Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Τα Εφτάνησα μέσα από τα χρόνια της ιστορίας.

Μέρος Β!







Το δεύτερο και τελευταίο μέρος από την ιστορία των Εφτανήσων παρουσιάζω σήμερα. Ενδιαφέρον αρκετά και το σημερινό και φυσικά τα σχόλια δικά σας.

Ξεχωριστή και καθοριστική θα είναι και η συμμετοχή των Εφτανησίων στην ανάπτυξη της παιδείας, της λογοτεχνίας και γενικά των τεχνών και των γραμμάτων. Aποκορύφωμα όλης αυτής της μεγάλης λογοτεχνικής κίνησης είναι η ίδρυση στην Κέρκυρα, την 20η Μαϊου του 1824 του πρώτου ελληνικού Πανεπιστημίου, του πρώτου μεγάλου πνευματικού ιδρύματος, της Ιόνιας Ακαδημίας. Ιδρυτής της, με την προτροπή του κυβερνήτη της Ελλάδας Κερκυραίου Ιωάννη Καποδίστρια, θα είναι ο μεγάλος φιλέλληνας Λόρδος Φρειδερίκος Γκύλφορντ. Στην πάνω αριστερή γωνία της πλατείας Σπιανάδα μεγαλόπρεπο στέκει το υπέροχο οικοδόμημα της Ιόνιας Ακαδημίας. Να σημειώσω ότι το οικοδόμημα κάηκε και καταστράφηκε την 14η Σεπτεμβρίου του 1943 από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών με εμπρηστικές βόμβες. Αναστυλώθηκε μετά το τέλος του πολέμου.
Ο Διονύσιος Σολωμός θα θέσει τις βάσεις της Επτανησιακής Σχολής και θα δώσει τον κανόνα της νεοελληνικής ποίησης και θα αναδείξει τη γλώσσα του λαού σε όργανο ικανό να εκφράσει τις πιό λεπτές εκφάνσεις του ανθρώπινου νου. Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης και ο Ανδρέας Κάλβος θα πλουτίσουν την τέχνη της ελληνικής ποίησης. Ο Πέτρος Βραϊλας-Αρμένης θα αναδειχθεί σαν ο πρώτος φιλόσοφος της αναγεννημένης Ελλάδας. Οι ιστορικοί Ανδρέας Μουστοξύδης και Ιωάννης Ρωμανός θα ανοίξουν νέους δρόμους στην επιστήμη της ιστορίας και ο Ιάκωβος Πολυλάς θα γίνει ο θεμελιωτής της εφηρμοσμένης κριτικής.
Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Νικόλαος Μάντζαρος θα συμπορευθεί με τον Σολωμό και θα δημιουργήσουν ένα πρώτυπο μουσικό έργο. Εξαίρετοι γλύπτες, ζωγράφοι, χαράκτες και τεχνήτες θα δημιουργήσουν ένα πνεύμα τέτοιο ώστε η προσφορά τους να μείνει χαραγμένη στην πνευματική πρόοδο των νησιών. Η Παιδεία θα γνωρίσει άνθηση μεγάλη και εκτός από τα εξαίρετα σχολεία θα λειτουργήσουν και πνευματικές κυψέλες, όπως η “Αναγνωστική Εταιρεία” στην Κέρκυρα, στις αίθουσες των οποίων θα πνέει άνεμος ελευθερίας και πατριωτισμού παράλληλα με την καλλιέργεια των γραμμάτων και των επιστημών.
Μετά από όλα αυτά εύκολα μπορεί κανείς να κατανοήσει γιατί ο πολιτισμός αναπτύχθηκε σε αξιοθαύμαστο σημείο στα Ιόνια Νησιά.
Εν τω μεταξύ η Ελλάδα μετά από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου ουσιαστκά έχει αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό. Έχει αποκτήσει τον πρώτο της βασιλιά, τον Όθωνα ο οποίος όμως δεν θα συμφωνήσει με τις πολιτικές γραμμές των Ριζοσπαστών. Κάποια στιγμή ο Όθωνας θα πάψει να είναι αρεστός στις Μεγάλες Δυνάμεις που ουσιαστικά κυβερνούν την Ελλάδα και οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να ψάχνουν για τον αντικαταστάτη του. Και θα τον βρουν στο πρόσωπο του Δανού πρίγκιπα Χριστιανού – Γουλιέλμου ο οποίος θα καθήσει στο θρόνο της Ελλάδας με το όνομα Γεώργιος ο Α!. Το καλοκαίρι του 1863 ο Δανός πρίγκιπας θα αναγορευτεί βασιλιάς των Ελλήνων και ένα χρόνο αργότερα, τον Μάϊο του 1864 θα του προσφέρουν δώρο την Ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα αλλά με αντάλλαγμα κάποιες δεσμεύσεις στις οποίες ο νέος βασιλιάς θα υποκύψει.
Μετά την Ένωση το 1864, τα Εφτάνησα θα ακολουθήσουν την κοινή μοίρα του ενωμένου ελληνισμού. Θα αναγκασθούν να απαρνηθούν πολλά από τα προνόμιά τους αλλά και πολλά από τα πνευματικά τους επιτεύγματα θα τα θυσιάσουν στον βωμό της Εθνικής Ενότητας. Έτσι αναπόφευκτα θα μεταμορφωθούν σ΄ένα περιφερειακό κέντρο το οποίο ωστόσο θα συνεχίζει να τροφοδοτεί την Ελλάδα με τα αποθέματά του με αποτέλεσμα την αφομοίωση.
Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και ιδιαίτερα ο δεύτερος, θα αφήσουν πληγές μεγάλες στα Εφτάνησα οι οποίες θα αργήσουν να επουλωθούν ενώ πάνω τους θα προστεθούν και οι πληγές από τους καταστρεπτικούς σεισμούς τον Αύγουστο του 1953.
Τα χρόνια πέρασαν και σήμερα τα Εφτάνησα παρουσιάζουν μια άλλη όψη. Μια όψη προόδου και πολιτσμού. Έχουν ανέβει στο βάθρο του ενδιαφέροντος από όλο τον κόσμο και είναι χιλιάδες οι τουρίστες που συρρέουν σ΄αυτά κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

10 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κ. Κονταρίνη υποβάλω την Καλημέρα μου με όλο το σεβασμό μου.
    Όπως διαβάζω η Ελλάδα ανέκαθεν έπρεπε να ανταλλάξει ή να δώσει το κάτι της έναντι κάποιου άλλου τιμήματος.
    Και σήμερα είμαστε πάλι στα ίδια ας ελπίσουμε ότι θα βρούμε τη δύναμη να πάμε μπροστά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς πάντα είχαμε κάποιον πάνω από το κεφάλι μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε μου Ντένη για να δεις μέχρι που είχε φτάσει η επιροή την Αγγλικής αποικιοκρατίας η Νόνα μου ακόμα και η θειά μου μου τραγούδαγαν όταν μικρός όταν με νανούριζαν μου τραγούδαγαν το (Βασίλισσα Βιτώρια στείλε τα καράβια σου...)


    Πάντως από τους ξένους Δυτικούς ακόμη δεν έχουμε απελευθερωθεί, ακόμη δεν έχουμε αναπτύξει την Ελληνική νοοτροπία, ωριμότητα, ακόμη δεν έχει εμφανισθεί στον ορίζοντα κανένας χαρισματικός ΗΓΕΤΗΣ να οδηγήσει την Ελλάδα για τους Έλληνες, ακόμη μέχρι σήμερα προσκυνούν ξένε ποδιές,
    για να μην παρεξηγηθώ δεν εννοώ ο λαός αλλά οι πολιτικοί μας αυτοί οι άχρηστοι...
    Νάσαι καλά φίλε
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...τί τότε... τί σήμερα!
    Ο κόσμος είναι ένα αγρίμι όπου θέλει να κυριαρχεί, γύρω του κι όσο τον πάει η δύναμή του...

    Τρανταχτά ονόματα,
    πανέμορφοι τόποι,
    τα ίδια και τώρα...

    όσο για μας;... ότι πει ο Γεραμπής,
    Ντένη μου!
    Ουδείς γνωρίζει το Αύριο!

    Υγ.:
    Για τα άλλα, άστο! ο Δημήτρης δεν πολυσυμφωνεί και δεν θέλω να τον στενοχωρώ!
    Άλλωστε, το λ-κό κέρδος είναι... αντίστροφο... πάλι καλά που τα λέμε κι από δω...
    Χαιρετισμούς,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς αγαπητή μου Ξανθή η πατρίδα μας πάντοτε υπέφερε από τις ορέξεις των δήθεν φίλων και συμμάχων μας Μόνο που σήμερα το παιγνίδι τους είναι πολύ πιό άγριο.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και πάνω από το κεφάλι μας πάντοτε φίλε Στράτο και με το πιστόλι του στον κρόταφό μας.
    Νάσαι καλά φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Γαβρίλη.
    Αυτοί είχαν σαν σκοπό να μας επηρεάζουν για να μας εξουσιάζουν.
    Εμείς γιατί να σκύβουμε το κεφάλι;
    Όσο για χαρισματικό ηγέτη δυστυχώς αυτοί οι ίδιοι δεν αφήνουν να εμφανιστεί κανένας, Κι΄αν κάποιος τολμήσει δεν θα προλάβει να κάμει τίποτε. Θα τον εξαφανίσουν.
    Γειά χαρά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητοί μου Υιώτα.
    Συμφωνώ με όσα γράφεις. Δυστυχώς δεν υπάρχει μια σοβαρή αντίδραση.
    Στον ΥΓ σου απαντώ ότι δικές σου οι αποφάσεις και σεβαστές από μας.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα αγαπητέ μου Ντένη,
    πάντα είχαμε αφεντάδες και ποιός
    ξέρει για πόσα χρόνια ακόμη.Αυτή
    φαίνεται πώς είναι η μοίρα της
    Ελλάδας μας. Είμαι πολύ πικραμένη
    και πολύ θυμωμένη συνάμα. Όλα τα
    κατανοώ, την αγανάκτηση, την οργή,
    τις διαδηλώσεις κ.τ.λ. όμως να
    καίγεται η χώρα μου δεν μπορώ να
    το συχγωρήσω.Δεν μπορώ να καταλάβω
    ποιά είναι η αγάπη μας γι αυτήν
    και σε ποιό βαθμό.Τι φταίνε τα
    μάρμαρα και τα κτίρια. Μόνο βάνδαλοι καταφεύγουν εκεί και
    λυπάμαι που υπάρχουν τέτοιου είδους
    υποκείμενα και στην πατρίδα μας.
    Καλό σου βράδυ
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βασιλείς, υποτελείς, ξενόφερτοι "σωτήρες" και ξενόδουλοι "υποδοχείς".
    Συνασπισμένο σκουπιδαριό με θύμα πάντα αυτό το δύσμοιρο λαό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή