Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Το "Ναυάγιο" ναυαγεί.

Ένα από τα πλέον σημαντικά αξιοθέατα της Ζακύνθου, ένα σημείο του νησιού που κάθε χρόνο και όλο το χρόνο, συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών είναι το πλοίο "Παναγιώτης" το γνωστό "Ναυάγιο" Το πλοίο που σαν αποστολή του είχε τη μεταφορά λαθραίων τσιγάρων και που από το 1982 που εξώκυλε έδεσε το όνομά του με τη τουριστική τύχη του νησιού της Ζακύνθου.


Σήμερα το πλοίο κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Ο χρόνος το έχει ταλαιπωρήσει ενώ οι άνθρωποι οι οποίοι εισπράτουν τα χρήματα που τους προσφέρει σαν αξιοθέατο, το έχουν αμελήσει, σχεδόν ξεχάσει.


Δύο αξιολογα άρθρα για το θέμα αυτό είδαν το φως της δημοσιότητας από την "Ελευθεροτυπία" των Αθηνών. Του Μάκη Νοδάρου, το πρώτο και του Πέτρου Μανταίου αυτό που αναδημοσιεύω εδώ σήμερα. Ας ελπίσουμε πως κάποιο από όλα, κάποια φωνή θα φτάσει στ' αυτιά αυτών που διαφεντεύουν την τύχη του νησιού και θα κάμουν κάτι για τον ετοιμοθάνατο "Παναγιώτη" το πλοίο που απο τότε που εξώκυλε στο νησί δεν έχει σταματήσει να προσφέρει χρήματα.

Διαβάστε το άρθρο του Πέτρου Μανταίου.


"Με τούτα και με τ' άλλα -που κωλύομαι να αναφέρω γιατί έχω πήξει στα δημοσιονομικά και τους αριθμούς- φτάσαμε στο μεσοκαλόκαιρο. Μου το θύμισε ο συνάδελφος Μάκης Νοδάρος («Ε» 4/7) με το ρεπορτάζ «SOS για "Παναγιώτη" - Το ομορφότερο Ναυάγιο, στη Ζάκυνθο, χρειάζεται συντήρηση». Μου το θύμισε και μία άλλη είδηση, λίγο πρωτύτερα, ότι μέχρι τις 2 Ιουλίου δεν είχαν εκταμιευτεί τα κονδύλια προς την τοπική αυτοδιοίκηση για πυροπροστασία, ενώ η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από τον Μάιο· αλλά αυτό είναι ...δευτερεύον ζήτημα. Ο «Παναγιώτης» τώρα, για του οποίου τη συντήρηση εκπέμπεται SOS, είναι το πλοίο που ναυάγησε και ξώκειλε το 1982, σε γραφική παραλία της Ζακύνθου, η οποία, έκτοτε, ονομάζεται Ναυάγιο· «τέλειος συνδυασμός παρθένας λευκής παραλίας, γαλαζοπράσινων νερών και εντυπωσιακού τοπίου με το σκουριασμένο σκαρί...», τέταρτη πιο δημοφιλής παραλία της Ευρώπης, μία από τις δέκα καλύτερες στον κόσμο. Εξ ου και το -κατανοητό- ενδιαφέρον των Ζακυνθινών για το μέλλον του «Παναγιώτη». Ενδιαφέρον όμως έχει και το παρελθόν του. Καθώς ο «Παναγιώτης», προτού ναυαγήσει και γίνει θαυμαστό αξιοθέατο, έσκιζε τα πέλαγα ως ...λαθρόβιο «τσιγαράδικο». Κάργα στο λαθραίο, τούρκικο τσιγάρο την ημέρα του ναυαγίου, θα παρέδιδε το ...πολύτιμο φορτίο του σε προσυμφωνημένο σημείο (και σε ...αδελφό πλοίο) στα διεθνή ύδατα. Ενέσκηψαν όμως θυελλώδεις άνεμοι, μια ...μηχανική βλάβη και τούμπα τα βιολιά. Ετσι προέκυψε ένα από τα θελκτικότερα τουριστικά τοπία παγκοσμίως, από κακή τύχη λαθρεμπορικής επιχείρησης, που απέβη καλή τύχη για τουριστικές επιχειρήσεις, σαν από κυμάτων οργή και από μηχανής ...βλάβη. Γέλασα σπαρακτικά! Ενα πρώτης επιλογής εν Ελλάδι αξιοθέατο ονομάζεται ...Ναυάγιο και είναι δημιούργημα ...αποτυχόντος λαθρεμπορίου! Ποιος ξέρει αν αύριο-μεθαύριο (όποτε...) κοπάσουν οι σημερινοί θυελλώδεις, δημοσιονομικοί άνεμοι, ίσως δούμε π.χ. μπαράκια που θα ονομάζονται Μνημόνιο ή Τρόικα ή (αυτό με εξιτάρει περισσότερο...) Εφαρμοστικό. Σε τέτοια είναι πρωτοπόρο το Ρωμέικο..."


Πέτρος Μανταίος

16 σχόλια:

  1. Τιμή μου που η πρώτη καλοκαιρινή ανάρτηση με αφορά ως Νησί,ευχαρι
    στώ σας! γιατί αυτές τις μέρες διασύρομαι Παγκοσμίως...έκαστος όμως όπως στρώνει κοιμάται!
    Ενα τέτοιο δείγμα εγκατάλειψης είναι και το ΝΑΥΑΓΙΟ του άμοιρου "Παναγιώτη" που έγινε Πανελληνιο έμβλημα εν αγνοία του και ενω εκείνο προσφέρει καθημερινά όλους τους καλοκαιρινούς μήνες με το κουφάρι του,ουδενός ιδρώνει το ωτίον για την ευζωϊα του...
    Benvenuto signiore!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς επανήλθες,
    Φίλε μας!

    Βλέπω ότι η αγάπη σου δια τας... Ιονίους νήσους
    και την "ευτυχία" τους,
    -την οικονομική εννοώ-
    είναι αμείωτη.
    Ας σε καλωςσορίσω, λοιπόν, με λίγο χιούμορ,
    και να ευχηθώ κάποια μέρα να τα...πούμε!
    Σας φιλώ,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο χαίρομαι αγαπητέ μου φίλε Ντένη, που ξαναγύρισες!!!
    Γέμισε το σπίτι καντάδες...
    Καυστικό και πικρό το άρθρο που αναδημοσιεύεις...Αληθινό, πέρα ως πέρα!!!
    Ας το ακούσουν οι αρμόδιοι...
    Ελπίζω να είσαι κοντά μας καθ'οιονδήποτε τρόπον.
    Σου εύχομαι καλό καλοκαίρι, με υγεία και θα τα ξαναπούμε τον Σεπτέμβρη!
    Με αγάπη και φιλία
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ μου -ή μου- Benvenuto signiore-signiora
    Συγκινητικό το ενδιαφέρον σας για το νησί σας. Υψώστε τη φωνή σας όπου μπορείτε. Διαμαρτυρηθείτε, μιλήστε, καταγγείλατε τους υπευθύνους. Ο "Παναγίωτης" πρέπει να σωθεί.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή μου Υιώτα
    Οι άσχετοι ανευθυνοϋπέυθυνοι εγκληματούν ενάντια στην πατρίδα τους. Θα πρέπει κάποτε να καταλάβουν ότι δεν έχουν καμμιά θέση στην δοιήκηση της χώρας. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αρμόδιοι του νησιού ή να κάνουν κάτι ή να φύγουν δίνοντας τη θέση τους σε κάποιους που να διαθέτουν λίγο φιλότιμο
    Για τον καφέ πριμένω
    Την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάγδα μου καλή μου φίλη
    Όταν οι υπεύθυνοι δεν είναι σε θέση να καταλάβουν την ζημιά που προξενούν στο νησί του τότε το μόνο που τους απομένει - αν τους έχει απομείνει φιλότμο - είναι να πάνε στο σπίτι τους. Η Ζάκυνθος χρειάζεται ανθρώπους που να αγαπάνε και να πονάνε το νησί τους
    Καλό σου καλοκαίρι και καλά να περάσεις στην πατρίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα Ντενη μου καλέ, εδώ ναυάγησε ολόκληρο Κράτος και δεν ανοίγει μύτη, ποιός να δώσει δεκάρα τσακιστή για τον δυστυχή τον "Παναγιώτη" που και λαθρεμπορικό ήταν και μόνο του ξώκειλε; Ας πρόσεχε...που απάγγιαζε.
    Δεν ήξερε δε ρώταγε;
    Χαίρομαι που επέστρεψες και μάλιστα με μία ανάρτηση που αφορά τον γενέθλιο Τόπο μου έστω κι απο σπόντα!
    Την αγάπη μου πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγγνώμη για την επιστροφή,αλλά διάβασα τις απαντήσεις στα σχόλια εκ των υστέρων.
    Φαντάζεσαι να σωθεί ο "Παναγιώτης" και να πτωχεύσει η Ελλάδα; μην γελάς θα μπορούσε να συμβεί κι αυτό, στην Ελλάδα τίποτε πια δεν προκαλεί έκπληξη,όσο για να το παίξω αντάρτης των πόλεων...άδικα θα χαλάσω τη φωνή μου την κοντράλτα,σ ένα Δήμο καταχρεωμένο και υπο επιτήρηση,επισήμως πλέον για γραφική θα με περάσουν παρά για στάμπιλε. Εχουν γραφτεί πολλά κατά καιρούς και στον Τοπικό Τύπο,το αποτέλεσμα όμως παραμένει το ίδιο. Μ αναγκάζεις να πάω επιτοπίως γι αυτοψία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητή μου Χαρά
    Χιουμοριστική η απάντησή σου όμως πολύ επιτυχημένη. Πραγματικά και για να ναυαγίσει κανείς η Ελλάδα δεν είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τόπος.
    Κρίμα στον "Παναγιώτη" Όταν τον χάσετε τότε θα καταλάβετε την αξία του αλλά θα είναι αργά
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χαρά μου
    Η επιστροφή σου καλοδεχούμενη και σημαίνει την αγάπη σου για το νησί σου. Το να μην πτωχεύσει η Ελλάδα δεν παίζει κανένα ρόλο η διάσωση του ¨Παναγιώτη" Όσο για τις κινητοποιήσεις σας δεν θα πρέπει να μετράτε πως θα σας χαρακτηρίσουν αλλά τι κέρδος θα δώσετε στον τόπο σας. Να είσαι σίγουρη πως αν κάτι τέτοιο συνέβεναι στη χώρα που ζω ο πρωταγωνιστής θα ήταν ο απλός άνθρωπος.
    Και πάλι νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χαρά μου
    Αν πράγματι πας επιτοπίως για αυτοψία θα ήθελα να έχω τα απ[οτελέστατα της επίσκεψή σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλώς επέστρεψες Ντένη μου και με τόσο ενδιαφέρουσα ανάρτηση.
    Με συγκινούν τα λείψανα ζωής και είναι τόσο γοητευτική η εικόνα του "Παναγιώτη" εκεί που έχει αράξει στη λευκή άμμο..
    Δεν πρέπει να περιμένουν την πολιτεία- πτωχεύσει- δεν πτωχεύσει.. Πρέπει ν ανασκουμπωθείτε οι Ζακυνθινοί και να συντηρήσετε το "σώμα" του Παναγιώτη πριν να είναι αργά.
    Δελτίοο ..τύπου:'
    Τώρα σε λίγο θ ανεβάσω την ταινία της Ερείκουσας μετά μουσικής!

    Καλό σου Σαββατόβραδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητή μου Ρεγγίνα
    Σ' ευχαριστώ για το καλωσόρισμα. Πρόκειται για μια έκτακτη ανάρτηση.
    Συναδελφική αλληλεγγύη.
    Όπως θα διαβάσεις στις απαντήσεις των σχολίων προτρέπω κι' εγώ τους Ζακύνθιους να κάμουν ό,τι μπορούν για τον "Παναγιώτη" Στο τέλος τέλος κόσμο προσελκύει στο νησί και χρήματα πολλά τους δίνει. Αυτό και μόνο ας εκτιμήσουν
    Περιμένω να απολαύσω την μετά μουσική ανάτηση
    Νάσαι πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε μου,
    "σημαιοφόρε!"
    τί γίνεσαι;
    Ψήνεσαι;;;
    Τί "πράμα" είναι αυτό! Θα χαλάσουν και οι ντομάτες σου!!!

    Δεν είδα να "πετάχτηκες" μέχρι την Αστοριανή...
    είχα βάλει ένα διήγημα
    και
    θα ήθελα να βρεις λίγο καιρό, να το διαβάσεις...
    όποτε μπορέσεις...
    (οι άλλοι; όλοι "διακοπές" πάνε!!!)
    Αυτά είναι τα "σημάδια των καιρών"""

    Χαιρετισμούς,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα σου Υιώτα μου αγαπητή.
    Καιγόμαστε. Όμως οι ντομάτες αντέχουν με το νερό που τους ρίχνω πρωί βράδυ. Ήδη έχουμε αρχίσει και τρώμε σε καθημερινή βάση Τι να σου πω. Γεμίζει η κουζίνα μου άρωμα.
    Το διήγημά σου το έχω διαβάσει μέχρι τη μέση σχεδόν και θα συνεχίσω με πρώτη ευκαιρία ζέστης και χρόνου.
    Μου αρέσει, σε κρατά σε ενδιαφέρον, σου θυμίζει πολλά. Το γράψιμο αριστοτεχνικό, οι διατυπώσεις των νοημάτων κάτι πάρα πάνω από υπέροχες η πλοκή φανταστική αλλά και πάρα πολλά στιγμιότυπα που ξυπνούν μέσα μας στιγμές μνήμης. Κάτι που τότε το ζήσαμε.
    Θα ολοκληρώσω και θα τα ξαναπούμε.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλώς όρισες φίλτατέ μου σιόρ Ντένη.
    Ζωντάνεψε πάλι η ιστοσελίδα σου
    "Επτάνησα". Τι σπαβέντο ήταν κι
    αυτό πως δεν θα ξαναγράψεις; Αλλά
    αλλοίμονο, θ άφινε ο Ντένης τόσους
    Επτανησιώτες-τισσες και πολλούς
    άλλους αγαπημενους του να
    στενοχωριούνται;
    Το άρθρο σου για το Ναυάγιο και για
    τον θαλασσοδαρμένο "Παναγιώτη"
    σημαντικό, ακατανόητη η αδιαφορία,
    δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση.
    Προ ημερών διάβαζα σ ένα
    κεφαλονίτικο μπλόγκ πως το ενετικό
    κάστρο της Άσσου είναι κι αυτό
    εγκαταλελειμένο, χορταριασμένο,
    υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς και ο
    περίπατος μέσα σ αυτό αδύνατος.
    Αν στραβοπατίσει και κανένας
    τουρίστας και σπάσει χέρια, πόδια
    κ.τ.λ. η πολιτεία αδιαφορεί, δεν
    υπάρχει δε ουδεμία πληροφορία
    αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
    Γαλεντόμος ο θεός μας χάρισε
    τόσο όμορφη πατρίδα που έχει όλα
    τ αγαθά και δεν την προσέχουμε.
    Εμείς που την στερούμεθα ξέρουμε
    τι λέμε. Αγαπητέ μου Ντένη στείλε
    σε παρακαλώ λίγη ξέστη και σε μένα γιατί απο την πολλή βρόχή θα γίνουμε βατράχια. Ευτυχώς που θα
    κατηφορίσω σε λίγο για Ελλάδα.
    Χαίρομαι τόσο πολύ που ξαναγύρισες
    και σου εύχομαι όλα τα καλά.
    Με την αγάπη μου
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή