Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013


Εκκλησιές στα χωριά της Ζακύνθου.

Με την σημερινή ανάρτηση ολοκληρώνουμε το θρησκευτικό μας οδοιπορικό σε κάποιες από τις πάρα πολλές εκκλησιές της Ζακύνθου. Πιστεύω πως άξιζε. Θα το προσπαθήσω βέβαια, παρόμοια οδοιπορικά και στα άλλα νησιά μας.



Η Χώρα της Ζακύνθου από το λόφο της Μπόχαλη
Πριν όμως, με την καλοσύνη σας, δώστε μου την άδεια να ζητήσω συγνώμη, διότι στην προηγούμενη ανάρτηση οι πηγές μου με πρόδωσαν. Έτσι, τούτη τη φορά, για....να μην πάθω τα ίδια επιστράτευσα μια μεγάλη, σπάνια και υπέροχη πηγή, ειδική στα ζακυνθινά, που δεν είναι άλλη από τη γνωστή σε όλους μας αγαπημένη μου Χαρά. Της οφείλω χίλια “ευχαριστώ” για την αμέριστη βοήθειά της.

Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα με μια επίσκεψη στην…

... Παναγιά την Κεριώτισσα.


Η είσοδος της εκκλησιάς και το πολύχρωμο καμπαναριό.
Στη νότια πλευρά του νησιού, πάνω στην κορφή ενός καταπράσινου λόφου, βρίσκεται ο οικισμός Κερί. Ένα πραγματικά ήρεμο και γοητευτικό χωρίο, γεμάτο παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και στενά γραφικά δρομάκια. Η κεντρική πλατεία του Κεριού είναι πανέμορφη με εκπληκτική θέα στο Ιόνιο.Σ΄αυτόν τον οικισμό υπάρχει μια μεγάλη εκκλησιά. 




Το υπέροχο τέμπλο της εκκλησιάς.
Η Παναγιά η Κεριώτισσα. Η ιστορία της γίνεται γνωστή στα 1630 όταν οι Ενετοί, οι οποίοι την είχαν στην ιδιοκτησία τους, την παραχωρούν στους Κεριώτες με δουκικό διάταγμα. Είναι άγνωστη η αρχική μορφή της. Πάντως το 1745 έγινε μια ανακαίνιση και η ημερομηνία είναι χαραγμένη  πάνω από την νότια  είσοδο του ναού. Είναι μια από τις ομορφότερες και σημαντικότερες εκκλησιές της Ζακύνθου και ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Χρονολογία κατασκευής της εικόνας είναι το 1606 που αναγράφεται στο πίσω μέρος της. Η εικόνα είναι διπλής μορφής. Στο εμπρόσθιο μέρος εικονίζεται η Παναγία και στο οπίσθιο, το οποίο είναι και μισοκαμένο, εικονίζεται ο Άγιος Νικόλαος. Την εκκλησιά κοσμεί ακόμη ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο. 
Η αναπαράσταση της λιτανείας.
Επίσης ένα χαρακτηριστικός συνθετικός πίνακας υπάρχει στο στηθαίο του γυναικονίτη και απεικονίζει την λιτανεία της Παναγίας τον καιρό των Ενετών. Είναι έργο αγνώστου ζωγράφου. Χαρακτηριστικό είναι οι ενδιαφέρουσες τοπικές ενδυμασίες της εποχής. Στο βάθος του πίνακα διακρίνονται η εκκλησιά και το καμπαναριό όπως ήταν τότε.Η εκκλησία φιλοξενεί αξιόλογες αγιογραφίες και έργα τέχνης, που αποτελούν αληθινή δόξα της περασμένης καλλιτεχνικής Ζακύνθου..
Και προχωράμε στο μοναστήρι της...

...Παναγίας της Σπηλιώτισσας.


Στο βόρειο τμήμα του νησιού, σ΄ένα μικρό μεσόγειο χωριό, τις Ορθωνιές, βρίσκεται το μοναστήρι της Θεοτόκου της Σπηλιώτισσας. Το μοναστήρι αυτό ιδρύθηκε από τον μοναχό Ιωαννίκιο Κατσιβά στα μέσα του 16ου αιώνα. Είναι χτισμένο σε μια χαράδρα και μοιάζει σαν να στέκει στην άκρη ενός γκρεμού ενώ το περιβάλλον γύρω του είναι καταπράσινο και πλούσιο σε βλάστηση.


Η είσοδος στο προαύλιο της εκκλησιάς. 
Όπως σε όλη τη Ζάκυνθο, έτσι κι, εδώ συνεργάστηκαν οι περιστάσεις για τον αφανισμό μιάς αξιοθαύμαστης παράδοσης.
Στο καθολικό της Μονής υπάρχει η εικόνα της Παναγίας η οποία, σύμφωνα με κάποια τοπική παράδοση, τα χρόνια της Εικονομαχίας ήταν κρυμένη σε μιά σπηλιά.




Η εικόνα της Παναγιάς.
Επιτηρητής της μονής είχε διατελέσει και ο Δραγανίγος Σιγούρος, μετέπειτα Άγιος Διονύσιος, προστάτης του νησιού της Ζακύνθου.
Επόμενη επίσκεψή μας στην....

...Παναγία τη Σκοπιώτισσα.



Η εκκλησιά πριν επισκευαστεί
Στην κορυφή του όρους Σκοπού υπήρχαν, από μιαν άγνωστη έως τώρα εποχή, η εκκλησιά και το μοναστήρι της Παναγιάς της Σκοπιώτισσας. Στα μέσα του 15ου αιώνα όλα αυτά θα περιέλθουν στην κυριότητα της αρχοντικής οικογένειας των Boniventi μετά από παραχώρηση των Δυναστών του νησιού Δε Τόκκο.
Έχει πάρει το όνομά του από το βουνό πάνω στο οποίο έχει χτιστεί.
Αν προσπαθούσε κανείς, γράφει ο Ντίνος Κονόμος, να καταγράψει τον πλούτο των καλλιτεχνικών θησαυρών που είχε το μοναστήρι θα εκάλυπτε δεκάδες σελίδες του βιβλίου.
Πνιγμένο μέσα στο πράσινο και με μια θέα υπέροχη, δικαιολογεί την ονομασία που του είχαν δώσει οι Ενετοί. Βelvedere, καλή θέα.
Και πραγματικά η θέα είναι κάτι που δύσκολα ο επισκέπτης θα την ξεχάσει. Το κτίριο του ναού είναι βυζαντινού ρυθμού και οικοδομημένο σε σχήμα σταυρού, ενώ το εσωτερικό του είναι πλούσιο σε αγιογραφίες. Το όλο οικοδόμημα είναι είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδας. Η εικόνα της Παναγίας, άγνωστο πως, φυγαδεύτηκε από το νησί και σήμερα βρίσκεται στην εκκλησιά St. Gertrud  στο γραφικό χωριό Morsbanch  στην Κολωνία.
Επίσης να αναφέρω ότι η εικόνα της Παναγίας συχνέ εμεταφέρετο στη Χώρα και ελιτανεύετο σε περιόδους σεισμών και λιμών.
Αξίζει μια επίσκεψη στο μοναστήρι της....

...Παναγίας της Ελευθερώτριας.


Μια άποψη της εκκλησιάς.
Λίγο πιό έξω από τον οικισμό του Μαχαιράδο, στη θέση Βόρτες  στον οικισμό Λαγοπόδο, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Ελευθερώτριας. Πρώτη εντύπωση σαν το αντικρίσει κανείς είναι ότι μοιάζει πάρα πολύ με κάστρο. Ενδεικτικές οι πολεμίστρες στους πύργους σημάδι ότι είχαν το ρόλο προστασίας από επιδρομές πειρατών. Το τέμπλο της Μονής έχει ηλικία τριακοσίων ετών και προέρχεται από την εκκλησιά που ήταν στη θέση αυτή αλλά κατέρρευσε με τους σεισμούς. Στο καθολικό της μονής έχει τοποθετηθεί το παλιό ξυλόγλυπτο και το χρυσωμένο τέμπλο μαζί με τις ωραιότατες εικόνες της εκκλησιάς της Υπεραγίας Θεοτόκου Πηγαδακίων, που καταστράφηκε με τους σεισμούς του ΄53.Από τις παλαιότερες εικόνες αξιομνημόνευτη είναι αυτή της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, η Πεπονιώτισσα σε ξυλόγλυπτη και χρυσομένη καθέδρα που σωζόταν άλλοτε στην εκκλησιά του Κατασταρίου.
Φέρει ημερομηνία 1827 και είναι αργυρόγλυπτη. Στο εσωτερικό της υπάρχουν πετρώματα από τους Αγίους Τόπους. Χαρακτηριστική η εναλλαγή των χρωμάτων, το λευκό με το κόκκινο, που υπογραμμίζει όλα τα παράθυρα και τις αψίδες του. Η θέα από το μοναστήρι προς τα πεδινά της Ζακύνθου είναι εκπληκτική, ενώ όλα είναι πνιγμένα μέσα σε μια τρομερή βλάστηση.
Να κλείσουμε τον περίπατό μας μ΄ ένα πέρασμα από την μονή του..

...Αγίου  Ιωάννου του Προδρόμου.


Μια από τις πλευρές της μονής του Άη-Γιάννη του Πρόδρομου.
Είναι ένα μοναστήρι της μεταβυζαντινής περιόδου και βρίσκεται στον Λαγκαδά, στη βόρια πλευρά του βουνού Μέλισσα με θέα την Κεφαλονιά και την Πελοπόννησο.
Ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και με το πέρασμα του χρόνου γνώρισε δόξες πολλές.
Στον 17ο αιώνα το μοναστήρι πλουτίστηκε με δωρεές και διάφορες εκκλησιές με πολύτιμα έργα τέχνης. Από αναγραφή του Νοεμβρίου του 1753 προκείπτει ότι στον περίβολο του μοναστηριού υπήρχαν δυο εκκλησιές, επτά σπίτια και ένας πύργος για την προστασία από τους πειρατές.


Άλλη μια άποψη της μονής.
Ο ναός διαθέτει έργα τέχνης μεγάλης αξίας και σώθηκαν από τους σεισμούς του 1953 όμως το Μοναστήρι έχει καταστραφεί. Λόγω της θέσης του οι προσκυνητές το χρησιμοποιούσαν και σαν χώρο ανάπαυσης. Στο εσωτερικό του υπάρχουν έργα μεγάλης αξίας. Υπάρχουν εικόνες των γνωστών αγιογράφων Πουλάκη και Μπάφα. Ακόμη υπάρχει ένα πολύτιμο ξύλινο προσκυνητάρι. Στο συγκρότημα υπάρχει και ένα μικρό Αββαείο. Πλάϊ σε ένα κτίριο δύο ορόφων υπάρχει ένας πύργος με κυκλική βάση, ο οποίος ήταν χτισμένος για προστασία της Μονής από τους πειρατές. Η θέση που βρίσκεται το Μοναστήρι προσφέρει εκπληκτική θέα.
Έτσι τελειώνουμε τον θρησκευτικό μας περίπατο στην πανέμορφη Ζάκυνθο και θα έχουμε κι΄άλλους παρόμοιους περιπάτους και στα υπόλοιπα νησιά του Εφτανησιώτικου συγκροτήματος.

ΠΗΓΕΣ
Ντίνος Κονόμος.  Ζάκυνθος – Πεντακόσια χρόνια
                                   Ύπαιθρος – Χώρα.
w. Zanteisland.com
w. gr.ecozante.com
w. el-wikipedia
w. zakynthos.gov.gr
w. ethnos.gr




38 σχόλια:

  1. Καλημέρα, καλημέρα, διαβάζοντας για τις εκκλησιές της Ζακύνθου που μας "περπατάει" ο Ντένης, έτυχε και χτύπησε η δεύτερη καμπάνα του Ι.Ν. της Παναγίας απέναντι (Κυριακή σήμερα) καλώντας με να εκκλησιαστώ, να ανάψω κι ένα κεράκι...
    Τι σύμπτωση...
    Ντένη σ' ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα σου φίλε Στράτο.
      Χαίρομαι που η καμπάνα κιέγώ σου θυμήσαμε τις θρησκευτικές σου υποχρεώσεις.
      Νάσαι καλά φίλε μου.

      Διαγραφή
  2. Πλούσια η συλλογή από εκκλησίες και ονόματα της Παναγίας, στο νησί το φιόρο του Λεβάντε!

    Αυτό που με εντυπωσίασε είναι Η αναπαράσταση της Λιτανείας

    δεν έχω ξανακούσει, ή δει τέτοια εικονογράφηση...

    Ν
    Ευχαριστούμε για την όμορφη ανάρτησή σου

    χαιρετώ

    Γαβριήλ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως έγραψα σε σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτηση, φίλε Γαβρίλη, ο συντοπίτης μας ο καθηγητής Γαλανός, γράφει ότι τα θεοτοκονύμια είναι πάνω από 700. Τα έχω όλα αλλά δεν τα έχω μετρήσει. Κάποια στιγμή θα σας τα παρουσιάσω.
      Τώρα. Για τη λιτανεία. Πρόκειτα για ένα τρομερό έργο τένης αλλά σ΄αυτή τη μικρογραφία δεν μπορείς να δεις πολλά.
      Αυτά και νάσαι καλά φίλε.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Γαβρίλη
      χαίρομαι που εστίασες στη λιτάνευση της Κεριώτισσας. Είναι ένα στοιχείο που συναντάται και στην εκκλησία του Αγίου μας.Πράγματι εντυπωσιακό, για το πολυπρόσωπο του θέματος,που δίνει όμως πολλές πληροφορίες στον επισκέπτη σχετικά με την εποχή, τους εκάστοτε κατακτητές,τα έθιμα του Τόπου, τις ενδυμασίες,ακόμα και τα αρχιτεκτονήματα που υπήρχαν στο πεδίο του καλλιτέχνη.
      Νάσαι καλά κι εύχομαι κάποια στιγμή να τα πούμε και να τα δούμε κι απο κοντά
      Με εκτίμηση
      Χαρά

      Διαγραφή
  3. Επί τέλους. Νάμαι μια φορά κι΄εγώ από τις πρώτες. Να μπορέσω να φωνάξω:
    Ντένη μου χρυσέ μου καλή σου μέρα.
    Τελικά, μετά και από αυτή την ανάρτηση, το αποφάσισα. Το καλοκάιρι είμαι Ζάκυνθο να δω αυτά τα ιστορικά μνημεία.
    Χρυσέ μου φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τις πρώτες κι΄εσύ αγαπητή μου Κική.
      Αποφάσισες ταξίδι στη Ζάκυνθο λοιπόν.
      Καλά να περάσεις.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητή μου Κική
      χαίρομαι αν δυο αναρτήσεις, σ έπεισαν να επισκεφθείς τη Ζάκυνθο το δίχως άλλο.Είμαι σίγουρη οτι δε θα απογοητευθείς.
      Καλώς να ορίσεις!

      Διαγραφή
  4. Η Παναγία κοντά σου-κοντά μας αγαπητέ μου Ντένη!
    Θαυμάσιο το θρησκευτικό οδοιπορικό στην Ζάκυνθο!
    Υπέροχες εκκλησίες, μνημεία της Χριστιανοσύνης!
    Σ ευχαριστώ για όσα έμαθα πάλι σήμερα!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοντά μας είναι η Παναγιά Μάγδα μου. Κοντά μας. Καλοί άνθρωποι είμαστε όλοι. Χαίρομαι που σου άρεσε και τούτος ο περίπατος. Θα έχουμε και άλλους.
      Νάσαι καλά καλή μου. Να σου πω ότι δεν μπορώ να μπω στα σχόλιά σου παρ΄όλες τις προσπάθειες. Μη με παρεξηγήσεις.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα Ντένη, είπες ότι θα μου γράψεις και περιμένω. Αν και καθόλου θρήσκα όπως καταλαβαίνεις, θαυμάζω απεριόριστα τις τέχνες που άνθισαν τη βυζαντινή εποχή, φριχτή κατά τα άλλα, όμως οι καλλιτέχνες δεν είχαν άλλες δυνατότητες να εκφραστούν και έβγαζαν εκεί το καλλίτερό τους εαυτό. Τι να πούμε πρώτα την εικονογραφία, τα χρυσοκέντητα αμφια με πολύτιμες πέτρες, την αρχιτεκτονκή, τα βιτρώ, το γυαλί, τα περίτεχνα σφυριλατιμένα αντικείμενα από μπρούτζο,χαλκό, ασήμι και τα ξυλόγλυπτα τέμπλα. Δεν ξέρω τι να πρωτοθαυμάσω όταν βρεθώ σε μια τέτοια εκκλησιά. Δυστυχώς όμως της έχτιζαν σιχνά πάνω σε αρχαίους ναούς και χρησιμοποιούσαν και τα υλικά για να τις χτίσουν. Στη Λέσβο έχουμε πολλές τέτοιες. Σ'ευχαριστούμε που μας γνωρίζεις και τις επτανησιώτκες. Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώρα μου καλή μου καλησπέρα.
      Σου έστειλα ένα ε/μαιλ όταν ακόμη ήσουν στην Αθήνα και ένα όταν εγύρισες στη Λέσβο. Θα σου γράψω πάλι κάποια στιγμή απόψε.
      Συμφωνώ με τις σκέψεις σου και κάπου εκεί είμαι κι΄εγώ.
      Τα έργα είναι περίφημα όλα . Όμως κάτω από πολλές εκκλησιές στενάζουν τα μάρμαρα αρχαίων ναών.
      Δώρα μου θα τα πούμε.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Ντένη, είδα αυτά που έγραφες στο blog σου αλλά e-Mail σου δεν πήρα μήπως δεν το έχεις σωστά; dparisis@otenet.gr. είναι το σωστό. Δεν σου είπα επίσης ότι τα ωραιότερα άμφια και εικόνες τα έχω 'δει στις 40 εκκλησιές του Κρεμλίνου. Να έχεις μια όμορφη νύχτα.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητή μου Δώρα.
      Σου έστειλα ένα ε-μαιλ στην ηλεκτρονική διεύθυνση που μου γράφεις. Θα πρέπει να το έλαβες.
      Σχετικά με τα άμφια και τις εικόνες του Κρεμλίνου το πιστεύω γιατί εκεί η εκκλησιαστική τέχνη ήταν πολύ ανεπτυγμένη.
      Νάσαι καλά και περιμένω να μου γράψεις.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα Dennis...
    Όπως το είπε και η κ. Γιαννάκου το κακό με τις χριστιανικές εκκλησίες μας είναι πως στην πλειονότητά τους χτίστηκαν χρησιμοποιώντας υλικά από τους αρχαίους ναούς, καταστρέφοντας μεγάλο κομμάτι της αρχαίας ιστορίας μας.
    Υπέροχο το οδοιπορικό σου στους ναούς και τα μοναστήρια της Ζακύνθου και αυτό το μεγαλειώδες τέμπλο !!! Ελάχιστα τέτοια κομμάτια θα έχουν παραμείνει και σίγουρα είναι δεκάδες χρόνια που έχουν σταματήσει να κατασκευάζονται παρόμοια έστω και σε μικρότερη κλίμακα. Όλα αντικαταστάθηκαν από τα ψυχρά ( για το γούστο μου) μάρμαρα που μόνο μεγαλοσύνη και κατάνυξη δεν προσφέρουν.
    Προσωπικά πάντα μου άρεσαν τα μικρά εκκλησάκια, σε αυτά ένοιωθα πολύ καλύτερα και όταν ήρθα εδώ στο χωριό που μένω χάρηκα που είδα πως υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι που ζήτημα είναι αν χωράει πενήντα άτομα (για το χωριουδάκι μας μια χαρά είναι) και δεν είχε αντικατασταθεί κι αυτό από εκείνα τα μεγαθήρια που παραμένουν μισοτελειωμένα ή έστω με πασαλείμματα και απαίσιες αγιογραφίες.


    Καλέ μου Dennis
    σε φιλώ και σου εύχομαι καλή εβδομάδα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λεβίνα καλησπέρα. Χαίρομαι που σε βλέπω εδώ.
      Είναι γνωστό το έγκλημα που έχει συντελεστεί με αυτό το καθεστώς (ναι! καθεστώς) να χτίζονται εκκλησιές πάνω σε αρχαία μνημεία. Η τότε Ελλάδα όπως και η σημερινή. Αδιαφορία για τα πάντα.
      Η ζωγραφιά που μας δίνεις για το χωριουδάκι σου υπέροχη.
      Νάσαι καλά να απολαμβάνεις όλα όσα σου αρέσουν.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητή Λεβίνα
      επέτρεψέ μου μια μικρή παρέμβαση. Δε θα διαφωνήσω οτι ο τόπος λατρείας του Θεού,είναι ιδανικώτερος στα μικρά και ταπεινά εκκλησάκια. Σ αυτά τα μεγάλα θαυμάζουμε περισσότερο την Τέχνη,που πράγματι σου προκαλεί δέος στις περισσότερες των περιπτώσεων,για τους τεχνίτες που υπήρχαν κάποτε.
      Συμφωνώ με το θέμα του ψυχρού και απρόσωπου μάρμαρου,αλλά στη Σκοπιώτισσα που είναι απο ελαχιστώτατες με μαρμάρινο τέμπλο, ο χρόνος έχει δώσει ο,τι του έλειπε, τη ζεστασιά.
      Νάσαι καλά και χαίρομαι που σ άρεσε το οδοιπορικό στον Τόπο μου

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα Χαρά
      Έχεις απόλυτο δίκιο κι εγώ έτσι νοιώθω στα μεγάλα παλαιά οικοδομήματα , τόπους λατρείας, δέος απέναντι στην τέχνη και θαυμασμό προς τους τεχνίτες σκεφτόμενη και τα μέσα που είχε η κάθε εποχή για να δημιουργηθούν αυτά.
      Μίλησα σκεφτόμενη περισσότερο τα πιο σύγχρονα μεγαθήρια που έχουν δημιουργηθεί ( όχι τόσο με ιερό σκοπό … αλλά αυτό είναι άλλο θέμα ) .

      Η Ζάκυνθος είναι από τα λίγα μέρη της Ελλάδας που δεν έχω επισκεφτεί και χαίρομαι που την γνωρίζω μέσα από αυτό το οδοιπορικό που με κεντρίζει για να έρθω να δω αυτές τις εικόνες κι από κοντά.
      Να είσαι καλά Χαρά μου, να χαίρεσαι τις ομορφιές του τόπου σου
      Καλή σου εβδομάδα !

      Διαγραφή
    4. Levina μου
      Καλή σου μέρα!
      Θα καταχραστώ για λίγο το χώρο που μας φιλοξενεί (αλλά θεωρώ οτι η ανταλλαγή απόψεων στα σχόλια είναι επικοδομητική ενός "υγιούς" ιστολογίου) για να σου πω οτι συμφωνώ απόλυτα με την άποψή σου και δυστυχώς τελευταία όλο και πιο συχνά εκτός απο τις ιδιωτικές οικοδομές βλέπεις και στους ναούς την υπερβολή και την πρόθεση εντυπωσιασμού και κακόγουστου πλούτου.
      Σημεία των καιρών!
      Οσο για την επίσκεψη που εκκρεμεί...αποφάσισέ το! Θα σε περιμένω
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. Θρησκευτικός αλλά και μορφωτικός ο περίπατος σου Ντένη.
    Όσο για την ......πηγή σου, αξιόπιστη και η καταλληλότερη. Σου το λέω εκ πείρας.Η καλύτερη ξεναγός της Ζακύνθου.
    Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέτοια λες και θα γίνω ανάρπαστη!χαχαχα
      Νάσαι καλά φιλενάδα

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα αγαπητή μου Μαρία.
      Στ΄αλήθεια συτό προσπαθώ να συνδιάζω σε τέτοιες περιπτώσεις. Θρησκευτικά και ενημέρωση - μόρφωση.
      Η βοηθός μου και ξεναγός είναι ανεπανάληπτη και υπέροχη.
      Αν αποφασίσω κανένα ταξίδι στην πατρίδα θα είναι,στ΄αλ΄ξθεια, για να την γνωρίσω από κοντά.
      Καλή εβδομάδα να έχεις κι΄εσύ καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
    3. Λες να μ εντάξουν και μένα στους θρησκευτικούς προορισμούς;χαχαχα
      Πολύ μ ανεβάζεις!
      Φιλάκια πολλά και περιμένω την πραγματοποίηση του "ΑΝ"

      Διαγραφή
    4. Κοριτσάκι μου νομίζω ότι το αξίζεις.
      Δεν σ΄ανεβάζω εγώ. Τα πάντα γύρω σου το ομολογούν.
      Κι΄από μένα φιλάκια αγάπη μου.

      Διαγραφή
  8. Ντένη μου
    Θλιβερό καθήκον (ξέρεις εσύ) μ ανάγκασε να μην κάνω πρώτη την είσοδό μου στην παρούσα ανάρτηση,αν και ομολογώ οτι το ποδαρικό,για πολλούς λόγους δε το πιστεύω.Ο,τι έχω να πω θα το πω έστω και τελευταία.
    Αρχίζω λοιπόν απο τις ευχαριστίες,που για άλλη μια φορά θα πω οτι δε χρειάζονται μεταξύ μας.Διαθέτω μια ικανοποιητική (είδες σεμνή που είμαι;)ζακυνθινή βιβλιογραφία που με χαρά να βοηθήσω, όσο κι όπου μπορώ. Αυτό θα το θυμάσαι πάντα!
    Λυπάμαι αν έγινα αιτία να έρθεις σε δύσκολη θέση στην προηγούμενη ανάρτηση,δεν ήταν στις προθέσεις μου επ ουδενί, ούτε ήταν ανακρίβεια δικιά σου η παράλειψη του τραγικού γεγονότος που έπληξε το Νησί μας με την απώλεια της Αγίας.Τλπ αυτό ξεπεράστηκε με τούτη την όμορφη συνέχεια και σ ευχαριστούμε γι αυτό.
    Πράγματι τα Επτάνησα έχουν να επιδείξουν μία πλούσια εκκλησιαστική παράδοση και χαίρομαι που αρέσει στους αναγνώστες σου. Κάποιες φορές φτάνουμε βέβαια και στην υπερβολή.
    Δεν θα αναφερθώ σε άλλα που αναφέρθηκαν άλλοι σχολιαστές, λάθη έγιναν, γίνονται και θα γίνονται,κάποιες φορές απο άγνοια του ιστορικού παρελθόντος, άλλες σκόπιμα.Η ιστορία κρίνει τους πάντες για τα πάντα.
    Ας απολαύσουμε όπως μπορούμε αυτό τον πολιτισμό κι ας προσπαθήσουμε να τον προστατεύσουμε,γιατί δυστυχώς απο αμέλεια χάθηκε ένας ανεκτίμητος θησαυρός όπως ήταν η Αγία Μαύρα.
    Για άλλη μια φορά χάρηκα για τη "συνεργασία μας", η εμπιστοσύνη σου με τιμά και εγω δηλώνω πάντα πρόθυμη στο πλευρό σου για ο,τι χρειαστείς.
    Την αγάπη μου και τις ευχαριστίες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως και το ήξερα το θλιβερό σου καθήκον Χαρουλάκι μου και νοερά ήμουν κοντά σου. Το ξέρεις.
      Μπορεί να μην δέχεσαι τις ευχαριστίες και αυτό σε τιμά όμως εγώ έχω υποχρέωση να κάμω γνωστό το πόσο με βοήθησες.
      Την προηγούμενη αντιπαράθεσή μας ξέχασέ την.
      Φυσικά εσύ γνωρίζεις πάρα πολύ καλά την πλούσια θρησκευτική παράδοση των νησιών μας αλλά κι΄εγώ την έχω ζήσει.
      Η "συνεργασία μας" καλή μου θα συνεχιστεί.
      Την εμπιστοσύνη μου θα την έχεις.
      Και το θέλω να είσαι πάντα πρόθυμη στο πλευρό μου.
      Κι΄εσύ έχεις την αγάπη μου από μένα.

      Διαγραφή
  9. Επτανησιακή εγκυκλοπαίδεια το blog οου φίλε Ντένη.
    Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ομορφιές,
    με θρησκευτική πνοή.
    Διαμάντια τυλιγμένα στην αύρα του πράσινου και του λαμπερού γαλάζιου.

    Να είσαι καλά, Ντένη μας.
    Με αγάπη,
    Υιώτα-Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθινά διαμάντια τα νησιά μας Υιώτα μου. Όσο για την θρησκεία είναι τρομερά ανεπτυγμένη σε όλα τα νησιά.
      Την αγάπη μυ πάντα.

      Διαγραφή
  11. ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ. ΣΤΟΛΙΔΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΑ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπητή μου Μαριάνθη.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
      Όλες οι εικόνες είναι πανέμορφες και αυτό χάρη στη βοήθεια της καλής μας Χαράς.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  12. YΠΕΡΟΧΗ Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ!!... στην Κερασιώτισσα πήγαμε.. δυστυχώς ήταν κλειστεί.. τι όμορφο τέμπλο!!... ωραία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρασκεύη μου καλησπέρα.
      Χαίρομαι που έχεις επισκεφτεί τη Ζάκυνθο. Να περάσεις και από τα άλλα νησιά μας.
      Νάσααι καλά.

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα καλή εβδομάδα .Πραγματικά έργα τέχνης στολίζουν τις ζακυνθινές εκκλησίες !!Αυτή η αναπαράσταση της λιτανείας σπάνια!!.Κατά την ενετική κατοχή το θρησκευτικό συναίσθημα ήταν πολύ ανεπτυγμένο σε όλα τα επτάνησα .Έτσι κατάφεραν να μην εκλατινισθούν που ήταν ο πόθος των Ενετών.Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτε μου καλή μου καλησπέρα.
      Έχω δει πολλές εκκλησιές των νησιών μας και συμφωνώ μαζί σου σε όσα σχετικά γράφεις.
      Αλήθεια είναι ότι οι Ενετοί έκαμαν μεγάλες προσπάθειες να μας κάνουν Λατίνους αλλά δεν τα κατάφεραν. Άλλοι οι άνθρωποι τότε. Σήμερα τιέχουμε γίνει;;;;;;

      Διαγραφή
  14. Πανέμορφη η Ζάκυνθος!!!!Εκπληκτικές οι εκκλησιές της!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Αντώνη μου.
      Όχι μόνο η Ζάκυνθος αλλά όλα τα νησιά μας είναι πανέμορφα.
      Και οι εκκλησιές σε όλα είναι αριστουργήματα τέχνης.
      Θα τις δούμε και στα άλλα νησιά.
      Την αγάπη μου σε σένα και την Πόπη.

      Διαγραφή