Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Αντίπαξοι

Το νησάκι με τις μαγευτικές παραλίες

Οι Παξοί, το μικρότερο, ίσως, νησί από το Εφτανησιακό συγκρότημα, έχει στη νότια άκρη του την αχώριστη παρέα του. Το πανέμορφο μικρό νησάκι, Αντίπαξοι.

Ιστορικά το μικρό νησάκι ακολούθησε την τύχη της Κέρκυρας και των Παξών ενώ σαν πρώτοι κάτοικοί του φέρονται κάποιες οικογένειες Σουλιωτών που εγκαταστάθηκαν εκεί στις αρχές του 19ου αιώνα μετά την καταστροφή της πατρίδας τους.
Οι λιγοστοί κάτοικοί του είναι ευγενικοί και φιλόξενοι. Παλαιότερα τους Αντιπαξιώτες τους αποκαλούσαν “Αρκούδες” προσφώνηση που εθεωρείτο υποτιμητική. Σήμερα έχει γίνει αποδεκτή και μέχρι σημαίες με αρκούδα έχουν φτιάξει.

Οι Αντίπαξοι βρίσκονται στα νότια των Παξών από τους οποίους απέχουν ένα μίλι και επικοινωνούν με μικρά ιδιωτικά πλεούμενα. Στον ομώνυμο οικισμό διαμένουν μόνιμα περίπου σαράντα άνθρωποι, ενώ το καλοκαίρι είναι εκατοντάδες οι τουρίστες που καταφτάνουν..
Το νησί είναι κατάφυτο από χαμηλή βλάστηση. Κυπαρίσσια, κέδροι, σχίνοι, μυρτιές, πουρνάρια, πεύκα και σε κάποια μέρη μεμονωμένες κουκουναριές που ξεχωρίζουν με το ύψος τους και τον όγκο τους.


Πνιγμένο στο πράσινο το μικρό νησάκι παρουσιάζει μια λοφοσειρά με τρεις κορυφές. Την Αγριλίδα, την Λιχούδη και την Βίγλα. Μια βόλτα με ένα πλεούμενο γύρω από το νησάκι είναι στ’ αλήθεια μια μαγευτική εμπειρία.
Η πρώτη παραλία που συναντάει ο επισκέπτης είναι η Βρίκα. Ένα όνειρο ομορφιάς η παραλία αυτή βρίσκεται στο βάθος ενός πανέμορφου κόλπου όπου η βλάστηση φτάνει μέχρι την άκρη της θάλασσας. Ντυμένη με άσπρη άμμο και βότσαλα και με νερά πράσινα ανοιχτόχρωμα, προσφέρει μια παραδεισένια όψη. 
Το Βουτούμι
Στον επόμενο κόλπο είναι η “μυθική“ παραλία των Αντίπαξων, το Βουτούμι. Κι εδώ η βλάστηση εντυπωσιακή, με τα κυπαρίσσια να  κατεβαίνουν  μέχρι την άκρη της θάλασσας. Το καλοκαίρι το Βατούμι παίρνει την όψη μιας κοσμοπολίτικης παραλίας από τον πολύ κόσμο που την επισκέπτεται.
Ενδιάμεσα από αυτές τις δύο παραλίες, σ’ έναν πανέμορφο κόλπο, βρίσκεται μια τρίτη στρωμένη με άσπρα βότσαλα και καταγάλανα νερά. Είναι η Μεσοβρίκα. Όμως την παραλία αυτή την προτιμούν οι γυμνιστές. Οπότε, αν βρεθείτε εκεί, προσέξτε και... διαλέξτε. 
Η Αγραπιδιά
Το μοναδικό λιμανάκι του μικρού νησιού είναι η Αγραπιδιά γεμάτη με ψαρόβαρκες αλλά και σκάφη που έχουν οι ντόπιοι για να επικοινωνούν με τους Παξούς. Πάνω από το λιμανάκι αυτό βρίσκεται το μοναδικό εκκλησάκι του νησιού, ο Άγιος Αιμιλιανός.
Από το εκκλησάκι, κατεβαίνοντας 117 σκαλιά βρίσκεται ένα κτίσμα όπου συγκεντρώνεται το νερό που έρχεται από το βουνό. Κατασκευάστηκε από τους Άγγλους το 1833 για να υδροδοτούνται τα πλοία τους που περνούσαν από το νησί.
Ένα παλιό μονοπάτι διατρέχει το νησί από βορά προς νότο. Ξεκινάει από τον κόλπο της Βρίκα και καταλήγει στο ακρωτήρι Πλάκα όπου είναι ο Φάρος. Πρόκειται για ένα αριστοτεχνικό κτίσμα που κατασκευάσθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, με μεγάλη εμβέλεια για ανοικτή θάλασσα.
Η διάρκεια της πεζοπορίας στο μονοπάτι είναι περίπου μιάμιση ώρα. Παρακάμψεις από το μονοπάτι οδηγούν σε απομονωμένες βοτσαλωτές παραλίες, όπως το Σκίδι, το Σαρακίνικο, το Ροδοβάνι, οι οποίες είναι απολαυστικές για ένα μπάνιο.
Σε όλο το νησί καλλιεργείται η ελιά και το αμπέλι. Το αντιπαξιώτικο κρασί, μαύρο και γλυκόπιοτο, έχει μια ιδιαιτερότητα στην γεύση και είναι περιζήτητο καθότι η παραγωγή είναι σχετικά μικρή.
Πραγματικά αξίζει να γνωρίσει κανείς το μικρό αυτό νησάκι. Ιδιαίτερα προσφέρεται σε όσους αποζητούν την ομορφιά της φύσης, τα κρυστάλλινα νερά και την ηρεμία. Είναι ένα κομμάτι από τα πιο όμορφα των Ιονίων νησιών.

Ντένης Κονταρίνης

42 σχόλια:

  1. Κάθε φορά και πιο ερωτευμένος με τα μικρά κι ωραία νησάκια του Ιονίου!

    Συνεχίζεις να μας προκαλείς, Ντένη!

    Να 'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φανταστικο!!!!!!!!!!!! να εισαι καλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πανέμορφη η ανάρτηση, όπως πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δύο μέρες μπαινοβγαίνω εδω μέσα και μου λέει οτι "λυπάται...", με τέτοια ομορφιά και λυπάται; ΝΤΡΟΠΗ!Ιεροσυλία
    Στράτο μπορεί να μείνεις απαθής μπροστά σε τέτοια ομορφιά; Δικαιολογημένος ο έρωτας.
    Τι μπορούμε να κάνουμε για σας αγαπημένε ιδιοκτήτα του ιστολογίου για τέτοιες ομορφιές που μας κερνάτε και μας γλυκαίνετε τις αισθήσεις;ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕΕΕΕΕ!!!
    Σου στέλνω την αγάπη μου απο εδώ πιο κάτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιό από όλα τα νησιά και τις ομορφές του να πρωτοθαυμάσεις, δίπλα μου και δεν θα έχω επισκευθεί, απο σένα τα μαθαίνω φίλε Ντένη και σ' ευχαριστώ ,την καλημέρα μου .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτά είναι τα στολίδια στα μαργαριταρένια Εφτάνησα. Άψογες φωτογραφίες και περιγραφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά σου φίλε μου Στράτο.
    Χαίρομαι που σου ανεβάζω το ενδιαφέρον σου για τα νησιά μας. Όχι πως τα δικά σας πάνε πίσω. Την Μυτιλήνη την έχω γνωρίσει και ήπια ουζάκι στην Καλλονή.
    Νάσαι καλά φίλε μου και ευχαριστώ για όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ μου Ντένη
    Πραγματικά φανταστικές οι φωτογραφίες σου αλλά και οι πληροφορίες σου!
    Είχα την ευτυχία, να κολυμπήσω σ αυτά τα πεντακάθαρα νερά!
    Σου εύχομαι μια όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νάχα ακόμα μια ζωή θα την έπαιζα κορώνα γράμματα μένοντας στο Ιόνιο, ακούγοντας τα βιολιά σου Ντένη ξαπλωμένος στις παραλίες των τόσο μαγικών νησιών σου που αν και δίπλα μας εν τούτοις πήραμε των οματιών μας και φύγαμε για πιο πράσινα λιβάδια,


    ¨ομορφο ωραίο

    χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι όμορφα τα μικρά νησάκια του Ιονίου...αυτό λείπει από τη συλλογή μου μαζί με το μεγαλύτερο του και τη Ζάκυνθο...Εύχομαι να τα επισκεφθώ σύντομα...Καλό απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητό μου Σκουλίκι.
    που γνωρίζω πως δεν είσαι σκουλίκι.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Amelie καλή μου φίλη.
    χαίρομαι που σου άεσε η ανάρτηση για το πανέμορφο νησάκι.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητή μου Χαρά.
    Συγνώμη για την ταλαιπωρία. Το καλό πράμμα αργεί να γίνει. Εκτιμώ ότι διακιολογείς τον Στράτο που είναι ερωτευμένος με τα Εφτάνησα.
    Τι μπορείς να κάνεις για μένα; Πολύ απλά να σε βλέπω να περνάς από το σπιτάκι μου.
    Δεκτή και η αγάπη σου από την όμορφη Ζάκυνθο και ανταποδίδω με την δική μου αγάπη για σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κάτε μου καλή μου καλησπέρα.
    Ένα βήμα είναι η Κέρκυρα. Αποφάσισε ένα ταξιδάκι.
    Αξίζει τον κόπο.
    Θα τα πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλε μου Ιχνηλάτη.
    Σ΄ευχαριστώ που πάντα έχεις λόγια καλά να πεις για όσα προσφέρω.
    Νάσαι καλά φίλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μάγδα μου αγαπηή μου.
    Ανήκεις στους τυχερούν +που έχουν γνωρίσει αυτό το πανέμορφο νησάκι και πιό πολύ γιατί δροσίστηκες στα νερά του.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φίλε Γαβρίλη κάπως έτσι σκέφτομαι κι΄εγώ. Όμως μας έφαγε η ξενητιά και χάσαμε το δρόμο της επιστροφής. Και μας έχει απομείνει να βλέπουμε και να θαυμάζουμε τις φωτογραφίες. Κάτι είνα κι΄αυτό φίλε μου.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μικρό νησάκι γεμάτο όμορφα μυστικά.
    Και μόνο μια ματιά που ρίχνω στις
    φωτογραφίες είναι σαν να ταξιδεύω
    προς τα εκεί. Δυστυχώς Ντένη μου
    δεν το έχω επισκεφθεί, αλλά ποτέ
    δεν είν αργά.
    Καλό βράδυ, χαιρετισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητή μου Μαρία.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη. Χαίρομαι που έχεις προστέσει πολλά από τα νησιά μας στη συλλογή σου. Όμως νομίζω πως σου λείπουν κι΄άλλα όπως θα δεις την συνέχεια των αναρτήσεων. Υπ΄όψη ότι τα Εφτάνησα είναι....εικοσιτέσσερα.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τα μικρά μου λείπουν όλα (πλην του Μεγανησίου)και ξέρω πως είναι και τα πιο όμορφα...άσε χρειάζομαι ένα κότερο γρήγορα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Παραδεισένια μέρη!!! Και έχεις ένα μοναδικό τρόπο να τα αναδεικνύεις κύριε Ντένη. Ξεκουράζεται η ψυχή του ανθρώπου κι ο νους. Ξέρεις...καμιά φορά σκέφτομαι πως να σε τέτοια μικρά θαλασσινά μέρη αν μπορούσα θα εξαφανιζόμουν...να ζήσω και να δουλέψω. Αλλά η ζωή θέλει άλλα!!! χαχα!!! Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ντένη μου,

    δεν είναι αυτός ο παράδεισος
    αιτία να μας ισοπεδώνουν για να τον...πάρουν;;;;;;;;;

    Πανέμορφη ανάρτηση,
    ως συνήθως,
    Πάντα με αγάπη,
    Υιώτα
    αστοριανή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ποια Καλλονή μου λες τώρα, Ντένη, αν δεν έχεις πάει στη Μήθυμνα (Μόλυβο) δεν έχεις γνωρίσει το νησί μας...

    Ουζάκι μπορείς να πιεις και στην Αθήνα!

    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αλλος για το κότερο!!!
    Δηλώνω μούτσος και οργανώνω ταξίδι για τα μικρά διαμαντάκια του Ιονίου.
    Μαρία μήπως ν αφήσουμε να ολοκληρωθούν οι αναρτήσεις, γιατί με τούτον τον Κεφαλλονίτη δεν πρέπει ποτέ να είσαι προπέτης.
    Προς το παρόν σαλπάρω για Πάτρα.
    Θα σας λείψω;
    Παρηγορηθείτε,εκτός απροόπτου θα γυρίσω...
    ΣΑΣ ΑΓΑΠΩΩΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πραγματικά αγαπητή μου Μαρία τα μικρά είναι και τα πιό όμορφα και αυτό θα αποδειχτεί από τις αναρτήσεις που θα ακολουθήσουν, αν μπορέσω να τις πραγματοποιήσω.
    Όσο για κότερο, λυπάμαι αλλά δεν διαθέτω. Μπορεί να έχει η Χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπέρα αγαπητή μου Ρισσιάνα.
    Είναι ένα πανέμορφο νησάκι. Το έχω επισκεφτεί. Προγραμμάτισε μια επίσκεψη.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αγαπητή μου Μαριάνθη
    Συμμερίζομαι την επιθυμία σου να μπορείς να ζήσεις σε ένα τέτοιο νησάκι. Κι΄εγώ δεν θα έλεγα όχι. Όμως η ανάγκες και οι υποχρεώσεις μας κρατούν δεμένους στις τσιμεντουπόλεις.
    Την καλησπέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ίσως να έχεις δίκιο Υιώτα μου. Είναι κι΄αυτός ένας λόγος να μας δείχνουν τόση μεγάλη αγάπη οί...φίλοι μας οι Ευρωπαίοι. Ούτε στον ύπνο τους δεν έχουν δει τέτοιους παραδείσους.
    την αγάπη μου σε σένα και τον Δημήτρη. Σας περιμένω για καφέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Στράτο μου δεν φταίω εγώ. Αυτοί που με υποδέχτηκαν στο νησί σου και με φιλοξένησαν στην Καλλονή με πήγαν Πάντως και εκεί ήταν πάρα πολύ όμορφα. Απόλαυσα και τις ζωγραφιές του Θεόφιλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μαρία και Στράτο.
    Σκεφτήτε ένα κότερο με μούτσο τη Χαρά. Όμως δεν μας λέει τίποτα για καπετάνιο. Λέτε να αναλάβει και το τιμόνι; Κι΄αντε να δούμε που θα μας πάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλέ μου Ντένη, υπέροχη ανάρτηση για μια ακόμη φορά..
    Η άμμος των Αντιπάξων είναι η πιο ψιλή και λευκή - σαν αλεύρι- που έχω δει.. Τέτοια άμμο από εκεί μαζεύουν οι δύο γνωστές μου αδελφές, Μέμα και Αφροδίτη που φτιάχνουν κομψοτεχνήματα πίνακες μόνο με άμμο διαφόρων αποχρώσεων έτσι όπως είναι φυσικές. Ίσως έχεις δει αυτή την τεχνοτροπία. Υπάρχει άμμος από το πιο ροζ ως το πιο γαλάζιο, άσπρο, πράσινο σμαραγδί και με κόκκους γυαλιστερούς..τέλεια!
    (έχω πει στον αδελφό μου και θα σου γράψει μέιλ..πιθανόν να μη πρόλαβε ακόμη λόγω φόρτου αλλά δεν ξέχασε. Ενθουσιάστηκε όσο εγώ όταν είδε την εφημερίδα..)
    Καλημέρες ηλιόλουστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ρεγγίνα μου καλή μου, καλή σου μέρα.
    Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μου γράφεις σχετικά με την άμμο του νησιου. Έχω δει σε φωτογραφίες αυτή την μορφή της τέχνης σχετικά με την άμμο και ειλικρινά τα βρήκα πολύ ενδιαφέροντα.
    Από τον Σπύρο περιμένω να μου γράψει σχετικά. Χαίρομαι που σας άρεσε η εφημερίδα που σας έστειλα.
    Νάσαι καλά πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Έκανα μια βόλτα στο blog σου.

    Τι όμορφες φωτογραφίες ανεβάζεις !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αγαπητέ μου Habilis.
    Xαίρομαι που σου αρέσουν οι φωτογραφίες.
    Αυτές είναι οι ομορφιές των νησιών μας.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Πανεμορφα νησια!!!Μοναδικης ομορφιας με την πραλια Βουντουμι να κραταει τα σκηπτρα.Δεν εχω ξαναδει τετεοιο γαλαζιο σε θαλασσα αν και η Χαλκιδικη φημιζεται για τις παραλιες της...Θυμαμαι οταν πηγαμε εκει με καραβακι μας ειπαν πως ειναι τοσο γαλαζια τα νερα που φαινονται απο το διαστημα!!!Αυτη ειναι Ελλαδα μας γεματη ηλιο,καταπληκτικες θαλασσες,πανεμορφα μερη αλλα σε λαθος κυβερνησεις δυστυχως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΜΟ. ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΝΤΕΝΗ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλησπέρα Εύα μου καλή μου φίλη.
    Από τους τυχερούς και εσύ που έχεις επισκευτεί αυτό το πανέμορφο νησάκι. Έχω περάσι κι΄εγώ κάποια καλοκαίρια εκεί όταν μέναμε στην Κέρκυρα. Πραγματικά τα νερά του είναι μαγευτικά γαλάζια.
    Την αγάπη μου καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλησπέρα καλοί μου φίλοι Αντώνη και Πόπη.
    Στ΄αλήθεια οι ομορφιές του Ιονίου δεν έχουν τελειωμό. Όχι πως η υπόλοιπη πατρίδα μας πάει πίσω. Πανέμορφη είναι όλη γι΄αυτό και την έχουν βάλει στο μάτι οι ψυχροί κι΄ανέκφραστοι του Βορρά.
    Νάσται καλά φίλοι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Αγαπημένε μου αρνητή των ικανοτήτων μου, υπόσχομαι να μη σε ρίξω σε ξέρα αν μ εμπιστευθείς.
    Οταν το τιμόνι το κρατάει η καρδιά ποτέ δε λαθεύει.Πιστεύω οτι εδω θα με σιγοντάρει και ο Στράτος,οπότε ακόμα κι αν αμφιβάλεις οι αντιστάσεις θα καμφθούν!
    Την αγάπη μου και να περνάς καλά, όπως κι εμείς μέσα απο τις αναρτήσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ΧΑΡΑ μου αγαπημένη μου.
    Ποτέ δεν υπήρξα αρνητής των ικανοτήτων σου. Το γνωρίζεις πολύ καλά αυτό. Έτσι; Όμως και να κυβερνήσεις ένα καράβι κομμάτι δύσκολο. Κι΄αν με ρίξεις σε ξέρα θα το χαρώ αφού θα είμαι μαζύ σου.
    Άλλωστε αφού το τιμόνι θα το κρατάει μια καρδιά σαν την δική σου είμαι σίγουρος πως θα έχουμε ένα ονειρεμένο ταξίδι. Εμπρός λοιπόν καπετάνιε-Χαρά. Πάντα κοντά σου.
    Σ΄ευχαριστώ και για τις ευχές σου. Όσο για τις αναρτήσεις δεν γνωρίζω αν θα συνεχίσουν λόγω τεχνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζω με το νέο σύστημα που μου φόρτωσε - χωρίς να με ρωτήσει - η κυρία Google.
    Nάσαι καλά αγαπημένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή