Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ο Άγιος Σπυρίδωνας

Ο Άγιος, προστάτης της Κέρκυρας, που λατρεύεται από τους κατοίκους του νησιού και που τα θαύματά του είναι αμέτρητα.


Αναμφισβήτητα η Κέρκυρα και οι κάτοικοί της είναι πάρα πολύ δεμένοι με τον προστάτη και πολιούχο του νησιού, τον Άγιο Σπυρίδωνα. Μπορεί να πει κανείς πως η λατρεία των Κερκυραίων για τον Άγιο τους δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιά αγάπη άλλων για τους Αγίους τους. Είναι ο Άγιος ο θαυματουργός που με τα θαύματά του έσωσε πάρα πολλές φορές το νησί. Μεγάλη η ευγνωμοσύνη όλων των Κερκυραίων, οι οποίοι με τις λατανίες του σκηνώματος προσπαθούν να δείξουν την λατρεία τους προς τον Άγιό τους.
Μεγάλη η θρησκευτική πορεία του Άγιου Σπυρίδωνα μέσα στην ιστορία της θρησκείας αλλά και επίσης μεγάλη η πορεία του σκηνώματος μέχρι να καταλήξει στον ναό όπου σήμερα φυλάσσεται.
Από φτωχή οικογένεια γεννήθηκε στην Τριμυθούντα της Κύπρου το 270 μ.Χ. Απλή γραφή και ανάγνωση οι γραμματικές του γνώσεις. Ασχολήθηκε με την βοσκή των κοπαδιών του πατέρα του. Ξεχώριζε για την πίστη του στο Θεό, την ταπεινοφροσύνη του και την φιλανθρωπία του. Από το γάμο του είχε αποκτήσει μια κόρη, την Ειρήνη. Μετά τον θάνατο της γυναίκας του στράφηκε προς τον Θεό και έγινε κληρικός. Απέκτησε μεγάλη φήμη και μετά τον θάνατο του επισκόπου Τριμυθούντος ο ίδιος ο λαός τον ανακήρυξε επίσκοπο.


Σαν Επίσκοπος Τριμυθούντος θα λάβει μέρος στη Σύνοδο της Νίκαιας το 314 μ.Χ που συγκάλεσε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος με θέμα συζήτησης την θεωρεία του Αρείου ότι ο Χριστός ήταν κτίσμα του Θεού και απέρριπτε την τρισυπόστατη φύση του.
Ο Σπυρίδωνας, στη Σύνοδο αυτή με το θεόπνευστο κήρυγμά του, παρ’ ότι αμόρφωτος, με το θαύμα του κεραμιδιού απέδειξε την ύπαρξη της Αγίας Τριάδας οδηγώντας τον καταντροπιασμένο Άρειο να ζητήσει συγνώμη.Σε ηλικία 88 ετών, το 358 μ.Χ ο Σπυρίδωνας εκοιμήθει αφού προηγουμένως η εκκλησία τον είχε ανακηρύξει σε Άγιο.Όταν οι Σαρακηνοί πάτησαν το νησί της Κύπρου οι πιστοί αποφάσισαν να μεταφέρουν τα οστά του Αγίου στην Κωνσταντινούπολη για να τα γλυτώσουν από τα χέρια των απίστων.



Με έκπληξη όμως είδαν το σκήνωμα του Αγίου να διατηρείται άθικτο ενώ από τον τάφο ανεδύετο μια ευωδιά βασιλικού.Το ιερό λείψανο του Αγίου μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και εκεί παρέμεινε μέχρι το 1456. Τρία χρόνια μετά την άλωση της Πόλης ο ιερέας Γρηγόριος Πολύευκτος, έκρυψε το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα καθώς επίσης και της Αγίας Θεοδώρας, μέσα σε ένα καλάθι και αφού τα σκέπασε με χόρτα κατάφερε να τα φυγαδεύσει από την τουρκοκρατούμενη Πόλη.

Ένα τρομερά επικίνδυνο και κοπιαστικό ταξίδι η μεταφορά των δύο σκηνωμάτων μέσα από τη Θράκη, Μακεδονία και Ήπειρο. Πρώτος σταθμός θα είναι η Παραμυθιά της Ηπείρου όπου εκεί τα δύο σκηνώματα θα παραμείνουν για δύο χρόνια περίπου και μετά θα μεταφερθούν στην Κέρκυρα, όπου αρχικά θα τοποθετηθούν στον ναό του Αγίου Αθανασίου.
Στην Κέρκυρα το σκήνωμα του Αγίου θα περιέλθει στην κυριότητα του ιερέα Γεωργίου Καλοχαιρέτη, με κληρονομιά, ο οποίος στη συνέχεια θα τα κληροδοτήσει στους τρεις γιούς του Μάρκο, Λουκά και Φίλιππο.
Οι τρεις γιοί του ιερέα Καλοχαιρέτη και κληρονόμοι του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, άγνωστο για ποιούς λόγους προσπάθησαν να μεταφέρουν τον Άγιο εκτός Κερκύρας αλλά συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση των Κερκυραίων και εγκατέλειψαν το σχέδιό τους.

Με τον γάμο της κόρης του Φιλίππου Καλοχαιρέτη, Ασημίνας, με τον Σταματέλλο Βούλγαρη το σκήνωμα του Αγίου θα δοθεί ως προίκα και θα περιέλθει στην κατοχή της οικογενείας Βούλγαρη οι απόγονοι της οποίας στα 1925 θα το παραχωρήσουν οριστικά πλέον στην εκκλησιαστική αρχή του νησιού.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία του τόπου κατοικίας του Αγίου. Η πρώτη τοποθέτηση του λειψάνου με την μεταφορά του από την Κωνσταντινούπολη στην Κέρκυρα ήταν στον ναό του Αγίου Αθανασίου. Στα 1528 το λείψανο θα μεταφερθεί στον καθεδρικό ναό του Ταξιάρχου Μιχαήλ στο Καμπιέλο. Στα 1528 η οικογένεια Βούλγαρη, προς τιμή του Αγίου, χτίζει δική της εκκλησία στο Σαν Ρόκκο.Στα 1537 οι Τούρκοι πολιορκούν την Κέρκυρα και η οικογένεια Βούλγαρη αναγκάζεται, για ασφάλεια, να μεταφέρει το σκήνωμα στο ναό των Αγίων Αναργύρων, στο Παλαιό Φρούριο και μετά την πολιορκία επέστρεψε στο Σαν Ρόκκο.H επέκταση των τειχών του φρουρίου στα 1577 προβλέπει και την κατεδάφιση του ναού κι’ έτσι το λείψανο του Αγίου μεταφέρεται στο ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων στην Γαρίτσα.

Οι ιδιοκτήτες του σκηνώματος του Αγίου θα αποφασίσουν την οικοδόμηση ενός νέου ναού τα θυρανοίξια του οποίου θα πραγματοποιηθούν στα 1589 ενώ η ολοκλήρωσή του θα γίνει γύρω στα 1594. Στον ναό αυτό το λείψανο του Αγίου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Το 1967 ο ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα της Κέρκυρας αναγνωρίστηκε επισήμως σαν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με προεδρικό διάταγμα υπό την επωνυμία «Ιερόν Προσκύνημα Αγίου Σπυρίδωνος Κερκύρας.»Το σκήνωμα του Αγίου λιτανεύεται τέσσερεις φορές το χρόνο.


Την Κυριακή των Βαϊων για την προστασία του νησιού από την πανώλη που είχε κτυπήσει όλη την Ευρώπη το 1629. Το Μεγάλο Σάββατο για το θαύμα του Αγίου, που γλύτωσε το νησί από μεγάλο λοιμό. Την 11η Αυγούστου σε ανάμνηση της σωτηρίας της Κέρκυρας από την επιδρομή των Τούρκων. Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου για την διάσωση των κατοίκων από την δεύτερη επιδημία πανώλης το 1673. Να πούμε ακόμη ότι η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα γιορτάζεται στις 12 Δεκεμβρίου. Μια επόμενη ανάρτηση θα είναι αφιερωμένη στην ιστορία και περιγραφή του ναού.



Πηγές: Kerkyrainfo - grimcorfu.gr - Ιερά Μητρόπολις Κέρκυρας

26 σχόλια:

  1. Γνώριζα για τη λατρεία και το δέσιμο των Κερκυραίων με τον Άγιο τους και γι' αυτό οι δυο από τους τρεις Σπύρους που γνωρίζω κατάγονται από την Κέρκυρα.
    Ο άλλος, ο φίλος μου, είναι από το Λέχαιο Κορινθίας...

    Καλημέρα Ντένη και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά φίλε Στράτο, επειδή έχω ζήσει πολλά χρόνια στην Κέρκυρα μπορώ να σου πω ότι η αγάπη των Κερκυραίων για τον Άγιο τους ξεπερνά ακόμη και την λατρεία.
    Νάσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από αύριο το πρωί στις 11.00 που βγαίνει ο Άγιος από τη λάρνακά του και στέκεται Όρθιος στη Θύρα Του, αρχίζει το εορταστικό τριήμερο για την Κέρκυρα. περνάει όλη η Κέρκυρα, όλων των ηλικιών, νέοι πολλοί στις πρώτες πρωινές ώρες, παιδιά, οι άνθρωποί Του γύρω Του έχουν κάτι να ψιθυρίζουν. Ακολουθίες ψαλμένες στο Κερκυραϊκό ιδίωμα. Οι ώρες είναι φωτισμένες και όλη τη νύχτα-τις δύο νύχτες πριν "τα μπάσματά" Του.
    Καλέ μου Ντένη, θα πώ λίγες λέξεις και για σας. Ακούει όλες τις..λέξεις..

    Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τη Λατρεία που λέει ο Στράτος, έχω να σας πω ΠΟΛΛΑ!
    Αλλά για την ώρα μόνο μια γνωστή φράση που χρησιμοποιούμε: "Δόξα σοι ο Θεός κι ο Άγιος!"
    Ο μεγαλύτερος όρκος: "Μα Εκείνο τ Άγιο Κορμάκι που είναι στη μέση τση χώρας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Ντένη,
    ενδιαφέρουσες όπως πάντα οι πληροφορίες που μας δίνεις. Ήξερα κάποια πράγματα για το βίο και την δράση του Αγίου, αλλά ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι ένα σκήνωμα θα αποτελούσε προσωπική κληρονομιά και ότι θα εδίνετο ως προίκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απίστευτο, απίστευτο, ομολογώ ότι δεν ήξερα τις περιπέτειες του Αγίου Σπυρίδωνα και το σκήνωμά του.

    Στην αρχή νόμιζα ότι θα ήταν κάποιος ας πούμε σαν το Άγιο Γεράσιμο της Κεφαλονιάς, αλλά τέτοιες περιπέτειες,
    Τώρα η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνα είναι στις 12 Δεκεμβρίου, το ήξερα από μικρός τότε που πήγαινα στο δημοτικό, στο διπλανό χωριό μου τα Βαλλιανάτα υπάρχει μια εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα,
    Εκτός από τις 12 Δεκεμβρίου εορτάζουν νομίζω είναι στις αρχες Σεπτεμβρίου δεν θυμάμαι την ακριβή ημερομηνία φέρνουν παπά και κάνουν λειτουργία κλπ.
    Περίεργος τους ρώτησα μα μου λένε είναι του Αγίου Σπυρίδωνα του μικρού.
    Μήπως εκεί που ψάχνεις θα μπορούσες να μας βρεις γιατί;

    Φίλε Ντένη,
    χαιρετισμούς

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολυ ενδιαφερουσες φιλε μου οι πληροφοριες.Εχω παει στην Κερκυρα.Μεγαλη η χαρη του.Λατρεια για τους Κερκυραιους.
    Να είσαι παντα καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητή μου Ρεγγίνα.
    Το τελετουργικό της εξόδου του Αγίου από τη λάρνακα το έχω ζήσει πολλές φορές και είναι από τις αγαπημένες μου αναμνήσεις.
    Σ΄ευχαριστώ πολύ που θα πεις και δυό λέξεις γά μας.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρεγγίνα μου καλή μου.
    Υπέροχα και η φράση που αναφέρεις και ο όρκος των Κερκυραίων για τον Άγιο.
    Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αγάπη για το προστάτη του νησιού.
    Την αγάπη μου πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Aγαπητή μου Σωσώ (Para-Kelsos)
    Επόμενο είναι να σου προξενεί κάποια ερωτηματικά η ιδιοκτησία ενός Αγίου. Κι΄όμως αυτή είναι η αλήθεια. Από τότε που ο Άγιος φυγαδεύτηκε από την Πόλη αποτελούσε ιδιοκτησία των Καλοχαιρέτηδων και με τον γάμο της Ασημίνας δόθηκε πpoίκα στην οικογένεια Βούλγαρη η οποία είχε την ιδιοκτησία μέχρι το 1967 όπου έγινε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και περιήλθε στην Μητρόπολη της Κέρκυρα.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γειά σου φίλε μου Γαβρίλη.
    Πραγματικά είναι απίστευτες οι περιπέτεις που είχε το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα μέχρι να καταλήξει στην εκκλησιά που βρίσκεται σήμερα.
    Όσο για τον μικρό Άγιο δεν υπάρχει κανένα στοιχείο. Μάλλον πρόκειται για παπαδίστικη εφεύρεση προς....συγκομιδή πιστών. Όλα γίνονται
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γειά σου φίλε μου Σκρουτζάκο. Αισθητή η απουσία τόσο καιρό. Χαίρομαι που έχεις επισκεφτεί το ομορφότερο νησί μας. Και φυσικά θα πέρασες από τον Άγιο. Βοήθειά σου να είναι πάντα.
    Σε παρακαλώ. Στείλε μου το μπάνερ σου. Θέλω να το ξαναβάλω στα ιστολόγια που έχω για να επισκέπτομαι και το δικό σου. Περιμένω. Αν θέλεις γράψε μου στο.
    denniskontarinis@yahoo.com
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπημένε μας Ντένη, ευχόμαστε ο πολιούχος του νησιού μας να χαρίζει υγεία και αγάπη σε όλους μας!
    Με την αγάπη μας, Αντώνης-Πόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια πολλά και σε σένα και την οικογένειά σου αγαπητή μου Μαριάνθη.
    Ο Άγιος να είναι πάντα κοντά σας.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπημένοι μου Αντώνη και Πόπη
    Χρόνια σας πολλά και μακάρι η ευχή σας για υγεία και αγάπη να μας συνοδεύει σε ολη μας τη ζωή
    Και του χρόνου να είμαστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλή σου μέρα αγαπητέ μου Ντένη και
    χρόνια πολλά.
    Ξέρω τι σημαίνει ο Αγιος Σπυρίδωνας
    για την Κέρκυρα και τους κατοίκους
    της, από τους εδώ καλούς μου φίλους
    και φίλες του Επτανησιακού μας
    Συλλόγου. Έχω πάει στην εκκλησία του πρίν από μερικά χρόνια που ήμουν στην Κέρκυρα, έμαθα όμως πολλά από σένα που δεν τα γνώριζα.
    Το τροπάριό του φυσικά το ξέρω. Μεγάλη η χάρη του,να έχεις την ευλογία του εσύ και η οικογένειά σου κι όλος ο κόσμος.
    Πολλούς πολλούς χαιρετισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα Ντένη μου και χρόνια πολλά ο άγιος πάντα να σ΄ έχει υπο τη σκέπη του.Με εντυπωσίασε κι εμένα η παραχωρήση του σκηνώματος σαν σκεύος στην προίκα της αρχοντοπούλας....όλα μπορεί να τα περιμένεις από τους ανθρώπους ,ακόμη κι αυτό.Τον άγιο το δικό μας κατά τη δεκαετία του 70 ο δεσπότης τον εμπορεύτηκε.Τον πετσόκοψε από το πόδι και το πρόσωπο και έστειλλε τα κομμάτια στην Αμερική, στην Αυστραλία και στη Κόρινθο .Την καλημέρα μου .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλή μου Ρισσιάνα.
    Χαίρομαι που έχεις επισκεφτεί την πανέμορφη Κέρκυρα και πέρασες από την εκκλησιά του Αγίου μας.
    Πραγματικά η αγάπη των Κερκυραίων για τον Άγιό τους είναι το κάτι άλλο.
    Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου και εύχομαι το ίδιο και για σένα.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κάτε μου καλή μου.
    Σ΄ευχαριστώ για την ευχή σου. Εύχομαι και σένα ο Άγιος να σε έχει πάντα καλά.
    Το θέμα της προίκας πραγματικά ακούγεται κάπως παράξενο και όμως είναι η αλήθεια. Όσο για το πετσοκόψιμο του Άη-Γεράσιμου το θυμάμαι τι έγινε τότε που αποκαλύφθηκε. Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά Κάτε μου....
    Νάσαι καλά καλή μου. Την αγάπη μου πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ...σαν παραμύθι!

    Ντένη μου,
    Χρόνια Πολλά, κι ας είναι νωρίς...

    Χαιρετισμούς,
    Υιώτα και Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τα έχουν πει και τα έχουν γράψει όλα οι παραπάνω φίλοι, εγω θ αρκεστώ να πω οτι πάντα θαυμάζω την Αγιογράφηση της εκκλησίας του Αγ.Σπυρίδωνα.
    Είναι υποβλητική και σε καθηλώνει, μαζί με τον υπέροχο γυναικωνίτη.
    Και του Χρόνου με Υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπητοί μου Υιώτα και Δημήτρη
    Ευχαριστώ για τις ευχές σας
    Εύχομαι και σε σας χρόνια πολλά αν και θα τα ξαναπούμε.
    Να είστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγαπητή μου Χαρά.
    Σε πρόλαβαν οι προηγούμενοί σου. Ξέρω ότι θα έγραφες πολλά που είδες και έζησες στην πρόσφατη επίσκεψή σου στο νησί του Αγίου.
    Για της εικονογράφηση αλλά και τον γυναικωνίτη έχεις απόλυτα δίκιο
    Δεν νομίζω να υπάρχουν σε άλλη εκκλησιά της Ελλάδας τέτοια αριστουργήματα.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πολύ με συγκίνησε η ανάρτηση για τον Άγιο Σπυρίδωνα!
    Πολλούς χαιρετισμούς και καλά Χριστούγεννα με υγεία και χαρά!
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγαπητή μου Μάγδα.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη. Χαίρομαι που ο Άγιος μας σε άγγιξε. Νάσαι καλά. Ευχαριστώ για τις ευχές σου και εύχομαι και σε σένα κάθε χαρά και ευτυχία τούτες τις γιορταστικές μέρες.
    Υπέροχη η Έδεσσα και η Πέλλα με τα μοναστήρια της. Φανταστικό ταξίδι στις ομορφιές της πατρίδας μας.
    Την αγάπη μου πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή