Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 12 Μαΐου 2013


Στα όμορφα χωριά της Λευκάδας.

Φίλες μου και φίλοι μου.
Τα όμορφα Εφτάνησα άρχισαν να πωλούνται σε ξένους. Αυτοί οι θησαυροί που ο Θεός της Ελλάδας χάρισε στην πατρίδα μας, τώρα έχουν αρχίσει να περνάνε σε ξένα χέρια. Μετά την Οξιά και την Κασσιώπη ήλθε η σειρά του Σκορπιού, του νησιού του Ωνάση, να περάσει σε χέρια Ρώσσων. Ο μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ το αγόρασε για την κόρη του Γιεκατρίνα. Και ακολουθούν και άλλα.
Ας απολαύσουμε λοιπόν κάποιους όμορφους περιπάτους όσο τα νησιά μας είναι ελληνικά και μπορούμε να τα χαιρόμαστε. Και ξεκινάμε σήμερα από το...

...Νυδρί.

Μια υπέροχη άποψη του οικισμού
Πρόκειται για έναν οικισμός της Λευκάδας , ο οποίος στο παρελθόν ήταν ένα ψαροχώρι. Είναι χτισμένος μέσα σε μια καταπράσινη και ειδυλιακή τοποθεσία. Το όμορφο τοπίο με τους πλούσιους αμπελώνες, τα εύφορα περιβόλια και τους ευωδιαστούς κήπους χαρακτηρίζουν την περιοχή και κερδίζουν τον θαυμασμό των επισκεπτών.
Το Νυδρί και κάποια από τα Πριγκηπονήσια
Μπροστά στο Νυδρί απλώνονται τα πανέμορφα Πριγκηπονήσια, για τα οποία είχα αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτηση και  παρουσιάζουν ένα υπέροχο και πανέμορφο σύμπλεγμα που μοιάζει με φιορδ.


Μια ακόμη άποψη του οικισμού
Απέναντι από τον οικισμό βρίσκονται τα νησάκια Μαδουρή, με το αρχοντικό του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, ο Σκορπιός, το φημισμένο νησί του Ωνάση και τώρα ιδιοκτησία της κόρης του Ρώσσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, της Γιεκατρίνα, το Σκορπίδι και το Μεγανήσι.
Ακόμη ο οικισμό του Νυδρίου διαθέτει μια υπέροχη παραλία η οποία αποτελεί πόλο έλξης για όσους λατρεύουν το κολύμπι. Ο παραλιακός δρόμος είναι γεμάτος από εμπορικά καταστήματα με χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα.
Από το Νυδρί ξεκινούν τα καϊκια που εξυπηρετούν αυτούς που θέλουν να επισκεφτούν και τα άλλα νησιά.
Στο ακρωτήρι του Βλυχού βρίσκεται ο τάφος του Γερμανού αρχαιολόγου Νταίρπφελντ ο οποίος πίστευε ότι η Λευκάδα είναι η ομηρική Ιθάκη και ότι στο Νυδρί βρισκόταν το παλάτι του Οδυσσέα. Πρόκειται για μια θεωρεία που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε. Ο τάφος του βρίσκεται στην κορφή του λόφου και στην άκρη της χερσονήσου του Βλυχού όπου υπάρχει  και το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής Μάλιστα λέγεται ότι το εκκλησάκι αυτό είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού των Νυμφών. Φυσικά δεν είναι η μόνη περίπτωση όπου σύγχρονες εκκλησιές σκεπάζουν αρχαία μνημεία.
Μια επίσκεψη στο Νυδρί θα σας αφήσει τις ομορφότερες εντυπώσεις.
Και περνάμε στο...

...Καλαμίτσι.
Το Καλαμίτσι από ψηλά
Στην νοτιοανατολική πλευρά της Λευκάδας είναι ακουμπισμένος ο ημιορεινός οικισμό, το Καλαμίτσι και είναι ένας από τους ωραιώτερους παραδοσιακούς οικισμούς της Λευκάδας.  Στ΄αλήθεια μια ζωγραφιά. “Το Καλαμίτσι τ΄όμορφο π΄ανθεί και λουλουδίζει”, λένε χαρακτηριστικά οι κάτοικοί του.
Ο οικισμός είναι τελείως αθέατος από την μεριά της θάλασσα. Χτίστηκε σε αυτή την τοποθεσία για να προστατεύεται από τις επιδρομές των πειρατών.
Κύρια ασχολία των κατοίκων του οικισμού ήταν η παραγωγή σητιρών. Οι δεκατρείς μύλοι που ακόμη και σήμερα υπάρχουν και αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα του χωριού και δείχνουν  την ιστορία του και την περίοδο που ευημερούσε οικονομικά. Ενδεικτικό αυτής της ευημερίας είναι το γεγονός ότι το 1825 στο χωριό ήταν το μόνο όπου, εκτός από την πόλη, υπήρχε σχολείο.
Το Καλαμίτσι διαθέτει αρκετές παλαιές εκκλησιές και ξωκκλήσια που ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Παναγία των Κήπων η οποία κάποτε ήταν ένα πλουσιώτατο μοναστήρι.
Από τα υψώματα του οικισμού η θέα προς το Ιόνιο είναι φανταστική.
Η πανέμορφη παραλία του οικισμού
Μία από τις πιό όμορφες παραλίες που διαθέτει το Καλαμίτσι είναι η παραλία Κάθισμα. Μια υπέροχη γαλαζοπράσινη θάλασσα και μια ακτή γεμάτης βότσαλα.
Στα δρομάκια του νησιού η ζωή κυλάει ακολουθώντας τον παραδοσιακό της ρυθμό και αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη ότι θα συναντήσετε γυναίκες ντυμένες με την παραδοσιακή λευκαδίτικη φορεσιά.

...Βασιλική.

Άποψη του οικισμού της Βασιλικής
Στο νότιο τμήμα της Λευκάδας και περιτριγυρισμένος από μια πυκνή βλάστηση βρίσκεται ο οικισμός της Βασιλικής. Πρόκειται για ένα γραφικό ψαράδικο χωριουδάκι που όμως έχει εξελιχθεί σ΄ένα πού γνωστό τουριστικό θέρετρο και σήμερα θεωρείται σαν ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού της Λευκάδας.
Η παραλία της Βασιλικής
Πανέμορφη η ομώνυμη παραλία του γεμάτη με βότσαλα και γαλαζοπράσινη θάλασσα συγκεντρώνει πολύ κόσμο που απολαμβάνει το μπάνιο του στα αβαθή νερά της. Η παραλία αυτή συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα καλύτερες παραλίες του κόσμου και στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης.
Στον κάμπο του οικισμού της Βασιλικής εντοπίστηκαν ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίας πόλης.
Ένα γραφικό στενάκι του χωριού
Το χωριό διακρίνεται για τα στενά γραφικά δρομάκια του.  Επίσης αξίζει μια επίσκεψη στην επιβλητική εκκλησιά του οικισμού που είναι αφιερωμένη στην Παναγιά.
Ο θαυμάσιος κόλπος πάνω στον οποίον απλώνεται ο οικισμός της Βασιλικής.
Κάθε καλοκαίρι γίνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς, εκθέσεις λαϊκής τέχνης και άλλα. Είναι ένας τουριστικός προορισμός, που συνδιάζει την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα με την διασκέδαση και την υπέροχη θάλασσα. Αξίζει μια επίσκεψη.
Η Λευκάδα έχει πάρα πολλές ομορφιές να μας δείξει. Έτσι κάποια άλλη φορά θα κάνουμε έναν ακόμη περίπατο.

Να πληροφορήσω τις φίλες και τους φίλους στην Ελλάδα ότι το βιβλίο μου "Οι Αντίθετοι" μπορείτε να το βρήτε  στα τρία βιβλιοπωλεία "Σύγχρονη Εποχή", στον "Ιανό", στην "Πρωτοπορία" και στην "Πολιτεία". Για τα Εφτάνησα στο βιβλιοπωλείο ΚΥΒΟΣ του Παναγή Μοσχονά στο Αργοστόλι ή να γράψετε στον εκδοτικό οίκο Άλφα-Πι apchios@otenet.gr 

ΠΗΓΕΣ
W. Vasilikistudios.info
W. lefkada-tours.gr
w. Lefkada. Gov
w. el-wikipedia.org
w. santamaura.gr

22 σχόλια:

  1. ...Καλέ μου Ντένη, γνώριζε ότι δεν πωλούνται μόνο τα Επτάνησα αλλά έχουν μπει στο παιχνίδι κι άλλες περιοχές της χώρας μας.
    Κατά τα άλλα υπέροχα μέρη είδα στις φωτογραφίες σου. Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα γνωρίζω όλα αγαπητή μυ Μαριάνθη. Σχεδόν όλη η Ελλάδα πωλείται.
      Ο Θεός να την λυπηθεί.
      Απόλαυσες την πανέμορφη η Λευκάδα.
      Καλή βδομάδα και σε σένα.

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφα μέρη φίλε Ντένη γεμάτα πράσινο.
    Είχα την ευτυχία να γνωρίσω το Νυδρί, καθως και τα άλλα μικρονησάκια όπως το σκορπιό μόνο για μπάνιο και το Μεγανήσι, θυμάμι ανέβαινα εκατο και σκαλιά, το πως άντεξα δεν ξέρω.
    Ωραία μέρη και τα φαγητά τους στο Νυδρί υπερνόστιμα

    χαιρετώ σε

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλό, αγαπητέ μου Γαβρίλη που έχεις πάρει και μια γεύση από Λευκάδα.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα....
    Λευκαδα: ενας τόπος γεμάτος ομορφιές.....
    σε ευχαριστώ για την ξεναγηση, ειναι κατατοπιστικη και πολύ καλη,ποιος μετα απο αυτα δεν θέλει να την επισκεφτεί;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητό μου Σκουλήκι και καλή σου βδομάδα.
      Στ΄αλήθεια η Λευκάδα είναι ένας τόπος γεμάτος ομορφιές.
      Δεν θέλω κανένα "ευχαριστώ" για την ξενάγηση. Χαρά μου που σου άρεσε και εύχομαι να την επισκεφτείς τη Λευκάδα. Κοντά σου είναι.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  4. Πρωί-πρωί ο απόλπους για Λευκάδα! Και με τι ξενάγηση!Ομολογώ την καλλίτερη που θα μπορούσα να φαντασθώ.
    Για άλλη μια φορά Ντένη μου,μ έκανες να μετανοιώνω που δεν έχω επισκεφθεί τη Λευκάδα,την πλασάρεις τόσο ονειρικά!
    Μάλλον θα πρέπει να σπεύσω,μήπως οταν αποφασίσω, θα πρέπει πια να βγάζω visa...ποτέ δε ξέρεις ...
    Νάσαι καλά και να μας ταξιδεύεις μοναδικά όπως εσύ ξέρεις καλλίτερα
    Την αγάπη μου πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου γλυκιά μου καλή σου μέρα.
      Πάντοτε για όλους τους καλούς φίλους των Εφτανήσων προσπαθώ να έχω όμορφες και απολαυστικές ξεναγήσεις. Να την επισκεφτείς την Λευκάδα. Δίπλα σου είναι. Ακόμη και βίζα αν χρειαστεί - που θα χρειαστεί όπως πάμε - εσύ να την αποφασίσεις αυτή την επίσκεψη.
      Νάσαι καλά καλή μου και πάντα έχεις την αγάπη μου.

      Διαγραφή
  5. Δυστυχώς έχω να πάω 22 χρόνια στην Λευκάδα, όμως θυμάμαι πως μου άρεσε πάρα πολύ ιδιαίτερα η παραλία της Γύρας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Flora Gia αγαπητή μου.
      Στ΄αλήθεια η παραλία της Γύρας είναι πανέμορφη.
      Κάποια στιγμή θα περάσουμε και από εκεί.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  6. Beautiful, as always...
    (babysitting, and ...blogging)!!!
    Love,
    Yiwta
    astoriani...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υιώτα μου καλή σου μέρα.
      Χαίρομαι που απόλαυσες την Λευκάδα.
      Όπως κι΄εσύ έτσι κι΄εγώ έχουμε τις ίδιες ασχολίες.
      νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  7. Ντένη μου, μας μάγεψες πάλι. Είναι αλήθεια ότι αν δεν αντισταθούμε αυτοί οι βέβηλοι σε λίγο δεν θα αφήσουν τίποτα. Ο γαμπρός μου μου λέει, σε λίγο θα έχουμε σπίτι στο εξωτερικό. Δυστυχώς δεν είναι καθόλου αστείο, όμως εγώ πιστεύω στους Έλληνες. Θα βρούν το κουράγιο να αντισταθούν έστω και τη τελευταία στιγμή. Την αγάπη μου, να 'σαι καλά πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώρα μου καλή μου, καλή σου μέρα.
      Κατ΄αρχάς σ΄ευχαριστώ που απόλαυσες κάποια από τα χωριά της όμορφης Λευκάδας. Όσο για το ξεπούλημα της πατρίδας μας γίνεται με τέτοιο εγκληματικό τρόπο που φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε.
      Ο Θεός να βοηθήσει την πατρίδα μας. Το έχω πει πολλές φορές.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  8. Ντένη χαιρετισμούς σε σένα και στα όμορφα Λευκαδίτικα χωριά!

    Να 'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι΄από μένα χαιρετισμούς φίλε Στράτο.
      Και φυσικά τα όμορφα Λευκαδίτικα χωριά σ΄ευχαριστούν για τον χαιρετισμό σου.
      Νάσαι καλά φίλε μου.

      Διαγραφή
  9. Όσοι περπατήσαμε εκεί νοιώσαμε οικεία. Και πάντα είμαστε νοσταλγοί. Πόσο μάλλον εσύ Ντένη που η Αγάπη σου για το Ιόνιο δεν σταματά να περιδιαβάζει βήμα-βήμα , σπιθαμή με σπιθαμή κάθε γωνιά και κάθε πετρούλα. Θαυμάζω πάντα την προσεκτική και γεμάτη Αγάπη ματιά σου..
    Χριστός Ανέστη κι εδώ!
    Να χαίρεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου και αγαπητή μου Τατιάνα.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
      Πιστεύω ότι τα πανέμορφα νησιά του Ιονίου αξίζουν την αγάπη μας και την προβολή τους. Κι΄αυτό κάνω.
      Χριστός Ανέστη και νάσαι πάντα καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  10. λάικ ΛΕΥΚΑΔΑ!! ... έχω πάει και ξαναπάει... αλλά.. δεν την χορταίνω!!! νάσαι καλά φίλε Dennis!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου λαμπρινή.
      Χαίρομαι που τόσο πολύ αγαπάς τα νησιά μας.
      Νάσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή
  11. Νοσταλγικές και υπέροχες φωτογραφίες αγαπητέ μου φίλε και εξαιρετική η αφήγηση σου!
    Κρίμα που όλα πωλούνται...
    Θερμούς χαιρετισμούς και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ, καλή μου φίλη Μάγδα, για όσα μου γράφεις.
      Δυστυχώς, όπως πολύ σωστά μου έγραψε και κάποια άλλη φίλη, πολύ σύντομα θα λέμε ότι έχουμε σπίτι στο εξωτερικό.
      Νάσαι πάντα καλά φίλη μου καλή.

      Διαγραφή