Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Τα Εφτάνησα μέσα από τα χρόνια της ιστορίας.

Σημαντική η ιστορία των νησιών του Ιονίου. Αναρίθμητα τα γεγονότα που την συμαδεύουν στην πολύχρονη κατοχή τους από ξένους δυνάστες. Εφτακόσια χρόνια ξένης κατοχής δεν είναι δυνατόν να χαραχτούν με λίγες λέξεις. Γι΄αυτό και τoύτη η παρουσίαση θα γίνει σε δυό αναρτήσεις. Απολαύστε την πρώτη σήμερα και τα σχόλια δικά σας.
Η ιστορία της Επτανήσου, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Τα νησιά έχουν πάρει το όνομά τους από το Ιόνιο πέλαγος από το οποίο και βρέχονται και Επτάνησα διότι τα μεγαλύτερα από αυτά, η Κεφαλονιά,η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος η Λευκάδα, τα Κύθηρα, η Ιθάκη και οι Παξοί συμπληρώνουν τον αριθμό επτά. Στην πραγματικότητα ο αριθμός επτά είναι πλασματικός αφού στο σύμπλεγμα των Επτανήσων προσμετρώνται οι Διαπόντιοι νήσοι Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι κι΄ακόμη οι Αντίπαξοι, το Μεγανήσι. Το γνωστό νησί Σκορπιός, ιδιοκτησίας των Ωνάσηδων, Κάλαμος, Καστός, Αρκούδι, Άτοκος, Στροφάδες, η Μαδουρή, ιδιοκτησίας των Βαλαωρίτηδων και τα Αντικύθηρα τα οποία συμπληρώνουν την Ιόνια οικογένεια.
Τα επτά νησιά του Ιονίου λοιπόν, αλλά και οι άλλες νησίδες, είναι ένας χώρος πλούσια προικισμένος από την φύση έτσι που με το πέρασμα των χρόνων κατάφεραν να αποτελέσουν ένα χωνευτήρι πολιτισμών. Αξίζει λοιπόν κάπου κάπου να ρίχνουμε μια ματιά σ΄αυτή την ιστορία.
Από τα πολύ παλιά χρόνια του Ομηρικού Οδυσσέα μέχρι τις μέρες που στην Ελλαδα έφτασε ο πρώτος Κυβερνήτης, ο Κερκυραίος Ιωάννης Καποδίστριας, και από την ημέρα της Ένωσης των νησιών με την Ελλάδα το 1864 μέχρι σήμερα, τα Εφτάνησα συνδέονται άρρηκτα με τις τύχες του Ελληνισμού, στους αγώνες του και στις πνευματικές επιτυχίες στις οποίες είναι γεγονός ότι πρωτοστάτησαν.
Μετά το Βυζάντιο τα Εφτάνησα θα αρχίσουν να περιέρχονται σταδιακά στην κυριότητα των Ενετών, των Άγγλων, των Γάλλων και των Ρώσων για επτακόσια περίπου χρόνια.
Από το 1500 και μετά και κάτω από την εξουσία των Ενετών ο λαός των Εφτανήσων θα στερηθεί τα πάντα με κυριότερο την στέρηση της γλώσσας του. Οι Ενετοί καταβάλουν προσπάθειες να τους εκλατινίσουν επιβάλοντας την ιταλική γλώσσα. Εφαρμόζουν ξένη νομοθεσία και προσπαθούν να εισάγουν νέα ήθη και έθιμα ενώ ακόμη γίνεται και μία προσπάθεια υποβάθμησης της Ορθοδοξίας. Η εκκλησία θα αναλάβει το ρόλο του διαιτητή και είναι πολλά αυτά που προσφέρει ο αγώνας της σε όλα τα νησιά και τους κατοίκους των.
Όμως οι μεγάλες αλλαγές στο χώρο των Ιονίων νήσων θα σημαδευτούν με τον ερχομό των Γάλλων Δημοκρατικών
το 1797 όπου θα φανούν τα ευεργετικά αποτελέσματα του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης.
Πάνω στα Εφτάνησα θα επικρατήσει ένα φιλελεύθερο κλίμα και θα αρχίσουν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις
γιά ελευθερία και εθνική αποκατάσταση
Φυσικά οι Εφτανήσιοι είχαν πάντα στραμένο το βλέμμα τους στην Ένωση με την Ελλάδα. Η μεγάλη στιγμή τους όμως θα είναι η συμμετοχή τους στον μεγάλο αγώνα της Ανεξαρτησίας το 1821 όπου θα συμμετάσχουν ποικιλόμορφα.
Μέσα σ΄αυτές τις συνθήκες που εδημιουργούσαν οι κατακτήσεις των νησιών από όλες τις τότε Μεγάλες Δυνάμεις ξεκίνησε η πολιτική σταδιοδρομία του Κερκυραίου γιατρού Ιωάννη Καποδίστρια, που αργότερα θα γίνει ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας. Κι΄ήταν αυτός που με τις διπλωματικές του ικανότητες αλλά και με την συμπαράσταση της Ρωσίας θα επιτύχει, με την έναρξη της αγγλικής κυριαρχίας στα νησιά το 1809 τον σχηματισμό των Ηνωμένων Πολιτειών των Επτά Νήσων, όμως κάτω από την “προστασία” της Αγγλίας.
Η αγγλική “προστασία” όμως κάθε άλλο παρά προστασία ήταν. Όμως με αφορμή τα όσα προκαλεί η “προστασία” θα ξεκινήσει στα νησιά το ριζοσπαστικό κίνημα. Με ηγέτη τον Ηλία Ζερβό-Ιακωβάτο και πρωτοπόρο τον Γεράσιμο Λιβαδά το κόμμα αυτό, με τις εξεγέρσεις του θα προσφέρει πολλά στον αγώνα των νησιών για την Ένωσή τους με την Ελλάδα. Καθοριστικές θα πρέπει να χαρακτηριστούν οι εξεγέρσεις στη Σκάλα της Κεφαλονιάς τον Αύγουστο και Σεπτέμβρη του 1848.
Τον Νοέμβριο του 1850 οι Εφτανήσιοι θα προτείνουν στην Βουλή των Αντιπροσώπων το πρώτο ψήφισμα σχετικά με την Ένωση. Όμως πριν προλάβουν να το διαβάσουν ο Αρμοστής Σήτον με διάταγμά του θα απαγορεύσει τη λειτουργία της Βουλής για δύο χρόνια. Κι΄ακόμη περισσότερο, οι Άγγλοι “προστάτες” σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα“Φιλελεύθερος” της Κεφαλονιάς, “…δεσμεύουν τα υπάρχοντα των πολιτών, μαστιγώνουν ιερείς και πολίτες...”Παράλληλα ακολουθούν διωγμοί και εξορίες πολλών Ριζοαπαστών με πρώτους τον Ζερβό-Ιακωβάτο και τον Μομφεράτο. Με την απομάκρυνσή τους το κέντρο δύναμης από την Κεφαλονιά μεταφέρεται στη Ζάκυνθο. Εκεί θα μεσουρανήσει το άστρο του Ριζοσπάστη Λομβάρδου.

34 σχόλια:

  1. Πολύ κατατοπιστικό αυτό το δημοσίευμά σου Ντένη για την ιστορία του τόπου μας.
    Αν επιτρέπεις να προσθέσω κάτι τι μικρό, έχω ακούσει όταν ήμουν μικρός στο χωριό μου να βλαστημάνε οι Κεφαλονίτες Γ... το λιονταράκι της Αγγλίας, είναι αυτό που ήταν στην Επτανησιακή σημαία το Ενετικό που κρατά 7 βέλη για τα εφτά νησιά μας....
    Μια άλλη ιδέα,
    Ο Λοβέρδος αυτός που είναι μέλος της Κυβέρνησης ίσως να κατάγεται από αυτόν τον Ριζοσπάστη τον Ζακυνθηνό, Τότε αυτός ίσως να μπορεί να σώσει την σημερινή Ελλάδα,
    χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνοπτικό και γιαυτό περιεκτικό και πλήρες σε τόσο λίγες λέξεις..

    Καλή Κυριακή Ντένη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΝΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ,ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ ΜΟΥ. ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΜΑΛΛΟΝ ΗΤΑΝ ΛΟΜΒΑΡΔΟΣ,ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
    Κική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Γαβρίλη.
    Για την κεφαλονίτικη βλαστήμια δεν ξέρω τίποτα. Μπορεί να είναι έτσι. Και στις βλαστήμιες πρωτοτυπούμε. Έχουμε τις δικές μας.
    Όσο για τον Λοβέρδο μας πρόλαβε η Κική. Λομβάρδος είναι και το διόρθωσα. Εξ ου και η κανταδα για τους Λομβαρδιανούς που έκαμαν το φονικό στην Άμμο.
    Νάσαι καλά φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σ΄ευχαριστώ για το συνοπτικό και τόσο περιεκτικό σχόλιό σου καλή μου Ρεγγίνα.
    Την καλησπέρα μου από την ξενητιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή μου Μαριάνθη κάνω ό,τι μπορώ για την προβολή των νησιών μας. Τα λατρεύω αυτά τα νησιά και λυπάμαι που έχω βρεθεί τόσο μακρυά τους. Σ΄αυτά έχω περάσει τα πιό όμορφα χρόνια της ζωής μου.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γειά σου Κική μου. Σ΄ευχαριστώ για την διόρθωση. Ταχτοποιήθηκε. Όμως τίποτε άλλο;
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντως ξέρω ότι το επώνυμο Λοβέρδος έχει Κεφαλονίτικες ρίζες...


    Νάσται καλά

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα Ντένη μου ,συνοπτική ,αλλά πλήρης η ανάρτηση σου.Γιατί σου λέω ότι είσαι ο πρεσβευτής των εφτανήσων....συνέχισε ακάθεκτος μας μορφώνεις ...οι πληροφορίες σου είναι χρησιμότατες και αξιέπαινες. Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα φίλε Γαβρίλη.
    Για τον Λοβέρδο δεν ξέρω αν έχει σχέση με Εφτάνησα. Θα ρωτήσω την Κική, να ρωτήσει το Τζίνι να μας πει.
    Νάσαι καλά φίλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάτε μου καλή μου
    Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Κάνω ό,τι μπορώ για τα νησιά μας αν και πολλές φορές με κυριεύει η απαγοήτευση. Θα τα πούμε.
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ενδιαφέρον και πολύτιμο το σημερινό μάθημα της Ιστορίας των Επτανήσων.
    Εγώ, τουλάχιστον, είμαι έτοιμος για το διαγώνισμα, Ντένη.

    Χαίρομαι ιδιαίτερα και για την "πρόοδο"... εσύ ξέρεις...

    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα αγαπητέ μου Ντένη,
    εξαιρετικό το πρώτο μέρος της
    ιστορίας των Επτανήσων. Απορώ
    ύστερα απο τόσους κατακτητές,
    επιτρόπους, τό (προστάτες) το αφήνω
    σε παρένθεση, πως υπάρχουμε ακόμη
    σαν φυλή και εννοώ όλους τους
    Έλληνες, όχι μόνον τους Επτανησιώτες.
    Γι αυτό ας αισιοδοξούμε και στην
    σημερινή κρίση, πως ίσως κάποια
    λύση βρεθεί, να τους στείλουμε από
    κει που ήρθαν.
    Να είσαι πάντα καλά,χαιρεισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η ξένη ακρίδα (μαζί βέβαια με τους ντόπιους δοσίλογους συνεργάτες της) ρουφά το αίμα αυτού του τόπου, αιώνες τώρα, φίλε Ντένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σου, Ντένη μας.
    Πάλι μας...μόρφωσες, σαν ξεναγός!

    Ελπίζω να τα πούμε,
    ΑΝ και οι ημερομηνία είναι κλειστή από τους συμπεθέρους μας...!!!!!!!!!!
    Θέλω, αλλά μπορεί και να μη τα καταφέρω!!!!!!!!Ξέρεις τί εννοώ!
    Θα δούμε.
    Χαιρετισμούς,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα φίλε Στράτο.
    Χαίρομαι που προσφέρω έστω και ελάχιστη μόρφωση γύρω από τα Εφτάνησα. Η ιστορία τους τρομερή. Εφτακόσια χρόνια ξένοι δυνάστες πάνω στα χώματά μας.
    Όσο για την πρόοδο δεν λέω τίποτα ακόμα. Περίμενε και...βλέπουμε.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ρισσιάνα μου καλή μου καλησπέρα.
    Το έμβλημα του έθνους μας, το μυθικό πουλί ο Φοίνικας που αναγενιέται από τις στάχτες του. Αυτή ειναι η πατρίδα μας. Την σκοτώνουν, τη σκοτώνουμε, αλλά αυτή νάτην και ξαναπροβάλει. Και τώρα τα ίδια θα έχουμε. Η Τρόϊκα θα μείνει με τη γλύκα.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γνωστά αυτά που λες φίλε Ιχνηλάτη.
    Η πατρίδα μας έχει γνωρίσει πολλές ακρίδες αλλά και πολλούς εφιάλτες. Όμως δεν χάθηκε.
    Κι΄αυτή τη φορά θα ξανασηκωθούμε.
    Να είσαι σίγουρος.
    Την καλησπέρα μου φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Υιώτα μου καλοσώρισες στα Εφτάνησα.
    Κ΄νω ό,τι μπορώ για την προβολή των νησιών μας τούτες τις δύσκολες στιγμές που περνάνε.
    Όσο για την συνάντηση καταλαβαίνεις ότι πρέπει να γίνει.
    Κάνε ό,τι μπορείς. Θα σε περιμένω.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Nτένη μου καλέ μου.
    Πάνω από ένα χρόνο είχα να γράψω δυό λέξεις στην όμορφη σελίδα σου. Κι΄ήρθα σήμερα και χάρηκα την ιστορία των νησιών μας. Μια ιστορία τόσο πολύ μεγάλη.
    Κι΄επειδή είδα και μια άλλη Κική να πω ότι εγώ είμαι η Κική της "Παρέας" Έτσι για να ξεχωρίζω και να με μάθουνε. Την Κυριακή θα είμαι στη συνάντηση και μετά είσαι καλεσμένος μου για φαγητό.
    Έχεις την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αν και καθυστερημένη, πήρα και εγώ θέση στην τάξη και περιμένω το διαγώνισμα.
    Αν εμένα μου έχουν δώσει τον τίτλο της Miss Wikipedia, εγώ , για τις αναρτήσεις σου,σου απονέμω τον τίτλο του ''Πάπυρος Λαρούς''.Να είσαι καλά. Περιμένουμε το δεύτερο μέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγαπητή μου Κική, Κική της "Παρέας"
    Ειλικρινά χάρηκα την παρουσία σου στα Εφτάνησα. Μια πολύ όμορφη έκπληξη.
    Χάρηκα που σου άρεσε η ιστορία των νησιών μας.
    Θα σε δω στη συνάντηση της Κυριακής και θα τα πούμε. Όσο για την πρόσκληση σε γεύμα ευχαρίστως την αποδέχομαι.
    Την αγάπη μου και νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγαπητή μου Σωσώ.
    Μεγάλη μου τιμή ο τίτλος που μου αποδίδειςκαι σ΄ευχαριστώ. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν κάνω τίποτε πάρα πάνω από το να προβάλω τα πανέμορφα νησιά του Ιονίου στα οποία έχω αποθέσει τα πιό όμορφα χρόνια της ζωής μου.
    Το Σάββατο θα δεις την δεύτερη συνέχεια της σύντομης ιστορίας των νησιών και θα κολουθήσουν και άλλα πολλά.
    Νάσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγαπητέ μου Ντένη
    Με μεγάλη μου χαρά διαβάζω πάντα τις πολύτιμες αναρτήσεις σου!
    Σ ευχαριστώ για την ιστορία των Ιονίων Νήσων!
    Θα περιμένω την συνέχεια, είναι τόσο ενδιαφέρουσα!!!
    Πολλούς χαιρετισμούς
    Με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Άξιο το όνομα αυτής της ιστοσελίδας.

    Χαιρετώ από την πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΓΗΣΕΙ.ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΟΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΝΤΕΝΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΑΝΕΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Η ιστορία είναι από τα αγαπημένα μου αναγνώσματα.
    Εν αναμονή λοιπόν για το δεύτερο μέρος.
    Καλό σου βράδυ Ντένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Aντώνη μου καλέ μου φίλε και αγαπητέ μου Κερκυραίε
    Η συνέχεια είναι έτοιμη και θα εμφανιστεί το πρωί του Σαββάτου. Στην Ελλάδα το μεσημέρι.
    Για τα καλά σου λόγια σ΄ευχαριστώ.
    Την αγάπη μου στην Πόπη, την Μαριλένα και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αγαπητή μου Evanescence, καλή μου φίλη.
    Χαίρομαι που η ιστορία είναι από τα αγαπημένα σου αναγνώσματα. Το ίδιο κι΄εγώ.
    Η συνέχεια το Σάββατο και πάντα σ΄ευχαριστώ που περνάς από τα Εφτάνησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλέ μου Ντένη
    Ανησυχώ για τη Χαρά..
    Σήμερα είδα την "παύση εργασιών"
    Την έπαιρνα τηλ και είναι κλειστό.
    Αν μιλάς μαζί της δώσε την αγάπη μου.
    Καλό ξημέρωμα Σαββάτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ρεγγίνα καλή μου.
    Η Χαρά έχει κάποια προβλήματα.
    Θα της μεταφέρω την αγάπη σου.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή