Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Διονύσιος Ρώμας.

Ένας ευπατρίδης που αφιέρωσε τη ζωή του και την περιουσία του στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Μετά την Άλωση της Πόλης, το 1453 πολλές επιφανείς οικογένειες πήραν τους δρόμους της φυγής και φυσικά κύριο προορισμό τους είχαν την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα Εφτάνησα, που δεν ήσαν ποτέ κάτω από την κυριαρχία των Οθωμανών. Aρκετές από αυτές τις οικογένειες επέλεξαν σαν προορισμό τους την Ιταλία αρχικά και αργότερα μετακόμησαν στην Ελλάδα και στα Εφτάνησα. Είναι αρκετές οι οικογένειες που επέλεξαν σαν τόπο εγκατάστασής τους την Ζάκυνθο. Μία από τις οικογένειες αυτές που ήλθαν από την Ιταλία και εγκαταστάθηκαν στην Ζάκυνθο, ήταν και η οικογένεια Ρώμα
Γύρω στα 1580 υπολογίζεται ότι έφτασαν στο νησί οι πρώτοι Ρώμα. Είναι επίσης γνωστό πως ένας από τους απογόνους των Ρώμα, γύρω στα 1760 είχε διοριστεί πρόξενος της Βενετίας στην Πελοπόννησο. Ήταν ο Γεώργιος Κανδιάνου Ρώμας, πατέρας του Διονυσίου Ρώμα, ενός ανθρώπου που ανάλωσε τη ζωή του και την περιουσία του για τον αγώνα της απελευθέρωσης.

Το 1771 λοιπόν γεννήθηκε στη Ζάκυνθο ο Διονύσιος Ρώμας. Γιός του Γεωργίου και της Διαμαντίνας Καπνίση. Ο μικρός Διονύσιος πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο νησί όπου τέλειωσε τις δημόσιες σπουδές του και στη συνέχεια έφυγε στην Πάδοβα όπου εσπούδασε νομικά.
Με την επιστροφή του στην Ζάκυνθο, ο νεαρός Ρώμας, ασχολείται με την νομική. Όμως ο νους του έχει αρχίσει να περιστρέφεται γύρω από την μάυρη σκλαβιά, που από χρόνια πολλά σκεπάζει την Ελλάδα και παρακολουθεί τις κάποιες κινήσεις αγώνων που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, για την απελευθέρωσή της.
Το 1794 θα διαδεχθεί τον πατέρα του στη θέση του Γενικού Προξένου της Βενετίας στο Μωριά αλλά και στη Ρούμελη.
Από αυτή την θέση και από το μέρος του Μωρηά που βρισκόταν του δόθηκε η ευκαιρία να συνδεθεί και να έχει σχέσεις με τους πλέον εξέχοντες προκρίτους, τον Νοταρά, τον Μαυρομιχάλη, τον Δεληγιάννη, τον Ζαϊμη, τον Λόντο αλλά και με πολλούς οπλαρχηγούς.
Η πολιτική καριέρα του θα αρχίσει το 1803 όταν θα εκλεγεί μέλος της Συντακτικής Επιτροπής για την ψήφιση τοιυ Επτανησιακού Συντάγματος., ενώ τρία χρόνια αργότερα θα διοριστεί στη θέση του Πρύτανη της Κέρκυρας από την οποία θέση θα διαχειριστεί τις υποθέσεις των νησιών με παραδειγματική ευθύνη.
Η πολιτική του σταδιοδρομία θα προχωράει ανοδικά και το 1809 θα εκελεγεί γερουσιαστής.
Το 1810 γεννιέται στο Παρίσι ο γιός του Ναπολέοντας του Α! Μετέπειτα βασιλιάς της Ιταλίας. Ο Διονύσιος Ρώμας θα ηγειθεί αντιπροσωπείας των Ιονίων Νήσων και μαζί με τους Μ. Μεταξά, Ε. Θεοτόκη, Σπ. Κοντό, Σ. Χαλκιόπουλο και άλλους θα βρεθούν στο Παρίσι για να χαιρετίσουν την γέννηση του γιού του Ναπολέοντα. Εκεί στο Παρίσι, ο Ναπολέων θα παρασημοφορήσει τον Ρώμα με το Παράσημο της Λεγεώνος της Τιμής.
Με τον τίτλο του Μεγάλου Δασκάλου του τεκτονισμού, ο Διονύσιος Ρώμας, την άνοιξη του 1815 θα ιδρύσει στη Ζάκυνθο τεκτονική Στοά με την ονομασία “Αναγεννηθείς Φοίνιξ “ και θα αρχίσει την πατριωτική του δράση. Θα συγκρουστεί το 1816 με τον Ύπατο Αρμοστή των Ιονίων Νήσων, Θ. Μαίτλαντ ο οποίος επέβαλε στα νησιά απολυταρχιικό καθεστώς. Και θα εγκαταλείψει την Κέρκυρα για να εγκατασταθεί στη Ζάκυνθο, από όπου θα αρχίσει την πνευματική και πατριωτική του δράση.
Από τον Αριστείδη Παπά θα μυηθεί στην Φιλική Εταιρεία τον Απρίλη του 1819 και θα μετατρέψει το αρχοντικό του σε τόπο συνάντησης των αγωνιστών της Επανάστασης, από όπου θα περάσουν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι οπλαρχηγοί, ανάμεσα στους οποίους και ο Κολοκοτρώνης.
Το 1824 θα αναλάβει τη διεύθυνση της Επιτροπής του αγώνα για το νησί της Ζακύνθου. Μαζύ με τον Κολοκοτρώνη θα συναντηθούν με τον Γάλλο στρατηγό Δανζελώ στον οποίον θα αναπτύξουν τα σχέδια της Ελληνικής Επανάστασης.
Εν τω μεταξύ οι Άγγλοι, κάτοχοι του νησιού, έχουν αρχίσει να τον υποψιάζονται και ο Ρώμας για να αποφύγει την σύλληψη φεύγει στην Βενετία όπου θα παραμείνει για τέσσερα χρόνια.
Επιστρέφοντας θα ιδρύση την Επιτροπή Ζακύνθου με σκοπό την οικονομική και πολιτική ενίσχυση του αγώνα. Διέθεσε μεγάλο μέρος από την περιουσία του για την αγορά πολεμοφοδίων τα οποία εστάλησαν στους αγωνιζόμενους Έλληνες.
Το 1833 βρέθηκε στο Ναύπλιο για την υποδοχή του Όθωνα. Όμως κάποια χρόνια αργότερα μαζί με τον Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα κατηγορήθηκε για συνομοσία εναντίον του Όθωνα αλλά αθωώθηκε και μάλιστα ο Όθωνας τον τίμησε με το ανώτερο παράσημο του Ταξιάρχη του Σωτήρος και τον ονόμασε Σύμβουλο της Επικρατείας.
Ο Διονύσης Ρώμας ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στην υπόθεση του Αγώνα και πέθανε σχεδόν φτωχός.
Το αρχοντικό της οικογενείας Ρώμα που βρίσκεται στην οδό Λουκά Καρρέρ σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο. Είναι ένα αντιπροσωπευτικό και μοναδικό δείγμα αρχοντικού και αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στην σύγχρονη ιστορία της Ζακύνθου.Ανακατασκεύαστηκε μετά από τους σεισμούς του 1953 με κάποιες μετατροπές αλλά παραμένει σαν χαρακτηριστικό της μορφής των αρχοντικών της προσεισμικής Ζακύνθου.
Πρόκειται για ένα αξιοθέατο που αξίζει να το επισκεφτεί κανείς.


Πηγές
Ermisnews. gr
Wikipedia
Grandlodge.gr
Hellas. Cu
Romas.gr

19 σχόλια:

  1. Σ ευχαριστώ Ντένη μου, που έμαθα σήμερα τόσα πολλά ενδιαφέροντα, για ένα σπουδαίο Έλληνα!
    Πέθανε φτωχός, είπες, γιατί η περιουσία σου πήγε στον Ιερό Αγώνα, υπέρ Πατρίδος.
    Φωτεινό παράδειγμα, δεν γίνεται να διδαχθούν οι σημερινοί άρχοντες του τόπου;
    Και οι φωτογραφίες σου με το εξαιρετικό αρχοντικό του, υπέροχες!
    Έχεις την αγάπη μου και τις ευχές μου, για ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντάζομαι όλους αυτούς τους γόμους των οικογενειών, όπως οι Ρώμα, που κρατάνε οι ρίζες τους από τα ένδοξα χρόνια της Βασιλεύουσας και που ο καθένας τους άφησε πίσω του τόσα όσα να κάνουν όλους εμάς να τους θαυμάζουμε.

    Άλλες εποχές αυτές, Ντένη, άλλα ήθη, άλλοι άνθρωποι. Τι να πεις τώρα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Μάγδα.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια. Αν ρωτήσεις τους σημερινούς άρχοντες της πατρίδας μας ποιός ήταν ο Ρώμας αμφιβάλω αν βρεθεί ένας να γνωρίζει. Το μόνο που γνωρίζουν είναι πόσα θα αρπάξουν.
    Υπέροχη η ανάρτησή σου για το Σκρα. Έζησα την ιστορία μας. Όμως σχόλιο δεν μπορώ να αφήσω. Ειλικρινά λυπάμαι.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχεις δίκιο φίλε Μηθυμναίε. Άλλες εποχές, άλλα ήθη, άλλοι άνθρωποι.
    Ευτυχώς που από την ιστορία της πατρίδας μας πέρασαν άνθρωποι σαν τον Ρώμα και άλλοι που θα γνωρίσουμε. Για τους σημερινούς ουδέν σχόλιον φίλε μου. Για ποιόν να πούμε; Για τον Πάγκαλο;
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πράγματι μεγάλη μορφή ο Ρώμας ,για τους σημερινους πολιτικούς συμφωνώ μαζί σου ουδέν σχόλιον .Θα μου επιτρέψεις αναφερθώ σ'ένα σημερινό απόγονο του το Διονύσιο Ρώμα φιλόλογο,πολιτευτή τη δεκαετία του 60 με την ΕΡΕ και σημαντικότατο συγγραφέα σε ιστορικά έργα ,όλα αναφέρονται στην Ζάκυνθο κατά την ενετική περίοδο και είναι γραμμένα στην επτανισιακή διάλεκτο.Το Ρεπελιό των Ποπολάρων,ο Κόντες. ο Σοπρακόμητος κ.α.όλα έχουν γυριστεί σε ταινίες τηλεοπτικές με μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του 70.Την καλημέρα μου .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάτε μου καλή μου.
    Αυτόν τον σύγχρονο Διονύσιο Ρώμα τον βουλευτή της ΕΡΕ τον θυμάμαι. Ήταν εγγονός αυτού του Διονύση που παρουσιάζω. Γνωρίζω και τα έργα του. Αξιόλογα. Πέθανε το 1981.
    Εκτιμώ που πάντα συμπληρώνεις κάτι.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ντένη μου,
    πίστεψέ με,
    το όνομα κάτι ...μου θύμιζε!!!
    Μα τίποτε απ' όλα αυτά!
    Μεγάλοι άνθρωποι!
    οι άλλοι; ούτε η σκια τους!
    Χαιρετισμούς κι αγάπη,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ντένη, διάβασα τα του Ρώμα,
    Όμως σήμερα ο ναός του Αγίου Νικολάου αυτός που ήταν δίπλα από τους Δίδυμους Πύργους και γκρεμίστηκε ο εφημέριος του ναού αυτού λεγόταν Ρώμα,
    Μήπως είχε-έχει τις ίδιες ρίζες;

    χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υιώτα μου καλή σου μέρα.
    Πραματικά μεγάλοι άνθρωποι. Αυτό το είδος σήμερα είναι υπό εξαφάνηση. Δεν είναι και λίγο να δίνεις όλη σου την περιουσία για την πατρίδα.
    Νάσαι πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα φίλε Γαβρίλη.
    Δεν γνωρίζω τίποτα για τον παπά-Ρώμα του Αγίου Νικολάου, αλλά δεν πιστεύω να έχει κάποια συγγένεια.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ μου Ντένη καλή σου ώρα.
    Δεν φαντάζεσαι πόσο χάρηκα διαβάζοντας αυτό σου το άρθρο, γιατί πέρυσι που ήμουν διακοπές στην Ζάκυνθο επισκέφθηκα το Μουσείο Ρώμα όπως και πολλά άλλα.Είναι φανταστικό!!
    Είχαμε μια πολύ καλή ξενάγηση κι
    άκουσα τόσα πολλά για την ζωή του
    και το έργο του.Κάποτε υπήρχαν
    πατριώτες που όχι μόνον την
    περιουσία τους έδιναν για την
    πατρίδα μας, αλλά και το αίμα
    τους γι αυτήν.
    Πάντα με αγάπη, χαιρετισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πόσο περήφανη νοιώθω οταν διαβάζω τέτοια αφιερώματα!Κάποτε στο όχι πολύ μακρυνό παρελθόν που οι άνθρωποι έδιναν τα πάντα για την Πατρίδα τους κάποιοι ζακύνθιοι τίμησαν τη γενιά τους.
    Οχι σήμερα δεν έχω τέτοιες απαιτήσεις, οταν πρέπει να περάσουν δύο χρόνια στην καλλίτερη των περιπτώσεων για να καταλάβει κάποιος που διοικεί οτι διοικεί λαθος,ενω και ο πιο απλός άνθρωπος το αντιλαμβάνεται. Κι αφού λοιπόν δνε υπάρχει αυτογνωσία κι αυτοκριτική και ευθυξία να περιμένω μεγάλους ευεργέτες;
    Οχι,δα,θάμουν αιθεροβάμων!
    Νάσαι καλά Ντένη μου που δε αφήνεις τους Μεγάλους στη λήθη
    Την αγάπη μου ΠΑΝΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλέ μου Ντένη, εξαιρετικό κι αυτό το αφιέρωμα. Έχω διαβάσει τον "Περίπλου" του Δ. Ρώμα, τον Σοπρακόμιτο, και όλο το τεράστιο αυτό ιστορικό μυθιστόρημα, που εκτός από το πολύ γνωστό γλωσσικό ιδίωμα που για μας δεν θέλει γλωσσάρι, είναι πολύ αποκαλυπτικό μιας εποχής.

    Σε χαιρετώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητή μου Ρισσιάνα.
    Σ΄ευχαριστώ για το πέρασμά σου από τα Εφτάνησα. Πάντα ευπρόσδεκτη.
    Ό,τι να πει κανείς για τον Ρώμα είναι λίγα. Το να δίνεις όλη σου την περιουσία για την λευτεριά της πατρίσας σου τα λέει όλα.
    Είσαι από τους τυχερούς που γνώρισες από κοντά τον σπίτι του.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νάσαι περήφανη για το νησί σου Χαρά μου. Έδωσε πολλά και πολλούς για την πατρίδα και τη λευτεριάς της.
    Όσο για τους σύγχρονους, όχι δυό χρόνια αλλά και εκατόν δυό να περάσουν δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβουν ότι κυβερνάνε λάθος αφού αυτοί οι ίδιοι είναι λάθος.
    Από τούτο το μπλογκ θα ακολουθήσουν και άλλοι που το αξίζουν.
    Κι΄από μένα έχεις την αγάπη μου ΠΑΝΤΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητή μου Ρεγγίνα
    Χαίρομαι που έχεις γνωρίσει τους Ρώμα και το έργο τους.
    Τα βιβλία που αναφέρεις είναι του νεώτερου Διον. Ρώμα. Δυστυχώς στην ξενητιά που ζω δεν έχουμε την πολυτέλεια τέτοιων βιβλίων και δεν γνωρίζω πολλά.
    Νάσαι καλά αγαπητή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, κατα την διάρκεια των ολιγοήμερων διακοπών μας στην Ζάκυνθο,είχα την τύχη να επισκεφθώ το μουσείο. Διαβάζοντας το αφιέρωμά σου στον Ρώμα μου γεννήθηκε μια απορία. Αφού λες ότι ήταν γιός του Γεωργίου και της Διαμαντίνας Καπνίση, πως πήρε το επώνυμο Ρώμας; Η μήπως εννοείς ότι το επίθετο της μητέρας του ήταν Καπνίση;Και μιά διαπίστωση ότι,όχι μόνο σήμερα αλλά και από παλιά, οι περισσότεροι επώνυμοι πολιτικοί, ήταν μέλη της τεκτονικής στοάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Aγαπητή μου Para-Kelsoscooks
    Κατά κάποιο τρόπο σωστή η παρατήρησή σου και απορία σου. Όμως λίγο πιό πάνω από την επίμαχη φράση γράφω ότι ο Γεώργιος Ρώμας ήταν πατέρας του Διονύση Ρώμα. Έτσι το θεώρησα σαν πλεονασμό να τα ξαναγράψω. Ζητώ συγνώμη αν σε μπέρδεψα και ευχαριστώ για την σωστή παρατήρησή σου.
    Νάσαι καλά καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. υπάρχει το Palazzo Roma στη Βενετία, είναι υπό την αιγίδα της UNESCO, και ανήκει στους Βενετσιάνους προγόνους του Giorgio Candiano Roma, τοποτηρητής Πελοποννήσου, του οποίου υιός ήταν ο Διονύσιος Ρώμα...δίπλα στο Palazzo Roma βρίσκεται ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου της Βενετίας...η οικογένεια Roma ήταν μία από τις 8 οικογένειες που συνέβαλλαν στην ίδρυση της Βενετίας...το προσωνύμιο Candiano οφείλεται στην συμμετοχή προγόνου των στον Ενετοτουρκικό πόλεμο και της μάχης για την κατάληψη του Χάνδακα στην Κρήτη (Candia οι Βενετσιάνοι ονόμαζαν την Κρήτη )...ήταν Βενετσιάνοι με απώτερη καταγωγή από την πόλη Vicenza της Σικελίας, όπου μετοίκησαν στη Ρώμη ως ''regoulous'' και έλαβαν το προσωνύμιο Roma και μεταβαίνοντας στην Βενετία συνέδραμαν όπως προανέφερα στην Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας... η απώλεια της ισχύος του Διονυσίου Ρώμα, υιού του Giorgio Candiano Roma, οφείλεται και στην ταυτόχρονη ''πτώση'' της Βενετίας στις αρχές του 18ου αιώνος με την μείωση της επιρροής της στα Ελληνικά πράγματα , ενώ η παράλληλη αύξηση της επιρροής της Μεγ. Βρετανίας τον δυσκόλεψαν τα μέγιστα...σχεδόν πτωχός πέθανε στην Πελοπόννησο όπου κατέφυγε και πέθανε 26/7/1857...ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΧΑΣΟΜΕΡΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή