Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Kεφαλονίτικα έθιμα του Δωδεκαημέρου

Μέρος τρίτο.
Τα Θεοφάνεια στην Κεφαλονιά

Η Τρίτη μεγάλη γιορτή του Δωδεκαημέρου είναι τα Θεοφάνεια ή τα Φώτα, που μαζύ με την ημέρα του Αγιασμού και του Άη-Γιάννη δημιουργούν ένα τριήμερο γιορτής των νερών.
Ξημερώνοντας η 5η Ιανοαρίου, ημέρα του Αγιασμού, στις εκκλησιές έχει προηγηθεί νυκτερινή ακολουθία. Αφού χαράξει η μέρα οι παπάδες φορώντας το πετραχήλι τους και με μια καλλιτεχνική αγιαστήρα γυρίζουν στα σπίτια και τα μαγαζιά της ενορίας τους ψάλλοντας το “Εν Ιορδάνη...” Για βοηθό τους έχουν ένα παιδί που κρατά έν σικλο (κουβά, δοχείο) που μέσα σ΄αυτό έχουν τον αγιασμό.
Οι πρασινάδες και τα άνθη από τα οποία είναι κατασκευασμένη η αγιαστούρα είναι τα σύμβολα που διώχνουν τα δαιμονικά. Συγχρόνως φανερώνουν πως έρχεται η Άνοιξη και αρχίζει το μεγάλωμα της ημέρας να γίνεται αισθητό.
Λέγεται στην Κεφαλονιά πως τα παγανά όταν έβλεπαν τον παπά ν΄αγιάζει έλεγαν.
“Φεύγετε, να φεύγουμε
Κι΄έφτας΄ο νταυρόπαπας
Με την αγιαστήρα του
Και με την βρεχτήρα του”

Ενώ ο κόσμος πιστεύει
“Άγιασαν τα νερά, παν τα παγανά.”

Η νηστεία του Αγιασμού.
Την ημέρα του Αγιασμού για την εκκλησία μας είναι ημέρα νηστείας και κάθαρσης. Στα σπίτια μαγειρεύουν νηστίσιμα φαγητά αλλά τρώνε το λάδι. Δεν λείπουν βέβαια την ημέρα αυτή οι λουκουμάδες και τα τηγανόψωμα. Φτιάχνουν τσιγαρίδια (χόρτα γιαχνιστά) από τα οποία μπορεί να δοκιμάσει μια πηρουνιά ακόμα και ο παπάς όταν έλθει για τον αγιασμό.


Η μέρα των Φώτων.
Η επόμενη μέρα από την ημέρα του Αγιασμού είναι των Φώτων. Οι Κεφαλονίτες εκτιμούν ιδιαίτερα αυτή την γιορτή και την θεωρούν ισάξια της Λαμπρής. Αυτό φαίνεται και από τη γνωστή φράση ..
“Κάθε Φώτα και Λαμπρή”
Το πρωί όλος ο κόσμος βρίσκεται στην εκκλησιά. Οι ενορίτες θα δώσουν στον ιερέα τον μποναμά τους, τη λεγόμενη “μάντσια του.”
Στις περισσότερες εκκλησίες του νησιού οι ιερείς με τους ενορίτες έχουν στήσει ένα ωραίο πάρκο της Βάπτισης, επιστρατεύοντας κάθε λογής πρασινάδες, ελατόκλαρα, φοίνικες και μούσκλια. Ακόμη και κλαριά με πορτοκάλια φέρνουν για να κάμουν το πάρκο πιό επιβλητικό. Πάνω στο πάρκο και στα πλάγια του οι πιστοί τοποθετούν τα δοχεία τους για να βάλουν μέσα τον αγιασμό.
Για τους Κεφαλονίτες το άγιασμα των υδάτων είναι σημαντικό, γιατί ως λαός ναυτικός έχει το νου του στραμένο στη θάλασσα. Γι΄αυτό λένε...
“Να πέσει ο σταυρός στη θάλασσα, ν΄αγιάσουν τα νερά, να ταξιδεύουν καλύτερα τα καράβια.”

Η Φωτίτσα.
Η φωτίτσα είναι το ψωμί της ημέρας των Φώτων, από όπου πήρε και το όνομά του.
Ο παλαιός τύπος είχε τη βυζαντινή γραμμή. Πάνω στο μέρος του στρογγυλού ψωμιού πρόσθεταν ένασν μεγάλο σταυρό και στο άνοιγμα του κάθε τέτερτου που σχημάτιζε ο σταυρός έβαζαν μια στρογγυλή μπάλα από ψωμί.

Η Βάφτιση στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι.
Την ημέρα των Φώτων στο Αργοστόλι γίνεται η βάφτιση κοντά στην εκκλησία της Σισσιώτισσας, στο σημείο που αρχίζει η Γέφυρα Ντε Μποσέ ( De Bosset ). Το πάρκο για το Δεσπότη και τους επισήμους είναι στρωμένο με πεύκια και στολισμένο με φοινικόκλαρα και έλατα. Πάνω από τη Γέφυρα το θέαμα είναι φανταστικό. Η παραλία γεμάτη στολισμένες βάρκες που σφυρίζουν γιορταστικά. Η Βάφτιση γίνεται πανηγυρικά με τη χαρούμενη μουσική της Φιλαρμονικής.
Αφού τελειώσει η Βάφτιση στο Αργοστόλι ο Μητροπολίτης με τους επισήμους και τη Φιλαρμονική με το φέρρυ – μπωτ πηγαίνει στο Ληξούρι. Αράζουν απέναντι από την παραλία που βρίσκεται ο πολύς κόσμος. Τη στιγμή που γίνεται η βάφτιση αμολούν περιστέρια ενώ κάποιοι νεαροί πέφτουν στα κρύα νερά για να πιάσουν το σταυρό. Παράλληλα βάρκες, καϊκια και κάθε λογής πλεούμενο σφυρίζουν εις ένδειξη χαράς και συμμετοχής στη μεγάλη γιορτή.
Στο Ληξούρι γίνεται και άλλη μιά βάφτιση κοντά στην πλατεία όπου είνει η Δημόσια Βρύση.
Αυτά εν ολίγοις τα κεφαλονίτικα έθιμα του Δωδεκαημέρου.
Καλή χρονιά σε όλους σας.

30 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Ντένη, μας περιγράφεις όμορφα έθιμα της γιορτής των Φώτων, Στις πόλεις γίνονται πολύ λίγα, αλλά και αυτά τείνουν να εκλείψουν.Το πιστεύεις ότι, παπάς - στο σπίτι- έχει χρόνια να πατήσει το πόδι του , παραμονή των Φώτων για τον καθιερωμένο αγιασμό;Και μόλις προχθές έμαθα ότι χρειάζεται να γραφτείς σε λίστα. Μόνο τα σπίτια που είναι γραμμένα στην λίστα , επισκέπτεται. Να είσαι καλά και να μας ενημερώνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εεεεεεεε!!!
    καλημέρα, φίλε μου Ντένη, σήμερα 5 Ιανουαρίου παραμονή των Φώτων.
    Αυτα τα έθιμα της Κεφαλονιάς στα ορεινά μέρη στην Πυλαρο οπου γεννήθηκα Δεν τα είχαμε μόνο θυμούμαι ότι ο Παπάς με ένα παιδί το οποίο κρτατούσε τον σίκλο με το νερό έμπαινε στα σπίτια κι έψαλλε το ΕΝ Ιορδάνι βαπτιζομένου σου Κύριε, εν τοις Τροιάδος εφανερώθει η Προσκύνηση, Του γαρ γενεί το ροζ...
    Και πολλά άλλα φίλε που το μυαλό μου αρνήται να τα βάλει στη σειρά να τα απαγγείλω.

    Ωραία αθώα ανεπανάληπτα χρόνια, χάθηκαν, πάει πέταξαν κι εμείς σήμερα από μακριά τα λέμε και τα επαναλαμβάνουμε ζητώντας δικαίωση, αναγνώριση, σε μια κοινωνία που άλλαξε που δεν την ενδιαφέρει...

    Νάσαι καλά φίλε

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρόμοια έθιμα έχουμε κι εδώ στην Κέρκυρα! Μακάρι να διατηρούνται για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι! Καλά και άγια Θεοφάνεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαστε απο τους τυχερούς που ακόμα διατηρούνται.Οχι εμείς δεν γραφόμαστε σε λίστες,απλά έτσι όπως έχουν μεγαλώσει τα χωριά μας κι έχουν απλωθεί όπου γη, είναι δύσκολο για τους παπάδες να μας περάσουν αυθημερόν.
    Πάντως περνάνε και "η μάντσια τους" (εμείς μάντσια λέμε εντελώς άλλο πράγμα)είναι γερή,αν κρίνω απο τη δική μας συνεισφορά.
    ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΚΑΛΟ ΛΟΙΠΟΝ!
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Σ ΟΣΟΥΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ
    και σε σένα Ντενη μου καλή δύναμη
    και Χρόνια Πολλά με την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Ντένη, χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία, χαρά στην οικογένεια σου και πραγματοποίηση όλων των προσδοκιών σου!
    Υπέροχη η ανάρτηση σου και συγκινητική!
    Χρόνια πολλά
    Με αγάπη
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ήρθανε τα Φώτα και οι φωτισμοί ...ψάλλουν τα παιδιά σαν σήμερα, ημέρα του αγιασμού και οι νοικοκυρές φιλεύουν τα παιδιά με γλυκά και κέρματα.Ακολουθεί και ο παπάς με την αγιαστούρα του κι ένα παιδάκι που κρατά ένα μικρό σιγκλάκι με αγισμό, για να αγιάσει το σπίτι.Όλα τα σπίτια είναι ανοικτά και περιμένουν να περάσει ο παπάς ν' αγιάσει,ρίχνουν τα κέρματα, το φιλοδώρημα του παπά στο συκλάκι με τον αγιασμό και το σπίτι έχει καθαριστεί από τα παγανά του δωδεκαημέρου.Τη νύκτα να ξημερώνει των Θεοφανείων η νόνα μου έλεγε ότι ανοίγουν οι ουρανοί και όποιος είναι άξιος και πιστός μπορεί να τους δεί.Σήμερα,δεν ξέρω αν γίνεται έτσι,γιατί οι παπάδες είναι μετριμένοι,ο καθένας έχει πολλά χωριά.Εδώ στην Αθήνα σαράντα χρόνια που κατοικώ,μια φορά ήρθε παπάς και άγιασε.Όλα τα εθιμα σβήνουν.Είναι κρίμα.Χρόνια πολλά Ντένη μου με υγεία και χαρά να περάσετε την αυριανή ημέρα με την οικογένεια .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΑΠΟ ΔΩ. ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΤΑΤΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ. ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΩΣ ΔΕ ΧΟΡΤΑΙΝΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΟΣΟ ΑΥΤΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ. ΣΚΕΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ , ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΛΛΟΤΙΝΩΝ ΚΑΙΡΩΝ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ. ΠΑΝΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ.ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΘΥΜΗΣΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΝΑ ΓΥΡΝΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΙΑΖΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γλαφυρότατη περιγραφή!!!
    Με το καλό!!!!



    KAΛH XΡONIA!!!!!
    ΑΓAΠH, ΥΓΕΙΑ, προσωπική και οικογενειακή ΓΑΛΗΝΗ και EIΡHNH στον κόσμο!!!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα αγαπητέ Ντένη,
    πολλές ενδιαφέρουσες εθιμικές
    παραδόσεις αναβιώνουν αυτές τις
    μέρες. Χαίρομαι που από σένα μαθαίνω τόσα πολλά Κεφαλονίτικα έθιμα που δυστυχώς δεν τα γνωρίζω. Τό μόνο που θυμάμαι είναι το ράντισμα στα σπίτια όπως το αναφέρεις.Σίγουρα δεν θα τα είχα ξεχάσει, αλλά έφυγα πολύ μικρή
    για την Πάτρα, εκεί που μεγάλωσα.
    Όμως κι αυτά τα λίγα παιδικά μου
    χρόνια στην Κεφαλονιά είναι χαραγμένα βαθιά στην ψυχή μου και δεν σβύνουν με τίποτα. Τότε υπήρχε παπάς στο κάθε χωριό, σήμερα είναι λιγοστοί, ανά 10 χωριά ένας παπάς, αν δεν απατώμαι.Να είσαι καλά Ντένη για όσα μας προσφέρεις. Καλά κι ελπιδοφόρα θεοφάνεια για την
    χώρα μας που αυτή την στιγμή δοκιμάζεται.Αυτή είναι η ευχή μου.
    Πολλούς χαιρετισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σωσώ μου καλή μου.
    Χρόνια σου πολλά.
    Δυστυχώς η εξέληξη τείνει να ισοπεδώσει τα πάντα. Καταλαβαίνεις πως για μας εδώ στην ξενητιά τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Παρ΄όλα αυτά αγωνιζόμαστε. Όμως οι γενιές που μας ακολουθούν θα παραδώσουν τα όπλα.
    Τι να κάνουμε; Πάντως και το δικό σας να γραφτείς στη λίστα για να έρθει ο παπάς για αγιασμό είναι ανήκουστο.
    Νάσαι καλά φίλη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε Γαβρίλη καλησπέρα.
    Απ΄ό,τι ξέρω παλιά και στα βουνά σε ποτάμια, λίμνες, πηγές οι παπάδες έκαναν αγιασμό. Γιατί όχι στην Πύλαρο;
    Τέλος πάντων. Όπως σωστά αναφέρεις όλα έχουν πάρει το δρόμο της εξαφάνησης.
    Νάσαι καλά φίλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητή μου Emelia.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη. Τα έθιμα της Κέρκυρας τα γνωρίζω γιατί έζησα πολλά χρόνια στο νησί. Άλλωστε τα έθιμα στα Εφτάνησα μοιάζου. Θα πρέπει να τα διατηρούμε για να μην χανόμαστε από τις ρίζες μας.
    Χρόνια σου πολλά για την σημερινή γιορτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητή μου ΧΑΡΑ
    Χαίρομαι που έχετε την τύχη να περνάει κάποιος παπάς χωρίς να είσαστε γραμμένοι σε λίστα.
    Όσο για την "μάντσια" έχει διαφορετικά ονόματα στα άλλα νησιά.
    Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου. Χρόνια σου πολλά και πάντα με την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή σου μέρα Μάγδα μου και χρόνια σου πολλά.
    Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου. Και σε σένα εύχομαι ο καινούργιος χόνος να σου φέρει ό,τι επιθυμείς.
    Νάσαι πάντα καλά καλή μου φίλη και να μας χαρίζεις τα όμορφα ταξίδια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κάτε μου καλή μου καλημέρα από την ξενητιά μου.
    Πανέμορφη η περιγραφή της μεγάλης σημερινής γιορτής εκείνα τα χρόνια που πέρασαν. Δυστυχώς τα έθιμά μας χάνονται. Μας έχει φάει η πρόοδος.
    Καλό είναι εμείς να τα θυμόμαστε και να τα τιμάμε μήπως και διασώσουμε κάτι.
    Νάσαι πάντα καλά Κάτε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλή σου μέρα Μαριάνθη μου.
    Χαίρομαι που σου αρέσουν αυτά που μπορώ να προσφέρω. Κάνω μια προσπάθεια να μην χαθούμε αφού το θηρίο της προόδου θέλει να μας αφανίσει. Τα πράγματα εδώ στην ξενητιά είναι ακόμη χειρότερα. Λόγω των αποστάσεων οι παπάδες δεν γυρίζουν στα σπίτια. Όποιος θέλει αγιασμό πρέπει να πάει στην εκκλησιά. Τι να κάνουμε; Ας προσπαθήσουμε εμείς να περισώσουμε ό,τι μπορούμε.
    Νάσαι καλά καλή μου και χρόνια πολλά σε σένα και την οικογένειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Φύρδην Μίγδην.
    Χαίρομαι που σου αρέσει η ανάρτηση. Προσπαθώ να κάμω γνωστά αυτά που είναι ο πολιτισμός μας και η ζωή μας.
    Ευχαριστώ για τις ευχές. Εύχομαι και σε σένα υγεία, χαρά και ευτυχία.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ρισσιάνα καλή μου φίλη.
    Κατάφερες και έχεις κρατήσει αρκετά από τα έθιμα της Κεφαλονιάς.
    Βέβαια σήμερα όλα έχουν αλλάξει. Όμως εμείς προσπαθούμε και θα συνεχίσουν να τα ζούμε και να τα τιμάμε για να μην χαθούμε από τις ρίζες μας.
    Νάσαι καλά και χρόνια σου πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπημένε μας φίλε Ντένη, σου στέλνουμε την αγάπη μας και τις ευχές μας για μια όμορφη κι ευτυχισμένη χρονιά, με μια κρητική μαντινάδα!

    Του Νέου Χρόνου ζήτησα
    όλοι οι καλοί μου φίλοι,
    νά ‘ναι με το χαμόγελο
    συνέχεια στα χείλη!

    Πολλά φιλιά, σε όλη την οικογένεια
    Αντώνης-Πόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλέ μου Ντένη, διάβασα με ενδιαφέρον τις παραλλαγές της Κεφαλλονιάς σε σχέση με τα δικά μας τα χθεσινά και σημερινά έθιμα. Π.χ. θυμάμαι το "σίσκλο" το λένε σε κάποια χωριά. Εμείς κάνουμε μεγάλο ξύλινο πάρκο στη μέση της εκκλησίας που στερεώνονται γύρω γύρω νεαρά κυπαρίσσια και ανάμεσά τους κλαριά δάφνης, κλαδιά μυρτιάς, και κλαδιά φοινικιάς - λεγόμενα φοινίκια. Στη μέση μεγάλη κολυμβήθρα ντυμένη με μυρτιές και δεντρολίβανα και δάφνες, Μέσα τρεχούμενο νερό. Αγιασμούς στα σπίτια κάνει ο παπάς τρεις μέρες συνέχεια για να τα προλάβει. Κάνουμε βέβαια τη Βάπτιση στο ΝΑΟΚ που σήμερα ο καιρός δεν επέτρεψε να γίνει..
    Χρόνια Πολλά και Φωτισμένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπημένοι μου φίλοι Αντώνη Πόπη
    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας
    αλλά και για την ωραιότατη και τόσο ανθρώπινη μαντινάδα σας.
    Και από μένα τις πιό όμορφες ευχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ρεγγίνα μου καλή μου φίλη
    Και τα έθιμα της Κέρκυρας είναι πραγματικά υπέροχα και τα θυμάμαι πολύ καλά αφού τα είχα ζήσει στις εκκλησιές της γειτονιάς μου
    Ας καταφέρουμε να τα κρατήσουμε για να μην χαθούμε.
    Χρόνια σου πολλά καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Με το που τέλειωσε το «Δωδεκαήμερο» με τα ξωτικά και τα καλικατζαράκια να ’μια κι εγώ αργοπορημένος να διαβάζω τα έθιμά σας και να βρίσκω αρκετές ομοιότητες με τα δικά μας.

    Να ‘σαι καλά, Ντένη, και καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ... και πάλι καλά που ο ΚΕΦΑΛΟΣ κάνει όμορφες εκδηλώσεις και ζούμε μερικά από όσα αναφέρεις τόσο γραφικά!!!!

    Ντένη μου,
    σε χαίρομαι! μέχρι που θα μεταφέρω τα...ψηφιστικά μου δικαιώματα στην Καφαλονιά...
    Σας φιλώ
    πάντα με αγάπη,
    Υιώτα
    και Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπέρα φίλε μου Μηθυμναίε.
    Κι΄εσύ καθηστερημένος αλλά και εγώ στην απάντηση. Υποχρεώσεις.
    Τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα έχουν κάποιες ομοιότητες αφού οι ρίζες είναι κοινές από αρχαιοτάτων χρόνων. Όμως είναι αυτά που μας κρατούν στις ρίζες μας γι΄αυτό και τα τιμώ.
    Νάσαι καλά φίλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Στ΄άληθεια Υιώτα καλή μου ο ΚΕΦΑΛΟΣ είναι αξιέπαινος για τα τις τόσες πολλές και αξιόλογες εκδηλώσεις που κανει και που τις έχουμε ζήσει.
    Όσο για τα εκλογικά σου δικαιώματα να τα μεταφέρεις στην Κεφαλονά. Μόνο να προσέχεις ποιόν θα ψηφίσεις. Όλοι είναι...ελωταματικοί.
    Νάσαι καλά καλή μου φιλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εδώ μυρίζει θάλασσα αλμύρα... και μεράκι!!!

    Πολύ ενδιαφέρουσα και προσεγμένη ανάρτηση! Μου άρεσε πολύ ο χώρος σας και η γραφή σας! Θα σας επισκεφτώ ξανά.. εως τότε σας χαιρετώ ***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλώς ήρθες στα Εφτάνησα αγαπητή μου Μαργαρίτα.
    Πραγματικά τα νησιά μας μυρίζουν θάλασσα, αλμύρα και μεράκι.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια. Πάντα θα είσαι καλοδεχούμενη στον χώρο μου .
    Νάσαι πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή