Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Μια βόλτα στα χωριά των νησιών μας

Ένας ακόμη περίπατος στα χωριά της Ζακύνθου.

Για μια ακόμη φορά περιδιαβαίνουμε βουνά, λαγκάδια και ακρογυαλιές για να επισκεφτούμε και να γνωρίζουμε κάποια ακόμη χωριά της Ζακύνθου. Και πως να τ’ αφήσει κανείς τούτο το πανέμορφο νησί του Ιονίου. Είναι τόσο όμορφα όλα του, που δεν σου κάνει καρδιά να μπεις στο καράβι και να φύγεις. Δεν είχαν άδικο αυτοί που το είπαν “Φιόρο του Λεβάντε” Πραγματικά είναι ένα φιόρο, ένα λουλούδι. Είναι μια ζωγραφιά. Εμπρός λοιπόν για έναν ακόμη περίπατο και φυσικά θα ξανάρθουμε στη Ζάκυνθο αφού έχουμε ακόμη πολλά να πούμε και πολλούς ανθρώπους της να γνωρίσουμε. Ανθρώπους που άφησαν την σφραγίδα τους πάνω στην ιστορία, στον πολιτισμό και τις τέχνες της πατρίδας μας.
Ξεκινάμε και πάλι λοιπόν, με πρώτη μας γνωριμία το χωριό...


... Βολίμες

Το μεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσμό από τα ορεινά χωριά της Ζακύνθου είναι οι Βολίμε. Γι’ αυτό και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν η πρωτεύουσα των ορεινών χωριών του νησιού.
Πανέμορφο παραδοσιακό χωριό σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του όρους Βραχίωνας , πάνω στην κορφή του οποίου στέκουν αγέρωχοι οι ανεμόμυλοι σε πείσμα του χρόνου που έχει περάσει πάνω τους Λόγω της θέσης του είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα. Στις Άνω Βολίμες, που βρίσκονται στην πλαγιά και την κορφή του όρους και στις Κάτω Βολίμες που καταλήγουν στις βόρειες θάλασσες του νησιού. Στις Κάτω Βολίμες ανήκουν οι παραλίες Ξύγκια, Μακρύς Γιαλός και Άγιος Νικόλας. Η φυσική ομορφιά και στους δύο χώρους που απλώνεται το χωριό, είμαι μαγευτική. Δάση με πεύκα, ελαιώνες, τοπικά αγροκτήματα που καταλήγουν στα καταγάλανα κρυστάλινα νερά του Ιονίου. Το ηλιοβασίλεμα από τουτα τα μέρη είναι μαγευτικό. Από τα αξιοθέατα το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα με τις πανέμορφες τοιχογραφίες του.Πολλές από αυτές που έχουν διασωθεί φιλοξενούνται τώρα στο Αγιογραφικό Μουσείο Ζακύνθου. Στο χωριό Βολίμες ανήκει και το γραφικότατο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμών Το εκκλησάκι είναι χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά του βουνού και ακριβώς στην άκρη του γκρεμού γι’αυτό και έχει πάρει το επίθετο “των Γκρεμών” Στην είσοδο της εκκλησιάς διασώζεται σήμερα ένας εντυπωσιακός πύργος που προστάτευε την εκκλησιά από τις επιθέσεις των πειρατών και των απίστων.
Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και η εκκλησιά της Αγίας Παρασκεύης, με τις εικόνες και τις αγιογραφίες της οι οποίες αποτελούν έργα τέχνης. Η εκκλησιά αυτή αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής.
Αξιοπρόσεκτα τα προϊόντα που παράγει χωριό, όπως χειροποίητα χαλιά, εντυπωσιακές δαντέλες, τυρί, μέλι και φυσικά το υπέροχο κρασί της περιοχής.
Όμως δεν είναι δυνατόν να φύγουμε από τις Βολίμες χωρίς να επισκεφτούμε το μεγάλο αξιοθέτο όλης της περιοχή. Το...


...Πέτρινο πάρκο “Ασκός”

Απλωμένο σε πεντακόσια στρέμματα γης το πέτρινο πάρκο «Ασκός» φιλοξενεί μέσα του όλη την χλωρίδα της Ζακύνθου αλλά και την πανίδα του νησιού και επίσης την πανίδα άλλων περιοχών και χωρών. Πρόκειται για μια ιδιωτική επιχείρηση η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2000 και καθιερώθηκε σαν μια σημαντική παρουσία στο νησί και στην συγκεκριμένη περιοχή.
Από τον οριοθετημένο χώρο των πεντακοσίων στρεμμάτων μόνο τα εκατό είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες. Τα υπόλοιπα τετρακόσια χρησιμοποιούνται για την ελέυθερη βοσκή των ζώων. Εκατοντάδες είδη ζώων φιλοξενούνται στο πάρκο εκπρόσωποι όχι μόνο της ελληνικής πανίδας αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου. Τα ζώα αυτά ζουν ελεύθερα στις φυσικές τους συνθήκες. Στο χώρο της πανίδας υπάρχουν πάνω από διακόσιες χιλιάδες αυτοφυή είδη, φυτά, θάμνοι και δέντρα, έτσι όπως τα έχει δώσει η φύση. ο όνομα “πέτρινo” το έχει πάρει από τα χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής πέτρινα κτίσματα που υπάρχουν εκεί αλλά και από τα τετρακόσια και πλέον πετροκτίσματα που έχουν κατασκευασθεί για την συγκράτηση των χωμάτων. Στους χώρους του πάρκου δεν υπάρχουν, καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες και κάθε είδους πολυθόρυβα κέντρα προκειμένου ο επισκέπτηςε να απολαμβάνει το χώρο με την ησυχία του.

Μια αξιόλογη τουριστική μονάδα που θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε επισκέπτης του νησιού. Κι’ αφού ολοκληρώσουμε την επίσκεψή μας στο πάρκο ας περάσουμε από την...


...Λιθακιά


Στην άκρη της πεδιάδας του κόλπου του Λαγανά και συγκεκριμένα ανάμεσα στις περιοχές Λϊμνη Κεριού και Λαγανάς, έχει απλωμένα τα παραδοσιακά σπιτάκια της η Λιθακι। Είναι ένα από τα πλέον παλιά χωριά του νησιού αλλά και από τα πλουσιώτερα Και τούτο οφείλεται στο πολύ έυφορο έδαφος της περιοχής Τη Λιθακιά δεν την έχει αγγίξει ο τουρισμός γι’ αυτό και μέχρι τώρα έχει καταφέρει να διατηρεί το γραφικό της χρώμα. Τα στενά δρομάκια, τα πετρόχτιστα σπιτάκια και οι εκκλησιές της αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της γνήσιας Ζακυνθινής αρχιτεκτονικής. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της αρχιτεκτονικής η εκκλησιά του Αγίου Ιωάννη.

Ένα ακόμη αξιοθέατο στη Λιθακιά είναι η βυζαντινή εκκλησιά της Φανερωμένης που οικοδομήθηκε τον 14ο αιώνα. Η εκκλησιά αυτή είναι εμπλουτισμένη με αξιόλογες εικόνες και ένα ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο.
Επόμενος σταθμός μας το χωριό...


...Αναφωνήτρια

Ένα ακόμη αξιόλογο ορεινό χωριό στα βόρεια του νησιού της Ζακύνθου॥ Ένα χωριό που έχει καταφέρει και αυτό να διατηρήσει το παραδοσιακό του χρώμα। Πλησίον του οικισμού Αναφωνήτρια βρίσκεται “Το Ναυάγιο” ένα από τα πλέον αξιόλογα αξιοθέτα της Ζακύνθου.
Το όνομά του το χωριό το οφείλει στην ομώνυμη Μονή της Παναγίας της Αναφωνήτριας, που οικοδομήθηκε τον 14ο αιώνα όπου εκεί εμόνασε, τον 16ο αιώνα, ο πολιούχος του νησιού Άγιος Διονύσιος. Η παράδοση θέλει η εικόνα της Παναγίας να έχει έλθει από την Κωνσταντινούπολη, μετά την Άλωση, με τρόπο θαυματουργό.
Χαρακτηριστικό της Μονής η περίφημη αρχιτεκτονική της και οι αξιόλογες τοιχογραφίες της.
Το κτίριο αποτελεί Βυζαντινό μνημείο και προστατεύεται από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ο περίβολος της Μονής είναι διαμορφωμένος από διάφορα κτίσματα και έχει είσοδο σκεπασμένη με ημικυλινδρικό θόλο.
Η Μονή ιδρύθηκε από τον άρχοντα της Ζακύνθου Λεονάρδο Γ Τόκκο και την σύζυγό του Λάππα.
Προχωρόντας ερχόμαστε στο...


...Καταστάρι


Ένα πανέμορφο γραφικό κεφαλοχώρι, το Καταστάρι, είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Αλυκών. Χτισμένη στα βόρεια μέρη του νησιού η μικρή αυτή κωμόπολις είναι πνιγμένη μέσα στους ελαιώνες και τα αμπέλια.
Το όνομά του, σύμφωνα με γνώμες των κατοίκων του προέρχεται από τους παληούς χωρικούς, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τη γη των Αλυκών για τις γεωργικές τους εργασίες και αφού δεν ζούσαν σε αυτή, την αποκαλούσαν «κάτω-στάρι» Ομολογώ πως δεν γνωρίζω κατά πόσο ανταποκρίνεται στην ονομασία του χωριού η γνώμη αυτή κάποιου φίλου μου μου την έστειλε και την μεταφέρω με επιφύλαξη.
Το Καταστάρι είναι το δεύτερο σε πλυθησμό χωριού του νησιού της Ζακύνθου.
Οι κατοικοί του ασχολούνται με τον τουρισμό, που έχει αγγίξει αισθητά την μικρή τους κωμόπολη αλλά και με την γεωργία.

Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται το Μοναστήρι του Άη-Γιάννη του Πρόδρομου, που λέγεται πως χτίστηκε τον 16ο ή 17ο αιώνα. Το Μοναστήρι είναι χτισμένο σ’ ένα ύψωμα με καταπληκτική θέα σε όλο το Ιόνιο μέχρι της Κεφαλοννιά και από την άλλη μεριά με θέα προς την Πελοπόννησο.
Κι’ αφού προσκυνήσουμε στο Μοναστήρι παίρνουμε το δρόμο που θα μας πάει στη...


...Λούχα

Ένα ακόμη ορεινό χωριό της Ζακύνθου,, σκαρφαλωμένο στη βόρεια πλευρά του νησιού Χτισμένη αμφιθεατρικά στο πέταλο που σχηματίζουν οι λόφοι, απλώνει τα όμορφα παραδοσιακά σπιτάκια της.
Η Λούχα είαν ένα από τα λίγα χωριά της Ζακύνθου που συνεχίζει να κρατεί τον αυθεντικό της χαρακτήρα. Διατηρεί στο σύνολό τους τα πέτρινα σπιτάκια της με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική χωρίς να επηρεάζεται από την μοντέρνα οικοδόμηση.
Είναι ίσως ο μαναδικός οικισμός στο νησί της Ζακύνθου που δεν τον έχει αγγίξει ο τουρισμός.
Μνημείο αξιόλογο του οικισμού της Λούχας θα πρέπει να χαρακτηριστεί η παραδοσιακά χτισμένη εκκλησιά του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.



Ντένης Κονταρίνης

15 σχόλια:

  1. Φίλε Ντένη,

    Χάρη σε εσένα γνώρισα-αμε πολλά από τις ομορφιές και τα μυστικά των Επτανήσων, που αν και κατάγομαι από αυτά ποτέ μου δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να τα επισκεφτώ, θα πρέπει να συνεχίσεις το έργο σου με αυτά που ομορφαίνουν την Ελλάδα μας έστω κι αν αυτή αδιαφορεί όπως λές κι εσύ. (Ειλικρινά θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιό όμορφος αν κάποιοι, από τις θέσεις που κατέχουν ήθελαν να βοηθήσουν με την αποστολή ιστορικού και πολιτιστικού υλικού και με φωτογραφίες Όμως δεν το έκαναν)

    Με αυτά που δημοσιεύεις μας κάνεις όλους εμάς να αισθανόμεθα υπερήφανοι για το μέρος μας, επίσης και για εσένα όπου τα δημοσιεύεις.
    Ευχαριστούμε λοιπόν

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου φίλε Γαβρίλη.
    Σ' ευχαριστώ για το πέρασμά σου από τα "μέρη μας" και τα καλά σου λόγια.
    Ειλικρινά έχω απαγοητευτεί για όλα όσα συνάντησα από αυτούς που έχουν στρογγυλοκαθήσει σε κάποια καρέκλα και αδιαφορούν για τον τόπο μας.
    Ό,τι κάνω είναι γιατί κάποιοι λίγοι φίλοι περνάνε από δω, μαθαίνουν κάτι για τα νησιά μας και τα αγαπάνε.
    Δεν ξέρω αλλά ίσως κάποια μέρα να μην αντέχω άλλο
    Θα δούμε.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Ντέννη μου, αργοπόρησα να περάσω από το μπλογκ σου, τα έχω φορτώσει λιγάκι στον κόκορα που λένε !!! Να σου πώ οτι μου άρεσε πολύ η αλλαγή εμφάνισης στο ιστολογιο σου μπράβο, ανάλαφρο, καλοκαιρινό όπως ταιριάζει στα Εφτάνησα !!!
    Οσο για την Ζάκυνθο τι να πώ ... υπέροχη. Νά'σαι καλά φίλε μου Καλό καλοκαίρι να έχουμε :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Effie μου
    Σέυχαριστώ για την επίσκεψη. Χαίρομαι που σου αρέσει το νεο πρόσωπο στο μπλογκ Καλαοκαιρινό και Εφτανησιώτικο.
    Η Ζάκυνθος επάξια φέρει το όνομα "Το φιόρο του Λεβάντε"
    Πραγματικά είναι ένα φιόρο
    Νάσαι καλά καλή μου και καλό καλοκαίρι.
    Ντενης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα φίλε Ντένη
    Απολαυστικό ταξίδι στο Τζάντε.
    Από τα πιό όμορφα νησιά των Εφτανήσων.
    Έχω παει πολλές φορές και σκεφτομαι και τούτο το καλοκαίρ να πάμε οκογενιακώς Είσαι τρομερός στα απιθανα ταξίδια που μας παίρναις.
    Καλό καοκαίρι φίλε
    Τάμης Χριστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νάμαι! αν και λέω να την κάνω με ελαφρά απο το πάλαι ποτέ Φιόρο του Λεβάντε γιατί με την προβολή που του κάνεις Ντένη μου, βλέπω αύξηση του τουριστικού κύματος!!!
    Τέτοια προώθηση δεν έχει ξαναματαδεί απο τους υπέυθυνους γι αυτό, δεν είχε βλέπεις πολύ μάσα...αλλά άστο αυτό δεν αλλάζει στην Ελλάδα ζούμε (εμείς τουλάχιστον κι έχουμε αποδεχθεί τα χαϊρια μας)μην κλαιγόμαστε, έχουμε ό,τι μας αξίζει!
    Να παραδεχθώ οτι στον Ασκό παρότι έχω προσκληθεί επανειλημμένα απο τον ιδιοκτήτη του δεν έχω πάει . Είναι αυτό που γράφω και στην δική μου ανάρτηση οτι οταν έχεις κάτι δεδομένο δε του δίνεις την προσοχή που του αξίζει.Τώρα ομως θα το αποφασίσω.
    Ολόκληρη ανάρτηση απο την Αμερική έγινε κι εγω να κωφεύω;
    ΑΝτε σιγά-σιγά να κατεβαίνουμε και στα πεδινά!!!
    Την αγάπη μου πέραν του Ατλαντικού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα φίλε Τάκη
    Σ' ευχαριστώ για τις επισκέψεις σου στα Εφτάνησα. Κάνω ό,τι μπορώ για την προβολή των νησιών μας και την ανάδειξη της πατρίδας μας.
    Να επισκεφτείς τη Ζάκυνθοπ και φέτος. Θα περάσεςι όμορφα το ξέρω.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλώς τη Χαρά μου την αγαπημένη.
    Βλέπεις ότι κάνω ότι μπορώ για τα νησιά μας. Και το εκτιμώ ότι το αναγνωρίζεις. Τώρα όσο γι' αυτούς που με κάποιο μέσο - σπάνια με αξία - κάθονται σε κάποια καρέκλα και νομίζουν...να μην το πω, όταν θα καταλάβουν τι ζημιά κάνουν στην πατρίδα μας θα πρέπει να εξαφανιστούν από προσώπου γης, Αν τους έχει μείνει λίγο φιλότιμο
    Συγνώμη γλυκιά μου αλλά επαναστάτης ήμουνα από τα νιάτα μου.
    Νάσαι καλά Χαράκι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ντένη μου!
    Βαλτός είσαι να μας...πονάς που δεν θα πάμε φέτος!!!!!!!!!!!!!!!

    ...και τόσα είδη ζώων,πτηνών, κ.λ.π.
    να ζουν ελεύθερα!!!!!!!!!!!!

    Θαυμάσια ανάρτηση, υπέροχη ενημέρωση! Εύγε σου!

    Υιώτα-Δημήτρης
    (αστοριανή) Λ.Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπημένε φίλε Ντένη,
    Γέμισαν τα μάτια μου ομορφιά!!!
    Το "φιόρο του Λεβάντε" είναι ένα ποίημα!
    Σίγουρα θα είναι ο επόμενος προορισμός μου.
    Το πέτρινο πάρκο μ' εντυπωσίασε!
    Εκκλησίες, Μοναστήρια, καντάδες, υπέροχοι άνθρωποι...
    Σ' ευχαριστώ θερμά για την υπέροχη ξενάγηση!
    Να έχεις ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι όμορφο!
    Θέλω τόσο πολύ να πάω και να τα περπατήσω αυτά τα πανέμορφα μέρη.

    Σ ευχαριστώ καλέ μου Ντένη για την περιήγηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητοί μου Υιώτα και Δημήτρη.
    Χαίρομαι που απολαμβάνεται τους περίπατους στα νησιά μας. Ειλικρινά αξίζουν μια επίσκεψη.
    Αποφασίστε το.
    Θα πιούμε καφεδάκι;;;;
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μάγδα μου αγαπημένη μου φίλη
    Πραγματικά η Ζάκυνθος είναι ένα Φιόρο.
    Απολαμβάνεις τους περιπάτους που σας προσφέρω αλλά κι' εγώ, πίστεψέ με, απολαμβάνω τα υπέροχα ταξίδια στα τόσο όμορφα μέρη του κόσμου που μας ταξειδεύεις κ' εσύ.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητή μου Ρεγγίνα.
    Είναι αλήθεια ότι τα νησιά μας προσφέρονται για τέτοιους περίπατους αφού η ομορφιά τους σε αποζημιώνει.
    Άξίζει ένα ταξειδάκι στην Ζάκυνθο.
    Να το αποφασίσεις.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ Ντένι,

    Σε ευχαριστώ πολύ που με επισκέφθηκες και στο ανταποδίδω. Η Γυναίκα μου με ρίζες από το Φισκάρδο (από τη μητέρα της), σε χαιρετά και αυτή.

    Πανέμορφη η Κεφαλλονιά !! Την επισκέφτηκα 3 φορές με την οικογένεια μου και με μάγεψε.

    θα περιηγηθώ για λίγο και σε αυτό το κονάκι σου και στο άλλο, το πιό πολιτικοποιημένο. Είναι ενδιαφέροντα. Εδώ βρήκα και μερικές πανέμορφες φωτογραφίες, συλλέγω φωτογραφίες Ελληνικών τοπίων.

    Αν θες ρίξε μία ματιά στα προηγούμενα που έχω γράψει στο μπλογκ μου. Ιδίως στο διήγημα μου "Σεράγεβο" γραμμένο το 1997, το καλύτερο διήγημα που έχω γράψει μέχρι τώρα. Θα πας όμως αρκετά πίσω για να το βρεις.

    Από την Χίο (είδα τις συνεργασίες σου) ήταν η μία από τις γιαγιάδες μου. Και όταν εξεδόθη το πρώτο μου αστυνομικό μυθστόρημα ("Η Δέκατη Φωτογραφία", εκδόσεις Ψυχογιός) μου είχαν πάρει συνέτευξη από Χιώτική Εφημερίδα, δεν θυμάμαι αν ήταν η "Αλήθεια" ή άλλη.

    Να είσαι καλά και να τα λέμε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή