Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Παραδοσιακά προϊόντα στα Εφτάνησα. Λευκάδα.



Μετά το γιορταστικό διάλειμμα και την ανάρτηση του διηγήματός μου, θα συνεχίσουμε σήμερα τη γνωριμία μας με τα παραδοσιακά προϊόντα των νησιών μας. Σειρά σήμερα έχει η Λευκάδα.
Ας περάσουμε από εκεί.

Η Λευκάδα, έχει και αυτή, όπως όλα τα Ιόνια νησιά, τα δικά της παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία αποτελούν ένα μεγάλο μέρος και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής της κληρονομιάς.
Λευκαδίτικα κρασιά
Και εδώ, όπως και στα άλλα νησιά μας, έναν κύριο, έναν πρωταρχικό ρόλο παίζει η οινοπαραγωγή.
Από τα αρχαία χρόνια η αμπελοκαλλιέργεια αποτελούσε για το νησί της Λευκάδας μία από τις προσφιλείς και προσοδοφόρες αγροτικές εργασίες.
Αμπελώνες στη Λευκάδα

Κυρίως στις ορεινές περιοχές του νησιού τα αμπέλια έγραψαν μια ξεχωριστή ιστορία για το λευκαδίτικο κρασί. Το λευκαδίτικο κρασί, που θα το δούμε να αναφέρεται ακόμη και στους “Δειπνοσοφιστές” του Αθηναίου, σαν ένα κύριο ποτό στα συμπόσια.
Το σταφύλι Βερτζαμί
Πρωταγωνιστικό ρόλο στα κρασιά της Λευκάδας κρατάει το παγκόσμια γνωστό κρασί Βερτζαμί, για το οποίο λένε ότι το κλήμα αυτό το έφεραν στην Λευκάδα οι Ενετοί με την κατάληψη των νησιών το 1684. Το κλήμα αυτό καλλιεργείται σε υψόμετρο από 200μ έως 700μ.
Σαλάμι Λευκαδίτικο
Και φυσικά το καλό κρασί απαιτεί και έναν καλό μεζέ. Και αυτός δεν είναι άλλος από το σαλάμι της Λευκάδας. Ένα παραδοσιακό προϊόν που πλέον έχει καθιερωθεί σαν διεθνούς φήμης. Πρόκειται στ΄αλήθεια για έναν πεντανόστιμο μεζέ που συνδιάζεται υπέροχα με τομάτα και τυρί.
Χωράφια με φακές στην Εγκλουβή
Ένα άλλο από τα πλέον γνωστά παραδοσιακά προϊόντα του νησιού είναι η φακή, η οποία καλλιεργείται στην περιοχή της Εγκλουβής. Πρόκειται για μια εξαιρετική και σπάνια ποικιλία φακής η οποία έχει βραβευτεί σε πάρα πολλές εκθέσεις γεωργικών προϊόντων.
Τα λαθούρια της Λευκάδας
Ένα ακόμη ιδιαίτερα χαρακτηριστικό όσπριο του νησιού είναι τα λαθύρια ή λαθούρια, όπως τα λένε οι ντόποιοι. Το όσπριο αυτό αποτελεί κομμάτι της παράδοσης του νησιού, αφού καλλιεργείται εδώ και δεκαετίες σε διάφορα μέρη της ορεινής Λευκάδας και κυρίως στο Λιβάδι της Καρυάς.
Μελίσσια στη Λευκάδα
Στα βουνά της Λευκάδας υπάρχουν πολλά αρωματικά φυτά αλλά και σπάνια αγριολούλουδα. Ένα σπάνιο είδος θυμαριού φυτρώνει στις ορεινές περιοχές του Δράγανου και του Αθάνι. Με αυτές τις ποικιλίες λοιπόν είναι επόμενο να παράγεται ένα εξαίρετο μέλι με άριστη γεύση. Το μέλι αυτό είναι έντονα αρωματικό και κατατάσσεται στις καλύτερες ποιότητες. Έχει χαρακτηριστεί σαν εξαιρετικά τονοτικό και έχει αντισηπτικές ιδιότητες.
Δροσιστική η σουμάδα της Λευκάδας
Η σουμάδα, ή σομάδα όπως την λένε οι Λευκαδίτες, ένα δροσερό σιρόπι από πικραμύγδαλα που έχει το μοναδικό άρωμά τους. Όταν το πικραμύγδαλο αραιωθεί με νερό γίνεται ένα κατάλευκο και αρωματικό ποτό. Λένε ότι είναι το ποτό της χαράς.Παλαιότερα ή σουμάδα ήταν απαραίτητη στους γάμους στους αρραβώνες και γενικά σε όλες τις χαρές. Γι΄αυτό και οι ευχές ήσαν, και στις σουμάδες σου, όπως λέμε και στις χαρές σου.
Η ξακουστή λαδόπιτα της Λευκάδας
Η λαδόπιτα είναι ένα ξεχωριστό παραδοσιακό προϊόν της Λευκάδας. Πρόκειται για ένα γλυκό πολύ αγαπητό στους ντόπιους. Παρασκευάζεται εύκολα με λάδι, αλεύρι,  ζάχαρη, μέλι σουσάμι και φυσικά με ξεφλουδισμένα αμύγδαλα. Την πασπαλίζουν με κανελογαρύφαλλα και σιρόπι. Πρόσφερεται σε γάμους, αρραβώνες, βαφτίσια αλλά είναι και ενδεδειγμένο για περιόδους νηστείας.
Πεντανόστιμα λαδοκούλουρα
Ένα ωραίο, μυρωδάτο, γλυκό ψωμάκι είναι το παραδοσιακό λαδοκούλουρο της Λευκάδας. Έχει ένα υπέροχο άρωμα και μπορεί να γίνει και παξιμάδι αν φρυγανιστεί.
Μαγεία για το νησί της Λευκάδας αποτελούν αναμφίβολα τα κεντητά, τα οποία δεν συναντά κανείς σε καμμιά άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Υπέροχα τα κεντήματα από τις Καρυές
Τα ονομαστά αυτά κεντητά φτιάχνονται στο χωριό Καρυές της Λευκάδας και χαρακτηριστικό του είναι ότι όλα έχουν την Κορσάνικη βελονιά, μια τεχνική κεντήματος εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη βελονιά σε όλο τον ελλαδικό  χώρο.
Αυτά και από το πανέμορφο νησί της Λευκάδας, το νησί του Βαλαωρίτη, το νησί της Αγίας Μαύρας, το νησί που με μια γέφυρα έχει πλέον ενωθεί με την Αιτωλοακαρνανία. Και φυσικά στην επόμενη ανάρτηση θα βρεθούμε στην ξακουστή Ιθάκη.

Φίλες και φίλοι.

Σας προτείνω να κάμετε και μια επίσκεψη στο Καφενείο η Ελλάς. http://hellascafe.com.
 Πάντοτε εκεί σας περιμένει κάτι ενδιαφέρον.


ΠΗΓΕΣ
w. lefkada.gr
w. lefkadaslowguide.gr
w. holidaysinlefkada.gr
w. news-kathimerini.gr
w. My Lefkada.com


24 σχόλια:

  1. Τι καλύτερο να αρχίσεις την μέρα σου με μια επίσκεψη στο μπλογκ σου και ειδικά με την σημερινή σου ανάρτηση που βάζεις τους σιελογόνους αδένες μας να τρέχουν........100άρι !!!
    Την καλημέρα μου και τις ευχές μου για την νέα χρόνια, με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ, αγαπητή μου Σωσώ, για τα καλά σου λόγια. Κάνω ό,τι μπορώ για να σας γνωρίσω τα νησιά μας και χαίρομαι που σας βλέπω όλους χαρούμενους από αυτή μας την επαφή μας.
      Καλήμέρα και σε σένα και καλή σου χρονιά.

      Διαγραφή
  2. Η Λευκάδα, εκτός όλων αυτών των παραδοσιακών προϊόντων, εμένα προσωπικά μου έχει χαρίσει και εξαιρετικούς φίλους!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου Στράτο να σου πω ότι όλα τα Εφτάνησα έχουν υπέροχους ανθρώπους. Και δεν έχεις μόνο από τη Λευκάδα εξαιρετικούς φίλους. Κάτι σου έχουν δώσει και τα άλλα νησιά μας.
      Νάσαι καλά φίλε μου.

      Διαγραφή
    2. Αναμφίβολα κι έχω υπέροχους φίλους (ευτυχώς) απ' όλα τα Εφτάνησα. Αλλά λόγω του ότι η αναφορά ήταν για τη Λευκάδα... γι' αυτό. Δεν πάει να πει ότι διαγράφω όλους τους άλλους. Προς Θεού! Τους λατρεύω!

      Διαγραφή
    3. Το πιστεύω φίλε μου πως έχεις καλούς φίλους σε όλα τα Εφτάνησα. Κι΄εμείς σε έχουμε φίλο μας καλό.

      Διαγραφή
  3. Γευστική-αρωματική η Λευκαδίτικη ανάρτησή σου ξενιτεμένε φίλε μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσουν όλα αυτά καλέ μου φίλε.
      Την αγάπη μου από την ξενητιά μου.

      Διαγραφή
  4. Εξαιρετική και η σημερινή σου ανάρτηση αγαπητέ μου Ντένη!!!
    Μυρουδιές, νοστιμιές όλα τα έχει η πανέμορφη Λευκάδα!!!
    Ελπίζω το κρύο να μετριάστηκε...
    Σου εύχομαι καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πρέπει να τα δοκιμάσεις, αγαπητή μου Μάγδα, για να έχεις μια ολοκληρωμένη γνώση.
      Το κρύο έχει μετριαστεί αλλά τα προβλήματα εξακολουθούν. Έχουμε πάθει μεγάλες ζημιές.
      Καλή σου βδομάδα αγαπητή μου φίλη.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα τελικά όλα τα εφτάνησα έχουν τις ίδιες λιχουδιές αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από τις μέχρι τώρα αναρτήσεις σου.Τα κεντήματα τα λευκαδίτικα είναι όντως καταπληκτικά!! καλή εβδομάδα.Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτε μου καλή σου μέρα.
      Ξέρεις καλά ότι τα περισσότερα από τα παραδοσιακά μας προϊόντα είναι αυτά που μας άφησαν οι λαοί που πέρασαν από τα νησιά μας. Και φυσικά τα πιο πολλά τα έχουμε απο τους Ενετούς. Η ομορφιά των κεντημάτων οφείλεται στη Κορσιάνικη βελονιά που είναι κάτι μοναδικό λευκαδίτικο.
      Καλά σου βδομάδα και θα τα πούμε στο τηλέφωνο.

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραία ιδέα να μας γνωρίσεις τις λιχουδιές των επτανήσων, μ' ενδιαφέρει πάρα πολύ. Ντένη δεν ξέρω τι γίνεται, εγώ παίρνω όλα σου τα μηνύματα, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν παίρνεις τα δικά μου, σου απαντώ σε όλα. Τα φιλιά μου και την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Δώρα μου.
      Στ΄αλήθεια τα παραδοσιακά προϊόντα των Εφτανήσων είναι αξιόλογα. Θα γνωρίσεις και άλλα πολλά από τα άλλα νησιά μας.
      Πριν λίγο πήρα ένα σου ε/μαιλ και θα σου απαντήσω.
      Φιλάκια και την αγάπη μου.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα φίλε μου Ντένη εσύ μας βάνεις σε πειρασμό να γευθούμε τα Λευκαδίτικα όσπρια.
    Λοιπόν φίλε πρέπει να μας πεις που θα βρούμε φακή ή φακες Εγκλουβής εδω στην διασπορά.

    Δεν μπορεί πρέπει να υπάρχουν κάπου.
    Καληνύχτα και καλή όρεξη, ¨οσο για τα Λαθούρια δεν τα ξέρω

    χαιρεώ
    Γαβριήλ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γαβρίλη έψαξα κι΄εγώ για φακές Εγκλουβής και δεν βρήκα. Τα δυό μεγάλα καταστήματα, Τιτάν και Mediteranean δεν τις έχουν. Θα τηλεφωνήσω σε κάποιους εισαγωγείς που γνωρίζω και ό,τι μάθω θα σε ενημερώσω. Όσο για τα λαθούρια να σου πω ότι είναι σαν τα μπιζέλια και πολύ πιο νόστιμα.
      Καλή σου λευκαδίτικη όρεξη.

      Διαγραφή
  8. Πολύ όμορφα όλα Ντένη σε ευχαριστούμε που μας τα γνώρισες!
    Ειδικά εκείνη την σουμάδα πολύ την ζήλεψα!
    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Έλενα Λ.
      Σ΄ευχαριστώ που πέρασες από τα Εφτάνησα και άφησες τον καλό σου λόγο.
      Η σουμάδα είναι ένα απολαυστικό καλοκαιρινό δροσιστικό.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  9. Τι γεύση και μοσχοβολιά αυτή σου η ανάρτηση κύριε Ντένη μου!!!!
    Όλα ένα κι ένα!!!! όσο για τη σουμάδα, στο Πλωμάρι την πίνουμε το χειμώνα αραιωμένη με ζεστό νερό στην καθημερινότητά μας ως ρόφημα (σερβίρεται και στα καφενεία) ενώ γνωρίζω ότι στη γειτονική Χίο ισχύει ότι και στη Λευκάδα.Δροσιστικό ρόφημα-κέρασμα του γάμου. Να είσαι πάντα καλά κύριε Ντένη μου, την εκτίμησή μου πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριάνθη μου καλή σου μέρα.
      Η σουμάδα σε όλα τα Εφτάνησα, με μικρές παραλαγές γεύσης, είναι ένα ποτό καλοκαιρινό. Βλέπεις, στην πατρίδα μας πολλά αλλάζουν από τόπο σε τόπο.
      Νάσαι καλά καλή μου.

      Διαγραφή
  10. Μας άνοιξες την όρεξη αγαπητέ μου Ντένη με όλες αυτές τις Λευκαδίτικες
    λιχουδιές. Πριν δέκα χρόνια είχα πάει στην Λευκάδα, πανέμορφο νησί, την
    σουμάδα την δοκίμασα, καθώς και το κρασάκι, υπέροχα!!
    Όσο για τα κεντητά στο χωριό Καρυές δεν βρίσκω λόγια. Θαυμάσια δουλειά,
    δεν χορταίνεις να τα κοιτάζεις. Επιθυμία μου να ξαναπάω.
    Νάσαι πάντα καλά να μας ταξιδεύεις.
    Να έχεις μια όμορφη μέρα, πιστεύω το κρύο να έχει λιγάκι κοπάσει, σας σκέφτομαι.
    Εδώ φέτος δεν είδαμε χιόνι στις πόλεις, χθές έριξε λίγο νερόχιονο, σήμερα έχουμε λιακάδα.
    Πολλούς χαιρετισμούς με αγάπη
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι αγαπητή μου Ρισσιάνα που ανήκεις στους τυχερούς που μπορούν να επισκέπτονται τα νησιά μας. Εύχομαι και τούτο το καλοκαίρι να περάσεις από εκεί.
      Η αλήθεια είναι ότι έχει χαμηλώσει λίγο το πολύ κρύο αλλά δεν θα ξεχάσουμε τι περάσαμε την προηγούμενη βδομάδα.
      Καλή σου μέρα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα Ντένη , πραγματικά πολύ ωραία τα προϊόντα του νησιού ! Είχα δει ένα ντοκυμαντερ για τις φακές της Εγκλουβής και πραγματικά εντυπωσιάστικα , ντρέπομαι που το λέω , αλλά δεν ήξερα την όλη διαδικασία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητή μου Ισμήνη.
    Σ΄ευχαριστώ που περνάς από τα Εφτάνησα και αφήνεις τον καλό σου λόγο.
    Χαίρομαι που σου άρεσαν τα όσα γράφω.
    Την αγάπη μου πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή