Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Γιορτές και πανηγύρια στα Κύθηρα.




Αν και το καλοκαίρι αποτελεί πλέον παρελθόν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μια ματιά στα πανηγύρια και τις διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται στα Εφτάνησα.
Να ξεκινήσω από τα Κύθηρα, το πανέμορφο, το γοητευτικό, το ερωτικό, το παραμυθένιο αυτό νησί. Μπορεί να τραγουδάει ο αείμνηστος Δημήτρης Μητροπάνος Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε, όμως ας μην το πάρουμε και κατάκαρδα. Τα βλέπουμε, τα θαυμάζουμε και τα απολαμβάνουμε μέσα από τούτες τις αναρτήσεις.
Γραφικό δρομάκι στα Κύθηρα
Οι γιορτές και τα πανηγύρια, λοιπόν, που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σ΄αυτό το νησί είναι πάρα πολλές, σημαντικές και απολαυστικές και δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν πτυχές της λαϊκής παράδοσης των Κυθήρων η οποία παραμένη τόσο ζωντανή. Όλες αυτές οι γιορτές και τα πανηγύρια διατηρούν το χαρακτηριστικό παραδοσιακό χρώμα του νησιού. Άλλωστε γι΄αυτό φροντίζουν οι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι αγωνίζονται να διατηρήσουν ζωντανό τον αυθεντικό νησιώτικο χαρακτήρα τους.
Πάσχα στην παραλία της Αγίας Πελαγίας
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στα Κύθηρα, μπορεί να πει κανείς ότι επίσημα ξεκινούν την Κυριακή του Πάσχα. Αυτή την ημέρα, στην παραλία της Αγίας Πελαγίας οι κάτοικοι έχουν ετοιμάσει το μεγάλο γλέντι. Αμέτρητα αρνιά, περασμένα στις σούβλες αρχίζουν, από νωρίς το πρωί, να στριφογυρίζουν πάνω στη φωτιά. Το ονομαστό κρασί του νησιού των Κυθήρων ρέει άφθονο. Καλάθια γεμάτα με κόκινα αυγά. Ορχήστρα από ντόπιους μουσικούς σκορπάει τους ήχους των παραδοσιακών τραγουδιών όλη μέρα κι΄ όλοι χορεύουν ασταμάτητα. Το γλέντι τελειώνει αργά τη νύχτα.
Άποψη του Ποταμού
Στον παραδοσιακό οικισμό του Ποταμού, κάθε Κυριακή διοργανώνεται στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού μεγάλο εμπορικό πανηγύρι όπου προσφέρονται παραδοσιακά προϊόντα των ντόπιων παραγωγών.
Στο ίδιο χωριό τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται το μεγάλο πανηγύρι για την γιορτή της Παναγιάς. Προσφέρεται άφθονο φαγητό και ντόπιο κρασί, δωρεάν σε όλους τους πανηγυριώτες.
Τον Αύγουστο στη Χώρα, με πρωτοβουλία  του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις. Παρουσιάζονται θεατρικές παραστάσεις, γίνονται συνέδρεια, λαβαίνουν χώρα διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές συναυλίες και πολλά άλλα.
Ταβερνάκι στη Σκάνδια
Γιορταστική όψη παίρνει ο αρχαιολογικός χώρος της Σκανδίας, όπου γίνεται το μεγάλο πανηγύρι προς τιμή του Αγίου Παντελεήμωνα στον πανέμορφο οικισμό του Αβλέμωνα. Κι΄εδώ πάρα πολύς ο κόσμος και φυσικά υπάρχει άφθονο φαγητό και ντόπιο κρασί δωρεάν σε όλους.
Χαρακτηριστική και γνωστή σε όλη την Ελλάδα είναι η γιορτή του κρασιού που γίνεται στον παραδοσιακό οικισμό Μητάτα τον Σεπτέμβρη.
Το καμπαναριό της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας
Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα έχει το δικό της πανηγύρι στην Αγία Ελεούσα στις 24 Σεπτεμβρίου και το πανηγύρι αυτό λέγεται ότι είναι από τα πλέον όμορφα.
Στα πανηγύρια των Κυθήρων, όπως άλλωστε και όλων των άλλων νησιών, χαρακτηριστική είναι η παρουσία  των παραδοσιακών προϊόντων που προσφέρονται. Κι΄αξίζει τον κόπο να γνωρίσουμε μερικά από αυτά.
Βασικά τα Κύθηρα φημίζονται για το υπέροχο θυμαρίσιο μέλι τους και το τσίπουρο. Ένα απολαυστικό ηδύποτο που έχει σαν βάση το τσίπουρο είναι η Φατουράδα, με κανελλογαρύφαλα και γεύση από φρούτα.
Στο παραδοσιακό γλυκό Ροζέδες βάση είναι το μέλι, με αμύγδαλα και ζάχαρη. Το Παστιτσέτο, ένα ονομαστό γλυκό του νησιού παρασκευάζεται από φρέσκο βούτυρο, βανίλια και κυδώνι. Υπέροχο γλυκό και το Ξεροτήγανο με τραγανιστό φύλλο, θυμαρίσιο μέλι, σουσάμι και κανέλα. Κι΄ακόμη έχουμε την Γλυκιά Κολοκυθόπιττα, το Χταπόδι Ψητό στο φούρνο, τα τηγανητά Λουβιά και πάρα πολλά άλλα.
Όμως πιο πολλά γι΄αυτά τα παραδοσιακά προϊόντα θα πούμε σε άλλη ανάρτηση.
Πιστεύω να μας δοθεί η ευκαιρία να ξαναπεράσουμε από τα Κύθηρα.
Όπως σας είχα υποσχεθεί σε κάθε ανάρτηση θα σας παρουσιάζω και κάποια από τα....λάφυρά μου. 

ΠΗΓΕΣ
w. visitgreece.gr
w. mitata.gr
w. kithirapanorama.gr
w. bestofgreece.gr
w. kithira.gr
w. entertv.gr







27 σχόλια:

  1. Τι σημασία έχει και αν αποχαιρετήσαμε το καλοκαίρι; Τα πανηγύρια του είναι και ο παλμός του. Καλά κάνεις λοιπόν και αναφέρεσαι. Καλή Κυριακή σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσουν αγαπητή μου Μαριάνθη. Συμφωνώ ότι ο παλμός του καλοκαιριοπύ είναι τα πανηγύρια του.
      Νάσαι καλά αγαπητή μου.

      Διαγραφή
  2. Αύριο Κυριακή 22 τρέχοντος είναι Ισημερία, μετά από αύριο η μέρα θα μικραίνει λίγο, λίγο, θαρχίσουν οι βροχές τα κρύα και η υποχρεωτική κλεισουρα μέσα στο σπίτι,

    Έτσι θαέχουμε αρκετό καιρό στην διάθεσή μας για γράψιμο και διάβασμα.

    Ωραίο το Τσιρίγο σου φίλε Ντένη, κάποτε ήξερα αλλά ξέχασα γαιτί τα Κύθηρα λέγονται Τσιρίγο;

    Στα βαπόρια ο κάθε ένας δήλωνε από που ήταν. π.χ. Κεφαλονίτης, Χιώτης, οι από τα Κύθηρα λέγανε τσιριγότες.

    καλή νύχτα
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γαβρίλη μου οι μέρες έχουν αρχίσει να μικραίνουν από τον Αύγουστο. Ήδη σκοτινιάζει από τις ἐξη. Τέλος πάντων.
      Τα Κύθηρα τα ονόμασαν Τσιρίγο οι Ενετοί. Λένε πως πήραν το όνομα από κάποιον πειρατή ονόματι Τσερίγο που είχε ορμητήριο τα Κύθηρα. Μια άλλη εκδοχή είναι ὀτ πήρε αυτό το όνομα από κάποιον βασιλιά της Βουλγαρίας ονόματι Τσιρίγκο. Το πιό πιστευτό είναι οι παραφθορές της λέξης Cythera σε Cerigo, Ceritum, Citerigo κλπ.
      Θα τα πούμε αύριο.

      Διαγραφή
  3. Μη μου πείτε οτι με περιμένατε;;;;
    Η επειδή είμαι για τα πανηγύρια, είτε γιατί είμαι γλυκατζού, είτε για το απωθημένο των Κυθήρων (αν και η κάτοψη απο το αεροπλάνο το Καλοκαίρι δε μ εντυπωσίασε,αλλά επιφυλάσσομαιγια τις κρυφές ομορφιές) είτε απο αγάπη σ αυτή τη σελίδα, οταν μου δίνετε ευκαιρία όπου κι αν είμαι δεν παραλείπω να την επισκέπτομαι,κι ας μην της λείπω.
    Πολύ πλούσια ανάρτηση με ήθη κι εθιμα ενός Τόπου που όλοι ονειευόμαστε κάποια στιγμή να επισκεφθούμε, γιατί πάντα ελπίζουμε οτι δε χάσαμε κανένα πλοίο και τα Κύθηρα είναι εκεί και μας περιμένουν.
    Χαιρετισμούς λοιπόν απο την ΑΘήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια θα σου πούμε ότι σε περιμέναμε κι΄αντιπαρέρχομαι τα υπόλοιπα του προλόγου.
      Χαίρομαι που σου άρεσαν όσα προσφέρω εδώ. Τώρα το αν χάσατε το πλοίο μπορείτε να το διαπιστώσετε ερευνόντας.
      Εύχομαι όλα να πάνε καλά με την επίσκεψη στην Αθήνα.

      Διαγραφή
  4. Tα καλοκαιρινά πανηγύρια είναι μοναδικά ,όχι μόνο στα εφτάνησα σε όλη την Ελλάδα .Σ' αυτό βοηθάει και η εποχή ,ίσως αυτοί που τα καθιέρωσαν να θέλησαν μ' αυτόν τον τρόπο και τους Αγίους να τιμήσουν και τον κόσμο να διασκεδάσει και να χαρεί τη φύση μετά από το κλείσιμο στο σπίτι του χειμώνα . Τ κοχύλια σου υπέροχα ,όπως και το καμπαναριό της Μυρτιδιώτισσας περίεργο και σπάνιο σε αρχιτεκτονική .Την καλημέρα μου και καλή εμβδομάδα .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτε μου καλή σου μέρα.
      Είχα την τύχη να ζήσω τα τοπικά πανηγύρια σε πολλά μέρη της πατρίδας μας και στ΄αλήθεια έχεις δίκιο σε όσα γράφεις.
      Αυτά τα πανηγύρια είναι ένα πολύτιμο κιμμάτι της πολιτιστικής μας ιστορίας.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα Ντένη μου και καλό μήνα!εξαιρετική η ανάρτησή σου με άρωμα απο τα μοναδικά Κύθηρα..Μας ταξίδεψες μαγευτικά μέσα απο το οδοιπορικό σου με τα έθιμα και την ιστορία του νησιού..υπέροχες οι φωτογραφίες μας γαληνεύουν τη σκέψη..ένα χαμόγελο στο γκριζο βλέπω εδώ κάθε φορά..καλό σου απογευματάκι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου KateCakeBox καλή σου μέρα.
      Χαρά μου που απόλαυσες αυτό το όμορφο ταξίδι στα ονειρεμένα Κϋθηρα.
      Θα ακολουθήσουν και άλλα όμορφα κι΄ωραία και πάντα θα σου δίνω χαμόγελα πολλά.
      Καλή σου μέρα αγαπητή μου φίλη.

      Διαγραφή
  6. Και βρέθηκα τόσο κοντά τούτο το Σαββατοκύριακο... ένα τσιγάρο δρόμο, όπως λένε. Ενημερώθηκα πως πανηγύρι δεν υπήρχε και το ανέβαλα για άλλη φορά. Αν και πιστεύω στο στίχο του Ηλία Λυμπερόπουλου: τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα βρούμε, το χάσαμε το πλοίο της γραμμής... Δυστυχώς...!

    Να 'σαι καλά Ντενη που εσύ με ταξίδεψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε Στράτο.
      Στην Κέρκυρα εκείνη την εποχή που ακόμη οι άνθρωποί της μιλούσαν την τοπικἠ διάλεκτο έλεγαν...μια τσιγάλα δρόμο.
      Μην απελπίζεσαι φίλε μου. Τα Κύθηρα εδώ είναι και κάποτε μπορεί να τα δούμε.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  7. Προβάλλουμε και από την πλευρά μας το θέμα σου στη στήλη "ΕΜΦΑΣΗ" του blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης". Η συγκεκριμένη στήλη βρίσκεται στην πλαϊνή κάθετη μπάρα του blog μας και η αναδημοσίευση γίνεται με απευθείας παραπομπή στο δικό σoυ ιστολόγιο.
    Καλή συνέχεια…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είδα φίλε Ιχνηλάτη και σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  8. 24 έχει σήμερα ο μήνας και πανηγυρίζει η Μυρτιδιώτισσα, ας έχουμε την ευλογία Της!
    Όσο για τα προϊόντα των Κυθήρων, τι να πει κανείς; είναι εξαιρετικά, όπως σε κάθε τόπο που η απόσταση διέσωσε τα χαρακτηριστικά του και που οι άνθρωποί του τον αγάπησαν και τον σεβάστηκαν.
    Με την αγάπη μου, καλή συνέχεια στα ταξίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Νίκη.
      Εύχομαι να μας αγγίξει η ευλογία της Μυρτιδιώτισσας.
      Σχετικά με τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα θα ακολουθήσει μια σειρά αναρτήσεων για όλα τα Εφτάνησα.
      Καλή σου μέρα καλή μου.

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραίο αφιέρωμα στο αγαπημένο νησί των Κυθήρων. Με ταξίδεψες και πάλι εκεί που είχα πάει πριν πολλά χρόνια.
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπητή μου Ελένη.
      Στ΄αλήθεια χαίρομαι που απόλαυσες τον περίπατο στα Κύθηρα.
      Να ξέρεις ότι και τούτη τη σαιζόν έχουμε να κάνουμε πολλούς και όμορφους περιπάτους.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  10. ..ωραία μέρα κι εποχή για περιηγήσεις...
    και
    πότε θα λάβουμε λεπτομέρειες για το Σάββατο; !!!
    Χαιρετισμούς,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπητή μου Υιώτα.
      Πραγματικά ωραίες μέρες αυτές που μας χαρίζει ο Σεπτέμβρης στο τέλος του. Ό,τι πρέπει για ταξιδάκια.
      Δεν καταλαβαίνω τι λεπτομέρειες θέλεις για το Σάββατο Ώρα 5μ στο Λημνιώτικο σπίτι.
      Και για αποφυγή παρεξηγἠσεων να μάθουν όλοι οι φίλοι ότι το Σάββατο στις 5μμ στο Λημνιώτικο σπίτι θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου μου Οι Αντίθετοι.

      Διαγραφή
    2. Ευπρόσδεκτη και καλοδεχούμενη.

      Διαγραφή
  11. Ωραία τα λάφυρα Ντένη. Δεν έχω πάει(ακόμη) στα Κύθηρα ....και ντρέπομαι που δεν τα κατάφερα ακόμη. Ίσως είναι σχετικό με το τραγούδι, που μας .."υπόσχεται": "Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε.." Αλλά τουλάχιστον, μέχρι να πάμε, μας πάς εσύ!!
    Καλά ταξίδια και στους "Αντίθετους".. Και ΔΕΝ χάθηκα..! Παθαίνω ...αγρανάπαυση κάποτε, αλλά δεν πήρες είδηση ότι..."μετακομίσαμε παραπλεύρως";;; (για να δανειστώ τον τίτλο της Μεγάλης Κικής Δημουλά). Καλά να είσαι και παντοιοτρόπως να ..ταξιδεύεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού προτιμάς να αρχίσουμε από τα λάφυρα αγαπητή μου Τατιάνα να σου πω ότι θα δείτε πολλά ακόμη. Έχω μαζέψει σωρό. Τη γνωριμία σου με τα Κϋθηρα μην την αμελείς. Δεν θα τα ξεχάσεις ποτέ.
      Οι Αντίθετοι το Σάββατο θα κάμουν την εμφανισή τους στο κοινό.
      Νάσαι καλά που μου θύμησες και την Δημουλά με το...μετακομίσαμε παραπλεύρως.
      Υπόσχομαι ότι μετά την παρουσίαση του βιβλίου μου θα σε επισκεφτώ...παραπλέυρως.
      Νάσαι καλά καλή μου.

      Διαγραφή
  12. Dennis... τέλεια τα λάφυρα.. και μου αρέσουν πολύ...μας φέρνεις πάλι το καλοκαίρι πίσω στην θυμισή μας...
    τα Κύθηρα.. υπέροχα...κι όλες αυτές οι σουβλες στην παραλία!!! Εντυπωσιακή φωτο!!!
    καλημέρα... τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λαμπρινή μου καλή σου μέρα.
    Σ΄αρέσουν τα λάφυρα που μάζεψα;;; Κι΄έχω ακόμα πολλά να σας δείξω.
    Θα κάνουμε και άλλους περιπάτους στα Κύθηρα αλλά και στα άλλα νησιά.
    Σας έχω πάρα πολλά και για τούτη τη σαιζόν.
    Θα τα πούμε καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι αναρτήσεις σου, καλέ μου φίλε Ντένη, είναι πάντα προσεγμένες και μοναδικές!! Ειδικά για εμάς τος επτανήσιους αποτελούν μια ευκαρία για ένα υπέροχο ταξίδι στα πανέμορφα νησιά μας και την ιστορία τους!!! Αγαπάμε τα << ΕΦΤΑΝΗΣΑ>> και φυσικά το δημιουργό τους.
    Φιλιά στην οικογένεια!!
    Αντώνης-Πόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή