Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Καλοκαίρι στα Εφτάνησα!!!




Στην Κεφαλονιά και τη Λευκάδα αυτή τη φορά το ταξίδι μας.
Η Κεφαλονιά εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την εναλλαγή των εικόνων της φυσικής της ομορφιάς, τα ιστορικά της μνημεία, αλλά και την εγκάρδια φιλοξενεία των κατοίκων της. Είναι ένα νησί με έντονες αντιθέσεις. Καταπράσινες εύφορες εκτάσεις, απόκρημνες πλαγιές δαντελωτά ακρογυάλια, χρυσαφένιες αμμουδιές, μικροί κόλποι, λιμανάκια και γραφικά χωριά. Όλα αυτά δημιουργούν τη μοναδική φυσιογνωμία του νησιού. Όμως η Κεφαλονία έχει ακόμη να επιδείξει και μιά πλούσια ιστορική διαδρομή. Είναι πάρα πολλές οι εκκλησίες και τα μοναστήρια που υπάρχουν στο νησί και πολύ όμορφοι οι θρύλοι που συνδέονται με την παρουσία τους.
Πρώτος σταθμός της επίσκεψής μας το Αργοστόλι, πρωτεύουσα του νησιού। Ένας περίπατος στην παραλιακή λεοφώρο της πόλης οποσδήποτε είναι μιά εμπειρία.Ο δρόμος στρωμένος με βότσαλα σ’ ένα φανταστικό μωσαϊκό. Το Λιθόστρωτο, ο εμπορικός δρόμος της πόλης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον με την ποικιλία των καταστημάτων. Στην αρχή του Λιθόστρωτου επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα με το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Προχωρείστε δυό χιλιόμετρα από το Αργοστόλι στη μικρή χερσόνησο του Φαναριού. Μπροστά σας θα δείτε κάτι τεράστιες τρύπες όπου το νερό της θάλασσας μπαίνει μέσα και εξαφανίζεται. Είναι οι γνωστές Καταβόθρες. Το 1963 κάποιοι επιστήμονες με χρωματιστό υγρό που έρριξαν μέσα απέδειξαν ότι το νερό αυτό μετά από 14 ημέρες επανεμφανίζεται στον κόλπο της Σάμης και μάλιστα στη λίμνη Μελισάνη, ύστερα από υπόγεια διαδρομή δεκαεφτά χιλιομέτρων.Στην ίδια αυτή χερσόνησο έχει ενδιαφέρον να επισκεφθείτε το Φάρο των Αγίων Θεοδώρων και το Σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου.
Τις πιό εντυπωσιακές παραλίες θα συναντήσετε στη Λάσση. Ο Πλατύς και ο Μακρής Γυαλός θα σας εντυπωσιάσουν με την ψιλή τους άμμο.Βέβαια είναι πολύς ο κόσμος εδώ. Αν προτιμάτε ησυχία πηγαίνετε στις Μηνιές ή στην ερημική παταλία του Άη Χέλμη, που βρίσκεται κοντά στα Σβωρονάτα.
Επισκεφθείτε τη Σκάλα. Μετά τους σεισμούς του ’53 ο οικισμός οικοδομήθηκε στην παραλία. Από τα ερείπια του παληού χωριού, λίγο πιό πάνω θα απολαύσετε μιά ατέλειωτη θέα στο Ιόνιο.Θα δείτε τις παληές βρύσες, τους ανεμόμυλους, και τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα.
Απέναντι από το Αργοστόλι είναι η άλλη μεγάλη πόλη του νησιού. Το Ληξούρι.Πατρίδα του μεγάλου σατυρικού ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου. Μιά επίσκεψη στην Κουνόπετρα είναι απαραίτητη.Η πελώρια πέτρα που εξέχει από τη θάλασσα και κινείται ρυθμικά. Μάλιστα πριν από τους σεισμούς του ‘53 η κίνησή της ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Το Ληξούρι και η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πλήθος από πανέμορφες παραλίες αλλά και πολλά αξιοθέατα. Πανέμορφες οι παραλίες των Πετανιών, του Ξι, του Αθέρα, η Πλατυά Άμμος. Αν βρεθείτε στο Ληξούρι Αύγουστο επισκεφθείτε τα Μαντζαβινάτα γιά να απολαύσετε τη γιορτή του κρασιού. Απαραιτήτως θα πρέπει να περάσετε από τη βιβλιοθήκη της πόλης. Αξίζει τον κόπο. Περάστε να δείτε και το άγαλμα του Ανδρέα Λασκαράτου. Κι’ αν πάτε προς το Μαρκάτο, το θαυμάσιο αυτό κτίριο του Ληξουριού θα δείτε και το άγαλμα του Μεγάλου Δασκάλου του Γένους, του ιεράρχη Ηλία Μηνιάτη.
Μην φύγετε από την Κεφαλονιά αν δεν επισκεφθείτε την παραλία του Μύρτου. Γραφικός κόλπος με πανέμορφη αμμουδιά και μιά θάλασσα χρυσογάλανη. Χάρμα οφθαλμών.
Λίγος ο χώρος γιά να χωρέσουν όλες οι ομορφιές του νησιού. Όμως υπόσχομαι και άλλα ταξίδια στην όμορφη Κεφαλονιά μας.
Περνάμε στη Λευκάδα. Ένα νησί εντυπωσιακό με κύριο χαρακτηριστικό τις πανέμορφες παραλίες του, που θεωρούνται οι καλύτερες του κόσμου.
Η πόλη της Λευκάδας χαρακτηρίζεται από την τέλεια δική της αρχιτεκτονική μορφή. Στα μπαλκόνια και τις αυλές των σπιτιών οργιάζει η βλάστηση. Προς το μέρος της Αιτωλοακαρνανίας επιβλητικό στέκει το κάστρο της Αγίας Μάυρας, της Santa Maoura, που χτίστηκε στα 1300 από τον Φράγκο Ιωάννη Ορσίνι. Στην άλλη μεριά είναι η πόλη με τη λιμνοθάλασσα μπροστά της να της προσθέτει μιά ξεχωριστή γοητεία.
Μετά την καθιερωμένη βόλτα στα καντούνια της πόλης αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Φωνογράφου, ένα ιδιωτικό μουσείο με σπάνια αντικείμενα του φωνογραφικού είδους. Αξίζει επίσης μιά επίσκεψη στο αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης με ευρήματα που καλύπτουν από την παλαιολιθική εποχή μέχρι τους Ύστερους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Μέσα στην πόλη επίσης υπάρχουν πολλοί και αξιόλογοι ναοί, όπως του Αγίου Νικόλα, του Αγίου Μηνά, και η εκκλησιά του Αγίου Σπυρίδωνα.
O Άη Νικήτας, το πιό κοντινό παραθαλάσσιο χωριό, είναι ιδιαίτερα γραφικό και στολισμένο με πλούσια βλάστηση. Η Βασιλική είναι το κεφαλοχώρι της Λευκάδας με ωραιότατη παραλία και ένα πανέμορφο λιμανάκι. Τα Σύβατα, υπέροχο ψαροχώρι κλεισμένο σ’ ένα όρμο όπως τα φιόρδ της Νοβηγίας. Η Εγκλοβή, το πιό ορεινό χωριό της Λευκάδας (730μ) είναι γνωστό γιά τα περίφημα όσπρια που παράγει. Λίγο πιό κάτω είναι η Καρυά, γνωστή στον κόσμο γιά τα αριστουργηματικά κεντήματά της. Στην Καρυά κάθε 11 Αυγούστου γίνεται η αναπαράσταση του παραδοσιακού Λευκαδίτικου γάμου. Στο Νεοχώρι θα εντυπωσιαστείτε από ένα παλιό λιτρουβιό που έχει μετατραπεί σε Μουσείο Ελληνικών μουσικών οργάνων. Τα εκθέματά του είναι μοναδικά. Αν περάσετε από το ακρωτήρι Λευκάτα, θα εντυπωσιαστείτε με τα απόκρημνα λευκά βράχια και τον φάρο που στέκει στην κορφή τους. Ταξειδέψτε μέχρι τον Κάλαμο. Έναν πραγματικό παράδεισο. Ένα εντυπωσιακό δάσος από πεύκα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του. Πάνω στο νησάκι είναι το Καστρομονάστηρο όπου λέγεται ότι είναι θαμένη η μητέρα του Καραϊσκάκη. Ένα ακόμη από τα νησάκια της Λευκάδας είναι το Μεγανήσι με το πανέμορφο λιμανάκι του, τα Σπήλια. Εδώ όλος ο οικισμός είναι δυό ταβέρνες. Απέναντι είναι ο Σκορπιός, το νησί των Ωνάσηδων. Απαγορεύονται οι επισκέψεις.
Οι πλέον ονομαστές παραλίες της Λευκάδας είναι το Γυαλό, το πόρτο Κατσίκι, οι Εγκρεμνοί, το Κάθισμα, ο Αη Νικήτας, η Αμμούσα, το Αγιοφύλι. Κι΄ακόμη υπάρχουν άπειρες αμμουδιές, παραλίες, ομορφιές, ενδιαφέροντα. Που να χωρέσουν όλα σε τούτο το μικρό χώρο. Το ταξίδι στη Λευκάδα θα συνεχιστεί μιά άλλη φορά. Ώρα να προχωρήσουμε. Επόμενος σταθμός η Κέρκυρα. Το νησί που και μόνο το όνομά του είναι μιά ατέλειωτη μουσική




Πηγές
Καθημερινή
Ιόνια νησιά
"Η Κεφαλονιά του θρύλου και της παράδοσης"
του Αγγελο-διονύση Δεμπόνου
Ένωση Επτανησίων Ελλάδας
Δήμος Λευκάδος.



17 σχόλια:

  1. γεια σου φέλε μου, την ζήλεψα την παραλία της Λευκάδας, είναι η αλήθεια, έχει και πολύ ζέστη εδώ!Αχ ωραία που είναι τα νησιά της Ελλάδας, κρίμα που δεν μπορούμε να τα επισκεφτούμε όλα! Περιμένω το άρθρο για την Κέρκυρα!φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ τι να πω κ. Ντένη!!Απλά με αρρώστησες. Πόσα δε μουφερε στο νου αυτό το υπέροχο λιθόστρωτο μωσαϊκό του Αργοστολιού, αλλά και οι άλλες εικόνες. Νομίζω είναι ο Άσσος και το μύρτος το μαγευτικό. Αλλά και όλα όσα γράφεις ταξίδεμα υπέροχο πραγματικό. Η αύρα του Ιονίου μας φύσηξε. Μόνο που εμένα με περιμένει του Αιγαίου το πλάνεμα. Την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή μου Μάρη
    Χαίρομαι που σου αρέσουν τα Εφτράνησα. Θα σε συμβούλευα με πρώτη ευκαιρία να αρχίσεις να τα γνωρίζεις ένα ένα.Είναι κάτι το καταπληκτικό πίστεψέ με.
    Το άρθρο γιά Κέρκυρα την ερχόμενη εβδομάδα.
    Φιλάκια
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mαριάνθη καλή μου φίλη
    Βλέπω σε έχει συγκλονίσει η Κεφαλονιά. Κάνε καμμιά βόλτα από κει. Πράγματι οι άλλες φωτό είνμι Μύρτος και Άσσος
    Χαίρομαι που σου ξυπνώ τα περασμένα σου
    Καλόκαλοκαίρι σε σένα το Νίκο και τα μικρά σου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φίλε Ντένη, αν δεν υπήρχε ο ΜΥΡΤΟΣ που ανήκει στον δήμο Πυλαρέων που είναι Πυλαρος, η ΠΥΛΑΡΟΣ δεν θα ήταν γνωστή, μια μικρή κοιλάδα κλεισμένη ανάμεσα σε δυο βουνά την Αγία Δυνατή και το καλόν όρος με δυο ανοίγματα προς δυτικά το Μύρτο και ανατολικά το λιμάνι την Αγίας Ευφημίας, στα γύρω βουνά είναι φυτεμένα τα χωριά, χωριά που οι κάτοικοί τους ζούσαν και ζουν από την κτηνοτροφία, και τυριά, παλαιά ήμασταν τόσο αποκομένοι από τη Νότια Κεφαλονιά ώστε όταν έφυγα από εκεί για Αθήνα (απο Σάμη) δεν είχα πάει ποτέ μου στο Αργοστόλι, για πρώτη μου φορά πήγα τώρα ηλικιωμένος, μετά εμείς οι βουνίσιοι ήμαστε άλλη ράτσα, μας λείπει αυτό το της καντάδας, μας λείπουν ήθη και έθιμα ακόμα και τα σταθμά, παλιά μέτρα μέτρησης υγρών (λαδιού) ήταν διαφορετικά.
    Για εμάς 8 πίντες λάδι ήταν ένα γαλόνι, 2 γαλόνια μιά παλιάτσα. Για τους της νότιας 16 πίντες λάδι ή μια παλιάτσα ήταν ένα γαλόνι...

    Νάσαι καλά φίλε

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιά το Μύρτο φίλε Γαβρίλη, συμφωνώ απόλυτα μαζύ σου. Είναι η πιό όμορφη γωνιά του νησιού μας και τυχεροί που βρίσκεται στην περιοχή σας. Πάντως αν και βουνήσιοι, όπως λες, έχετε κι' εσείς τα ωραία σας. Γενικά η ζωή σας είναι πιό όμορφη εκεί πάνω.
    Θα τα πούμε το Σάββατο
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αγαπητε κυριε ντενη καλημερα!!! χαθηκα το ξερω αλλα ποτε δε σας ξεχνω γιατι μου θυμιζετε παντα το νησι και τη θαλασσα της καρδιας μου την κεφαλονια...η αναρτηση σας για μια ακομη φορα μαγικη και ταξιδιαρικη και με κανει να αδυμονω ακομη περισσοτερο να ερθει ο καιρος να κατεβω στην κεφαλονια και να απολαυσω ολα οσα αναφερατε και τα ακομη περισσοτερα που διαθετει. η κεφαλονια ειναι πραγματικα το νησι που συνδιαζει τα παντα θαλασσα βουνο ηρεμια διασκεδαση κοσμο ερημια...ολα πανω σε ενα κομματι γης...βλεπω τις φωτογραφιες και ταξιδευω ηδη!!!
    με φιλικους χαιρετισμους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή μου pan-Sofi
    Χαίρομαι για την επίσκεψη. Ξέρω ότι είσαι πολυάσχολη. Δεν παρεξηγώ. Προς Θεού. Από το σαλόνι σου περνάω, δοκιμάζω τα γλυκάκια σου και αφήνω την καλημέρα μου.
    Χαίρομαι που θα βρεθείς στο πανέμορφο νησί μας γιά διακοπές Ανήκεις στους τυχερούς. Να περάσεις καλά και με τον γυρισμό σου θα τα πούμε και πάλι. Την ερχόμενη Τρίτη θα αναρτήσω το τρίτο και τελευταίο μέρος του καλοκαιρινόύ ταξιδιού στα Εφτάνησα
    Απόλαυσέ το και στείλε μου τη γνώμη σου.
    Την αγάπη μου πάντα
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχο το οδοιπορικό, μας ταξιδεύει νοερά! Όλα τα Εφτάνησα είναι πανέμορφα και οι διακοπές εκεί αφήνουν μόνο ακριβές αναμνήσεις! Να έχουμε όλοι ένα υπέροχο καλοκαίρι, σε πείσμα των χαλεπών καιρών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητή μου Amelie
    Σ΄ευχαριστώ γιά την επίσκεψη και χαίρομαι που αγαπάς τα νησιά μας. Είναι πραγματικά ένα όνειρο ομορφιάς.
    Καλό καλοκαίρι και σε σένα και τους δικούς σου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριε Ντένη καλησπέρα σας!!
    Συγχαρητήρια για το θαυμάσιο blog σας!
    Η αγάπη σας για τα Εφτάνησα φαίνεται ξεκάθαρα και κατα μαγικό τρόπο με ταξιδεύψατε!!
    Φέτος λέω να κάνω τις διακοπές σε ένα από τα Εφτάνησα!
    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια Φιλε Ντένη!
    Δεν σε ξέχασα!
    Το... μάικροσόφτ πάλι με μπέρδεψε!
    ¨Αντε και να βάλω το καινούριο, μα δεν ... βρήσκω τα σημεία στίξεως και βαριέμαι να τα ψάχνω!
    ΕΧΩ ν¨ απαντήσω και στους δικους μου Φιλους, εκει στην Αστοριανή, κι ακόμη!

    Καλά σου λέει κι Μαριάνθη, κι όλοι οι άλλοι φίλοι.
    Τα επτάνησα είναι ΟΜΟΡΦΙΑ! μονο που εμεις δεν θα ειμαστε εκεί!
    Πάντα με αγάπη,
    Υιώτα, Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητή μου Eva
    Σ' ευχαριστώ γιά την επίσκεψη και τα καλ'ά σου λόγια.
    Στα νησιά αυτά έχω αφήσει το μεγαύτερο και καλυτερο μερος της ζωής μου. Σου εύχοπμαι να καταφέρεις να πας διακοπές εκεί και θα περιμένω τις εντυπώσεις σου. Θα σου στείλώ τις συνταγές.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητή μου Υιώτα.
    Λυπάμαι γιά την ηλεκτρονική σου περιπέτεια. Εύχομαι να τα καταφέρεις.
    Εμείς θα απολάυσουμε τα Εφτάνησα από τα βιβλία και τις εφημερίδες. Είναι κι΄αυτός ένας τρόπος διακοπών.
    Την αγάπη μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολυ ομορφες οι φωτογραφιες και οι περιγραφες

    ελκυστικα πολυ φαινονται ολα!

    πολυ ομορφο μπλογκ=]
    την καλησπερα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ χάρηκα την βόλτα στα Επτάνησα!
    Θα σας επισκέφτομαι συχνά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή