Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Παραδοσιακά πανηγύρια στα Εφτάνησα.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Ιούνιο.
Ζάκυνθος. Το νησάκι Άγιος Σώστης.


Ένας όμορφος περίπατος μέσα στα έθιμα και τις παραδόσεις


Ένα από τα πλέον σπουδαία στοιχεία του πολιτισμού των Επτανήσων αναμφισβήτητα είναι η παράδοση. Κι’ όπως είναι φυσικό σε όλα τα νησιά οι παραδόσεις τους είναι επηρεασμένες από την ελληνική, την ενετική, την αγγλική και την γαλλική κουλτούρα, καθιστώντας τα έθιμα των νησιών να είναι τα μοναδικά. 
Οι κάτοικοι των Εφτανήσων χαρακτηρίζονται και για την θρησκευτική τους πίστη. Είναι πολλές οι λιτανείες των τριών Αγίων , Σπυρίδωνα, Γερασίμου και Διονυσίου, πολιούχων των νησιών, που γίνονται κάθε χρόνο με μεγαλύτερη και πλέον εντυπωσιακή αυτή του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, στις 11 Αυγούστου, όπου η πομπή με την συνοδεία όλων των φιλαρμονικών του νησιού πορεύεται ολόγυρα όλη την πόλη.
Στα χωριά και τις πόλεις των νησιών, όλο το χρόνο, αλλά ιδιαίτερα το καλοκαίρι γίνονται πάρα πολλά πανηγύρια, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις παραδοσιακές στολές, να απολαύσουν παραδοσιακή μουσική και να γευτούν τις ντόπιες λιχουδιές.
Στην Κεφαλλονιά, ο παραδοσιακός τρόπος διασκέδασης χαρακτηρίζεται από τα πολυάριθμα πανηγύρια για τον εορτασμό μεγάλων εορτών και Αγίων. Έτσι έχουμε τη γιορτή τ’ άη-Γιάννη στις 24 Ιουνίου στα Τζανάτα, ενώ στις 11 Ιουλίου γιορτάζει η Αγία Ευφημία, πολιούχος της ομώνυμης πόλης.
Μεγάλο πανηγύρι γίνεται στις 16 Αυγούστου, ημέρα του θανάτου του Αγίου Γερασίμου. Προσκυνητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας έρχονται στο νησί. Το σκήνωμα του Αγίου μεταφέρεται με πομπή περίπου 500μ από την εκκλησιά ως ένα μεγάλο πλάτανο όπου εκεί βρίσκεται ένα πηγάδι, που το έσκαψε ο ίδιος ο Άγιος με τα χέρια του. Το σκήνωμα παραμένει εκεί για προσκύνημα. 
Στο Μαρκόπουλο της Κεφαλλονιάς, στο πανηγύρι της Παναγιάς της Λαγκουβάρδας, θα δείτε τα μικρά ακίνδυνα φιδάκια τα «γούρικα» όπως τα λένε, να εμφανίζονται στην εκκλησιά και να κάνουν παρέα στους εκκλησιαζόμενους.
Στην Πάστρα, στην εκκλησιά της Παναγιάς της Γραβαλιώτισσας, θα δείτε τα κρινάκια να ανθίζουν για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο.Και τα δυο χωριά συγκεντρώνουν πολύ κόσμο και μαζί με το πανηγύρι των πυροτεχνημάτων της Περλιγκού, θεωρούνται τα καλύτερα της Κεφαλλονιάς. 
Αν βρεθείτε στην Ιθάκη φροντίστε να δείτε από κοντά τα φημισμένα πανηγύρια του νησιού, τα οποία διατηρούν αλώβητο το παραδοσιακό χρώμα του Ιονίου.
Το καλοκαίρι στην Ιθάκη πραγματοποιούνται τα Οδυσσειακά και τα Ομηρικά, γιορτές καθαρά λογοτεχνικές που διοργανώνουν οι φορείς του νησιού.
Περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παρουσίαση τοπικών συγκροτημάτων κ.λ.π 
 Στις 17 Ιουλίου στην πλατεία του χωριού Εξωγή γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι για τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας,
Προσπαθήστε να βρεθείτε στην Πλατριθειά για να δείτε από κοντά το φημολογούμενο σαν το καλύτερο πανηγύρι του Ιονίου που διατηρεί αλώβητο το παραδοσιακό του χρώμα.
Στην πανέμορφη Κέρκυρα τον πρώτο λόγο έχει η λιτανεία του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα στις 11 Αυγούστου όπου η πομπή συνοδευόμενη από όλες τις φιλαρμονικές του χωριού και πλήθος κατοίκων και επισκεπτών γυρίζει όλη την πόλη.
Η γιορτή της Παναγίας στις 15 Αυγούστου είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές. Στον Σταυρό στην Κέρκυρα δίνουν έναν ιδιαίτερο τρόπο γιορτής.Το χωριό παρουσιάζει μια ξεχωριστή κίνηση αφού αυτόν τον μήνα επιλέγουν όλοι οι ξενιτεμένοι Σταυριώτες για να βρεθούν στο χωριό τους.Την παραμονή της γιορτής οι Σταυριώτες μαζεύονται στην εκκλησιά τους και ψάλουν τα Επιτάφια Εγκώμια.
Το βράδυ τρώνε όλοι μαζί την «ορφανή» μακαρονάδα. Την επομένη, στη γιορτή της εκκλησιάς οργανώνεται παραδοσιακό πανηγύρι με αρνιά ψητά, μουσικά συγκροτήματα και χορό μέχρι τις πρωινές ώρες.
Επίσης πανηγύρια με άρωμα Ιονίου θα ζήσετε στα χωριά Καρουσάδες και Πετρουλάδες της Κέρκυρας. 
Στη γιορτή του Άη-Γιάννη, στις 22 Ιουνίου ο Σύλλογος Γυναικών του οικισμού Μπενίτσες δίνει μια αίγλη και επισημότητα στη γιορτή με τις «λαμπατίνες» Είναι οι φωτιές τ’ άη-Γιαννιού, όπως τις λένε στην Κέρκυρα.
Στις 17 Ιουλίου, γιορτάζει η Αγίας Μαρίνα, η πολιούχος του μικρού γραφικού οικισμού Μπενίτσες στην Κέρκυρα.. Το πανηγύρι αυτό έχει τις ρίζες του στα πολύ παλιά χρόνια. Εξ’ άλλου το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου διοργανώνεται εκεί και η γιορτή της σαρδέλας. 
Οι Μπενίτσες ήταν παλιά ένα μεγάλο ψαροχώρι και οι κάτοικοί του ζούσαν από την αλιεία. Έτσι δημιούργησαν τη δική τους γιορτή, τη γιορτή της σαρδέλας.
Την ημέρα της γιορτής ψήνονται μεγάλες ποσότητες σαρδέλας και προσφέρονται δωρεάν στους επισκέπτες. Επί πλέον υπάρχουν και τα διάφορα μουσικά συγκροτήματα σε μια διασκέδαση μέχρι τις πρωινές ώρες.
Στη διάρκεια της πολύπαθης ιστορίας της Ζακύνθου, γεννήθηκαν στο νησί πολλές λαϊκές παραδόσεις συνδεδεμένες με τη θρησκευτική λατρεία. Στο χωριό Μαχαιράδο στις 24 Ιουνίου, γιορτή του Άη-Γιάννη του Κλείδωνα, οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές (φουγκαρίες) από ξερά χόρτα, την παραμονή το βράδυ και πηδάνε πάνω απ’ αυτές για γούρι. Λέγεται ότι το έθιμο αυτό έχει σχέση με την αρχαιοελληνική λατρεία του Δωδεκαθέου. 
Στις 2 του Ιουλίου, στο χωριό Μαριές είναι το πανηγύρι για την Μαρία τη Μαγδαληνή, με συνοδεία «ταμπουρλονιάκαρου». Λέγεται ότι η Μαρία η Μαγδαληνή διέδωσε το χριστιανισμό στο χωριό το έτος 34μΧ.
Στη συνοικία της πόλης Άμμος, στις 31 Ιουλίου έχουν το λαϊκό έθιμο της «μαλλιαρής». Οι ντόπιοι τα μεσάνυχτα βουτάνε στη θάλασσα για να βγάλουν πέτρες χορταριασμένες τις οποίες φυλάνε για γούρι. 
Στις 24 Αυγούστου είναι ο τριήμερος εορτασμός για την ανακομιδή του λειψάνου του Αγίου Διονυσίου από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο. Γίνεται η λιτάνευση του Αγίου και ακολουθεί πανηγύρι με πολλές εορταστικές εκδηλώσεις. 
Στη Λευκάδα κυριαρχούν οι γιορτές Λόγου και Τέχνης. Είναι ένας θεσμός που πρωτοεμφανίστηκε το 1955 και παρουσιάζονται θέατρο, μουσική, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, βραδιές ποίησης, μπαλέτα, καντάδες, βαρκαρόλα, χορωδιακές βραδιές, συναυλίες. Φυσικά υπάρχουν και πάρα πολλά πανηγύρια στα χωριά. 
Στις 23 και 24 Ιουνίου στο Μεγανήσι υπάρχουν πολύ ωραίες παραστάσεις καραγκιόζη. 
Στο Δήμο Καρυάς, στις 7 Αυγούστου ζωντανεύει ο παραδοσιακός Λευκαδίτικος γάμος με τρικούβερτο γλέντι. 
Πάρα πολλές τοπικές γιορτές και πανηγύρια διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι και στα Κύθηρα. Οι προσπάθειες των κατοίκων να διατηρήσουν ζωντανό τον αυθεντικό νησιώτικο χαρακτήρα του, φαίνονται στις γιορτές του κρασιού που διοργανώνει ο σύλλογος «Μυρτιά» που εδρεύει στα Μητάτα το δεύτερο Σαββατοκύριακο  του Αυγούστου. Υπάρχει χορός, φαγητό και άφθονο κρασί που προσφέρεται από τους ντόπιους παραγωγούς. Η γιορτή γίνεται στην πλατεία του χωριού και διαρκεί δυο μέρες.
Στις 15 Αυγούστου γίνεται η περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας σε όλο το νησί και στις 24 του ίδιου μήνα γίνεται το πανηγύρι της Παναγιάς.
Πολλά τα πανηγύρια και πολλές εκδηλώσεις το καλοκαίρι στα Εφτάνησα. Και ποίο να πρωτοπαρουσιάσεις. Κάποια φορά θα τα ξαναπούμε. 

Φίλες και φίλοι μου.
Εδώ κλείνουμε μια ακόμη περιήγηση στα όμορφα Εφτάνησα.
Το καλοκαίρι έφτασε και ώρα για λίγη ανάπαυση.
Ιούλιο και Αύγουστο δεν θα τα λέμε. Χρειάζεται λίγη ξεκούραση.
Ραντεβού εδώ την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη για νέους περιπάτους στα νησιά μας.
Την αγάπη μου σε όλες και όλους. 
ΚΑΛΟ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


17 σχόλια:

  1. Α....πόσα πολλά έμαθα για τις παραδόσεις των νησιών του Ιονίου!! Της Κεφαλλονιάς τις ξέρω, αλλά το πιστεύεις ότι δεν έτυχα, σε καμιά μου επίσκεψη στα άλλα νησιά, σε πανηγύρι;;; Πολύ όμορφη περιήγηση και οι φωτογραφίες λαλίστατες!
    Καλό Σ/Κο Ντένη μου
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννούλα μου σ΄ευχαριστώ που περνάς από το "σπιτικό μου"
      Να σουτ ευχηθώ τούτο το καλοκαίριι να γνωρίσεις κάποια από τα πανηγύρια των νησιών μας.Καλό σου καλοκαίρι. Φεύγω αυριό, Κυριακή πρωί. Θα λείψω Ιούλιο και Αύγουστο.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  2. Καλό καλοκαίρι δεν ευχήθηκα. Καλά να περνάς και καλή ξεκούραση! Ραντεβού το Σεπτέμβρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πάλι Αννούλα μου να σου ευχηθώ καλό καλοκαίρι.
      Ελπίζω ότι θα περάσω πολύ καλά.
      Την αγάπη μου.

      Διαγραφή
  3. Αχ, τί όμορφα!!!
    Είναι υπέροχο που γίνονται προσπάθειες να μένει ζωντανή η παράδοση! Και ασφαλώς τα πανηγύρια, είναι η ζωντανή απόδειξη αυτού!
    Καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση!
    Ραντεβού τον Σεπτέμβριο, λοιπόν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννα μου σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
      Επιβάλεται να κρατάμε ζωντανές τις παραδόσεις μας. Αυτά όλα είναι η πολιτιστική ιστορία του τόπου μας. Είναι ένας θησαυρός.
      Καλό σου καλοκαίρι και όπως λες ραντεβού τον Σεπτέμβρη καλή μου φίλη.
      Νάσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή
  4. Τι υπέροχα πανηγύρια σε όλα τα νησιά!!!! Ευχαριστούμε για τις λεπτομέρειες του καθενός απ' αυτά, αγαπητέ Ντένη!
    Σου εύχομαι καλό καλοκαίρι, καλή ξεκούραση και με το καλό να τα ξαναπούμε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι αγαπητή μου Marie-Anne που σου άρεσαν όλα αυτά που παρουσιάζω από τις εκδηλώσεις-πανηγύρια στα νησιά μας.Είναι όλα τόσο όμορφα και τόσο πολύτιμα.
      Καλό σου καλοκαίρι καλή μου φίλη και εδώ είμαστε να τα ξαναπούμε.

      Διαγραφή
  5. καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση Ντένη!
    Φιλιά!♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...και να έβαζες και ...λίγη μουσική, να χαρούμε!

    Ντένη μου,
    Καλό καλοκαίρι.

    Εμείς,
    εδώ και ...επί τα αυτά.

    Χαιρετισμούς,
    Υιώτα*-Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολύ ωραία!! η ορφανή μακαρονάδα.. ξεχώρισε!!! πριν τον γλέντι!!!!! καλό!!!
    καλές διακοπές!! καλή ξεκούραση!
    και με πολλά πανηγύρια, βεβαίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν και καθυστερημένα εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και να περνάτε όμορφα!!!
    Όταν ήμουν Κεφαλλονιά πήγα στη γιορτή της Ρομπόλας και στον Άγιο Γεράσιμο!
    Τα φιδάκια τα απέφευγα συστηματικά όμως!!..χαχα!
    Να είσαι καλά φίλε Ντένη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρία μου καλή σου μέρα.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη. Τυχερή που έζησες για μια ακόμη φορά την γιορτή της Ρομπόλας. Η Κεφαλλονιά ξέρει να γιορτάζει.
    Επιστρέφω 20 Αυγούστου και τα λέμε.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως το έγραψα μοιάζει σαν να πήγα φέτος, αλλά εννοούσα όταν μέναμε Κεφαλλονιά, εδώ και χρόνια δηλαδή!
      Ελπίζω να αξιωθώ να ξαναπάω σύντομα!

      Διαγραφή
  10. Μαρία μου καλή σου μέρα.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη. Τυχερή που έζησες για μια ακόμη φορά την γιορτή της Ρομπόλας. Η Κεφαλλονιά ξέρει να γιορτάζει.
    Επιστρέφω 20 Αυγούστου και τα λέμε.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα αγαπητέ μου φίλε
    όλες οι φωτογραφίες είναι πανέμορφες
    Ευχαριστουμε πολυ για ολη τη ξεναγηση
    Να εισαι παντα καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή