλπου έχει απέναντί του το μοναδικό πευκοδάσος, τα Πευκούλια, ενώ οι ελιές και τα κυπαρίσσια το αγκαλιάζουν από παντού. Χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός διατηρεί και αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της λαϊκής αρχιτεκτονικής με τα ωχροκίτρινα κεραμίδια, τα ξύλινα μπαλκόνια και τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια.
Ο οικισμός του Αγίου Νικήτα είναι χτισμένος στην άκρη ενός κατάφυτου δάσους κυρίως από αιωνόβια ελαιόδεντρα.
Μια άποψη του οικισμού. 
Η περιοχή που βρίσκεται το χωριό έχει κατοικηθεί κατά την αρχαιότητα αφού οι ανασκαφές που έχουν γίνει έχουν φέρει στην επιφάνεια ευρήματα που κατατάσσονται στην παλαιολιθική εποχή. Οι ψαράδες του χωριού επανειλημμένα έχουν ανασύρει από τον βυθό της θάλασσας αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως αμφορείς αγγεία και άλλα.
Στην εκκλησιά του χωριού, πάνω στην εικόνα του Αγίου Νικήτα αναγράφεται η χρονολογία 1848 ενώ στις εικόνες του Χριστού και της Παναγίας η ημερομηνία είναι 1814.
Θα πρέπει να πούμε ότι ο Νικήτας σαν άγιος είναι άγνωστος στην ελλαδική εκκλησία και δεν αναφέρεται πουθενά αλλού η ύπαρξη ναού ή εικόνας. Τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι ότι ήταν Τσέχος, ασπάσθηκε τον χριστιανισμό και όταν του ζητήθηκε να απαρνηθεί την πίστη του και αρνήθηκε θανατώθηκε στην πυρά. Σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού βρήκαν την εικόνα σε ερημική τοποθεσία χωρίς να γνωρίζουν σε ποιόν ανήκει και μετά από επαφές με εκκλησιαστικές αρχές έκτισαν τον ναό και έδωσαν το όνομα Νικήτας χωρίς κανείς να δίνει μια κάποια εξήγηση.
Ένα γραφικό δρομάκι στον Άγιο Νικήτα.
Μια ομάδα από ζωγραφιστές ταβέρνες, γραφικά μαγαζάκια και παραδοσιακά καφενεία, συμπληρώνουν το μικρό χωριό και προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία τοπικών προϊόντων και ειδών χειροτεχνίας δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να πάρει μαζί του μια στάλα από την μαγευτική Λευκάδα.
Λίγο πιο κάτω από τον οικισμό του Αγίου Νικήτα βρίσκεται η παραλία Κάθισμα, μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας.
Κι΄ελάτε τώρα να πάμε στο...

...Καλαμίτσι.
Το Καλαμίτσι τ΄όμορφο π΄ανθεί και λουλουδίζει.
Το Καλαμίτσι από αεροφωτογραφία. 
Σε πολύ κοντινή απόσταση μετά από τον Άγιο Νικήτα και προχωρώντας νότια θα συναντήσουμε τον οικισμό Καλαμίτσι. Είναι ένας από τους παλαιότερους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού και απλώνεται στην πλαγιά του βουνού Ράχη .
Η θέα από το χωριό είναι μαγευτική με το πράσινο να κυριαρχεί παντού και τα διάσπαρτα εκκλησάκια να προσθέτουν μια κατανυκτική νότα στο γραφικό τοπίο.
Στα δρομάκια του χωριού η ζωή κυλά ήρεμα ακολουθώντας τον παραδοσιακό της ρυθμό. Σ΄αυτά τα δρομάκια θα συναντήσετε και αρκετές γυναίκες ντυμένες με την παλιά παραδοσιακή λευκαδίτικη φορεσιά. Το Καλαμίτσι είναι ένα από τα λίγα χωριά της Λευκάδας που έχει μια μακρόχρονη παράδοση στα υφαντά.
Η παραλία Μεγάλη Πέτρα.
Βέβαια το Καλαμίτσι δεν είναι ένας παραλιακός οικισμός όμως πολύ κοντά βρίσκονται οι συνεχόμενες και πανέμορφες παραλίες Καβαλικευτά, Άβαλι και Μεγάλη Πέτρα. Τρεις πανέμορφες αδελφές, όπως τις ονομάζουν οι ντόπιοι. Μπορεί να πει κανείς ότι οι παραλίες αυτές είναι άγνωστες στους επισκέπτες του καλοκαιριού.
Στις παραλίες αυτές τα νερά έχουν ένα θαυμάσιο γαλάζιο χρώμα ενώ πάνω τους απλώνεται η χρυσή άμμος και βότσαλα.
Υπέροχο θέαμα οι βράχοι. 
Αυτό όμως που κάνει μοναδική την ομορφιά τους είναι οι μεγάλοι διάσπαρτοι βράχοι μέσα και έξω από το νερό που δημιουργούν μικρούς και μεγάλους κολπίσκους.
Από τις παλιές εκκλησιές και τα ξωκλήσια ξεχωρίζει η Παναγιά των Κήπων η οποία κάποτε ήταν ένα πλούσιο μοναστήρι. Από τα υψώματα του χωριού η θέα προς το Ιόνιο είναι υπέροχη.
Γραφικά ταβερνάκια σκόρπια στα στενά δρομάκια του χωριού αλλά και πλήθος από καταστήματα με τοπικά προϊόντα σας περιμένουν για να σας χαρίσουν ευχάριστες διακοπές στο πανέμορφο χωριό.
Στο Καλαμίτσι υπάρχουν δεκατρείς παλαιοί ανεμόμυλοι που με την παρουσία τους θυμίζουν το γεωργικό παρελθόν της περιοχής στην παραγωγή σιτηρών, τότε που το Καλαμίτσι μεσουρανούσε στην οικονομική ανάπτυξη της Λευκάδας.
Αν βρεθείτε στο Καλαμίτσι μην αφήσετε να περάσει ένα ηλιοβασίλεμα χωρίς να απολαύσετε την ομορφιά του ήλιου να βουτάει στα γαλάζια νερά του Ιονίου.
Όχι και τόσο ευχάριστη επίσκεψη σήμερα, αλλά θα πρέπει να περάσουμε από το....

....Πόρτο Κατσίκι.
Πόρτο Κατσίκι. Μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας.
Αφήνουμε πίσω μας το Καλαμίτσι και με τον Επαρχιακό κατηφορίζουμε νότια. Φτάνοντας στο ύψος του μικρού χωριού Κομήλι ο δρόμος χωρίζεται στα δύο. Αριστερά κατηφορίζει προς τους οικισμούς Άγιο Πέτρο και Βασιλική και φτάνει μέχρι τα Σύβοτα όπου θα βρεθούμε την επόμενη εβδομάδα. Δεξιά προχωράει προς το Πόρτο Κατσίκι, την άλλοτε πανέμορφη παραλία όπου θα τελειώσουμε τον σημερινό μας περίπατο.
Πόρτο Κατσίκι λοιπόν.
Αυτήν την παραλία χτύπησε ο σεισμός. 
Μια παραλία που παρ΄όλο που χτυπήθηκε άσχημα από τους τελευταίους σεισμούς όχι μόνο δεν έχασε την ομορφιά της αλλά άνθρωποι υπεύθυνοι δηλώνουν ότι το Πόρτο Κατσίκι σύντομα θα ξαναβρεί την γνωστή σε όλο τον κόσμο ομορφιά του.
Από την σεισμική δραστηριότητα σημειώθηκαν κατολισθήσεις και στην διάσημη παραλία το τοπίο έχει μεταβληθεί και κάποια σημεία της ακτής έχουν καλυφθεί. Όμως όλοι λένε πως σύντομα, με πρωτομάστορα τη φύση, η παραλία θα αποκτήσει και πάλι την προηγούμενη μορφή της.
Πόρτο Κατσίκι. Όλοι και όλα λένε ότι θα ξαναγίνει όμορφο σαν πρώτα.
Να πούμε ότι το Πόρτο Κατσίκι έγινε γνωστό στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ύστερα από τη δημιουργία σύγχρονου οδικού δικτύου και έχει καταταχτεί στις έξη κορυφαίες παραλίες της Μεσογείου.
Εδώ τελειώνει ο σημερινός μας περίπατος. Ένας άλλος μας περιμένει την επόμενη εβδομάδα για να γνωρίσουμε και άλλες ομορφιές από την πανέμορφη Λευκάδα.



w. lefkadaslowguide.gr
w. lefkada.ionio.gr
w. lefkada.gov.gw.
w. diakopes.gr
w. el.wikipedia.org
w. holiday.gr
w. touristorama.com
w. lefkada-tours.gr