Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Παραδοσιακά προϊόντα στα Εφτάνησα.


Μετά από τους όμορφους περιπάτους στα αξιοθέατα των νησιών μας προτείνω σήμερα να κάνουμε έναν περίπατο διαφορετικό. Ένα περίπατο γνωριμίας με τα υπέροχα και άφθονα παραδοσιακά προϊόντα που μας χαρίζουν τα νησιά μας. 
Ειλικρινά αξίζει να τα γνωρίσουμε και να τα απολαύσουμε.
Αρχίζουμε λοιπόν από την...

...Κέρκυρα.

Είναι γεγονός ότι ένα κύριο χαρακτηριστικό των Εφτανήσων είναι η αφθονία των παραδοσιακών προϊόντων που προσφέρουν και που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλο μέρος της Ελλάδας. Πάρα πολλά τα προϊόντα αυτά, που έχουν κάμει τον γύρο του κόσμου και που είναι μέσα στα πρώτα που θέλει να γνωρίσει ὀταν κάποιος επισκέπτεται τα νησιά μας.
Πιστεύω πως θα σας αρέσει ένας περίπατος να γνωρίσουμε αυτά τα προϊόντα των νησιών μας.
Ελαιόλαδο Κέρκυρας
Κι΄ας ξεκινήσουμε από την Κέρκυρα, η οποία φυσικά έχει το όνομά της δεμένο με το μοναδικό στον κόσμο λάδι της.  Γνωστό στα πέρατα του κόσμου το λάδι της Κέρκυρας.
Ένας ελαιώνας στην Κέρκυρα 
Υπολογίζεται ότι πάνω από 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα υπάρχουν στο νησί της Κέρκυρας ενώ είναι ανυπολόγιστη η παραγωγή του θαυμάσιου αυτού προϊόντος. Ένα μεγάλο μέρος από την παραγωγή εξάγεται στην Ευρώπη.
Από το λάδι αυτό κατασκευάζεται στο νησί και το ονομαστό σαπούνι ελαιολάδου, ένα παραδοσιακό προϊόν που γράφει μια ιστορία εκατόν πενήντα χρόνων και πλέον.
Απολαυστική η Τσιτσιμπύρα
Η Τσιτσιμπὐρα, ένα δροσιστικό ποτό του καλοκαιριού, είναι ένα ακόμα κερκυραϊκό παραδοσιακὀ προϊόν. Μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας από την εποχή της Αγγλοκρατίας. Παρασκευάζεται από χυμό λεμονιού, φυσικό λεμονέλαιο, τριμένο τζίντζερ, νερό και ζάχαρη. Η Τσιτσιμπύρα είναι απολαυστική, νοστιμότατη και δροσιστική.
Το δέντρο Citrus Japonica
Σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας και το Κουμ Κουάτ. Πρόκειται για το δέντρο Citrus Japonica το οποίον παράγει μικρά κινέζικα πορτοκάλια των οποίων το μέγεθος είναι ίσο με ένα μεγάλο κεράσι. Από αυτά παράγεται το ομώνυμο λικέρ που είναι παραδοσιακό προϊόν της Κέρκυρας. Το δέντρο αυτό έφερε στην Κέρκυρα ο Άγγλος ταξιδευτής Μέρλιν, ο οποίος έφερε και τα πεντανόστιμα πορτοκάλια που έχουν το όνομα του. Πορτοκάλια Μέρλιν. Ένα ακόμη προϊόν της Κέρκυρας.
Kρασιά της Κέρκυρας
Από κρασιά πάρα πολλά που είναι προϊόντα μόνο του νησιού.  Αμέτρητα και τα αμπέλια στο νησί, που παράγουν άφθονο κρασί ποιότητας. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το έδαφος του νησιού που είναι γεμάτο από πλαγιές με ξερή γη. Μερικά από τα πιο γνωστά κρασιά είναι το Μαρτζαβί, η Φειδιά, η Κοκινομουστίτσα, το Ξέπλεκο και πολλά άλλα.
Η απολαυστική συκομαϊδα
Ένα άλλο προϊόν που συναντάται μόνο στην Κέρκυρα είναι η Συκομαϊδα. Πρόκειται για ένα είδος πίτας από μούστο και ξεραμένα σύκα.
Από γλυκά πάρα πολλά αυτά που βρίσκει κανείς μόνο στην Κέρκυρα. Μετά από το ονομαστό κερκυραϊκό παγωτό, έχουμε το κέϊκ, το μαντολάτο, την πάστα φλόρα, την πουτίγκα, τη φογάτσα, τις τηγανίτες τ΄Αγίου, τις κολομπίνες, τις μάντολες και φυσικά το κερκυραϊκό παστέλι. Ένα θαύμα γεύσης φτιαγμένο από γνήσιο θυμαρίσιο μέλι και σουσάμι. Εμείς οι παλαιοί Κερκυραίοι αποκλείεται να σβύσουμε από το μυαλό μας το παστέλι που έφτιαχνε ο Πετσάλης στην Πιάτσα.
Στους παραδοσιακούς μεζέδες της Κέρκυρας ανήκουν το Νούμπουλο και το Βουρδούνι.
Το γευστικότατο Νούμπουλο
Το Νούμπουλο παρασκευάζεται από κόντρα φιλέτο καπνιστού χοιρινού και αφού τοποθετηθεί σε ειδική σακούλα παραμένει για κάποιο διάστημα έως ότου ωριμάσει και σερβίρεται σε φέτες
Το Βουρδούνι είναι ορεκτικό, που μοιάζει με λουκάνικο και παρασκευάζεται από χοιρινό αίμα, εντόσθια και μπαχαρικά. Αφού τηγανιστεί σερβίρεται σε φέτες.
Πάντως αν βρεθείτε στην Κέρκυρα μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την παστιτσάδα και το σοφρίτο.

Αυτά για τα παραδοσιακά προϊόντα της Κέρκυρας και θα συνεχίσουμε.

38 σχόλια:

  1. Τώρα πες μου φταίω εγω που κάνω ποδαρικό;;;;ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ Ν ΑΝΤΙΣΤΑΘΩ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!
    Μου θυμίζει όλ αυτά τα προϊόντα που έχω δοκιμάσει φυσικά και λαχταρώ να τα ξαναδοκιμάσω
    Είναι όλα όπως ακριβώς τα περιγράφεις αγαπημενε μου Ντένη και σε χαιρετώ απολαμβάνοντας μία Τσιτσιμπύρα στην υγειά σου!
    Να σε χαιρόμαστε ,εν όψει και της γιορτής σου κι εσύ να μας χαρίζεις πάντα μοναδικές αναρτήσεις,ταξιδιού,γνώσεων,γεύσεων κι αρωμάτων
    Νάσαι καλά,πάντα με αγάπη
    Χαρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό γούρι το ποδαρικό σου Χαρά μου.
      Ξέρω ότι τα έχεις δοκιμάσει όλα αυτά κατά τις επισκέψεις σου στην όμορφη Κέρκυρα.
      Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Νάσαι καλά και η αγάπη μου πάντα μαζί σου.

      Διαγραφή
  2. Κερκυραϊκα προϊόντα που φτάνανε στην Κεφαλονιά μάλλον στην Πύλαρο ήταν το πράσινο σαπούνι, το βούτυρο Κερκύρας, τα δε υπόλοιπα πρώτη μου φορά τα ακούω,
    Εκτός από τις μάντολες και το μαντολάτο που παράγωντε και στην Κεφαλονιά τα άλλα δεν τα ξέρω.
    Μια ερώτηση το Τζίντερ τι είναι μηπως η πιπερόριζα;
    Τα πορτοκάλια ήρθαν στην Ευρώπη από την Κίνα τα προτοέφεραν οι Πορτογάλοι από όπου και το όνομά τους, όμως στην Καραϊβική στα νησια στα Ισπανικά λέγοντε Chinas, όπως και η λέξη Σοφρίτο είναι μμια σάλτσα στο καθημερινό φαγητό των Ισαπνόφωνων εδώ στη Νέα Υόρκη.Μαλλον ένα είδος φαγητού Σοφρίτο.

    έχουμε τόσα όμορφα και νοστιμα προϊόντα στην γενέτειρα κι εμείς ξενιτευόμαστε
    άραγε γιατί; Μήπως είναι για τις τάξεις των ανθρώπων των προνομιούχων;

    νάσαι καλά φίλε
    Σήμερα με το χιόνι μέσα, έχω ξεχιονίσει τρεις φορές κι ακόμα ρ΄χνει!!!

    καληνύχτα Ντένη

    Γαβριήλ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γαβρίλη η όλη ανάρτηση έχει σαν σκοπό την παρουσίαση των παραδοσιακών προϊόντων των νησιών μας. Ξεκίνησα από την Κέρκυρα και θα προχωρήσω κατεβαίνοντας στα υπόλοιπα νησιά.
      Ναι, φίλε μου. Το τζίντερ είναι η πιπερόριζα.
      Νάσαι καλά φίλε μου.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Ντένη, ξέχασες το αγαπημένο μου κρασί γιατί είναι Κεφαλονίτικο; Κατά τη γνώμη μου είναι το καλλίτερο ελληνικό άσπρο κρασί. Εφάμιλλο των κρασιών της Αλσατίας. Αν κάνεις μια μικρή έρευνα με τα προ'ι'όντα της Ελληνικής ειπηρωτικής γης και των νησιών μας, θα μείνεις άφωνος. Σου παραθέτω ένα κείμενό μου για τη Λεσβιακή κουζίνα.
    < Εκθέτονται όλα τα σκεύη της κουζίνας του που βρέθηκαν σε ανασκαφή. Μετά ήρθαν οι πρόσφυγες απ΄τη Ζμύρνη, το Α'ι'βαλί κ.τ.λ. Έγινε λοιπόν ένα κράμα από τις κουζίνες που έφεραν μαζί τους όλοι αυτοί που κατοίκησαν το νησί μας δια μέσου των αιώνων και βγήκε αυτό το θαυμάσιο αποτέλεσμα υψηλής γαστρονομικής κουζίνας, αν βέβαια δεν κατακρεουργείτε από μερικούς. Είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείτε από επαγκελματίες σπορέλαιο στη Λέσβο όταν διαθέτουμε αυτό το μοναδικό προ'ι'όν. >>
    Δώρα Παρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώρα μου καλή μου. Το κρασί στο οποίο αναφέρεσαι μάλλον θα είναι η Ρομπόλα,
      την οποία θα παρουσιάσω όταν φτάσουμε στην Κεφαλονιά.
      Πάντως παλαιότερα είχα κάμει μια αναφορά με τον τίτλο Η Κοντέσσα των Ιονίων σε αυτό το ξακουστό κρασί
      Είναι αλήθεια πως σε όλα τα μέρη της πατρίδα μας η τοπική κουζινα όπως και τα παραδοσιακά προϊόντα είναι υπέροχα. Στα χωριά της Ευρυτανίας που βρέθηκα κάποτε για τα γυρίσματα μιας ταινίας γνώρισα την κουζίνα τους η οποία μου έχει μείνει αξέχαστη.
      Αυτά καλή μου και θα τα ξαναπούμε.

      Διαγραφή
  4. Κατι δεν πήγε καλα. Μου ζητήθηκε να γράψω για τη Λεσβιακή κουζίνα. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και δεν μπορεί να εξανλτηθεί με λίγες λέξεις. Τι να πρωτοπεί κανείς γ' αυτή τη gourme κουζίνα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ΄τις καλλίτερες κουζίνες στο κόσμο, γιατί είναι μια απ' τις καλλίτερες. Συνηθίζω να λέω και το πιστεύω ότι στη μαγειρική 50% είναι τα προ'ι'όντα που χρησιμοποιούμε και 50% η τέχνη. Γιατί πράγματη η μαγειρική είναι τέχνη. Το νησί μας λοιπόν διαθέτει και θε'ι'κά προ'ι'όντα και πολύ καλές μαγείρησσες. Βέβαια αυτό δεν είναι τυχαίο, έχει ρίζες. Η Λέσβος σαν μεγάλο και πλούσιο νησί παρήγαγε τα πάντα σε μεγάλη αφθονία γι'αυτό οι νοικοκυρές αυτοσχεδίαζαν με φαντασία. Όμως επέδρασαν στη κουζίνα μας και αυτοί που κατά καιρούς κατοίκησαν το νησί από αρχαιοτάτους χρόνους, Γατελούζοι,προσφυγες κ.α. Επίσης και η επικοινωνία που είχε η Λέσβος με τον Πόντο, τη Μικρά Ασία τη Γαλλία κ.τ.λ. Το κρασί της αρχαίας Μήθυμνας ταξίδευε στο Πόντο, το λάδι μας αυτό το θείο προ'ι'όν με την ιδιαίτερη ποιότητα που διαθέτει, είναι ρευστό, κεχριμπαρένιο και δεν έχει βαριά οσμή όπως τα λάδια άλλων περιοχών, χρησιμοποιήτε θαυμάσια και στη ζαχαροπλαστική και μπορεί να θρέψει πλουσιοπάροχα όλο το νησί. Η ελαφριά γεύση οφείλετε στη μη ύπαρξη χλωροφίλης στις ποικιλίες που ευδοκιμούν στο νησί μας. Εξ' αιτίας αυτού του πλούτου άνθισε στη Λέσβο και ο πολιτισμός. Πολιτισμός είναι και η κουζίνα κάθε λαού. Εκφράζει πόσο αναπτυγμένος είναι, τη κουλτούρα του και το πόσο πλούσια γη έχει ο τόπος του. Δεν είναι άσχετο επίσης το ότι απ' το νησί μας πέρασαν οι Ρωμαίοι που ανακάλυψαν τη μαύρη τρούφα αυτό το πανάκριβο μανιτάρι εδώ. Ρωμαίος στρατηγός ήταν και ο Λούκουλος που άφησε το στίγμα του ση Λέσβο. Η βίλα του ήταν στη Μυτιλήνη,και αν επισκευθεί κανείς το αρχαιολογικό μουσείο, μπορεί να θαυμάσει την αίθουσα < Λουκούλειο Γεύμα > Εκθέτονται όλα τα σκεύη της κουζίνας του που βρέθηκαν σε ανασκαφή. Μετά ήρθαν οι πρόσφυγες απ΄τη Ζμύρνη, το Α'ι'βαλί κ.τ.λ. Έγινε λοιπόν ένα κράμα από τις κουζίνες που έφεραν μαζί τους όλοι αυτοί που κατοίκησαν το νησί μας δια μέσου των αιώνων και βγήκε αυτό το θαυμάσιο αποτέλεσμα υψηλής γαστρονομικής κουζίνας, αν βέβαια δεν κατακρεουργείτε από μερικούς. Είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείτε από επαγκελματίες σπορέλαιο στη Λέσβο όταν διαθέτουμε αυτό το μοναδικό προ'ι'όν.
    nnΔώρα Παρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με όλα όσα λες αγαπητή μου Δώρα.
      Έχω γνωρίσει την κουζίνα του νησιού σου αφού και εκεί βρέθηκα κάποτε και έμεινα δεκαπέντε μέρες. Ό,τι δοκίμασα ήταν υπέροχο. Το ουζάκι σας πάντως είναι το κάτι άλλο.
      Νάσαι καλά αγαπητή μου.

      Διαγραφή
  5. Ω, πολύ ξεχωριστή ανάρτηση! Κάθε περιοχή της Ελλάδας μας, έχει τα δικά της προϊόντα κι αυτό είναι τόσο όμορφο! Της Κέρκυρας τα γνωρίζω περισσότερο απ'όλων των άλλων Επτανήσων. Χαίρομαι που μας τα θύμισες. Κάποια δεν τα γνώριζα και θα παραπονεθώ στους ξεναγούς μου...χαχα. Καλή συνέχει Ντένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου πάντα καλοδεχούμενη στα Εφτάνησα.
      Έχεις γνωρίσει λοιπόν τα κερκυραϊκά προϊόντα.
      Την επόμενη φορά να ζητήσεις από τους ξεναγούς σου καλύτερη γαστριμαργική ενημέρωση.
      Νάσαι καλά καλή μου.

      Διαγραφή
  6. Χαίρε, πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου, έχω να σου πω πως αν και έχω επισκεφθεί την Κέρκυρα το μόνο που μου είχε μείνει σαν παραδοσιακό προιόν του νησιού ήταν το Κουμ-κουάτ που το είχα φέρει και σαν σουβενίρ στους δικούς μου...πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τόσα σπάνια προιόντα που βγάζει αυτό το όμορφο νησί....!!!
    Καλό σου βράδυ :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοδεχούμενη στα Εφτάνησα αγαπητή μου.
      Βέβαια το κουμ κουάτ είναι η προσωπική ταυτότητα της Κέρκυρας. Όμως υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα. Την επόμενη φορά σου εύχομαι να δοκιμάσεις πιό πολλά.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  7. Αγαπημένε φίλε, Ντένη, χαίρομαι ιδιαίτερα για τη σημερινή σου ανάρτηση, μιας και λόγω καταγωγής, γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προϊόντα της αγαπημένης μου Κέρκυρας. Κι είναι τόσο όμορφο να τα παραθέτεις εδώ, για να τα γνωρίσουν και οι φίλοι που σε επισκέπτονται...

    Σ' ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα μας μαθαίνεις, μας θυμίζεις... Μυρωδιές, χρώματα κι αρώματα των πανέμορφων Εφτανήσων! Να είσαι πάντα καλά! Στέλνουμε την αγάπη μας και πολλούς χαιρετισμούς σε σένα και την οικογένειά σου!
    Αντώνης-Πόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επί τέλους Αντώνη μου και Πόπη μου σας βλέπω στο σπιτικό μου. Είχα αρχίσει να πιστεύω ότι με ξεχάσατε.
    Τα προϊόντα μας εμείς όχι μόνο τα γνωρίζουμε αλλά ήταν μέσα στη καθημερινή μας διατροφή.
    Να σου πω ότι στα παιδικά μου χρόνια χόρτασα συκομαϊδες
    Χαίρομαι που σας άρεσε η παρουσία τους.
    Την αγάπη μου και τις ευχές μου για καλές και ειρινικές γιορτές.
    Θα τα ξαναπούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τους καλούς μας φίλους ποτέ δεν τους ξεχνάμε, Ντένη! Μην μας παρεξηγείς...
      Είναι πλέον, τόσοι οι φίλοι και οι αναγνώστες μας (σχεδόν 1.500 σε blog και σε fb) που είναι αδύνατον να "περνάμε" απ' όλα τα ιστολόγια, και κυρίως, να σχολιάζουμε όσο συχνά θα θέλαμε. Καταλαβαίνεις ότι ο χρόνος μας είναι πολύτιμος, όπως και όλων βέβαια... Δεν γίνεται να είμαστε καθηλωμένοι πάνω σ' έναν υπολογιστή... Οι υποχρεώσεις μας είναι πάρα πολλές... Σχολείο, σπίτι, διορθώσεις γραπτών, διαβάσματα, κοινωνικές εκδηλώσεις. Επιπλέον, έχουμε και την προετοιμασία των θεμάτων προς ανάρτηση στο ιστολόγιό μας. Από μία ως και τρεις αναρτήσεις, σχεδόν σε καθημερινή βάση...

      Διαβάζουμε όμως, αρκετά συχνά, όσα χρήσιμα αναρτάς στα "Εφτάνησα". Πολλές φορές έχει τύχει να ανατρέξουμε και σε παλιότερες αναρτήσεις σου και να αφήσουμε σχόλια εκεί... Όπως π.χ. στις "Γιορτές και πανηγύρια στα Κύθηρα"... http://eftanhsa.blogspot.gr/2013/09/blog-post_21.html#comment-form Επειδή είναι παλιότερες οι αναρτήσεις, ίσως δεν ειδοποιείσαι για τα σχόλια που αφήνουμε εκεί και δεν τα διαβάζεις...

      Σου ευχόμαστε καλή συνέχεια και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα υπόλοιπα παραδοσιακά προϊόντα των αγαπημένων μας Εφτανήσων!
      Αντώνης-Πόπη

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ μου Αντώνη.
      Κατανοώ το φ'όρτο εργασίας που έχεις και δεν υπάρχει καμμιά παρεξήγηση από μλερους μου. Τα ίδια πνιγμένος είμαι κι΄εγώ.
      Να ευχηθώ σε σένα και την αγαπητή μου Πόπη, Κλαά Χριστούγεννα κι ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος.

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα , ευχαριστώ που πέρασες και για τις ευχές σου !!!!Εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ , με ΥΓΕΙΑ και ΕΙΡΗΝΗ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τις ευχές σου αγαπητό μου Φεγγαράκι.
      Καλές γιορτές και σε σένα εύχομαι κι΄ευτυχισμένος ο καινόυργιος χρόνος.

      Διαγραφή
  10. Καλή σου μέρα αγαπητέ μου Ντένη και καλή εβδομάδα.
    Μου άνοιξες την όρεξη μ όλα αυτά τα ωραία της αγαπημένης μας Κέρκυρας. Μερικά απ αυτά που
    αναφέρεις τα δοκίμασα όταν είχα πάει στο νησί, αλλά κι εδώ μακρυά που είμαι έχω φιλεναδίτσες Κερκυραίες πάντα καλοσυνάτες και καλές μαγείρισσες.
    Ελπίζω να ξαναπάω και σίγουρα θα δοκιμάσω και τα υπόλοιπα.
    Πολλούς χαιρετισμούς
    Να είσαι πάντα καλά
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τις τυχερές καλή μου Ρισσιλάνα που έχεις επισκεφτεί την όμορφη Κέρκυρα και δοκίμασες κάποια από τα παραδοσιακά της προϊόντα
      Εύχομαι να καταφέρεις να ξαναβρεθείς εκεί να δοκιμάσεις και τα υπόλοιπα.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  11. Μας έφερες πάλι νοσταλγίες με τις λιχουδιές σου Ντένη ,το παστέλι ,το μαντολάτο ,μάντολες τα γνωρίζω πολύ καλά.Τα υπόλοιπα τα έχω γευθεί στην πατρίδα τους και είναι καταπληκτικά. Η Τσιτσιμπύρα υπέροχο δροσιστικό για τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια την απολαμβάνεις δίπλα στη θάλασσα στο λιμάνι .Εκεί υπηρχε αυτός που έφτιαχνε τσιτσιμπύρα .Τώρα δεν γνωρίζω αν υπάρχει ακόμη .. Ευχομαι για αύριο χρόνια πολλά και καλά, πάντα με υγεία και χαρά για την αυριανή ονομασιτκή σου εορτή .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι΄εσύ ανήκεις στις τυχερές Κάτε μου, που έχεις επισκεφτεί το νησί μας.
      Να σου πω ότι πιτσιρικάς πήγαινα και βοηθούσα τον Πετσάλη που έφτιαχνε ένα ονομαστό παστέλι. Για πληρωμή μου έδινε τα περισσεύματα από τα κομμάτια που το έκοβε. Καταλαβαίνεις την απόλαυσή μου.
      Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου.

      Διαγραφή
  12. Κι εγώ, αντίθετα με τη Χαρά που περιμένει να ξημερώσει Κυριακή για να σχολιάσει πρώτη, περίμενα τη γιορτή σου να σου ευχηθώ, πρώτα απ' όλα, Χρόνια καλά! (τα πολλά στις μέρες μας είναι άστα να πάνε). Να 'σαι καλά, Ντένη, γερός δυνατός με υγεία και δημιουργικός!

    Όσο για το θέμα σου, μακάρι όλοι αυτοί που ασχολούνται με τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα να συνεχίσουν γιατί μας βλέπω να το ρίχνουμε στο "πλαστικό" που μας πλασάρουν...
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου φίλε Στράτο.Όσο για την πρωτιά στα σχόλια αποκλείεται να μπορέσει κανείς να την πάρει από τη Χαρά. Μοιάζει να φυλάει σκοπιά στα Εφτάνησα.
      Όσο για τα παραδοσιακά προϊόντα μας φίλε μου κι΄εγώ φοβάμαι πως βαδίζουν να γίνουν παρελθόν. Μας έχει φάει η προχειρότητα, η ταχύτητα και η φτήνεια.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  13. Καλή σου μέρα αγαπητέ μου Ντένη,
    σήμερα σηκώθηκα απο τα πέντε χαράματα κι ήθελα να είμαι πρώτη στις ευχές, αλλά με
    πρόλαβε ο Μηθυμναίος.Δεν τα καταφέρνω στην πρωτιά.Χαχαχα.
    Χίλιες ευχές για την γιορτή σου,Χρόνια σου Πολλά, πάντα με υγεία και χαρά κι όλα τα καλά.
    Να έχεις μια όμορφη μέρα
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ αγαπητή μου Ρισσιάνα που θυμήθηκες τη γιορτή μου.
      Δεν πειράζει που σε πρόλαβε ο Μηθυμναίος. Και δεύτερη που ήλθες το εκτιμώ εξ΄ίσου.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  14. Υπέροχη ανάρτηση με τα παραδοσιακά προϊόντα της πανέμορφης Κέρκυρας!!!! Ανυπομονώ να μάθω και για τα υπόλοιπα επτάνησα.
    Χρόνια πολλά και καλά για την εορτή σου, πάντα με υγεία πάνω απ'όλα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ αγαπητή μου Marie-Anne για τις ευχές σου για την γιορτή μου.
      Η συνέχιση της παρουσίασης των παραδοσιακών προϊόντων θα γίνει τον Γενάρη διότι έχω να παρουσιλασω κάποια εορταστικά.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  15. ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ ΜΟΥ. ΜΑΣ ΝΟΣΤΙΜΕΨΕ ΤΟΥΤΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ καλή μου Μαριάνθη για τις ευχές σου.
      Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των προϊόντων όλων των νησιών αφού παρουσιάσω
      κάποια εορταστικά.
      Νάσαι καλά αγαπητή μου.

      Διαγραφή
  16. XΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ !!!!!!!!!!!!
    και
    συνταγές, πότε θα τις ...βάλεις;

    Χαιρετισμούς,
    Υιώτα-Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητοί μου Υιώτα - Δημήτρη
      Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας λόγω εορτής.
      Υιώτα μου συνταγές δεν έχω. Όμως θα συμβουλευτώ την καλή μου φίλη Βέφα Αλεξιάδου και θα δούμε.
      Νε είστε καλά.

      Διαγραφή
  17. "Χρόνια Πολλά", αγαπημένε φίλε Ντένη!
    Να είσαι πάντα γερός, δυνατός και να χαίρεσαι την οικογένειά σου!
    Με την αγάπη μας
    Αντώνης-Πόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντώνη - Πόπη φίλοι μου καλοί και αγαπημένοι.
      Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας.
      Να είστε καλά.

      Διαγραφή
  18. Αγαπημένε μου Ντένη, χρόνια πολλά με υγεία, δύναμη και πολλή ενέργεια για τις δραστηριότη τες σου. Δεν σου ευχήθηκα χθές γιατί ταξίδευα.΄Εχω ένα πρόβλμα με τα e-mail μου και γι' αυτό σου γράφω εδώ. Σε φιλώ πολύ πολύ και πάλι χρόνια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δώρα μου καλή μου καλή σου μέρα.
    Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου. Και του χρόνου να είμαστε καλά.
    Μην στενοχωριέσαι με τα μηχανήματα. Κι΄εγώ πολλές φορές έχω προβλήματα.
    Την αγάπη μου και νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πρωτότυπη και χρήσιμη ανάρτηση.
    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ φίλε Ντένη, με υγεία και δύναμη για τα μελλούμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χαίρομαι καλέ μου φίλε, που σου άρεσε η ανάρτηση.
    Καλές γιορτές σε σένα και την οικογένειάσου.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή