Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013


Στην Κεφαλονιά σήμερα.



Μετά από τους δυό όμορφους περιπάτους στις εκκλησιές της Ζακύνθου, ας περάσουμε στην Κεφαλονιά να γνωρίσουμε έναν άνθρωπο που έδεσε την ζωή του και την ύπαρξή του με την Ένωση των νησιών με την Ελλάδα. Αυτός είναι ο....

...Ηλίας Ζερβός-Ιακωβάτος

Ο κύριος εγκέφαλος της Ριζοσπαστικής κίνησης στα Εφτάνησα.

Ηλίας Ζερβός Ιακωβάτος.
Από το 1832, που το νεοσύστατο ελληνικό κράτος αρχίζει να χαράζει την πορεία του, αρχίζουν παράλληλα να διαφαίνονται και τα πρώτα προβλήματα.
Την ίδια περίοδο, στα Εφτάνησα, αρχίζει να διαμορφώνεται μια προσπάθεια για την Ένωση των νησιών με την Ελλάδα, η οποία θα συνοδευτεί και από μαχητικές εκδηλώσεις, όπως η εξέγερση στη Σκάλα της Κεφαλονιάς, η Επανάσταση των Ποπολάρων στη Ζάκυνθο και άλλες.
Όλα αυτά θα γίνουν η αιτία να δημιουργηθούν στα Ιόνια νησιά τρία πολιτικά κόμματα. Οι Προστασιανοί, το κόμμα των ευγενών, οι Μεταρυθμιστές και οι Ριζοσπάστες.
Οι Ριζοσπάστες ξεκινούν τη διαδρομή τους με προβολή στις αρχές της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Κοινωνικής Διοίκησης. Πρωτεργάτες θα είναι ο Ηλίας Ζερβός-Ιακωβάτος και ο Ιωσήφ Μομφερράτος, τον οποίο θα δούμε στην επόμενη ανάρτηση. Άνθρωποι με μεγάλη μόρφωση και από οικογένειες ευγενών και πλούσιοι γαιοκτήμονες.
Οι δέκα πρώτοι Ριζοσπάστες.
Στα 1848 με έδρα την Κεφαλονιά ιδρύεται το Ριζοσπαστικό κόμμα και αρχίζουν οι αγώνες για την Ένωση των νησιών με την Ελλάδα.
Τα Εφτάνησα αποτελούσαν τότε ζωτικό χώρο για την στρατιωτική και πολιτική επικυριαρχία των Άγγλων στην περιοχή αλλά και για μια διέξοδο στη Μεσόγειο.
Ο Ηλίας Ιακωβάτος γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1814 στα Γριζάτα της Σάμης.  Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πίζας και αποφοίτησε σαν αριστούχος από την Νομική σχολή. Κατά την διάρκεια των σπουδών του στην Ευρώπη ασπάσθηκε τις ιδέες του Σαιν Σιμόν και έγινε οπαδός της Γαλλικής Επανάστασης. Άριστος συγγραφέας, επιδέξιος ρήτορας και δημοσιογράφος αναδείχθηκε σαν ένας από τους θεωρητικούς των Εφτανησίων ριζοσπαστών και με λαϊκή αναγνώριση τόσο στα αστικά όσο και στα αγροτικά στρώματα. Από τις στήλες της εφημερίδας του “Φιλελεύθερος” άρχισε τον αγώνα του ενάντια στην τυρρανική διακυβέρνηση των Άγγλων σε βάρος του λαού των νησιών. Όπως ήταν επόμενο αυτό του στοίχισε αρκετές συλλήψεις, φυλακίσεις αλλά και εξορίες στα νησάκια Οθωνοί, Παξοί, Αντικύθηρα.
Οι εκπρόσωποι της Ιόνιας Βουλής. 
Στις εκλογές του 1850 εκλέγεται βουλευτής μαζί με ακόμη άλλους επτά του ριζοσπαστικού κόμματος και αναδεικνείεται σε πρόεδρο της Βουλής με αντιπρόεδρο τον Ιωσήφ Μομφερράτο. Όμως μετά το κλείσιμο της Βουλής από τους Άγγλους το 1857 θα εξοριστεί και πάλι στους Αντίπαξους όπου θα παραμείνει για πάνω από πέντε χρόνια.
Μετά την αποφυλάκισή του για λίγα χρόνια θα ζήσει στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα, όμως δεν θα αναμειχθεί πλέον στο ριζοσπαστικό κίνημα αλλά και σε καμμιά άλλη πολιτική δραστηριότητα.
Ο Κωνσταντίνος  Λομβάρδος.
Μέσα σ΄αυτό το μεγάλο κενό ο ριζοσπατισμός μεταλλάσεται και περνάει στα χέρια των “Νέων Ριζοσπαστών” όπως λεγόντουσαν, με επικεφαλής τον Ζακύνθιο γιατρό Κωνσταντίνο Λομβάρδο, στα χέρια του οποίου χάνει τον κοινωνικό του χαρακτήρα.
Ξέχωρα από την δημοσιογραφική του δραστηριότητα με την εφημερίδα του Φιλελεύθερος, είχε και μεγάλη συγγραφική δραστηριότητα. Δημοσίευσε ιστορικά, κοινωνικά και ηθικολογικά έργα, τρεις συλλογές ποιημάτων και ένα δράμα. Το 1879 έγραψε ένα σημαντικό έργο. “Το ενωτικό ζήτημα και η αγυρτεία αποκαλυπτόμενα”  το οποίο όμως μέχρι σήμερα παραμένει ανέκδοτο. Επίσης το 1888 χρόνο που πέθανε ο Ζακυνθινός ριζοσπάστης Κων. Λομβάρδος έγραψε και το έργο “Ο εν Ζακύνθω ριζοσπαστισμός.” Και στα δύο αυτά έργα εξαπολύει μεγάλη επίθεση κατά του Λομβάρδου και των Ζακυνθίων ριζοσπαστών. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τους εορτασμούς της Ένωσης την 21η Μαϊου του 1864 ο Ιακωβάτος αλλά και ο Μομφερράτος, δεν συμμετείχαν αλλά παρέμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Το τέλος της ζωής του ήρθε στα 1894. ακριβώς τριάντα χρόνια μετά από την Ένωση των νησιών με την Ελλάδα.

ΠΗΓΕΣ
w.ngnm.net
w.vrahokipos.net

27 σχόλια:

  1. Eγω ένα ξέρω να πω,οτι Ζάκυνθος και Κεφαλλονιά δίνουν τα χέρια,ως πρωτεργάτες στη μάχη για την ανεξαρτησία των Νησιών και την Ενωση.
    Αλλά για άλλη μια φορά διαπίστωσα την ιδιαίτερη μενταλιτά του Κεφαλλήνα ηγέτη, όμοια με των περισσοτέρων ημεδαπών του!
    Πράγματι Ντένη μου θαυμάσια κι ασυμβίβαστη η προσωπικότητά του, λαμπερή κι ασυμβίβαστη η πορεία του και άριστη η δική σου προσέγγιση που τον αναδεικνύει στα μάτια όλων μας.
    Καλή σου μέρα εύχομαι, να την απολαύσεις όσο περισσότερο γίνεται .
    Φιλάκια πολλά,πάντα με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου γλυκιά μου.
      Αυτά που γράφω για τον συμπατριώτη σου Λομβάρδο δεν είναι δικά μου. Σε όσες πηγές και αν ανέτρεξα όλες τα ίδια γράφουν και τις ίδιες ευθύνες του επιρίπτουν. Όδήγησε το κόμμα στους ολίγους αδιαφορώντας για την μάζα. Σταμάτησε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την Ένωση και αφέθηκε να περιμένει να του την προσφέρουν. Όπως και έγινε και ξέρουμε τι έγινε, πως έγινε και γιατί έγινε.
      Γεγονός είναι ότι ο Ιακωβάτος έδωσε τα πάντα για τον αγώνα της Ένωσης με αποτέλεσμα να πεθάνει πάμφτωχος.
      Κι΄από μένα φιλάκια και την αγάπη μου.

      Διαγραφή
    2. Δεν έχω κανένα λόγο ν αμφισβητήσω τα γραφόμενά σου Ντενη μου καλέ, ούτε να υπερασπισθώ τον συμπατριώτη μου. Αλλωστε γνωρίζεις καλλίτερα εμού οτι μια ζωή οι ηγέτες μας (κι όχι μόνο της Επτανήσου) ήταν χωρισμένοι ανάλογα των συμφερόντων και πρόσκειντο αναλόγως σε Αγγλους, Γάλλους, Ιταλούς!
      Σταματώ εδώ να μην σου ανοίξω την επαναστατική διάθεση κι άντε να πάρουμε παντιέρες του αγώνα!!!χαχαχαχα δε θ ανηκουμε και στο ίδιο στρατόπεδο,φοβάμαι...
      Ασπασμούς δέχεσθε;

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα
    Πολύ ενδιαφέρον και το σημερινό θέμα. Μας θυμίζει πως τίποτα δεν μας χαρίστηκε χωρίς αγώνες.
    Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Ελένη αυτή είναι η αλήθεια. Μάλλον τίποτα δεν κερδίσαμε χωρίς αγώνες.
      Την καλημέρα μου.

      Διαγραφή
  3. καλησπέρα φίλε Ντένη,
    Διαβάζοντας την βιογραφία του Ηλία Ζερβού Ιακωβάτου, ο οποίος ήθελε μια ένωση των Επτανήσων διαφορετική από αυτή που του πρόσφεραν οι άγγλοι, ( (Ημείς τοιάυτην ένωσιν ουδέποτε υπογράφομεν) αγωνιστής, εξόριστος μα και στα δικαστήρια με τ' αδέλφια του για τη μοιρασιά της πατρικής περιουσία αφού μάλιστα είναι γνωστόν πως ο ιερομόναχος αδελφός του Χαράλαμπος-Χρυσανθος είναι αντίθετος προςτις πολιτικές θέσεις του αδελφού του Ηλία και πρόσκειτε στον εξάδελφό του και συνεργάτη των Άγγλων Αντώνιο Δημήτριο Ζερβό.

    Τέλος, ο υποδικηγόρος Σάμης Σπύρος Ιωάννης Μομφεράτος, "το οικογενειακόν αποφώλιον τέρας" του άλλου αγωνιστή Ιωσήφ Μομφεράτου ο λεγόμενος "Στρίγγλας" παρουσιάζει χρεωστικά του πατέρα του Ηλία και δικλδικεί την πληρωμή από τους κληρονόμους του . Τον Ηλία και τ' αδέλφια του.

    Ο Καναρης Ασσάνης κατάσχει τα έπιπλά του και η Ιονικη τράπεζα τιο σπίτι του στον Αιγιαλό Σάμης
    Φίλε είναι μεγάλη η Ιστορία ανεξαρτησίας των Επτανήσων, αυτό που έγραψα πιο πανω το ψάρεψα από το Βιβλιο "Πειθαρχική Προστασία" του Α. Δεμπόνου.


    χαιρετισμούς

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γαβρίλη.
      Σ΄ευχαριστώ για τις πρόσθετες πληροφορίες σου.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  4. Ντένη μου,
    μεταξύ εσένα και του Γαβρίλη μας,
    πάντα ταξιδεύω με ενδιαφέρον. Για να ...κινείται η γνώση, βρε παιδιά!!!

    Σε φιλώ, Καλή Κυριακή, Υιώτα
    αστοριανή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Υιώτα.
      Αυτό το σκοπό έχουν οι αναρτήσεις των Εφτανήσων. Να σε ταξιδεϋουν
      Χαίρομαι που το πετυχένω.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  5. Πόσα έχει υποφέρει αυτός ο λαός Ντένη και τη αίμα έχει χύσει για την Ελευθερία του βλέπεις από το τότε έβαζε θέμα Λαικής Κυριαρχίας. Πόσο συμαντικό είναι επίσης να αγωνίζεσαι μέχρι το τέλος της ζωής σου για τις ιδέες σου αντί να κλείνεσαι στο σπίτι σου αμέτοχος.Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώρα μου καλή μου έχεις μεγάλο δίκιο.
      Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά ό,τι έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα.
      Και συνεχίζουμε να πληρώνουμε.
      Στ΄αλήθεια είναι σημαντικό να αγωνίζεσαι για τις ιδέες σου μέχρι το τέλος της ζωής σου. Φτάνει κάποια στιγμή να σου το αναγνωρίζουν.
      Την αγάπη μου καλή μου.

      Διαγραφή
  6. Ένα ακόμα υπέροχο οδοιπορικό , ιστορικό αυτή την φορά!
    Πόσο αίμα έχει χύσει αυτός ο λαός μας και πόσο θα χύσει ακόμα άραγε!!

    Να είσαι καλά και καλή εβδομάδα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λεβίνα μου καλή μου φίλη.
      Η ιστορία της πατρίδας μας και του λαού της είναι ιστορία αγώνων και θυσιών. Αυτοί είναι η μοίρα μας. Πάντως κα καταφέρνουμε.
      Καλή σου μέρ καλή μου.

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα!Πολύ ωραίο και ενδιαφέρον το άρθρο σου!Θα συμφωνήσω με τα παραπάνω σχόλια πως τίποτα δεν χαρίζεται χωρίς αγώνα!Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα αγαπητή μου Σπυριδούλα.
      Χαίρομαι που βρήκες ενδιαφέρον το άρθρο μου.
      Στ΄άληθεια όλοι όσοι σχολιάζουν πετυχαίνουν τις σωστές παρατηρήσεις. Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνες.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  8. ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ ΜΟΥ. ΠΕΡΑΣΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΑ ΤΑ ΟΣΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΜΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ. ΤΩΡΑ ΣΟΥ ΑΦΗΝΩ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ, ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ. ΧΑΙΡΕΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Μαριάνθη
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
      Το μήνυμά σου το πήρα. Σ΄ευχαριστώ και θα σου απαντήσω.
      Την καλημέρα μου.

      Διαγραφή
  9. Μεγάλη προσωπικότητα ,αληθινός πατριώτης ! Εβίωσε την Αγγλική σκλαβιά και αγωνίστηκε ανιδιοτελώς για την ελευθερία .Υπάρχουν τέτοιοι σήμερα ;;; Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτε μου καλη μου
      Συμφωνώ με όσα γράφεις.
      Αν υπάρχουν σήμερα τέτοιοι άντρες,τι να σου πω; Ρίξε μια ματιά στη Βουλή των Ελλήνων.
      Την αγάπη μου πάντα.

      Διαγραφή
  10. Πόσα μας μαθαίνεις αγαπητέ μου Ντένη!
    Και πόσο καμαρώνω γι αυτούς τους εξαιρετικούς Έλληνες!!!
    Σ ευχαριστώ!
    Σου στέλνω τους θερμούς χαιρετισμούς μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Μάγδα καλή σου μέρα.
      Εκτιμώ το ότι βρίσκεις ενδιαφέρουσες τις αναρτήσεις μου.Προσπαθώ για μιά προβολή των νησιών μας. Το αξίζουν.
      Βέβαια είμαστε περήφανοι για τους άνδρες αυτούς που τίμησαν την πατρίδα μας σε αντίθεση με τους σημερινούς ηγέτες μας οι οποίοι την ατιμάζουν.
      Νάσαι καλά φίλη μου.

      Διαγραφή
  11. Μόλις πριν λίγο έβαλα στην άκρη τα προβλήματα που μου προέκυψαν και τα ξέρεις και πέρασα ν’ αφήσω την καλησπέρα μου και να δώσω το παρόν.
    Θα τα πούμε στην επόμενη ανάρτηση.
    Να ‘σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσαι καλά φίλε Στράτο
      Σ΄ευαριστώ για την επίσκεψη. Χαίρομαι που ξεπέρασες τα προβλήματά σου.
      Θα τα πούμε.

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα αγαπητέ μου Ντένη,
    αν είναι δυνατόν να μην γράψω κι εγώ δυό λόγια για αυτόν τον ξεχωριστό
    αγωνιστή.Διαβάζοντας το άρθρο σου ξανάνοιξα τα κιτάπια μου,χρονολογούνται,
    και μέσα στις τόσες σελίδες που διάβασα, αξιοσημείωτο το παρακάτω που γράφει όταν ήταν εξορία στα Κύθηρα.
    "Αποχωρισθείς από τον υπόλοιπον κόσμον κανέναν άλλον δεν εύρηκα σύντροφον
    και παρήγορον στην οδυνηρή αυτή μόνωση, ει μη την αντίληψη της θείας Πρόνοιας και το ηθικόν θάρρος της αγνής μου συνείδησης." Να είχαν και οι σημερινοί μας πολιτικοί ιχνος συνείδησης!!!
    Πολλούς χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρισσιάνα μου καλησπέρα.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη παρ΄όλη την ταλαιπωρία με το χέρι σου. Στ΄αλήθεια ο Ιακωβάτος ανήκει στους μεγάλους που πέρασαν από την ιστορία της πατρίδας μας.
      Όσο για τους σημερινούς συνείδηση θα πει τσέπη και χρήματα στην Ελβετία. Τα τομάρια.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  13. Μαθαίνουμε για τα Εφτάνησα και η συμβολή του blog σου είναι σημαντικότατη!
    Χρόνια πολλά ξενιτεμένε φίλε μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ μου φίλε Ιχνηλάτη.
    Πάντα με τον καλό λόγο για την προσφορά μου.
    Σ΄ευχαριστώ.
    Πολύ θάθελα να ξαναπερπατήσω στα βουνά της ηρωικής Ευρυτανίας.
    Νάσαι καλά φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή