Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Μεγαλοβδομάδα και Πάσχα στα Εφτάνησα.

Κεντρική φωτογραφία γι τον μήνα Απρίλη.
Λευκάδα. Η Αγία Κυριακή.

Λαμπρή στην Κέρκυρα μέσα στην φύση
Από την κέρκυρα όνειρο μεσ’ στη χαρά του Μάη, τραγουδάει ο Εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Το νησί, που με τις απίθανες φυσικές ομορφιές του ασκεί μιά παράξενη γοητεία στον κάθε επισκέπτη. Μέσα στη χαρά τ΄Απρίλη το Πάσχα γίνεται πιό όμορφο στο πανέμορφο νησί της Κέρκυρας, ένα νησί γεμάτο ζωγραφιές.
Στην Κέρκυρα οι γιορτές του Πάσχα αρχίζουν την Κυριακή των Βαϊων. Η μέρα αυτή είναι η επέτειος της σωτηρίας του νησιού από την πανούκλα του 1630
Το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα λιτανεύεται στους δρόμους της πόλης, συνοδευόμενο από τις δεκαπέντε φιλαρμονικές του νησιού και πλήθος κόσμου. Η λιτανεία καταλήγει στα τείχη της πόλης από όπου ο Άγιος έδειωξε τον λιμό.
Στο Δημοτικό θέατρο την Μεγάλη Τετάρτη γίνεται συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής από τη Δημοτική Χορωδία.
Την Μεγάλη Πέμπτη στο Duomo, την καθολική εκκλησία ανάβουν δώδεκα κεριά και σβύνουν από ένα μετά την ανάγνωση του κάθε ευαγγελίου.
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα των Επιταφίων. Οι περιφορές στην πόλη αρχίζουν από το μεσημέρι γιά να προλαβαίνουν οι Φιλαρμονικές να συνοδεύουν όλους τους Επιτάφιους. Πρώτοι βγαίνουν οι Επιτάφιοι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, από το Νέο Φρούριο και στι 2μμ ο Επιτάφιος του Παντοκράτορα από το Καμπιέλο Ο Επιτάφιος της Μητρόπολης βγαίνει τελευταίος στις 10 το βράδυ..
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στις 6 η ώρα, στην Παναγία των Ξένων πραγματοποιείται τεχνητός σεισμός αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφεται στο Ευαγγέλιο. Επίσης στις 9 το πρωί γίνεται η περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα. Η πομπή κινείται με τους πένθιμους ρυθμούς των τριών Φιλαρμονικών της Πόλης
Στις 11 γίνεται η πρώτη Ανάσταση και αρχίζει το έθιμο των «Μπότηδων» Το έθιμο αυτό είναι ένα κατάλοιπο της κατοχής του νησιού από τους Ενετούς οι οποίοι την πρωτοχρονιά πετούσαν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα γιά να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια. Οι Κερκυραίοι αντικατέστησαν τα παλιά αντικείμενα με κανάτια τα οποία γεμίζουν νερό και αυτά ρίχνουν από τα μπαλκόνια τους και τα παράθυρά τους.
Ένα άλλο έθιμο που αναβιώνει τα τελευταία χρόνια είναι η τοποθέτηση μιά μεγάλης μαστέλας (στρογγυλής σκάφης)στην πλατεία της Πίνιας. Το μισοβάρελο αυτό γεμίζεται με νερό και στολίζεται με φοίνικες, μυρτιές και κορδέλλες. Οι περαστικοί καλούνται να ρίξουν κέρματα «γιά το καλό» μέσα στο βαρέλι. Με την Ανάσταση κάποιος βουτάει μέσα γιά να μαζέψει τα λεφτά. Η Ανάσταση γίνεται στην πάνω πλατεία, στην εκκλησιά της Αγίας Παρασκευής Γίνεται με «τυμπονοκρουσίες» και πυροτεχνήματα και όταν τελειώσει οι μπάντες διασχίζουν όλη την πόλη με γοργό βήμα παίζοντας εύθυμα ενώ ο κόσμος τρέχει από πίσω τραγουδώντας. Το γλέντι διαρκεί μέχρι το πρωί


Μεγαλοβδομάδα στην Κεφαλονιά.
Κεφαλονιά. Το νησί με την πλέον παράξενη ομορφιά. Το πιό ιδιόμορφο νησί του Εφτανησιακού συμπλέγματος. Το νησί όπου τα επώνυμα όλων των κατοίκων τελειώνου σε «ατος» π.χ. Βασιλάτος ενώ τα χωριά τους σε «ατα» Κουρουκλάτα, Φαρακλάτα
Σε όλη την Κεφαλονιά μπορεί να πει κανείς ότι οι εκδηλώσεις γιά την Μεγάλη βδομάδα και το Πάσχα είναι σχεδόν οι ίδιες με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου
Υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στο Αργοστόλι. Την Μεγάλη Πέμπτη έβαφαν τα αυγά και κρατούσαν το πρώτο πιστεύοντας ότι έχει κάποιες θαυματουργές ιδιότητες. Την Μεγάλη Παρασκεύη εθεωρείτο κακό να τρυπηθεί κανείς και η πληγή να βγάλει αίμα. Πολλοί έπιναν λίγο ξύδι σε ανάμνηση του «χολή και όξος»
Στα παλιά χρόνια γιά το Ληξούρι η μέρα της Λαμπρής ήτανε ξεχωριστή. Οι ενορίες συναγωνίζοντας γιά το ποιά θα κάνει την Ανάσταση πιό αργά. Το θεωρούσαν πρωταίρημα να είναι οι τελευταίοι που θα πούνε το «Χριστός Ανέστη» Γι΄αυτό και ο παπάς διάβαζε όσο μπορούσε πιό αργά το Ευαγγέλιο, γιά να καθυστερήσει τη στιγμή της κορύφωσης
Στον Αρχάγγελο γινόταν η τελευταία Ανάσταση και γιά αυτό ήτανε και η πιό επίσημη και δημοφιλής. Ο κόσμος προσερχόταν με το πλέον επίσημο ένδυμά του αλλά και τριζόνια, στάμνες και φυσικά βαρελότα
Όταν γέμιζε η εκκλησιά ο παπάς έβγαινε στην Ωραία Πύλη γιά το «Δεύτε λάβετε Φως»
Η φωτιά αναβόταν επί τόπου με «αφόρια κιάκια» (σπίρτα αμεταχείριστα) γιά να είναι βέβαιοι όλοι ότι είναι γνήσιο το νέο φως. Ύστερα κατέβαινε αργά τα σκαλοπάτια και με το χρυσό Ευαγγέλιο στο στήθος τραβούσε προς την έξοδο. Ακολουθούσε ο Σταυρός της Αποκαθήλωσης και η εικόνα της Ανάστασης. Πάντοτε καθυστερούσε να πει το Χριστός Ανέστη σε βαθμό που εδιαμαρτύροντο και εφώναζαν οι πιστοί.
Την στιγμή που επιτέλους όλοι περίμεναν με το «Χριστός Α....» γινότανε πανικός.Τίποτα άλλο δεν ακουγόταν από τα σμπάρα και τα τριζόνια Πολλοί χτυπούσαν σανίδια πάνω στους τοίχους της εκκλησιάς. Όλοι έκαναν θόρυβο με όποιο τρόπο μπορούσαν γιά να εκδηλώσουν τη μεγάλη χαρά και να ξεσπάσουν από την κατάνυξη των ημερών.
Στην συνέχεια κατά την είσοδο στην εκκλησία είχαμε ένα ιδιαίτερο τελετουργικό (αναπαράσταση) το οποίο μας δίνει ο Ανδρέας Λασκαράτος στα «Μυστήρια της Κεφαλονιάς»
« παπάς αρχίζει την Ακολουθία όξου στο δρόμο. Κάνει έπειτα να μπει μέσα και η θύρα κλείεται στα μούτρα.Ένας είναι μέσαθε και υποκρίνεται το Διάολο και ο παπάς έξουθε υποκρίνεται το Χριστό. Η εκκλησιά υποτίθεται να είναι η Κόλαση. Ο Χριστός θέλει να μπει να ελευθερώσει τους κολασμένους. Ο Διάολος δεν τον αφήνει. Να στο ύστερο ο
Χριστό νικάει και μπαίνει.»
Επίσης ο μεγάλος σατυρικός του Ληξουρίου μας δίνει γιά τη συνέχεια της λειτουργίας μετά την Ανάσταση
«Ο παπάς ξακολουθάει τη λειτουργία του ή τουλάχιστο υποτέθεται πως θέλει να την ξακολουθάει. Ποιός τον ακούει; Οι πιστολιές πέφτουνε μεσ’ την εκκλησιά σα σε πόλεμο.Τα βαρελότα τρομάζουνε την εκκλησιά όλη, τα τρικιτρόκια ριμένα μεσ’ στους ανθρώπους πηδούνε σηώντας και κάνουνε ανάβλιαξη, οι ζουρλορουκέτες πετούνε και βγάζουνε μάτια. Τα παιδιά τσακόνωνται και γροθίζονται, οι μεγάλοι φωνάζουν τάχατες γιά ησυχία και οι φωνές τους αξαίνουνε την ανάβλιαξη. Βρισιές, φοβέρες, τσακωμάρες, παρατρεξίματα και η ώρα έρχεται γιά το Ευαγγέλιο»
Ένα ακόμη έθιμο που δυστυχώς ανήκει στο παρελθόν είναι αυτό της στάμνας. Λίγοι γνωρίζουν ότι το έθιμο που συναντάμε σήμερα στην Κέρκυρα δεν είναι αποκλειστικά της περιοχής. Αντίθετα υπήρχε σε όλα τα Επτάνησα από την περίοδο της Ρωμαιοκαθολικής κυριαρχίας στην οποία και έχει τις ρίζες του. Η τελευταία αναφορά γιά το συγκεκριμένο έθιμο που υπάρχει σε ιστορικές πηγές, χάνεται κάπου στα 1829. Τότε οι Κεφαλονίτισσες έριχναν στάμνες από τα μπαλκόνια, όπως ακριβώς σήμερα οι Κερκυραίες, γιά να γιορτάσουν την Ανάσταση του Ιησού. Το έθιμο πιθανότατα ατόνισε κατά την Ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα και σήμερα δεν υπάρχουν κατάλοιπα σε κανένα μέρος του νησιού.
Αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη η νηστεία τερματίζεται. Οι πιστοί επιδίδονται σε γλέντι που περιλαμβάνει απαραίτητα τα πασχαλινά αυγά, κουλουράκια της Λαμπρής μα πάνω απ’ όλα το πασχαλινό σουβλιστό αρνί το μεσημέρι της Κυριακής. Η χαρά και το πανηγύρι στο μεγαλέιο του γιά να γιορτάσουν όλοι μαζύ την νίκη του Θεανθρώπου απέναντι στον θάνατο.

Φίλες και φίλοι μου.
Παρακαλώ κάνετε μια επίσκεψη στο http://hellascafe.blogspot.com
Θα βρείτε κάτι πολύ ενεδιαφέρον. 





Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Περίπατος στα χωριά της Βόρειας Κέρκυρας.


Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Μάρτη.
Ζάκυνθος. Άποψη της Χώρας.


Είναι γεγονός και το γνωρίζω από τις πολλές επισκέψεις μου εκεί, ότι η περιοχή της Βόρεια Κέρκυρας παρουσιάζει μια ξεχωριστή ομορφιά. Είναι ένας χώρος με απότομες και απρόσμενες εναλλαγές. Μια περιοχή όπου η θάλασσα δένεται απρόσμενα με τη στεριά. Πανέμορφα, γραφικά αλλά και γεμάτα ιστορία όλα τα χωριά της. Πάντοτε με τραβούσε αυτή η περιοχή. Ελάτε λοιπόν για έναν περίπατο. Και ξεκινάμε από τον...

...Αρίλλα.
Άποψη του οικισμού Αρίλλα.
Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο χωρίο στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Είναι γνωστό για την χρυσή παραλία που διαθέτει με τα χρυσά νερά. Βρίσκεται σε μια καταπράσινη κοιλάδα και πλαισιώνεται με ελαιώνες που καταλήγουν σε απότομες πλαγιές. Η θέα προς τη θάλασσα είναι μοναδική.
Η βραχονησίδα Γραβιά. 
Αριστερά βρίσκεται η βραχονησίδα Γραβιά και δίπλα της οι νησίδες Βαρκούλες. Στο βάθος φαίνεται το Μαθράκι, ένα από τα Διαπόντια νησιά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Αρίλλα λειτουργούν τρία μεγάλα κέντρα διαλογισμού με επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης.
Στον Αρίλλα επίσης βρίσκεται και το εργοστάσιο της Κερκυραϊκής μπύρας που παράγει τέσσερα διαφορετικά είδη και έχει γίνει δημοφιλής όχι μόνο στην Κέρκυρα και την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Στον οικισμό του Αρίλλα δραστηριοποιείται ένας πολιτιστικός σύλλογος που διατηρεί δανειστική βιβλιοθήκη, εκθετήριο λαογραφικών αντικειμένων και τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών.
Η ονομασία Αρίλλας πιθανόν να είναι Ρωμαϊκής προχριστιανικής εποχής και προέρχεται από το δέντρο Αρία, ένα είδος δρυός που ευδοκιμούσε στην περιοχή και από το οποίον κατασκεύαζαν πλοία. Κατά μια άλλη εκδοχή ονομάστηκε έτσι από κάποιο Ρωμαίο στρατηγό Αρίλλα που στρατοπέδευσε στην περιοχή.
Να περάσουμε στο επόμενο πανέμορφο χωριό. Τους...

...Περουλάδες.

Κεντρικός δρόμος στους Περουλάδες.
Οι Περουλάδες είναι ένα πανέμορφο χωριό με έντονη βενετσιάνικη σφραγίδα στα κτίρια και την αρχιτεκτονική του και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Μια βόλτα στον κεντρικό δρόμο και στα σοκάκια αρκεί για να θαυμάσετε τα αρχοντικά με τα οικόσημα και τις ψηλές μάντρες που περικλείουν τις αυλές τους. Ανάμεσα σε αυτά θα διακρίνετε και τα απομεινάρια του σπιτιού του ποιητή Ανδρέα Κάλβου που έζησε εδώ για κάποιο διάστημα.
Οι Περουλάδες γνώρισαν μεγάλη ακμή από τον Μεσαίωνα ενώ το όνομά τους προέρχεται πιθανότατα από το επώνυμο Περούλης όπως συνηθίζεται σε πολλά από τα χωριά της κερκυραϊκής υπαίθρου να παίρνουν το όνομά τους από τις οικογένειες που κατοικούν σε αυτά.Οι Περουλάδες δεν έχουν αναπτύξει τουριστικές υποδομές έχουν όμως να υπερηφανεύονται για τις μοναδικές τους παραλίες.
Η παραλία Λογγάς...
Ο Λογγάς είναι η κεντρική παραλία των Περουλάδων. Πανύψηλα βράχια στέκουν πάνω από μια στενή λωρίδα άμμου και στη συνέχεια το μάτι χάνεται στο απέραντο γαλάζιο.
...κι΄εδώ η παραλία Δράστης.
Λίγο βορειότερα υπάρχει η παραλία του Δράστη με φυσικές πέτρινες ξαπλώστρες και λιγότερο κόσμο.
Ώρα να τελειώσουμε τον σημερινό μας περίπατο μ΄ένα πέρασμα από τους...

...Σιναράδες
Πανοραμική άποψη τψν Σιναράδων.
Μεγάλο χωριό με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, οι Σιναράδες έχουν κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και πραγματικά μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια θα σας μείνει αξέχαστη.
Οι Σιναράδες χτίστηκαν στα βυζαντινά χρόνια με τους πρώτους κατοίκους του χωριού να προέρχονται πιθανότατα από την Νότια Ιταλία. Το 1669 εγκαταστάθηκαν στο χωριό πρόσφυγες από την Κρήτη. Ακόμη και σήμερα διατηρούνται στους Σιναράδες επώνυμα σε -άκης, όπως Βασιλάκης, Πετράκης κα.
Στους Σιναράδες θα συναντήσετε όλα τα γνωρίσματα της ντόπιας αρχιτεκτονικής της κερκυραϊκής υπαίθρου, πέτρινα σπίτια, κεραμίδια σε χρώμα ώχρας βυζαντινού τύπου,
Χαρακτηριστικό πορτόνι στους Σιναράδες.
"πορτόνια" με ανάγλυφα μάρμαρα, εξωτερικές πέτρινες σκάλες που καταλήγουν σε βεράντα, το λεγόμενο “μπόντζο”

Μια σειρά από βόλτα.
και φυσικά τα "βόλτα,"  τις καμάρες στα  ισόγεια των σπιτιών. Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην αρχιτεκτονική των Σιναράδων είναι η πολύ πυκνή δόμηση, με τα σπίτια να είναι κολλημένα το ένα με το άλλο.

                       Το καμπαναριό της εκκλησιάς των Αγίων Νικολάου και Σπυρίδωνος.

Στους Σιναράδες υπάρχουν 12 εκκλησιές. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η τρίκλινη βασιλική του Αγίου Νικολάου και Αγίου Σπυρίδωνα στην οποία θα δείτε ένα εντυπωσιακό εκκλησιαστικό όργανο που έχει έλθει από την Ιταλία.
Μια γωνιά από το Λαογραφικό Μουσείο.
Στους Σιναράδες βρίσκεται επίσης το σημαντικότερο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού που στεγάζεται σ΄ένα παραδοσιακό σπίτι, στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την επίπλωση των σπιτιών του χωριού από τον 18ο αιώνα αλλά και αντικείμενα από την αγροτική ζωή εκείνης της εποχής. Το χωριό διαθέτει επίσης δική του φιλαρμονική η οποία συμμετέχει σε όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις του νησιού.
Οι Σιναράδες είναι χτισμένοι σε έναν κατάφυτο λόφο πάνω από την ονομαστή παραλία του Άη-Γόρδη και το Γιαλισκάρι.
Μαγευτική η θέα από το "Αερόστατο"
Λίγο έξω από το χωριό είναι η θέση "Αερόστατο" όπου από εκεί η θέα στην καταπράσινη ακτογραμμή είναι μαγευτική. Κάτω ακριβώς από την τοποθεσία "Αερόστατο" είναι το κατάφυτο νησάκι της Κυρά-Δικαίας το οποίο έχει πάρει το όνομά του από την εκκλησιά που υπάρχει εκεί αφιερωμένη στην Παναγιά. Στα βορειοδυτικά της Κυρά-Δικαίας βρίσκονται δυο βράχοι ανάμεσα στους οποίους, σύμφωνα με την παράδοση, ψαράδες είχαν βρει το πτώμα μιας νύφης που την είχαν απαγάγει πειρατές. Από τότε οι βράχοι ονομάστηκαν “Της νύφης τα λιθάρια”
Οι Σιναράδες είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να ανακαλύψουν την κερκυραϊκή ύπαιθρο και τα χωριά της.
Ελπίζω να σας άρεσε ο σημερινός μας περίπατος. Και επειδή τα χωριά σ΄αυτή την περιοχή είναι πάρα πολλά υπόσχομαι να ξαναπεράσουμε.


ΠΗΓΕΣ
w. greece.terrabook.com
w. infokerkyra.gr
w. corfuvisit.net
w. watherpantokratoras.com

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ορεινά χωριά της Λευκάδας.


Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Μάρτιο.
Ζάκυνθος. Άποψη της Χώρας.


Η παραλία της Λευκάδας.
Ελάτε να κάνουμε έναν περίπατο στα ορεινά της Λευκάδας. Στ΄αλήθεια αξίζει τον κόπο αφού οι ομορφιές που θα συναντήσουμε εκεί δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Πάμε λοιπόν. 
H Λευκάδα είναι στ΄αλήθεια ένα νησί που αλλάζει τη φυσιογνωμία του από Βορρά προς Νότο. Αυτή η εναλλαγή είναι που προσφέρει εικόνες μαγικές.
Άγιος Νικήτας. Μια όμορφη παραλία.
Το εσωτερικό του νησιού της Λευκάδας, κυρίως το ορεινό, παρουσιάζει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού εκεί βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός από πανέμορφα γραφικά παραδοσιακά χωριά. Πρόκειται για ένα άλλο πρόσωπο της Λευκάδας. Είναι ένας τόπος, που για να τον ανακαλύψεις θα πρέπει πρώτα να καταφέρεις να τον αφουγκραστείς. Να μιλήσεις με τους ντόπιους, να καθίσεις μαζί τους στο καφενείο και ν΄ακούσεις τις ιστορίες τους. Κι΄όλα αυτά τα συμπληρώνει ένα εκπληκτικό τοπίο. Κει πάνω είναι σκαρφαλωμένη μια ομάδα από πανέμορφα παραδοσιακά χωριουδάκια. Όλα αυτά τα χωριουδάκια είναι χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω στο βουνό κι΄έχουν ταιριάξει την παράδοση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Αξίζει τον κόπο να κάνουμε ένα περίπατο και να γνωρίσουμε κάποια από αυτά.
Η περιοχή έχει την ονομασία περιοχή Σφακιωτών. Σύμφωνα με την παράδοση τον 16ο αιώνα εγκαταστάθηκαν εκεί Κρητικοί από τα Σφακιά και έδωσαν τον όνομά τους στην περιοχή, η οποία απλώνεται γύρω από μια πλούσια κοιλάδα,
Ένα σημείο από το Φαράγγι της Μέλισσας
όπου εκεί είναι και το Φαράγγι της Μέλισσας, ένα από τα αξιοθέατα της Λευκάδας. Στην περιοχή αυτή των Σφακιωτών περιλαμβάνονται οι οικισμοί Σπανοχώρι, Λαζαράτα, Ασπρογερακάτα, Κάβαλος, Εξάνθεια και Πινακοχώρι.
Όλοι αυτοί οι γειτονικοί οικισμοί συνθέτουν ένα οικιστικό σύνολο που αναπτύσσεται σε μια κατάφυτη περιοχή και διαθέτουν δείγματα αξιόλογης αρχιτεκτονικής .
Το Σπανοχώρι.
Ξεκινάμε προχωρώντας προς το Νότο και το πρώτο που συναντάμε είναι το Σπανοχώρι. Πρόκειται για έναν από τους πιο παλιούς οικισμούς της Λευκάδας, κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο. Η θέα από τον οικισμό είναι μαγευτική. Ένα από τα αξιοθέατα του μικρού οικισμού είναι το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, που σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Από το σημείο αυτό μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα όλων των γύρω οικισμών, το Ιόνιο πέλαγος αλλά και την πόλη της Λευκάδας. 
Επόμενος οικισμός είναι ο Κάβαλος.
Ο πανέμορφος και γραφικός οικισμός Κάβαλος
Ορεινό χωριό ο Κάβαλος με τα πετρόχτιστα σπιτάκια του βρίσκεται περιτριγυρισμένος από πράσινο. Στο χωριό υπάρχει το Κοντομίχειο λαογραφικό μουσείο το οποίο φιλοξενεί μεγάλη συλλογή από εργαλεία τεχνιτών που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι Λευκαδίτες, αναπαράσταση χώρων του παραδοσιακού λευκαδίτικου σπιτιού,
Χαρακτηριστική λευκαδίτικη φορεσιά.
παραδοσιακές φορεσιές της Λευκάδας και παλιές φωτογραφίες.. Το Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του το 2004 και πήρε το όνομα του Λευκαδίτη λαογράφου Πανταζή Κοντομίχη. Στο χωρίο υπάρχει το ....πολυκατάστημα του κυρ-Στάθη το οποίο είναι παντοπωλείο-κουρείο-ψησταριά αλλά ...και ταχυδρομείο.
Ο Κάβαλος είναι ένα χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Έχει δεσπόζουσα θέση στην περιοχή αφού βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο προσφέροντας έτσι μια υπέροχη θέα. Κάποτε στο χωριό ζούσαν 150 οικογένειες. Σήμερα έχουν απομείνει μόνο 100 περίπου ηλικιωμένοι.
Πανέμορφη η Εξάνθεια.
Στα νοτιοδυτικά της Λευκάδας, πνιγμένο μέσα στο πράσινο που άφθονα προσφέρει η περιοχή είναι απλωμένο ένα όμορφο κεφαλοχώρι της Λευκάδας. Η Εξάνθεια. Αμφιθεατρικά χτισμένο στο βουνό της Ελάτης μοιάζει στ΄αλήθεια να είναι κρεμασμένο στην πλαγιά του λόφου. Από τη θέσει αυτή προσφέρει την ηρεμία της εφτανησιώτικης υπαίθρου.Η θέα από εκεί είναι κάτι το απίστευτο.  Μπορεί κανείς να δει σχεδόν όλη την Λευκάδα και το Ιόνιο.
Ένα χαρακτηριστικό σπίτι του οικισμού της Εξάνθειας. 
Κάποτε η Εξάνθεια  ήταν ένα από τα οινοπαραγωγικά χωριά της Λευκάδας. Τότε που το κρασί μαζί με το λάδι αποτελούσαν την κύρια παραγωγική βάση του νησιού.

Κλείνουμε εδώ τον περίπατο για σήμερα και σύντομα θα ξαναβρεθούμε σ΄αυτά τα πανέμορφα χωριουδάκια.

Φίλες και φίλοι.
Περάστε από το 
http://hellascafe.blogspot.com 
Θα βρείτε ένα ενδιαφέρον άρθρο 
του φίλου ιατρού Φώτη Μιχαήλ..




ΠΗΓΕΣ
w.diakopes.gr
w. lefkada-ionio.gr
w. mylefkada.gr
w. lefkascultyralcenter.gr

w. holidaysinlefkada.eu

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Αργυράδες.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Μάρτιο.
Ζάκυνθος. Άποψη της Χώρας. 

Ένα πανέμορφο και ιστορικό χωριό στα νότια της Κέρκυρας,


Φίλες και φίλοι μου.

Σχεδόν έτοιμος για ένα νέο ξεκίνημα μετά τη μεγάλη ζημιά. Και λέω σχεδόν διότι ακόμη δεν έχει "γιατρευτεί" ο χώρος της φωτογραφίας. Γι΄αυτό ας μην παρεξηγηθώ που σήμερα οι φωτογραφίες μου δεν είναι αυτές που εγώ θα ήθελα να είναι. Πάντως...προχωράμε.  Και πάμε στη Νότια Κέρκυρα, εκεί που πέρασα πολλά από τα παιδικά καλοκαίρια μου.
Στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Κέρκυρας, που εκτείνεται από τον οικισμό της Μεσογγής ως τον Ασπρόκαβο της Λευκίμης, το νοτιώτερο άκρο του νησιού, βρίσκονται διάσπαρτα πολλά χωριά, κάποια πνιγμένα σε καταπράσινο φόντο και άλλα ακουμπισμένα σε ονειρεμένες παραλίες. Ένας από αυτούς τους οικισμούς είναι οι Αργυράδες, που μοιάζουν να έχουν φωληάσει ανάμεσα σε μια ομάδα λόφων. Πρόκειται για ένα μεγάλο γραφικό χωριό που μέχρι πρότινος ήταν ένα από τα μεγάλα κεφαλοχώρια του νησιού της Κέρκυρας.
Το κάθε ένα από όλα αυτά τα χωριά έχουν να επιδείξουν κάτι το ξεχωριστό, κάτι που ιδιαίτερα τα χαρακτηρίζει. Ξεχωριστό χαρακτηριστικό των Αργυράδων είναι η μοναδική αρχιτεκτονική με τα στενά καντούνια και τα “βόλτα”.
Τα σπίτια κολημένα το ένα πάνω στ΄άλλο συνδέονταν μεταξύ τους με μια σειρά από εσωτερικές πόρτες. Σήμερα, μετά την έλλειψη της πειρατείας, οι πόρτες αυτές έχουν μετατραπεί σε ντουλάπια και ερμάρια.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής των Αργυράδων είναι τα λεγόμενα “πασαέτζα” Τα περάσματα πάνω από από το δρόμο που ένωναν συγγενικά σπίτια. Σε πολλά υπόγεια ακόμη και σήμερα διακρίνονται παραθυράκια και ίχνη από πολεμίστρες. Πρόκειται για μια ιδιόρυθμη αρχιτεκτονική που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα και σε γυρίζει χρόνια πίσω, στην εποχή των Ενετών.
Η αρχιτεκτονική δομή των σπιτιών είναι καθαρά αμυντική, έχοντας όλα τα στοιχεία που απαιτούσε η αμυντική τακτική δόμηση των οικισμών κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Το 1977 ο οικισμός των Αργυράδων χαρακτηρίοστηκε παραδοσιακός.
Το όνομα του χωριού, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, προέρχεται από την μεγάλη αρχοντική οικογένεια των Αργυρών του Βυζαντίου. Από την οικογένεια αυτή προέρχεται και ο αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Ρωμανός ο 3ος, ο Αργυρός.
Το όνομα του οικισμού αναφέρεται σε ένα έγγραφο του 1508 μ.Χ. Σύμφωνα με το οποίο κάποιος Γεώργιος Ρόφης φαίνεται να πληρώνει ενοίκιο για ένα κομμάτι χωράφι στον ευγενή μισέρ Στέφανο Πετριτή. Σ΄αυτό το έγγραφο αναφέρεται ότι η πληρωμή έγινε στο χωριό Αργυράδες.
Στα χρόνια της Αγγλοκρατίας, στους Αργυράδες, η αρχιτεκτονική των εκκλησιών θα επηρεαστεί από τον νεοκλασσικισμό. Χαρακτηριστικά δείγματα αποτελούν η εκκλησιά της Παναγίας και το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας με το μοναδικό πυργωτό καμπαναριό. Στην εκκλησιά των Ταξιαρχών υπάρχει ακόμη ο πρόναος, στοιχείο της πρωτοχριστιανικής ναοδομίας.
Στον οικισμό των Αργυράδων δραστηριοποιείται Πολιτιστικός Σύλλογος ο οποίος έχει αναλάβει την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιας του χωριού.
Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος πάρα πολλοί επισκέπτες φτάνουν στους Αργυράδες για να απολαύσουν το όμορφο πανηγύρι που γίνεται στην εκκλησιά της Αγίας Τριάδας.
Στην περιοχή των Αργυράδων βρίσκεται η βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία του Αγίου Γεωργίου. Η παραλία αυτή εκτείνεται σε μήκος πέντε χιλομέτρων και έχει καθαρά και αβαθή νερά. Οι καταπράσινοι λόφοι που την πλαισιώνουν δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό. Πριν από χρόνια η παραλία αυτή ήταν ένα άγριο σκηνικό μοναδικής ομορφιάς. Σήμερα ο τουρισμός της έχει αλλάξει την όψη όμως παραμένη πολύ όμορφη.
Στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών οι Αργυράδες έχουν μι-
αν αισθητή παρουσία με τον νεοελληνιστή μελετητή του Σολωμικού έργου, Σπύρο Καββαδία, τον λογοτέχνη γιατρό Αριστείδη Κάντα, τον Θεοτόκη Ζερβό, τον μελετητή διδάσκαλο Πορφύριο Πανδή και τον ζωγράφο Γεράσιμο Ζερβό.
Σας ευχαριστώ που είσαστε στην παρέα μας.

ΠΗΓΕΣ
w. Corfu-kerkyra.eu
w. hellenica.de
w. argyrades.com
w. corfubenitses.gr

Παρακαλώ περάστε από την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com Πάντοτε θα βρείτε κάτι ενδιαφέρον.



Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Εδώ είμαι και πάλι ! ! !


Κεντρική  φωτογραφία για τον μήνα Μάρτιο.
Ζάκυνθος. Άποψη της Χώρας.

Φίλες και φίλοι μου αγαπημένοι, καλή σας μέρα και καλό μήνα.
Μετά από δεκαπέντε μέρες...υποχρεωτικής απουσίας είμαι και πάλι εδώ.

Ο υπολογιστής μου δέχτηκε μια άγρια “ανθρώπινη” επίθεση. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν εδώ με δυσκόλεψαν να βρω κάποιον τεχνικό και όταν τον βρήκα δυσκολευόταν και αυτός να φτάσει μέχρι το σπίτι μου.
Τελικά όλα τέλειωσαν και είμαστε και πάλι μαζί.
Δώστε μου λίγο χρόνο να συγκεντρώσω το υλικό που χρειάζομαι για να συνεχίσουμε τους περιπάτους στα μοναστήρια και της εκκλησιές των Εφτανήσων.

Καλή σας μέρα και πάλι και καλό Μάρτη να έχουμε.