Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Τοπωνύμια της Κέρκυρας

Ένα βιβλίο...
...του Γιώργου Χ. Σουρτζίνου.

Σβύνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβύνεις ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον.
Γιώργος Σεφέρης.  

Ξεφεύγουμε για λίγο σήμερα από τους όμορφους περιπάτους στα νησιά μας για να γνωρίσουμε το αξιόλογο βιβλίο του καλού μου φίλου Γιώργου Χ. Σουρτζίνου. Απολαύστε το, φίλες και φίλοι, γιατί αξίζει πολλά.



Το εξώφυλλο του βιβλίου.

Με τον τίτλο, Τοπωνύμια, γλωσσικές μαρτυρίες στην ιστορική διαδρομή της Κέρκυρας, ο Γιώργος Χ. Σουρτζίνος, παρουσιάζει τη νέα του πνευματική εργασία σε έκδοση της Ιστορικής – Λαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας. Πρόκειται για την λεπτομερή καταγραφή της ονομασίας διαφόρων χωριών, τοποθεσιών, θέσεων, περιοχών της Κέρκυρας. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας με τη λέξη τοπωνύμια χαρακτηρίζονται ειδικές και διακριτικές ονομασίες τοποθεσιών και περιοχών ενός τόπου. Κάθε τοπωνύμιο κρύβει μέσα του πληροφορίες κοινωνικές, θρησκευτικές, τοπογραφικές, γεωγραφικές, λαογραφικές κλπ.
Τα τοπωνύμια αυτά τα συναντάμε διάσπαρτα σε όλη την πόλη και τα προάστια του νησιού.  Αυτά όλα έχουν σχέση με την ιστορία της Κέρκυρας, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την γλώσσα κι΄ακόμα με κάποιο ιστορικό γεγονός. Έτσι τα συναντάμε με τις ονομασίες Σαρόκο, Σπηλιά, Μουράγια, Σπιανάδα, Καμπιέλο και πολλά άλλα
Τα τοπωνύμια είναι ιστορικά, περιβαλλοντικά, ανθρωπονυμικά, αγιωνυμικά, πατριδωνυμικά.
Μουράγια Κέρκυρας
Αυτά τα τοπωνύμια σιγά-σιγά, τα έχει δημιουργήσει μόνος του ο λαός και φυσικά η καταγραφή των τοπωνυμιών, στο βιβλίο του Γιώργου Χ. Σουρτζίνου γίνεται κατ΄αλφαβητική σειρά και πολλά από αυτά συνοδεύονται από σχετικές φωτογραφίες.
Ένας περίπατος στις σελίδες του βιβλίου είναι στ΄αλήθεια ένα ταξίδι στην ιστορική διαδρομή της Κέρκυρας.
Συνολικά ο Α! τόμος περιλαμβάνει 185 τοπωνύμια. Ας δούμε
κάποια από αυτά τα οποία γνωρίζω και προσωπικά αφού ανάμεσα σε αυτά μεγάλωσα.
Στην δεξιά άκρη είναι ο χώρος του κινηματογράφου Ακταίον
Το Ακταίον. Μια πολύ ωραία θέση στην ανατολική πλευρά της Πάνω Πλατείας με θέα στον μαγευτικό κόλπο της Γαρίτσας. Με την ίδια ονομασία στη θέση αυτή λειτουργούσε στα πριν τον πόλεμο χρόνια, θερινός κινηματογράφος.
Αντρανικ. Ο Αντρανίκ Καπιγκιάν, πρόσφυγας από την Αρμενία,  με το όνομά του αυτό λειτούργησε από το 1920 στη θέση Μουράγια ένα μικρό καφενείο, το οποίο με την πάροδο του χρόνου έγινε σύντομα γνωστό για το υπέροχο παγωτό καϊμάκι παρασκευασμένο από τον ίδιο με ανατολίτικη συνταγή.
Το βόλτο του Κοκίνη
Το βόλτο του Κοκίνη. Ανηφορίζοντας την οδό Σοφοκλή Δούσμανη, προς το Καμπιέλο, σε κάποιο σημείο συναντάμε ένα τοξοειδές γραφικό πέρασμα. Πρόκειται για το Βόλτο του Κοκίνη. Το όνομά του έχει πάρει από το σπίτι της ομώνυμης αρχοντικής οικογένειας που βρισκόταν στο σημείο αυτό.
Ένα καντούνι στο Καμπιέλο
Το Καμπιέλο. Είναι ο λόφος που βρίσκεται στα βορειανατολικά της παλιάς πόλης και είχε το όνομα Οβρηοβούνι. Στην περιοχή αυτή μέχρι τα μέσα του 16ου αιώνα κατοικούσαν οι Εβραίοι. Η περιοχή διακρίνεται για τα παλιά πολυόροφα σπίτια της που διαφέρουν πάρα πολύ στο ύψος, και στον αρχιτεκτονικό ρυθμό. Χαρακτηριστικό της περιοχής τα δαιδαλώδη δρομάκια, τα λεγόμενα καντούνια, τα αρχοντικά και οι εκκλησιές που βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τα σπίτια.
Μια άποψη του Δημοτικού θεάτρου της Κέρκυρας
Το Δημοτικό θέατρο. Ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο είναι ο χώρος που καταλαμβάνει το Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας. Εκεί στον χώρο αυτό λειτούργησε από το 1902 μέχρι την νύχτα της 14ης Σεπτεμβρίου του 1943 όπου καταστράφηκε από τις εμπρηστικές βόμβες των Γερμανών. Εκεί παρέμεναν βουβά τα ερείπιά του μέχρι το 1981 όπου αναστηλώθηκε και παραδόθηκε στην αγάπη των Κερκυραίων.
Το καντούνι τ΄Αγίου από καρτ-ποστάλ του 1903
Το καντούνι τ΄Αγιού. Ο δρόμος που φιλοξενεί την εκκλησιά του πολιούχου της Κέρκυρας, έχει πάρει το όνομα του Αγίου. Οδός Αγίου Σπυρίδωνος. Στο πέρασμα του χρόνου οι Κερκυραίοι καθιέρωσαν στον δρόμο αυτόν το τοπωνύμιο Καντούνι τ΄Αγιού, διότι είναι ένα από τα πολλά καντούνια της παλιάς πόλης, το οποίο όμως ξεχωρίζει για την εκκλησία του Αγίου που υπάρχει στον δρόμο αυτόν. Άγιος για τους Κερκυραίους δεν νοείται άλλος από τον Άγιο Σπυρίδωνα. 

Λυπάμαι που ο περιορισμένος χώρος δεν μου επιτρέπει να επεκταθώ στην παρουσίαση αυτού του μνημειώδους βιβλίου του Γιώργου Χ. Σουρτζίνου. Υπόσχομαι όμως πως κατά διαστήματα θα σας παρουσιάζω  και μερικά ακόμη τοπωνύμια της Κέρκυρας.
Να πω ακόμη ότι τα τρία βιβλία του κ. Σουρτζίνου, Τοπωνύμια της Κέρκυρας, Τα ρόπτρα και Κέρκυρα, ταξίδι στον χρόνο, μπορείτε να τα προμηθευτείτε γράφοντας στον ίδιο:

Κον 
Γεώργιον Χ. Σουρτζίνον
Εθνικού Σταδίου 45
Κέρκυρα  49100
ή τηλεφωνόντας στον αριθμό
266 – 103 – 4706
Στοιχίζουν 35 ευρώ έκαστον συν τα ταχυδρομικά.






20 σχόλια:

  1. Απο τον Εφπτανησιακό Διαφωτισμό στη συνέχεια του σήμερα! Τι ωραία κι αυτή η εναλλαγή,που σε γεμίζει ελπίδα οτι δε χάθηκαν όλα στις μέρες μας
    Αγαπημένε μου Ντένη είσαι πολύ τυχερός να γίνεσαι αποδέκτης τέτοιων βιβλίων,τα οποία για άλλη μια φορά με ταξίδεψαν σ έναν τόπο λατρείας και σου εξομολογούμαι οτι μ αυτές τις δύο αναρτήσεις σου ("Τα ρόπτρα" και αυτή) με εξιτάρισες ν αποκτήσω τα λευκώματα του κου Σουρτζίνου.
    Νάσαι καλά να μας ταξιδεύεις !
    Την αγάπη μου πάντα και Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου αγαπημένη μου καλή σου μέρα.
      Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Στ΄αλήθεια αυτά τα τρία βιβλία του κ, Σουρτζίνου αξίζουν πάρα πολλά. Πρόκειται για θαυμάσιες πνευματικές εργασίες πάνω στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κέρκυρας. Θα σου έλεγα και σένα και σε όλους τους φίλους να προσπαθήσουν να τα αποκτήσουν. Θα είναι ένα κόσμημα στις βιβλιοθήκες τους.
      Την αγάπη μου καλή μου.

      Διαγραφή
  2. Αυτή η Χαρά θαρρείς και στήνει καραούλι... Το 'χει στόχο της να φτάνει πρώτη. Τι να προσθέσω τώρα εγώ; Μου λες;
    Πάντως στα σοβαρά τώρα, είναι σπουδαία δουλειά. Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στράτο μου έτσι μου φαίνεται και μένα. Η Χαρά στήνει καραούλι κι΄έχει την πρωτιά. Τι να κάνοιυμε; Χαρά είναι αυτή όνομα και πράμα.
      Να πω και σέ σένα ότι στ΄αλήθεια είναι πολύ σπουδαία δουλιά αυτή και στα τρία βιβλία.
      Νάσαι καλά φίλε.

      Διαγραφή
  3. Τι όμορφο βιβλίο. Με ιδιαίτερη αξία για τους Κερκυραίους. Είναι ωραίο να γνωρίζεις την ιστορία του τόπου σου. Θα'θελα και για την Αθήνα κάτι αντίστοιχο... ίσως και να υπάρχει. Πολλά φιλιά Ντένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καλή μου καλή σου μέρα.
      Ναι, είναι αλήθεια ότι τα βιβλία αυτά έχουν μια ιδιαίτερη αξία για τους Κερκυραίους αλλά να προστέσω, ότι την ίδια αξία έχουν για όλους που θέλουν να γνωρίζουν την Ελλάδα μας.
      Φιλιά κι΄από μένα Μαρία μου.

      Διαγραφή
  4. Αξιόλογα και τα τρία βιβλία του κ. Σουρτζίνου, αφού καταγράφουν τόσα ωραία πράγματα για την Κέρκυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Ελένη.
      Όπως γράφω και στις υπόλοιπες απαντήσεις, στ΄αλήθεια πρίκειται για αξιόλογα βιβλία.
      Θα ήθελα να συστήσω σε όλους τους φίλων των Εφτανήσων να προσπαθήσουν να τα αποκτήσουν.
      Την αγάπη μου καλή μου.

      Διαγραφή
  5. Πραγματικά Ντένη πολύ αξιόλογο βιβλίο , συγχαρητήρια στον συγγραφέα .Αξίζει να μη σβήνουμε το παρελθόν ,αλλά να το υπενθυμίζουμε στους νεότερους με τέτοιο τρόπο . Έχουν γραφεί και για το παλιό προσεισμικό Αργοστόλι και γενικά για το νησί ωραία βιβλία ,καθώς και αμέσως μετά την καταστροφή με φωτογραφίες όλα τα όμορφα μια άμορφη μάζα από πέτρες και συντρίμνια . χαιρετώ Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλήθεια, αγαπητή μου Κάτε, αυτά τα βιβλία είναι πάρα πολύ χρήσιμα.
      Εχω κι΄εγώ κάποια για το προσεισμικό Αργοστόλι και για το Ληξούρι.
      Νάσαι καλά Κάτε μου.

      Διαγραφή
  6. Πολύτιμο Βιβλίο!
    Εύγε σου, Ντένη.
    Χαιρετισμούς,
    Υιώτα-Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολυτιμο βιβλίο, αγαπητή μου Υιώτα και αυτό και τα άλλα που μου έχει στείλει ο Σουρτζίνος. Σύντομα θα παρουσιάσω και άλλο ένα δικό του με τον τίτλο. Κέρκυρα. Ταξίδι στον χρόπνο. Κι΄αυτό σπουδαίο βιβλίο.
      Την αγάπη μου σε σένα και τον Δημήτρη.

      Διαγραφή
  7. πάρα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.. άψογες οι φωτο σου παντα!!! γεια σου Ντένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως γράφω και στις πιό πάνω απαντήσεις, αγαπητή μου Λαμπρινή, πρόκειται για ένα βιβλίο πάνω στο οποίο ο κ.Σουρτζίνος άφησε όλη την αγάπη του για την Κέρκυρα.
      Καλή σου μέρα καλή μου.

      Διαγραφή
  8. Μια διαδρομή στο παρελθόν, ένα αξιόλογο βιβλίο, αυτό που βλέπει ο Αναγνωστης είναι ότι στην Κέρκυρα δεν κάνει ποτέ σεισμούς, όπως τα υπόλοιπα επτάνησα.
    Τα σπίτια διακρίνοντε για την προπολεμική τους Φατσάδα,
    Επίση το όνομα Κοκκίνης υπάρχει και στο χωριό μου στην Πύλαρο, μάλλον υπήρχε γιατί τώρα έχουν φύγει οι περισότεροι κατοικοί της.

    Φίλε Ντένη ένα βιβλίο γεμάτο Κέρκυρα.

    χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά, φίλε Γαβρίλη, το ονομάζεις ένα βιβλίο γεμάτο Κέρκυρα.
      Από τις συνομιλίες που έχω με τον κ. Σουρτζίνο έχω διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα άνθρωπο τρομερά ερωτευμένον με το νησί του.

      Διαγραφή
  9. Πολύ ευχαριστούμαι αγαπητέ μου Ντένη, όταν διαβάζω τέτοια κείμενα, όπως το σημερινό.
    Ωραία παρουσίαση και ωραία δουλειά από τον κ. Σουρτζίνο!
    Σου εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Μάγδα να πω και σε σένα, όπως λέω και στους άλλους πιο πάνω, ότι όλα τα βιβλία του Σουρτζίνου είναι καταπληκτικά. Για ένα λόγο. Είναι γεμάτα για την αγάπη που έχει για το νησί του. Την πανέμορφη Κέρκυρα.
      Την αγάπη μου πάντα καλή μου και καλό Σαββοτοκύριακλι και σε σένα.

      Διαγραφή