Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η Αγία θέκλη και η πανέμορφη παραλία της, Πετανοί

Βλαχάτα. Μια ομορφιά της Κεφαλονιάς.
Στην Κεφαλονιά σήμερα ο περίπατος μας. Στη πανέμορφη χερσόνησο της Παλικής, όπου μέσα στους κόλπους της φιλοξενεί  ένα πλήθος από πανέμορφα χωριά. Ένα από αυτά θα γνωρίσουμε σήμερα.  Την Αγιά Θέκλα ή Θέκλη.  Είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Παλικής χερσονήσου στην Κεφαλονιά

Το δυτικό μέρος της Κεφαλονιάς καταλαμβάνει η χερσόνησος της Παλικής. Μια περιοχή που ξεχωρίζει για την ομορφιά της. H χερσόνησος αυτή ξεκινάει από την Αγία Κυριακή, στα βόρεια και καταλήγει στα νότια, λίγο πιό κάτω από το Ληξούρι, στην περιοχή της Κουνόπετρας. Είναι στ΄αλήθεια το πιό όμορφο κομμάτι του νησιού και  στην κυριολεξία πνιγμένο στο πράσινο. Όμορφοι γραφικοί οικισμοί βρίσκονται ο ένας σχεδόν κοντά στον άλλον. Κοντογενάδα, Σκινέας, Κουβαλάτα, Λουκεράτα, Φαβατάτα, είναι μερικοί από τος όμορφους αυτούς οικισμούς. 
Ακόμη, η Παλική διαθέτει τις πιο όμορφες παραλίες που μπορεί να βρει κανείς στο νησί. Οι ακτές της Παλικής σχηματίζουν πολλούς κόλπους, όρμους και μικρά ακρωτήρια. Οι δυτικές ακτές που βλέπουν προς το Ιόνιο, είναι απότομες και βραχώδεις. Οι ανατολικές, προς τον κόλπο του Αργοστολίου,  έχουν ηπιότερους σχηματισμούς και βλέπουν προς την εσωτερική πλευρά του κόλπου του Λιβαδιού. 
Η πανέμορφη παραλία Πλατιά Άμμος
Στην Παλική υπάρχουν φανταστικές παραλίες, όπως η Πλατιά Άμμος, η Ξι, η Αγία Ελένη, οι Πετανοί. Τούτη η τελευταία είναι η παραλία του πανέμορφου χωριού Αγία Θέκλη. Ένας πανέμορφος οικισμός που στ΄αλήθεια έχει χαρακτηριστεί σαν ένας νεραϊδότοπος. Κι΄αυτόν θα επισκεφτούμε σήμερα. Ελάτε λοιπόν.
Γενική άποψη του οικισμού της Αγίας Θέκλης.
Πανέμορφος ο οικισμός  της Αγίας Θέκλης  του οποίου η ίδρυση ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους. Πρώτοι κάτοικοί του πιστεύεται ότι είναι η οικογένειες των Λοβέρδων, οι οποίοι ήρθαν από το Βυζάντιο. Από την οικογένεια των Λοβέρδων δημιουργήθηκαν οι οικογένειες των Λιβιεράτων και από αυτήν άλλες δώδεκα περίπου. Πιό γνωστές οι οικογένειες Πετράτου, Αναστασάτου, Θεοτοκάτου, Στεφανάτου, Σπυράτου και άλλες. 
Η πρόσοψη της εκκλησιάς.
Το όνομά του το χωριό το έχει πάρει από την εκκλησούλα της Αγίας Θέκλης που είναι άγνωστο πότε ακριβώς χτίστηκε. Την εικόνα πιστεύεται πως την έφεραν οι Λοβέρδοι από το Βυζάντιο. Με τους μεγάλους σεισμούς του 1864 η εκκλησία γκρεμίστηκε και ξαναφτιάχτηκε το 1887. Τις αγιογραφίες στην νέα εκκλησιά εφιλοτέχνησε ο αγιογράφος Παναγής Λιώκας από την Κοντογενάδα.
Ένα μέρος του οικισμού. Διακρίνεται η εκκλησιά του Αγίου Νικολάου.
Στον οικισμό της Αγίας Θέκλης υπάρχει και ο ναός του Αγίου Νικολάου ο οποίος είναι παλαιότερος χωρίς όμως και αυτού να είναι γνωστή η ημερομηνία κτίσεως. Ο ναός αυτός είναι σε σχήμα σταυρού όμως έχει μείνει ατελής.
Η βρύση του χωριού. Αριστερά διακρίνονται οι γούρνες για το πλύσιμο των ρούχων.
Στην Αγία Θέκλη λειτουργεί δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο. Μάλιστα το γυμνάσιο άρχισε να λειτουργεί από το 1892 και η πρώτη του ονομασία ήταν Ραλλάτειος Σχολή. Στη συνέχεια ονομάστηκε Ελληνικό Σχολείο και μετέπειτα πήρε την ονομασία Αστικό Γυμνάσιο. Στην αρχή της λειτουργίας του δινόταν ξηρά τροφή, ρούχα, παπούτσια και βιβλία σε όλους τους μαθητές. Αυτά όμως τα κατάργησε η Χούντα το 1967 και ξανάρχισαν μετά την πτώση της αλλά με την μορφή χρηματικού ποσού στους αριστεύοντες.
Στον πόλεμο του 1940 με την Ιταλία από το χωριό της Αγίας Θέκλας έλαβαν μέρος αρκετοί και ανάμεσά τους υπήρξαν και νεκροί. Στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης το χωριό υπήρξε η έδρα του αρχηγείου του ΕΑΜ με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές εκτελέσεις από τους Γερμανούς. Στον προαύλιο χώρο του Αγίου Νικολάου έχει στηθεί αδριάντας με τα ονόματα των εκτελεσθέντων.
Προσεισμικό σπίτι του χωριού.
Από την Αγία Θέκλη κατάγεται και ο πολιτικός Ανδρέας Λοβέρδος.
Το περίτεχνο σκηνικό της φύσης της μαγευτικής παραλίας των Πετανών μοιάζει να έχουν σχεδιάσει οι πηγές με το γλυκό νερό, που τις ζώνουν μύθοι με νεράϊδες, τα άσπρα βότσαλα της ακτής και το απέραντο θαλασσινό λίβάδι με τα νερά του να κυματίζουν σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε. 
Η παραλία των Πετανών.
Στ΄αλήθεια όλα γύρω μοιάζουν να γεννήθηκαν μέσα από κάποιο μεγάλο σεισμό. Η διαδρομή, με τις ατέλειωτες φιδίσιες στροφές προσφέρει μια μαγική θέα με τα ανοίγματα των βουνών. Ανάμεσα στις πέτρες φυτρώνουν ρείκια, άνθη και αθανασιές ενώ σε κάποιαν άκρη υπάρχουν τα απομεινάρια από κάποιο καρνάγιο. Στην Οδύσσεια η παραλία αναφέρεται σαν Πετανοί, μέρος που όλο το χρόνο έχει νερό. Κι΄αυτή είναι η πιό αποδεκτή εκδοχή για την ονομασία τους.
Ηλιοβασίλεμα στους Πετανιούς.
Κι η μέρα στους Πετανιούς θα κλείσει με το φανταστικό ηλιοβασίλεμα που και αυτό λέγεται ότι είναι από το ωραιότερα του Ιονίου.



ΠΗΓΕΣ
w.lagreece.gr
w.agiathekla.fotogroup.gr
w.kefalonitis.com
w.greek-radar.gr
w.kefalonia.net

31 σχόλια:

  1. Αφήνω στην άκρη τον πολιτικό Λοβέρδο, τον προσπερνάω…
    Διαβαίνω, απολαμβάνω, φωτογραφίζω τις ομορφιές της Παλικής Χερσονήσου, το μεσημέρι κάτω απ’ τον ίσκιο της Αγίας Θέκλας, γεύομαι το ουζάκι μου με λίγο μεζέ και στο τέλος πιάνω θέση να απολαύσω το «φανταστικό ηλιοβασίλεμα», να το συγκρίνω μ’ αυτό του τόπου μου… Που είναι το ομορφότερο του Αιγαίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου Στράτο.
      Απόλαυσε το ουζάκι σου. Στ΄αλήθεια αξίζει να πίνει κανείς ένα ουζάκι σ΄αυτές τις ομορφιές.
      Το πιστεύω πως και το δικό σας ηλιοβασίλεμα θα είναι το καλύτερο στο Αιγαίο. Ατέλειωτες οι ομορφιές της πατρίδας μας.
      Σ΄ευχαριστώ για τη βοήθεια και νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  2. ...μάλιστα!!!! θαυμάσια η βόλτα, καταπληκτικά τα τοπία και οι στιγμές του χρόνου με τα χρώματα και όλη την αύρα. Γέμισες με ομορφιά το κυριακάτικο απόγευμα αγαπητέ μου κύριε Ντένη. Ομορφιά του ιονίου που με θέλγει ιδιαιτέρως.
    (Αν και την περίμενα νωρίτερα αυτή την ανάρτηση. Άργησε λίγες ώρες αλλά άξιζε).
    Να σου πω πως και την προηγούμενη την απόλαυσα. Τη διάβασα και την ξαναδιάβασα. Μόνο που δεν έγραψα. Γράφω δω το ίδιο είναι :))
    Καλή συνέχεια λοιπόν κ. Ντένη μου και καλή εβδομάδα. Χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Μαριάνθη.
      Συγνώμη για τη μικρή καθυστέρηση της ανάρτησης. Όπως θα παρατήρησες έγιναν κάποιες τεχνικές αλλαγές και αυτό ήταν η αιτία.
      Χαίρομαι που απόλαυσες και αυτόν τον περίπατο. Και φυσικά θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις ομορφιές των νησιών του Ιονίου.
      Νάσαι καλά και την αγάπη μου σε όλη την οικογένεια.

      Διαγραφή
  3. Νάμαι κι εγώ να πατήσω τα χώματα της αγαπημένης Κεφαλλονιάς,αλλά γοητευμένη απο την τελευταία φωτογραφία του Ηλιοβασιλέματος.Μαγνητισμένη απ αυτό γράφω το σχόλιο.
    Ντένη μου,τελευταία όπως λέει και η Μαριάνθη μας άλλαξες το "βιολογικό ρολόι" των αναρτήσεων,αλλά όπως βλέπεις εμείς φανατικά ακολουθούμε και δηλώνουμε γοητευμένοι με κάθε περίπατο που μας προτείνεις.
    Δυστυχώς παρόλο που έχω επισκεφθεί την Κεφαλλονιά 2 φορές απο μία εβδομάδα την κάθε φορά (σίγουρα δε φτάνει μια βδομάδα) δεν επισκέφθηκα την Παλική, αλλά μόνο το Ληξούρι και την ονομαστή παραλία του Ξι.
    Επιφυλάσσομαι,γιατί με ξεσήκωσες για άλλη μια φορά,ίσως είμαι τυχερή κι απολαύσω ένα παρόμοιο πύρινο Ηλιοβασίλεμα... Νάσαι καλά να συνεχίσεις να μας χαρίζεις αμείωτα τέτοια ταξίδια !
    Την αγάπη μου και τις ευχές μου για Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρουλάκι μου. Καλώς μου το κι ας άργησες.
      Αφού σου αρέσει τόσο το ηλιοβασίλεμα σ΄αφήνω να το απολαύσεις με την παρέα που επιθυμείς.
      Για την καθυστέρηση της ανάρτησης σου τα είπα.
      Χαίρομαι που θα γίνω η αιτία να ξαναεπισκεφτείς τη γειτονική σου Κεφαλονιά.
      Ευχαριστώ για τις ευχές.
      Την αγάπη μου και φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα από το Μπρονξ αγαπητέ μου Ντένη, Σήμερα Κυριακή μια ηλιόλουστη αλλά παγωμένη μέρα.

    Η χερσόνησο της Παλικής ήταν κατά τον άγγλο συγραφέα Robert Bittlestone η Ομηρική Ιθάκη, χωρισμένη από την υπόλοιπη Κεφαλονιά στον κόλπο της Αγίας Κυριακής το δε σημερινό πορτο Αθέρας είναι το μέρος όπου υπάρχουν μέχρι σήμερα το μαντρί του χοιροβοσκού Εύμαιος, η κρίνη νερού σήμερα πηγάδια, εκεί όπου πάτησε το πόδι του ο Οδυσσέας στον γυρισμό του κλπ...
    Το καλοκαίρι του 2011 έχω ένα φίλο στο χωριό Σκινέα μας είχε προσκαλέσει σπίτι του, αφού περάσαμε απ την Αγία Θέκλη πήγαμε στου Πετανούς για μπάνιο και μετά στο σπίτι του για γεύμα, μία μακαρόνια αλά Καρμπονάρα, μαζί με φρέσκα μορόπουλα.

    Η χερσόνησο της Παλικής είναι πολύ εύφορο μέρος, παράγει ότι δεν παράγεται στην υπόλοιπη Κεφαλονιά.

    Μου έκανε εντύπωση στο Σκινέα έλεπες στο έδαφος στα χωράφια μεσα κέλυφα από όστρακα, λες και ήταν πρώην θάλασσα...

    χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εμείς, εδώ στο Bayside, δεν είμαστε καλύτερα, Γαβρίλη φίλε μου.
      Με το χοντρό παλτό κυκλοφορώ.
      Σ΄ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου. Γνωστές σε μένα αλλά ο χώρος μου επιτρέπει τα κυριώτερα.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  5. Αγαπητέ μου Ντένη καλησπέρα, πολυ όμορφος και ο σημερινός περίπατος απ' την αγαπημένη Κεφαλονιά κ' ας μην την έχω επισκευθεί, είναι όμως πολύ αγαπημένη για λόγους αγωνιστικούς. Καληνύχτα και πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλή μου Δώρα, καλημέρα σου.
      Εύχομαι να μπορέσεις κάποτε να επισκεφτείς τα Ιόνια νησιά. Είναι γνωστή η Κεφαλονιά για την αγωνιστική της δράση εκείνα τα πέτρινα χρόνια. Όποιο χωριό κι΄αν περάσεις θα βρεις κι ένα ηρώο αγωνιστών.
      Καλή σου μέρα καλή μου και φιλάκια.
      ΥΓ. Περιμένω γράμμα σου.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα Ντένη
    Έχω επισκεφτεί σχεδόν όλες τις παραλίες της Κεφαλλονιάς, αλλά πιο πολύ μου άρεσαν οι Πετανιοί. Η διαδρομή έχει ατέλειωτες στροφές αλλά ο προορισμός σε αποζημιώνει και με το παραπάνω.
    Το ηλιοβασίλεμα υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Ελένη.
      Χαίρομαι που έχεις περάσει από αυτή την παραδεισένια παραλία. Όσο για το δρόμο, έχεις δίκιο. Μικρός έχω μαρτυρίσει μ΄εκείνα τα σαράβαλα λεοφωρεία. Όταν φτάναμε στο Ληξούρι ήμουν άρρωστος.
      Νάσαι καλά Ελένη μου.

      Διαγραφή
  7. θαυμάσιο το χωριό... ωραίες οι φώτο... άψογη η θάλασσα... !!!! όλα ωραία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Λαμπρινή.
      Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Χαίρομαι που τα βρήκες όλα τόσο όμορφα και σου άρεσαν.
      Νάσαι καλά καλή μου και καλή σου βδομάδα.

      Διαγραφή
    2. καλή εβδομάδα! χαρά μου να τα λέμε!! γεια σου φίλε!

      Διαγραφή
    3. Λαμπρινή μου.
      Συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω.
      Και μένα είναι χαρά μου που τα λέμε και θα τα λέμε.
      Νάσαι καλά φίλη μου.

      Διαγραφή
  8. Αργω πολλες φορες φιλε μου να ερθω απο το σπιτικο σου αλλα δεν ξεχνω τους μπλοκοφιλους.Ευχομαι μια ομορφη εβδομαδα!!!!Χρονια πολλα για την ημερα.
    Εξαιρετικη η αναρτηση σου Το ηλιοβασιλεμα φανταστικο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα καλέ μου φίλε.
      Δεν σε παρεξηγώ γιατί κι΄εμένα ο χρόνος τρέχει πίσω μου.
      Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές και τα καλά σου λόγια.
      Νάσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή
  9. Άλλη μια όμορφη ανάρτηση Ντένη .
    Κατατοπιστικές όπως πάντα οι πληροφορίες που μας δίνεις και πανέμορφες οι φωτογραφίες.Ειδικά η πρώτη της πανοραμικής αποψης της παραλίας και η τελευταία του ηλιοβασιλέματος.
    Καλή εβδομάδα να έχεις χωρίς άλλα χιόνια και κρύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωσώ μου καλή σου μέρα.
      Χαρά μου που για μια ακόμη φορά σου έδωσα την ευκαιρία να θαυμάσεις τα Εφτάνησα.
      Καλή σου βδομάδα. Όσο για μας, την Πέμπτη περιμένουμε ένα ακόμη χιόνι. Όπως λέει κι΄ο φίλος μου Μυθημναίος, η Άνοιξη έχασε τον δρόμο.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  10. Πάντα να μας αφήνεις με μια θαυμάσια γεύση ομορφιάς!

    Καλή εβδομάδα, Φίλε μας.
    Υιώτα,
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σκοπό Υιώτα μου έχουν τα Εφτάνησα.
      Να σας δίνουν γεύσεις ομορφιάς.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  11. Μας γέμισες για άλλη μια φορά ομορφιές .......και καλοκαιρινές νοσταλγίες .Αυτή τη φορά ντόνιες .....Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο όμορφα νοιώθω, Κάτε μου όταν μου γράφεις ότι σου αρέσουν αυτά που σας προσφέρω. Και έχουμε συνέχεια σε άλλα χωριά της Παλικής.
      Όμως, επειδή ο φίλος μου ο Μυθημναίος για μια ακόμη φορά θα πέσει σε σκέψεις με την εφτανησιώτικη...διάλεκτο, ας του πούμε τι είναι οι...ντόνιες.
      Θα τα πούμε.

      Διαγραφή
  12. Πολύ ωραίο και το σημερινό σου αφιέρωμα Ντένη στην Κεφαλονιά και τις ομορφιές της!
    Έμαθα πάλι χίλια πράγματα!
    Σ΄ευχαριστώ!
    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάγδα μου καλησπέρα.
      Πάντοτε ευχάριστη η επίσκεψή σου.
      Και πάντοτε χαίρομαι που σου αρέσουν.
      Συνεχίζουμε.
      Έλαβα τις φωτογραφίες σου και σε ευχαριστώ. Θα τις χρησιμοποιήσω διότι είναι πολύ ωραίες.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
    2. ΑΓΑΠΗΤΕ Ντενη! μη με μαλλώνεις που δεν γράφω συχνα!Όμως εχω τους λόγους μου!Επειδη σε αυτα τα μέρη δεν έχω πάει, και η ξενάγησή σου είναι εξαίρετη, παρασύρομαι απο την διήγηση και τις εικόνες και ...ξεχνώ να γράψω!
      με δικαιολογείς τώρα;
      Τόσο δε όμορφες είναι οι ξεναγήσεις σου στο ΙΟΝΙΟ, που θα δείς οτι απο σένα πήρα εικόνες για την Πάτρα!Πόύ να γνώριζα εγω τον φάρο των αγ. Θεοδώρων?

      Διαγραφή
  13. Καλώς τα Κέρινα Ποιήματα.
    Καλοδεχούμενη πάντα.
    Σ΄ευχαριστώ για της επίσκεψη και με κάνεις χαρούμενο που μου λες ότι σου αρέσουν αυτά που γράφω.
    Πάντως να μην ξεχνιέσαι και όταν περνάς από εδώ να γράφεις δυό λόγια.
    Νάσαι καλά κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Yπέροχα τοπία... Θαυμάσιες φωτογραφίες.
    Ήρθα για πρώτη φορά αλλά θα συνεχίζω να έρχομαι.
    Με τέτοια θάλασσα ..... δεν μπορεί κανείς να μην έρθει πάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλώς ήλθες αγαπητή μου Φλώρα.
    Χαίρομαι που σου άρεσαν τα Εφτάνησα.
    Και βέβαια να έρχεσαι και θα είσαι πάντα καλοδεχούμενη.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Από τις πολύ ωραίες παραλίες οι Πετανοί.
    Την είχαμε επισκεφτεί πρόπερσυ.
    Αν και τις ωραιότερες εντυπώσεις αποκομίσαμε από την Πλατιά Άμμο.
    Χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή