
Οποσδήποτε ένα από τα πλέον όμορφα μέρη που θα πρέπει να δει κανείς στη Ζάκυνθο είναι το πανέμορφο χωριό Κερί αλλά και την περιοχή Λίμνη Κεριού, που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα πιό πέρα από τον οικισμό.
Ο γραφικός οικισμός απέχει είκοσι χιλιόμετρα από τη Χώρα και η διαδρομή είναι φανταστική.
Στην ευθεία της διαδρομής από την πόλη ο επισκέπτης θα φτάσει πρώτα στην παραλία του Κεριού ή Λίμνη Κεριού.

Είναι ένας παραθαλάσιος οικισμός με την πιό όμορφη και γραφική παραλία της Ζακύνθου. Το γραφικό λιμανάκι της Λίμνης Κεριού, είναι το περίφημο αρχαίο λιμάνι της Ζακύνθου πασίγνωστο και ως “Λιμένας της Ναύθης” διότι κατά την αρχαιότητα αποτελούσε αξιόλογο εμπορικό κόμβο ολοκλήρου του νησιού.
Επίσης η Λίμνη Κεριού ή Βάλτος ήταν γνωστή από την αρχαιότητα για την πίσσα που υπάρχει εκεί. Τα αρχαία χρόνια έφταναν από διάφορα μέρη του τότε γνωστού κόσμου και έπερναν την πίσσα για να την χρησιμοποιήσουν ακόμη και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Στην ύπαρξη της πίσσας αποδίδει ο μύθος και την δημιουργία σεισμών στην περιοχή.
Στην ίδια περιοχή, ανάμεσα στα υδροχαρή φυτά της λίμνης υπάρχει και “ η πηγή του Ηρόδοτου” γνωστή από την αρχαιότητα, όπου το νερό της αναβλύζει μέσα από τη γη μέχρι σήμερα.
Από το λιμανάκι αυτό ξεκινούν τα καραβάκια για τους απολαυστικούς περιπάτους στις παραλίες, στο Μαραθονήσι, στις περίφημες Σπηλιές του Κεριού, στις Καμάρες του Μαραθία αλλά και για μια επίσκεψη στο χώρο που βρίσκονται οι χελώνες careta-careta.
Πέντε χιλιόμετρα πιό κάτω, στα δεξιά μας, συνανατάμε τον οικισμό του Κεριού. Κυριολεκτικά σκαρφαλωμένος πάνω σ΄έναν καταπράσινο λόφο ο παραδοσιακός οικισμός με τα πέτρινα σπιτάκια και τα στενά γραφικά δρομάκια, προσφέρει μοναδική και υπέροχη θέα στο Ιόνιο. Τα σπιτάκια αυτά έχουν επιζήσει από τον φοβερό σεισμό του ΄53 και τώρα είναι εκθέματα της πλούσιας αρχιτεκτονικής της περιοχής. Πριν φτάσει κανείς στο χωριό, στην αριστερή μεριά βρίσκεται το παλιό μεσαιωνικό Κερί χτισμένο σε τέτοια θέση ώστε να μην διακρίνεται από τη θάλασσα για το φόβο των πειρατών.

Αξιοθέατο του νησιού η εκκλησιά της Παναγιάς της Κεριώτισσας, σ΄ ένα πλάτωμα κάτω από το χωριό, στη θέση που βρέθηκε η εικόνα της. Χτίστηκε τον 18ο αιώνα. Είναι αναστηλωμένη μετά από την καταστροφή της από τους σεισμούς αλλά έχει κρατήσει πολλά στοιχεία από την προσεισμική της μορφή και ιδιαίτερα το μπαρόκ τέμπλο της και την ξυλόγλυπτη Καθέδρα.

Διαβαίνοντας τα δρομάκια του χωριού φτάνουμε στο Φάρο του Κεριού. Κατάλευκος, στην άκρη ενός γκρεμού ύψους 300μ. για πάνω από ένα αιώνα καθοδηγεί τα πλεούμενα που περνούν από εκεί.

Το ορεινό τοπείο κόβεται σε απότομες επιβλητικές ακτές με άγρια ομορφιά. Η θέα είναι εκπληκτική. Οι άγριοι βράχοι ενώνονται με τη θάλασσα μέσα σε μια οργιώδη βλάστηση και σε μια αποθέωση του πράσινου.


Ένα άλλο υπέροχο σημείο της περιοχής είναι οι περίφημες σπηλιές του Κεριού, με τα σμαραγδένια νερά. Υπάρχουν και οι θαυμάσιες καμάρες του Μαραθία. Πρόκειται για καμάρες που σχηματίζουν οι βράχοι πάνω από τη θάλασσα κάτω από τις οποίες περνούν τα καραβάκια με τους επισκέπτες.
Μαγικό το τοπείο στο Κερί αφού η περιοχή είναι γεμάτη από ελαιώνες, αμπελώνες και κατάφυτα δάση από πεύκα και πουρνάρια. Στην περιοχή αυτή παράγεται μοναδικής ποιότητας λάδι και κρασί.

Απέναντι από την παραλία του Κεριού υπάρχει το Μαραθωνήσι, ένα μικρό ακατοίκητο νησάκι με απόκρημνες πλαγιές και σπηλιές, κατάφυτο με εληές, χαρουπιές, συκιές, κρινάκια της θάλασσας, που όμως διαθέτει μια γλώσσα άμμου απάτητη, ξανθιά, σχεδόν άσπρη και μια θάλασσα με κρυστάλινα νερά. Ανάμεσα στους θάμνους, τις ροδοδάφνες και τους αθάνατους, ξεπροβάλει το πηγάδι και οι τοίχοι του Καθολικού της μονής της Θεοτόκου Οδηγήτριας της Μαραθωνητιώτησσας η οποία λειτουργεί το Δεκαπενταύγουστο. Το Μαραθωνήσι είχε παραχωρηθεί από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Παλαιολόγο στην οικογένεια Σιδηροκαστρίτη. Αργότερα οι Ενετοί το παραχώρησαν στην οιογένεια Μακρή. Σήμερα το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει αλλάξει.
Το Κερί και η Λίμνη είναι πραγματικά ένα μοναδικό μέρος που συνδιάζει φανταστικά την φυσική ομορφιά με τη ζεστή φιλοξενία, τα καταπράσινα βουνά με τα μπλε κρυστάλινα νερά της θάλασσας. Η επίσκεψη στα μέρη αυτά είναι, στ΄αλήθεια, μια αξέχαστη εμπειρία.
Στο νησί της Ζακύνθου υπάρχουν πάρα πολλές ομορφιές. Σιγά-σιγά και μιά-μιά θα τις γνωρίσουμε στους περιπάτους μας.
Να ευχαριστήσω την καλή μου φίλη Χαρά Θεοδωρίτση για την βοήθειά της στην πληροφόρηση και την σύνταξη του κειμένου.
ΠΗΓΕΣ
Ζάκυνθος-Ελλάδα
“Ιστορία-Λαογραφία-Τέχνη-Περιήγηση” της Μ.Σιδηροκαστρίτη
w.Gozakynthos.gr
w.Faroi.com
w.zanteweb.gr
w.panoramio.com
w.MyGreece.com