Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Κέρκυρα η αρχόντισσα του Ιονίου

Μέρος 1το
.
Αναμφισβήτητα η πανέμορφη Κέρκυρα έχει χαρακτηριστεί σαν η αρχόντισσα του Ιονίου. Η διαμαντόπετρα πάνω στο εφτανησιακό σύμπλεγμα. Είναι το νησί που έχει δεχτεί πλουσιοπάροχα τα πιο όμορφα δώρα της φύσης. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Ιονίου πελάγους και είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Εφτανήσων μετά την Κεφαλλονιά. Απέναντί της προβάλουν επιβλητικές οι ακτές της Ηπείρου.
Πολιτιστικός πλούτος, παραδεισένια φύση, απίστευτη μουσική παράδοση και μια πόλη με βενετσιάνικη φινέτσα. Επιβλητικά φρούρια, παραδοσιακά κτίρια, μουσικές που ξεχύνονται μέσα από τα καντούνια της και άνθρωποι που χαίρονται να την κατοικούν και να την απολαμβάνουν.
Η Κέρκυρα βρίσκεται στο σταυροδρόμι των εμπορικών δρόμων της Μεσογείου. Έτσι ολόκληρο το νησί έχει μια λάμψη αρχοντική, καθώς Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Ενετοί, Γάλλοι και τελευταίοι καταχτητές οι Άγγλοι, έχουν αφήσει το στίγμα τους στον πανέμορφο τόπο. Είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς.
Η στρατηγική, γεωγραφική θέση της Κέρκυρας, στην είσοδο της Αδριατικής θάλασσας προσδιόρισε από πολύ νωρίς τον ιδιαίτερο ρόλο που επρόκειτο να διαδραματίσει το νησί στην πλοκή της ιστορίας της Μεσογείου. Η Κέρκυρα στον δρόμο των καραβιών και των μετακινήσεων υπήρξε διαχρονικά αντικείμενο συνεχών διεκδικήσεων από όλους τους κατά καιρούς κυρίαρχους πρωταγωνιστές σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της πολιτικής ιστορίας της Ευρώπης.

Αγαπημένη στους αιώνες από καταχτητές που την λάτρεψαν και την προίκισαν με τα οράματά τους, επηρεάζοντας βαθειά τον πολιτισμό, την τέχνη και τις παραδόσεις των κατοίκων της, η Κέρκυρα κράτησε κάθε πολύτιμο στοιχείο χτίζοντας έτσι την δική της εικόνα.
Σύμφωνα με τη μυθολογία ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας όταν έκλεψε τη νύφη Κέρκυρα διάλεξε τούτο το νησί και σ’ αυτό την έφερε κι από τότε πήρε τ’ όνομά της και την λένε Κέρκυρα. Μία από τις πολλές εκδοχές για το όνομα του νησιού. Κι ο Οδυσσέας, ο ομηρικός ήρωας πέρασε από τούτο το νησί και δέχτηκε την φιλοξενία του βασιλιά Αλκίνοου και της κόρης του Ναυσικάς και την βοήθειά τους για να μπορέσει να γυρίσει στην πατρίδα του, την Ιθάκη και να δώσει ένα τέλος στα πολύχρονα βάσανά του.
Στις φιλολογικές πηγές συναντάμε το νησί με διάφορα ονόματα, όπως Χερία, σύμφωνα με τον Όμηρο, Άρπη, Κασσωπαία, Φαιακία και πολλά άλλα για να φτάσουμε, χρόνια αργότερα, στα ονόματα Κορυφώ ή Κορφοί, εξ αιτίας των δύο χαρακτηριστικών κορυφαίων βράχων του Παλαιού Φρουρίου της.


Ακόμη η μυθολογία μας αναφέρει πως την Κέρκυρα διάλεξαν για να κάμουν τους γάμους τους ο Ιάσων με την Μήδεια. Αλλά και ο Μέγας Αλέξανδρος λέγεται ότι πέρασε ένα μεγάλο διάστημα των νεανικών του χρόνων στην Κέρκυρα.
Σημείο αναφοράς της, η πλατεία Σπιανάδα, λέξη που προέρχεται από την ιταλική Spianata και που σημαίνει πλατεία και είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων. Την πλατεία κατασκεύασαν οι Γάλλοι καταχτητές.
Στην βορειοδυτική πλευρά της βρίσκεται το Λιστόν, ωραιότατη κιονοστοιχία, έργο του ιδίου αρχιτέκτονα που σχεδίασε την οδό Rivoli στο Παρίσι. Σ’ αυτόν τον δρόμο είχαν το δικαίωμα να συχνάζουν μόνο οι προύχοντες που το όνομά τους ήταν καταγραμμένο στο Libro d’ oro, το Χρυσό βιβλίο ή λίστα. Από εκεί και το όνομα Λιστόν. Σήμερα ο δρόμος αυτός φιλοξενεί αρκετά καφε – ζαχαροπλαστεία στα οποία μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του πριν ξεκινήσει την περιήγηση.
Απέναντι από την Σπιανάδα βρίσκεται το Παλαιό Φρούριο, ένα από τα κυριότερα μνημεία της Κέρκυρας. Η κατασκευή του Φρουρίου άρχισε από τους Βυζαντινούς οι οποίοι πρώτα οχύρωσαν τον χαμηλότερο από τους δυο λόφους, αυτόν που κοιτάζει προς την μεριά της Ηπείρου και βρίσκεται πάνω από το ακρωτήρι του Αγίου Ισιδώρου. Σήμερα έχει το όνομα Κάπο Σίδερο ή Κάβο Σίδερο.
Η άλλη κορφή, η ψηλότερη, που βρίσκεται προς το μέρος της πόλης οχυρώθηκε από τον Κάρολο Ανδεγαυό και ονομάστηκε Νέος Πύργος ή Πύργος της Ξηράς.
Ένα από τα αξιοθέατα που βρίσκονται μέσα στο Παλαιό Φρούριο είναι η νεοκλασική, δωρικού ρυθμού εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε από τους Άγγλους το 1840.
Το Παλαιό Φρούριο χωρίζεται από την Πόλη με μία τεχνητή τάφρο, την Κόντρα Φόσσα. Το έργο αυτό απομόνωνε το φρούριο από την υπόλοιπη στεριά σε περίπτωση πολιορκίας.
Σήμερα η Κόντρα Φόσσα χρησιμοποιείται για αγκυροβόλιο μικρών σκαφών.
Στη βόρεια άκρη της πλατείας βρίσκεται το μεγαλοπρεπές ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Το ανάκτορο αυτό είχε παραχωρηθεί στην βασιλική οικογένεια της Ελλάδας και αποτελούσε το ένα από τέσσερα που διέθεταν στο νησί. Μετά την κατάργηση της βασιλείας παραχωρήθηκε στον Δήμο Κερκυραίων και σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης και την Δημοτική Πινακοθήκη.
Στο νότιο άκρο της πλατεία βρίσκεται το μέγαρο της Ιόνιας Ακαδημίας, το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που ίδρυσε το 1824 ο μεγάλος φιλέλληνας Φρειδερίκος Γκύλφορντ με τις προτροπές του Ιωάννη Καποδίστρια. Το κτίριο αυτό είχε καταστραφεί ολοσχερώς κατά την διάρκεια των γερμανικών βομβαρδισμών τον Σεπτέμβρη του 1943 όταν οι Γερμανοί κατέστρεψαν σχεδόν όλη την πόλη με βόμβες φωτιάς. Αμέσως μετά τον πόλεμο ανακαινίσθηκε και σήμερα αποτελεί ένα από τα αξιοθαύμαστα μνημεία της πόλης.

Συνεχίζεται

Ντένης Κονταρίνης

23 σχόλια:

  1. Σιορ Κονταρίνη, υπέροχος ο περίπατος μέχρι τωρα στην Κέρκυρα. Αποτύπωσες το τότε και το τώρα με ζωηρά χρώματα και με έκανες να νιώθω πως είμαι εκεί. Αν ήταν και οι Κερκυραίοι έστω λίγο εργατικοί, θα ήταν τέλειος τόπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου Φαίδων.
    Όταν βρεθείς μέσα στις ομορφιές του νησιού,το μόνο που μπορείς να νοιώσεις είναι ότι είσαι της τύχης διαλεχτός.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ντενη, τα Εφτάνησα με τη Κρήτη,και ειδικα με το Χανδακα, σημερινο Ηράκλειο, εχουν μεγάλες αρχιτεκτονικές,πολιτισμικές, και οχι μόνο, ομοιοτητες καθότι και τα δυο Ενετοκρατήθηκαν
    Επιπλέον η Κρήτη σαν τόπος ειναι εξαιρετικά εφορος, σταυροδρόμι κι αυτη που ενώνει κόσμους διαφορετικους, κι ακόμα εχει ανθρωπους εργατικους χα χα
    Αρα κι εμεις οι Κρητικοι μπορουμε να πουμε ότι ειμαστε 'τυχης διαλεχτής'.....


    ΥΓ Τωρα ειδα το βιογραφικό σου
    Θα με ενδιέφερε να εγραφα σε κάποιο εντυπο της ομογενειας, αν γινεται

    Φιλια απο το Ψηλορειτη
    και να γράφεις συχνότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Ντέννη συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις για την πανέμορφη γειτονοπούλα της Κεφαλονιάς.Εγώ έχω πολύ άσχημες αναμνήσεις γιατί την επισκεύθηκα μια εποχή που έπρεπε να είμαι ευτυχισμένη όπως όλες οι κοπέλες που παντρεύονται ,για μένα συνέβη το αντίθετο κι έτσι δεν μπόρεσα να χαρώ τις ομορφιές της με αγάπη Κατερίνα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κέρκυρα...
    Αγαπημένο νησί.....
    Η αρχόντισα.....

    Την καλησπέρα μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κέρκυρα η πρωτεύουσα ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, το νησί των Φαιακων, Νησί του Αλκίνουο και της Ναυσικάς, αυτοί όπου έστειλαν πίσω στην Ιθάκη του τον Οδυσσέα.
    όχι δεν έχω πάει ποτέ μου, αλλά έχω συνδιαλεχθεί με πολλούς Κερκυρέους, ανακατεμένους με τους των Υπερποντίων νήσων στα βαπόρια.

    χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γειά σου Ρίκη.
    Σ' ευχαριστώ γιά την επίσκεψη. Δεν έχω έρθει στην Κρήτη αλλά γνωρίζω πάρα πολλά. Και βέβαια οι ομοιότητες με την Κέρκυρα πάρα πολλές. Και οποσδήποτε είσαστε πιό εργατικοί. Αυτό να λέγεται.
    Όσο γιά τα άλλα αν θες γράψε μου στο denniskontarinis@yahoo.com
    Θα τα πούμε πιό άνετα.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κρίμα αγαπητή μου Κατερίνα που ένα τόσο όμορφο νησί σου έχει αφήσει τόσο πικρές αναμνήσεις.
    Θα σου έλεγα να ξαναπάς στην Κέρκυρα. Όμως αυτή τη φορά φρόντισε να έχεις κάποια καλή παρέα.
    Νάσαι πάντα καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ μου Νίκο.
    Σ΄ευχαριστώ γιά την επίσκεψη.
    Πραγματικά αρχόντισσα.
    Πανέμορφη αρχόντησσα.
    Από την Κέρκυρα, όνειρο μες στη χαρά του Μάη, λέει ο Παλαμάς και είναι λίγο, πίστεψέ με.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κρίμα βρε Γαβρίλη μου.
    Κάθε καλοκαίρι είσαι στην Πύλαρο. Δίπλα είναι η Κέρκυρα. Σε δυό ώρες θα είσαι εκεί. Αποφάσισέ το.
    Τούτο το καλοκαίρι αν κατέβω Ελλάδα θα πάμε μαζύ. Θα τρελλαθείς
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πριμένω... περιμένω και το δεύτερο μέρος...
    δεν έχω πάει, κι είναι τ' όνειρό μας... έχουμε καιρό...
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όπως θα δεις στο τέλος του δευτέρου μέρους κασλή μου Υιώτα, το ταψίδι δεν έχει τελειωμό όπως δεν έχουν τελειωμό και οι ομορφιές της Κέρκυρας. Να πας. Θα σου μείνει αλησμόνητρη. Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια έζησα εκεί και την έχω γυρίσει όλη. Και κάθε ταψίδι στην Ελλάδα έχει και προσκλυνημα στην Κέρκυρα.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ φίλε Ντένη είσαι υπέροχος ξεναγός...Ευχαριστήθηκα το ταξίδι και την ξενάγηση σου στην όμορφη Κέρκυρας.. .Είναι αργά όμως και πρέπει να πάμε να ξεκουραστούμε για λίγο...ανυπομονώ να ξημερώσει για να συνεχίσουμε την ξενάγηση…Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο/Η akroatis είπε...
    Φιλε μου Ντενη,

    Ενα ολακερο χρονο σε παρακολουθουμε, να περι-
    πλανιεσαι -σαν καινουργιος Οδυσσεας- στο μυ-
    θικο Ιονιο κι΄εμεις το κατοπι σου.
    Καιρος για ενα μεγαλο Ε υ χ α ρ ι σ τ ω !

    Θα περιμενουμε ομως κι΄αλλες ολοζωντανες ιστοριες και παμπολλα σπαρταριστα παραμυθια στα Εφτανησα σου.

    Χαιρετισμους απο Γερμανια
    Τετάρτη, Ιανουάριος 06, 2010
    Καλο βραδυ!


    Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητή μου Evelina.
    Γιά άλλη μιά φορά σε ευχαριστώ γιά την επίσκεψη. Χαρά μου που ευχαριστήθηκες το ταξίδι.
    Στην Κέρκυρα μεγάλωσα, πέρασα τα πιό όμορφα χρόνια της ζωής μου Και κάθε φορά που θα επισκεφτώ την Ελλάδα οποσδήποτε θα κάμω ένα προσκύνημα εκεί.
    Έχουμε όμορφη συνέχεια.
    Καλή ξεκούραση και πάντα νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γειά σου καλέ μου Δημήτρη.
    Επί τέλους αποφάσισες να επισκεφτείς τα Εφτάνησα.
    Σ΄ευχαριστώ που με ακολουθείς στα ταξίδια μου. Θα έχουμε πολλά ακόμη αλλά και τα αστεία μας γιά να γελάμε.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ντενη,

    Σωστα ονομαζει τη Κερκυρα ο Νικος,"αρχοντισ-
    σα" των Εφτανησων. Την πρωτογνωρισα σε
    εκδρομη απο Αθηνα, Λαμπρη του 1955. Μεναμε
    σε Ξενωνα στις ομορφες Μπενιτσες -και μόλο που δεν ζουσαν πια Αλκινοος και Ναυσικα- γευτηκαμε αληθινη ντοπια φιλοξενεια στη πολη και στα χωρια της.

    20 χρονια αργοτερα, περασα με τη φαμελια μου,
    παραμυθενιες διακοπες, σένα σπιτακι (ψαρα) στον ορμο της Παλιοκαστριτσας, φατσα στο βραχο με το μοναστηρι. Αξεχαστες οι ψαροβρα-διες με λουξ και καμακι, αμυθητος ο πλουτος
    του βυθου κατω απ΄το γυαλι, ακουαρελλες ονει-
    ρου της καινουργιας μερας τα ξυπνηματα.

    Αντε λοιπον, εχεις πολλα ακομα να ιστορησεις.

    Δημητρης Κεφαλιδης - Γερμανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η αναμονή με σκοτώνει...σκέφτηκα λοιπόν να σε γλυκάν λίγο για να συνεχίσεις την ξενάγηση κάνε μια βόλτα απο το μπλοκόσπιτό μου σε περιμένει έκπληξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα Δημήτρη.
    Ωραίες οι Μπενίτσες αλλά γιατί δεν ξεμάκρυνες λίγο;
    Πιό κάτω αν πήγ;αινες θα έμενες έκθαμβος από τις όμορφες παραλίες και τα γραφικά ψαροχώρια.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπητή μου Evelina
    Η ξενάγηση συνεχίζεται τη Δευτέρα με το δεύτερο και τελευταίο μέρος του περίπατου στην Κέρκυρα. Όμως έχουν σειρά και άλλες ξεναγήσεις.
    Σ΄ευχαριστώ καλή μου γιά την έκπληξη. Ειλικρινά ήταν υπέροχη.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕVELINA
    Στο μπλοκ σου τα σχόλια δεν αναρτώνται με κανέναν τρόπο.Πιστεύω πως θα πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. κ. Ντένη σας χαιρετώ υψώνοντας ένα ποτηράκι με κουμ-κουάτ από την αρχόντισα Κέρκυρα!
    Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπητή μου Μαριάνθη.
    Καλοδεχούμενος ο χαιρετισμός σου με το υπέροχο κερκυραίϊκο ποτό.
    Νάσαι καλά καλή μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή