Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Ματιές στην ιστορία των Εφτανήσων

Είναι γεγονός ότι η ιστορία των Ιονίων νήσων παρουσιάζει ένα τεράστιο ενδιαφέρον.
Και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς αφού η κυριαρχία των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής εκείνης που κατά καιρούς τα είχαν κατακτήσει καταλαμβάνει ένα διάστημα πάνω από 700 χρόνια.
Αξίζει λοιπόν κάπου -κάπου να ρίχνουμε μια ματιά σ’ αυτή την ιστορία.
Μετά την πτώση του Βυζαντίου το βλέμμα των ισχυρών της γης στράφηκε προς τα Εφτάνησα, όπου εκεί πλέον θα συγκεντρωνόταν το στρατιωτικό και πολιτικό τους ενδιαφέρον. Έτσι, μετά το Βυζάντιο τα Εφτάνησα θα αρχίσουν για περίπου εφτακόσια χρόνια να περιέρχονται σταδιακά στην κυριότητα Ενετών, Άγγλων, Γάλλων και Ρώσσων.
.

Από το 1500 και μετά κάτω από την εξουσία των Ενετών ο λαός των Εφτανήσων θα στερηθεί τα πάντα με κυριότερο την στέρηση της γλώσσας τους. Γίνεται μιά προσπάθεια να τους εκλατινίσουν επιβάλοντας την ιταλική γλώσσα. Εφαρμόζουν ξένη νομοθεσία και προσπαθούν να εισάγουν νέα ήθη και έθιμα κι΄ακόμη γίνεται μιά προσπάθεια υποβάθμησης της Ορθοδοξίας.
Η εκκλησία θα αναλάβει το ρόλο του διαιτητή και είναι πολλά αυτά που θα προσφέρει ο αγώνας της, σε όλα τα νησιά και τους κατοίκους των.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες που εδημιουργούσαν οι κατακτήσεις των νησιών από όλες τις τότε Μεγάλες Δυνάμεις, ξεκίνησε η πολιτική σταδιοδρομία του Κερκυραίου γιατρού Ιωάννη Καποδίστρια, που αργότερα θα γίνει ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας. Κι ήταν αυτός που με τις διπλωματικές του ικανότητες αλλά και με την συμπαράσταση της Ρωσίας θα πετύχει με την έναρξη της Αγγλικής κυριαρχίας στα νησιά το 1809 τον σχηματισμό των Ηνωμένων Πολιτειών των Επτά Νήσων όμως κάτω από την «προστασία» της Αγγλίας. Η αγγλική «προστασία» όμως κάθε άλλο παρά προστασία ήταν. Και με αιτία αυτή την προστασία θα ξεκινήσει στα νησιά το Ριζοσπαστικό Κίνημα Με ηγέτη του τον Ηλία Ζερβό-Ιακωβάτο και πρωτοπόρο τον Γεράσιμο Λιβαδά το κόμμα αυτό, με τις εξεγέρσεις του θα προσφέρει πάρα πολλά στον αγώνα των νησιών για την Ένωση με την Ελλάδα.
Ξεχωριστής σημασίας θα πρέπει να χαρακτηριστούν οι εξεγέρσεις της Σκάλας της Κεφαλονιάς τον Αύγουστο και Σεπτέμβρη του 1848.
Τον Νοέμβριο του 1850 οι Εφτανήσιοι θα προτείνουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων το πρώτο ψήφισμα σχετικά με την Ένωση. Όμως πριν προλάβουν να το διαβάσουν ο Αρμοστής Σήτον με διάταγμα του θα απαγορεύσει τη λειτουργία της Βουλής για δύο χρόνια. Κι΄ακόμη περισσότερο οι Άγγλοι «προστάτες», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κεφαλονιάς, «...δεσμεύουν τα υπάρχοντα των πολιτών, μαστιγώνουν ιερείς και πολίτες...» Παράλληλα ακολουθούν διωγμοί και εξορίες πολλών Ριζοσπαστών με πρώτους τον Ζερβό-Ιακωβάτο, Μομφεράτο και άλλους.

.

Με την απομάκρυνσή τους το κέντρο δύναμης μεταφέρεται από την Κεφαλονιά στην Ζάκυνθο. Εκεί θα μεσουρανήσει το άστρο του Ριζοσπάστη Λομβέρδου.
Εν τω μεταξύ η Ελλάδα μετά από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου έχει αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό. Έχει αποκτήσει τον πρώτο της βασιλιά, τον Όθωνα ο οποίος δεν θα συμφωνήσει με τις πολιτικές γραμμές των Ριζοσπαστών.
Κάποια στιγμή ο Όθωνας θα πάψει να είναι αρεστός στις Μεγάλες Δυνάμεις οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να ψάχνουν για τον αντικαταστάτη του. Και θα τον βρουν στο πρόσωπο του Δανού πρίγκηπα Χριστιανού-Γουλιέλμου ο οποίος θα καθίσει στο θρόνο της Ελλάδας με το όνομα Γεώργιος ο Α! Το καλοκαίρι του 1863 ο Δανός πρίγκηπας θα αναγορευτεί βασιλιάς των Ελλήνων και ένα χρόνο αργότερα, το 1864 θα του δωρίσουν την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.Ήταν μια γεύση από την πολυκύμαντη ιστορία των Εφτανήσων. Πιστεύω πως θα καταφέρω να ακολουθήσουν και άλλες γεύσεις.

Ντένης Κονταρίνης

11 σχόλια:

  1. ...πράγματι, μια γεύση, όπου αν την κυριολεκτήσεις, είναι μια στυφή θα έλεγα γεύση...
    Τι αλλαγές έχει περάσει η Πατρίδα... και πόσες ακόμα...
    Α! Ντένη μου, έστι φαίνεται γυρίζει ο κόσμος... μόνο εμείς σκάζουμε!
    Χαιρετισμούς, και θα τα πούμε,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι τραβηξες και τι τραβάς κακομοίρα Ελλαδίτσα....
    Σημαντική ιστορική αναδρομή με προσωπα και πράγματα στα Νησιά του Ιονίου Ντένη.
    Να είσαι καλά που μας την φέρνεις πάλι στο προσκήνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Ντένη:
    ας μου επιτραπεί να αρχίσω από όταν τα Επτάνησα ήταν κράτος, αντιγράφω:
    Αριθ. 453
    ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΩΝ ΙΩΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
    Κέρκυρα, Αυγούστου 19 1839
    Δημοσιεύεται κατα Σάββατον.
    .................................
    Γραφείον Του Γενικού Ταμείου.
    General Treasury Office.
    Ufficio della Tesoreria Generale.


    Περιέχει ειδήσεις, και νόμους,διορισμούς, προκυρήξεις κλπ. σε τρεις γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά, Ιταλικά.

    Μετά φίλε μου κάτι που δεν είναι γνωστό, τις πατάτες, δηλαδή τα γεώμηλα τα καλλιεργούσαν στα Επτάνησα από το 1800, στην υπόλοιπη ελλάδα μετά το 1821.

    Άρα οι Ιόνιοι γνώριζαν τις Frenc Fries πριν από τους αδελφούς έλληνες.

    χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή μου Υιώτα.
    Μιά ιστορία με μιά ξένη "φιλική" θηλιά στο λαιμό μας είναι όλη μας η ιστορία. Μόνο που κάθε τόσο αυτή η θηλιά άλλαζε όνομα και σημαία. Εμείς όμως δεν καταφέρναμε ποτέ μνα αλλάξουμε μυαλά.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και τι ακόμη έχει να τραβήξει αγαπητέ μου Σπύρο.
    Ρίξε μιά ματιά στις παγκόσμιες εικδήσεις να δεις που όλοι έχουν πέσει πάνω μας γιά να μας βγάλουν σε πτώχευση σώνει και καλά. Λες και είμαστε οι μόνοι που τα οικονομικά μας δεν πάνε καλά
    Θα τα πούμε
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Γαβρίλη, είναι αλήθεια ότι είμαστε κομματάκι πιό μπροστά. Όμως μην ξεχνάμε ότι οι μεν δικοί μας καταχτητές, Ενετοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Ρώσσοι, ήσαν κάπως πολιτισμένοι η υπόλοιπη Ελλάδα είχε την ατυχία να είναι κάτω από τον ζυγό των Τούρκων. Υπάρχει μιά διαφορα, φίλε.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ... «η θηλιά άλλαζε όνομα και σημαία. Εμείς όμως δεν καταφέρναμε ποτέ μας να αλλάξουμε μυαλά…» γράφεις Ντένη…

    Γιατί έχουμε αυτό -γονίδιο να το πω;- που μας κάνει να χρειαζόμαστε πάντα κάποιον προστάτη πάνω απ’ το κεφάλι μας. Μια Ελλάδα μικρή κι ανίσχυρη… Ραγιάδες πάντα και κακομοίρηδες…

    Γιατί μήπως και τώρα δεν την έχουμε τη θηλιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα φίλε Στράτο.
    Δυστυχώς αυτή τη θηλιά την έχουμε περάσει στο λαιμό μας από τον απελευθερωτικό αγώνα μας του '21. Τότε που τους δώσαμε το δικαίωμα να πιστεύουν πως αυτοί μας χάρισαν τη λευτεριά μας. Και μετά από κάποιες προσπάθειες που κάναμε γοιά να τους αποτινάξουμε από πάνω μας αυτοί μας έπνιξαν στο αίμα.
    Γονίδιο συμφερόντων αν το ονόμαζες φίλε μου θα ήταν το πιό επιτυχημένο.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τόσα στοιχεία κ. Ντένη!Τόσες πληροφορίες! Τι να πω!Μόνο πως μακάρι κάθε τόπος ναχε τέτοιους άξιου΄ς πρεσβευτές όπως εσάς.Καλή εβδομάδα.Κι από δω σας εύχομαι Χρόνια Πολλά στις Νικούλες σας.Και του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή μου Μαριάνθη
    Σ΄ευχαριστώ γιά όσα μου γράφεις.
    Αυτό που κάνω είναι γιατί το νοιώθω σαν μιά ανάγκη να γνωρίσω σε όσο γίνεται πιό πολλούς την πατρίδα μας. Γιατί αξίζειι
    Σ' ευχαριστώ και γιά τις ευχές σου γιά τις Νικολέτες μας.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ωραία γεύση... κάθε τόπος έχει την ιστορία του... Η οποία.. δεν είνα πάντα ρόδινη...και κάτι ακόμα:
    Φέτος , φίλε , πήγα Κέρκυρα... (ΞΕΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑ!! ) οποτε... μου αρέσουν τα επτάνησα επι τρια!!... (εχω παει Λευκάδα, Ζάκυνθο, Κερκυρα)..
    περιμένω τα επόμενα... γεια και χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή