Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013



Για σήμερα, θα αφήσουμε τον Ιωσήφ Μομφεράτο, που σας είχα υποσχεθεί, να μας περιμένει λίγο και θα περπατήσουμε για να  απολαύσουμε τις....

...Ομορφιές στα Κύθηρα...

...κι΄είναι πολλές. Ελάτε να δούμε κάποιες απ΄αυτές σήμερα.



Δεν ξέρω, γιατί αλλά κάθε φορά που νοερά βρίσκομαι σ΄αυτό το πανέμορφο νησί, το κάπως παραμελημένο από τα άλλα αδέλφια του, ειλικρινά αφήνω τον εαυτό μου να το χαρεί, να το απολαύσει, να το κλείσει μέσα του. Μια ξεχωριστή αγάπη για το νησί των Κυθήρων σαν κάτι πολύ μεγάλο να με δένει μ΄αυτό, ενώ μόνο δυό φορές το έχω επισκεφτεί.
Σας προσκαλώ λοιπόν να πάμε άλλη μια βόλτα στις ομορφιές που μας προσφέρει.
Ξεκινάμε με ένα προσκύνημα στην....

...Παναγιά τη Μυρτιδιώτισσα.



H μονή της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας

Αναμφίβολα το σημαντικότερο προσκύνημα των Κυθήρων είναι η ιερά μονή της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας.  Εκεί φυλάσσεται και το ιερώτερο κειμήλιο του νησιού, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. 


Η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς.
Πιθανολογείται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η εικόνα βρέθηκε στα Κύθηρα με έναν θαυματουργό τρόπο. 
Ήταν η 24η Σεπτεμβρίου κάποιου χρόνου όταν ένας βοσκός, που έβοσκε τα πρόβατά του  είδε την Παναγία η οποία του είπε να ψάξει να βρει την εικόνα. Θορυβημένος ο χωρικός έπεσε στο έδαφος να προσευχηθεί. Όταν σηκώθηκε είδε την  εικόνα της Παναγιάς πάνω σε μιά μυρτιά. Την πήρε, την πήγε σπίτι του. Τη νύχτα η εικόνα εξαφανίστηκε. Θορυβημένος ο βοσκός έτρεξε στο μέρος που την είχε βρει και είδε την εικόνα και πάλι πάνω στη μυρτιά . Την πήρε πάλι σπίτι του αλλά και πάλι εικόνα εξαφανίστηκε για να βρεθεί για μια ακόμη φορά στην μυρτιά. Τότε κατάλαβαν ότι η εικόνα θέλει να μείνει στο μέρος που βρέθηκε. Έτσι έχτισαν εκεί μια μικρή εκκλησιά, τοποθέτησαν την εικόνα και με την πάροδο των χρόνων το μικρό εκκλησάκι έγινε το μεγαλοπρεπές μοναστήρι που φιλοξενεί σήμερα την θαυματουργή εικόνα.
Η μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, ημέρα της γιορτής της Παναγίας και στις 24 Σεπτεμβρίου ημέρα ανεύρεσης της εικόνας. Την Κυριακή της ορθοδοξίας γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού. “Η γύρα της Παναγιάς” όπως το ονοματίζουν. 

Η θαυματουργή εικόνα φεύγει από ένα χωριό για να πάει σε άλλο.
Δεκάδες πιστοί μεταφέρουν πεζή την εικόνα από την μονή στην Χώρα (16 χιλιόμετρα). 
Μια φωτογραφία από τη γύρα της εικόνας.
Την Δευτέρα του Πάσχα η εικόνα μεταφέρεται σε όλα τα χωριά των Κυθήρων και εισέρχεται σε κάθε ναό που συναντούν στην διαδρομή τους. Στα χωριά που πηγαίνει η εικόνα γίνονται λατρευτικές εκδηλώσεις και πανηγύρια. Το μεγαλύτερο πανηγύρι γίνεται την Κυριακή του Θωμά στον Μυλοπόταμο.
Και περνάμε στα...

... Μητάτα.


Μια άποψη του οικισμού Μητάτα
Τα Μητάτα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Κυθήρων. Κατοικείται από τον 12ο αιώνα, τότε που άρχοντας του νησιού ήταν ο Γεώργιος Παχύς με έδρα του τα Μητάτα. Είναι, αναμφισβήτητα, ο παλαιότερος σωζόμενος οικισμός του νησιού και διατηρεί ακόμη και σήμερα δείγματα της παλιάς αρχιτεκτονικής του. 
Ο γραφικός δρόμος που οδηγεί στα Μητάτα.
Στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού υπάρχουν επτά σπουδαίοι βυζαντινοί ναοί από τους οποίους ξεχωρίζει η Ματαμόρφωση του Σωτήρος με αξιόλογες αγιογραφίες του 14ου αιώνα. Στην περιοχή επίσης έχουν βρεθεί πολλοί σπηλαιώδεις ναοί που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και οι οποίοι πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν και σαν καταφύγια στις πολύ συχνές πειρατικές επιδρομές που έγιναν στο νησί.
Μια βρύση στα Μητάτα.

Μετά τα Μητάτα αξίζει μια επίσκεψη στην...

...Χύτρα.
Εντυπωσιακά τα χρώματα στη θάλασσα της Χύτρας.
Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά μέρη του νησιού η βραχονησίδα Χύτρα ή Αυγό. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση απέναντι από το λιμάνι του Καψαλιού. Στην νότια πλευρά της αυτή η βραχονησίδα διαθέτει μια θαλάσσια σπηλιά και η θάλασσά της έχει χρώματα που μαγεύουν έξω αλλά και μέσα στο βυθό. Στο βάθος της σπηλιάς υπάρχει ένα καταφύγιο για φώκιες. Πάνω στα βράχια της Χύτρας έχουν χτίσει τις φωλιές τους οι μαυροπετρίτες (Βάρβακοι) ένα σπάνιο είδος πτηνού και προστατευόμενο. Επίσης στο δύσβατο έδαφος της Χύτρας είναι ανθισμένο παντού το τοπικό λουλούδι του νησιού, Σεμπρεβίβα η οποία συλλέγεται τον Ιούνιο από έμπειρους κατοίκους λόγω δύσκολων περασμάτων του εδάφους.
Θα περάσουμε από τον Μυλοπόταμο και θα κατηφορίσουμε να δούμε τους...

...Νερόμυλους.
Κατεβαίνοντας τη λαγκαδιά του Μυλοπόταμου γύρω και πάρα κάτω από τον καταρράκτη Φόνισσα, πάνω στα βράχια, ανάμεσα στα πλατάνια και τους σχίνους, είναι χτισμένοι εικοσιδυό (22) νερόμυλοι. 


Οι καταρράκτες της Φόνισσας
Βέβαια σήμερα είναι σε μισοερειπωμένη κατάσταση. Οι νερόμυλοι αυτοί λειτουργούσαν με την δύναμη του νερού του ποταμού που ακόμη και σήμερα κυλάει άφθονο. Το νερό αυτό έτρεχε σε μιά και μοναδική τάφρο που περνούσε από όλους τους μύλους. Κάθε μύλος είχε τρεις κύριους χώρους. Τον χώρο που ήταν ο μύλος και γινόταν το άλεσμα του καρπού. Τα δωμάτια που ζούσαν και κοιμόντουσαν οι άνθρωποι που δούλευαν σε αυτούς. Και τέλος τον χώρο που έβαζαν τα γαϊδούρια που αποτελούσαν το μεταφορικό μέσο της εποχής. Το νερό της τάφρου το χρησιμοποιούσαν επίσης και οι περιβαλάρηδες. Οι μύλοι αυτοί ανήκαν στις οικογένειες που τους δούλευαν και είχαν συνήθως το όνομα εκείνων που τους κατασκεύασαν ή των πρώτων που τους λειτούργησαν. Η ζωή των μυλωνάδων και των οικογένειών τους ήταν πολύ δύσκολη.Αυτό το γεγονός σε συνδιασμό με την έλευση νέων σύγχρονων μέσων για την άλεση του καρπού οδήγησαν στην εγκατάλειψη των μύλων.
Υπάρχουν ακόμη πολλά να δούμε στα πανέμορφα Κύθηρα. Γι΄αυτό και κάποια άλλη φορά θα ξανάρθουμε.

Περάστε και από το http://hellascafe.blogspot.com 
Όλο και κάτι ενδιαφέρον θα βρείτε. 

ΠΗΓΕΣ
W. Kithiraikanea.com
W. Kythira.gr
W. el-wikipedia.org
w. Kithira.eu



31 σχόλια:

  1. Επιτέλους,Ιδωμεν ανάρτηση!!!
    Είναι να μην μας κακομάθεις Ντένη μου κι εσύ μας κακόμαθες και με την ημέρα των αναρτήσεων και με τους όμορφους περιπάτους στα νησιά μας.Κάθε φορά και πιο δελεαστικά τα στοιχεία!
    Τα Κύθηρα,δεν τα έχω επισκεφθεί,τα γνώρισα απο σένα,μου τα έδειξες βήμα-βήμα,μου γνώρισες αγνωστες προσωπικότητες, μ έκανες να θαυμάσω τη φυσική ομορφιά,την ιστορία,τον Πολιτισμό τούτου του απομακρυσμενου νησιού,που ανήκει στα Επτάνησά μας. Δεν ξέρω αν θα τα επισκεφθώ ποτέ (εστω και με δεδηλωμένο ξεναγό)αυτό όμως που ξέρω οτι εξ αιτίας σου τ αγάπησα και μέσα απο σένα τα λάτρεψα! Λίγο είναι αυτό;
    Σ ευχαριστώ λοιπόν ΚΑΙ για τούτο το ταξίδι,που κάναμε κι ελπίζω στη συνέχεια,ΜΑΖΙ!
    Αύριο με καλό (που λέμε στα νησιά μας) Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρουλάκι μου γλυκό.
      Λυπάμαι που λίγο λοξοδρόμησα τούτη τη φορά με μια μικρή καθυστέρηση στην ανάρτησ, Τους λόγους τους γνωρίζεις.
      Χαίρομαι που σου γνωρισα τα Κύθηρα και προσπαθώ σε σένα και τους καλούς άλλους φίλους να σας γνωρίζω τα νησιά μας τα οποία στα παιδικά μου χρόνια τα γνώρισα όλα. Μακάρι να μπορούσα να σε ξεναγήσω και δια ζώσης μια και είμαι δεδηλωμένος ξεναγός. Σν και το δεδηλωμένος μου θυμίζει τα πέτρινα χρόνια που είμουν δεδηλωμένος αριστερός.
      Και βέβαια θα είμαστε μαζί σε όλα τα ταξίδια. Ετοιμάσου για Κεφαλονία για να μη με σκοτώσει η Κέτε ότι παραμελώ το νησί μας.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  2. Κάτσε στην πέτρα του γιαλού βάλε το χέρι αντήλιο πάρε μια χούφτα θάλασσα, πάρε μια χούφτα ήλιο…
    Αχ, Ντένη, το πλοίο της γραμμής το χάσαμε… τα Κύθηρα δε θα τα βρούμε, φαίνεται… μάλλον στο χάρτη και στο ιστολόγιό σου θα απολαμβάνουμε τις ομορφιές τους…

    Να ‘σαι καλά που μας ταξιδεύεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα σβινταριζόμαστε Στράτο για το ποδαρικό μου φαίνεται! Γιατί όμως τόσο πεσιμιστής σήμερα;Με κάνεις και νοιώθω άσχημα που ελπίζω...
      Καλό βράδυ και σ εσένα και Καλά πετάγματα,αύριο!

      Διαγραφή
    2. Φίλε Στράτο.
      Αυτοί οι στίχοι σου στ΄αλήθεια φίλε μου, μ΄έκαναν να δακρύσω.
      Δες τους καλά πόση ομορφιά από την πατρίδα μας κλείνουν μέσα τους.Ο γιαλός, η αντηλιά, η θάλασαα, ο ήλιος. Τι άλλο είναι η πατρίδα μας;
      Όσο για το χαρακτηρισμό του πεσιμιστή που δέχτηκες από τη Χαρά θα τα πούμε.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
    3. Να αρχίσω από τη φίλη μου Χαρά, τη Χαρούλα μας, για να μου εξηγήσει -γιατί μ’ έκανε πρωί πρωί κι έτρεχα σε λεξικά- την άγνωστη λέξη «σβινταριζόμαστε»… και δεύτερο να εξηγήσω εγώ το γιατί «πεσιμιστής». Σήμερα για να πάρω την απόφαση να «πεταχτώ» μέχρι τα Κύθηρα θα χρειαστώ ένα κόσμο χρήμα… που δεν διαθέτω κι ας ήταν ένα από τα όνειρά μου να γνωρίζω όλη την Ελλάδα. Δεν αξιώθηκα… Οπότε τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα δω… εκτός κι αν το αποφασίσει η Stanford...

      Και περνάω στο Ντένη, τον ακριβοθώρητο… (εκείνος ξέρει…) για να του πω ότι αυτοί οι ωραίοι, πράγματι, στίχοι δεν είναι δικοί μου (μακάρι να ήταν) είναι του Ηλία Λυμπερόπουλα από το ομώνυμο τραγούδι…
      Να είστε καλά και οι δυο και να περνάτε όμορφα!

      Διαγραφή
    4. Φίλε Στράτο.
      Για τις Εφτανησιώτικες άγνωστες λέξεις μην ψάχνεις στα λεξικά. Κανένα από δαύτα δεν ασχολήθηκε με μας για τον απλούστατο λόγο. Δεν μπορούν να βρουν άκρη. Λοιπόν. "Σβινταριζόμαστε" θα πει ανταγωνιζόμαστε, συναγωνιζόμαστε και όλα τα παρόμοια.
      Για να πας στα Κύθηρα δεν χρειάζεσαι έναν κόσμο χρήμα. Ένα εισητήριο από τον Πειραιά, τρίτη θέση κατάστρωμα και κάτι λίγα ψιλά στο νησί. Όσο για την κ. Stanford που αναφέρεις, δεν έχω την τιμή να την γνωρίζω.
      Τα υπόλοιπα τα αφήνω στο Χαρουλάκι να σου τα απαντήσει.
      Νάσαι καλά φίλε.

      Διαγραφή
  3. Ξέχασα τους ασπασμούς, ουχί σαρακοστιανούς (ακόμα επιτρέπονται,χαχαχαχα)
    Πάντα με αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρουλάκι μου.
      Οι ασπασμοί σου δεκτοί με αγάπη.
      Μόνο μη το μάθει η Σωσώ και με αφορίσει.
      Την αγάπη μου καλή μου.
      ΥΓ. Συγγνώμη ( αλήθεια. Γιατί αυτή τη λέξη τη γράφετε με δύο γγ;)για τα όποια λάθη αλλά έχω χτυπήσει τους δύο δείκτες των χεριών μου και γράφω με πόνους.

      Διαγραφή
  4. Πολύ όμορφο το ταξίδι στα Κύθηρα! Εγώ δεν έχω πάει ποτέ. Όταν κανονίσετε ενημερώστε με να 'ρθω στην παρέα σας...αν δεν ενοχλώ...χαχα...Φιλιά πολλά Ντένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καλή μου φίλη.
      Να το αποφασίσεις το ταξίδι στα Κύθηρα. Θα σου μείνει αλησμόνητο. Πάντως αν το αποφασίσουμε να είσαι σίγουρη πως θα είσαι μαζί μας. Θαύμασα την εικονογράφησή σου στο βιβλίο της Ρούλας. Φανταστικές ζωγραφιές.
      Νάσαι καλά και φιλιά πολλά και από μένα.

      Διαγραφή
  5. Όμορφα μέρη, μοναδικό εύκρατο κλίμα,όλα τα επτάνησα, μα και όλη η Ελλάδα, εχουν τον καλύτερο ήλιο-θάλασσες, είχαν τα πιο νόστιμα φρούτα, τα πιο μυρωδάτα λουλούδια μοσχοβολούσαν, το πιο νόστιμο ζεστοφούρνι (ψωμί) στα χωριά μας.
    Όμως έχω μιά απορία,

    Τι Διάβολο θέλουμε εμείς και τα απαρατάμε όλα και φεύγουμε από τα μέρη μας;
    και πάμε σε μέρη με άθλιες καιρικές συνθήκες;

    Γιατί να υπάρχει σήμερα μια ερημιά, που σε πιάνει η καρδιά σου όταν τα επΙσκεφτεσε;
    ΠΟΙΟς ΦΤΑΙΕΙ;

    Όταν βρεθεί η αιτία τότε όλα θα διορθωθούν, έως τότε εμείς που σήμερα τα γραφουμε θα έχουμε φύγει εν τόπω χλοερώ!

    Νάσαι καλά φίλε Ντένη με τις όμορφες και διδακτικές εικονογραφίες σου.

    χαιρετισμούς

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου φίλε Γαβρίλη ότι η πατρίδα μας είναι το πιό όμορφο κομμάτι της γης.
      Τώρα γιατί φύγαμε; Πολλές οι απαντήσεις και ο καθ΄ένας για το δικό του λόγο αναγκαστήκαμε να πάρουμε τους δρόμους της ξενητιάς.
      Όσο για τον τόπο τον χλοερό εμένα, σε παρακαλώ, να με αφήσεις απ΄έξω. Δεν έχω καμμιά διάθεση για υπερκόσμια ταξίδια. Είμαι μια χαρά εδώ.
      Νάσαι καλά φίλε.

      Διαγραφή
  6. Σήμερα με την ανάρτησή σου ξαναπήγα στα Κύθηρα. Θυμήθηκα πάλι κάποιες όμορφες στιγμές που πέρασα εκεί πριν κάποια χρόνια.
    Να είσαι καλά.
    Σε χαιρετώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου καλή μου καλησπέρα σου.
      Χαίρομαι που οι αναρτήσεις μου σου ξυπνούν όμορφες αναμνήσεις.
      Να αποφασίσεις ένα ακόμη ταξίδι στο πανέμορφο αυτό νησί.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  7. Πόσα όμορφα μέρη έχει η Ελλάδα μας!
    Απέραντες ακρογιαλιές, σπηλιές σκαμμένες μέσα στους βράχους, κρυστάλλινα νερά ... κάθε γωνιά της χώρας μας με την δική της μοναδική ομορφιά!!
    Υπέροχες οι εικόνες σου όπως πάντα Ντένη μου σε τούτο το οδοιπορικό !

    Να είσαι καλά και σου εύχομαι καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με όσα λες για την πατρίδα μας, αγαπητή μου Λεβίνα.
      Γεμάτη ομορφιές όπου και να γυρίσεις το μάτι σου.
      Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Καλή σαρακοστή και σε σένα.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  8. Χρόνια πολλά Ντένη, τί όμορφες ιστορίες που βρίσκανε για να κοιμίσουν το κόσμο, < ΤΟ όπιο του λαού!!! > είναι όμως πολύ εμπνευσμένες και μου αρέσουν πολύ. Εσύ δε τις περγράφεις τόσο όμορφα! Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα είναι δύο νησιά που πάντα θα ήθελα να επισκεφτώ και τώρα μου τα γνωρίζεις εσύ, σ' ευχαριστώ. Είναι και στη ΝΕΤ μία πολλή ωραία εκπομπή το < Μένουμε Ελλάδα, και ετσι γνωρίζω πολλά μέρη της Ελλάδας που δεν έχω επισκευθεί. Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώρα μου καλή μου καλησπέρα.
      Επειδή στο παρελθόν έχω ασχοληθεί και με άλλες εκκλησιές των Εφτανήσων να σου πω ότι όλες οι ανευρέσεις των εικόνων της Παναγιάς είναι παρόμοιες, Αν δεν βρεθεί σε δέντρο θα βρεθεί σε κάποια σπηλιά. Και αν δεν είναι στη σπηλιά θα είναι στα δύχτια κάποιου ψαρά. Τι να κάνουμε;
      Θα σου πρότεινα να τα επισκεφτείς αυτά τα δυό νησιά. Θα μείνεις πολύ γοητευμένη.
      Αυτή την εκπομπή της ΝΕΤ την παρακολουθώ κι΄εγώ όταν έχω χρόνο. Είναι πολύ καλή εκπομπή.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.
      Φιλιά και από μένα.

      Διαγραφή
  9. καλησπέρα από την Αθήνα ,καλό απόγευμα σε σένα και καλή Σαρακοστή που λέμε και στην πατρίδα. Και μ' αυτήν την ανάρτηση μας έκανες να νοσταλγήσουμε το καλοκαίρι ,με τις θάλασσες, τα νερά, το πράσινο ,όλο δροσιές .Το πανηγύρι που αναφέρει έχουμε κι εμείς στην Κεφαλονιά και μάλιστα την ίδια μέρα .Την Κυριακή του Θωμά ξεκινά η εικόνα της Παναγίας σε λιτανεία από το μοναστήρι των Σισίων στην άνω Λιβανθό αρκετά χιλιόμετρα δρόμος και φθάνει στο Κάστρο , μένει για δυο εβδομάδες και γυρίζει ξανά με τον ίδιο τρόπο ,ποδαρόδρομο που λέμε οι κεφαλονίτες . Μην ανησυχείς ,δεν σε σκοτώνω ......... που σου παραπονούμαι ότι έχεις παραμελήσεις το νησί μας σε αναρτήσεις ,απλά έχω παράπονο ,σαν μεγαλύτερο έπρεπε να έχει περισσότερες αναρτήσεις ,υλικό έχεις ........όσο για τη συγνώμη που ρωτάς γιατί γράφεται με δυο πολύ σωστά το γράφεις ,τη δημοτική που χρησιμοποιούμαι τώρα δεν γράφετε με δυο αλλά με ένα .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτε μου γλυκιά μου.
      Από το Πάσχα και μετά όλα τα νησιά μας ζούνε πλέον στο ρυθμό κάποιου πανηγυριού. Είναι τόσες οι Παναγιές - περίπου χίλιες - που ποιά να πρωτογιορτάσεις. Άσε από αγίους τι γίνεται.
      Θάρθει και η σειρά του νησιού μας. Την επόμενη βδομάδα θα σας πάω στην Άγια Θέκλα ή Θέκλη στην Παλική.
      Όσο για το "συγνώμη" εγώ το γράφω όπως μου έρθει.
      Νάσαι καλά καλή μου.

      Διαγραφή
  10. Εγω γιατί δεν έχω πάει στα Κύθηρα; Ντένη με έβαλες σε μεγάλο πειρασμό με την εκπληκτική σου ανάρτηση !!!! Περαστικά και στους 2 σου δείκτες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω γιατί δεν πήγες στα Κύθηρα; Μάλλον διότι ετοιμάζεσαι για Βραζιλία. Πάντως ένα ταξίδι σ΄αυτό το νησί αξίζει. Είναι μια εμπειρία.
      Το αριστερό μου δάχτυλο είναι καλά. Το δεξί μου όμως έφαγε πιό μεγάλο χτύπημα και ακόμη το έχω δεμένο.
      Νάσαι καλά καλή μου.

      Διαγραφή
  11. Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν έχεις πάει φίλε Ιχνηλάτη αλλά πραγματικά είναι παραδεισένιο.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  12. Πόσο καλά έκανες και με συνβούλεψες να ερθω..!!!!!! τι εχανα !!!!! πόσες υπέροχες εικονες .. για ταξίδια που ισως πιά δεν μπορούμε να παμε... τουλαχιστον παμε μέσα απο ιστολόγια σαν το δικό σου...και σε ευχαριστουμε γιαυτό ..γνωρίζουμε έτσι τα πανέμορφα μέρη της πατρίδας μας...πρέπει να ξερεις και πως θα δώσεις στον φακό να απαθανατησει αυτό που βλέπεις και εσύ το κανει τόσο καλά..!!!! παραδησος τα Κύθηρα... και όλα τα εφτανησα μας... με τίμησες που πέρασες απο το μπλογκ μου...θα τα λεμε .. να εισαι καλά και σε ευχαριστώ...πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρούλα μου καλησπέρα.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Σ΄ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια.
    Θα είσαι πάντα καλοδεχούμενη στα Εφτάνησα.
    Θα ταξειδεύεις μαζί μας στις ομορφιές των νησιών μας οι οποίες είναι ατέλειωτες.
    Και φυσικά θα τα λέμε.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πανέμορφο το ταξίδι στα Κύθηρα που μας πρόσφερες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου καλησπέρα σου.
      Χαρά μου που σου άρεσε αυτός ο περίπατος στα Κύθηρα.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  15. Φανταστική η περιήγηση στα Κύθηρα!Ευχαριστούμε!Δεν εχω πάει ποτέ αλλά πολύ θα το θελα!Να είσαι καλά και καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Σπυριδούλα.
    Χαίρομαι που σου άρεσε ο περίπατος. Να πω και σε σένα να αποφασίσεις μια επίσκεψη σ΄αυτό το πανέμορφο νησί.
    Καλή σου Σαρακοστή.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή